Beter

Ik zeg tegen Ruud: “Geef je alsjeblieft de kleinste zaailingen wel met de broes water?”. Ruud kan nog wel eens met z’n 10-liter-gieter zonder broes vanaf kniehoogte plonzen water bij of bovenop zaailingen gooien. De kas is niet voor niks mijn taak, voor het water geven van al die tere zaailingen is voorzichtigheid en beleid nodig.

Ruud zegt: “Je voelt je vast beter”. Ik mompel nog iets over door schade en schande wijs geworden maar Ruud is al naar de tuin. Want hij heeft het nog steeds heel druk, moet alles alleen doen. En ik voel me inderdaad beter.

Maar dan is beter wel een relatief begrip na griep + longontsteking, in dit geval voelt beter een beetje als een heel oude rafelige vaatdoek die zo half in een vies en koud geworden sopje hangt. Maar elke dag een beetje beter. En ik houd me op de been met ladingen Drank & Drugs (in de vorm van respectievelijk gemberthee, dennensiroop, antibiotica en paracetamol, af en toe aangevuld door een heerlijke strepsil).

Nog steeds niet buiten geweest maar dat staat voor donderdag gepland, dan heb ik de laatste antibiotica op en gaan we met de auto naar de tuin om eens te kijken hoe alles groeit. En de paprika’s en pepers en aubergines gaan mee. We hebben alle weerberichten bekeken en voor ons is het goed zo. Er komen nog wat frisse nachten (maar vorig jaar hadden we begin juni nog nachten van 3 graden, is ook niks van dood gegaan).

De grond in de kas is zo opgewarmd door alle zonnige dagen dat we ook de paprika’s, pepers, tomaten en aubergines al gaan uitplanten. Nou ja…. we…. we; ik hijg en hoest en hang misschien een labeltje op, en Ruud doet waarschijnlijk en helaas het meeste werk. Sterker nog, Ruud weet al lang dat z’n vaatdoekje nog wel even nodig heeft om te herstellen en is alvast begonnen. En hij heeft er zelfs een foto van gemaakt:

 

Daar komt het voordeel van een planning weer om de hoek kijken: Ruud hoeft er niet over te verzinnen, ik geef hem de planning van kas 1 en daarop kan hij zien welke tomaat en welke paprika waar komt te staan. En zo kan hij bijna op een blauwdruk van vorig jaar de stokken en planten van dit jaar uitmeten en zetten/planten.

En wat doe ik? In mijn hoofd heel veel, maar als ik wil gaan staan schiet ik al in een hoestbui en plof ik met dezelfde vaart weer neer om vervolgens 5 minuten uit te moeten hijgen. Dat belooft wat voor de komende dagen/weken. En dus kruip ik voor nu maar achter mijn computer, want typen, dat lukt. En dus heb ik de teeltpagina over tomaten eens helemaal nagekeken, aangevuld waar nodig en nieuwere en grotere foto’s geplaatst. En datzelfde heb ik gedaan op de pagina met teeltzorgen bij tomaten. En op de teeltpagina van de Aubergine. En op de teeltpagina van de Paprika.

 

En vervolgens nog 3 receptjes geplaatst die meer dan de moeite waard zijn om eens te maken:

 

En zo maak ik mezelf toch nog een beetje nuttig. En ik had mezelf, nog voor ik de griep kreeg, nog een cadeau beloofd: een nieuwe lens, een Panasonic 30 mm F/2.8 Macro. Nu nog oefenen, maar dat is lastig thuis. Dus jas even aan, kraag omhoog en al kuchend naar buiten voor wat foto’s: en één daarvan wil ik nog wel even laten zien:

 

Het zijn de eerste uitlopers van de Hosta Frances Williams tussen de kokosbodembedekking. De punten die boven de grond komen zijn nog paars. Maar met een bui regen en een weekje lekker weer zullen de bladeren al meer zichtbaar worden en zich uiteindelijk uitrollen.

In het eerstvolgende blog dan hopelijk eindelijk weer iets over moestuinieren, met zelfgemaakte foto’s van de tuin zoals die er nu uitziet. Voor nu wordt het, midden op de dag, tijd om maar weer even te gaan liggen (zucht).

Iedereen nog heel hartelijk dank voor alle beterschapswensen!!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem

Fijn dat je je iets beter voelt maar veel beterschap nog!

Cubby

Van harte beterschap Diana! Ziek of niet ziek, je houdt ons toch op de hoogte van het reilen en zeilen in je tuin. Ik geniet van elke nieuwsbrief van je!

lina bakker

fijn om te horen dat het weer de goede kant op gaat. wat een PRACHTIGE foto!!

berber

Beterschap Diana!
Ik was een paar weken geleden net zo, maar ben er dankzij een antibiotica kuur eindelijk weer boven op.
Gelukkig kan Ruud zowel op jou als op de tuin passen!
Groetjes Berber

Jolanda uit Doesburg

Poef ja mannen het werk laten doen, het klinkt bekend. Afgelopen week hetzelfde moeten doen, griepje te pakken. Hopelijk knap je snel op! Doe rustig aan en ziek goed uit!!

Wat een prachtige foto heb je gemaakt!!

Paula Bos

Mooie foto van die Hosta, een goed apparaat heb je jezelf cadeau gedaan.

Matthijs

Hoi Diana,
Allereerst vind ik jou website echt heel leuk. Ik leer er veel van als beginnend moestuinier. Sinds kort heb ik ook jouw blog ontdekt en lees nu genietend en lerend mee.

Ik had nog wel een vraagje. Op de pagina van de kouseband zag ik dat je in 2013 wilde proberen om kouseband buiten de kas te telen. Wat is jou ervaring daarmee geweest?

Veel beterschap nog.

Groet, Matthijs

corrie laurenssen

Hoi hoi, allereerst van harte beterschap aan alle zieken hierboven :-). Ik snap helemaal niets van mijn tomatenplantjes. Ik heb een tijd geleden het advies van enkele opgevolgd om de smengeperste potgrond van de Action te nemen voor het zaaien van deze plantjes, ze kwamen goed op, en daar blijft het bij. Na vijf weken (ik heb ze ondertussen al verspeend omdat ik dacht dan zal het door de ruimte die ze krijgen beter gaan) groeien ze nog steeds niet, er komen ook geen blaadjes bij, een stengeltje met twee blaadjes, meer zie ik niet. Ze staan nog steeds onder een stolp voor het raam. Wie heeft er een oplossing voor mij. Alvast dank je wel en hele fijne Paasdagen. Corrie

Nadi

Hoi Corrie,

Kan je meer vertellen over de omstandigheden: in wat voor grond heb je ze verspeend? Hoe groot de nieuwe potjes zijn? En hoe lang geleden je ze heb verspeend? Is wel vreemd dat ze 5 weken niks opgeschoten zijn inderdaad.

Ann

Verspenen in goede potgrond zou ik aanraden. Die vezels zijn denk ik onverteerd. Ik denk dat, om voeding te kunnen geven aan je planten, ze eerst moeten gecomposteerd worden. Niet echt bruikbaar dus.

Lammy

ik heb vorig jaar dezelfde ervaring gehad met pepers die ik in de potgrond van de Action had gezaaid. Zaailingen komen wel op maar daarna gebeurt er niets meer. Ik zou ze zsm verpoten in “gewone” potgrond.

Nadi

Hey Diana,

Dat is dapper om pepers etc nu uit te planten. Maar ja het weer is wel echt heerlijk inderdaad dus ben benieuwd 🙂 ik ga denk ook wel wat expeeimenten doen met vroeg uitplanten van warmteminnende plantjes 🙂 (in de kas en onder tunnels dan.
Heel veel beterschap en sterkte met de nasleep van ziek zijn. Je hebt het flink te pakken inderdaad 🙁

Groetjes

Ann

Fijn dat het beter gaat. Rusten is nog steeds heel zinvol. Maar frisse lucht en het zonnetje eveneens.
Zou het kunnen dat er een foutje geslopen is in de pagina over tomaten? Sweet bite, moet dat sweet baby zijn? Leuk dat die favorieten geupdated werden. Een aantal uit dat lijstje staan hier ook te groeien. Ik ben er erg benieuwd naar. En van de andere bestel ik in het najaar zaad bij je 🙂

Ann

Het viel me op want sweet baby en sprite zijn de kerstomaatjes waar je de meest lovende woorden voor hebt. De sprites staan hier in hun potje. En naar de sweet babies ben ik benieuwd maar da’s voor volgend jaar.
Groetjes

Manon

Hoi Diana,

Je gaat vast heel blij worden van Ruud als hij je donderdag mee naar de tuin neemt.
En dat gaat je beter worden weer helpen!

Beterschap!

Ann

hoi Diana,
allereerst: wat een top website! wat fijn dat je tijd steekt in andere mensen wat bij te leren. en leren kunnen we van jou!
ik heb dit jaar de tomatenzaden die ik vorig jaar van jou had gekocht, gezaaid (11 verschillende soorten) en onlangs verspeend in potjes van 9cm. Probleem is dat ik in huis nergens de mogelijkheid heb om ze koel (tot max 16°C ) te zetten én licht. Ofwel is het koel en donker ofwel veel licht maar ook warm 21 à 22°C. Ik dacht ik zet mijn potjes dan maar in een tray in mijn kas want ik lees dat jij je planten al gaat uitplanten in de kas maar als ik de temperatuur in onze kas bekijk gaat die van 2°C ‘s nachts tot wel 44°C overdag! Is dat dan wel een goed idee, dergelijke temperatuursverschillen in zo’n jong stadium??
ik merk ook dat mijn plantjes wel goed groeien in de hoogte maar niet echt dik worden. Sommigen meten nu toch al zo’n 18cm maar de stengel is nog maar 3mm. Is dat normaal?
Helaas heb ik me van zak potgrond vergist (merk ik nu) en heb ik blijkbaar mijn verspeende plantjes in bodemverbeteraar gezet ipv in potgrond… ze groeien wel maar maakt dit dan dat ik ze asap moet verpotten of uitplanten of kunnen ze nog wel even?? Ze staan er nu denk ik 2 à 3 weken in. Vanaf wanneer plant je trouwens uit? vanaf een bepaalde lengte of maakt dat niet uit? Bedankt alvast voor je deskundig advies voor al mijn vragen en nog veel beterschap!! Ik heb vorig jaar hetzelfde aan de hand gehad dus ik weet wat het is…
Groetjes
Ann

D's

Hallo Diana

Fijn dat je weer een beetje opgeknapt bent.
Die Ruud, wat een goede rechter hand heb je aan hem.
De foto van de kas ziet er goed uit het lijkt wel je eigen werk, Diana.
Bij mij gaan de tomaten en paprika’s ook goed, de pepers blijven wat achter deze vinden het nog te koud in de eerste kas.
Alles zit nog in potten, eerst de sla en andijvie de tijd geven zodat ze groter worden om mee naar huis te nemen.
Mijn kas is niet zo groot en het is elk jaar weer een uitdaging om alles na elkaar te planten.
Buiten zijn de muizen dol op mijn erwten, na 2x ze in de grond te hebben gelegd heb ik maar besloten om ze voor te zaaien,wat ik andere jaren altijd doe.
Ik weet niet of er meerdere mensen ook last hebben van muizen.
De maïs wordt ook tzt voorgezaaid, ik zie die muizen al dansen op de tuin bij zo’n maaltijd.
Nou mooi niet, deze keer geen maïs op het menu.
Asperges worden dit jaar gestoken, deze heb ik zelf gezaaid in 2014.
De eerste zijn al in de soep gegaan, nou ja een cup a soup.
Het aantal asperges is nog niet zoveel om een hele maaltijd ervan te maken.

Betty Ruiten

Hoi Diana,
Van harte beterschap en dat je snel weer lekker op de been bent.
Morgen lekker naar de tuin dan voel je al weer een stukje beter.
De plantjes doen het hier weer goed nog niet allemaal gezaaid
want ik heb een beetje ruimte te kort
gr Betty

Gerard

Beschrijving van rafelige vaatdoek: literair hoogstandje!

Mary

Van harte beterschap. En als de mooie dagen komen weer gauw naaar de tuin. (ook als er minder mooie dagen zijn, lekker aangekleed).
Groetjes, Mary

Annelies

Wat fijn dat je je weer iets beter begint te voelen Diana. Wel prettig dat Ruud alles zo goed bijhoudt he. Het vanaf kniehoogte met water op zaailingen plonzen herken ik wel, mijn man is er ook een van ferme scheuten water bovenop de zaailingen, en dan ook nog eens met water dat net is opgepompt.
Nog heel even en je bent weer zover aangesterkt dat je ze zelf weer kunt vertroetelen.
Sterkte en een hartelijke groet, Annelies

wim

Even een heel andere vraag over moes-groente tuin.
wat is het beste als je er onkruid hebt staan .
of wat is het beste voor de grond:
regel matig schoffelen (iedere week).
Alles eruit plukken (heel veel werk)
of alles regelmatig cultifateren .
gr wim

Ann

Wim, alles mulchen. Ik heb nooit onkruid. Enkel vlak naast de zaailingen soms een beetje. Om te zaaien schuif ik de mulch opzij en dan zaai ik. Soms is er een onkruidje dat kiemt naast die zaailingen maar da’s echt minimaal.
Ik heb twee jaar geleden 10 cm compost aangebracht en sindsdien komt er af en toe een laag houtsnippers bovenop. Geen onkruid dat daardoor kan piepen. Nadeel is dat er veel slakken zijn. Misschien komt dat door de houtsnippers die ze fijn vinden. Dit jaar weinig slakken. Maar het is nog maar april, misschien moeten ze nog komen .

marjanne

goedenmiddaga

Wij zijn een zorgboerderij van Kwintes ( deelnemers met een kwetsbaarheid).. Ik volg je site en deze spreekt mer erg aan. Ik weet niet of je ook een lezing kan geven aan de clienten over tips en tops voor tuinieren?
We zitten in Lekkerkerk. We zijn bezig om ons tuin een nieuwe look te geven…pluktuin o.a

het leek ons wel eens leuk en leerzaam om iemand uit te nodigen…

graag hoor ik van je

Marjanne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties