Ook leuk, in deze donkere dagen

Geen tuinweer, donker, nat.

Hoewel, Ruud gaat braaf wanneer hij tijd heeft, want er is nog heel veel te doen. En morgen ga ik een dagje mee, we hopen kas 2 af te krijgen (leegmaken, opruimen, schoonmaken, mest en compost erop en dan de winterrust in).

Maar ik ben tot nu toe vooral thuis geweest. Voor de zaden, maar ook eindelijk voor mijn eigen planning.

Dus terwijl Ruud buiten in de modder in de tuin ploetert, zit ik hier:

Kachel aan

Kachel aan, kopje thee erbij. Ja, ik zeg wel eens ‘er zijn denkers en doeners’, en dat is in dit geval wel jammer voor Ruud :-).

Mijn uitzicht:

Bakken met zaden

Met als je heel goed kijkt achter de bakken nog een stukje van de kerstboom (jaja, hij staat). En links achterin de kamer verheft poes Lotje zich even om op haar andere zij te gaan liggen.

En dit is dan een soort van mijn bezit, niet poes Lotje natuurlijk, want ik geloof dat zij vindt dat ik bij haar mag wonen, en niet andersom :-).

Maar ik heb het over de bakken. ooit eens gekocht bij de Aldi, 1 of 2 keer per jaar verkopen ze deze bakken die eigenlijk bedoeld zijn voor schroefjes en moertjes. Maar zakjes zaden passen er ook in.

Dit is niet alles, als je goed kijkt zie je rechts nog zo’n bak, daar zitten de grotere zaden van bonen, maïs, etc. in. En op de grond uit het zicht staat er ook nog één. Maar dat is dan wel zo ongeveer mijn hele ‘hebben en houden’.

Het ziet er niet uit als heel veel. Het is het wel. Echt waar. De kleine bakjes hebben heel veel meer inhoud dan verwacht. Zie in de rechterbak het 2e vakje van links. Daar zitten mijn tomatenzaden die met een B beginnen in. Als ik het bakje leeg kieper komt dit eruit:

Tomaten zaden met een B

En dit zijn dan mijn tomatenzaden met een B. Gekocht, gekregen, geruild, zelf geoogst. En zo het hele alfabet afgaand kom ik dan inderdaad op iets meer dan 700 tomatenrassen. De helft ongeveer is nog nooit gezaaid. En alleen dat is al een hele puzzel bij de planning.

Want wat wil ik, hoeveel tomatenplanten kan ik zetten, hoeveel cherry’s wil ik, hoeveel vleestomaten, hoeveel roma’s, welke kleuren en vormen en groottes, op welke plaats, hoeveel planten dan. En daarnaast, welke zaden worden al wat ouder en moeten snel aan de beurt komen voor hun kiemvermogen stopt. Tomatenzaden blijven zo’n 6 tot 7 jaar kiemkrachtig, dat scheelt.

Onder de tomaten in de bak zitten nog de paprika’s, de aubergines en de pepers. In de linkerbak alle bloemenzaden. De bak die rechts staat dus bonen, maïs en andere grote zaden. En de bak die je niet ziet zit vol met groentezaden als prei en venkel, worteltjes en krootjes.

Maar als je niet zo’n achterlijk grote collectie hebt als ik, dan zou alles dus in 1 bak passen :-).

Nog lang niet klaar met de planning. Maar de tomaten, paprika’s, pepers en aubergines zijn uitgezocht en gekozen voor dit jaar.

Enveloppen met zaden volgend jaar

Alvast alle uitgekozen zakjes bij elkaar in een envelop, binnenkort ga ik er alvast labeltjes bij maken en schrijven (van oude plastic lamellen). En dan gaan ze naar een koele kamer tot eind februari/begin maart (als mijn geduld het toelaat). De paprika’s, pepers en aubergines zaai ik standaard in de laatste week van januari.

Morgen naar de tuin, morgenavond verder met de planning. En dan de bloemen, dat is het laatste, maar wel ook een flinke klus want die zaden verdeel ik in enveloppen met periodes; een envelop met zaden die ik in februari in huis zaai, een envelop met zaden die ik in maart in de kas zaai, etc..  Maar zo leuk om te doen want ik zie dan alle kleuren en bloemen, potten, warmte, hommels, etc.  al helemaal voor me. Als een fata morgana van de tuin in de zomer in deze donker dagen :-).

p.s.: ik heb dit tuindagboek zojuist bevestigd en verzonden naar iedereen die zich heeft aangemeld voor de ‘nieuwsbrief’. Maar zelf heb ik het bericht niet gekregen (ik heb mezelf uiteraard ook aangemeld, als test of het is gelukt). Dus gaat het allemaal nog niet goed met de nieuwsbrief. Ik hoop dat het nog goed komt maar krijg er ondertussen wel een hard hoofd in. Ik hoop maar dat iedereen gewoon af en toe even wil komen kijken en niet helemaal blindelings vertrouwt op de mailings.

 

30 reacties op Ook leuk, in deze donkere dagen

Sarah 17 december 2015 om 01:42

Herkenbaar, zo heb ik ook de afgelopen dagen doorgebracht. Het is inderdaad een heerlijk puzzelwerkje als de geur van de zomer je neusgaten binnendringt en je de bijtjes al hoort zoemen.
Ik had een vraag over de Cassia: hoe snoei je haar?
Vorig jaar had je in je tuindagboek (‘Winter’) een foto geplaatst van twee versgesnoeide Brugmansia’s. Heel leerzaam voor een angstvallig snoei-beginneling als ik, het oogt zo rigoureus dat het bijna pijn doet, maar kennelijk maakt het de plant minder uit, gezien de overvloed aan bloemen waarmee ze je beloont.
Ik las dat zowel Cassia’s als Brugmansia’s in principe niet gesnoeid hoeven te worden, behalve als je ze te groot vindt worden of uit praktische overwegingen (winterberging). Wat is jouw ervaring? Doen ze het beter na zo’n fikse ingreep?

En tot slot een vraag aan mede tuinboeklezers: wie van jullie heeft de Phygelius rectus Passionata (vorig jaar in de zadenlijst) met succes opgekweekt? Na de 3 mislukte pogingen van vorig jaar ben ik enigszins ontmoedigd, maar zou het graag nog eens proberen, want ze is zo mooi!

Diana 17 december 2015 om 09:29

Hallo Sarah,

De Cassia heb ik op een stam van ongeveer 1.20 meter hoog, en dus verwijder ik dan de nieuwe groei op die stam, en snoei ik de boventakken allemaal tot op ongeveer 1/3e terug tot ze in kale staat weer op een soort van kroonboompje lijkt. Dat is al jaren op dezelfde knoppen snoeien, want we hebben haar al een jaar of 10 dus ze heeft al een duidelijke vorm, dat maakt het snoeien wel makkelijker. De Brugmansia’s snoei ik gewoon zover terug zodat ik ze nog op een redelijk makkelijke manier naar zolder kan sjouwen. En dat is dan zo ongeveer 50 tot 60 centimeter hoog, altijd net boven naar buiten gerichte knoppen. Als je ze niet zou snoeien zouden ze veel ruimte innemen, maar wel ook volgend jaar nog groter worden. Als je ze heel groot wilt hebben, snoei ze dan zo beperkt mogelijk. Maar ik ben er meer dan tevreden over zoals ik het nu doe, de planten worden hier niet veel hoger in de zomer dan zo’n 180 centimeter. Ik ken ook wel mensen die Brugmansia’s helemaal niet zo erg snoeien maar ze uit de pot halen, de wortels uitspoelen en ze droog op een koele donkere plaats overwinteren. Zelf vind ik dat toch wat risicovol. Ik beloof binnenkort eens in een tuindagboek iets over het overwinteren van de kuipplanten te schrijven!!

Wat jammer dat de Phygelius niet wil kiemen! Ik heb de plant zelf nog steeds, ik oogst er alleen geen zaden meer van, ze bloeide hier ook dit jaar weer prima.
Als iets niet wil kiemen, kijk ik ook altijd nog even op de website Tom Clothier, die een indrukwekkende hoeveelheid zaaibeschrijvingen op zijn website heeft. En daar vind ik dit:
Phygelius aequalis, and capensis , Sow at 22-24ºC (71-75ºF), germ. in less than 2 weeks
Ik weet niet hoe en waar en hoe warm, etc. je haar gezaaid hebt, maar ze wil blijkbaar vrij warm gezaaid worden. En gezien haar leefomstandigheden zou ik denken in potgrond die zeer goed verluchtigd wordt met flink wat brekerzand. En zeker niet te nat houden.
Ik hoop dat je nog zaden hebt voor nog een poging?! En misschien dat andere mensen die dit lezen nog tips hebben hoe zij ze hebben gezaaid, en dan hopelijk wel zijn gekiemd!

groetjes,
Diana

Ria 17 december 2015 om 10:05

Hallo Diana,
Normaal krijg ik een mailbericht als er een nieuw item aan het tuindagboek is toegevoegd, vaak zit dat dan in mijn spambox, maar dat hindert niet, ook daar kijk ik wel. Toevallig ging ik nu iets opzoeken op je website en zag ik dat je een nieuw bericht had geplaatst. Je schrijft dat je zelf geen mail daarvan hebt ontvangen, ik ook dus niet. Maak je daar maar geen zorgen over, ik bezoek je site toch regelmatig.
Wat een mooie en indrukwekkende opbergsystemen heb je. En waar laat je dan weer al die ladenkastjes en bakken? Gewoon in huis? Sommige mensen bewaren hun zaden in de koelkast. Ik heb daar geen plaats voor want ik heb ook een aardige hoeveelheid. Ik bewaar ze in een kast in een onverwarmde garage, maar in de zomer kan het daar toch aardig warm worden. Lijkt me toch niet zo goed voor de zaden.

Succes met je planning,
Ria

Succes met je planning

Diana 17 december 2015 om 11:30

Hallo Ria,

Ja, er gaat iets niet goed met de nieuwsbriefmelding. Ik krijg ook mailtjes van mensen die zich hebben aangemeld maar niets ontvangen, of geen mail hebben gehad waarin ze hun aanmelding kunnen bevestigen maar zich ook niet nogmaals kunnen aanmelden. En zo werkt het dan ook niet echt, als je er niet op kunt vertrouwen heeft zo’n mail niet zoveel nut. Het is voor Rogier die het er voor me op heeft gezet ook lastig, want hij heeft er al veel werk aan gehad en uiteindelijk blijft het tobben. Ik hoop dat hij nog iets kan bedenken waardoor het wel kan werken, of anders het hele programma er af halen en een ander programma proberen (maar ik weet niet eens of dat bestaat en kan hoor), en anders het maar op te geven en dan een website zonder nieuwsbriefmelding – dat is tot nu toe toch ook gewoon goed gegaan.

Ik bewaar mijn boxen in de winter op de koude zolder, in de zomer gaan ze naar een koele slaapkamer op het Noorden waar amper zon komt. Omdat we een kachel hebben die uiteraard alleen beneden brandt is het hier boven en op zolder altijd koel/koud. En ik kan wel een enorme hoeveelheid zaden in 1 zo’n box kwijt, zo uit mijn hoofd zullen er in kleine zaden (zoals tomaten, pepers, etc.) wel zo’n 1000 van mijn eigen gripzakjes met zaden in zitten. En omdat het er zo veel zijn is het heel fijn om het op alfabetische volgorde te kunnen houden, want anders was ik wel 3 weken bezig met een planning :-).

Heel veel succes met je eigen planning!!
Diana

Ria 17 december 2015 om 16:48

Even een update:
Het bewuste mailtje heb ik om alsnog om 15.25 uur ontvangen. Het werkt dus wel, alleen een beetje vertraagd.

Groetjes,
Ria

iet in den bosch 17 december 2015 om 16:48

hallo ik heb hem wel ontvangen, blijkbaar een van de gelukkige , ben er elke keer blij mee.

wil van der reijden 17 december 2015 om 17:18

wij zijn helemaal blij met de ontvangst van de nieuwsbrief
fijne dagen!!

Nina 17 december 2015 om 17:48

Ik krijg de mailtjes ook (van nieuwe berichten op de blog) en ben er heel blij mee 🙂

Ik zou graag willen zien hoe je planning eruit ziet – maak je eerst een schets (hoe?) en dan een uitgewerkte tekening (zien!) of… hoe werkt het voor jou?

Zelf doe ik elk jaar een poging om een tuinplanning te maken, maar dan komt de lente en de plantjes (of zaden) gaan de grond in met zo’n vaart en enthousiasme dat de planning bijna nooit klopt. Én de slakken hebben in de laatste 2 tuinseizoenen ongeveer 2/3 van de planten met veel plezier opgesmikkeld.
Tot nu toe heb ik alle rafelrandjes (van tuinieren) onder “leerproces” gelabeld, maar wil nu wel heel graag (na ja-ren oefenen…) een beetje success 😉

En dus ben ik met hernieuwde enthousiasme en hoop aan het plannen maken! Fingers crossed voor success 🙂

Simone 17 december 2015 om 21:02

Hallo Diana,
Ik heb de nieuwsbrief aankondiging wel per mail ontvangen , dus er gaan ook wel dingen goed. Wat heerlijk om al met het komende seizoen bezig te zijn dit jaar heb ik van elk bed een foto gemaakt en die foto,s nu opgeplakt Met de notities erbij helpt het me met de vruchtwisseling indeling voor het komende jaar (hoop ik ).
Groetjes Simone

Diana 18 december 2015 om 10:07

Iedereen hartelijk dank voor de reacties!
Ik ben er ondertussen achter waarom de mailing niet werkte, ik heb zonder er over na te denken een nieuwe wordpress-versie gedownload toen me dat werd gevraagd te doen bij het inloggen. En daarmee werden alle aanpassingen die Rogier had gemaakt om de nieuwsbrief goed te laten werken teniet gedaan. Ik heb het tuindagboek geschreven op 16 december en direct verzonden maar dat werkte dus niet. Op 17 december heeft Rogier het al weer helemaal voor me gerepareerd en heb ik de melding nogmaals verzonden.

En ik hoop en denk zomaar dat het nu goed gaat, behalve voor de mensen die zich eerder al eens hebben aangemeld maar nooit de bevestigingsmail hebben gekregen. Want als er nooit is bevestigd is men dus ook niet officieel aangemeld. Maar ik ga kijken wat ik daaraan kan doen.
groetjes,
Diana

renee 18 december 2015 om 15:31

Hoi Diana,

Naar aanleiding van het bericht van Ria hierboven ben ik eens in mijn spambox gaan kijken. En jawel, daar zit de mail voor de aanmeldingsbevestiging. Misschien gaat t hier bij anderen dus ook fout.

Diana 18 december 2015 om 20:46

Hallo Renee,

Goed om te horen dat je het euvel hebt gevonden!
Er is hier ook van alles mis gegaan hoor, maar als het goed is werkt het rond de mailing allemaal nu zoals het hoort.
Misschien zijn er nog meer mensen die er problemen mee hebben. Als het niet komt door de spambox laat het dan vooral hier even weten, dan kan ik in ieder geval even kijken of je in de (ondertussen nogal lange) lijst staat en kan ik bijvoorbeeld de hele aanmelding verwijderen waardoor je je opnieuw kunt aanmelden en dan hopelijk ook wel de bevestigingsmail krijgt.

groetjes, en dankjewel voor het meedenken!
Diana

Liane Schofer 18 december 2015 om 22:31

Ik heb me aangemeld, maar nog steeds niet ontvangen. Jammer, maar ik kom gewoon regelmatig buurten.

Diana 18 december 2015 om 22:39

Hallo Liane,
Dat is erg jammer! Ik heb via het programma geprobeerd de bevestigingsmail opnieuw naar je te sturen.
Wil je even laten weten of het gelukt is? En zo niet, dan kan ik je aanmelding nog verwijderen en kun je proberen je helemaal opnieuw aan te melden.
Maar ik hoop eerst dat dit lukt!
groetjes, Diana

Linda Buteneers-Andries 18 december 2015 om 23:42

Hallo Diana,

Ik heb je mailtje gisteren gekregen en heb meteen het stukje gelezen. Amaai, kasten vol met allerlei soorten zaadjes. Ikzelf heb ocharme drie doosjes vol: groenten, kruiden en bloemen. En mijn kinderen zeggen dan: Mam, zoveel zaadjes en al die verschillende soorten, wanneer ga je die toch allemaal gezaaid krijgen? Volgende keer laat ik dus ze gewoon jouw foto met die kasten zien, haha!
Ik heb hier de meeste groenten in verhoogde bakken staan en ik maak ook ieder jaar een planning en een lijst wanneer ik wat moet zaaien. Dan ben ik tenminste zeker dat ik niets vergeet.
Fijne feesten en alvast een oogstrijk jaar gewenst! Groetjes,
Linda

Diana 19 december 2015 om 09:55

Hallo Linda,
Fijn dat je de mail al helemaal goed krijgt!!
Wanneer ik alle zaden zaai? Ik probeer ze elk jaar goed in te plannen. En dit is wel het opsparen van 22 jaar tuinieren :-). Elk jaar koop ik zaden, soms zijn soorten leuk maar nou niet zo leuk om ook te bewaren. Maar vaak zijn soorten zo leuk dat ik er weer zaden van oogst en bewaar. En zo groeit elk jaar de box een beetje….. tot er een 2e box bij moet komen…. en een 3e box. Er zitten soorten in die ik elke 3 of 4 of 5 jaar zaai en dat ras zo al 15 of 20 jaar heb (nou, de achterachterachterkleinkinderen dus).
Ook jij veel plezier en succes met de planning, en natuurlijk ook fijne feestdagen!!
Diana

Sarah 19 december 2015 om 00:18

Hoi Diana,

zou je mijn aanmelding kunnen deleten? Ik krijg namelijk geen bericht (ook niet in spambox) en kan me niet opnieuw aanmelden.

Het viel me op dat je de eenjarigen die vorig jaar in de zadenlijst stonden niet hebt verwerkt in de databasis (Eenjarigen uiteraard). Waarom niet? Je hebt vast heel wat uurtjes besteed aan het beschrijven van de planten, is het niet zonde dat al die informatie nu verloren gaat?
Zelfde geldt eigenlijk ook voor de vaste planten. Kan me wel voorstellen dat het knippen en plakken van die teksten misschien niet het meest enerverende klusje is, maar met het oog op het resultaat (een mooie, diverse databasis) wellicht toch de moeite waard?

Diana 19 december 2015 om 10:04

Hallo Sarah,
Ik heb je eerst geprobeerd de bevestigingsmail opnieuw te versturen. Sterker nog, ik heb alle mensen die zich wel hebben aangemeld maar nooit hebben bevestigd de bevestigingsmail opnieuw gestuurd. Dat hoop ik tenminste, ik kreeg de melding ‘confirmation sent’ dus zou het moeten zijn gelukt. Wil jij of wie dan ook hier nog even melden of het is gelukt? En anders ga ik komende week alle mensen die nog in de lijst staan maar niet hebben bevestigd (en dat zijn er wel ruim 150) uit de lijst halen. Dan kunnen mensen die dat willen zich opnieuw aanmelden. Maar ik hoop eerst dat dit misschien werkt…..

Over je vraag: puur tijdgebrek :-). Ik ben nu alle recepten in een receptendatabase aan het zetten, ik heb er al 60 gedaan. En als dat klaar is wil ik nog alle tomaten, paprika’s, pepers en aubergines in de bijbehorende databases zetten. En dan wil ik inderdaad ook nog de eenjarigendatabases nakijken en die aanvullen met informatie en/of foto’s. Ik moet ook van elke pagina nog de foto’s nakijken, sommigen staan scheef of er zitten door de nieuwe layout veel enters of spaties tussen. maar ik maak nu eerst de receptendatabase af, want anders ben ik aan 4 verschillende dingen tegelijk begonnen en dan weet ik niet meer waar ik blijf :-). Maar ik hoop dus ergens deze winter alle soorten uit de zadenlijst aan alle databases toe te voegen.

Ik doe mijn best :-)!
Diana

Jolanda 19 december 2015 om 20:04

De mail met de nieuwsbrief ontvangen. Het uitzoeken van de zaden… het is me een hoop werk. De zaden van jou die bij de post kwamen liggen nog te wachten op een papieren zakje en een etiketje erop. Met een mal herbruik ik papieren zakken om daar de zaden in de bewaren. Op de computer een zaai schema maken maar al die hokjes…. de zaden wachten nog maar even haha!

Diana 20 december 2015 om 09:17

Hallo Jolanda,
Ja, een goede planning maken en voorbereiden voor het nieuwe jaar is ook altijd nog best veel werk. Mooi voor als het koud is en sneeuwt, etc., maar met dit zachte weer is het minstens zo handig om wat op de tuin te doen – ik vrees dat er altijd een soort tegenzet van het weer komt, wanneer dan ook :-).
Succes ermee!
Diana

Margriet Daalman 20 december 2015 om 09:55

Hoi Diana,

Wauw! 700 tomatenrassen! Ik had geen idee dat er zoveel soorten zouden kunnen zijn…. Fantastisch. Ik heb 6 soorten voor komend jaar. Sweet Million trostomaatje, Roma tomaten, Marmande, Sungold trostomaat, de bonset en de black Russian die eigenlijk geen black russian is, maar waar ik nog niet achter ben welk ras het dan wel precies is.. En die 6 soorten is eigenlijk al teveel voor onze kas. Er moeten namelijk ook nog 2 meloenplanten in,(vorig jaar een heerlijk zoete sappige meloen van 3 kilo geoogst), een komkommerplant, snack komkommer en natuurlijk nog de verschillende soorten paprika’s en pepers, en aubergine. Dat gaat niet passen. Dus maar een extra tuinkasje gaan zoeken….
Ook voor de moestuin alvast een indeling gemaakt. Lastig hoor zo voor het eerst. Heb op papier de tuin opgedeeld in 4 vakken, waarvan 1 voor aardappels is. De andere 4 vakken dan weer in elk 4 delen opgesplitst. Dan kom ik aardig uit volgens mij. Maar ik zal vast nog wel wat veranderen. Dank voor je heldere omschrijving van de vruchtwisseling. Dat is echt ontzettend behulpzaam. En ook bij de verschillende soorten groente heb je zulke heldere omschrijvingen staan, dat ik bijna alles wel wil proberen… Maar daar is bij ons geen plek voor helaas. Ik blijf je website echt fantastisch vinden. Zoveel informatie waar iedere, beginnende of ervaren moestuinder volgens mij veel van kan leren. Bedankt!
Groeten Margriet

Diana 20 december 2015 om 22:07

Hallo Margriet,

Er bestaan wel ruim 12.000 rassen :-). En ik heb in het begin veel tomatenrassen gekocht maar tegenwoordig groeit mijn collectie vanzelf, van ruilen en krijgen en zelf zaden oogsten van de lekkerste/leukste rassen. Maar ik ben van plan dat aantal langzaam weer te verkleinen en gewoon alleen de allerlekkerste rassen over te houden. maar ik moet ook nog veel rassen zaaien die ik zelf ook niet ken en daar ben ik dan ook te benieuwd naar om niet te zaaien. Dus elk jaar spannend, elk jaar nieuwe rassen :-).

Fijn om te horen dat je iets aan de informatie op mijn website hebt!
groetjes en heel veel plezier met het plannen en indelen en dromen over een mooi 2016!!
Diana

Hannah 21 december 2015 om 17:51

Wat bizar veel soorten tomaten! Straks heb jij soorten die de kluis op Groenland niet heeft 😉 Die lades zijn handig, de Lidl heeft ze ook af en toe, net als tuingereedschap.

Diana 23 december 2015 om 11:16

Hallo Hannah,
Geen idee hoeveel rassen er in Groenland in de vrieskluis zitten…… ik zou er best eens een kijkje willen nemen :-).
Ja, Lidl en Aldi verkopen allebei 1 of 2 keer per jaar deze kunststofboxen. Voor nog geen 10 euro is het een heel handig zadenbewaarsysteem.
Fijne kerstdagen!
Diana

Rika ter Beek 20 december 2015 om 10:41

Diana , vanaf het begin je nieuwsbrief ontvangen,
Weer het hele jaar genoten van al je verhalen,foto’s recepten en advies.
Voor het nieuwe jaar veel geluk gezondheid en tuin plezier met je man Ruud.

Tuingroet Rika

Tuin

Diana 20 december 2015 om 22:09

Hallo Rika,
Fijn dat het bij jou goed is gegaan met de nieuwsbrief, als het goed is moet het nu bij iedereen die zich vanaf nu aanmeldt goed gaan.
Ook jij en je familie een gezond en gelukkig 2016!!
Diana

Margrit Joosten 20 december 2015 om 17:34

Hallo Diana ,

Ook ik krijg regelmatig je nieuwsbrief en de aankondiging dat je een nieuwe
hebt geplaatst . Bij mij gaat het dus helemaal goed .
IK wist niet dat je tomatenzaden zo lang kunt bewaren .
Iedere keer leer ik weer wat van je geweldig tuindagboek en al je andere dingen op
je site . heel veel dank daarvoor !

Groetjes, Margrit

Diana 21 december 2015 om 08:56

Hallo Margrit,

Fijn dat de nieuwsbrief goed gaat!
Ja, handig om te weten; paprika- en peperzaden kun je niet veel langer dan 3 tot 4 jaar bewaren zonder verlies van kiemkracht, maar tomatenzaden zeker wel 6 jaar, onder gunstige omstandigheden ook nog wel 7 jaar.
Er zijn ook mensen die beiden nog veel langer bewaren, volledig gedroogd, en vacuüm kunnen de zaden in een diepvries op een constante temperatuur wel vele jaren worden bewaard. Maar dat is wel erg risicovol, als het niet helemaal vacuüm is, of als er temperatuurschommelingen zijn of de vriezer uitvalt, dan wordt die kiemrust doorbroken en kan alles verloren gaan. Dus ik hou het bij zo donker en droog en koel mogelijk op een onverwarmde slaapkamer zonder zonlicht.

Fijne feestdagen!!
Diana

Corine 24 december 2015 om 12:33

Beste Diana,

Ik heb je site al eerder ontdekt, inmiddels ook aangemeld voor de nieuwsbrief.
Zoek regelmatig in het archief naar tips. Stiekem ook beetje jaloers op je geweldige tuin. Ik zelf woon in de stad en ik heb een tuintje van 5 bij 10 die zomers over vol staat met groentes en fruit. En toch wil ik er elk jaar weer wat nieuws proberen. En ook bij mij kriebelt het alweer om te gaan zaaien, heerlijk om alles te zien groeien en te eten uit eigen tuin. Bedankt voor alle info en leuke blogs
Groetjes corine (moestuin freak!)

Diana 27 december 2015 om 12:09

Hallo Corine,
Fijn dat het is gelukt om je aan te melden voor de nieuwsbrief!
Ook hier wil ik elk jaar weer wat anders, potten, verhoogde bakken, stro, andere tomaten, vreemde groenten (al dan niet een succes, het proberen alleen is al heel leuk en leerzaam).
Ja, nog een paar dagen en het is januari en dan ga ik echt wel weer helemaal beginnen aan een nieuw tuinjaar, als eerste op het programma staat het zaaien van prei en tuinbonen in januari 🙂
Veel plezier met alle plannen!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties