Ook leuk, in deze donkere dagen

Geen tuinweer, donker, nat.

Hoewel, Ruud gaat braaf wanneer hij tijd heeft, want er is nog heel veel te doen. En morgen ga ik een dagje mee, we hopen kas 2 af te krijgen (leegmaken, opruimen, schoonmaken, mest en compost erop en dan de winterrust in).

Maar ik ben tot nu toe vooral thuis geweest. Voor de zaden, maar ook eindelijk voor mijn eigen planning.

Dus terwijl Ruud buiten in de modder in de tuin ploetert, zit ik hier:

Kachel aan

Kachel aan, kopje thee erbij. Ja, ik zeg wel eens ‘er zijn denkers en doeners’, en dat is in dit geval wel jammer voor Ruud :-).

Mijn uitzicht:

Bakken met zaden

Met als je heel goed kijkt achter de bakken nog een stukje van de kerstboom (jaja, hij staat). En links achterin de kamer verheft poes Lotje zich even om op haar andere zij te gaan liggen.

En dit is dan een soort van mijn bezit, niet poes Lotje natuurlijk, want ik geloof dat zij vindt dat ik bij haar mag wonen, en niet andersom :-).

Maar ik heb het over de bakken. ooit eens gekocht bij de Aldi, 1 of 2 keer per jaar verkopen ze deze bakken die eigenlijk bedoeld zijn voor schroefjes en moertjes. Maar zakjes zaden passen er ook in.

Dit is niet alles, als je goed kijkt zie je rechts nog zo’n bak, daar zitten de grotere zaden van bonen, maïs, etc. in. En op de grond uit het zicht staat er ook nog één. Maar dat is dan wel zo ongeveer mijn hele ‘hebben en houden’.

Het ziet er niet uit als heel veel. Het is het wel. Echt waar. De kleine bakjes hebben heel veel meer inhoud dan verwacht. Zie in de rechterbak het 2e vakje van links. Daar zitten mijn tomatenzaden die met een B beginnen in. Als ik het bakje leeg kieper komt dit eruit:

Tomaten zaden met een B

En dit zijn dan mijn tomatenzaden met een B. Gekocht, gekregen, geruild, zelf geoogst. En zo het hele alfabet afgaand kom ik dan inderdaad op iets meer dan 700 tomatenrassen. De helft ongeveer is nog nooit gezaaid. En alleen dat is al een hele puzzel bij de planning.

Want wat wil ik, hoeveel tomatenplanten kan ik zetten, hoeveel cherry’s wil ik, hoeveel vleestomaten, hoeveel roma’s, welke kleuren en vormen en groottes, op welke plaats, hoeveel planten dan. En daarnaast, welke zaden worden al wat ouder en moeten snel aan de beurt komen voor hun kiemvermogen stopt. Tomatenzaden blijven zo’n 6 tot 7 jaar kiemkrachtig, dat scheelt.

Onder de tomaten in de bak zitten nog de paprika’s, de aubergines en de pepers. In de linkerbak alle bloemenzaden. De bak die rechts staat dus bonen, maïs en andere grote zaden. En de bak die je niet ziet zit vol met groentezaden als prei en venkel, worteltjes en krootjes.

Maar als je niet zo’n achterlijk grote collectie hebt als ik, dan zou alles dus in 1 bak passen :-).

Nog lang niet klaar met de planning. Maar de tomaten, paprika’s, pepers en aubergines zijn uitgezocht en gekozen voor dit jaar.

Enveloppen met zaden volgend jaar

Alvast alle uitgekozen zakjes bij elkaar in een envelop, binnenkort ga ik er alvast labeltjes bij maken en schrijven (van oude plastic lamellen). En dan gaan ze naar een koele kamer tot eind februari/begin maart (als mijn geduld het toelaat). De paprika’s, pepers en aubergines zaai ik standaard in de laatste week van januari.

Morgen naar de tuin, morgenavond verder met de planning. En dan de bloemen, dat is het laatste, maar wel ook een flinke klus want die zaden verdeel ik in enveloppen met periodes; een envelop met zaden die ik in februari in huis zaai, een envelop met zaden die ik in maart in de kas zaai, etc..  Maar zo leuk om te doen want ik zie dan alle kleuren en bloemen, potten, warmte, hommels, etc.  al helemaal voor me. Als een fata morgana van de tuin in de zomer in deze donker dagen :-).

p.s.: ik heb dit tuindagboek zojuist bevestigd en verzonden naar iedereen die zich heeft aangemeld voor de ‘nieuwsbrief’. Maar zelf heb ik het bericht niet gekregen (ik heb mezelf uiteraard ook aangemeld, als test of het is gelukt). Dus gaat het allemaal nog niet goed met de nieuwsbrief. Ik hoop dat het nog goed komt maar krijg er ondertussen wel een hard hoofd in. Ik hoop maar dat iedereen gewoon af en toe even wil komen kijken en niet helemaal blindelings vertrouwt op de mailings.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Herkenbaar, zo heb ik ook de afgelopen dagen doorgebracht. Het is inderdaad een heerlijk puzzelwerkje als de geur van de zomer je neusgaten binnendringt en je de bijtjes al hoort zoemen.
Ik had een vraag over de Cassia: hoe snoei je haar?
Vorig jaar had je in je tuindagboek (‘Winter’) een foto geplaatst van twee versgesnoeide Brugmansia’s. Heel leerzaam voor een angstvallig snoei-beginneling als ik, het oogt zo rigoureus dat het bijna pijn doet, maar kennelijk maakt het de plant minder uit, gezien de overvloed aan bloemen waarmee ze je beloont.
Ik las dat zowel Cassia’s als Brugmansia’s in principe niet gesnoeid hoeven te worden, behalve als je ze te groot vindt worden of uit praktische overwegingen (winterberging). Wat is jouw ervaring? Doen ze het beter na zo’n fikse ingreep?

En tot slot een vraag aan mede tuinboeklezers: wie van jullie heeft de Phygelius rectus Passionata (vorig jaar in de zadenlijst) met succes opgekweekt? Na de 3 mislukte pogingen van vorig jaar ben ik enigszins ontmoedigd, maar zou het graag nog eens proberen, want ze is zo mooi!

Ria

Hallo Diana,
Normaal krijg ik een mailbericht als er een nieuw item aan het tuindagboek is toegevoegd, vaak zit dat dan in mijn spambox, maar dat hindert niet, ook daar kijk ik wel. Toevallig ging ik nu iets opzoeken op je website en zag ik dat je een nieuw bericht had geplaatst. Je schrijft dat je zelf geen mail daarvan hebt ontvangen, ik ook dus niet. Maak je daar maar geen zorgen over, ik bezoek je site toch regelmatig.
Wat een mooie en indrukwekkende opbergsystemen heb je. En waar laat je dan weer al die ladenkastjes en bakken? Gewoon in huis? Sommige mensen bewaren hun zaden in de koelkast. Ik heb daar geen plaats voor want ik heb ook een aardige hoeveelheid. Ik bewaar ze in een kast in een onverwarmde garage, maar in de zomer kan het daar toch aardig warm worden. Lijkt me toch niet zo goed voor de zaden.

Succes met je planning,
Ria

Succes met je planning

Ria

Even een update:
Het bewuste mailtje heb ik om alsnog om 15.25 uur ontvangen. Het werkt dus wel, alleen een beetje vertraagd.

Groetjes,
Ria

iet in den bosch

hallo ik heb hem wel ontvangen, blijkbaar een van de gelukkige , ben er elke keer blij mee.

wil van der reijden

wij zijn helemaal blij met de ontvangst van de nieuwsbrief
fijne dagen!!

Nina

Ik krijg de mailtjes ook (van nieuwe berichten op de blog) en ben er heel blij mee 🙂

Ik zou graag willen zien hoe je planning eruit ziet – maak je eerst een schets (hoe?) en dan een uitgewerkte tekening (zien!) of… hoe werkt het voor jou?

Zelf doe ik elk jaar een poging om een tuinplanning te maken, maar dan komt de lente en de plantjes (of zaden) gaan de grond in met zo’n vaart en enthousiasme dat de planning bijna nooit klopt. Én de slakken hebben in de laatste 2 tuinseizoenen ongeveer 2/3 van de planten met veel plezier opgesmikkeld.
Tot nu toe heb ik alle rafelrandjes (van tuinieren) onder “leerproces” gelabeld, maar wil nu wel heel graag (na ja-ren oefenen…) een beetje success 😉

En dus ben ik met hernieuwde enthousiasme en hoop aan het plannen maken! Fingers crossed voor success 🙂

Simone

Hallo Diana,
Ik heb de nieuwsbrief aankondiging wel per mail ontvangen , dus er gaan ook wel dingen goed. Wat heerlijk om al met het komende seizoen bezig te zijn dit jaar heb ik van elk bed een foto gemaakt en die foto,s nu opgeplakt Met de notities erbij helpt het me met de vruchtwisseling indeling voor het komende jaar (hoop ik ).
Groetjes Simone

renee

Hoi Diana,

Naar aanleiding van het bericht van Ria hierboven ben ik eens in mijn spambox gaan kijken. En jawel, daar zit de mail voor de aanmeldingsbevestiging. Misschien gaat t hier bij anderen dus ook fout.

Liane Schofer

Ik heb me aangemeld, maar nog steeds niet ontvangen. Jammer, maar ik kom gewoon regelmatig buurten.

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,

Ik heb je mailtje gisteren gekregen en heb meteen het stukje gelezen. Amaai, kasten vol met allerlei soorten zaadjes. Ikzelf heb ocharme drie doosjes vol: groenten, kruiden en bloemen. En mijn kinderen zeggen dan: Mam, zoveel zaadjes en al die verschillende soorten, wanneer ga je die toch allemaal gezaaid krijgen? Volgende keer laat ik dus ze gewoon jouw foto met die kasten zien, haha!
Ik heb hier de meeste groenten in verhoogde bakken staan en ik maak ook ieder jaar een planning en een lijst wanneer ik wat moet zaaien. Dan ben ik tenminste zeker dat ik niets vergeet.
Fijne feesten en alvast een oogstrijk jaar gewenst! Groetjes,
Linda

Sarah

Hoi Diana,

zou je mijn aanmelding kunnen deleten? Ik krijg namelijk geen bericht (ook niet in spambox) en kan me niet opnieuw aanmelden.

Het viel me op dat je de eenjarigen die vorig jaar in de zadenlijst stonden niet hebt verwerkt in de databasis (Eenjarigen uiteraard). Waarom niet? Je hebt vast heel wat uurtjes besteed aan het beschrijven van de planten, is het niet zonde dat al die informatie nu verloren gaat?
Zelfde geldt eigenlijk ook voor de vaste planten. Kan me wel voorstellen dat het knippen en plakken van die teksten misschien niet het meest enerverende klusje is, maar met het oog op het resultaat (een mooie, diverse databasis) wellicht toch de moeite waard?

Jolanda

De mail met de nieuwsbrief ontvangen. Het uitzoeken van de zaden… het is me een hoop werk. De zaden van jou die bij de post kwamen liggen nog te wachten op een papieren zakje en een etiketje erop. Met een mal herbruik ik papieren zakken om daar de zaden in de bewaren. Op de computer een zaai schema maken maar al die hokjes…. de zaden wachten nog maar even haha!

Margriet Daalman

Hoi Diana,

Wauw! 700 tomatenrassen! Ik had geen idee dat er zoveel soorten zouden kunnen zijn…. Fantastisch. Ik heb 6 soorten voor komend jaar. Sweet Million trostomaatje, Roma tomaten, Marmande, Sungold trostomaat, de bonset en de black Russian die eigenlijk geen black russian is, maar waar ik nog niet achter ben welk ras het dan wel precies is.. En die 6 soorten is eigenlijk al teveel voor onze kas. Er moeten namelijk ook nog 2 meloenplanten in,(vorig jaar een heerlijk zoete sappige meloen van 3 kilo geoogst), een komkommerplant, snack komkommer en natuurlijk nog de verschillende soorten paprika’s en pepers, en aubergine. Dat gaat niet passen. Dus maar een extra tuinkasje gaan zoeken….
Ook voor de moestuin alvast een indeling gemaakt. Lastig hoor zo voor het eerst. Heb op papier de tuin opgedeeld in 4 vakken, waarvan 1 voor aardappels is. De andere 4 vakken dan weer in elk 4 delen opgesplitst. Dan kom ik aardig uit volgens mij. Maar ik zal vast nog wel wat veranderen. Dank voor je heldere omschrijving van de vruchtwisseling. Dat is echt ontzettend behulpzaam. En ook bij de verschillende soorten groente heb je zulke heldere omschrijvingen staan, dat ik bijna alles wel wil proberen… Maar daar is bij ons geen plek voor helaas. Ik blijf je website echt fantastisch vinden. Zoveel informatie waar iedere, beginnende of ervaren moestuinder volgens mij veel van kan leren. Bedankt!
Groeten Margriet

Hannah

Wat bizar veel soorten tomaten! Straks heb jij soorten die de kluis op Groenland niet heeft 😉 Die lades zijn handig, de Lidl heeft ze ook af en toe, net als tuingereedschap.

Rika ter Beek

Diana , vanaf het begin je nieuwsbrief ontvangen,
Weer het hele jaar genoten van al je verhalen,foto’s recepten en advies.
Voor het nieuwe jaar veel geluk gezondheid en tuin plezier met je man Ruud.

Tuingroet Rika

Tuin

Margrit Joosten

Hallo Diana ,

Ook ik krijg regelmatig je nieuwsbrief en de aankondiging dat je een nieuwe
hebt geplaatst . Bij mij gaat het dus helemaal goed .
IK wist niet dat je tomatenzaden zo lang kunt bewaren .
Iedere keer leer ik weer wat van je geweldig tuindagboek en al je andere dingen op
je site . heel veel dank daarvoor !

Groetjes, Margrit

Corine

Beste Diana,

Ik heb je site al eerder ontdekt, inmiddels ook aangemeld voor de nieuwsbrief.
Zoek regelmatig in het archief naar tips. Stiekem ook beetje jaloers op je geweldige tuin. Ik zelf woon in de stad en ik heb een tuintje van 5 bij 10 die zomers over vol staat met groentes en fruit. En toch wil ik er elk jaar weer wat nieuws proberen. En ook bij mij kriebelt het alweer om te gaan zaaien, heerlijk om alles te zien groeien en te eten uit eigen tuin. Bedankt voor alle info en leuke blogs
Groetjes corine (moestuin freak!)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties