Vorderingen in de nieuwe tuin

De nieuwe tuin 24-10-13Nu het weer wisselvalliger wordt gaan we al wat minder vaak naar de tuin. Terwijl er nog enorm veel te doen is. Ik wil niemand in de war brengen, maar over 6 weken is het Sinterklaas, over 9 weken kerst….. en over 12 weken is het half januari en gaan we al weer zaaien :-).

Ruud is begonnen met de eerste vakken spitten. En hij heeft de laatste bakken gemaakt en de paden netjes dicht gemaakt. Op een klein, achterste gedeelte van de tuin na ligt ze nu zoals we haar willen.

In totaal zijn het 15 bakken geworden, in verschillende maten (1 x 1.50 x 1.50 meter, de rest is 1.25 x 1.25 meter, en een aantal langwerpige bakken van 1.75 x 0,75 meter, en nog een bakje van 0.90 x 0.90 meter (van restjes planken).

Onze tuin is tot en met het donkergroene compostvat, erachter is van de buurman. Als afscheiding gaan we 2 oude Heras hekwerken zetten, 1 met een vijg die ik wil gaan leiden. En 1 met een kweepeer die ik ook wil gaan leiden.

De nieuwe tuin overkant 24-10-13Op het ‘pleintje’ waar de tafel en het bankje staan komen volgende zomer zoveel mogelijk potten.

Ook nog even een foto gemaakt vanaf de andere kant van de tuin, je ziet hier het ‘pleintje’ wat beter, en rechts onderin kun je zien dat daar de laatste paden nog moeten worden gemaakt.

Ruud gaat dat verder afmaken , ik ga ondertussen de kassen schoonmaken want daar staat nog veel onkruid in, en gelijk planten die ‘op’ zijn eruit halen (zoals aubergineplanten en wat peperplanten en de laatste tomatenplant). Dan kan ik daar wat planten gaan overwinteren. En dat staat voor zaterdag op het programma; stekken van de aardbeien, de witte ananasaardbei, Frau Mieze Schindler, Ostara en Lambada nemen en in de kas overwinteren.

Dat is natuurlijk ons eigen schuld; eigenlijk had ik dat veel eerder moeten doen (in augustus), maar geen tijd gehad. En de stekken hebben zich al vast gezet in de grond en zijn ondertussen al geen stekken meer maar jonge planten, met zeker 6 tot 9 stengels/bladeren. Dus steek ik ze uit en overwinter ik ze in de kas, even kijken of ik dat ik potten of in de volle grond in de kas doe, eerst maar eens zien hoe het wortelgestel eruit ziet.

Knoflook gekiemdOndertussen beginnen de knofloken die ik 3 weken geleden plantte uit te lopen. Je kunt zien dat er ook in een verhoogde bak onkruid groeit :-).

Ik heb dat nog niet willen wieden, met kans op het onthoofden van de uitlopende knofloken. Maar nu ze eenmaal boven de grond staan kan ik de bak schoonmaken en de grond wat omwoelen om luchtiger te maken (want die is na de 89 millimeter van anderhalve week geleden zowat plat geslagen).

Een foto van de rest van de tuin durf ik niet te laten zien, enorme hoeveelheden onkruid, omgevallen groenten, tegels die er ten behoeve van de nieuwe tuin links en rechts zijn uitgehaald, gelukkig maak ik zelf de foto’s en kan ik dat allemaal even overslaan. Maar Ruud wordt alweer wat gelukkiger (want hij kan veel slechter tegen een rommeltje in de tuin dan ik). Nu de eerste 2 vakken zijn gespit, en de bijna zwarte grond in plakken boven ligt knapt de tuin al weer wat op.

Peper Korean Maraca plantIn het voorjaar zijn we blij met wat we kunnen oogsten en eten, in de zomer oogsten en eten we wat er echt geoogst moet worden voor het doorschiet of overrijp wordt. En in deze tijd oogsten en eten we uit de vakken die dan leeg kunnen komen zodat ze gespit kunnen worden. Dus deze week al Chinese kool, koolrabi en spitskool geoogst. Volgende week maar eens zomerprei eten en prei mee naar huis nemen om in te vriezen. Dan kan de winterprei blijven staan maar ook dat vak worden gespit. Gisteren ook nog een flinke emmer pepers kunnen oogsten (op de foto Korean Maraca, die een zeer goede opbrengst geeft van in trosjes groeiende rechtopstaande pepertjes), dan kunnen er in de kas ook al wat planten uit (spitten en dan de aardbeienstekken er weer in). Zo gaan we stapje voor stapje de winter in. Ik hoop dat alles wat we willen doen op tijd af is voor het voorjaar :-).

Oh ja, tot slot nog even; we hebben 10 strobalen gekocht, en daar gaan we ook groenten in telen. Naast het tuinieren in verhoogde bakken nog een leuk projectje voor volgend jaar. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat worden, las er voor het eerst over in de Groei & Bloei (het nummer juli 2013). In het volgende tuindagboek daar wellicht wat meer over, en de eerste foto’s van de strobalen (nog leeg natuurlijk). Als je geen flauw idee hebt wat het is (had ik ook niet tot afgelopen zomer), google dan even op ‘Straw bale gardening’.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisa

Wat een mooie vorderingen en wat een mooie tuin.

De Zandeik

Dat komt helemaal goed zo te zien. Dat artikel over die strobalen had ik ook gelezen, lijkt me best interessant.

De Zandeik

Ja, da’s prima. De volgende dagen beloven ze heel slecht weer, dan zal ik eens kijken wat ik allemaal heb.
Groetjes,
Kristien

Lies

Dat lijkt me wel interessant een tuin in een strobaal. Welke planten ga je erin zetten? En moet je die nu al in je tuin zetten en pas in het voorjaar beplanten. Dat wil ik ook is mn eerste reactie hihihhi snel nog iets er over op zoeken en wachten op je volgende blog.

Monique Groenewegen

Hallo Diana,
Als nog niet zo lang moestuinierster volg ik nu 2 jaar je logboek…en het helpt mij enorm. Wat betreft de strobalen op youtube staan enkele filmpjes en daar begrijp ik dat de strobalen juist wel voor de winter al klaar gemaakt moeten worden omdat dat composteren de voorbereiding is. Ik wil ze voor de aardbeien gebruiken. Heb je nog een tip hoe ik aan strobalen kan komen, ik woon in Leidschendam

groet Monique

Simone de jonge-hermanni

Hallo Diana en Ruud,

ik wil je even mijn ervaring laten horen over het telen van aardappelen op /in stro ik werd helemaal enthousiast van onderstaand filmpje op you tube :
no dig potatoes mp4 door Stephen Harlow om die man moest ik lachen maar zijn resultaten waren dusdanig dat ik het ook heb geprobeerd dit voorjaar met het volgende resultaat ; minder /geen onkruid op het aardappelveldje, de oogst was: schone aardappelen, aan elke plant een stuk of 7 -8 en aan de aardappelen die er naast in de gewone grond zaten zo’n 10 stuks . Dus omdat ik op los zand tuinier heeft het voor mij geen voordeel gebracht wel ga ik volgend jaar het veld weer bedekken met kranten en daarop stro.! Dit had ik ook bij de aardbeien gedaan en dat scheelde ook enorm met het onkruid. Bovendien was voor mij het voordeel dat de grond ( bij ons losse “Sahara”zand blijf je gieten) onder de kranten vochtiger bleef (wel weer meer slakken). Voor Ruud is het volgende you tube filmpje leuk : potato box harvest door lenty 2000 ! Heb ik ook erg om gelachen.
Succes Simone

Simone

Nog even een reactie , bij de aardappelen heb ik gewoon op de grond kranten gelegd daarop de pootaardappelen gelegd en toen compost en mest er bovenop en inderdaad daarna een los gemaakte strobaal die heb ik met wat takken een beetje eroverheen gebogen vast gezet. Omdat ik het niet helemaal vertrouwde heb ik dus op het veldje ernaast de aardappelen normaal gepoot.

Groetjes Simone

Anja

Hallo Diane,

Mag ik via deze weg een vraag stellen? Bij ons worden de uien zacht, en daarna vies bruin. Nu hoor ik op onze moestuin dat dit kan komen omdat we plantuitjes gebruikt hebben en geen zaai-uitjes? Heb jij hier ervaring mee?

Groetjes,
Anja

Janneke

Hé Diana,
Mijn oog viel ineens op de zadenlijst, heerlijk, daar ga ik de komende middag eens lekker voor zitten!! Wikken, wegen, noteren, plekjes zoeken in een overvolle tuin, dus ongetwijfeld weer schrappen en opnieuw kijken! Fijn hoor, zo ga je denk ik weer veel mensen bezig houden en een plezier doen.
Groet, JannekeP

Rika

Hallo Diana ik wil graag zaden bestellen, graag je email adres.
Het hele jaar weer ontzettend genoten van je site ,ook weer veel geleerd.
Vriendelijke tuingroet. Rika

Rika

Hallo Diana,

Inmiddels je email adres gevonden en de zaden besteld.

Groet Rika

Yvonne van der Male

Hoi Diana,
Hoe is het? Heb je nog tijd om te eten, drinken, slapen , nu de zaadlijst op je site staat?
Groet Yvonne

Vego Tuinmaterialen

Gelukkig is het voorjaar al wat meer in zicht! Hou ons op de hoogte met nieuwe foto’s de komende maanden, altijd leuk om te zien.

beatrix

beste Diana,ik volg je website ziens mijn vriendin en ik 2,5 jaar geleden begonnen zijn met onze moestuin.wij hebben er veel plezier aan ,maar ook veel werk.ik lees ineens over het tuinieren met strobalen en ben er zo benieuwd,wij hebben zware kleigrond dit zou een nieuwe optie voor ons kunnen zijn omdat wij beide last van de rug hebben maar ik vind er bijna geen informatie over.,aan strobalen kunnen wij komen ,maar hoe is de voorbereiding van de strobalen ?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties