Suppengewürz – Bouillonpasta

Inmaak -Bouillonpasta potjeEn dan nu, een nieuw recept geprobeerd (of eigenlijk moet ik het qua houdbaarheid natuurlijk nog testen). Ik kreeg van Anny een recept dat in Duitsland door oudere mensen nog vaak wordt gemaakt, het heet suppengewürz. Het is een soort bouillonpasta, gemaakt van groenten en zout.

Zout is hierin de conserverende factor en dus onmisbaar (omdat je de pasta niet verhit is er een ingrediënt nodig dat de groei van bacteriën remt). En zout is zo’n ingrediënt. Nog wel even gegoogled en ik vond ergens informatie dat je minimaal 10 gram zout per 100 gram groenten aan moet houden om te zorgen dat er geen bacteriegroei is. Wat mij betreft veiligheid voor alles en dus heb ik nu de eerste keer 15 gram zout per 100 gram groenten aangehouden (en ik kan zeggen dat dat nog wel zo zout is dat ik de volgende keer 11 of 12 gram per 100 gram groenten aan ga houden).

Het recept zoals ik dat van Anny kreeg (onder de naam Suppengewürz):

Je kunt het gebruiken in plaats van bouillonblokjes, voor bijna alles: soep, saus, pastasaus, couscous, etc.. Geen – chemische – toevoegingen en je kunt het zeker een jaar buiten de koelkast bewaren in potjes met een schroefdeksel. Het is alleen even uitzoeken hoeveel je in een gerecht moet gebruiken.

Dit is een basisrecept, maar iedereen heeft zijn eigen variant (volgens mij was dat afhankelijk van wat je aan het eind van het seizoen nog aan groenten had en/of persoonlijke voorkeur)

  • 500 gram knolselderij
  • 500 gram prei
  • 500 gram bloemkool
  • 500 gram uien
  • 500 gram peterseliewortel
  • 500 gram wortel
  • 250 – 500 gram zeezout (afhankelijk van de hoeveelheid groenten die erin gaan)
  • 250 gram tomaten (gepeld en zonder zaad)
  • peterselie, selderij of maggiplant en eventueel andere kruiden

Alles fijn maken in de keukenmachine (behalve zout), en dan met het zout mengen en in potten doen.

En ik heb het nu dus ook gemaakt, aangepast aan mijn manier van werken, mijn voorkeur voor groenten, en met wat ik nu nog kon oogsten. Ik ga er vanavond nog een pagina van maken met het aangepaste recept (sterker nog, ik ga vanavond een begin maken om alle inmaakrecepten naar een database te verzetten (zoals de zadenlijst en de tomatendatabase).

In ieder geval, het is erg lekker. Waar een groentebouillonblokje gemiddeld slechts 4,5% gedroogde groenten bevat (en ook heel veel zout, en E621, E627, maltodextrine, E150d, gistextract, suiker, maiszetmeel), bevat de zelfgemaakte bouillonpasta dus alleen maar zout en minimaal 80% verse groenten. Het is net zo zout als een bouillonblokje, maar als het zout naar de achtergrond raakt, houd je een lekkere, frisse smaak en geur over (als een erwtensoeppakket :-)).

Zo, dan ga ik nu de pagina maken voor de inmaakrecepten, beginnend met dit recept.

24 reacties op Suppengewürz – Bouillonpasta

Simone 22 november 2013 om 19:41

Hoi Diana,
Ik ben blij dat je dit recept weer doorgeeft lijkt me heel lekker en overal in te gebruiken

Groetjes Simone

Karin 22 november 2013 om 19:43

Hoi Diana,
Wat een super leuk en lekker recept, ik ga dit zekere eerdaags maken. Heb al even bij je inmaak recepten gekeken, vindt het geweldig. Leuk om zelf te maken, en gezond omdat al die duistere toevoegingen er niet inzitten. Bedankt voor het recept!

Groet,
Karin

Nancy 23 november 2013 om 16:39

Hallo Diana,

Dit vind ik super om te lezen. Al langer was ik op zoek naar een vervanger voor de gewone bouillonblokken. Ik was dit jaar al aan de slag gegaan met een klein maggi-plantje maar was niet echt tevreden. (ik heb nu zaden bij je besteld 😉
Dit ga ik zeker maken!

groetjes, Nancy

Diana 24 november 2013 om 10:38

Hallo Nancy,

Maggi is ongetwijfeld ook heel lekker in de bouillonpasta, helaas zit hier nu geen blad meer aan de plant, maar dat ga ik zeker volgend jaar doen.
Maar volgend jaar ook eens andere varianten proberen (zoals een zomerse bouillonpasta, met courgettes, lenteui, knoflook, tomaten en basilicum. Mogelijkheden genoeg! 🙂

groetjes,
Diana

Erna 24 november 2013 om 17:11

Afgelopen februari een soortgelijk recept gemaakt in een 0.5l. pot. recept gevonden op: http://kniepertie.wordpress.com/2012/11/13/bouillon-maken/#comments Hier gebruik ik nog steeds van. Als je met een schoon lepeltje uitschept, is het lang houdbaar. Het zout gehalte is inderdaad wel hoog maar conserveert prima. Een mooie manier om soepen en sauzen te maken zonder pakjes/blokjes en natriumglutamaten ( Ve-tsin). Ik vind het super en makkelijk.
Groeten, Erna

Diana 25 november 2013 om 10:31

Hallo Erna,

Dank voor de tip!
Er wordt in dat recept 250 gram zout op een hoeveelheid groenten gebruikt die ik niet goed kan inschatten. Ik heb nu 15 gram gebruikt maar ga de volgende keer 11 gram per 100 gram groenten afwegen – en dan hoop ik een paar maanden later te kunnen vertellen dat dat voldoende is voor de houdbaarheid.
(want hoe minder zout, des te meer kun je er van gebruiken en krijg je dus smaak van de groenten in een gerecht). Ik heb het afgelopen weekend geprobeerd/gebruikt in een pasta met champignons en spekjes. heerlijk maar ik moest wel voorzichtig in de dosering zijn, omdat de spekjes ook al zout zijn.

groetjes,
Diana

Janneke 24 november 2013 om 21:59

Mooi en overzichtelijk, je nieuwe pagina inmaak!
Ziet er smakelijk uit.

groet,
Janneke

Diana 25 november 2013 om 10:32

Dankjewel! Ik hoop vandaag de inmaakrecepten allemaal op de nieuwe manier op de website kunnen zetten. Scheelt pagina’s, en het lijkt mij ook overzichtelijker om alle inmaakrecepten onder elkaar op 1 pagina te zien. Had ik maar van alles wat ik heb gemaakt foto’s gemaakt……

groetjes,
Diana

Noor 25 november 2013 om 08:45

Wauw, dit is een recept waar ik blij van word. Ga ik uitproberen!
Van je nieuwe inmaakpagina word ik overigens ook erg blij.
Groeten Noor

ria 25 november 2013 om 11:32

Hoi Diana,

Wat een leuk en makkelijk recept. Ik ga het binnenkort zeker eens proberen.
Ik heb een vraagje: je schrijft dat het gemaakt moet worden met zout zonder jodium. Waarom is dat? Niet dat het een probleem is hoor, ik heb ook zeezout in huis. Maar ik ben gewoon nieuwsgierig.

Groetjes,
Ria

Diana 25 november 2013 om 16:10

Hallo Ria,

Jodium schijnt (ik heb het nooit geprobeerd, heb voor de inmaak altijd zeezout zonder toevoegingen in huis) een metaalachtige, chemische smaak te kunnen geven aan de inmaak. En ik heb wel eens gehoord dat het een onaantrekkelijke kleurverandering kan geven.

groetjes,
Diana

Christa (Elst) 25 november 2013 om 11:57

hoi Diana,
Grappig! Ik had een vergelijkbaar recept uit Met Mest en Vork (Alma Huisken – geweldig mooi moestuinboek met veel recepten). Ik heb een maand of twee terug twee soorten gemaakt, een ‘Hollandse’ en een ‘Franse’ variant. Bevalt heel goed!. Ik snuffel iedere keer wel in de potjes die open staan, maar tot nog toe lijkt het qua bacterien goed te gaan. Wel kook ik de bouillonpasta bij gebruik goed mee in het gerecht, voor de zekerheid. Ik gebruik het niet als Cup-a-Soup 🙂
groetjes, Christa

Diana 25 november 2013 om 16:15

Hallo Christa,

Leuk om te horen!
Ik heb zelf het boek van Alma Huisken niet, maar hoor er wel vaker mensen over (in positieve zin). Wellicht moet ik toch maar eens een verlanglijstje maken :-).
Ik ben zelf ook van plan om de bouillonpasta alleen in warme gerechten te gebruiken (ook omdat het zout dan goed kan oplossen).

Ik voorzie ook al lekkere bouillonpasta’s volgend jaar, onder andere met tomatenvruchtvlees, veel basilicum, lenteuitjes, knoflook en courgettes.
Maar ik moet eerst maar eens wat meer ervaring met deze variant opdoen.

groetjes,
Diana

Christa (Elst) 26 november 2013 om 15:12

Wat betreft toevoegen van ‘natte’ groenten zoals courgette en tomaat: zout onttrekt vocht uit het vruchtvlees heb ik gemerkt. Als het gemalen groente en kruidenmengsel van zichzelf nogal vochtig is en je doet er (veel) zout bij, dan worden de groentesappen aan het mengsel onttrokken. Je wilt een vaste bouillonpasta en geen kledder (ook voor de houdbaarheid) maar als je het groentevocht verwijdert, haal je direct ook veel van het zout weg…
Ik heb daarom alleen stevige groenten gebruikt zoals wortelpeterselie, selderijknol, wortel, sjalot, knoflook, peper, en natuurlijk kruiden.

Diana 28 november 2013 om 10:23

Hallo Christa,

Het feit dat zout vocht onttrekt aan de groenten is ook gelijk haar conserverende eigenschap.
Gelezen: zout verlaagt de hoeveelheid vrije watermoleculen in voedingsstoffen. En daarnaast bevordert zout de groei van melkzuurbacteriën (zoals in zuurkool), maar ik denk dat dat alleen in lagere concentraties het geval is (want anders zou onze bouillonpasta toch ook zuur worden).

Op zich zou een natte pasta of puree dus geen effect moeten hebben op de houdbaarheid, mits je het vocht maar niet afgiet of uit laat lekken. Zoals ik ook altijd de mosterd weer even moet roeren voor ik er een schepje uit neem (omdat er een laagje vocht op ligt), zo zou ik dat dan dus ook bij een nattere bouillonpasta moeten doen. Ik weet ook niet of het lukt, maar ik wil het in ieder geval wel graag proberen (want het lijkt me zo lekker :-)).

groetjes,
Diana

Christa 2 december 2013 om 09:53

Houd ons op de hoogte!
Gisteren nog bonensoep gemaakt met eigengemaakte ‘Hollandse’ bouillonpasta. Heerlijk! En al twee maanden geleden gemaakt. Prima bewaarbaar dus.

pieke 25 november 2013 om 19:58

wat een geweldig recept! ben nu al benieuwd naar de opvolgers

ramon 25 november 2013 om 20:33

Vandaag heb ik jou site voor het eerst gezien. Geweldig wat een duidelijke en gedetailleerde uitleg. Mijn complimenten !!! Ik ga zeker een link plaatsen op mijn site: limburgse-koemest.nl.

groetjes, Ramon

Monique 1 december 2013 om 01:14

Kan een ingevroren variant wellicht zonder zout?

Diana 1 december 2013 om 09:54

Hallo Monique,

Ja hoor, alleen kun je er dan geen schepje van nemen (omdat de pasta bevroren = hard wordt). Je zou dan kunnen overwegen om bijvoorbeeld zakjes met 2 of 3 koffielepels erin te maken. Maar je kunt het dan natuurlijk ook gewoon van grover hakselen en in een doos doen in de vriezer, waarbij je elke keer een handje pakt. Want dan is het geen bouillonpasta meer maar meer fijngehakte soepgroente.

groetjes,
Diana

Toos 3 december 2013 om 14:20

Ik vries wel eens in in ijsblokjesvormpjes en als die bevroren zijn kiep ik ze om in een plastic zakje. Deed ik ook met zelfgemaakte babyvoeding. Op die manier kun je de hoeveelheid gebruiken die je wilt en de rest bevroren laten.
groetjes
Toos

Diana 4 december 2013 om 09:56

Hallo Toos,

Dat is ook een goed idee. Zelf doe ik dat met aalbessensap, bosbessensap, etc. (om later in water te gooien als smakelijk ijsblokje). Als je een natte pasta hebt zou je het dan zelfs kunnen proberen om in ijsblokjeszakjes te doen, dan kun je ze gewoon laten zitten en uitdrukken als je een blokje wilt gebruiken.

Ik neem aan dat mensen die de bouillonpasta in willen vriezen en niet in willen maken omdat er zout in zit, dan een natriumarm dieet hebben? Want uiteindelijk gebruik ik nu minder zout dan normaal. Daar waar ik normaal gesproken wat zout in bijvoorbeeld een saus doe, gebruik ik nu eenzelfde hoeveelheid bouillonpasta, met veel meer smaak en nog geen 15% zout van wat ik binnen kreeg wanneer ik een beetje zout gebruikte.

groetjes,
Diana

Anja 24 maart 2020 om 18:55

Hoi Diana,

Ik zie dit recept nu pas en ben zeer geïnteresseerd.
Dit gaat over 3250 gram groente, een hoeveelheid zout en kruiden.
Hoeveel inhoud geeft dit?
Met andere woorden, hoe groot moet(en) de pot(ten) zijn.

En wat zijn je bevindingen?

Groetjes,
Anja

Ruud & Diana 24 maart 2020 om 21:48

Hallo Anja,
Poeh, het is alweer een tijdje geleden dat ik dat in die hoeveelheid maakte, misschien is het handig om ook even naar een nieuwer blog te kijken waarin het recept nog een keer beschrijf: https://mooiemoestuin.nl/pasta/
Ik kan me voorstellen dat ik toen (dit is een blog uit 2013) wel een stuk of 10 potten van rond de 400 gram had. Ik maak het nog steeds, elk jaar, maar maak het tegenwoordig wel in iets kleinere hoeveelheden en in iets kleinere potjes. Ik heb nu nog steeds een paar potten op zolder staan, en 1 opengemaakte in de koelkast, nog steeds lekker, ik gebruik het in plaats van groentebouillonblokjes. Het is hoe dan ook zeker een aanrader!
groetjes,
Diana
Bouillonpasta 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!