Oh ja, over die repen gronddoek

Maar eerst moet me iets van het hart; ik lees in reacties en mailtjes en op internet ieder jaar weer van die horrorverhalen van mensen die zaden van bijzondere eenjarigen gewoon in de volle grond zaaien. Of mensen die ‘niet goed op de zak hebben gekeken’ en peperzaailingen dan maar in de per ongeluk gekochte bemeste tuinaarde zaaien. Of tomatenzaailingen die niet goed groeien omdat ze in een heel goedkoop blokje geperste grond staan.

Ik kan maar één ding zeggen; het succes van je tuinjaar begint met de zaden en het al dan niet succesvol zaaien. Zonder zaailingen en plantjes valt er niks te oogsten in de zomer. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorwaarden, van een goede voedingstoestand van je tuin tot de weersomstandigheden en noem maar op. Maar zonder gezonde zaailingen hoef je daar niet eens meer over na te denken. En daarom; bezuinig niet op het medium waarin je zaait.

Ik weet het, ik kan nu misschien makkelijk praten want ik heb mijn potgrond van Pokon gekregen en die is prima van kwaliteit. Maar toen dat nog niet zo was bezuinigde ik ook niet op mijn potgrond. Ik weet dat iedereen een eigen budget heeft, maar denk in ieder geval na over wat je koopt en waarom je het koopt en waar je het voor gebruikt. Misschien moet ik eens een keer een lijst maken van wat graag waarin gezaaid wil worden.

Als je dure en/of bijzondere zaden van bijvoorbeeld pepers of eenjarigen hebt gekocht, zaai ze dan niet in zo’n blokje van 2 kwartjes, of in bemeste tuinaarde. Gebruik dat spul, als je het hebt gekocht,  dan voor bijvoorbeeld koolzaailingen, die zijn niet zo kieskeurig.

Als algemene regel (met veel uitzonderingen en mogelijkheden en opties) kun je stellen dat een redelijk goede kwaliteit potgrond, gemengd met ongeveer 1/5e deel grof brekerzand, een prima start is voor bijna alle zaailingen. Daar kun je later op variëren en experimenteren met tuingrond of vermiculiet of kokosgrond en noem maar op maar begin gewoon met potgrond + brekerzand.

Op de foto: niks ingewikkelds, gewoon peperzaailingen (maar dat zijn niet direct de gemakkelijkste zaailingen) in potgrond met 1/5e deel brekerzand; groeien goed, mooi groen, komen niks tekort en krijgen niks teveel.

Zo, dat moest worden gezegd. Ik zal binnenkort ook de pagina met algemene tips over zaaien nog eens lezen en waar nodig aanpassen, want het is zo zonde als zaailingen of zaden het niet redden om geen enkele andere reden dan dat de grond waarin ze zijn gezaaid gewoon niet goed is.

Maar terug naar wat ik eigenlijk wilde vertellen; iemand vroeg het al in een reactie op een eerder blog; wat zijn die repen die op de grond liggen en waar is het voor? Ik heb dit jaar eens 2 soorten ‘bodembedekking’ gekocht om eens te testen; zwart gronddoek en stucloper (en dat is natuurlijk helemaal niet bedoeld als bodembedekking maar het is relatief goedkoop (15 euro voor 35 vierkante meter) en ik wil het gewoon eens proberen. Nou heb ik helaas nog geen foto’s van de stucloper gemaakt, dus dat is voor het tuindagboek van volgend weekend, bij deze beloofd.

Maar over het gronddoek is al wel wat te zeggen; gronddoek is buigzaam (veel meer dan stucloper), het is zwart (en zwart trekt warmte aan), en je kunt het makkelijk knippen. Het nadeel is dan wel dat het zo licht is dat het makkelijk wegwaait, en dat eenmaal geknipt de repen kunnen gaan rafelen.

Maar vooralsnog ben ik er zeker niet ontevreden over. Voorbeeld in foto’s; het poten van de aardappelen:

De pootaardappelen met mooie kleine uitlopers.

En zo poot Ruud graag aardappelen uit; met stokjes en een rolmaat, in dit geval alle aardappelen netjes op 40 x 40 centimeter.

Het poten van de aardappelen, netjes met een touwtje en op een plank staan om de grond niet vast te trappen. De aardappelen gaan uiteraard in het gat, kluitje wordt fijn gemaakt en gaat weer op de aardappel in het gat. Kind kan de was doen.

Maar dan volgt mijn ingenieuze vlechtwerk:

De stroken gronddoek heb ik met behulp van de stokjes zo uit kunnen meten en vlechten dat in de open vakjes (als het goed is 🙂 ) de aardappelen opkomen. Het gronddoek houdt het onkruid tegen, warmt de grond op en houdt het vocht vast. Dat is tenminste de bedoeling.

Je ziet wel ook gelijk, er waaide die dag een windkrachtje 6, dat er flink wat stenen nodig zijn om het gronddoek op haar plaats te houden. Als de aardappelplanten eenmaal gaan groeien zou het zo maar kunnen zijn dat ik wat van de stenen weg kan halen, dat ga ik maar gewoon zien en ervaren.

Hetzelfde gronddoek heb ik gebruikt tussen sjalotten, uien en worteltjes.

Ik heb eerst de grond voorbereid, meststoffen gegeven, ingeharkt. en daarna een rijtje sjalotten gepoot. Reep gronddoek gelegd en met stenen vast gelegd. En dan kun je langs die reep gronddoek gelijk een mooie rechte zaaigeul maken voor de worteltjes, afdekken met wat zand, en weer een reep gronddoek leggen. En langs die rand dan uitjes poten. Etc., etc.. Alle stroken heb ik geknipt op de witte randen en dat is 25 centimeter. Dus alles wat ik zaai en poot heeft bij het gebruik van deze repen een rijafstand van 25 centimeter. En dat is wat mij betreft wel een handige algemene rijafstand.

Ook hier zie je dat het onkruid vooralsnog best goed wordt tegen gehouden, de uien groeien goed, het zwart zorgt voor wat extra warmte in de verhoogde bak, het vocht onder het gronddoek wordt wat vastgehouden. Er is geen voedingstekort zoals ik dat wel heb ervaren bij het gebruik van stro (dat stikstof uit de grond gebruikt voor de compostering). Maar ook hier wel weer extra stenen moeten leggen omdat het gronddoek weg dreigde te waaien. Misschien moet ik eens iets verzinnen dat decoratiever is dan kapotte stukken tegel maar toch net zo zwaar…….

Door de griep en longontsteking loop ik wat achter, moet nog meer uitmeten en nieuwe repen knippen, maar nu eerst druk met verspenen, en verspenen, verspenen en verspenen (in 1 weekend meer dan 200 zaailingen verspeend; bakken vol met Matthiola’s en Tagetes, mosterdblad en koolzaailingen, Cosmos en Zinnia, knolselderij en slangenradijs, tot ik er zelfs van droomde vannacht 🙂

Maar nu het onkruid weer gaat groeien staat het meten, knippen en langs de planten leggen van nieuwe repen gronddoek en stucloper wel als eerste op het programma voor komende week.

Een foto van de zaailingen van de tuinbonen; daartussen liggen repen stucloper. Maar daar dus volgend weekend meer over.

Tot slot nog een waarschuwing; van dinsdag tot en met vrijdag komen er een aantal koude nachten, met temperaturen rond of zelfs onder het vriespunt. Dus wees voorzichtig met tere en niet winterharde zaailingen of plantjes of stekjes!!

 

28 reacties op Oh ja, over die repen gronddoek

Cilia 16 april 2017 om 12:19

Ik gebruik voor het zaaien en stekken kant en klare zaai- en stekgrond. Hier meng ik nog wat vermiculiet doorheen om het nog wat losser te houden en dat het ook wat meer vocht vast houdt.
De zaden van de aubergines/pepers en paprika’s heb ik dit keer in alleen vermiculiet gezaaid in zaaitrays en zodra ze opkwamen verspeend in de potjes met de mix van zaai- en stekgrond en de vermiculiet. De deno-methode vond ik vorig jaar wat bewerkelijk, vandaar deze nieuwe methode wat goed bevallen is.

Diana 16 april 2017 om 13:02

Hallo Cilia,
Ik ben ook erg tevreden over het zaaien in vermiculiet. En ik meng zelf mijn grondmengsel van potgrond met brekerzand en vermiculiet. Maar ik wilde hier maar aangeven dat het handig is, als je nog helemaal iets weet en geen ervaring hebt met welk zaaimedium dan ook, dat gewoon goede potgrond met 1/5e deel brekerzand het beste begin is voor bijna alles. Ik kreeg gisteren nog een vraag van iemand die zaden bij me had gekocht en die in de volle grond had gezaaid en dat er nu van alles opkwam (waarschijnlijk vooral onkruid) behalve de zaailingen van de gezaaide Ageratum en Coreopsis. Ik vind het zo zonde van de zaden en de tijd en het geld en de inspanningen en verwachtingen. Dus eerst maar in beginsel zo, en dan later uitbreiden en experimenteren, etc..
groetjes en succes met alle zaaisels en zaailingen!
Diana

Cilia 16 april 2017 om 14:42

Ja voor de beginneling kan het wat moeilijk zijn. Ik zou dan kiezen voor de kant en klare zaai en stekgrond. Die is van elk merk beschikbaar en dan zou het helemaal niet mis kunnen gaan 😉
Vrijdag zag ik voor het eerst in de winkel: Zaai & Stek Grond Bio 20 L van Pokon. Met biologische voeding en een MPS certificaat voor duurzaamheid. Misschien voor jou leuk om eens uit te proberen.

Marieke 16 april 2017 om 12:59

Hoi,
Ik heb er ook aan zitten denken om zwarte grond doek/worteldoek rondom mijn fruitstruiken/boompjes te leggen tegen het onkruid. Maar omdat ik begreep van Diana dat het in de kas (bij de tomaten) de vorige keer niet goed ging ben ik een beetje “bang” omdat ik toch wel gehecht ben aan mijn fruitstruiken ;).
Heeft iemand ervaring met worteldoek onder fruitstruiken leggen? En zo ja wat zijn die ervaringen. Het gaat om de blauwe bes struik, honingbes, aalbessen, appelboompjes, zwarte bes.
Marieke

Diana 16 april 2017 om 13:07

Hoi Marieke,
Het lijkt mij prima hoor. Bij mij is het mis gegaan in de kas en dat is een bijna gesloten systeem. Toen was de combinatie van meststoffen plus de grondbedekking plus de hete kas (en het dus niet kunnen vervliegen van o.a. ammoniak die vrijkomt bij de bemesting) de boosdoener. Als je normaal bemest, dat goed doorharkt en water geeft, en een paar dagen daarna de bodembedekking aanbrengt, lijkt het mij prima, en is het bijna hetzelfde wat ik doe met uien en worteltjes, tuinbonen en knofloken.
Succes ermee!!
Diana

Marga Stigter 21 april 2017 om 08:23

Hoi Marieke,
Ik heb elk jaar anti worteldoek onder mijn rode bessenstruiken.
In de winter rol ik het er onder vandaan om wat extra lucht te geven. Nu is er wel weer onkruid gegroeid en dat haal ik weg en leg de stukken binnenkort weer onder de struiken.
Net erover en dan is het afwachten op de oogst.
Misschien helpt het met extra warmte voor het rijpen, er is in ieder geval minder onkruid.

Marga

Anoniem 16 april 2017 om 13:13

Goedendag, heerlijk om jullie blog te lezen en mooie foto’s. Wat betreft het afdekken met repen gronddoek: ik zou bang zijn dat slakken zich eronder schuilhouden en vermeerderen. Is dat bij jullie geen probleem?
Groet, Anneke

Ria 16 april 2017 om 14:06

In plaats van stro rondom de aardbeiplanten te leggen heb ik een paar jaar mijn aardbeiplanten in gronddoek geplant, d.w.z. een grote lap gronddoek uitgelegd, daarin op regelmatige afstand een kruis gesneden en daarin een aardbeienplantje gezet. Ik was heel enthousiast daarover, het stond heel netjes, geen onkruid, geen gedoe met stro, maar……..oh, wat vonden de slakken dat fijn! Lekker verscholen onder het gronddoek zitten te wachten tot de aardbeien rijp zijn en dan tevoorschijn komen en lekker genieten van mijn aardbeien.
De nadelen waren dus groter dan de voordelen, dus nu doe ik dat niet meer.
Ik ben heel benieuwd wat de ervaringen bij Diana zullen zijn.

Anne Marie 18 april 2017 om 14:50

Zo doen ze het in Italie ook in kleine dorpjes. Zwart gronddoelen en in de gaten planten,BV aardappels.

Sandra 16 april 2017 om 18:22

Mijn hele moestuin is bedekt nu voor het tweede jaar bijna geheel met worteldoek bedekt. Randjes omlijmen/tafplakken met tape om rafelen te voorkomen en vervolgens gaten branden voor de plantgaten. Om alles strak te houden de doeken vastgepind met haringen en pinnen.

Het ziet er helaas niet zo mooi uit maar heeft veel voordelen.
1. Veel minder onkruid; beide werken we fulltime dus tijdgebrek. Bij de meerjarige planten/struiken kan het zelfs jaren blijven liggen.
2. Grond warmt snel op; nu al gigantische aarbeienplanten.
3. Pompoenen, meloenen, aardbeien etc. blijven schoon en redelijk droog
4. De slakken hier vinden het niks. Dus weinig vraat door slakken. Aan de onderkant van het doek wel eens veel slakken gevonden, maar door eksters en kraaien aan te trekken (glimmend spul ophangen) blijft het binnen de perken. En anders op het juiste moment strooien van escar-go helpt hier.

Vorig jaar zeer positieve ervaringen met worteldoek; op de tuin keken ze ons wel wat vreemd san, maar ach. Benieuwd naar dit jaar en benieuwd naar jouw ervaringen.

Stefan 16 april 2017 om 20:35

Hier ook een groot voorstander van gebruik van worteldoek. Het rafelen kun je tegen gaan door het gebruik van een soldeerbout. Je kunt dan eventueel eerst knippen of meteen met de soldeerbout aan de slag gaan. Ik gebruik het al 4 jaar in mijn tunnelkassen en het werkt daar uitstekend. Buiten heb ik nu voor het eerst met aardappels geprobeerd en het lijkt prima te werken, de planten komen mooi door de gaten omhoog. Ik heb zelf de gaten geknipt ivm tijdsgebrek en onlangs met soldeerbout de randjes gebrand. Het doek zelf heb ik met m’n schep rondom opgesloten tussen de opsluitbanden waar m’n vakken van zijn gemaakt. Kun je ook met houten borders doen, dan heb je geen stenen of dergelijke meer nodig. Zo staan mijn aardappelen erbij, http://i40.photobucket.com/albums/e232/tasty-peppers/Grow%20Season%202017/20170413_123059.jpg

Succes!
Stefan

Suus 16 april 2017 om 18:43

Slim!!! Ik heb doek neergelegd en gaten gemaakt met een conservenblik dat ik verhitte met een gasvlam maar dit werkt net zo goed en een stuk sneller!

Anoniem 16 april 2017 om 19:06

Dit heb ik ook gedaan.
Mijn aardbeien staan er goed bij!
Ik gebruik kant-en-klare zaai-en stekgrond en vrijwel alles komt goed op.

Saskia Pouwer 16 april 2017 om 21:10

Bedankt voor het heerlijke recept van de gezoute caramel- appeltaart. Dat was vandaag een groot succes! We hebben gesmuld.

corrie laurenssen 17 april 2017 om 08:54

Tja, ik zou nooit zelf op het idee gekomen zijn om te gaan experimenteren met kokosgrond van de Action…… maar omdat ik het op deze site tegen kwam en altijd met plezier uitkijk naar de volgende, dacht ik dat zit wel snor. Het pakte helaas verkeerd uit….moet nu weer opnieuw starten met het zaaien van de tomaat, paprika, courgettes, bietjes. Mijn aardbeien doen het er gelukkig wel goed in, al zie ik wel dat ze kleiner blijven vergeleken met anderen op de tuin. Maar goed, het is niet anders, ga er de komende weken nog vriendelijker tegen praten, en doe het verder toch maar op mijn eigen manier.

Diana 17 april 2017 om 09:05

Hallo Corrie,
Maar ik heb toch in 3 tuindagboeken plus op de pagina met informatie over het zaaien gewaarschuwd en duidelijk aangegeven dat mijn experiment met de kokosblokken van de Action mislukt is, inclusief foto’s van dode zaailingen, etc..
Ik kan altijd en iedereen van harte aanbevelen te doen wat ze zelf denken dat het beste is, dat ik experimenteer en hier laat zien hoe het bij mij gaat kan voor mensen een tip zijn om iets wel of niet ook te proberen, maar ik hoop van harte dat je niet bedoelt te zeggen dat je tomaten, bieten, courgettes en paprika’s zijn mislukt omdat ik je heb verteld dat je in kokosblokken van de Action moet zaaien, dat zou ik erg verdrietig vinden.
groetjes,
Diana

Marianne 17 april 2017 om 13:37

Ik gebruik de kokosblokken van Action al jaren, maar niet om in te zaaien.
Daar gebruik ik zaaigrond voor, maar als de zaailingen groot genoeg zijn dan pot ik ze over in potten met een mengsel van kokosgrond en potaarde.
De kokos gebruik ik eigenlijk alleen om het gieten te beperken.
Het houd de aarde redelijk lang vochtig en aangezien wij beiden full time werken (ik in wisseldiensten) is dat voor mij een ideale oplossing..

Anoniem 17 april 2017 om 09:31

Nee Diana, ik geef je daar niet de schuld van, mijn teleurstelling was groot over het resultaat, vandaar dat ik mijn vorige reactie toch nog even wilde delen, om ook anderen nog eens extra er op te wijzen dat, als je tevreden bent over je zaailingen in het verleden (enkele uitgezonderd zoals een slecht tomatenopkomst van een paar jaar gekeden) er geen reden is om alles op 1 paard te verwedden, dat zou ik dus nooit meer doen, want je kan verliezen.

Veronique 17 april 2017 om 09:47

Wat een fijne leerzame blog weer Diana….lees heb altijd met heel veel plezier door.
Wat een fantastisch idee met die grond stroken zo zeg……ga dat ook doen….
En mijn aardappelen poot ik ook zo als jouw Ruud met een plank meetlat en stokjes
Op de moestuin verklaren ze me voor gek…maar ik heb er w leut in
Gr Veronique

Janneke 17 april 2017 om 10:58

Afgelopen winter heb ik een rol professioneel worteldoek besteld. 100meter lang, 105cm breed. Al heel snel ben je dan goedkoper uit tov de kant en klare pakketten.
Van heiningdraad (zwaar ijzerdraad) heb ik stukjes van zo’n 35cm geknipt, dubbel gebogen en daarmee het doek vast gezet. De groentetuin staat langs een open vlakte met altijd wind. Het komt echt niet van z’n plaats. Mocht het hier en daar wel wat omhoog komen dan steek ik er een paar pinnen bij. Geen stenen in het zicht!
En ohhhhhh wat heerlijk….geen onkruid

Stefan 17 april 2017 om 13:24

Voor mij geen plastic in de tuin,het is voor mij een leuke hobby,als ik onkruid krijg haal ik het al heel vroeg weg met een hand schepje,ik schoffel dus nooit.ik maak tijdens het verwijderen wel steeds de grond goed los

Janneke 17 april 2017 om 19:01

Dat is wel het allerfijnste Stefan! Voor mij is het omgaan met m’n energie. Ik heb ook nog heel veel siertuin, 200m heg om te snoeien en 24 bomen die 2x per jaar gesnoeid moeten worden. Dan is het wel fijn wanneer het onkruid in de moestuin niet tot m’n oksels groeit

Nadi 17 april 2017 om 15:35

Hey Diana,

Hopelijk ben je al opgeknapt!

Ik heb je stukje over sojabonen weer terug gelezen en las je ervaring over het afdekken (of juist niet) van soja bonen:
“Wellicht niet zo lekker voor vogels als het zachte, bijna zoetige blad van doperwtjes, etc., maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik het graag!”
Bij deze: in 2016 had ik de blackjet staan en waren de al vrij grote plantjes tot de grond door vogels opgegeten. Er waren alleen maar sprietjes over. De vogels vonden ze heerlijk. De buurvrouw had ze weggejaagd vandaar dat ik het weet dat ze de daders waren. Wat wel bijzonder was is dat ze allemaal weer teruggroeide ookal waren er geen bladeren meer. 🙂 maar de oogst was natuurlijk mager – wel zaadjes kunnen oogsten dus dat is weer een win.
Maar dit jaar gaan we ze vroegtijdig afdekken :p

Gewoon even mijn ervaring maar misschien was het een uitzondering :p

Groetjes
Nadi

til 18 april 2017 om 15:48

Beste Diana,

Vraagje… wij hebben vorige jaar een woning gekocht op klei. Tot mijn verbazing groeien hier groene asperges. Super blij natuurlijk . Ik heb begrepen van de oude eigenaar dat het Canadees asperges zijn. Ik als leek geloof dat of hij heeft ze mee genomen uit Canada…. ik hoor nog wel eens wat dingen niet ! Mijn vraag is kan je de wortels van groene asperges splijten? Of moet ik ze inderdaad gewoon opkweken uit zaden?
Mvg til

Diana 18 april 2017 om 19:59

Hallo Til,
Google vooral op ‘dividing asparagus’ en je vindt veel informatie, inclusief YouTube-filmpjes.
groetjes,
Diana

Michiel 21 april 2017 om 20:11

Diana,

Mijn ajuin mulch ik sinds 2 jaar na het poten met stro. Geen onkruidlast. Het is misschien een idee.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties