Winterslaap

Nou, winter….. Voorlopig lijkt het er nog niet op. Ik vind het niet zo erg, ik hou niet zo van kou, maar de natuur raakt er wel wat van in de war. We zagen gisteren 2 duiven die al baby’s aan het maken waren. En de Jostabes is zo van slag dat ze al knoppen gaat maken:

Jostabes loopt al uit voor kerst

Duif en Jostabes hebben er vast meer kijk op dan wij, maar toch denk ik dat het zomaar nog wel koud zou kunnen worden deze winter. In ieder geval gaan voor alle zekerheid de planten die niet winterhard zijn maar de kas in.

In de kas vriest het trouwens bijna net zo hard als buiten hoor, maar de kans dat de grond echt helemaal bevriest is wel wat kleiner (want als het streng vriest is het meestal mooi weer en dan verwarmt de zon de kas, in de nacht is de lucht net zo koud als buiten maar de grond straalt dan weer iets van de opgevangen warmte af). Maar het grootste voordeel van een kas is dat het er niet sneeuwt, regent, ijzelt, stormt, etc.. Dus blijven de planten in de potten wat droger en dan zijn de meeste planten wel wat beter bestand tegen vorst.

Dus in de kas geen echte kuipplanten hoor, omdat het in de kas wel ook gewoon vriest, Brugmansia’s, Cassia en Lantana gaan allemaal thuis naar zolder. Maar er zijn planten die best wat vorst kunnen verdragen, mits ze maar niet te nat staan. Voorbeeld is de Salvia Amistadt, die overwinter ik al 3 jaar elke winter in de kas.

Ze stond gisteren zelfs nog te bloeien, ondertussen flink uit de kluiten gewassen plant:

Salvia Amistadt voor winterberging

Ik snoei bijna elke plant die de kas in gaat wat terug. Niet netjes en niet te ver, vooral om haar wat handzamer te maken, en schimmels die op bladeren zitten weg te halen. Ik haal ook altijd de bovenlaag in de pot weg, daar ligt wat gevallen blad, er groeit wat onkruid, en daar verschuilen zich altijd wel wat slakjes en rupsjes tussen. En die moeten maar een plekje in de composthoop zoeken want daar mogen al die takjes en blaadjes naartoe.

Salvia Amistadt na snoeien

Zo, een klein beetje gefatsoeneerd voor een plekje in de kas. En zo gaan we pot voor pot af, eenjarigen mogen op de composthoop, potten schoonspoelen en opbergen. En de matig winterharde planten zoveel mogelijk de kas in.

De Abutilon bloeit ook nog:

Abutilon voor winterberging

Ook wat teruggeknipt, de bovenlaag in de pot schoongemaakt en gecontroleerd op slakjes en ander spul dat ik niet in de kas wil laten overwinteren tot ze zich gaan vermeerderen en volgend jaar voor  overlast kunnen zorgen.

En zo ziet aan het einde van de dag de kas er dan uit;

Winterberging kas

De potten staan op 2 planken zodat ze niet teveel op de grond drukken. Er staan naast de Salvia Amistadt en Abutilon ook nog 2 Fuchsia’s tussen, een Nerium (Oleander), Aloysia (Citroenverbena). Deze planten kunnen allemaal wel een aantal graden vorst verdragen mits ze niet te nat staan. Als het al te koud wordt kunnen we er een vliesdoek overheen draperen, en als het heel streng gaat vriezen kunnen we met stro en jute nog wat meer bescherming geven.

Je ziet trouwens dat de Nerium oleander niet is gesnoeid, die kan een groot deel van het blad houden in de winter, als ik die zou snoeien bloeit de plant minder goed volgend jaar en wordt ze hoog en stakerig. Even voor alle volledigheid :-).

Niet voor alle matig winterharde planten is er plek in de kas….

Rosmarinus prostratus

De Rosmarinus prostratus is ook in de war en bloeit al. Ze staat in een stenen pot van zo’n 50 centimeter doorsneden, loodzwaar en dus niet te tillen (niet voor ons in ieder geval :-)), en als je goed kijkt zie je ernaast nog net een stukje van een witte pot met de Salvia officinalis die minstens 60 centimeter doorsnede is.

Dus met beiden gaan we niet lopen slepen. Ze mogen buiten blijven, we schuiven ze iets onder de tafel zodat ze wat minder regenwater krijgen en dan zullen we wel zien hoe de winter verloopt. Ook hen kunnen we met wat vliesdoek, jute, stro wel wat beschermen. En mocht het toch nog langere tijd -10 graden vriezen, dan kunnen we altijd nog overwegen om ze naar de kas te sjouwen (tegen die tijd zijn we daar dan blij mee want dan maakt het sjouwen ons wellicht nog een beetje warm).

En vandaag gaan de 2 Brugmansia’s, samen met de Cassia en Lantana naar zolder, dat is altijd een heel gesjouw want dat zijn grote potten die 2 trappen op moeten worden gesjouwd. Als ik er daarna nog puf voor heb maak ik er misschien nog wel een foto van, voor in een nieuw tuindagboek.

De komende dagen te druk voor de tuin, want kerst staat voor de deur. En 2e kerstdag doen we lekker makkelijk maar 1e kerstdag ga ik mijn best doen om wat lekkers te koken. Het menu voor dit jaar bestaat uit een voorgerecht met gerookte zalm en venkel (met de allerlaatste venkelknollen uit eigen tuin!). Daarna een knolselderijsoep met een appel-tijm-galette (je raadt het al, ook nog met veel daarvan uit eigen tuin). Als hoofdgerecht een hertenstoof (met worteltjes, uien en knolselderij uit eigen tuin), en met appelcompote uit eigen tuin (gisteren de allerlaatste 12 appels geplukt). En daarbij aardappeltaart met tijm, ook weer allemaal uit eigen tuin. Het dessert is een warm notentaartje met hangop en bosbessensaus (ik durf het bijna niet te zeggen maar ook de bosbessen komen uit eigen diepvries vanuit eigen tuin :-). Want dat blijft toch het allerleukst, om te proberen ook met kerst nog een beetje van eigen tuin te eten. Als mensen dan zeggen dat ze het lekker vinden, en ik met trots kan zeggen ‘Ja, dat is van eigen tuin’. Soms is het zo vanzelfsprekend om groenten van eigen tuin te eten, maar op dat soort momenten is het juist heel bijzonder. Vreemd… of misschien ook niet.

Tot slot toch nog maar weer een mededeling van huishoudelijke aard: ik heb gisterochtend iedereen die zich eens heeft aangemeld voor de nieuwsbrief maar geen bevestiging heeft gekregen een bevestiging gestuurd, in de hoop dat mensen dan bij deze zijn geabonneerd op nieuwe berichten. Ik zag dat dat bij zo’n 25 mensen blijkbaar is gelukt. Maar nog bij meer dan 100 mensen dus niet. Ik ga na dit tuindagboek gelijk alle mensen die in de lijst staan maar niet hebben bevestigd uit de lijst verwijderen. En dat betekent dat die mensen zich, als ze dat nog willen, opnieuw aan kunnen melden voor de nieuwsbrief via het blokje links bovenaan deze pagina. En dan moet alles nu goed gaan, zowel de mail waarin de aanmelding via een link bevestigd kan worden, en vervolgens het mailtje wanneer ik een nieuw tuindagboek heb geschreven. Hoop ik….. denk ik…..verwacht ik…….maar vooral hoop ik :-).

Dit is ongetwijfeld het laatste tuindagboek voor de aankomende kerstdagen. Iedereen fijne kerstdagen gewenst!!

Fijne kerstdagen

 

 

27 reacties op Winterslaap

Ria 20 december 2015 om 11:31

Ik had dit keer je mail niet in de spambox.
Ik wens jou en Ruud hele fijne kerstdagen en voor 2016 een geweldig tuinjaar.
En geniet van je heerlijke kerstmaaltijd!

Groetjes,
Ria

Angelique 20 december 2015 om 12:59

Hallo Diana, de link heb ik inmiddels bevestigd en kreeg nu de melding dat er een nieuw bericht was geplaatst. Bij mij werkt het nu dus.
Ik wens je heel fijne feestdagen en veel plezier met het verwerken van je oogsten. Ik hoop dat je ons ook volgend jaar laat genieten van je verhalen en goede raad! Angelique

Diana 20 december 2015 om 22:13

Hallo Angelique,
Fijn dat je de bevestigingsmail hebt gekregen vanaf nu de mail krijgt!
Ook jij heel fijne feestdagen, en een mooi 2016!!
Diana

Diana 20 december 2015 om 22:10

Hallo Ria,
Dus ik ben nu geen spam meer, dat is fijn :-)!
Ook jij en je familie fijne kerstdagen en een in alle opzichten mooi 2016!!
Diana

Berbie Vleeshouwers-Creemers 20 december 2015 om 11:49

Bedankt voor al je goede raad en tips.
Hele fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond en goed tuinjaar voor 2016.

Lieve groet
Berbie

Diana 20 december 2015 om 22:11

Hallo Berbie,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ook jij een gezond, gelukkig en groeizaam 2016!!
Diana

Aria van der Valk 20 december 2015 om 16:15

Vanmiddag nog even naar de tuin geweest. De laatste winterwortels nog geoogst en de laatste bessen van de Physalis. Was best nog lekker op de tuin.
Wens jou en Ruud hele fijne feestdagen toe en een groeizaam 2016.
Aria.

Anne-Marijke 20 december 2015 om 16:52

Hallo Diana, ook ik heb een bevestiging gekregen.
Ik verheug me op je volgende verhalen, maar eerst kerstmis vieren.
Fijne dagen en veel plezier met koken.

Lieve tuingroet,
Anne-Marijke

Diana 21 december 2015 om 08:49

Hallo Anne-Marijke,
Fijn dat de nieuwsbrief nu goed gaat!
En ook jij fijne en lekkere kerstdagen gewenst!!
Diana

Lies Monster 20 december 2015 om 21:24

Hallo Diana Voor de tweede keer je gezellige nieuws brief ontvangen Zelf houd ik ook erg van tuinieren ,heb al 40 jaar een volkstuin en vind het heerlijk daarin te werken Wat ik zo lees begrijp ik dat we heel veel dingen het zelfde handelen Ook ik verzamel veel zaden die hun weg vinden naar mijn mede tuinleden Het moestuinen word bij mij wel elk jaar wat minder, dat kan ik niet meer behappen maar hoop toch dat ik mijn tuin nog een paar jaar kan bewerken Ik wens voor jou en je gezin gezellige feestdagen,een gezond 2016 en een fijn nieuw tuinjaar Groeten van Lies

Diana 21 december 2015 om 09:05

Hallo Lies,
Ja, ook hier denken we wel al een beetje aan iets kleinschaliger gaan tuinieren. We zijn ook geen 20 meer, en het allerbelangrijkste is het plezier dat je in tuinieren hebt. Liever een tuin van 100 vierkante meter die goed te onderhouden is en waar je van kunt genieten, dan een tuin van 200 vierkante meter die niet goed meer te behappen is, want dan moet je zo hard werken om het te onderhouden en ben je altijd bezig met ‘moeten’ in plaats van met ‘kunnen’ en ‘mogen’.
Maar ik hoop dat je nog heel lang kunt blijven tuinieren!!
Ook jij fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en groeizaam 2016 gewenst!
Diana

D's 22 december 2015 om 09:51

Hallo Diana en Ruud,

Bedankt voor alle leuke tuindagboek berichten.
Ik wens jullie alle twee een goede kerst geniet van je kerstmaal en voor 2016 veel goeds en een oogstbaren moestuin jaar.

Groet D’s

Diana 23 december 2015 om 11:14

Hallo D’s,
Ook jij en je familie mooie kerstdagen en heel veel geluk en plezier in 2016, en een mooi tuinjaar!!
Diana

Marjan 22 december 2015 om 11:11

Hallo Diana, ik heb 2 mails ter bevestiging gekregen en ze aangeklikt, maar krijg geen bericht als er een nieuw bericht is geplaatst.
Fijne dagen, groet, Marjan

Diana 23 december 2015 om 11:12

Hallo Marjan,

Ik zie je naam niet in de lijst staan, en het mailadres dat je nu gebruikt ook niet.
Zou je het nog een keer willen proberen? Misschien is er gewoon nog net iets fout gegaan in de tijd dat ik WordPress heb geupdate en Rogier de nieuwsbrieflijst nog niet had bijgewerkt. Dus ik hoop dat je nogmaals je naam en mailadres in wilt vullen in het vierkante blokje links bovenaan de pagina. En dan hoop ik dat het wel lukt en ook de link in de bevestigingsmail werkt. Ik zal het in de gaten houden in de administratie, wil jij het ook laten weten wanneer het wel of niet is gelukt?

groetjes en ook jij een fijne kerst!
Diana

Sarah 23 december 2015 om 19:18

De beloofde ‘Kuipplanten overwinteren’special! Bedankt! Weer wat geleerd.
De winter lijkt dit jaar toch vlotter voorbij te kruipen dan vorig jaar, toen we ons allemaal van ellende maar op de citroengras en zoete aardappelen gestort hebben. We zijn er natuurlijk nog niet, maar het einde is (al bijna) in zicht.
Heel fijne dagen voor jou en Ruud en poes Lotje.

Liefs van Sarah

Diana 27 december 2015 om 12:06

Hallo Sarah,
Fijn!
Ja, de tijd lijkt dit jaar extra snel te gaan, de kortste dag is al weer voorbij, nog 4 weken en ik ga pepers zaaien :-).
groetjes en een vrolijke jaarwisseling!
Diana

Patrick 29 december 2015 om 16:23

Ter info: Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief, maar geen bevestiging gehad, ook niet in de spam.
Wel krijg ik de melding op mn scherm dat ik al ben aangemeld als ik dit opnieuw probeer.
Ik wacht het wel gewoon even af dus 🙂

Diana 30 december 2015 om 09:51

Hallo Patrick,
Ik heb geen idee wat er mis gaat, ik krijg nu geen meldingen meer van mensen die geen bevestigingsmail meer krijgen.
Ik ga je naam/mailadres uit de lijst verwijderen en dan hoop ik dat je je opnieuw kunt aanmelden!
groetjes,
Diana

Maartje 29 december 2015 om 19:01

Bedankt voor de zaden! In januari weer lekker starten met een nieuw tuinjaar. Gelukkig Nieuwjaar!

Diana 30 december 2015 om 09:49

Hallo Maartje,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
Fijne jaarwisseling!
Diana

Margriet 30 december 2015 om 08:12

Hoi Diana,
Dit keer geen reactie op je dagboek, maar wel heb ik je stuk over drogen in de dehydrator gelezen. Ik was op zoek naar mogelijkheden om pepers en kruiden komend jaar te gaan drogen. In blokjes kruiden invriezen zou natuurlijk kunnen, maar drogen leek mij fijner. Ik wist niet eens dat er een dehydrator bestond! Ik vroeg me wel af waar je gedroogde tomaatjes voor zou kunnen gebruiken. Of droog je ze om later zo nog op te kunnen snoepen? Ik zou denk ik voornamelijk kruiden en pepertjes willen drogen. Misschien wat fruit. Maar ik vraag me af of het dan de moeite waard is om een dehydrator aan te schaffen of dat ik hiervoor beter in de oven kan drogen. Ik heb via een kookwinkel wel een expressions gezien, niet te groot, en ca 70 euro.
Nu de temperaturen niet echt winters te noemen zijn begint het me al flink te kriebelen. Vandaag nog maar eens met de tuinindeling aan de slag…. Die is nog niet naar mijn zin.
Fijne jaarwisseling!
Groetjes Margriet

Diana 30 december 2015 om 10:25

Hallo Margriet,

Als je zelf al twijfelt of je een dehydrator wilt kopen, dan zou ik dat zeker niet gelijk doen. Bedenk dat je alles wat je wilt drogen, ook in een oven kunt drogen (niet op een plaat maar op een rooster uiteraard en dan voor tomaten op 60-65 graden hetelucht, met een lepel of iets dergelijks tussen de ovendeur zodat die op een kier van een paar centimeter blijft staan (zodat het vocht weg kan). Dat duurt wel een uur of zes, maar drogen in een dehydrator duurt ook heel lang (het is alleen goedkoper in stroomverbruik en het droogt wat gelijkmatiger). Mocht je dat zo leuk en lekker vinden dat je veel meer wilt gaan drogen, dan is het kopen van een dehydrator wellicht handig.
Wij snoepen de gedroogde tomaatjes zo op, maar gebruiken ze ook in gerechten, al dan niet eerst voorgeweekt wanneer het recept dat vraagt. Maar gewoon als snoepje zijn ze ook heerlijk (maar dat ligt natuurlijk ook aan het tomatenras dat je gebruikt, en ik bestrooi ze voor het drogen heel miniem met wat korreltjes zout en peper en soms basilicum.

groetjes en ook jij een fijne jaarwisseling!
Diana

Mark 30 december 2015 om 10:44

Hoi Diana

Ik heb een groentetuintje van 24 m2 en een kruidentuintje van 8 m2. Nu ben ik al lekker aan het plannen en inlezen. Ik lees in een moestuin-boek dat je kolen en andere kruisbloemigen niet naast elkaar “mag” zetten en hetzelfde voor schermbloemigen. Ik heb in mijn groentetuin een bedje (4 m2) voor wat kolen en wilde daar voordat ze groot zijn wat radijs en meiknollen etc. tussen zetten. Is dat nu een slecht idee. Kun je niet wat bloemkool, spitskool en rode kool bij elkaar zetten. Wat gebeurt er dan. Ik doe het eigenlijk wel de afgelopen jaren (dit wordt 4e jaar) en kolen telen blijft lastig vind ik en de resultaten zijn nog niet echt geweldig. Komt dat nu omdat ik verschillende soorten naast elkaar zet? Ik dacht dat ik meer regelmatig water moest geven en nog wat meer mest, maar nu ik dit lees over de kruisbloemigen vraag ik me af of het daar aan ligt. Overigens vind ik op internet nergens terug dat je kolen niet bij elkaar mag zetten. Dezelfde vaag voor mijn kruidentuintje die ik dit jaar voor het eerst wil maken. Ik wil er verschillende kruiden door elkaar in zetten (van hoog naar laag richting zon) waarbij ook verschillende schermbloemigen. Maar dit boek zegt dat je schermbloemigen niet bij elkaar in de buurt mag zetten. Wat is jouw visie hierop en wat zou het probleem ervan zijn? Dat je ze niet ná elkaar op hetzelfde stuk zet snap ik, maar tegelijk in één jaar???

Veel tuinplezier in 2016 en bedankt voor je geweldige site waar ik ongelofelijk veel plezier aan beleef en heel vaak uren op aan het lezen ben….

Diana 31 december 2015 om 09:39

Hallo Mark,

Het is misschien niet helemaal verantwoord wat ik zeg maar ik hou me al jaren niet meer bezig met goede en slechte buren, of in ieder geval heel weinig. Natuurlijk zet ik hier ook alle kolen bij elkaar, want als ik ze niet bij elkaar zou zetten zou ik er 5 delen van vakken voor nodig hebben en zou ik heel erg in de knoei komen met de vruchtwisseling. Hetzelfde geldt voor schermbloemigen, waarom zouden ze niet bij elkaar mogen. Boeken die combinaties ‘verbieden’ zouden naar mijn mening dan ook wel uit moeten leggen waarom die soorten dan niet bij elkaar mogen staan, en minstens zo belangrijk; opties geven voor wat dan een goede oplossing zou zijn. Kolen zijn gewoon best lastige groenten, om meerdere redenen (ze zijn gevoelig voor ziekten en plagen, hebben veel tijd nodig, nog meer voeding, en een vrij uitgebalanceerde voeding, vocht, kunnen slecht tegen verplanten, etc.). Wij zetten nog wel elk jaar kolen (gewoon bij elkaar, verdeeld over 2 vakken met een vruchtwisseling van 6 jaar), soms gaat het niet goed en hebben we een slechte oogst (bijvoorbeeld in een natte zomer waarbij de kolen barsten of na een lauwe winter waarna we heel veel last hebben van rupsen), en soms hebben we een geweldig jaar en moeten we rode kolen en spitskolen uitdelen omdat ze niet meer in de vriezer passen.

Schermbloemigen komen in de natuur heel erg veel voor, en daar groeien ze vaak ook helemaal prima naast elkaar. Het zou heel jammer zijn als je je laat beperken in je tuinieren door voorgeschreven regels waarbij niet wordt uitgelegd waarom die regels er zijn. Een voorbeeld van een goede combinatie is het telen van wortelen en uien naast elkaar omdat de wortelvlieg de uienvlieg verdrijft en andersom. Maar dat kan dus worden uitgelegd en dan heeft het ook nut. In alle gevallen waarbij niet wordt uitgelegd waarom de combinatie niet goed zou zijn zou ik zeggen; wees eigenwijs :-). Probeer het gewoon en in het allerergste geval kom je er achter dat de combinatie inderdaad niet goed is, maar kun je dan ook zelf verklaren waarom, en bedenken wat je het jaar erop anders zou doen.

groetjes en ook jij heel veel succes en plezier met tuinieren in 2016!
Diana

Hetty Velthuis 1 januari 2016 om 12:00

Allemaal een gezond, gelukkig en heel mooi groen tuinjaar gewenst. Fijn Diana om te kunnen lezen over je tuininspiraties, tegenvallers en “winstpakkers” in je moestuin. Foto’s waar ik zo van geniet en die verduidelijken. Dank je wel en ook jouw back up Ruud een dankje wel.

Diana 1 januari 2016 om 12:25

Hallo Hetty,
Ook jij en je familie een gelukkig en gezond 2016 gewenst!!
En dankjewel voor je aardige woorden!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties