Gelukkig Nieuwjaar!!

Allereerst wens ik iedereen een gelukkig en gezond 2016!!

En natuurlijk niet zo belangrijk als de eerste twee wensen maar mocht er nog een wensje bij kunnen, dan zou een mooi tuinjaar ook heel fijn zijn :-).

Zo, en dan is het nu januari. De dagen worden langer (al gaat dat niet heel snel :-)). Je zou het niet zeggen, het schijnt binnenkort kouder te worden maar tot nu toe was het een lauwe winter. Wel lekker voor ons als het niet zo koud is, maar niet goed natuurlijk.

Appel in december in knop

De appelbomen beginnen al uit te lopen, de bessen ook. En sommige planten ook.

Agastache Fleur groeit

Op de foto Agastache Fleur. Gisteren het vak schoongemaakt, en onkruidvrij, en voor de zesennegentigste keer de mierikswortel eruit gehaald (dat is natuurlijk wel iets overdreven maar sinds we haar een jaar of 10 geleden 1 jaar in de vollegrond hebben geteeld blijven we elk jaar maar nieuwe planten vinden, elke millimeter wortel loopt weer gewoon uit).  En dat wat schoon was hebben we gelijk afgedekt, in dit geval met cacaodoppen. En je ziet hoe vrolijk de planten weer gaan groeien, met dank aan 16 graden overdag en 12 graden in de nacht. Ik hoop dat ze de winter overleeft (want de planten zijn niet heel winterhard en dit uitlopen en groeien kost natuurlijk energie en maakt haar dus later, als het gaat vriezen, wat zwakker want heeft ze die energie nodig om te overleven).

Oerprei groeit in december

Ook de oerprei (toch al geen matige groeier) doet z’n best. In strenge winters wil het blad nog wel eens lelijk worden, dofgroen, met wat plekjes en dun en ielig, maar in deze winter lijkt het blad wel op die van echte prei.

En dan schijnt het toch nog koud te gaan worden. Dat is ook heel logisch, want wij tuinmensen weten dat elk weer z’n tegenweer heeft. Dus, of het wordt nog koud in januari en februari, of we hebben pech en het blijft een zachte winter maar dan kunnen we rekenen op een koud en nat voorjaar, of in het allerergste geval op een heel slechte zomer. Dan maar koud de komende 2 maanden, is ook wat beter want het stikt hier nog van de slakken, vliegjes, luis en noem maar op.

En als het dan toch nog koud wordt….. dan maar even zaaien. In dit geval de tuinbonen, eigenlijk aan de late kant (of juist aan de vroege kant, het is maar hoe je het bekijkt). Je kunt tuinbonen vanaf februari zaaien, of juist vlak voor de winter zaaien en dan de jonge zaailingen laten overwinteren in tuin of kas, eventueel afdekken met wat vliesdoek als het streng gaat vriezen. Op deze manier groeien ze in het voorjaar al wat sneller en bloeien ze wat vroeger, hopelijk voor de bonenluis toe slaat. We zullen het zien :-).

Tuinbonen zaaien

Potjes heel goed nagekeken en in de in totaal 35 potjes wel zeker 15 jonge tijgerslakjes gevonden. En die wil ik zeker niet in de kas. Dus goed uitgespoeld en nagekeken en schoongemaakt en vervolgens  de potjes gevuld. Ik gebruik er graag P9 potjes (betekent gewoon 9 x 9 centimeter potjes) voor, want daar mogen de zaailingen in blijven tot ze in februari of maart de grond in mogen.

Tuinbonen gezaaid

Zo, elk potje een eigen zaadje, ze liggen nu een beetje aan de oppervlakte maar dat is natuurlijk voor de foto. Niet meer dan 1 zaadje, want 1 zaadje wordt best een flinke zaailing en die heeft echt de hele ruimte in het potje wel nodig om een gezond en sterk wortelgestel te maken.

Voor wie de regel nog niet kent, er is een heel makkelijk sommetje voor de diepte van zaaien: in principe zaai je elk zaadje ongeveer 2 tot 2,5 keer zo diep als het zaadje groot is (de enige uitzondering op deze regel zijn de lichtkiemers). En de zaden van deze kleine maar erg lekkere tuinboontjes (van het ras Stereo) zijn maar één centimeter groot, dus  heb ik ze ruim 2 centimeter diep onder de grond geduwd, daarna water gegeven (niet al te veel want te veel vocht in combinatie met kou kan voor het rotten van de zaden zorgen).

Tuinbonen gezaaid afgedekt

En daarna dan maar afdekken. Want in deze magere tijd qua eten voor dieren zijn tuinboontjes een ware delicatesse (en lekker voedzaam, zoveel zetmeel) voor ze. Als we de zaaisels niet zouden afdekken, dan zouden de tuinboontjes zeker morgen al zijn gestolen en opgevreten door muizen. En nu kunnen ze er niet bij. Ook wel een beetje sneu voor ze, maar er is op een volkstuin met dit warme weer echt nog wel wat eetbaars voor ze te vinden hoor.

Ook nog Roomse kervel gezaaid, Myrrhis odorata. En van die plant is het bekend dat ze een echte koudekiemer is. En wat is dan een koudekiemer? Ik heb het uitgebreid uitgelegd op de pagina over bijzondere kiemers, maar in het kort: de meeste zaden kiemen wanneer ze licht en vocht en warmte krijgen. Maar sommige zaden hebben een sterk en bijzonder omhulsel om zich heen. En dat omhulsel heeft meer tijd en eigenlijk alle mogelijke weersomstandigheden nodig  om af te breken, waardoor het eigenlijke zaadje in dat omhulsel kan gaan kiemen. Zoals dat eigenlijk in de natuur gaat. Ze hebben regen en wind, sneeuw en ijs nodig om het omhulsel af te breken. En kiemen dan in het voorjaar, wanneer het omhulsel voldoende is afgebroken en het zaadje bloot ligt en dan warmte en licht en vocht krijgt.

Je kunt trouwens niet aan zaden zien of ze een koudekiemer zijn, of een lichtkiemer. Je moet dat allemaal maar proefondervindelijk uit zien te vinden. Maar een heel erg handig hulpmiddel daarbij vind ik zelf altijd wel de website van Tom Clothier, een website waar je van heel erg veel planten in steno kunt vinden wat de beste manier is om te zaaien. Ik kijk er altijd even wanneer ik iets zaai wat ik nog niet eerder heb gezaaid, ´even kijken wat Tom aanbeveelt´.

Ik wens iedereen een mooie start van het nieuwe (tuin)jaar toe!

En dan nog even huishoudelijke mededelingen:

Ik zag zojuist dat Rogier bezig is met de banner van Pokon, voortaan staat er dus reclame op mijn website. Maar wel een vrolijke en leuke en toepasselijke banner/reclame  over moestuinieren, vind ik zelf!! Zoals ik al eens meldde ga ik ook elke oneven week een stukje schrijven op de website van Pokon, ik heb het eerste stukje al geschreven en dat wordt wellicht komende week al geplaatst, de omgeving, etc.  worden nu in orde gemaakt. Ik plaats de link hier even wanneer het klaar is.

Huishoudelijke mededeling 2; ik heb alle recepten die ik verspreid had over de website nu op 1 pagina staan (in zwarte menubalk onder Recepten). Onderaan elke groentepagina vind je vervolgens ook nog links naar recepten waarin die groente in voorkomt.

Huishoudelijke mededeling 3: nu dat dat allemaal klaar is ga ik beginnen met het aanvullen van de databases van tomaat, paprika, peper, aubergine en eenjarige. En als ik iets in de database heb gezet en het is uitverkocht in de zadenlijst, dan haal ik het daar dus weg, maar kun je het altijd terug blijven vinden in de database. Het ruimt de zadenlijst gelijk wat op en maakt de databases weer compleet met zelfgeteelde soorten.

Lang tuindagboek, veel te melden. Tot slot dan nog maar een foto, van de uitgebloeide bloemen van de Hortensia (Hydrangea), met dank aan alle warmte hebben zelfs zij nog wat kleur in hun bloemblaadjes.

Hydrangea in december

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Vanuit een zonnig maar fris Friesland wens ik jullie een gelukkig, gezond en vruchtbaar 2016.

Janneke.

Aria

Hallo Diana, ook voor jou de beste wensen. Wat heerlijk dat je al weer aangeeft dat je tuinbonen hebt gezaaid. Ik ga straks gelijk mijn eigen tuinboontjes opzoeken.
Gisteren op de tuin verbaasde ik me over de NOG bloeiende goudsbloemen en de AL bloeiende krokusjes.
Wens al jouw moestuinvolgers een groenten rijk nieuw jaar toe.

Sarah

Alle (tuin)goeds gewenst voor dit nieuwe jaar

Henk Logtenberg

Een heel gezond en vruchtbaar 2016 jullie toegewenst,
Henk uit Zuidlaren

Jolanda van Ees

Een heel fijn tuinjaar toegewenst! Dat de diertjes nog wat eten voor ons overlaten 🙂
Tuinbonen poten, goed idee. De Crimson Flowered Broad Bean waar je over spreekt in het tuinbonen stukje, weet je toevallig waar die te koop zijn in Nederland of een webwinkel? Alvast bedankt 🙂

Linda

Hoi Diana, de allerbeste wensen ! Ik heb een vraagje over de tuinbonen. Ergens had ik gelezen (op jouw site?) dat je tuinbonen inderdaad ook in de vroege winter kunt zaaien. Ik wilde dit wel eens proberen vooral vanwege de gevoeligheid voor luis (jakkie!). Dus ik heb ze eind oktober gezaaid in de koude kas. En toen kwam al dat mooie weer en ze gingen aan het groeien ! Mijn eerste zaai is nu 20 cm hoog (p9 potjes) en de tweede zaai ongeveer 10cm plantjes. Deze zitten nu nog in p5 potjes en moet ik nu nodig verpoten in p9. Maar ik vraag me nu af of ze tot eind februari in de p9 kunnen blijven zitten. Hebben ze dan voldoende voedingsstoffen? Groetjes Linda

Janneke

Hallo Diana,
Leuk dat je al gezaaid hebt!
Een vraag: ik zou wat aardbeienplanten willen verzetten, i.v.m. de tuinplanning moeten ze eigenlijk op een ander plekje, zou dat nu kunnen of moet ik wachten tot warmer weer?
Groet,
Janneke

Cheryl

Hoi Diana, jullie natuurlijk ook de beste wensen! Hopelijk wordt het een goed tuinjaar. Ik twijfel of ik dit jaar boontjes ga zaaien. Ik heb eigenlijk al ruimte te kort

Groetjes, Cheryl

marja Landmeter

Hallo Diana,

Ik wens jullie een groeizaam 2016 toe, dat alles wat gezaaid geoogst mag worden!
Hier in NO Groningen is het vandaag winter, De weg is een ijsbaan en maakt dat ik de deur niet uit kan gaan. Het is ijzig stil hier, alleen mussen, verschillende mezen en een fazant laten zich zien.

warme groet, Marja

Marlies

Hoi Diana,

De allerbeste wensen voor 2016! Ik kijk nu al uit naar je leuke inspirerende verhalen komend jaar. Succes en veel plezier met je moestuin.

Groeten, Marlies

maaike van wijk

Hoi Diana,

Prettig jaar gewenst, ook voor je man. Vind je stukjes leuk.
Groetjes uit Frankrijk.
Maaike

Greetje de Bruin

Moi Diana,
Een super gaaf jaar gewenst voor jou en Ruud en natuurlijk ook voor alle lezers van jou prachtige site!
Heb me al 2x aangemeld voor de nieuwsbrief maar krijg nog niks automatisch binnen.
Werkt het inmiddels bij anderen?
Als het niet lukt geen probleem hoor, weet je nu immers ook te vinden!
Een groetje van Greetje

margriet

Hoi Diana. Vanuit een wit, koud en glad noord Nederland ook een heel mooi en gezond 2016 gewenst. In al mijn enthousiasme toch en dehydrator gekocht. Gedroogd fruit en groente snacks. Heerlijk! En ” straks ” eigen pepertjes en tomaatjes en courgette en ui en pompoen pitjes…en nog meer. .. kan bijna niet wachten. .. geen dure excalibur of sedona gekocht maar toch wel een degelijke seba. Goede reviews in elk geval.
Nog even geduld voor het nieuwe tuinseizoen … ondanks de sneeuw al de kriebels. . . Heb je jouw planning al bijna klaar? Ik geloof dat ik nu een redelijke indeling heb gemaakt met oa Hulp van jouw site…
Groetjes van margriet

Jackie van Helfteren

Hoi Diana en Ruud,

Mijn allerbeste wensen voor jullie en fans.
Ik ga het 2de jaar nu in dus ik ben nog een groentje, het is nog veel zoeken en wegwijs worden in de fasinerende moestuin wereld. Na het zaaien en zeker al wat oogsten ga ik, na toch wat tegenslagen weer met veel zin het nieuwe jaar in.
Na oneindig veel gegoogle blijf ik bij jou website, dit is meer dan voldoende en het is een ware steun voor me geweest. Wat een kennis, en wat beschrijf je alles gezellig en duidelijk, erg goed geballanceerd tussen facts, tips, foto’s en persoonlijke notes. Mijn oprechte complimenten en ik blijf je nieuwsbrieven volgen.
Groetjes Jackie

Hannah

Hallo Diana de beste wensen voor 2016! Tijgerslakken zijn toch juist die dieren die andere slakken opeten? Die wil je dan toch wel in je tuin?

Groet, Hannah

Hannah

Als ze ook planten eten wil ik ze ook niet, dit jaar van alles geprobeerd tegen slakken, ze kruipen gewoon over koperen banden heen en ook die plastic ringen houden ze niet tegen. het enige dat ik kan doen is vangen… Dit jaar ga ik iets maken met pennetjes of zo waar ze niet overheen willen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties