Herfst

Chinese KoolEen aantal dagen niet op de tuin geweest, het was er na de 80 millimeter van vorige week zondag veel te nat. Nog wel maar het werd nu toch maar weer eens tijd om te gaan kijken. Kas 3 had duidelijk onder water gestaan, de grond is er nu nog kletsnat, en de peperplanten die er staan zien er heel sneu uit, blad volledig slap, ik vrees verloren voor verdere oogst.

De peperoogst valt trouwens toch erg tegen, helaas door de lang koud blijvende lente te laat begonnen met bloeien, en nu de oogst zou willen gaan komen worden de dagen te kort, de temperatuur te laag, etc..

Dat is dan eigenlijk ook wel zo’n beetje het enige wat tegenvalt dit jaar. Het rek met inmaak op zolder puilt letterlijk uit, en we moeten nog even wachten met het inmaken van appelmoes tot we weer voldoende potten hebben.

En we eten ook nog steeds van de tuin; prei, winterandijvie, boerenkool, spitskool, Chinese kool (foto boven), paksoi, winterpeen maar ook nog wat zomerworteltjes, zuring, snijbiet, de tuin staat nog behoorlijk vol.

Verder is door de regenval en bijbehorende wind wel heel veel omgevallen; de suikerriet ligt bijna horizontaal, de Zinnia’s liggen om. Gelukkig is er toch ook nog wel wat genieten, de Cobaea bloeit nog steeds, en dat geldt ook voor de Nicotiana mutabilis, en de Callistephus chinensis Matsumoto Violet Stripe. Alleen mis ik bij die laatste de ‘Stripes’ (en het waren toch officieel gekochte zaden). Neemt niet weg dat ze wel erg leuk is en nu nog zeer rijk bloeit (foto).

Callistephus chinesis Matsumoto VioletMaar eigenlijk is het nogal een rotzooi op de tuin, mede doordat we nog zo druk zijn met de nieuwe tuin en het bouwen en plaatsen en vullen van bakken, paden leggen, etc..

Gisteren op de tuin onverwacht bezoek van 2 Nederlandse mannen uit Portugal (het was leuk om jullie te ontmoeten!). Het voelt dan alleen net alsof er een kennis onverwacht ‘s middags zomaar aan huis belt en je nog in je pyjama loopt en het huis niet gestofzuigd is :-). Overal onkruid, doorgeschoten groenten, stokken die nog moeten worden opgeruimd, paden die half zijn afgebroken (omdat we de tegels nodig hebben in de nieuwe tuin), een berg met aanstaande compost, etc..

Afijn, vandaag toch naar de tuin, eens kijken of we er iets aan kunnen doen. Ruud gaat verder met de bakken, hij moet er nog 2 waterpas plaatsen, en daar moeten dan uiteraard weer paden langs komen. Ik ga de groentetuin in, opruimen, klimrekken afbreken, stokken verzamelen, dat wat oneetbaar is weggooien.

PastinakenEn mocht het gaan regenen, dan is er in de kassen nog meer dan genoeg te doen. Binnen 1 of 2 weken zal de eerste paardenmest komen, en dus kunnen we dan gaan spitten, moet ik eerst nog even de vruchtwisseling voor volgend jaar maken (zodat we weten in welke vakken er geen, weinig, middelmatig of veel mest mag komen (bijvoorbeeld geen mest bij bonen, maar behoorlijk wat mest in het koolvak).

Tot slot nog een foto van de eerste pastinaken, ze zijn dit jaar aardig gelukt (op de vette klei), en ik had ze nog wel heel laat gezaaid (het blijkt dat pastinaakzaden slechts één of anderhalf jaar kiemkrachtig blijven, zaden van vorig jaar kiemden niet en dus pas in mei nog een poging gewaagd met verse zaden). Ook gelijk de winterpeen geoogst. Het wordt ook wel eens tijd voor hutspot :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hetty

Heerlijk om nog te eten uit de tuin, ik heb zelfs nog lekkere sla (wonder der 4-jaargetijden). Ik ben een echte fan van je, lees zeker meerdere keren per week je verslagjes. Ook ik ben helemaal knetter van tuinieren en gezond, lekker eten. Koken, breien en wolspinnen zijn mijn verder hobby’s. Het buitengebied en de natuur hebben me heel veel te bieden, ik geniet elk moment van de dag. Ik wacht op je zadenlijst van nov. aanstaande, wil graag bestellen. Je mag laten weten als het klaar is.
Veel groetjes, Hetty

Dini de Vries

Diana,
Ik volg je site al een poosje, heb bijna alle sambal recepten gemaakt en vandaag de appeltaart jam echt superlekker. Ik zou ook graag op je maillijst komen voor de zadenlijst, wil graag bestellen.
Hartelijke groet,
Dini

Loes

Nog een fan van je website. Ik kijk bijna dagelijks of je iets nieuws hebt te vertellen over je tuin . Zelf ben ik dit jaar voor ‘t eerst met een moestuin begonnen. Eerst heel klein (50 m2), maar doordat mijn tuinbuurvrouw geen tijd voor haar tuin had, is mijn tuin verdubbeld naar 100 m2. Voor mij veel werk, maar ik vind het ontzettend leuk werk.
En nog een aanmelding voor de maillijst voor je zaden.
Groetjes
Loes

José Marinus

Hallo Diana, weer een trouw volger 🙂 die ook graag op de mailinglist wil komen te staan! Alvast bedankt.

groetjes José

Gea

dag Diana
bij jullie in de buurt erg veel regen gevallen begrijp ik. Ik hoop dat de schade meevalt. Bij ons valt het reuze mee. Nauwelijks wat gevallen.
Ik lees nog altijd trouw je website en herken wel veel wat betreft het eten uit de tuin, de diepvries vol en de kast (bij ons een grote kelder) helemaal vol met potjes jam, chutneys, peertjes, pasta saus, je heerlijke appeltaartjam, en nog veel meer: laat de winter maar komen en de winter mag wel lang duren, want ook wij eten nog steeds uit de tuin, en hoe krijgen we al die inmaak weer op. 🙂
Gelukkig kun je anderen er ook blij mee maken. Ook wij hebben chinese kool in de tuin, maar de slakken zijn ons altijd te snel af. Hoe doen jullie dat?
Het ziet er bij jou zo mooi uit, plant je er een “beschermer” naast.
Veel succes met je zaden en het vele werk
groet Gea

Mieke R

Jammer van je pepers. Heb zelf in m’n emmers maar 2 x 2 gele paprika’s en 1 rode. Twee gele voor m’n kleindochter en twee voor mezelf. Begrijp dat door de vele regen de bladeren van twee gele paprika’s slap hangen. Snel één gele paprika geplukt en in een papieren zak gedaan. Was binnen een paar dagen geel. De drie andere nog even laten hangen in afwachting van het warme verwachte weer van a.s. dinsdag. Maar één rode(nu nog groene) paprika, terwijl er veel bloemetjes aangezeten hebben. De rest is er gewoon afgevallen. Het tuinieren is voor mij een “oefenproject”. Heb pas 8 ipv 1 vierkante meter en verbaas me wat het nog opgebracht heeft. Lees veel in je tuindagboek en op je weblog en doe er m’n voordeel mee. Eén vraag. Heb bloeiende bindsla, maar geen idee hoe er zaad van te krijgen.
Wil het volgend jaar weer zaaien.
Groetjes Mieke R

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Begin oktober heb ik een reactie op je website geplaatst omdat we niet wisten wat te doen met onze Barancio paprika’s die maar niet wilden rijpen. We hebben toen je goeie raad gevolgd en de planten gestript. Nu zijn we een paar weken verder en de paprika’s hebben inderdaad hun uiterste best gedaan om alsnog te rijpen. Ze zijn lekker zoet en we hebben er al volop van kunnen eten. Hartelijk dank, we hebben weer wat bijgeleerd.
Groetjes, Linda

natuurlijk-rijk

Aha, daar ok nog altijd druk, druk, druk in de moestuin. we hebben ondertussen ook al een mooie oogst ingemaakt, leuk hé!

eric

Hoi Diana,
Hoogstwaarschijnlijk staat deze reactie / vraag compleet op de verkeerde plek, maar ik kon geen andere ‘contact pagina’ vinden.
Allereerst mijn complimenten voor je ontzettende mooie en leuke site. Ik ben een grote fan van sambal en maak deze ook zelf. Nog niet zoveel lekkere sambal-recepten bij elkaar gezien, echt top!
Vandaar ook mijn vraag; ik vandaag die Surinaamse sambal met tomaten gemaakt. Potjes zijn prima vacuum. Dienen ze gekoeld bewaard te worden, ook als ze vacuum zijn?

Alvast bedankt voor een reactie,
Met vriendelijke groet,

Eric van Hamburg

eric

Dank voor je reactie,
ik zoek me alleen suf naar het recept van die sambal met Habanero en appel. Kan hem niet vinden bij de sambalrecepten.

Janneke

…..nazomeren 1 oktober

succes!

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Vanuit het verre Singapore volg ik toch nog wat je ons zoal te melden hebt,
Onze dochter stuurde nog een foto van “ons landje” , en ik was verbaast van
Wat ze nog heeft kunnen oogsten uit onze kas, leuk!
P.s. Ik bewaar thuis steeds mijn koffiedrap, en strooi dit rond mijn gewas, zowel in de kas als op het land tegen de slakken, ik geloof dat het helpt, niet overdreven veel slakkenvraat gehad.
Misschien oud truukje, en kende je het al?
Groetjes, Inge

Robert

Hoi Diana,

Ik sta verbaast van je slechte peperoogst, hier heb ik mijn beste peperjaar tot nu toe.
Ik heb mijn planten wel laat geplant in de kas ivm het late opzetten van de tunnel. Misschien hebben ze hierdoor wat minder last van de kou gehad.

Groeten Robert

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties