Tomaten!

Ik kan me er altijd zo op verheugen, de oogst van tomaten. En zo lang ook, in januari al uitzoeken welke rassen er gezaaid zouden kunnen worden. En dan duurt het nog heel lang voor we ze na het zaaien en opkweken en uitplanten en verzorgen ook echt kunnen gaan oogsten.

Tomaat Jaune Flammée, al eens eerder geteeld, heerlijke feloranje tomaat. En vroeg. En veel zoals je op de foto kunt zien.
Tomaat Jaune Flammée, al eens eerder geteeld, heerlijke feloranje tomaat. En vroeg. En veel zoals je op de foto kunt zien.

 

Klein geheimpje; ik vind tomaten uit het vuistje eigenlijk helemaal niet zo heel lekker. Waarom dan zoveel planten zetten? Omdat ik wel heel veel van tomatenvlees houd; van soepen en sauzen, van half gedroogde en gedroogde tomaten, tomaten uit de oven, met ei, met kaas, met champignons, met sla, tomatentaart. Ik lust wel rauwe tomaat maar dan alleen het vruchtvlees, die klomp gelei met zaden snijd ik altijd weg :-). Ruud kan juist grote stukken tomaat, met gelei en zaden op een verder kale boterham verorberen.

Violet Jasper, paarsbruin met bronsgroene streepjes, nog niet eerder geteeld en dus ook nieuw voor ons.
Violet Jasper, paarsbruin met bronsgroene streepjes, nog niet eerder geteeld en dus ook nieuw voor ons.

 

Wat later dan vorige jaren, deels door de zo lang koud gebleven lente, deels ook door dat wat een deel van onze planten heeft getroffen (waarvan ik dus ook nog steeds niet weet wat het is geweest of wellicht nog steeds is). Een kwart van de planten ter ziele, maar ook dan nog genoeg tomaten over, alleen minder soorten. Helaas zijn juist de verloren gegane soorten veelal vleestomaten. We gaan dus vooral veel cherrytomaatjes en roma’s oogsten.

Rose Quartz multiflora, een enorme hoeveelheid bloempjes en hopelijk dus ook cherrytomaten. De eerste rijpt al, ze wordt zachtrozerood en is heerlijk fruitig, weten we nog van de vorige keer dat we haar teelden, een jaar of 4 geleden.
Rose Quartz multiflora, een enorme hoeveelheid bloempjes en hopelijk dus ook cherrytomaten. De eerste rijpt al, ze wordt zachtrozerood en is heerlijk fruitig, weten we nog van de vorige keer dat we haar teelden, een jaar of 4 geleden.

 

Ik heb, zoals ik in een paar tuindagboeken geleden al schreef, nog tomaten gezaaid, ze zijn ondertussen al uitgeplant, hebben al 6 blaadjes. Of het nog wat wordt durf ik niet te zeggen, maar vooralsnog ben ik niet ontevreden, ik hoop op een late oogst in september, of zoiets. Het is in ieder geval een leuk project.

Gekregen onder de naam Tigrette, of die naam klopt durf ik niet te zeggen, want ik ken alleen een Tigrette met ronde tomaatjes. Dus maar even puzzelen. Ik weet nog niet hoe de smaak is, ze is in ieder geval vroeg en geeft ruim voldoende langwerpige oranjerode tomaatjes met nog wat vage gele streepjes.
Gekregen onder de naam Tigrette, of die naam klopt durf ik niet te zeggen, want ik ken alleen een Tigrette met ronde tomaatjes. Dus maar even puzzelen. Ik weet nog niet hoe de smaak is, ze is in ieder geval vroeg en geeft ruim voldoende langwerpige lichtrode tomaatjes met oranje  streepjes.

 

Maar van de planten die het wel goed doen kunnen we nu dus al wat oogsten. Het is, ongeduldig als ik ben, altijd de kunst om niet te vroeg te oogsten, want ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze helemaal rijp kunnen worden aan de plant. Maar zoals er een eindtijd zit aan een kookproces, zo zit dat er ook aan een rijpingsproces, als je een tomaat te lang laat hangen worden ze melig (zetten de suikers zich om in zetmelen, en zo ja waarom, of is het iets anders, heeft iemand antwoord op deze vraag?).

Purple Passion, ook nieuw voor ons, moet nog wat donkerder worden, denk ik, maar de vroegheid en zeker het aantal tomaten per tros stellen ons voor nu in ieder geval niet teleur. Nu de smaak nog...
Purple Passion, ook nieuw voor ons, moet nog wat donkerder worden, denk ik, maar de vroegheid en zeker het aantal tomaten per tros stellen ons voor nu in ieder geval niet teleur. Nu de smaak nog… De groene blaadjes rechts zijn van de Griekse Basilicum – goede match, ook in de keuken, denk ik 🙂

 

En dus gaan we vandaag de eerste tomaten oogsten, nog niet heel veel, dat komt vanaf volgende week, maar een stuk of 6 tomaten mogen vandaag mee naar huis. Voor in een Italiaanse maaltijdsalade. Maar dan natuurlijk wel zonder de gelei en zaden. Handig trouwens, want daarmee oogst ik dus ook gelijk de eerste tomatenzaden van dit jaar.

Heb ik dan dit tuindagboek niets anders te melden dan over tomaten? Nee, maar tot slot dan wel nog een foto van iets waar ik ook al een beetje blij van word: de meloen Far North:

Meloen Far North

Nog maar klein, maar wel al talrijk (ik telde al 5 kleine meloentjes in deze ene plant die ik heb). Nu maar hopen dat ze gezond groter mogen worden en rijpen tot lekker zoete meloentjes, want meloenen kunnen ook nog wel eens meer melig dan zoet worden, maar als ze goed zijn, zijn zelfgeteelde meloenen minstens zo lekker als tomaten uit eigen tuin.

 

38 reacties op Tomaten!

suzanne 6 juli 2015 om 09:23

Geen idee wat er met de tomatenplanten aan de hand is geweest, mijn tomaten hebben voor een groot deel hetzelfde gedaan, pierig, bruin blad, geen groei, en dus in de compostbak terecht gekomen.

De oranje Tigrette tomaatjes zijn bij mijn weten de Artisan Blush Tiger tomaat ( althans, zo heb ik ze gekocht bij tomatenzaden.nl) en ze zijn ontzettend lekker! Deze zet ik volgend jaar zeker weer.

Diana 7 juli 2015 om 07:49

Hallo Suzanne,

Wat vervelend dat jouw tomatenplanten het ook slecht doen!
Ik hoop dat je toch nog genoeg planten over hebt voor een leuke oogst deze zomer!
Dankjewel voor de tip, ik moet nog even kijken wat er nog meer voor opties zijn voor de ‘Tigrette’, mijn 2 planten hebben allebei de neiging om zichzelf te toppen dus ik zou denken dat ze struiktomaten zijn (de Artisan Blush Tiger zou ‘indeterminate’ = stamtomaat zijn). Maar ik ga de naam in ieder geval onthouden en later, als ik meer trossen, hogere planten en natuurlijk geproefd heb, bedenken of ze het misschien toch zou kunnen zijn.

groetjes,
Diana

Chantal 6 juli 2015 om 09:39

de tomaten die ik van jou heb (de zaden) doen het hier prima! Veel tomaten al, allemaal nog zo groen als gras. Alleen de Dancing With Smurfs wil nog niet heel enthousiast meedoen. Een enorme plant maar pas drie tomaatjes.

Diana 7 juli 2015 om 07:57

Hallo Chantal,

Goed om te horen dat de tomaten het goed doen! Ik zag op je weblog een foto van de Dulcia, dat is wel een mooie volle tros. Dan zou ik denken dat het niet te maken zou hebben met ‘tikken’ of een te hoge luchtvochtigheid in de kas (dan klontert het stuifmeel en kan ze zichzelf niet bevruchten), als de andere tomaten het wel goed doen. Ik had zelf in de Dancing with Smurfs iets van 9 trossen tomaatjes, wel slechts 8 tomaatjes per tros, dus de opbrengst is niet zo heel groot. Maar moet per plant dus toch gewoon minstens 40 of 50 tomaatjes geven.
Wellicht wat blad verwijderen, soms kan blad ook nog wel voor trosjes bloempjes hangen en wellicht op die manier voor een wat mindere bestuiving zorgen. Iets anders kan ik eigenlijk niet bedenken. Het verwijderen van blad kan er trouwens ook voor zorgen dat licht en zon wat beter bij de tomaten kunnen en ze helpen te gaan rijpen. Sommige mensen verwijderen geen blad en zijn daar blij mee, ik verwijder wel altijd blad en been daar ook blij mee :-). Ik heb er meer over uitgelegd op deze pagina:
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/

groetjes,
Diana

Christa 6 juli 2015 om 10:25

hoi Diana,
Ik heb een vraagje over mijn komkommerplant.
Ik heb een geënte snackkomkommer gekocht en in de kas gezet naast de tomaten.
Vorig jaar ging dat erg goed. Nu ook, hij groeit flink omhoog en we eten al komkommertjes. Maar: er blijkt een lange grondscheut te zijn gegroeid achter de tomaten langs die ik nu pas zie omdat er een pompoentje aan groeit! Ik zie op internet dat de onderstam van geënte komkommers idd pompoen kan zijn. Mijn vraag: moet ik die pompoenscheut weghalen en komen er eetbare pompoenen aan?
Alvast bedankt, Christa

Diana 7 juli 2015 om 08:04

Hallo Christa,

Komkommers worden inderdaad vaak geënt op pompoenen. Ongetwijfeld is het dan een eetbare pompoen, maar aangezien zowel komkommer als pompoen op het wortelgestel van de pompoen groeien gaat het groeien van de pompoen natuurlijk wel ten koste van de kwaliteit van de komkommerplant, de pompoen zal een groot deel van de energie voor de komkommers wegnemen (want ze zit onderaan de plant, het dichtst bij het wortelgestel, en is van nature al sterker dan een komkommer – anders zou ze niet als sterke entpartner zijn gekozen). Ik zou zelf de pompoenscheut weghalen, liever komkommers want de pompoenen groeien hier buiten prima. Maar dat is natuurlijk maar wat je zelf wilt. Als je de pompoen houdt kun je bedenken dat je extra vocht en voeding moet gaan geven om te zorgen dat je ook nog genoeg en lekkere komkommers krijgt. En bedenk dat zowel pompoen als komkommer wellicht wat gevoeliger worden voor meeldauw, als ze zo samen op 1 wortelgestel moeten groeien en zich gezond en sterk moeten houden.

groetjes,
Diana

Ilse 6 juli 2015 om 10:43

Hallo Diana,

Wat een berg tomaten heb jij al!
Wij hebben wel veel Tiny Tim tomaten, trossen vol zelfs. Echter geen grote tomaten.
Ik heb 2 rassen in de kas staan (de gewone bekende tomaat en Voyager), maar beiden hebben enkele kleine bloemen en nog geen tomaten.
Moet ik ze meer mest geven?

Groeten,
Ilse

Inge Wendrich 6 juli 2015 om 17:51

Hallo Diana,
Leuk hé, de eerste rijpe tomaatjes.
Bij mij gaat het niet zo snel dit jaar, ik heb wat verschillende rassen staan, maar er is pas één tomaat die een heel klein beetje kleur krijgt, maar ik heb de kas ook wel een beetje erg goed afgedekt tegen de felle zon, misschien is dit de oorzaak.
Maar nu gaat het er toch van komen!
Diana, ik vind dat mijn courgette het niet zo best doen, planten blijven klein en zwak, en ook weinig vruchten.
Ik heb op dat stukje grond ook stro liggen. Kan dit de oorzaak zijn? Ik hou wel een stukje open, maar?????
Zou ik nog wat koemest of zo moeten strooien?
Misschien heb je een tip voor me, anders moet ik misschien geduld hebben.
Groetjes, Inge

Diana 7 juli 2015 om 08:40

Hallo Inge,

Als tomaten eenmaal gaan rijpen kan het heel snel gaan en kun je wellicht elke dag weer nieuwe tomaten zien die gaan verkleuren en rijpen.
En hier zijn ze ook wat later dan normaal, met dank aan het koude voorjaar, denk ik.

Ik durf niet te zeggen wat er mis is met je courgettes, het zal niet aan het stro liggen want mijn courgettes staan ook in met stro bedekte grond. Maar het kan wel zijn dat de grond wat is dichtgeslagen en courgettes groeien met hun puntige wortel graag in voedzame, luchtige en vochtige grond. Of voeding geven nu nog helpt durf ik niet te zeggen, ik zou vooral proberen de grond eromheen wat luchtiger te maken en daar dan wellicht nog wat voeding te geven (met wat extra stikstof voor bladgroei en kali voor de vruchtzetting), dus dan lijkt koemestkorrels niet voldoende te zijn (zit alleen maar een zeer kleine hoeveelheid stikstof in). Maar het lastig dat te bedenken want ik ken je omstandigheden en je tuin natuurlijk niet.
Eigenlijk denk ik dat ik nog snel een paar nieuwe courgettes zou zaaien, voor een late maar goede oogst op een plaats waar je een nateelt zou kunnen zetten.

Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana

Diana 7 juli 2015 om 08:11

Hallo Ilse,

Ik weet niet hoe groot je planten zijn. Je kunt er vanuit gaan dat tomatenplanten tomaatjes maken wanneer ze eraan toe zijn. Een slechte voedingstoestand herken je vooral aan geel blad, slechte groei, etc.. Maar als je planten er groen en gezond uit zien en goed groeien heb je geen voedingstekort.
Er zijn 2 dingen wel heel belangrijk; elke dag even tegen de planten tikken (zodat de bloempjes zichzelf kunnen bevruchten, want in een kas zijn er niet genoeg insecten en ook geen wind die dat voor je doet). En let erop dat de kas niet te vochtig wordt op heel warme dagen (als je condens op de ramen ziet moet je snel ventileren door een deur open te zetten, het raam mag altijd open blijven staan). Kijk nog even op deze pagina’s voor meer informatie en foto’s van gezonde planten:
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/

Ik hoop dat je op die pagina’s nog wat handige informatie kunt vinden!
groetjes,
Diana

Ilse 14 juli 2015 om 11:21

Hoi Diana,

Bedankt voor de tips!
Ik lucht de kas nu veel meer en tik iedere dag even tegen de plant aan. Ook laat ik de planten nu even groeien zonder al te veel te dieven, ben bang dat ik dit iets te enthousiast gedaan heb. Mijn planten buiten (die ik vergeten was en dus niet gedieft heb) maken namelijk wel tomaten.
Ik ga het zien en anders helaas een jaartje zonder tomaten.

Groetjes,
Ilse

Nel 6 juli 2015 om 12:17

Hallo Diana,

Nooit geweten dat er zoveel soorten tomaten waren! Ik ben wat dat betreft nog een beginneling. Ik heb Super Roma tomaten gezaait en heb 18 planten. De tomaten zijn nu zo groot als een grote knikker maar beginnen al rood te worden, ik dacht dat ze groter zouden worden. Moet ik ze nu plukken?
Ik hoop een reactie van je te krijgen!

Groetjes Nel

Diana 7 juli 2015 om 08:23

Hallo Nel,

Ik ken zelf het ras niet, kan haar ook niet vinden in de databases van Tatiana of andere hobbyisten/zaadhandels van heirloom tomaten. Ik vond haar alleen hier:
http://seedsfromholland.com/EN/Collections/Special_Series/Pomodori_Collection/Tomato/Super_Roma_VF/528535. En als dat haar is, dan ziet ze eruit als een grote roma maar het staat nergens op het zakje. En er bestaan enorm veel romatomaten, ook weer in allerlei kleuren, van cherryformaat tot extra groot. Dus het zou zomaar kunnen dat je geen grote romatomaten hebt maar cherryromatomaten, zoals hier bijvoorbeeld de Mini San Marzano zo’n tomaatje was: https://mooiemoestuin.nl/tomaat2/mini-san-marzano/. Maar meestal wordt in de naam (en anders zeker in de beschrijving) wel vermeld dat ze klein blijft.

Ik denk niet dat je meer voeding of vocht had moeten geven, dat soort gebreken zie je vooral eerst aan slecht groeiende planten, geel blad, etc., en pas daarna ook aan een slechte vruchtzetting of matige tomaten. Maar ik denk dat je echt gewoon een ras hebt dat kleine tomaatjes geeft. Dus gewoon plukken als ze goed rijp zijn, tomaten groeien nooit meer na het rijpen, ze rijpen pas na het groeien en nooit andersom. Ik hoop dat ze lekker zijn en er veel van kunt oogsten!

Mocht je benieuwd zijn naar welke soorten tomaten er nog meer zijn, kijk dan nog even in mijn kleine database van zelfgeteelde rassen: https://mooiemoestuin.nl/database/tomaat/

groetjes,
Diana

Esther 6 juli 2015 om 19:59

Hallo Diane,
Het zou heel goed kunnen dat de grond in de kas “tomaat-moe” is. Tomaten zijn best ziektegevoelig, vooral als je ze jaar in jaar uit op dezelfde plek teelt.
Het ene ras is misschien ook nog gevoeliger dan het andere. Ik heb ze zelf nu ook al een aantal jaren in dezelfde kas, vorig jaar had ik veel uitval van vooral aparte rassen. Dit jaar weer gewoon een aantal sterke rassen van de Bolster (toch nog een paar planten zielig aan het kwijnen). Volgend jaar even geen tomaten dus.
Groet,
Esther

Diana 7 juli 2015 om 08:48

Hallo Esther,

Om die reden scheppen we ook elke 4 jaar de grond uit de kas 1 spade diep uit en vervangen die door gezonde buitengrond. Zo gaat het al sinds 1991 goed.
En ik heb eigenlijk nooit zieke tomaten, bij een vermoeden van phytophthora of meeldauw of wat dan ook verwijder ik die planten. Ik denk dat de afgelopen 2 slappe winters er wel voor hebben gezorgd dat er meer schimmels, etc. de winter hebben overleefd. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat de problemen hier worden veroorzaakt door een teveel aan kali dat in combinatie met het stro niet weg heeft gekund, en dan weer samen met warmte en vocht ervoor heeft gezorgd dat planten niet kunnen groeien. Ik heb 1 kas zulke grote verschillen in groei, gezondheid en zwakte dat dat ik niet denk dat dat zomaar aan de hele grond kan liggen. Maar ik geef toe dat ik ook niet zomaar weet wat het dan dus wel is. Het blijft puzzelen, maar ik ben er eigenlijk niet bang voor dat onze grond tomaten-moe is.

groetjes,
Diana

Johan Romijn 6 juli 2015 om 21:13

Beste Diana,

Ik durf het haast niet te vragen want je moet wel heel erg druk zijn, maar het gaat nu even over amaranthus dreadlocks. Ik heb je zaadjes met veel succes uitgezaaid en het worden mooie plantjes. Dan wil ik ze in de tuin zetten en met een paar dagen verschrompeld het blad en na een week is er alleen nog een zielig stengeltje over. Ik heb ze op verschillende plaatsen gezet, klei, losse grond met veel zand, humeuse grond en steeds voldoende water, een plant zelfs in een giga bloempot met de beste potgrond, die zag er goed uit maar helaas zag ik vandaag dat ook deze (nog maar met een tak, de rest is nog gezond) begint te verschrompelen, heb jij enig idee wat de oorzaak kan zijn?
Bij voorbaat hartelijk dank,

Johan

Diana 7 juli 2015 om 08:58

Hallo Johan,

Wat vervelend! Het is voor mij heel lastig om te bedenken wat het kan zijn want ik ken je omstandigheden natuurlijk niet. Kunnen het voor een deel slakken zijn? Want die zijn wel gek op (jong) Amaranthusblad. Of anders klinkt het als verbranding, met verschrompeld blad, heb je de grond bemest met verse mest?
Maar ook in een pot met potgrond niet goed, daar zou toch elke plant het goed in moeten doen. Ik meng wel altijd 1/5e deel brekerzand door elke potgrond, voor meer luchtigheid in die grond. Als het opkweken goed gaat is het misschien een idee om de zaailingen langer in die potjes te laten staan, tot ze groter en sterker de grond in gaan? Ik weet niet of je nog zaailingen over hebt, maar die zou ik dan zelf maar oppotten in luchtige potgrond met zand, en uit de zon houden (terwijl ze daar eigenlijk wel van houdt, maar dat verschrompelen van het blad is toch een vreemd verschijnsel).
Ik vrees dat ik je niet meer kan helpen, ik hoop dat het goed komt met je laatste zaailingen/planten! Wil je het later hier nog eens laten weten, of het nog gelukt is goede planten te laten groeien en wat misschien de reden is geweest dat ze het zo slecht doen na het uitplanten?

Succes en sterkte ermee!
Diana

Johan Romijn 7 juli 2015 om 20:21

In ieder geval bedank Diana, iets als verbranding lijkt het wel op, alsof de vochtaanvoer naar de blaren niet snel genoeg verloopt, die plant die in 100 % potgrond staat gaat het in ieder geval wel redden , zeker nu het wat minder tropisch wordt. Ik heb nog twee plantjes over, en die ga ik al mijn liefde geven…………

ik laat je tzt weten hoe een en ander verlopen is,

groet

Johan

Diana 8 juli 2015 om 07:40

Hallo Johan,
Klinkt hoopvol voor je laatste 3 planten!
Veel succes ermee!
Diana

Ramona 7 juli 2015 om 13:20

Wat een super leuk site is dit zeg! Ik kwam er per ongeluk terecht toen ik aan het googlen was naar Sugar Baby meloen. Ik ben ene paar maanden geleden begonnen met mn moestuin en kasje. Ik heb gister de eerste tomaat gegeten en alles groeit erg goed. Ik vind het echt heel erg leuk! Ik ga je site eens even doorlezen. Zo handig, al die tips! 🙂

Diana 8 juli 2015 om 07:22

Hallo Ramona,

Wat leuk, gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar!
Ik hoop dat je een goede oogst krijgt!!

groetjes,
Diana

Rosalie Rook 7 juli 2015 om 14:24

Ik heb chinese kool thuis voorgezaaid en twee weken geleden buiten geplant. Al heel snel zaten er heel kleine zwarte beestjes op welke wegspringen zodra je ze benaderd. De bladeren zijn spikkelig aangevreten. Heeft u enig idee wat het kan zijn en wat ik er evt. aan zou kunnen doen?
Ik hoop dat u tijd heeft om te antwoorden. Alvast hartelijk dank en groet, Rosalie

Diana 8 juli 2015 om 07:29

Hallo Rosalie,

Hoogstwaarschijnlijk zijn het aardvlooien. Wij hebben ook altijd geperforeerde buitenbladeren van Chinese kool :-).
Zelf doe ik er niet zo veel aan, het binnenblad blijft hier altijd wel mooi dus ik haal altijd gewoon de buitenste bladeren weg als ik de kool oogst. Maar hier is de aantasting dan wellicht gewoon niet zo erg. Je vindt hier in ieder geval wat meer informatie over aardvlooien: http://www.velt.nu/aardvlooien.
En als je googled op de naam aardvlooien vind je ook pagina’s met biologische en niet-biologische middeltjes tegen aardvlooien.

groetjes,
Diana

saskia 7 juli 2015 om 15:25

We hebben paniiieeek, is dit de tomaten ziekte?
(het lukt mij niet om foto’s te plaatsen)

Met vriendelijke groet,
Saskia

Diana 8 juli 2015 om 07:39

Hallo Saskia,

Je kunt hier inderdaad geen foto’s plaatsen, dat kan alleen ik zelf. Maar misschien kun je een foto op een fotowebsite plaatsen (zoals imageshack, picasa of flickr)? En dan kun je hier de link plaatsen.
Ik vrees dat ik je zonder foto niet kan helpen. Maar als je googled op Phytophthora tomatoes vind je veel van dit soort afbeeldingen:
https://www.google.nl/search?q=phytophthora+tomatoes&hl=nl&rlz=1T4GUEA_nlNL508NL508&biw=1440&bih=744&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=LsWcVeeTIMT4ULbfgKAL&ved=0CAYQ_AUoAQ
Getsie, ik word altijd al weer een beetje onpasselijk als ik zelf de foto’s zie (omdat ik ook weet hoe de geur dan ook is, maar ook omdat ik het altijd zo zonde vind als het optreedt en weet hoe ontzettend jammer het is omdat er zo weinig tegen te doen is).

Ik hoop dat je geen phytophthora in je planten hebt!!
Diana

Angelique 8 juli 2015 om 06:10

Hallo Diana,

Ik heb erg veel aan jouw ervaringen! Ook ik heb tomatenplanten, maar nog in relatief kleine potjes. Is het bekend of de planten in deze periode nog in de volle grond (klei) kunnen worden overgeplant, of is het daarvoor nu te laat…

Verder heb ik prachtige komkommerplanten, alleen zie ik dat de kleine vruchtjes kleine stekeltjes hebben. Wil dit zeggen dat ik komkommers met gladde schil kan vergeten? En ook voor deze planten geldt: nu nog overplanten in de volle (klei)grond?

Angelique

Diana 8 juli 2015 om 07:59

Hallo Angelique,

Ja hoor, vanuit potten kun je tomatenplanten altijd nog gewoon uitplanten in de vollegrond (dat geldt voor alle planten, dus inderdaad ook nog voor komkommerplanten). Zet de tomatenplanten een centimeter of 2 dieper dan dat ze in de pot staan, dan staan ze gelijk goed stevig en hoef je minder bang te zijn dat pissebedden onderaan de steel gaan vreten.

Heel veel komkommers hebben in een jong stadium kleine stekeltjes hoor, dat kan weggaan als ze groter worden. Maar er zijn ook komkommers waarbij die stekeltjes uiteindelijk kleine ´pikkeltjes´ worden op de schil die je er met je hand zo vanaf kunt vegen als je ze oogst. Als de komkommer zelf maar lekker is. Vooral eerst maar eens een komkommertje volwassen laten worden, dan pas kun je zien hoe de stekeltjes zijn geworden, en kun je bepalen of je haar gewoon schilt of de stekeltjes er gewoon vanaf kunt wrijven en ze dan met schil kunt eten.

groetjes,
Diana

Kristel 8 juli 2015 om 17:32

Heel leuk om deze vorderingen te zien. Ik heb vandaag alvast mijn ‘zaden verlanglijstje’ opgesteld aan de hand van jouw database.

Het polycarbonaat dak van mijn patio kas is vorige maand ingestort (waarschijnlijk is er een kat op gesprongen). Gelukkig heeft mijn vriend het redelijk kunnen herstellen, maar het is geen fraai gezicht. De tomaat plantjes, Red Robin & Manö, hebben het wel overleefd en doen het heel goed. Eind van de zomer gaan we de tuin opknappen en wil ik een grotere kas aanschaffen, ik kan niet wachten. 🙂

Dan heb ik gelijk nog een vraag: wie weet waar ik een goede citroenplant/struik kan kopen? Een aantal commerciële winkels verkoopt ze wel en die zien er dan heel leuk uit, maar zitten vol giftige stoffen.

Diana 9 juli 2015 om 08:53

Hallo Kristel,

Alvast gefeliciteerd met je aanstaande kas, daar ga je vast volgend jaar veel plezier van krijgen!
Goed om te horen dat de struiktomaatjes het goed doen! Mijn database bestaat vooral uit de soorten die ik zelf heb geteeld, de kans dat daar iets in staat dat ik dit jaar weer teel is best klein (omdat ik zoveel tomatenrassen heb ‘verzameld’ dat ik nog steeds elk jaar allemaal nieuwe rassen kan zetten). Er komen elk jaar dus maar een paar soorten terug die ik ook al eerder teelde en dus in de database staan, verder zijn het voor mij ook weer allemaal nieuwe rassen.

Ik vrees dat ik je niet kan helpen aan een bio-adres voor een citroenplant. Vroeger was er Xotus waar leuke, tropische groenteplanten te koop waren. Maar die bestaat helaas al enige jaren niet meer. Bedenk ook goed wat je wilt; wil je een plant waar citroenen aan komen (Citrus limon) of wil je een plant waar je blaadjes citroenblad van kunt plukken (Citrus hystrix). En dan vrees ik dat je het misschien toch gewoon bij een goed tuincentrum of via internet zou moeten kopen. Ik heb wel eens een citroenboompje gehad, is moeilijk, zeer gevoelig voor luis, kan echt geen graad vorst verdragen, maakte hier veel blad maar ik heb in de 4 jaar dat ik haar had slechts 1 keer 2 citroenen kunnen oogsten (maar dat was in een warme achtertuin, het wordt natuurlijk anders als je haar in een kas kunt telen en haar daar dan ook wellicht in verwarmd kan overwinteren). Wel een mooie plant trouwens. Dus als je nu een plant zou kopen, ook al zit ze dan vol met bestrijdingsmiddelen, dan heb je nog een heel jaar om haar zelf te voeden en te behandelen zoals je zelf wilt en zullen de eventuele giftige stoffen er wel uit zijn.
Misschien dat iemand anders die dit leest je nog aan een goed bio-adres kan helpen, ik vrees dat ik je er verder niet mee kan helpen.

Succes met je zoektocht!
Diana

Carla Boskma 9 juli 2015 om 22:04

Hallo Kristel
Als je een citroen koopt in een natuurvoedingswinkel kun je een paar pitten binnen zaaien. Je moet wel geduld hebben, het groeit niet snel. Succes!

Diana 10 juli 2015 om 08:26

Hallo Carla en Kristel,

Het is inderdaad heel leuk om zelf eens een citroen te zaaien, de zaden kiemen nog best snel, een paar weken in mijn herinnering (bij kamertemperatuur, maar het is misschien wel ruim 20 jaar geleden dat ik eens zaden uit citrusfruit zaaide). Het nadeel is inderdaad het langzaam groeien van de zaailingen, het duurt meerdere jaren voor je aan plant hebt die groot genoeg is om te kunnen bloeien.

groetjes,
Diana

Kristel 10 juli 2015 om 14:50

Dames, ontzettend bedankt voor de tips!

Anneke 11 juli 2015 om 10:49

hallo Diana,

ik lees over jouw meloen en de vruchtjes die er al aan zitten. Ik heb een Galia meloen plant gekocht en deze doet het goed, geeft veel bloemetjes maar ook veel zijscheuten. Ziet er mooi fris uit maar nog geen vruchtjes te zien. Kun jij mij vertellen hoe ik dit kan bewerkstelligen? Moet ik misschien de zijscheuten eraf halen of moet ik toppen.
Verder jaloers op jouw energie en productie ook al gaat er wel eens iets mis. Nog even over jouw lupinezaad. Ik heb maar één plantje kunnen redden van de slakkenvraat. Maar de overblijver bloeit beeldschoon.
Anneke

Diana 12 juli 2015 om 08:03

Hallo Anneke,

Ik probeer meloenen in de kas altijd wel te helpen. Hoe warmer de kas, des te minder insecten kunnen voor die bestuiving zorgen. En dus ligt er in de kas een klein penseeltje (hoewel ik het ook nog wel eens met een wattenstokje heb gedaan, maar dat gaat na een tijdje pluizen en klonteren), en bestuif ik zelf elke dag even de jongens met de meisjes. Oftewel, zoveel mogelijk stuifmeel van de mannelijke bloempjes ophalen met het penseel en dat vervolgens aantippen op de stampers van de vrouwelijke bloempjes. Dan moet je natuurlijk wel vrouwelijk bloempjes hebben. Mijn ervaring is dat meloenen heel vaak eerst met groei en veel mannelijke bloempjes beginnen en pas later de vrouwelijke bloempjes verschijnen. Het is vooral dus eerst goed kijken waar alle bloempjes zitten en vooral of en waar er vrouwelijke bloempjes zitten, want die zullen voor de meloentjes moeten zorgen.

Ik hoop dat het zo gaat lukken!
En leuk om te horen dat er toch een Lupine bloeit!
Diana

Mime 11 juli 2015 om 16:12

Diana, De Blush heb je van mij gekregen. Het is dus geen Tigrette. Vorig jaar geproefd op een toamtenproeverij en echt een aanrader!!!

Mime 11 juli 2015 om 16:17

en het is een gewone stamtomaat, geeft heel veel vruchten

Diana 12 juli 2015 om 08:09

Hallo Mime,

Ja, ik weet het, dat is weer een ander tomaatje (wel in dezelfde kas trouwens). De Blush die ik van jou heb gekregen heeft ook het eerste tomaatje gegeven. Op de foto in het tuindagboek ligt het Blush-tomaatje helemaal onderin, bijna rechts. De ‘Tigrette’-tomaatjes liggen op die foto links bovenin. De Tigrette is wat donkerder van kleur en heeft meer uitgesproken streepjes dan de Blush. Ze zijn trouwens allebei erg lekker. Helaas is hier 1 Blush gesneuveld en de 2e plant doet het als plant niet onaardig maar ze draagt maar 2 tot 6 tomaatjes per tros (maar dat kan dus alle te maken hebben met de toestand in de kas). Als je zegt dat ze zoveel tomaatjes geeft ga ik er volgend jaar gewoon nog een poging mee wagen, want ze is wel heel erg lekker fruitig, zoet en sappiger dan verwacht van een romatomaatje.

groetjes,
Diana

Thorsten 14 juli 2015 om 07:59

Hoi Diana,
Ik heb een probleem. Ik heb twee sugar baby watermeloenen in mijn kas staan, maar elke keer als ze een vrouwlijke bloem hebben, sterft het vruchtbeginsel weer af. Ik denk dat het komt omdat het bestuiven niet goed is gelukt. Ik heb al gekeken op uw site hoe je ze moet bestuiven, maar het mislukt elke keer. Wat kan ik doen dat het wel lukt?

Ik had trouwens ook de vraag of ik de dieven van een paprika en een pepertje (onder de splitsing van de stam) moet weghalen of niet.

Ten slotte had ik de vraag hoe ik mijn pepertjes (Cayenne) en paprika’s (California wonder) moet snoeien.

Groetjes,
Thorsten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!