Evaluatie bodembedekking

Oh ja, daar zou ik inderdaad nog eens iets over schrijven, beloofde ik afgelopen voorjaar.

Zo begon het allemaal afgelopen vroege voorjaar:

de-nieuwe-tuin-voorjaar-2016

Ik kreeg mede dankzij Pokon de mogelijkheid om eens een testje te doen met verschillende soorten bodembedekking. Ik zorgde zelf voor stro en voor gevallen blad en ik kreeg van Pokon een aantal zakken cacaodoppen en kokos bodembedekking. En zo verdeelde ik dus de 4 verschillende soorten bodembedekking over verschillende verhoogde bakken. Ziet er netjes uit zo, hè?

Dat veranderde zo rond juli in dit:

de-nieuwe-tuin-juli-2016

Vandaar verder in de zomer niet veel foto’s gemaakt van de bodembedekking, simpelweg omdat die uiteindelijk vooral onder de planten verdween (maar daar natuurlijk wel gewoon haar werk deed). Maar het duidelijkst kan ik het laten zien met foto’s die ik afgelopen weekend maakte, want de bakken zijn nu zo goed als allemaal leeg en het is duidelijk wat er is overgebleven.

Voor alle duidelijkheid; wat mij betreft is er geen slechte bodembedekking, alle 4 de bodembedekkende materialen die ik heb gebruikt hadden voor- en nadelen, maar alle 4 waren ze nuttig (en daarmee bedoel ik dan in meerdere of mindere mate onkruid onderdrukkend, bodemleven bevorderend, vocht vasthoudend, etc.).

En ik wil nogmaals heel duidelijk vermelden dat de bodembedekking die ik gebruikte dus van natuurlijke materialen waren. En dat betekent dat ze uiteindelijk verteren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld plastic, antiworteldoek, etc.). En om te verteren = composteren is er stikstof nodig (heb ik altijd geleerd). En stikstof is een voeding (de N in NPK) die in dit geval dus niet volledig ter beschikking kan komen van de planten. Oftewel; je moet wat meer voeding geven om te zorgen dat planten ook nog wel goed groeien. Mijn ervaring is dat als ik niet wat meer meststoffen geef, de bodembedekking wel verteert maar de planten niet goed groeien.

Dat gezegd hebbende…… nu de uitslag 🙂

1:     Bladafval

Voordelen; het is gratis, het is licht, je kunt het makkelijk verzamelen op een droge herfstdag. Ook belangrijk: het is milieuvriendelijk. Het houdt het onkruid in de eerste 3 tot 4 maanden goed tegen en het houdt het vocht eronder redelijk goed vast.

Nadelen: het is maar kort verkrijgbaar (in de herfst, maar goed te bewaren in vuilniszakken als je ook wilt bewaren voor later). Het waait zeker in de eerste weken vrij makkelijk weg. En het verteert uiteindelijk het snelst van allemaal.

bodembedekking-dec-16-blad

Op de foto van afgelopen weekend zie je dat er eigenlijk niets meer van over is. Je kunt dat als nadeel zien of als voordeel; uiteindelijk levert het verteerde bladafval natuurlijk compost/humus op. Maar als bodembedekking in een verhoogde bak vonden we haar wel het minst prettig, doordat het blad weg waaide hebben we uiteindelijk maar een rekje op de bak gelegd zodat het bladafval niet kon wegwaaien. Na een ruime maand was er zoveel vocht opgenomen door het blad dat ze niet meer wegwaaide, maar toen begon dus ook de vertering (en sneller dan verwacht,  ik dacht altijd dat de compostering van bladeren heel lang duurde, weer iets geleerd)!

Nummer 2: stro

Voordelen; het is voordelig, het waait minder snel weg (omdat de strootjes in elkaar haken en elkaar dus ‘vast houden’). Indien de laag dik genoeg is gaat het een heel tuinjaar mee. Het houdt onkruid goed tegen en het houdt vocht goed vast in de bodem. Ze is duidelijk de beste in het zorgen voor een schuilplaats voor allerlei dieren, en dat is een voordeel, maar heel soms ook een nadeel (zie verderop in dit stukje).

Voorwaarde is wel dat je het in een laag van minimaal 5 tot 7 centimeter aanbrengt, maar eigenlijk geldt dat voor alle 4 de bodembedekking-soorten die ik heb geprobeerd wel; als de laag niet dik genoeg kiemen onkruidzaden bij een spoortje licht toch nog. Plus; houd rekening met de vertering; hoe sneller de vertering, hoe dikker je dus de laag aanbrengt zodat er aan het einde van de zomer toch nog genoeg ‘dek’ overblijft.

bodembedekking-dec-16-stro

Nadelen van stro; als je niet gecertificeerd biologisch stro koopt is het dus niet biologisch en komt het van graan waar mogelijk  bestrijdingsmiddelen overheen zijn gegaan. In het stro blijft ook graan achter, hetgeen in het voorjaar en zomer kiemt en dus wel wat opslag geeft (wat trouwens heel gemakkelijk uit de grond getrokken kan worden hoor).

Geen nadeel, wat mij betreft juist een voordeel: het stro trekt veel beestjes aan die een leven opbouwen onder het stro, of eronder kunnen schuilen. Van slakken (ja, nadeeltje) tot muizen (en die eten het graan waardoor je minder opslag hebt in de zomer), en van spinnen en duizendpoten tot kevertjes en wormen. En als tegenhanger weten vogels onder het stro dus vervolgens ook veel eten in de vorm van insecten, etc. te vinden. Daarbij houden ze geen rekening met ons, in het begin dachten we dat stro ook flink kon verwaaien tot we erachter kwamen dat dat niet het geval is maar dat de vogels het stro heen en weer gooien op zoek naar spinnetjes en wormen en ander voedsel dat eronder schuilt.

Nog even over de slakken; die zijn er toch wel, maar nu schuilen ze onder het stro. We hebben dus niet meer slakken dan normaal, alleen zaten ze nu onder het stro in plaats van onder potten en in het gras en bij de slootkant. Ze zijn alleen lastiger te vinden op deze manier.

Nog een foto van het stro in de late herfst:

bodembedekking-dec-16-stro-bak

Je ziet dat het dunner is geworden, het heeft dus humus opgeleverd, en toch bedekt het de grond nog steeds redelijk goed. In lente en zomer houdt het onkruid dus goed tegen en de bodem vochtig, maar dat betekent tegelijkertijd ook wel dat de bodem in de lente langer koel (koud)blijft (daarentegen houdt het in de herfst de warmte juist wat langer vast, zoals elk nadeel ook weer een voordeel ‘hep’).

Optie is om het stro pas in het late voorjaar aan te brengen maar wij willen jaarrond stro plus het is een test en dus wilde ik alle bodembedekking van januari tot december laten liggen, gelijke omstandigheden en kansen voor alle vier).

Nummer 3: cacaodoppen

Voordelen: is mooi, en mits je het in een dikke laag gebruikt bedekt het goed en houdt het goed vocht vast in de bodem (omdat de doppen zelf ook lang vochtig blijven).

bodembedekking-dec-16-cacaodoppen

Nadelen; het is prijzig. En pas op met honden; het staat ook netjes op de verpakking: honden kunnen ernstig ziek worden van het eten van chocolade en dus ook van cacaodoppen. Het is een afvalproduct uit de cacao-industrie, dus hoogstwaarschijnlijk niet erg milieuvriendelijk. Het waait vrij makkelijk weg, als het nat is wordt het zacht en bijna glibberig en blijft het heel goed liggen, maar als het droogt wordt het bijna knisperend licht en waait het juist gemakkelijk weg (blad als makkelijkste, dan cacaodoppen, dan stro en het minst makkelijk de kokos-bodembedekking).

bodembedekking-dec-16-cacaodoppen-bak

Op deze foto is het misschien nog wel wat duidelijker te zien dat een groot deel van cacaodoppen zijn verteerd.

Nummer 4: Kokos bodembedekking

Voordelen; mooi, door de roodbruine kleur en de vrij grote stukken. Het blijft het langst bestaan, ook in de herfst bedekt de laag de grond nog prima (die wel dunner is geworden maar een stuk minder dus dan blad, stro en cacaodoppen).

bodembedekking-dec-16-kokosvezel

Houdt dan ook nog steeds onkruidgroei tegen. Waait minder snel weg, zeker als het eenmaal een paar keer heeft geregend en de blokjes wat zwaarder zijn geworden.

Op de foto hieronder zie je de bak waar rechts de Antirrhinum majus Peaches & Cream planten nog steeds groen zijn; je ziet hoe dik de laag nog steeds is, en meer dan een paar plukjes vogelmuur komt er nog steeds niet doorheen (uiteraard wordt ze nu ook wel geholpen door het weer, het is te koud en te donker voor veel onkruidzaden om in december nog te kiemen).

bodembedekking-dec-16-kokos-in-bak

Nadelen; niet perse een nadeel maar wel een aandachtspunt; zorg dat je de blokjes kokosbast wel zoveel mogelijk weghaalt als je iets plant. omdat de stukjes zo groot zijn wil je niet dat die onder de grond terecht komen want dan zal ze veel voeding verbruiken om te kunnen verteren/composteren.

Daarnaast is ze het duurst van allemaal (ik meen iets van 12 euro per zak van 50 liter). En ook hier geldt dat ze waarschijnlijk niet heel milieuvriendelijk is, volgens mij is ze net als kokospotgrond een restproduct van kokosindustrie.

Overall wat puntjes:

  • Het mooist? Met afstand (maar dat is subjectief) de kokos-bodembedekking
  • Het meest milieuvriendelijk? Gevallen bladeren
  • Het goedkoopst? Gevallen bladeren
  • Het best onkruid tegenhoudend? Stro en Kokos bodembedekking
  • Het liefst voor het leven in de tuin? met afstand Stro
  • Het best vochtvasthoudend: Cacaodoppen

Mijn persoonlijke favoriet? Gezien kosten en voordelen zou ik in de volle grond van de volkstuin waarschijnlijk kiezen voor stro. En voor in de verhoogde bakken was ik wel erg gecharmeerd van de kokos bodembedekking. Voor de siertuin zou ik ook kiezen voor kokos bodembedekking, of een dikke laag cacaodoppen, tenzij ik een hond zou hebben. En tot slot nog even mijn favoriet:

bodembedekking-kokos-in-pot

De kokos bodembedekking als afdekking van de potten met kuipplanten zoals Cassia, Fuchsia’s, Brugmansia’s, etc.. Houdt het vocht vast, houdt het onkruid extreem goed tegen (geen rode klaver gezien dit jaar, en anders zitten de potten altijd vol met rode klaver, ook lastig te verwijderen omdat de worteltjes breken en het dus altijd binnen een paar weken weer terug komt.

Bovendien vind ik het ook erg mooi, zo’n ‘aftopping’ met natuurlijk ogende brokjes kokosbast. En het verteert weinig of niet in de pot, de laag is in december nog voor meer dan 90% intact. In maart/april ga ik het laagje er even af halen, dan mogen de nieuwe voedingskorrels erop en de laag weer terug, en tot de rand weer aanvullen met kokos bodembedekking en dan kan ze er weer een heel groeiseizoen mee vooruit.

Dit is natuurlijk niet een volledig verhaal, dit is mijn ervaring in dit nogal vreemde jaar (lang koud in het voorjaar, warme herfst, slakkeninvasie, etc.). Als andere mensen hun ervaring in reactie op dit tuindagboek willen delen, dan zou ik dat heel leuk vinden! Wellicht hebben andere mensen/lezers, en ik zelf natuurlijk ook, daar weer iets aan voor 2017.

En dat brengt mij gelijk aan het einde van dit stukje; het is koud, donker en de kerst komt eraan. Ik heb op de website van Pokon ook een stukje geschreven, in dit geval over het overwinteren van kuipplanten, leek mij ook toepasselijk voor deze tijd van het jaar: Overwinteren

Deze week te koud voor de tuin en te druk met andere dingen, maar komende week gaan we er weer hard tegenaan, want nog lang niet klaar. Ons dilemma van de dag:

boerenkool-en-spitskool

Eten we boerenkool of spitskool? Uiteindelijk werd het geen van beiden; het zijn rode bietjes uit de vriezer geworden. En er zitten nu nog 17 zakjes in de vriezer, lijkt ons genoeg tot de volgende oogst in hopelijk ongeveer juli 2017 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Amendt

Diana, mooi leerzaam stukje tekst en foto’s. Keurig !
De laatste 20 jaren doe ik eigenlijk niks meer tegen slakken, ik heb vooral langs de fundering vanaf half september last van slakjes, het is er dan erg vochtig, onkruidvrij houden en scherp zand strooien doe ik wel eens op echte serieuze plekken en dat baat. Mijn opa strooide in het verre verleden wel eens speciale slakkenkorrels die giftig waren, zout kon ook… maar dat is een vreselijke dood voor de slak. Bij hobbytuinders die gebruik maken van een kweekkas is het een ander verhaal, relatief veel fundering rondom en dus veel vocht langszij. Beperk vocht en wees creatief zou ik zeggen.

Marieke

Ik heb dit jaar voor het eerst bedekt met stro. Ik ben erg tevreden over het effect op de groei van onkruid. Ik heb alleen wortelonkruid weg moeten halen zoals distels, heermoes en brandnetel. De laatste zit bij de pruimenboom van mijn buurman tussen de wortels dus die kan ik niet definitief wegkrijgen. Heermoes en distels zijn gewoon hardnekkig en beheersbaar als je het bijhoudt.

De grond onder het stro is mooi los door het actieve bodemleven en er natuurlijk niet op lopen. Ik twijfel of ik het stro nu onder moet gaan spitten. Ik zit op zware kleigrond dus het kan wel wat organisch materiaal gebruiken. Gewoon extra bemesten in het vroege voorjaar als de stro er weer opgaat lijkt me? Of is dat te makkelijk gedacht. Ik hoor graag tips en ervaringen van anderen.

Maar wat mij betreft gaat er volgend jaar gewoon weer stro op de tuin. Mijn buurman (verstokt schoffelaar) is ook helemaal om…:)

Jacques Claasen

Diana,

Dit is nu echt een stukje voorlichting waar we op zaten te wachten. Een proefondervindelijk testje over de beste manier van Mulchen. Heel erg bedankt. Hier doe je mij een groot plezier mee.

Willem

Hallo Diana,
Ik mis de boomschors. Die gebruik ik al jaren met suc6.
Ook gebruik ik ook wel 15 cm groenkompost als mulch. Onkruid laat ik meestal gewoon staan behalve kruipende boterbloem en tuintjesgras.

Suz

Hallo, hier een nieuwkomer, ik heb een vraag aan jullie: is dan bemesten met koemestkorrels genoeg voor het komende moestuintuinseizoen? (Vanwege het verhaal van de stikstof die extra verdwijnt door het mulchen?)

En zo ja, maken jullie dan nog onderscheid per soort groente die erop komt te staan? Bijv wel bemesten in het vak waar vruchtgroenten komen en niet bemesten waar peulvruchten komen?

Diana hartelijk dank hiervoor. Jij pakt het moestuinieren bijna wetenschappelijk aan. Ik denk altijd dat ik de enige ‘gek’ ben, maar dat is dus niet zo;) haha!

Roger Goegebeur

Dag Diana,
Een interessante evaluatie! belangrijk is te vermelden dat er extra stikstof nodig is, wegens het hoog verbruik tijdens de vertering van de grondbedekking.
Nog een paar bedenkingen, vraagjes:
Een mengeling van bijvoorbeeld stro en bladafval (half /half) kan ook? stro zal mogelijk verhinderen dat bladafval weg waait.
Wat met, in een, ton gecomposteerd keuken (groen+ bruin) afval, heeft dit ook een plaats in het afdekken van de tuingrond?

Anna

Kokosvezels kun je wel goedkoper krijgen. Bij Action bijvoorbeeld heet het ‘bodembedekker’, geperste blokken waar je water aan toe moet voegen om 6L vezels te krijgen.

Een andere manier is compost bovenop de grond aanbrengen, dan hoef je ook niet meer te spitten aldus Charles Dowding (http://www.charlesdowding.co.uk/).

Margriet

Hoi Diana,
Mooi en duidelijk verhaal. Hier twijfelen we nog een beetje. We kunnen oude mest krijgen en dat willen we over de tuin verdelen en dan eerst laten rusten. In het voorjaar dan onderspitten/omwoelen. Alleen om het op de tuin te krijgen is nogal een dingetje. Op tuincomplex ligt nog een vrij grote berg met compost dat in het voorjaar niet is opgegaan. Er zijn ook tuinlieden die dat over de tuin verspreiden. Of dat voldoende is, weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat we sowieso voor het planten/zaaien volgend jaar extra moeten bijmesten. Ondanks een redelijke opbrengst, kon het echt wel beter. De grond lijkt wat “schraal”. Ik ben wel benieuwd wat beter is, oude paardenmest, of dan toch beter compost.
En nu al zoveel zin in het nieuwe tuinjaar. Hoewel ik de kerstdagen en oud en nieuw altijd gezellige tijd vindt.. kan ik bijna niet wachten tot het eind februari is. Ik ga binnenkort weer zaden bestellen bij Vanderwal. Zo’n zin in. En vooral door het lezen van het tuindagboek en het doorspitten van je website… Het blijft ontzettend interessant en ik leer er veel van.

Groetjes Margriet

Liesbeth

Komt een beetje over als verkapte reclame voor Pokon.
Milieuvriendelijk en goedkoop lijkt mij toch het belangrijkste?

Anoniem

Reclame voor Pokon?
Nee hoor, dit is een eerlijk proefondervindelijk vergelijkend onderzoek. Prima gedaan, Diana.

Ria

Excuus, ik ben niet anoniem, ik vergat mijn naam in te vullen.

Marja

Ook al zou dat zo zijn Liesbeth, uiteindelijk maak je zelf je keuzes.

Jacques van Sundert

Beste Diana, IK heb de beschikking over een aantal (6 stuks) hoge houten bakken. Ik gebruik elk jaar een groot gedeelte boombladeren als bedekking in het najaar. Ik moet je wel vertellen dat ik ooit gelezen heb dat je geen eiken- of plataan bladeren moet gebruiken, dit i.v.m. het slecht composteren van deze bladeren. Verder gebruik ik een aardbeiennet om over de bladeren te leggen tegen het wegwaaien. Wat betreft de schadelijke insecten , wil ik je laten weten, dat ik bijna nooit luizen op mijn planten heb, of aaltjes in mijn grond. Dit komt volgens mij omdat ik in elke bak een of twee Afrikaantjes plant. Immers mieren, die luizen op de planten zetten mijden Afrikaantjes. Ook de aaltjes zijn er vies van. Groeten en bedankt voor je fijne tips.

Agnita

Hallo iedereen,
ik heb geloof ik al eens eerder gereageerd op grondbedekking.
Persoonlijk vind ik stro een verschrikking, ik heb het 1x gedaan en nooit weer. Het is een slakkenparadijs en die heb ik al genoeg :), vond het ook nogal rotzooi-achtig.
Bovendien heb ik (en ik denk vele tuinierders met mij) geen leuke buur-boer, die mij stro geeft, dat is dus kopen en dat is duur. Ik ben geabonneerd op enkele nieuwsbrieven van kwekerijen ed. en toevallig kreeg ik het volgende onder ogen:
“Pas op met onverteerde organische materialen, zoals veel stro en boomschors, deze hebben voor de vertering veel stikstofmeststof nodig en onttrekken dit uit de bodem. Hierdoor blijft er niets voor de planten over, deze zullen slecht groeien en geel blad krijgen.” Jij noemde het zelf ook al Diana. Je moet dus extra gaan bemesten, nog meer kosten.
Ik gebruik al jaren landbouwplastic, dat dikke, zwarte zeil. Oersterk, gaat jaren mee, en niet erg duur. Ik heb ook bakken gemaakt en in het najaar zet ik de spitvork erin, even heen en weer bewegen (vooral niet spitten, dat brengt de goede levende grond naar onderen en de dode grond naar boven, waar je plantjes weer in moeten groeien), plastic erover en klaar. Er groeit absoluut geen onkruid onder, wat een voordeel! De grond warmt lekker op in het voorjaar en het zit zo vol leven, dat je verbaast zult staan hoe rul de aarde er in het voorjaar weer onder vandaan komt. Dan is het een kwestie van plastic eraf, even de spitvork er weer door bewegen, wat mest erop en zaaien/planten. De eerste jaren werd ik sceptisch bekeken door de oude rotten, maar gaandeweg werd ook jaloers gekeken naar mijn opbrengsten en onderhand komen er steeds meer die het ook zo doen. Een aanrader en als je wat krakkemikkig wordt helemaal een uitkomst. Wel een lang verhaal, lijkt wel een dagboek :).
groetjes Agnita

Lex haarmans

Ik heb weer en hoop geleerd

Kim de Oude

Hallo Diana,
Als pas beginnend tuinier leer ik veel van je . Thanx.
Kim.

Danny

Prachtig…Nu had ik een vraagje. Ik wil volgend jaar de bodem bedekken met afgemaaid gras.
Om de eerste reden om de katten hun gevoeg tegen te gaan. Maar is dit goed als bodembedekking? Dank bij voorbaat.

Hans Amendt

Agnita:

In jouw tekst staat heel veel goede informatie, overigens vele reacties zijn voorzien van interessante info. De tip met de landbouwplastic is ook een goede, het nadeel is het “oogt” niet echt lekker en is niet duurzaam, alternatief kan dan weer anti-worteldoek zijn. Beide kunnen overigens met zorg 5 tot 10 jaren mee. Zelf heb het op de tuin 7 jaren gedaan met dezelfde landbouwplastic (0,07 zwart/wit), was op gegeven moment helemaal op en moest naar de stort. Toen er 2 bedrijfscontainers nodig waren om het af te voeren ben er vanaf gestapt; niet duurzaam genoeg

p.s. ” geen leuke buur-boer” = een boer die je laat betalen voor stro ??

Agnita

hallo Hans, bedankt voor je reactie. Ik weet niet waar jij tuiniert, mijn tuin ligt ergens in een bos , dus dat het niet oogt vind ik geen punt, ik kom er ‘winters alleen om boerenkool te oogsten en even te checken. Ik probeer me die 2 bedrijfscontainers voor te stellen, hoeveel grond heb je wel niet? Ik kan me voorstellen, dat plastic dan wat teveel van het goede is. Ik heb ca 10 bakken van pak weg3x2m om te bedekken. En als ik het plastic opvouw heb ik 1 vuilniszakje vol, wat nog niet is voorgekomen trouwens. Dus als ik er 10 jaar mee ga doen, (ik geloof, dat dit de 6e winter is en het ziet er nog prima uit)vind ik dat redelijk duurzaam. Wel ervoor zorgen, dat je het gaar worden (verkruimelen) voor bent en op de juiste manier afvoeren. Ja en hoe duurzaam zijn stro en cacaodoppen? Voor mij niet na te gaan of ze afkomstig zijn van een boer, die zijn gewassen al dan niet heeft bespoten, krijg je waarschijnlijk ook nog eens een bom chemicaliën in je tuin. Nog een reden trouwens om geen stro te gebruiken (had ik nog niet genoemd). En die aardige buur-boer is iemand, die je wel een paar balen tegen een zacht prijsje wil verkopen en het ook nog komt brengen. (wij hadden ooit zo’n boer waar we mest van kregen, helaas ter ziele, de boerderij dan). Ik moet voor een miezerig pakje hooi van onbekende afkomst een dikke 4 euro afrekenen bij de Welkoop. Reden, dat ik geen worteldoek gebruik is, dat het waterdoorlatend is. Het landbouwplastic uiteraard niet en dat zorgt ervoor, dat de grond rul wordt en niet zo inklinkt. Ik heb trouwens begrepen, dat worteldoek gemaakt wordt van polypropyleen, ook een kunststof, plastic zeg maar. Blijf de discussie met interesse volgen, er valt altijd weer te leren. groetjes, Agnita

Hans Amendt

Hoi Agnita,

Leuk stukje levendige tekst, zie het helemaal voor me. Dank voor respons. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt, vandaar dat ik destijds even met veel plastic zet. Ik gebruikte de plastic destijds om de grond luchtdicht te krijgen na een bodem-reset. Een bodem-reset is een biologische manier van grondontsmetting, er wordt (bijv) heel veel Engels raaigras op het perceel in mijn kassen aangebracht, vervolgens ondergespit en voor 8 weken luchtdicht afgedekt. Ik had voor deze plastic gekozen omdat het sterk is en met de zwarte kant omhoog ook nog eens zorgde voor een flinke portie warmte absorptie (werkt alleen bij grondtemp. > + 15 graden). In de grond komen dan op een natuurlijke manier worden gassen en bacteriën vrij plagen als aaltjes, bodemschimmels flink aanpakken. Ik heb er nog foto’s van. Maar zoals gezegd ben ik er vanaf gestapt, heb de luxe om voor een periode van 3 jaar tot 4 jaar een gedeelte van de percelen braak te leggen. Het is de beste manier heb ik ondervonden op deze lichte grond in N- Limburg.

Marja

Tip/
Kijk ook eens op de blog van Frank Anrijs uit Belgie. Frank heeft in zijn blogs heel veel
geschreven over bodembedekking. (Mulchen)
blog.natuurlijkemoestuin.be

Marius Boer

Hallo Diana, afgelopen jaar heb ik voor het eerst alle bedden met stro bedekt in het najaar . Het resultaat was, natuurlijk mede door het koude voorjaar teleurstellend. De grond (klei) warmde totaal niet op en de slakken hadden de tijd van hun leven . De groei kwam er totaal niet in en vermoedelijk heb ik doordat ik geen extra voeding heb gegeven de achterstand niet in kunnen halen. Komend seizoen probeer ik het een paar bedden nogmaals om de verschillen te ondervinden.
Geniet steeds weer van je uitstekende site.
Gr
Marius

Ben

Diana en reageerders: bedankt voor deze informatie, weer veel geleerd. Wat ik me afvraag is of het ook aan te raden is om in de kas (ik heb een muurkas) bodembedekking toe te passen?
Nu droogt de grond in mijn kas snel uit en met bodembedekking word het vocht beter vastgehouden. Wordt bodembedekking ook in de kas gedaan?

Tjomme

Bedankt Diana! Ik ga bladafval en stro combineren; geïnspireerd door je info. Txs

Paul

Hoi Diana,
Voor mulchen ben ik op zoek naar verschillende materialen. Heb je wel eens mos gebruikt als materiaal om de bodem levendig te houden? Ben een beetje aan het onderzoeken of dat kan werken maar weet nog niet wat het effect is op de plantgroei van 1 jarige planten. Tussen wat bessenstruiken werkt het goed tegen onkruid en houdt het de bodem vochtig.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties