Dieven

Tomaat zaailing voor het dievenWat een heerlijk weer vandaag. En er komen nog 2 warme dagen. Goed voor de tuin. Maar de regen die dan op woensdag komt is misschien nog wel beter, want het is al behoorlijk droog. En dus moet er elke dag water worden gegeven, alle zaaisels en jonge zaailingen zeker. En om de 2 dagen ook de pootuien, wat oudere zaailingen, etc. En in de kas ook om de dag. Want we zien de tomatenzaailingen bijna groeien, zo snel gaan ze. Een flink aantal ook al in knop, en bijna allemaal ook al met dieven.

Op de foto’s rechts zie je op de bovenste foto een tomatenzaailing in de kas voor het dieven, en op de foto eronder dezelfde tomatenzaailing na het dieven en gelijk voor het eerst vastemaakt met een clip aan de stam.

En dat is even als voorbeeld, het was de enige tomaat die ik vandaag heb gediefd en opgebonden. Want het was al ruim 40 graden in de kas, veel te warm om er al te lang in te werken. En dus staat het dieven van de tomaten, en gelijk voor de eerste keer opbinden, voor aanstaande woensdag op het programma. Dan wordt het minder warm, en het wordt bewolkt en regenachtig, en dat is veel beter weer om een paar uur in de kas te werken.

Tomaat zaailing na het dievenEn dus vandaag de kas overgeslagen,ย en lekker buiten in de zon gezeten, met een zaaitray, potgrond, potjes en een gieter water om me heen heb ik me prima vermaakt. Nog wat gezaaid, wat verspeend enย ook nog flink wat uitgeplant. Gekeken naarย de lange termijnverwachting van de knmi en besloten dat in principe alles wat groot genoeg is naar buiten mag – over 7 dagen is het IJsheiligen en ik ga er niet vanuit dat er nog nachtvorst komt.

Ruud heeft ondertussen van alle tuinbonen, peulen, kapucijners en doperwten deย bescherming (net, vliesdoek, etc.) verwijderd. Een paar dagen geleden het beschermingsnet van de kapucijners verwijderd en de dag erop was er niet aan gevreten, blijkbaar groot genoeg om niet aantrekkelijk meer te zijn voor vogels. En dus vandaag de rest ook weggehaald,ย uiteraard blijven netten of koolplanten, etc. nog wel nodig.

En met het lekkere weer gaat de tuin al leven; Lathyrus vernus, Thermopsis chinensis en Polemonium Sonia’s Bluebell bloeien al, Akeleien staan in knop. 2 nestkasten voor respectievelijk koolmees en pimpelmees zijn ‘bezet’,ย  waterhoentje op nest in de sloot, en alle fruitsoorten gaan bloeien.

Zwarte Bes bloeitDe peer bloeide al, de kweepeer komt in blad en in knop. De appelboom gaat nu ook bloeien, en ik zag de eerste 2 bloempjesย in de aardbeien. Kruisbessen in bloei, aalbessen in bloei en de zwarte bes gaat nu ook beginnen (foto).

Het blad van zwarte bessen plukken we al, voor in de thee (het blad van zwarte bessen heeft hetzelfde aroma als de zwarte bes zelf). En ook al thee gezet van venkel, verschillende muntsoorten, citroenmelisse, Stevia, Monarda, perenbloesem, rabarber, etc. En nog plannen genoeg voor thee; van aardbeien en appelplakjes tot anijs, Agastache, rozenblaadjes en noem maar op. Over een week of 2 gaan we een eerste kleine oogst citroenmelisse en zwarte bessenblad alvast drogen (vooral omdat we verwachten daarna nog heel veel andere soorten te kunnen oogsten en drogen – het droogapparaat gaat dit jaar hopelijk overurenย maken :-)).

Appelboom gaat bloeienNog even 2 dagen genieten van het lekkere weer, maar daarna gaat de tuin toch ook genieten van een frisse bui regen.

Tot slot nog even een foto van de appelbloesem; heerlijke geur! En erg mooi, in knop roze, in bloei bijna wit.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
johan

even een vraagje…
mijn rode boerenkool van vorig jaar gaat bloeien , er stonden er nog 2…. nou is het F1 zaad…. wat zal er gebeuren als ik dit weer zaai? is het de moeite waard of is het zonde om te proberen? jij hebt dit vast al eens gedaan

Olivia

Beste Diana, in lees je elke week. Ook woon ik in Rotterdam, heb een kas en b korthaar katten. Nu zie ik je al diefen in je tomaten hebt. De mijne zijn nog heel klein. Groetjes,

Anne

Hallo! Sinds kort lees ik mee op je blog. Echt goed hoor, ik ben heel blij met je uitgebreid en eenvoudig van A tot Z te begrijpen onderwerpen. Voor het eerst ben ik dit jaar aan het tuinieren en ik kan door je schrijven helemaal meekomen. Vandaag veel geleerd over tomaten! Ik zag erg tegen het dieven op, maar nu niet meer gelukkig. Wat ook leuk is dat ik sinds kort op “schouwenduiveland” woon en dat jou weer en wind zo’n beetje mijn weer en wind is.. Ik blijf je volgen want ik heb nog veel van je te leren. Hartelijkst, Anne

(PS ken je de boeken van Vladimir Megre – Anastasia?)

natuurlijk-rijk

Het gaat idd goe vooruit, mijn eerste tomaten werden ook al uitgeplant ๐Ÿ™‚

Rieneke

Beste Diana,
Bijna elke dag lees ik op je site en geniet er enorm van!
Nu heb ik wat vraagjes over mijn snackkomkommer. Hij is inmiddels 30 cm groot en ik heb hem nu in een hele grote pot gezet waar hij in zal blijven. Ik geef 2 keer flink water per dag, maar het valt me op dat als de zon op hem gaat schijnen de bladeren slap gaan hangen. Deze komkommer staat toch graag op een zonrijke plaats of is er iets wat ik nog moet weten? Ik heb een plastic kas in mijn achtertuin, waar straks deze komkommer, tomatenplanten en paprika in gaan staan. Is het trouwens beter dat ik de paprika er tussenin zet, omdat ik ergens las dat de tomaat en komkommer elkaar niet zo verdragen? Bedankt voor de moeite om te antwoorden en heel veel plezier verder in je tuin!! ๐Ÿ™‚
Hartelijke groet,
Rieneke

Rieneke

Dankjewel voor de uitleg, het is me nu duidelijker ๐Ÿ˜€

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties