Hallo tuin, daar ben ik weer

Na bijna 2 weken afwezigheid zaterdag eindelijk weer eens naar de tuin. Ik wilde haar gedag zeggen bij aankomst, maar liep al gelijk tegen de berg stro op die er nog ligt….

Hallo tuin december 2015

Oh ja, dat is waar ook. Tuin groet mij terug met een duidelijk signaal dat er hier nog wel gewerkt moet worden voor de winterrust kan beginnen :-).

En winterrust, wat is dat eigenlijk? Over 14 dagen hebben we de kortste dag gehad en kunnen we al weer een beetje naar het voorjaar kijken (ja, optimistisch hè).

Volgende week ga ik zaden bestellen, mijn planning maken (dat is altijd een flinke puzzel), en mocht het weer het toelaten dus ook nog wel flink aan het werk op de tuin – opruimen, schoonmaken, stro erop, mest kruien, etc..

En ik kan er niks aan doen, heb er een hekel aan, maar de kassen moeten ook weer eens schoon:

Kas 2 vies

Kas 2 is helemaal nog niet gedaan, de ruiten kunnen wel eens een doekje met water gebruiken. Maar van binnen is het ook nog een chaos, het onkruid moet er nog uit, opruimen, schoonmaken, spitten, mest eronder. De blauwe bessen voor de kas zijn al wel goed verzorgd, met compost en een laag houtsnippers (de blauwe bessen zelf staan in grote potten met turf ingegraven in de grond).

In de kas treffen we nog rijpe pepers aan de Orange Lantern-planten. En de hele zomer mooi gegroeid en geweldig gebloeid maar gewoon alleen maar heel kleine onrijpe pepertjes. En nu..

Peper Mini Rocoto

Rijpe pepers aan de Mini Rocoto. Ik ga er geen zaden meer van oogsten, ze is mij te laat en te wispelturig (er hangen grotere en kleinere pepers in de planten, en sommigen worden rood en sommigen worden geel). Dus eigenlijk bedoel ik met wispelturig vooral niet zaadvast, want vader en moeder waren gekochte zaden van gele kleine Rocoto’s en deze kinderen hebben niet kunnen kruisen en willen dus uit blijkbaar eigen beweging weer liever rood en groot zijn. Natuurlijk ga ik ze wel gewoon opeten :-).

En verder zijn in de 2 weken van afwezigheid de platanen langs de weg kaal dus we kunnen het blad gaan opvegen voor in de compostbakken. En kunnen we de laatste verhoogde bakken gaan schoonmaken en afdekken. Het heeft hier nog niet gevroren. Op 2 of 3 koude nachten na is het hier zelfs uitzonderlijk warm. En dat is duidelijk te merken in de tuin. De kruipende rozemarijn (Rosmarinus officinalis prostratus) bloeit, in december!

Rozemarijn bloeit

En waar de rozemarijn AL bloeit, bloeit de Fuchsia NOG

Fuchsia bloeit nog in december

Komende week mogen de potten met matig winterharde planten (Salvia Amistadt, Abutilon, deze Fuchsia, etc.) de kas in, met wat stro en jute ga ik ze droog houden en hopelijk zo de winter door loodsen.

Thuis zijn de Brugmansia’s en Cassia teruggesnoeid en die mogen de zolder op worden gesjouwd (ze staan nu een paar dagen onder een afdakje, want hoe minder vocht, des te beter voor de winterberging maar ook voor mijn rug als ik ze naar zolder moet sjouwen).

Tot slot dan nog mijn trots. Er zeggen al mensen op de tuin dat ik ben vergeten appels te oogsten. Nee hoor, we hebben ze gegeten en ik heb 30 potten met appelmoes en appelcompote gemaakt. Maar zo lang het niet vriest hoopte ik dat de appels aan de boom beter bewaard blijven dan in onze te warme en te vochtige en vooral overvolle schuur. En dat is zo.

Appel Gloster begin december

Er hangen nog een stuk of 15 mooie appels in de boom, ondertussen opvallend en knalrood van kleur. Nog keihard en stevig vast in de boom. En dus mogen ze vers gebruikt gaan worden voor het kerstdiner. Ik weet nog niet wat het kerstdiner gaat worden, nog geen tijd gehad om erover te verzinnen, maar nu ik het rustiger ga krijgen ga ik daar eens mee aan de slag!

En dat brengt mij gelijk bij wat laatste opmerkingen van huishoudelijke aard:

Vandaag gaan we de allerlaatste enveloppen van de zadenbestellingen van de afgelopen 2 weken in orde maken en versturen, en dan zijn we dus eindelijk ‘bij’ en ga ik de zadenlijst ook bijwerken. Iedereen die komend weekend dus geen bestelde zaden in huis heeft; dan is er iets mis gegaan. Het kan zijn (maar hoop ik niet) dat zaden niet zijn aangekomen, maar bijvoorbeeld ook dat je niet hebt betaald, of dat je wel hebt betaald maar onder een voor mij vreemde naam en ik je dus niet herken. Laat het vooral weten wanneer je komend weekend je bestelde zaden niet hebt ontvangen, dan kunnen we gaan bedenken wat er mis is en het oplossen!

En opmerking 2: Rogier heeft een geweldige nieuwe pagina voor me gemaakt, waarin alle recepten gebundeld kunnen gaan worden. Je kunt de pagina via de zwarte menubalk vinden (onder ‘Recepten’). Ik ga eerst zoveel mogelijk recepten erin zetten en dan kijken of een onderverdeling in bijvoorbeeld hoofdgerechten, soepen, desserts, etc. handig is. Maar ook onderaan de groenteteeltpagina’s vind je per groente mogelijke recepten en de links er naartoe. Ik ben er echt heel blij mee en hoop er binnenkort mee aan de slag te kunnen gaan (mooi weer = tuin, slecht weer = website).

Zo, ik ga snel verder, vandaag de laatste (maar dat zijn er nog steeds wel 70 hoor) enveloppen, morgen eindelijk de kerstboom, en als je heel stil bent kun je nu misschien Ruud hoor brommen :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Helene

Hoi Diana,
Gelukkig heb je weer tijd om naar de tuin te gaan! Zelf ben ik ook de laatste dingen in de tuin aan het opruimen. Aangezien ik veel compost heb, vroeg me af of ik dit volgend jaar kan gebruiken in grote potten om tomaten, paprika e.d. te kweken. Moet het gemengd worden dan met zand of iets anders?
Groet, Helene.

Jet

Ik heb de zaden in goede orde ontvangen en had ook een mail gestuurd,maar daar gaat steeds iets mee mis en krijg ik een bericht terug.
Misschien krijg je nu dubbel bericht.
Ik ben blij met de zaden en geniet van je tuindagboek. Ik wou dat ik zoveel energie had, want ik moet nog veel doen op de tuin en probeer nu te herstellen van en nare verkoudheid.
Ik heb ook nog wat vragen, maar ik zal je eerst rust gunnen. Het kan wachten.
Hartelijke groet,
Jet Tellegen.

desiree revet

Heerlijk om je tuindagboek met een glimlach te lezen en met een lach te eindigen, zodat mijn eigen brombeer vraagt wat er te lachen valt.

Margriet

Hoi Diana,
Als het de komende dagen een beetje droog blijft, gaan we moestuin verder kaal maken. Dan kunnen we volgend voorjaar volop aan de slag. Het is wel een iets zure grond en we kregen advies van een tuinder van het complex om dan een week of 4 voordat we eventueel wat paardenmest willen onderspitten, wat kalk te strooien omdat de mest en de kalk elkaar anders wat tegen zouden werken?
Vandaag waarschijnlijk even naar Zaadhandel van der Wal (zit bij ons in de buurt). Heb al een boodschappenlijstje klaar! Ik vrees dat ik veel te veel verschillende groentezaden meeneem want ik word er zo hebberig van :). En zo een grote moestuin hebben we nu ook weer niet gekregen. Maar aan de hand van jouw website en de site van Van der Wal wel al vast wat voorkeuren opgeschreven. Twee soorten bietjes, naast onze cobra stokboontjes ook maar chinese boontjes meenemen, sugar snaps en zomerwortels en een winterwortel… en zo nog de nodige soorten gezien voor tomaatjes. Ook wil een pompoen proberen. Maar oeh, ik neem vast teveel mee….
Groet Margriet

margriet

Hoi Diana. Best veel gekocht. Ook extra tomaten soorten. Dat gaat niet passen in onze tuinkas…. Staat altijd al behoorlijk vol. Dus misschien maar even op zoek naar een kleine foliekas die na het seizoen weer opgeborgen kan. Echt hebberig word ik als ik bij van d er r wal loop.

D's

Hallo Diana

De zaden heb ik besteld bij van der Wal nu nog mijn planning maken en net wat je zegt dat is een hele puzzel
De een mag niet na de andere en wisselteelt is ook nog zo’n ding.
Zelf ben ik van veel verschillende soorten, mijn tuin is niet zo groot dus je snapt wel dat wordt een hele klus de gegevens van de 2 jaren ervoor bij houden ( ik heb de tuin nu voor het 3e seizoen ) en dan kijken wat waar heeft gestaan.
Ik heb wel velden gemaakt voor de wisselteelt, maar ja zo af en toe is er geen plaats in dat veld en zet ik het als nateelt in een ander veld, vooral met kolen moet je opletten.
Nu ook een potjespers gekocht ben benieuwd of dat handig is.
Scheelt weer ruimte voor het voorzaaien en hoef je niet de stekjes uit elkaar te halen want elk plantje heeft zijn eigen kluit.
Gisteren nog naar de tuin geweest en wat veldsla met rucola gehaald.
De muizen vinden het ook gezellig op de tuin in mijn huisje zag ik er 2 lopen.
Gelukkig ben ik niet bang voor ze, maar wetende dat ze alles onder pissen en poepen is minder.
De knoflook is al 10 cm hoog, gaat nu wel snel met het aanhoudende warme weer voor het deze tijd en de winterrogge staat er goed bij.

Succes met je hooiberg
groet D’s

Wiljo Beerens

Dag Diana,

We hebben de zaden in goede orde ontvangen, mijn vrouw Annie zei wel 10 keer wat leuk, wat leuk. We hebben zo’n zin in het voorjaar, om te zien hoe alles gaat groeien. We worden erg enthousiast als we al jouw/jullie tuinbelevingen lezen.
Bedankt.

Annie en Wiljo Beerens uit Weert

Jacqueline burgerhart

Hoi Diana,

Wat goed zeg! Ik heb de planning ondertussen ook helemaal af…toch altijd weer een uitdaging!
Had je de zaden al verstuurd trouwens?

Groet,
Jacqueline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties