Delen

Ik wil best delen hoor. Ik zou in theorie de helft van wat ik zaai af kunnen staan aan wie of wat het nodig heeft, en dan zouden we nog steeds genoeg voor onszelf hebben.

Maar zo gaat het niet in de moestuinwereld. Daar zijn we niet alleen, er wonen heel veel mee-eters. Iedere moestuin heeft zo z’n eigen belagers, hier hebben we geen konijnen of herten maar vooral muizen (en ratten), duiven, eenden en slakken. Als we niets zouden beschermen zouden we bitter weinig kunnen oogsten. Het is altijd weer de start in het nieuwe tuinjaar: de tuin is nog vrij leeg dus elk groen plukje dat boven de grond uitsteekt valt op, voor ons maar ook voor de mee-eters.

Ik liet vorige week een foto zien van de slazaailingen waarvan ik  teveel had gezaaid. Maar we zijn nu blij met zoveel slazaailingen, want van elke 10 zaailingen die we hebben uitgeplant zijn er 8 of 9 opgevreten (ik gok op slak of eend). Dit weekend gaan we op de lege plekjes nieuwe slazaailingen uitplanten, en er ook ter bescherming gelijk maar een vliesdoek over draperen.

De koolzaailingen kiemden prima, en ik heb ze ondertussen verspeend naar 9-centimeterpotjes. Zodat ze nog lekker kunnen groeien. Maar dan moeten ze niet opgevreten worden:

 

Drie zijn er al weg. En we hoeven hier niet lang over te verzinnen, want deze zaailingen staan in de kas, de ramen staan niet ver genoeg open voor vogels. Dus dan zijn het slakken. We hebben de onderbak met deze zaailingen ondertussen afgedekt met een glasplaatje.

Nog zo’n voorbeeld. Soms wordt me gevraagd waarom ik doperwten voorzaai, want het is toch net zo makkelijk om ze ter plaatse te zaaien? Ja, dat zou kunnen. We hebben 2 rekken voor de doperwten. De doperwten bij het eerste rek hebben we voorgezaaid en uitgeplant (en natuurlijk met een blauw net afgedekt tegen vogelvraat):

 

Die groeien best goed, krijgen zelfs al rankjes waarmee ze zich vast willen grijpen aan het rek. Bij het andere rek hebben we de zaden direct in de grond gezaaid. En ook dat rek is afgedekt door een blauw net:

 

Het is wellicht niet goed op de foto te zien maar elk zaadje dat er heeft gelegen is vakkundig uitgegraven, met kleine muizenpootjes. Muizen kunnen makkelijk door de mazen van een blauw net kruipen. Zucht. Ik heb ze gisteren maar gelijk opnieuw gezaaid. Voor alle duidelijkheid: voorgezaaid, in een tray, in de kas, in een onderbak, en die hermetisch afgesloten met een glasplaat.

Kon ik toch met alle dieren maar een schikking treffen: wie wat en in welke hoeveelheid op mag eten. Want de muizen mogen best wat doperwten hebben, genoeg voor een paar maaltijden voor een gemiddeld muizengezin. Maar niet alles. 5 sla voor ons, 5 sla voor de eenden. 10 kool voor ons, 10 voor de slakken. 50 aardbeien voor ons, 50 voor de merels. Enzovoort.

Maar ik kan helaas geen afspraken met ze maken. En dus beschermen we nu bijna alles wat we uitplanten. Behalve de uien want daar heeft geen enkel dier interesse in. We wachten op de groei van alle zaailingen, planten en onkruid. Want hoe meer groen in de tuin, des te meer keuze is er. Voor ons, maar ook voor de dieren in de tuin. En dan kunnen hopelijk al die lelijke netten, vliesdoeken, rekjes, glasplaatjes, etc. weg. Maar nu zijn ze nog even hard nodig.

Niet dat we klagen hoor, we kunnen al kiezen (nog niet van buiten maar wel uit de kas). Eten we vandaag spinazie?

 

Of andijviestamppot?

 

Of toch liever sla?

 

En dan kunnen we ook nog kiezen uit rucola, mosterdblad en winterpostelein voor erbij. Voor nu eten we uit de kas en werken we in de tuin. Met nog wat koude nachten in het vooruitzicht wachten we even met het uitplanten van zaailingen (en dat is maar goed ook, want zoals gezegd en getoond wordt alles nu toch nog dezelfde avond opgevreten 🙂 ).

Er is zonder uitplanten ook genoeg te doen in de tuin. De tuin krijgt haar vorm voor 2019. Elke vierkante centimeter is al vol gepland. Sterker nog, ik kom ruimte tekort. Want ik heb heel veel eenjarige bloemen gezaaid, en ik kan geen plekje meer vinden voor de zaaiuien. En waar kan ik in vredesnaam de knolvenkelzaailingen kwijt?

Ruud weet dat ik zo aan het zoeken ben, en aan het puzzelen waar ik alle soorten voor dit jaar kan planten. En hij heeft alle bakken met zaaisels en zaailingen gezien. Dat is dan ook vast de reden dat hij zijn territorium al heeft afgebakend (om maar in dierentermen te blijven). Hij heeft niet in de tuin geplast hoor (maar ik ga het er niet op gokken en breng hem niet op gedachten). Ruud heeft alvast een plek voor zijn belangrijkste planten veilig gesteld:

 

De bonenstaken zijn alvast gezet!

 

Tot slot nog even:

Het probleem met het versturen van de nieuwsbriefmails lijkt voorbij, met dank aan Augus. Ik hoop dat iedereen komende nacht de mails weer goed ontvangt!

En ik heb nog wat pagina’s bijgewerkt, tekst aangepast waar nodig en nieuwere en grotere foto’s geplaatst:

En ik ben nu bezig met de pagina over de Kweepeer maar die is nog niet klaar (waar ‘hier verder‘ staat ben ik dus gebleven 🙂 )

Tot slot nog 1 foto, van de eerste bloeiende bloem in de tuin (op uiteraard de pruimenbloesem na). Het is de Asarina procumbens die ik vorig jaar ‘als eenjarige’ in pot had en afgelopen december toch maar in de kas heb gezet. Een week of 4 geleden kreeg ze, ondanks de kurkdroge grond en kou, nieuwe bladeren en zelfs knopjes. Ik heb haar eten en drinken gegeven en sinds vorige week staat ze buiten. En nu bloeit ze:

 

46 gedachten over “Delen”

 1. Zo stond ik vanmorgen ook verbaasd wie er een blaadje van mijn koolzaailing had afgeknabbeld. Lag naast het plantje en bij een ander het blaadje helemaal weg.
  De zaaitray in een bakje op een rek aan de wand van de kas. Op speurtocht maar geen slakken gevonden. Zo jammer dus ook maar opnieuw aan zaaien gegaan. Wat een mooie spinazie hebben jullie al. Groet Willy

  1. Hallo Willy,
   Ja, dat doen ze hier ook± niet helemaal opeten maar het stengeltje doorknagen en de blaadjes gewoon laten vallen.
   Ik zou zeggen, als ze dan toch koolzaailingen willen, dan helemaal opeten!
   groetjes,
   Diana

 2. Wat een bekend verhaal! Van m’n spinazie in de kas is 99,9% opgegeten. Maar liefst 1 sprietje kwam uiteindelijk op. En het peulenrek bleef net zo leeg als bij jullie. Denk dat ik ook maar eens glasplaten moet gaan verzamelen. En inderdaad toch maar verder gaan met voorzaaien, wat ik eigenlijk altijd doe maar wel veel werk is…

  1. Hallo Yvonne,
   Dat hadden wij vorig jaar, de eerste spinaziezaaisels volledig opgevreten, de kiemblaadjes waren gewoon opgevreten en toen groeide er niets meer.
   Poging 2 ging beter maar niet zo goed als dit jaar: dit jaar geen enkel blaadje opgevreten. Gek hè, naast beschermen moet je dus ook gewoon een flinke dosis geluk hebben.
   Het is mooi weer om nog een keer doperwten te zaaien, met het mooie weer dat ons wordt beloofd kunnen de zaden snel kiemen en uitgeplant worden.
   groetjes,
   Diana

 3. Ha Diana, beetje rare vraag misschien, maar heeft het zin om de venkelplantjes die deze winter goed hebben doorstaan, maar die nog steeds geen duidelijke venkelknol hebben ontwikkeld, nog even te laten staan? Of wordt dat niks meer? Venkel groeien blijkt bij mij lastig: de plantjes zien er vitaal uit, maar er komt geen echte knol. Alvast bedankt!

  1. Hallo Marjan,
   Poeh, dat durf ik niet te zeggen, dat heb ik zelf nog nooit gedaan.
   Als ik het logisch bekijk denk ik dat het niet lukt: knolvenkel is tweejarig, na de winter zal ze nu de natuur volgen en gaan doorschieten en bloeien, zonder knol.
   Maar dat is maar gewoon wat ik denk.
   Knolvenkels houden van wat kali (voor een goede ontwikkeling van de knol). Of je ze nu laat staan of opnieuw zaait: wellicht kun je tijdens de groei wat kali geven en dan hoop ik dat het wel lukt!
   groetjes,
   Diana

  2. Hoi Marjan, ik heb jaren geleden venkel gezaaid, nooit geoogst, behalve het groen. Ieder jaar begint ie weer, steeds groter. Ik heb ‘m nu al vijf of zes jaar, en onlangs verplaatst naar de kruidenhoek. Ik vind de plant heel decoratief en fijn om te hebben, maar in de moestuin is ie niet van vele soorten een vriend. Hij ontwikkelde grote penwortels, waar sommige jaren woelratten zich tegoed aan deden… over meeëters gesproken 🙂
   groet, Kattie

 4. Mooi blog, Diana. Maar vergis je niet, ook prei, ui en knoflook blijken maaltjes voor ‘onze tuinvrienden’. De bovenkant van mijn winterprei is tot 15cm boven de grond opgesmuld, bij de uitgeplante rode ui zijn sommige groene sprieten opgepeuzeld, tot slot zijn er bij mij weleens halve bollen knoflook letterlijk opgevroten!!! Wie of wat staat er niet bij, geen briefje want het zijn analfabeten.

  Met een vriendelijke groet, Cees.

  1. Hallo Cees,
   Gelukkig hebben wij dat nog nooit meegemaakt, hier hebben we in al die jaren nog nooit vraat aan prei, ui of knoflook gehad.
   En dan denk ik dat je er een andere tuinvriend bij hebt dan die hier in Spijkenisse graag mee-eten. Misschien konijnen of hazen.
   En ik heb ook nog nooit een veenmol gezien, weet niet precies wat die opvreten, maar die schijnen ook behoorlijk wat schade aan te kunnen richten.
   Het is och jammer dat ze het nooit doen als we erbij staan, altijd dat stiekeme gedoe.
   groetjes,
   Diana

   1. Helaas hebben wij deze “monsters” (veenmollen) in de tuin, deze insecten eten werkelijk alles. Mijn radijs in de kas was al behoorlijk aan geknaagd. Vorige week ijsbergsla en andijvie geplant, vandaag alles opgegeten wie oh wie ( denk hazen of duiven) groeten Marja.

    1. Hallo Marja,
     Ja, ik heb wel vaker gehoord van de verwoesting die veenmollen achter kunnen laten. Ik ben echt heel blij dat we die hier (vooralsnog) niet hebben.
     Hier zit ondertussen een mol in de kas, die eet geen groenten maar een deel van de pluksla en winterpostelein kan ik weggooien omdat de mol juist daar even boven kwam kijken.
     Ik ben blij met dieren in de tuin maar soms kunnen ze toch ook zo vervelend zijn 🙂
     groetjes,
     Diana

    2. Hoi Marja,
     Wat doe jij tegen die veenmollen? Ik heb ze helaas in mn nieuwe tuin ook. Al 3 gevangen die ik toevallig zag, maar weet niet zo goed hoe ik ze verder gevangen kan krijgen. Ik heb potjes ingegraven onder gangen die ik zie, maar tot nu toe zit er nog geen in. Heb jij tips?
     Groetjes Wijnie

   1. Hallo R. Krijnen,
    Dat klopt. En er zit ook nog wat fosfor, magnesium en flink wat calcium in.
    Wij strooien onze houtas vaak in lagen over de composthoop, op die manier komt het uiteindelijk ook in de tuin terecht.
    groetjes,
    Diana

 5. Hallo Diana,

  Ik was gisteren naar Gardener’s World aan het kijken en Monty zei dat het nu een goede tijd is om de doperwten te toppen voor extra zijscheuten. Doe jij dat ook of is het niet echt nodig?

  Groetjes,
  Anna

    1. Hallo Jon, Anna en Maartje,
     Ik loop nu alweer achter 🙂 Had nog geen tijd om te kijken (ik neem het standaard op, dan kan ik kijken wanneer ik wil, ik hoop vanavond).
     Zowel erwten als siererwten kun je in principe bij een hoogte van zo’n 10 tot 15 centimeter toppen, voor meer zijscheuten. Zelf doe ik dat zeker niet altijd, soms vergeet ik het, heb ik het te druk, of ben ik gewoon te laat. Bij siererwten krijg je wel wat meer bloemen aan een wat bossigere plant, voor erwten zie ik er (voor de nieuwere rassen dan) niet heel veel verschil bij, de doperwten die wij telen krijgen al heel veel peulen en ik zie niet veel meer peulen na het toppen. Uiteindelijk kan elke plant toch ook maar een bepaalde hoeveelheid bloemen/peulen dragen.
     groetjes,
     Diana

 6. Het kan geen kwaad voor je tuin hoor als je erin plast, nog beter is het om op de composthoop te plassen, tenzij je een blaasontsteking hebt, antibiotica of andere medicatie slikt . Ik doe het niet, mijn tuin ligt achter mijn huis, dus de noodzaak is er niet. Groet, Thérèse

 7. Hoi Diana,

  Ik heb de koolrabi zaailingen deze week vol enthousiast al buiten uitgeplant. Maar nu wordt toch nog wel koud. Kan ik met vliesdoek hetzelfde bereiken als “het onder glas” effect? Want in de zaaiaganda staat onder glas icoon.
  Of kan ik de zaailingen toch maar beter weer uit de grond halen en toch weer in de kas zetten in een bakje? Wat denk jij?

  Ze zien er goed uit en wil ze uiteraard de beste kans gunnen ten dienste van mezelf.

  Groetjes, Manon

  1. Hallo Manon,
   Koolrabi kan heel goed tegen kou hoor. Bij matige of strenge vorst zou je kunnen overwegen om er een vliesdoek overheen te draperen, of er in de namiddag potjes over te zetten en de andere ochtend er weer af te halen. Maar met enkele graden nachtvorst is het niet nodig, daar zal kool niet zo van schrikken. In de zaaiagenda staan voor nu de iconen voor in de kas zaaien en buiten uitplanten. Mocht je de koolzaailingen in huis hebben gezaaid en deze week gelijk buiten hebben uitgeplant, dan zou ik ze wel wat beschermen omdat de overgang van +18 naar -2 graden wel erg groot is). Maar als ze in de koude kas zijn gezaaid en deze week buiten zijn uitgeplant is het dus niet nodig.
   groetjes,
   Diana

   1. Hoi Diana,
    Dank voor je antwoord. Ik had ze al eerder van binnenshuis naar de kas verplaatst op een leeg stukje. Ze waren al een wat andere temperatuur gewend. En nu dus weer een fase verder buiten.. mooi dat ze de aankomende koude nachten wel aan kunnen deze week. Scheelt weer werk.

  1. Hallo Roos,
   Ik kan me herinneren dat, meer dan 10 jaar geleden, dat in onze tuin ook eens het geval is geweest.
   Het lukte niet helemaal goed, de uien werden wat naar boven getrokken maar niet helemaal uit de grond. Misschien was het te lastig voor de eenden, de grond te zwaar door de vette klei.
   We konden ze (tot 2 keer toe) weer terug in de grond duwen. En daarna hebben we het nooit meer gezien.
   Ik hoop dat je uitjes snel genoeg vastgroeien waardoor ze ze er niet meer uit kunnen trekken!
   groetjes,
   Diana

 8. Hoi Diana,

  Ja, je kan als moestuinder niet altijd met zekerheid zeggen dat bv. de sla die je hebt geplant ook echt kan eten. Bij mij op de tuin zijn soms konijnen en die hebben vorig jaar veel opgevreten.

  Ik heb nog een vraagje. Ik las op je site bij het stuk dat je over pruimen hebt geschreven, dat de entplaats van de boom 15 cm boven de grond moet blijven. Ik heb een paar weken geleden een pruimenboom geplant, maar ik ben bang dat de entplaats onder de grond zit. Is dat heel erg?

  1. Hallo Gerhardus,
   Onder de entplaats groeit een andere boom (de onderstam). Als de entplaats onder de grond zit kan die onderstam uit gaan lopen en dan vind je dus onderin de stam van de boom takken die vanuit de grond lijken te komen (maar dus vanuit de onderstam groeien). Als het boompje nog heel jong is kun je overwegen om die heel voorzichtig uit te graven en alsnog goed te planten. Als je dat niet wilt zul je voortaan de onderkant van de boom wat in de gaten moeten houden en takken die vanuit de onderstam groeien altijd weg moeten snoeien (uiteraard zo dicht mogelijk bij de stam).
   groetjes,
   Diana

 9. Ha Diana, ja dat gevecht met alle mogelijke dieren herken ik wel. Hier ook een net over de plantuien omdat merels ze bij bosjes uit de grond trokken. Maar uiteindelijk blijft er gelukkig altijd veel over voor ons. Ik zit wel een beetje met mijn zoete aardappel in zijn glaasje water. De twee uitlopers zijn zo vreselijk lang geworden dat ze omvallen. En het is nog zo koud, anders zou ik hem vandaag nog planten en buiten zetten. Ik probeer het nog maar even te rekken.
  Succes daar en geniet van het mooie weer,
  Marlies

  1. Hallo Marlies,
   Is er geen tussenoplossing zoals een grotere pot, een standplaats buiten onder glas of een vliesdoek, etc.?
   Alle beetjes helpen als je het nog even kunt rekken, de dagen worden al warmer maar de nachten zijn nog zo koud.
   groetjes,
   Diana

 10. Wat een uitgebreide blog! Heel leuk. Ik heb je stukjes over blauwe bessen met veel interesse gelezen en gister mijn eerste eigen 2 struikjes in de tuin gezet (er volgt er denk ik nog 1, heb nog een mooi plekje ontdekt).

  Wat akelig van al dat ‘delen’. Ik heb dit jaar voor het eerst een klein moestuintje in de tuin dus ik ben heel benieuwd…

  1. Hallo Arda,
   Van harte gefeliciteerd met je eerste moestuintje!
   Laat je vooral niet ontmoedigen door mijn verhaal hoor, tuinieren is ontzettend leuk (maar zo heel af en toe wil ik even klagen 🙂 ).
   Veel plezier met alles wat je dit jaar wilt gaan telen!
   Diana

 11. Hoi Diana en medemoestuinders,
  Bij mij verschijnen in 4 van de 8 peperplanten de eerste bloemknop. Wat doen jullie daarmee? Verwijderen in de hoop dat de plant doorgroeit of gewoon laten bloeien? De planten zijn nu zo’n 11 cm hoog. In mn paprikaplanten zie ik nog geen knoppen komen.
  Diana, vorig jaar zei je in een reactie op een vraag van iemand, dat je dit jaar wilde proberen om peppers te toppen en de ‘dieven’ te laten staan in de hoop dat ze eerder vrucht gingen dragen. Ben je dat nog van plan? Ik ben namelijk benieuwd of dat echt sneller gaat zijn, aangezien mijn eerste pepers al bloemknopjes krijgen, maar de dieven nog maar amper te zien zijn.
  Groetjes Wijnie

  1. Hallo Wijnie,

   Oh ja, dat is waar ook, dat zou ik eens proberen. Door de top eruit te halen en de dieven te laten groeien krijg je zeker niet een vroegere oogst (want groeien vanuit de diefjes kost tijd), maar omdat de diefjes voor een meer vertakte plant zorgt zou de uiteindelijke opbrengst groter moeten zijn. Voor nu staan de zaailingen er hier maar een beetje pips bij, ik heb ze vorige week wat voeding gegeven want ze groeien niet meer. En er zijn hier ook nog geen diefjes te zien. Ik kan het wel proberen maar zo lang er zelfs nog geen begin van diefjes te zien zijn durf ik de top er niet uit te halen. Ik moet eerst de zaailingen maar weer een beetje aan de gang zien te krijgen.

   Hier bloeien dus ook nog geen zaailingen, in de verste verte nog niet. Maar ik er zijn jaren dat ze dat wel doen. Ik heb die bloempjes verwijderd maar mijn ervaring is dat de plant daar vaak op reageert met nieuwe knoppen in plaats van meer groei. Oftewel, als ze zelf denkt groot genoeg te zijn voor ‘baby’s’, dan houden wij haar niet zomaar tegen 🙂
   Je kunt de bloempjes dus verwijderen. Maar je kunt de planten ook laten bloeien. Omdat de planten nog windstil binnen staan is de kans groot dat er geen of weinig bloempjes bevrucht worden en dus ook geen vruchtjes opleveren. En anders is het in mijn beleving nuttiger om kleine vruchtjes te verwijderen dan bloempjes.

   groetjes,
   Diana

   1. Dankjewel voor je antwoord Diana! Ik kan de bloempjes tikken, en dan zie ik wel wat er gebeurt. Overigens staan mijn andere 4 peperplanten (in dezelfde potjes) er minder sierlijk bij, ze doen aan dwerggroei en zien er geliger uit. Voeding kan het niet zijn omdat ze met de gaan bloeiende pepers in dezelfde potjes staan. Ik gok dat de peperplant die ik vorig jaar had en Enorm veel vruchten gaf dus een hybride ras was, waardoor ik van de geoogste zaden nu allemaal verschillende kinders krijg. Wel leuk om te proberen. Ik ga in ieder geval niet toppen omdat bij mij alles buitenteelt is, en je de oogst dus verlaat met toppen.
    Ik hoop dat jouw pepers snel weer aan de groei gaan!
    Groetjes Wijnie

    1. Hoi, het is mij dit jaar gelukt om een pot met paprika’s( met de kabautermuts van zaden van jouDiana) over te houden. Dit is nu een volle plant met nieuwe uitlopers waar nu de eerste bloemen in komen, dat zijn 3 paprika’s in een pot van 7 liter met elke plant zeker 8 uitlopers met knoppen. Dus mischien de moeite waard om te proberen!
     Groetjes Anna

     1. Hoi Anna,
      Ik heb mijn peper en paprikaplanten van vorig jaar laten overwinteren. Helaas heeft de peperplant het niet overleeft. 2 paprikaplanten gaan idd heel mooi uitlopen, maar bij de 2 anderen vraag ik het me af ze het gaan redden. Omdat ik over de paprikaplanten sowieso niet tevreden was (2 paprika’s per plant maar) wilde ik goede nieuwe planten, dus zaad bij Diana gekocht. Deze oude planten mogen wat mij betreft dit jaar bewijzen dat ze toch wel veel vrucht kunnen dragen en anders gaan ze de composthoop op. Leuk dat het overwinteren bij jou goed is gelukt! Veel plezier met je planten dit jaar.
      Groetjes Wijnie

     2. Hallo Anna,
      Gefeliciteerd! Leuk om te horen dat het is gelukt om haar te overwinteren!
      Ik heb het al heel vaak geprobeerd, onze zolder is gewoon te donker, te klam, en ik heb teveel kuipplanten. Met resultaat dat er altijd luis in de planten zaten en vervolgens alle kuipplanten dat ook kregen.
      Maar ik heb dit jaar weer eens een echte Capsicum pubescens, en omdat dat een heel ander soort is (ze kan ook niet kruisen met paprika’s of pepers), en ik die planten in pot ga houden ga ik het wellicht daarmee weer eens proberen.
      groetjes,
      Diana

 12. Goedendag,

  Waarschijnlijk ontvang je een hoop ongewenste berichten via je contactformulier. Dit komt omdat deze niet beveiligd is en iedereen (inclusief robots) berichten naar je kunnen sturen.

  Ik kan dit eenvoudig voor je oplossen en beveiligen, waardoor je nagenoeg geen ongewenste berichten meer zult ontvangen.

  Mag ik je hiermee helpen?

  Groet,

  Theo Voorn

  [email protected]

   1. Beste Ruud en Diana,

    Wij hebben dit bericht ook ontvangen op onze website en ik kwam jullie website tegen toen ik deze Theo Voorn googlede. Volgens mij is er geen echte Theo Voorn en is dit in werkelijkheid een robot in vermomming! Een slimme truc. Kunnen jullie me vertellen wat er gebeurde toen jullie deze persoon (of robot) e-mailden?

 13. Ik heb je stukje over de kweepeer gelezen. Hier in Z-FR vind je er heel veel en ze staan volop in bloei. Ze staan aan de rand van de weg en je kan er dan vrij van plukken/rapen. Zoals je al aangaf is de vrucht in het Frans “coing” en van een Franse vrouw vernam ik dat ze deze vroeger planten op de scheidingslijn/hoek van de stukken grond. Een “coing” op een “coin” – grappige woordspeling!

  1. Hallo Marc,
   Leuk om te horen! Ik heb ook het idee dat ze in Frankrijk en Spanje veel meer worden gegeten dan hier in Nederland. Tegenwoordig kun je ze hier wat makkelijker vinden, in Marokkaanse, Turkse of Libanese winkels. Ik heb ze nog nooit in een gewone supermarkt gezien.
   groetjes,
   Diana

 14. Hallo, ik ben een beginnend moestuinder geïnspireerd door mijn dochtertje en ik heb de smaak te pakken…. Ik was bang dat mijn koolplantjes ver achterbleven maar nu ik die van u zie ben ik weer gerust. Die van mij zien er ook zo uit, Ik heb ze gister verpoot in grotere potjes. Maar nu mijn vraag. Wanneer plant u ze in de tuin??

  Groeten, John

  1. Hallo John,
   Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe hobby 🙂
   Dat is toevallig, ik bedacht gisteravond wat ik in mijn blog (dat ik vanavond plaats) wilde schrijven en toen dacht ik al om eens te laten zien hoe het hier met de zaailingen gaat. Kijk/lees dus vooral vanavond of morgen even het blog want ik maak vandaag gelijk ook even foto’s 🙂 . Het antwoord op je vraag is altijd lastig, omdat de ene zaailing de andere niet is. Maar als algemene stelregel houd ik altijd dat ik iets uitplant wanneer er worteltjes onderuit het 9-centimeterpotje komen (dan heeft ze genoeg wortels gemaakt). Ik laat het vanavond even zien.
   groetjes,
   Diana

 15. Beste Ruud en Diana,

  Wij hebben dit bericht ook ontvangen op onze website en ik kwam jullie website tegen toen ik deze Theo Voorn googlede. Volgens mij is er geen echte Theo Voorn en is dit in werkelijkheid een robot in vermomming! Een slimme truc. Kunnen jullie me vertellen wat er gebeurde toen jullie deze persoon (of robot) e-mailden?

  1. Hallo Stef,
   Dankjewel voor je berichtje.
   Ik gok dat deze man een eigen bedrijfje heeft en op deze manier klanten wil werven.
   Ik heb hem gemaild en daarin in een paar zinnen hem hartelijk bedankt voor het meedenken maar dat de website door http://www.autive.nl wordt beheerd en dat die prima repareert wat gerepareerd moet worden.
   Ik heb geen antwoord van hem teruggekregen maar dat lijkt mij vrij logisch. De mail kon ieder geval prima worden verzonden en kwam niet terug.
   Ik heb even snel gekeken naar de link en die leidt naar een website van een bedrijf dat in mailbescherming, etc. doet.
   Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt.
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.