Onderzoek naar de dood van tomaten

Had ik al laten zien hoe sneu de tomaten er hier bij staan? Ik hou niet van het laten zien van mijn mislukkingen, het is zoveel leuker om te laten zien wat er wel lukt, het tuinieren een beetje positief houden :-). Maar vooruit, niet schrikken…..

Kas 3 8-7-15

Let niet op de rommel, er staan nogal wat nieuwe zaaisels tussen de planten, en er staan ondertussen een aantal planten in potten.

Tomaat eruit wortelsAfijn, zoals je kunt zien zijn er een paar planten die goed groeien, maar het gros doet gewoon helemaal niks, geen blad, of geel blad, heel dun, maar ook niet dood gaan. Een aantal planten zijn al weggehaald.

We hebben eerst nog geprobeerd om een aantal planten uit de grond te halen en opnieuw te zetten maar dan in een gat van potgrond. Voor een aantal mocht dat niet baten. En als je er dan toch uit moet, dan is het natuurlijk wel heel handig om te kijken wat nu het euvel is:

Dus de planten die we uit de grond hebben gehaald gewoon maar eens goed bekeken. Stengel te dun, vooral onderin geel blad. Maar het belangrijkste want daar ligt vast de oorzaak; de wortels.

Amper meer wortels dan toen de tomatenzaailingen werd uitgeplant. Niet dood, maar grauw van kleur, heel weinig.

Het verklaart waarom de planten niet wilden groeien, maar een oorzaak daarvan is nog niet duidelijk. De wortels hebben niet kunnen groeien omdat ze geen voeding op hebben kunnen nemen en waarom niet? Geen idee maar het heeft iets met het stro te maken; dat is zeker niet de oorzaak maar de bedekking (welke bedekking dan ook, of het stro, worteldoek, plastic of wat dan ook is), zorgt ervoor dat voeding of wat ik dan ook heb gegeven niet weg kan. Bij een teveel aan voeding kan het zelfs gaan ‘stomen’, de voeding kan niet verdampen want zit vast onder de bedekking.

Een ezel stoot zich in het algemeen……. toch heb ik hetzelfde al eens eerder meegemaakt maar dan toch anders, overduidelijk teveel voeding in combinatie met worteldoek en temperaturen boven de 30 graden en water geven: tuindagboek 18-7-14. Leo geeft in rectie op dat tuindagboek aan dat Culterra (en natuurlijk andere meststoffen waar bijvoorbeeld bloedmeel of beendermeel in zitten) eiwitten bevat. En bij de afbraak van die eiwitten komt amoniak vrij. En als amoniak niet kan vervliegen omdat ze ‘vast’ zit onder een bedekking geeft dat natuurlijk heel veel schade.

Tomaat eruit nieuwe wortelsEcht veel voeding hebben we trouwens niet gegeven, een zeer matige hoeveelheid groene Culterra eind februari en wel flink wat houtas (kali) in april. Maar de combinatie van die voeding en de bedekking heeft hoogstwaarschijnlijk voor deze ellende gezorgd. Want in de 3 kasjes zonder stro hebben we nergens last van, alleen in de 2 kassen met stro is dit het resultaat.

Je ziet op de tweede foto de onderkant van de steel in close-up; je ziet dat door het wat dieper planten in potgrond de onderkant van de steel wel nog ineens mogelijkheden zag. Daar waar de originele wortels echt niets meer konden doen, beginnen onderaan de steel ineens nieuwe witte wortels te verschijnen, in de hoop dat ze daarop verder zou kunnen groeien.

En let wel, dit is niet bewezen, dit is wat ik uiteindelijk heb bedacht. En dus; voor iedereen die het wil weten en vooral als geheugensteun voor mezelf; er is helemaal niet mis met het bedekken van de grond in de kas, maar bedekking zorgt er in combinatie met de hoge temperaturen voor dat je echt heel voorzichtig moet voeden. Bij bemesting en/of een combinatie van factoren (hitte, vocht) en bedekking, kan het ervoor zorgen dat planten niet goed groeien, of zelfs verbranden. Zo, ik ga het nu echt niet meer vergeten. En ik ga ook bedenken of ik volgend jaar nog wel bedekking in de kas wil. Ik ben buiten de kas heel tevreden over de bedekking met stro, maar in de kas geeft het risico’s waarvan ik niet zeker weet of ik dat volgend jaar nogmaals wil gokken.

Ben ik nu zielig? Nee hoor. 2 kassen zien er sneu uit. Maar 1 kas en de 2 mini’s zien er zo uit:

Kas 1 8-7-15

Gezond, groen, in bloei. Slechts 1 tomatenplant in deze kas heeft het al in vroeg stadium begeven, en ik verdenk vooral pissebedden van die aanslag.

Tomaat nieuw gezaaid en geplantEn dan nog even een foto van één van de zaailingen die ik 3 weken geleden zaaide…

Of ze nog op tijd zijn om vruchten te geven durf ik niet te zeggen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze snel kiemden, en we de zaailingen ondertussen allemaal in een kuiltje met potgrond hebben geplant, en een deel ook in potten.

Ze groeien prima, sommigen zelfs al weer wat groter dan op deze foto.

Ik heb er uiteraard wat vroege rassen voor gezaaid, zoals Oranje van Goeijenbier, Gardener’s Delight, Husky Gold, etc.. In de hoop dat ze misschien in september toch nog een leuke oogst geven.

We gaan maar hopen op een mooie nazomer 🙂

Tot slot dan nog 2 leuke foto’s om dit tuindagboek dan toch wel ook positief te eindigen (maar eigenlijk is het al positief, want terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat bedekking leuk is maar dat ik er eigenlijk wel over uit ben dat het stro vanuit de kas een mooi plekje buiten gaat krijgen, zo verhelderend werkt het opschrijven van je problemen dus :-).

Maar kijk wat ik al heb geoogst:

Tomaten eerste oogst 2015

Het eerste tomatenkleurenpaletje (leuk scrabllewoord) van dit jaar. Met rassen als Malakhitovaya Shkatulka, Jaune Flammée, Purple Passion, Green Doctors Frosted, Rose Quartz multiflora, Violet Jasper, Fruit Punch, etc.. Semigedroogd in de oven en later in een salade gebruikt waren ze heerlijk, de eerste eigen tomaten van dit jaar!

En ook leuk, de eerste bloem van de Gaillardia Simple Simon Peach, is ze niet prachtig?

Gaillardia Simple Simon Peach

Nu snel naar de tuin, want er moet nodig gewied worden, en bietjes worden geoogst. En een spitskool voor het avondeten, en de potten water geven, de tomaten tikken, savooiekoolzaailingen oppotten, nou, en nog wel zo wat klusjes :-).

 

 

36 reacties op Onderzoek naar de dood van tomaten

Heleen 10 juli 2015 om 13:00

Hoi! Het gaat niet zozeer over de tomaten mijn reactie maar ik heb een vraag over een appelboom.
Ik heb een appelboom in een grote plastic (zwart, van een kweker) pot en kan ik die in de winter buiten laten staan…?
Groetjes Heleen

Diana 10 juli 2015 om 16:17

Hallo Heleen,

Elke plant in pot is minder winterhard dan daarbuiten (omdat de wortels van de plant of boom tegen de wand zitten en dus makkelijker en sterker bevriezen dan wanneer de wortels in de wijde grond groeien. Maar een appelboom is goed winterhard, ik zou denken in een pot ook. Dat neemt niet weg dat je er wel extra goed op moet letten in de winter, en bijvoorbeeld toch iets water geven bij droogte (al heeft een plant in rust weinig vocht nodig), of de pot/boom tegen het huis zetten bij extreme kou (of een paar dagen bij zeer veel vorst in een schuur of garage zetten), beschermen tegen omwaaien door storm. Maar met goed opletten, een juiste potmaat en eventueel verplaatsen bij extreem weer denk ik zeker dat je de pot buiten moet kunnen laten overwinteren.

groetjes,
Diana

Heleen 10 juli 2015 om 13:01

Trouwens, een erg mooi website met zeer veel nuttige info!

miep 10 juli 2015 om 13:59

Zonde maar helaas kan het gebeuren dat sommige planten het niet helemaal goed doen.
moet je maar exstra genieten van de tomaten planten die wel doen.
groetjes miep

Diana 10 juli 2015 om 16:18

Hallo Miep,
Dat is zeker zo, en daardoor genieten we extra van de tomaten die het wel goed doen en die we wel kunnen oogsten!
groetjes,
Diana

miep 11 juli 2015 om 05:45

De tomaten zaden die ik van jou heb doen het goed.
zitten al mini tomaten aan. Spannend
En de paprika’s die van jou heb heb hebben een kippen plaag overleeft.
die donderdag dat het zo warm was 30 graden.
kon ik niet meer helder na denken.
Ik ben de kas in gegaan om te kijken hoe het ging met de planten.
en toen heb ik het kinder hekje er niet voor gedaan.
Daar hebben mijn kleine dames goed gebruik van gemaakt.
Alle paprika’s waren kaal.
alleen de kopjes met jongen blaadjes zaten er nog op.
De komkommer hebben ze niet aan gezeten.
en de tomaten hebben ze wat aan geplukt.
De gehele kas onkruid vrij gemaakt.
Dus het was een ravage.
Gelukkige zijn de paprika’s zo geschrokken dat ze gelijke blad aan hebben gemaakt.
nu maar hopen dat ze weer gaan bloeien.
De dore aardappels hebben het niet overleeft in de aardappel pot.
zat een rode mieren plaag in.
Gelukkig doen de violet aardappels het nog wel.
en het valt mij op. Dat mijn tuin 2 week later is als die van jou.
groetjes miep

Diana 11 juli 2015 om 08:15

Hallo Miep,

Wij wonen slechts 18 kilometer van de zee, in Zuid-Holland, en daarmee zijn we op Zeeland na waarschijnlijk de provincie die het eerst kan oogsten, simpelweg omdat het er een paar graden minder koud is in de lente dan in Noord-, Zuid-, Oost Nederland. Vervolgens is het in zomer vaak dan juist weer wat koeler dan in de rest van Nederland, en in de winter iets minder koud (allemaal door diezelfde zee). Een paar graden verschil maakt in de tuin veel verschil in oogst.

Ik hoop dat je paprika’s goed herstellen van de kippenvraat!
Het is pas 11 juli dus dat zou nog heel goed kunnen.

groetjes en veel plezier met oogsten!
Diana

Angelique 10 juli 2015 om 14:30

Ach wat jammer! Zo willen bij mij de worteltjes helemaal niet. Komen niet tot amper op. Maar …… wel een lekkere oogst en een vrolijke bloem ter afsluiting. Sterkte! Groet, Angelique

Diana 10 juli 2015 om 16:20

Hallo Angelique,

Ja, zo is er altijd wat. Hier ook een matig worteltjesjaar, ook sla en andijvie doet het hier dit jaar erg slecht. Maar nog nooit zoveel aardbeien kunnen oogsten. En er rijpen nu zeer veel blauwe bessen. En we hebben de eerste emmer krootjes vandaag mee naar huis genomen. Er is altijd wel iets dat het goed doet en iets dat het heel slecht doet. Het zij zo, een ideaal tuinjaar lijkt gewoon niet te bestaan :-).

groetjes,
Diana

Simone 10 juli 2015 om 18:33

Hallo Diana, het is juist goed dat je ook de minder goed gaande planten laat zien kunnen wij alleen maar meedenken en leren van jouw eventuele fouten. Bij mij doen de tomaten binnen in de kas het maar magertjes dunne lange slierten , terwijl bij mijn dochter in een nwe. kas mijn zaailingen het geweldig doen stevige planten vol bloemen . De tomaten die ik buiten in potten heb staan zijn ook veel steviger dus ik denk dat het wat met de grond te maken heeft volgend jaar de kas maar uitdiepen en nwe. grond storten en straks bij mijn dochter tomaten eten , ha,ha. Groetjes Simone.

Diana 11 juli 2015 om 07:55

Hallo Simone,

Ja, ook hier gaan we komend herfst/winter 1 kas uitspitten en de grond vervangen door goede grond van buiten de kas. Daarnaast hebben we ook wat planten in pot geplant en die half ingegraven in de kas. De paprika’s doen het er geweldig goed in, de tomaten vooralsnog ook, maar hebben wel extra veel water (= werk) nodig. Plus de grote vraag, moet ik bij gaan mesten, en zo ja, waarmee en hoeveel. En dan de grote vraag; tot wanneer kan ik tomaten oogsten en is die oogst dan net zo groot en net zo lekker als van de tomaten die niet in pot staan. Als het goed afloopt ga ik de potten gewoon in de grond ingegraven laten staan, en dan hoef ik niet meer te denken aan het uitgraven van een kas, of vruchtwisseling, etc.. Ook weer een leuk projectje :-).

Veel plezier met de oogst (bij jezelf of bij je dochter :-))!
Diana

Michiel Slaats 10 juli 2015 om 18:48

Het is zeker goed dat je af en toe toont wat niet echt lukt want anders denk ik dat ik de enige ben bij wie niet altijd alles lukt ;-). Niet dus.
PS: Volgens mij mag je het stro maar toevoegen vanaf eind mei.

Diana 11 juli 2015 om 08:10

Hallo Michiel,

Nee, niet dus :-).
Ik wilde het stro juist jaarrond als bedekking laten liggen, zodat ik niet meer hoefde te spitten, zodat het in de koude maanden wat langer warm blijft onder het stro, en zodat het onkruid (dat altijd al vanaf maart weer gaat groeien in de kas) weg blijft. Ik ga uiteraard nog eens flink rond snuffelen op internet over de meningen en ervaringen van andere mensen met stro in kas, maar voor nu bedenk ik dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Gelukkig heb ik nog wel een half jaartje om er over te verzinnen, maar voor nu gebruik ik, als ik stro nodig heb, gewoon het stro uit de kas en gaat het stro dus uit de kas.

groetjes,
Diana

Jeroen 11 juli 2015 om 09:12

Hoi Diana,

Ik heb sinds vorig jaar ook stro in de kas en (nog) geen last van de problemen die jij beschrijft. Misschien kan je toch eerst nog wat andere oorzaken uitsluiten voordat je het stro-experiment als mislukt beschouwd.

Ik zelf vind de voordelen (onderdrukken onkruid, grond langer vochtig en los, minder water geven door lagere verdamping, etc.) nog sterk opwegen tegen de nadelen.

Groetjes, Jeroen

Diana 12 juli 2015 om 07:57

Hallo Jeroen,

Ik vind het stro in de tuin heel goed werken, er gaat hier nu voor het 2e jaar iets erg mis in de kas. En dan wegen alle voordelen die je noemt (en ik ook ervaar) ineens niet meer op tegen dit ene erg grote nadeel :-). Maar ik ga ook eerst nog eens kijken hoe de planten het in de half ingegraven potten doen. En misschien dan volgend jaar nog eens wat wagen met bedekking van stro in de kas, maar ik heb al wel besloten dat dat zeker niet in alle kassen gaat gebeuren. Mijn kansen spreiden dus :-). Ik hoop voor nu dat de jonge plantjes nog wat gaan doen, anders wordt het een voor ons kleine oogst aan tomaten en zaden 🙂

groetjes,
Diana

Francoise 13 juli 2015 om 11:43

Hoi Diana,
Ik heb het stro/of gras = mulch alleen buiten de kas gebruikt, en dat werkt bij mij prima.
Ik denk dat het in de kas niet nodig is voor bv de warmte, want daar is het glas voor. En het vocht wordt ook beter binnen gehouden doordat het een kas is. En ik denk dan in combinatie met hitte dat het dan net iets te veel van het goede is geweest.
De tomaten doen het goed bij mij, maar ze zijn nog niet rijp, maar het ziet het veelbelovend uit. Misschien is alleen een dun gemaaid-gras laagje al genoeg.
Groetjes Francoise

Diana 14 juli 2015 om 08:05

Hallo Francoise,

In de kas is het wel zo warm dat het er snel opdroogt (en bij teveel vocht gaat het als condens op de ruiten zitten).
Wij ervoeren wel dat het vochtiger blijft onder stro dan zonder stro in de kas (en buiten). En dat het wel echt heel veel onkruid onderdrukt. Maar dus ook dat er iets zit wat niet weg kan. Straks maar eens gaan kijken hoe de kas er vandaag weer uit ziet, ik verwacht niet veel verandering, ik verwacht wel dat we wat tomaatjes kunnen oogsten, gelukkig maar :-).

groetjes,
Diana

marieke 11 juli 2015 om 19:51

Hallo Diana,

jammer van de tomaten. Ze zijn heerlijk, maar helaas ook gevoelig. Hier denk ik last van phytoftora (of hoe je dat dan ook schrijft)… De regen en hagel in de warme dagen vorige week zijn denk ik teveel van het goede geweest.
Tot vorige week was ik nog zeer tevreden met mijn 24 planten in de vollegrond en bakken (tuin op het zuiden en tegen een warme muur)….
Vandaag de eerste plant eruit gehaald met beginnende rotte plekjes in de onrijpe tomaten (ik moest er wel heel goed voor kijken, maar bij doorsnijden was het wel duidelijk) en bij de rest heeeeeel veel blad weggehaald. D.w.z alle blad waarvan ik dacht dat er iets van een gele of zwarte vlek, of bruine verdroging inzat…. Hopelijk werkt dit. De stelen en tomaten is nog niets aan te zien, vandaar deze poging. Zou het een kansje maken?
Overigens doen de struiktomaten het nog prima…
In wordt hier altijd zo sjagrijnig van en jaloers op iedereen met een kas. Maar goed, daarin kan dus ook vanalles mis gaan ;-(

groeten,

Marieke

Diana 12 juli 2015 om 08:16

Hallo Marieke,

Ik zou vooral eerst de goede struiktomaten op flinke afstand gaan scheiden van de zieke stamtomaten. En dan inderdaad zoveel mogelijk blad weghalen, soms kun je daarmee de ziekte nog uitstellen. En er lijkt ook altijd weer een tijd te komen dat Phytophthora is ‘overgewaaid’. Het is nu wel tijd voor deze ziekte (schimmel), wij zagen de eerste tekenen afgelopen week bij de aardappelen bij een tuinbuurman een stukje verderop op de volkstuin. En dus gaan wij nu onze aardappelen goed in de gaten houden en rooien waar nodig. Maar als aardappelen het eenmaal hebben, dan waait phytophthora heel gemakkelijk over op tomaten, en het zich over grote afstanden verspreiden.

Heel veel sterkte! Ik hoop dat je planten alsnog een leuke oogst aan gezonde tomaten kunnen geven!
Diana

marieke 12 juli 2015 om 19:59

hallo Diana,

bedankt voor je advies. helaas kan ik de planten niet ver uit elkaar halen. we zullen wel zien wat het wordt. volgende week gaan we op vakantie, dus als het mis gaat , zie ik het pas later. gelukkig past een goede vriendin op en oogst als het nog mogelijk si.
succes met de aardappels!

groeten Marieke

Margriet 12 juli 2015 om 07:27

Een beetje pech dus in 1 kas. Hier gaat het redelijk met de tomaten. Ik moet wel zeggen dat ik erg veel bloemetjes had, veel meer dan er nu daadwerkelijk tomaten groeien. Ik heb flink “getikt” elke dag, maar toch aanzienlijk minder tomaten dan vorig jaar. Bij sommige “trosjes” bloemen heb ik nog wel hoop, maar er zijn er al flink wat verdord, en daar is toch echt geen tomaatje te zien. De paprika’s daarentegen doen het super. Ook over de komkommers mogen we niet klagen. Ik vraag me nog wel af hoe ik kan zien/voelen of de jalapeno, groene peper, ver genoeg is om te oogsten.
Groet Margriet

Diana 12 juli 2015 om 08:30

Hallo Margriet,

Nou, eigenlijk in 2 kassen. We hebben 3 kassen en 2 mini’s (van 2 bij 2 meter), en 2 kassen hebben we met stro bedekt, en 1 + de mini’s niet. En de 2 met stro bedekte kassen hebben deze problemen, de ene + 2 mini’s zonder stro niet. Maar goed, dat is dus een halve oogst, al heb ik nog wat hoop gevestigd op stekken en zaailingen.
Waarom je tomaten niet goed zijn bevrucht is moeilijk te zeggen. Het kan te maken hebben met tikken. Het kan ook zo warm zijn geweest in je kas dat de luchtvochtigheid is gestegen en het stuifmeel dan vochtig wordt en klontert en ondanks het tikken niet op de stamper kan vallen. En tot slot kan het ook altijd nog wel een beetje aan voedingstoestand of planttoestand liggen. Ook hier worden soms ook niet alle bloempjes ook tomaten, dat ligt aan het aantal bloempjes en hoe sterk de tomaat is (er staat hier ook een plant met meer dan 300 bloempjes, dat zou de plant niet allemaal tegelijk kunnen dragen). Tot slot kan een bloempje ook verbranden in de zon en zo dus geen vrucht maken.

Ik hoop dat je uit deze opsomming wellicht kunt bedenken wat er mis is gegaan met de bevruchting en je er misschien nog iets mee kunt voor de bovenste trossen!
Groene Jalapeñopepers zijn onrijp, je kunt ze, als je dat wilt, oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt. Zelfs vind ik ze altijd lekkerder wanneer ze rijp = rood zijn (voller van smaak, warmer van smaak, wel ook heter :-)). Maar Jalapeño’s worden waarschijnlijk vaker onrijp dan rijp gegeten. Allebei lekker, maar misschien ook eens leuk om er een paar te laten hangen tot ze rood zijn en dan het verschil proeven (en dan kun je er ook gelijk zaden van oogsten voor een nieuwe teelt volgend jaar).

groetjes,
Diana

Margriet 12 juli 2015 om 09:58

Dank je wel Diana!

robert 12 juli 2015 om 09:41

beste diana.

zeer spijtig van de tomaten. maar je verhaal van de verstikking klink logisch in mijn oren. zelf bedek ik mijn kas met cacao doppen. het is iets duurder dan stro maar het werkt echt fantastisch. je zult zien dat je grond na een aantal jaar een hele mooie humus krijgt.

groet robert

Diana 12 juli 2015 om 11:12

Hallo Robert,

Dat klinkt goed, ga ik zeker nog eens op verder googelen en onthouden!
Ik heb zelf nu cacaodoppen als bedekking in een verhoogde bak in de voortuin liggen, daar werkt het ook heel erg fijn.
Dankjewel voor de tip!

groetjes,
Diana

suzanne 12 juli 2015 om 16:44

Hoi!

Vraag van een totaal andere orde. Ik heb stokboon Melissa bij jou gekocht en tot mijn verbazing gaan deze de hoogte niet allemaal in. Van de zeven bonen per stok zijn er 1 of 2 die klimmen, de rest blijft laag. Kan het zijn dat deze bonen gekruist zijn vorig jaar met een lage soort en daarom nu ook laag blijven? Is dat technisch gezin mogelijk? Ze zijn overigens erg lekker, we hebben er gisteren een eerste maal vanaf gehaald,
groet
Suzanne

Diana 13 juli 2015 om 07:40

Hallo Suzanne,

Technisch gezien is het altijd mogelijk dat stokbonen kruisen met stambonen. Maar ik had de Melissa geïsoleerd voor de kas staan en er stonden in onze tuin verder geen stamboontjes. Dus als ze is gekruist, dan moet het zijn met de stambonen die een tuinbuurman heeft gehad, maar dat moet dan zeker meer dan 50 meter verderop zijn, gescheiden dus door kas, fruitbomen, etc..

Ik vind het wel heel vervelend als zou blijken dat zoveel bonen zouden zijn gekruist!
Zijn de planten wel donkergekleurd zoals de stambonen, en de bloempjes lilapaars en de boontjes zelf donkerpaars? Of zijn de bloempjes lichter en de boontjes groener?
En ik zou dat zeker ook niet hebben bedacht (anders zou ik er zeker ook geen zaden van hebben geoogst/verkocht), kruisen kan altijd, het gebeurt zelfs bij bonen die ik bij een zaadhandel heb gekocht, maar zeker niet 5 van de 7 bonen.

Een tuinbuurvrouw heeft ook zaden van mij en daar lijken alle Melissa’s gewoon te klimmen, maar ik ga dat zeker deze week nog even bij haar navragen.
Als andere mensen dit lezen en ook veel stamboontjes tussen hun Melissa-stokbonen hebben, dan hoor ik het heel graag (dan kan ik er helaas niets meer aan veranderen maar hopelijk achterhalen wat er is gebeurd en er zelf van leren).

groetjes,
Diana

suzanne 13 juli 2015 om 11:25

Hoi!

Ja hoor, de planten zijn zelf donkerpaars (stelen) en de bloei is ook paars, evenals de enorm lange peulen, alleen blijft een deel van de planten laag , geen probleem hoor, de boontjes smaken er niets minder om! En misschien zijn het gewoon achterblijvers, geen idee, het is alleen een heel gek gezicht dat een of twee planten wel de hoogte in gaan, en de rest onderaan de stok blijft staan.

Maak je er vooral niet druk om hoor, het is echt geen enkel probleem wat mij betreft 🙂

Groetjes Suzanne

Diana 14 juli 2015 om 08:01

Hallo Suzanne,

Dat is ook heel bijzonder, want een kruising op ons tuincomplex zou eigenlijk altijd wel een verbastering van de kleur op moeten leveren omdat we om ons heen geen mensen hadden die experimenteren met andere kleuren boontjes dan groen. Bovendien geeft een verbastering eigenlijk bijna altijd een verslechtering op, en dan vaak in de vorm van de structuur (wat steviger, draad). Er is altijd nog een kleine kans dat het iets met droogte te maken heeft en de bonen wellicht alsnog gaan klimmen. Zou je het nog even willen laten weten als dat zo is?

Het blijft wel erg jammer, ik heb er erg mijn best voor gedaan en als ik niet 100% zeker zou zijn dat 95 van de 100 bonen niet gekruist zou zijn zou ik ze niet oogsten en verkopen. Dus blijft het voor mij puzzelen waar en met welke boon het dan verkeerd is gegaan en het maakt me aan het twijfelen over een eventuele oogst van dit jaar.

groetjes,
Diana

Zuhal 13 juli 2015 om 13:47

Hi Diana,

Toch maar het lavagruis overwegen, ook in de kas 🙂

Groet,
Zuhal

Diana 14 juli 2015 om 08:13

Hoi Zuhal,

Leuk je hier te treffen :-)!
Ja, er is lavameel, lavagruis, maar ook nog bentoniet, thomasslakkenmeel, basaltmeel. En ik weet gewoon nog even niet heel goed wat de verschillen zijn en wat welke stof doet. Als er iemand ervaring heeft met gesteentemeel of andere stoffen die sporenelementen, mineralen en andere voor planten nuttige stoffen bevatten, dan hoor ik het hier graag!

groetjes,
Diana
(ps.; ik neem komend weekend het boek van Velt mee naar de tuin, wellicht kunnen we daar even wat in neuzen en puzzelen over dit onderwerp)

miep 14 juli 2015 om 07:21

Hey diana ik heb nu schimmel in de kas. Op mijn komkommer plant.
is wit en wollig. En de schimmel zit bij de stengel.
ik heb gister een meter van de plant of geknipt. Met het deel schimmel er aan.
en nu zie ik op een andere komkommer schimmel. Wat doe jij.
groetjes miep

Diana 14 juli 2015 om 08:18

Hallo Miep,

Er bestaan veel schimmels, ik durf zo snel niet te zeggen over welke schimmel je het hebt en dat maakt het dan lastig om te bedenken wat je er het beste tegen kunt doen. Maar schimmels groeien het best in een warme + vochtig omgeving. En dus kun je in ieder geval proberen om een teveel aan vocht weg te nemen; dus goed luchten, geen water op blad geven maar alleen bij de wortels van de plant, eventueel wat blad weghalen. Zelf zag ik in een kas de eerste tekenen van meeldauw op een komkommer en daar ga ik vandaag ook al wat blad wegknippen en alles goed opbinden zodat de plant niet vochtig blijft maar snel opdroogt. En met het wegknippen van aangetast blad kan ik de plant nog wel een flinke tijd redden en kan ze nog gewoon komkommers blijven maken. Tot wanneer hangt af van het weer en de sterkte van de plant, en van wat ik eraan doe om de planten zo gezond mogelijk te houden.

Sterkte en succes met je planten!
Diana

miep 14 juli 2015 om 17:28

Luchten deed ik al. De deur staat bijna iedere dag open.
Ik hou het nog even in de gaten.
water geven doe ik altijd op de modder.
en meeldauw heb ik gelukkig nog niet gehad in de kas.
anders moet de plant er maar uit.
en hou het in de gaten. Groetjes en bedankt miep

Christa 15 juli 2015 om 08:24

hoi Diana,
Dank je wel voor je uitgebreide tomaten-stro-topic!
Het is heel leerzaam om te lezen, vooral omdat ik zelf nu bijna overal met stro werk.
Ik zag dus dat ik – tamelijk toevallig – het ‘goed’ heb gedaan door stro pas toe te voegen ruim na eventuele bemesting. De grond in de kas heb ik overigens helemaal niet bemest, alleen door een dikke laag stalmest in de winter. Ik ben nog steeds erg enthousiast over het stro daar. Mijn kasje is een oerwoud van tomatenplanten en ik heb ze expres nog niet gesnoeid, op dieven na. Voor mijn gevoel houdt het vele blad de bodem koel en dat leek me met die warme dagen wel een goed idee. Tsja, wijsheid van de koude grond 😉
Gewaarschuwd door jouw verhaal ga ik in ieder geval heel voorzichtig bijmesten straks. Ik gebruik duivengier in het gietwater zodra alle trossen gevormd zijn. Daar krijgen ze nog een enorme groeispurt van heb ik gemerkt 🙂

Leuk om te lezen trouwens dat je nooit de moed opgeeft!
Succes en veel plezier in deze drukke tijd.
Christa

Diana 16 juli 2015 om 07:10

Hallo Christa,

Een tuinvriendin op hetzelfde complex ook stro in haar kas en zij heeft ook nergens last van. Maar zij heeft haar planten in potten. En dan geeft het stro alle voordelen die worden beloofd; onkruidonderdrukkend, vochtvasthoudend, humusverbeterend. Het is bij ons gewoon een jammere samenloop van omstandigheden. En daar is op dit moment gewoon niet zo heel veel meer aan te doen omdat het seizoen in volle gang is. Komende herfst gaan we gewoon eens bedenken wat we kunnen doen (of laten) om dat volgend jaar te voorkomen.

groetjes en veel plezier met oogsten!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!