Van alles en nog wat

Ik moet het eerst nog een keer over de website hebben. De nieuwsbrief (met de melding van het plaatsen van een blog) werkt nog steeds niet goed. Augus heeft er wederom aan gesleuteld en ik heb met hem afgesproken dat ik vandaag een blog schrijf en dat die komende nacht vanaf 00.00 uur verzonden wordt. En dan hopen we dat het nu goed gaat!

Ik zal niet proberen uit te leggen wat er mis gaat, ik snap er zelf ook niet veel van, het heeft vooral te maken met het grote aantal mails dat wordt verzonden. Iedereen nog hartelijk dank voor de meldingen, want zonder die meldingen zouden we niet weten dat er iets fout ging!

Er zijn ook veel mails die direct na het verzenden weer terugkomen, dat maakt het extra belastend. En dus ga ik, als alles weer goed werkt, alle mails controleren en verwijderen wat terugkomt omdat een mailbox vol is of een mailadres ondertussen niet meer bestaat, etc.. Niet alleen het systeem maar ook de hele lijst met mails is blijkbaar aan opschonen toe.

Om deze reden schrijf ik dus nu weer een blog. Mochten mensen morgenochtend voor het eerst sinds eind februari weer een mail ontvangen, lees dan vooral ook nog even de vorige 2 blogs:

Oh ja, ik zal ook nog een keer de links geven naar mijn facebook- en instagrampagina. En ik heb (digibeet als ik ben) nu pas ontdekt dat ik er ook filmpjes op kan plaatsen. Het is misschien leuk om daar af en toe filmpjes van onze tuin of zaailingen of planten te laten zien. Ik vrees dat dat op deze website lastig wordt, geen idee hoe ik dat hier zou kunnen plaatsen (zonder dat het heel veel ruimte inneemt). Afijn, een website levert ook hoofdbrekens op, dat is duidelijk. De links:

En op instagram zal ik voortaan ook melden wanneer ik een blog heb geplaatst. Na dit blog beloof ik jullie voorlopig even niet meer storen, maar we kunnen nu eenmaal pas zien of het gepuzzel van Augus heeft geholpen wanneer er weer mails met het bericht van een nieuw blog zijn verzonden.

En dit zou wel een erg saai (maar noodzakelijk) blog worden, zonder iets over tuinieren. Ik kan altijd wel wat over de moestuin vertellen. Ruud zegt (over mij) altijd: “Gooi er een kwartje in en er komt voor een euro muziek uit”. Na 25 jaar samen zijn ga ik er maar vanuit dat hij dat positief bedoelt 🙂

Ik ben altijd erg vlot met zaaien. Met een gevoel van “Het kan maar klaar zijn”. Niet te vroeg natuurlijk. Ik zie op instagram foto’s van al half volwassen courgetteplanten, kiemende bonen en maïszaailingen voorbij komen (die dus allemaal eigenlijk pas half mei uitgeplant mogen worden). Nee, daar heb ik geen last (meer) van. Maar ik heb wel al heel veel eenjarige bloemen gezaaid, en ook allerlei soorten kool, bieten, selderij, peterselie, andijvie, etc., etc.. En daar moet ik nu wat mee: of ze in de volle grond planten of ze eerst nog naar 9-centimeter potjes verspenen.

Overal staan bakjes en trays en potjes met zaailingen, zaaisels en kiemende zaden. En er zijn geen regels als het gaat om de keuze voor uitplanten of verspenen. Alle koolsoorten verspeen ik graag naar potjes, zo kunnen ze eerst nog flink groeien. Dat geldt ook voor de meeste eenjarigen. Maar bieten en snijbiet worden komende week vanuit een trays in de volle grond geplant.

En sla peuter ik normaal gesproken los van elkaar uit het bakje waar ik ze breedwerpig in heb gezaaid. De zaden waren in dit geval al meer dan 4 jaar oud, ik had ze daarom door elkaar gemengd, met het idee dat misschien de helft nog zou kunnen kiemen. Het leverde een kakofonie van slazaailingen op, iets te dicht bij elkaar in het bakje.

 

Ook deze ga ik deze week in de volle grond uitplanten, door het eerst kletsnat te maken hoop ik de meeste zaailingen nog wel los van elkaar te krijgen (en zo niet, dan zijn het er altijd nog wel genoeg voor een 2-persoonshuishouden : -) ).

De eerste koudekiemers kiemen, zoals de Polygonum, Allium, en ook de Impatiens balsamina hieronder:

Dit was een lastig geval, het zakje adviseerde zaaien bij kamertemperatuur, maar er waren websites die haar toch echt een koudekiemer noemden. En aangezien ik genoeg zaden had zaaide ik ze zowel begin maart in huis als begin januari in de koude kas. Ze kiemen nu, allemaal, en tegelijk 🙂 . Ik ga vast nog wel wat tuinburen blij maken (of niet) met deze zich ruim uitzaaiende soort. Dat laatste neem ik graag op de koop toe, want het zijn er wel heel veel maar de zaailingen zijn makkelijk te verwijderen, en het is het ras Peppermint Stick waar ik erg benieuwd naar ben.

Vandaag staat het verspenen van zaailingen dus op het programma. En ik ga komkommers zaaien. Ik ben daar meestal wat laat mee, zaai ze samen met courgettes, pompoenen en maïs rond half april. En dat is voor die laatste drie een prima tijd (later kan natuurlijk ook nog maar eerder is wat minder verstandig). Elk jaar zie ik dat de komkommerplanten toch wat meer tijd nodig hebben (niet om te kiemen maar wel om te groeien). En dus zaai ik ze nu eens wat vroeger, en zaai ik ze ook niet in 9-centimeterpotjes maar in een maatje groter. Zodat ze hopelijk begin tot half mei al een mooi formaat hebben om in de kas bij het klimrek te kunnen worden uitgeplant.

 

Tot slot van dit blog (dat vooral over de problemen met de mails ging) nog 2 links naar pagina’s die zijn bijgewerkt:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc

Diana, ik ga je volgen, dus ook komkommers zaaien.
Zet je de potjes binnenshuis of in de serre!

Lily

Hallo Diana, ik heb wel de nieuwste mail van je ontvangen, dus deels gaat het goed!
Al heb ik geen moestuin, lees ik je tuinverhalen met veel plezier en hoop dit jaar een soort van moestuintje te kunnen beginnen met plantenzakken., enerzijds vanwege de beschikbare ruimte, anderzijds om niet meer zo diep te hoeven bukken 😉

Groetjes Lily

Marlies

Ha Diana,
Als ik lees wat jij allemaal zaait, word ik ook wat onrustig. Meestal ren ik dezelfde dag nog naar de kas met een zakje zaad. Vanmiddag staan aardappelen, uien, komkommers en bloemen op het programma. En sinds gisteren heb ik eindelijk een brugmansia, een kleintje nog wel maar toch al in een flinke pot gezet. Mijn man fronste ook wat toen ik ermee aan kwam ‘nog een grote pot die moet overwinteren?’ Ja maar het is zo leuk hè?

Groetjes, Marlies

Inge de Munck

Leuk bericht weer, ik herken de problemen met computers, website etc. Afgelopen weekend is onze computer dan ook gecrasht.
Met komkommers zou ik nog niet zijn begonnen, maar nu jij het ook schrijft, ga ik een poging wagen. Vandaag een paar plantjes en over 2 weken nog een paar. Dan hebben we ook de hele zomer overheerlijke komkommers. Onze favoriet is “market more”, een top opbrengst. Gelukkig vanaf morgen weer beter weer. Want vandaag zou je je bed bijna inkruipen….bah…..wind en hagel in Doetinchem. Dank weer voor je leuke bericht ! Inge

Arthur

Bij de eerste zonnestralen komt de drang van zaaien weer omhoog .Zaaien en ontkiemen grond bewerken ploegen vrezen en bijlezen op jou site Passie en bevlogenheid met zo brede kennis geeft zoveel inspiratie voor komend seizoen.Leesbare en begrijpelijke taal Bedankt voor je info en het leesplezier.

Milly

Hoi allemaal en Diana, heb een vraag over de paprikaplantjes.. Twee maand geleden gezaaid, nu staan ze per drie in n potje in de vensterbank ong 15 cm hoog. Er zijn plantjes tussen die erg gekrulde bolle blaadjes krijgen. Hoe kan dat? Zijn die plantjes ziek? Zie geen beestjes of ander geks op de onderkant van de blaadjes..
Kan t ook komen door gebrek aan voeding, ze staan al best n poosje in deze potjes.. Wie O wie heeft tips, advies.. Alvast heel erg bedankt!!☺️
Lieve groet Milly

Milly

Hoi Diana, dankjewel voor je antwoord! Dat jij t ook net bedacht dat de zaailingen toe zijn aan voeding.. Ga s kijken of ik dat kan kopen en hopelijk knappen de plantjes ervan op!
Lieve groet Milly

Joke Brugmans

Bedankt Diana, ik heb je mail weer ontvangen. Fijn dat het voor mij nu weer goed gaat. Ik bewonder je energie. Fotograferen, schrijven en tuinieren!
Nogmaals mijn dank.
Groeten…..Joke

Wijnie

Hoi Diana,
Ik kreeg om 17.00 ook weer een mail over je laatste blog (die ik natuurlijk allang had gelezen ;)). Hoop voor je dat het probleem nu echt verholpen is! Al vond ik het geen probleem dat ik geen mail kreeg, omdat ik toch meerdere keren per week op je site kom. De zon zou steeds meer gaan schijnen deze week, dus heerlijk tuinweer!
Groetjes Wijnie

Pardede

Hallo Diana, je nieuwsbrief link doet het weer .
Goed idee van de komkommers dat ga ik ook doen, je zaai agenda ligt in het huisje op de volkstuin en wordt veel gebruikt.

groetjes,
Par

Sietske

Hai Diana,
Toen ik las dat jij je tomaten in de kas hebt staan, was ik erg opgelucht. wat zou dat veel slappe, dunnen plantjes schelen die te veel ruimte innemen! Dezelfde dag nog heb ik ze ook naar de kas verhuist. De plantjes staan in een tray. Die tray staat in piepschuimen bak met hooi opgevuld om de tray heen. Er op ligt een glasplaat. Een kier voor ventilatie.
Het was even spannend, maar ze groeien lekker door!
Bedankt voor deze tip!

Groetjes Sietske

Petra

Hoi Diana en Augus,

Vanmiddag je mail ontvangen, dus dat is weer in orde, bedankt !

Marc

Ik heb begin van de middag voor het eerst weer een nieuwsbrief gehad sinds 02-03
Groet Marc

marleen de kimpe

hoi dianna
email ontvangen.
bedankt
groeten
marleen

Nathalie M.

Fijn terug mail. Ik heb ondertussen ook vanalles gezaaid. En… eerste keer broccoli, palmkool, savooikool, artisjok en cucameloen. Ik ben benieuwd. Succes met het seizoen !

Gerhardus

Ik heb de komkommers deze week ook gezaaid. Begin/half april ga ik courgette, watermeloen en pompoen voorzaaien.
Ik heb nog een vraag over aardbeirassen. Ik heb een gedeelte van mijn aardbeienbed verversd en heb mijn stekken (Senga en Polka) geplant. Ik had nog een stuk ruimte over dus heb nieuwe gekocht in het tuincentrum. Ze hadden daar mijn favoriete rassen Senga en Polka niet meer, dus heb ik andere rassen gekocht. Nu heb ik Ostara en Elstana gekocht. Ostara lijkt me een goed ras en dan heb ik ook een rijtje doordragende (had ik nog niet). Dus dan kan ik de hele zomer oogsten :-). Maar ik heb op internet gelezen dat Elstana (eenmaaldragend) relatief vatbaar is voor ziekten. Wat is jouw ervaring met dit ras?

Gerhardus

Dag Diana,

Bedankt voor je antwoord. Wij wonen hier op zandgrond met een iets zure grond. Ik geef de aardbeiplanten nu in de lente paardenmestkorrels en na de oogst weer. Zou dat voldoende zijn? Bedankt ook voor het geven van je mening over de smaak. En ook bedankt dat je je favoriete rassen noemt. Als ik in het tuincentrum nog eens aardbeiplanten van het ras Sonata tegenkom, ga ik daarvan ook een paar proberen.

Gerhardus

Dag Diana,

Ik heb de pagina nog even goed doorgelezen. Ik begrijp dat ik dus iets moet geven met voldoende stikstof en kali. Ik heb thuis ook nog koemestkorrels, is dat geschikt of is dat ongeveer hetzelfde als paardenmest? Zoniet welke meststoffen kun je mij dan aanraden van welk merk, etc.? Ik ben alleen een beetje dom geweest, want ik heb de bodem van het aardbeienbed al bedekt met stro, als je dan druk bezig bent doe ik altijd dingen die beter nog een paar weken kunnen wachten, maar langs de andere kant warm het de bodem wel al op.

Gerhardus

Bedankt. Ik heb er veel aan gehad.
Ik kijk al weer uit naar jouw volgende blog.

Joke

YES! Je mail eindelijk weer ontvangen..

Elly

Fijn gelukkig je mail weer ontvangen
Ik ging het wel missen
Groet elly

Maartje

Hoi Diana en andere lezers,

Ik heb een vraag over mijn aalbessenstruiken.
Ik heb een rode, roze en witte aalbes staan.
De eerste 2 lopen uit (de rode meer dan de roze), de witte doet helemaal niets.
Vanwege de droogte afgelopen jaar hadden ze alle 3 geen bladeren meer sinds september vorig jaar, ondanks water geven.

Zou de witte aalbes dood kunnen zijn? Hoe zie ik dat? En zou het door de droogte van vorig jaar kunnen komen?

Dank, Maartje

Maartje

Bedankt voor je advies! Ik zal zo mijn snoeischaar eens pakken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties