Zelfs de potjes zijn op

Ken je de film Psycho van Alfred Hitchcock? En dan de scene waarin die mevrouw onder de douche met een mes wordt gestoken? Ik heb daardoor heel lang niet durven te douchen met het douchegordijn dicht, maar dat terzijde. Het gaat mij om het muziekje tijdens die moord onder de douche. Ieks…ieks…ieks…ieks, het geluid wordt met een viool of soortgelijk instrument gemaakt en het klinkt buitengewoon onheilspellend (en dat is nog zachtjes uitgedrukt).

Nou dat geluid, probeer dat in je hoofd eens onder deze foto’s te plakken:

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ieks…ieks…ieks…ieks…

Ik hoop dat de boodschap duidelijk is. Ik ben het even kwijt, heb zoveel verspeend dat ik geen P9-potjes meer heb (en daar heb ik er toch echt héél veel van). En nog lang niet klaar met verspenen. Sterker nog, nog lang niet klaar met zaaien.

Alles staat vol, met tomatenzaailingen, pepers, bloemen, kruiden, eenjarigen, etc., etc.. Zoveel ook dat ik even niet meer weet….. heb ik nou wel peterselie gezaaid? Ik kan het niet meer vinden, volgens mij heb ik ze ook nog niet verspeend naar P9-potjes. Zouden ze in kas 1 staan, nee dus. Kas 2 dan, nee ook niet. Ga ik nog in kas 3 zoeken, waar het meeste staat, kriskras door elkaar? Of ga ik gewoon maar opnieuw zaaien, of het opgeven en een paar plantjes kopen als ik die ergens tegen kom? Ik ben gewoon mijn snijpeterselie kwijt. En ik blijk meer dan 30 zaailingen van de Lavandula x multifida te hebben verspeend. Blijkbaar niet gekiemd en opnieuw gezaaid maar vervolgens toch eerste en tweede zaaisels gekiemd en op verschillende data en in verschillende kassen verspeend en gezet.

Dit is altijd wel de tijd dat ik het moeilijk krijg om alles nog uit elkaar te houden maar tot nu toe lukte me dat nog wel. Maar nu niet meer, is het de leeftijd, is het het restje van de longontsteking, of een beetje van allebei? Hoe dan ook, ik ben het kwijt, helemaal kwijt. En Ruud vertrouwt nogal op me, die gaat er blind vanuit dat er genoeg spitskool gezaaid is, en bietjes. En ik geloof dat ik de spitskool ben vergeten, maar wel 3 keer ongeveer 50 bietjes heb gezaaid (en natuurlijk alle drie de keren gekiemd). ‘Ik hoop dat je bietjes lust, Ruud, want daar gaan we er dit jaar best veel van oogsten en eten’.

Het komt ook door het weer, die 2 koude nachten op woensdag en donderdag hebben er voor gezorgd dat we nog even wilden wachten met het uitplanten, tot de vorst voorbij was. Komend weekend gaan we alles wat groot genoeg is uitplanten, zowel in de kas als buiten. Weg is weg, en elk potje dat vrij komt kan ik dan weer vullen met gekiemde zaailingen die nu nog in trays staan te wachten. En die trays kan ik dan weer vullen met nieuwe zaaisels (basilicum, Ipomoea´s, nieuwe Nicotiana’s want die kiemden niet, maïs, courgettes, etc.. Misschien alsnog wat spitskool 🙂 .

Zo ruimt het in de kassen en bakken op, en hopelijk in mijn hoofd ook.

En dan nog even iets over stucloper. Ik heb, zoals ik in mijn vorig blog liet zien, repen van 25 centimeter breed geknipt van gronddoek als bodembedekking tussen rijen groenten. Hetzelfde heb ik gedaan met stucloper (maar dan 20 centimeter breed). Je kunt stucloper kopen bij elke bouwmarkt, de maat is 60 tot 65 centimeter breed en in totaal zit er 35 vierkante meter op een rol, een rol kost iets minder dan 15 euro. Het lijkt uit kranten te bestaan (want je kunt er nog vaag doorheen kijken/lezen) die zijn gesteven en geplastificeerd. Het is heel makkelijk in repen te knippen. Ten opzichte van gronddoek is stucloper veel stijver. Dat heeft als nadeel dat het niet overal heel goed aansluit aan de grond en er wel eens een kier is. Het heeft als voordeel dat het niet rafelt. Hoe lang stucloper mee gaat durf ik nu nog niet te zeggen, vooralsnog zijn de repen die (ondertussen al een week of 6) tussen knofloken en tuinbonen liggen nog helemaal intact.

Foto’s:

Stucloper bij de tuinbonen; je ziet dat de voorste reep niet helemaal goed aansluit aan de grond en daar kan een heermoesstengel dan ook makkelijk boven komen (nou is er ook niet veel dat heermoes tegenhoudt, heermoes kruipt gewoon door overal onder door tot ze een plekje vindt waar ze boven kan komen).

Stucloper tussen rijen knoflook, ligt er al sinds eind februari en blijft goed liggen (met behulp van 2 stenen per reep), en houdt toch zeker het onkruid best goed tegen. De knofloken zien er goed uit, hebben blijkbaar baat bij de opwarming door het zwarte plastic en de vochtvasthoudendheid eronder.

Ik hoop er later meer over te kunnen melden, o.a. over de weersbestendigheid, hoe goed het onkruid tegen houdt in de zomermaanden, en hoe lang het mee gaat. Vooralsnog ben ik over beiden (stucloper en gronddoek) zeker niet ontevreden. En het kost uiteraard geld, maar voor een grote baal stro betaalden we vorig jaar ook 40 euro.

En dan nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon, daar vertel ik wat over, en laat ik wat foto’s zien van de fruitbomen en -struiken die nu in bloei staan: Bloesem

Tot slot wil ik ook nog even melden dat ik na komend weekend de zadenlijst sluit. Mocht iemand nog informatie over een soort willen opzoeken, doe dat dan nog snel, en informatie over tomatenrassen, eenjarigen, etc. kun je natuurlijk altijd in de databases vinden. Ik ga achter de schermen beginnen met een nieuwe en allerlaatste zadenlijst.

Edit 1 dag na het schrijven van dit blog: Gevonden!!

Mijn peterselie! Stonden gewoon buiten in een tray, samen met nog meer bietjes, en snijbiet en snijselderij. Snel verspeend naar individuele potjes. En dat zijn dan bij de buurman geleende ronde potjes…….. zo diep ben ik al gezakt: geen vierkante potjes (die hebben mijn voorkeur want die sluiten lekker vierkant vol aan in een bak en dat lijkt toch overzichtelijker en ruimtebesparend). En zelfs geen eigen potjes, ik heb moeten bedelen bij de buren.

En dus……uitplanten vandaag!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anita Vos

Nou dat ieks..ieks..ieks herken ik, maar dan anders…

Heel aandachtig het artikel over vruchtwisseling gelezen, een plan voor 9 moestuinbakken gemaakt, met eentje volledig voor aardbeien. Die daar 3 jaar mogen staan… dacht ik.

Mis! Bij de plantinstructie van de 50 aardbeienplantjes staat dat ze niet mogen volgen op de vorige teelt aardappelen. En laat ik nou net de klei vorig jaar hebben bewerkt met compost en er aardappelen op hebben gezet. In alle bakken…

Wat te doen met 50 aardbeienplantjes? En Diana, een vraag, hoelang moet ik wachten tot de aardbeien wel in de moestuinbakken kunnen?

Ieks.. Ieks.. Ieks…..

Anita

Ja zeker Diana, heb ik er iets aan. De afgelopen weken stonden zo in het teken van de tuin dat het er niet van kwam veel op internet te zijn. Ik heb elders een stuk klei snel voorbereid met mooie gemengde tuinaarde en compost, en ze daarin geplant (iets te dicht op elkaar, maar ze moeten eerst maar goed wortelen). Plus jouw potgrond-tip. Dank voor het meedenken!
(Zoveel om rekening mee te houden, jouw site is zo uitputtend en dan nog slaat de schrik om je hart als je zoiets op een bijsluiter tegenkomt..).

Tessa

Hahaha ik heb kostelijk gelachen want ik weet precies welke scène je bedoelt. Succes ermee!

Jan-Willem

Ben je niet bang dat je de slakken zo een perfecte schuilplaats biedt met de stucloper? Vogels etc kunnen zo natuurlijk minder goed bij de slakken die onder de stucloper zitten.

Renée

…..zo herkenbaar ……

Margriet

Prachtig verhaal! En ik snap best dat je zo de draad kwijt bent… Wat veel! Hier alles goed te overzien. Alleen op de moestuin helaas een mol die flinke gangen graaft in de tuin, dwars onder de rijtjes wortels die zijn gezaaid etc…. als we die niet snel te pakken hebben vrees ik dat er weinig te oogsten valt dit seizoen. Dus… op mollenjacht.

katrien

Mooi om te zien al die kleine plantjes ! Hier ook terug bloempotjes te kort …
Jammer genoeg moet ik ook herbeginnen zaaien : al de spitskolen, koolrabi’s, bloemkolen, romanesco’s en spruiten gewoon kapotgebeten door de vogels. En als ze dan nog de blaadjes zouden opeten, maar nee, gewoon blaadjes erafbijten en ze dan naast de plantjes laten liggen !
En ik had nochtans mooi overal stokjes rond alle plantjes gezet (omdat de poezen m’n plantjes niet zouden lastigvallen …). Dit heb ik toch nog nooit tegengekomen !

Mayra

Ik moest lachen.

Joop

Hallo Diana,
Heb jij de zaailingen in een verwarmde kas staan?. Bij mij zijn al jouw paprika zaad zaailingen gesneuveld door de vorst… De stekjes stonden net uitgeplant in een eigen potje. Helaas.
Les voor volgend jaar.
Gr. Joop

Inge

Zoooo, dat is bijna geen hobby meer.
Ik ben jaloers 🙂

pLUT0

€ 40,00 voor een baal stro? is dat niet een beetje veel? Ik betaal meestal €6,00 bij een boer in de buurt…

Linda Buteneers

Hallo Diana,
Grappig met die ieks, ieks… en zo herkenbaar! Hier staat het ook overal vol met plantjes. In de kas staat alles vol, de kleinste net gekiemde plantjes staan in 2 mini-serres in huis en mijn tomaten-, aubergine-, paprika- en peperplantjes staan verdeeld over drie tafels voor het raam. Hopelijk wordt het snel terug warmer, want ze worden al behoorlijk groot en dan kunnen we volop buiten tuinieren i.p.v. binnen. Groetjes en veel succes!

Annemiek

Ha Diana,

Heeel herkenbaar. Ben nu ook door mijn potjes heen. Hele huis staat vol met Black Krim e.a., Hungarian Wax, aubergines, pepers, etc etc. Tuinkas nog geen optie, want dak moet deze maand helemaal vernieuwd worden. Alleen buitentomaten dus dit jaar…fingerscrossed.

Ana Mariano

Hallo Diana, dankzij je site en je blog, is mijn eerste moestuin ontstaan. Ik heb de indeling van de bakken zoals jij adviseert, maar ik heb nog vragen. Als we een vak hebben voor blad, mag ik in een seizoen meerdere malen spinazie zaaien op dezelfde plaats ? Ik wil zoete aardappelen gaan kweken i.p.v. aardappelen maar ik ontdekte dat zoete aardappel bij de wortel familie behoort, volgend jaar zal de pastinaak op dat vak vallen. Is dit een probleem ?

Ana Mariano

Hallo Diana,

Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Over vrucht wisseling lees ik meerdere malen je adviezen.
We hebben16 vakken gemaakt 4 m2 elk. De indeling precies aangehouden zoals je aangeeft, maar in vak 5 Zoete aardappel i.p.v. Aardappel en vak 9 Vrucht i.p.v. Aardappel. Omdat we gek op pompoen, courgette zijn hebben we vak 13 weer Vrucht en vak 14 Blad gemaakt.
Vak 15 en 16 zijn 2 vaste vakken voor de Aarbeien. Rondom hebben we de bessen en de fruitbomen.
We hebben stekken van Zoete aardappel besteld en we zijn thuis ook bezig met het stekken van Zoete aardappelen uit de supermarkt maar dat gaat heel langzaam. Op de bak hebben we al weken zwart antiworteldoek liggen zodat de aarde kan opwarmen. We zijn voor plan om de stekken te planten begin Juni.

Het stuk grond dat we kregen bij het volkscomplex zat vol onkruid dat wel bijna 1 meter hoog was. Gelukkig zitten we op zandgrond in Friesland .
Als dat onkruid op kleigrond stond denk ik dat het veel moeilijker te verwijderen was. Toch een hele klus.
Inmiddels is alles schoon en we hebben de verhoogde bakken gemaakt.
Voor het vullen hebben we gezeefde grond en een 3 cm laag van groene compost aangebracht.
Nu is het puzzelen met de juiste voeding op elk vak. Maar daar heb je ook veel over geschreven, hier kom ik zeker uit.
Ik werk thuis in mijn siertuin met Bokashi (een Japans fermentatie proces met keuken afval van etensresten) en dat werkt prima. Op de moestuin moet ik dat nog uitzoeken,al wel bij de fruitbomen gedaan.

Ik merk dat we hier en daar last hebben van Heermoes. Ik probeer met een smalle lange schep alle stukjes te verwijderen maar het is niet weinig. Op je site kon ik er niets over vinden. Op internet zegt men dat arme grond een van de oorzakken kan zijn en dat lavameel schijnt te helpen dit te verminderen. De grond heeft wel PH 7, maar misschien zegt de PH waarde niets over de voedingsstoffen.
Ik blijft consequent om zeer regelmatig dit te verwijderen maar we overwegen het lavameel te gebruiken. Heb je daar ervaring mee ?

Verder gaat alles goed dank zij jou adviezen. Onze spinazie is prachtig geworden we kunnen eind deze week al oogsten. Omdat we meerdere bladvakken hebben wil ik het nog een keer proberen op een andere plaats. Zal ik dan b.v. Pluk sla kunnen planten op de plaats waar nu de Spinazie staat of moet ik geen andere bladsoort meer planten dit jaar op die plaats ?

Nogmaals bedankt voor het delen van je kennis en ervaringen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties