Heet!

Zwarte bessen bijna rijpEr zijn dagen dat we weinig doen in de tuin. Dat is als het vriest (veel te koud en de grond te hard), en dat is nu; veel te warm. Tussen de kassen in kunnen we nog een graad of 4 bij de temperatuur optellen, in de kassen kunnen we niet komen; de insecten vallen er letterlijk dood uit de lucht.

In de avonduren naar de tuin, kassen open zetten, diep inademen snel alles tikken en even snel weer naar buiten. Ik moet eigenlijk dieven en opbinden maar dat gaat echt niet lukken. Maar wel water geven, in de kassen en buiten. Gelukkig hebben we een benzine-waterpomp, want als we dat allemaal met gieters zouden moeten doen verloren we zelf meer vocht aan zweet dan dat we aan de planten zouden geven :-).

Nog een week en we kunnen zwarte bessen oogsten…

Echt wat doen in de tuin (zoals wieden, opbinden, etc.) slaan we nu maar over, we concentreren ons op oogsten en water geven. En dat oogsten gaat dan vooral over aalbessen, aardbeien, wat komkommertjes, de eerste tomaatjes, een maaltje bietjes, een kropje sla. Met echt zwaar-werk-voor-te-warm-weer-oogsten zoals het rooien van de aardappelen wachten we nog even. We geven ze nog wel water want ze kunnen nog even flink groeien, maar de bladeren worden al wel geel, de oogst zal geen maand meer op zich laten wachten. ook de bietjes kunnen we oogsten, en dat is geen zwaar werk, maar ik ga nu heus geen 15 kilo bietjes 45 minuten laten koken om in te vriezen, dat mag ook even wachten tot volgende week.

Agastache FleurOnder de parasol, met hopelijk een klein briesje langs ons heen, lukt zaaien ook nog wel. En aangezien we de laatste doperwten en tuinbonen hebben geoogst, en de knofloken, komen er al weer wat plekjes in de tuin vrij. En dus nog wat sojaboontjes gezaaid, en nog 6 dubbele stokken spekbonen, nieuwe knolvenkel, bietjes, spitskool en savooiekool.

Uitzicht vanaf onze stoel-onder-de-parasol; Agastache Fleur, met haar vrolijke roze lipbloempjes waar zoveel insecten op af komen.

Vanmiddag eten we het eerste echte maaltje stamsperzieboontjes van eigen tuin, met wat komkommersalade en wat aardappeltjes die we vorig week hebben gerooid klinkt het al als een feestmaal.

Verder heb ik voor nu niet echt veel te vertellen, deels omdat het zo warm is en we dus ook weinig doen in de tuin, maar grotendeels ook omdat ik de eerste zaden heb geoogst en al weer ben begonnen met de zadenlijst voor dit jaar; ik ga het druk krijgen met het oogsten, drogen, verpakken, labelen van zaden, en vooral ook het achter de schermen van de website maken van pagina’s met beschrijvingen van soorten.

Vandaar nog wat mooie foto’s (vind ik), en daarna snel naar de tuin om water te geven en vanmiddag, als het te warm is voor buiten, verder met de beschrijvingen van de zaden.

Zaluzianskya capensis

Zaluzianskya capensis, lange naam voor zo’n klein plantje. Overdag is ze onopvallend, de bloemblaadjes gesloten. Maar juist nu we vooral in de avond naar de tuin gaan is ze op haar mooist; de kleine witte bloempjes open en een geur als van de roze kauwgom van vroeger.

Eerste rijpe blauwe bes

We hebben de eerste blauwe bessen geoogst, en natuurlijk gelijk bij de struik opgegeten, heerlijk! Met dit weer kunnen we volgende week wellicht al een bakje vol oogsten.

Allium cernuum

En tot slot een foto van de Allium cernuum, wordt ook wel Indianenbieslook genoemd. Het blad smaakt naar bieslook met wat knoflook erin. Maar ik oogst het nooit, ze maakt niet veel blad en ik wil vooral dat ze zoveel mogelijk blad houdt om energie te maken voor een uitbundige bloei, want ik vind de felroze hangende bloempjes in juli prachtig! Het kruid bieslook oogst ik dan vervolgens wel van de echte bieslook en natuurlijk de knoflookbieslook (die trouwens ook beiden mooie bloempjes hebben, maar niet zo mooi als deze Allium cenuum).

Er komt nog een zeer warm weekend aan, met temperaturen tot boven de 35 graden. Wij blijven binnen, met de deur dicht en de luifel open, pas in de avond gaan we lekker naar buiten. Of we dan ook naar de tuin gaan betwijfel ik, ik vermoed dat we lekker in de achtertuin gaan zitten. Want we zijn geen fan van temperaturen boven de 30 graden maar nog heel lang in de avond gezellig buiten met een glaasje zitten zouden we de hele zomer wel willen!

Fijn weekend!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein

Hoi Diana,

Ik vind dat je nog behoorlijk wat presteert, voor deze temperaturen… Heeft het bij jullie ook zo geonweerd en geregend gisteravond? In Amersfoort is zoveel regen gevallen dat de kurkdroge grond ineens weer verzadigd lijkt, dus dat was zeer welkom.

Deze dagen moet ik vaak aan je denken, want bijna alle planten, van alle zaden die ik bij je besteld heb, doen het geweldig. Nog niet zo lang geleden mailde ik je ook, over blandrandkevers in de Lathyrus, en dat de plantjes zo klein bleven. Wat ben ik nu blij dat ik ze niet gerooid heb, er is werkelijk een explosie van bloemen, mijn hele huis staat vol met vaasjes en het geurt heerlijk.

De tomaten groeien ook geweldig, vooral de Aurantiacum doet het goed. Ze staan buiten, dus nu de derde trossen aan de planten zitten, wil ik ze gaan toppen. Ik vroeg me alleen af of ik dat nu al kan doen, nu de bovenste trosjes nog ieniemienie zijn, of beter wachten tot ze wat groter zijn?

De Frieslanders heb ik ook al deels gerooid, maar het blad wordt nu inderdaad in rap tempo geel. Op de tuin hoorde ik dat je ook het loof kunt afsnijden, en dan de aardappels tot de vorst in de grond laten zitten. Weet jij misschien of dat ook met Frieslanders kan, of misschien alleen met de latere rassen?

Ook de Boomspinazie, de Jaltomaat, de Garden Pearls en de Ananaskers doen het geweldig, ik ben zo benieuwd hoe alles straks zal smaken, het is voor mij allemaal nieuw.

Ik wens jullie een aangename avond op het terras,
groetjes

Marjolein.

Birgitta Perton

De blaadjes van de ‘striped Toga’ worden in Afrika gegeten als groenten met de naam Nakati. Ik heb ze in Oeganda gegeten. Het smaakt naar een kruizing tussen andijvie en spinazie en volgens Wikipedia zijn de bladeren zelfs voedzamer dan de vruchten. Ik heb een zakje Nakati zaad uit Oeganda gekregen en speurde om de Nederlandse namen te vinden m.b.t. Planten, verzorging en oogst. Dus… Blaadjes nooit meer weggooien en mee-stoven en eten! Ze zijn heerlijk!

Edda

Dag Diana,

Laat jij de kassen dicht? Heb nu voor het eerst een glazen kas met raam. In tegenstelling tot mijn plastic tunnel vind ik het niet zo warm. Ik heb nu wel dag en nacht de deur open staan. Het raam gaat door de automatische raamopener ook open.

Groetjes,
Edda

Daniëlle

Hallo Diana,

Ik lees net dat de bladeren van jouw aardappel planten al geel beginnen te worden. Bij mij is er nog geen plant zichtbaar…

Wij hebben 2 jaar geleden in onze tuin een moestuin bak gemaakt langs de schutting. Niet zo heel groot: 18 vakken van 30×30. Ik moet dus elk jaar keuzes maken wat ik in elk vak uit zet. Dit jaar leek het me leuk om eens aardappelen te proberen. Vanwege de beperkte ruimte had ik maar liefst 1(!) aardappel gepoot, op 20 cm diepte (bak heeft hoogte van 1 meter, dus kan makkelijk). Er is nog niets boven de grond verschenen, dus ik ben net gaan graven om te zien wat er met die aardappel is gebeurd. Blijken er een hoop knolletjes te zitten van 1 a 2 cm groot. Gaan die nog wel groter worden als er geen plant is? Of kan ik ze beter meteen verwijderen zodat ik er voor onze vakantie nog iets anders kan planten?

Groeten Daniëlle

PS ik ben echt heel blij met jouw website en alle uitgebreide info die erop staat! Ik kijk er bijna dagelijks op.

Mark en Marion

Hey Diana, bij ons hier in Tilburg bloedje bloedje heet! Afgelopen week plaatselijk bijna de 37 graden aangetikt en nachttemperaturen van rond de 25 graden! Al met al geen pretje, maar alles groeit hier als een gek!.
Courgettes, peultjes, aardbeien.. we blijven maar oogsten.
Het word wel een stukje koeler lees ik op de site van weeronline. Vooral de lagere nachttemperaturen zijn een zegen want we doen bijna geen oog dicht!

Paul

Hallo,
Mijn knoflook is zo goed als klaar om te oogsten ( geplant in november)
Graag had wat tips gehad oM te oogsten.
Op een warme dag
Afspoelen alvorens men ze ophangt om te drogen?
Nadrogen in de schuur of serre
Loof af snijden
Graag had ik wat plantgoed voor het volgende seizoen bewaart , doe ik daar iets speciaal voor om deze optimaal te kunnen bewaren ? (Diepvries?)
Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties