Vorderingen in de nieuwe tuin

De nieuwe tuin 24-10-13Nu het weer wisselvalliger wordt gaan we al wat minder vaak naar de tuin. Terwijl er nog enorm veel te doen is. Ik wil niemand in de war brengen, maar over 6 weken is het Sinterklaas, over 9 weken kerst….. en over 12 weken is het half januari en gaan we al weer zaaien :-).

Ruud is begonnen met de eerste vakken spitten. En hij heeft de laatste bakken gemaakt en de paden netjes dicht gemaakt. Op een klein, achterste gedeelte van de tuin na ligt ze nu zoals we haar willen.

In totaal zijn het 15 bakken geworden, in verschillende maten (1 x 1.50 x 1.50 meter, de rest is 1.25 x 1.25 meter, en een aantal langwerpige bakken van 1.75 x 0,75 meter, en nog een bakje van 0.90 x 0.90 meter (van restjes planken).

Onze tuin is tot en met het donkergroene compostvat, erachter is van de buurman. Als afscheiding gaan we 2 oude Heras hekwerken zetten, 1 met een vijg die ik wil gaan leiden. En 1 met een kweepeer die ik ook wil gaan leiden.

De nieuwe tuin overkant 24-10-13Op het ‘pleintje’ waar de tafel en het bankje staan komen volgende zomer zoveel mogelijk potten.

Ook nog even een foto gemaakt vanaf de andere kant van de tuin, je ziet hier het ‘pleintje’ wat beter, en rechts onderin kun je zien dat daar de laatste paden nog moeten worden gemaakt.

Ruud gaat dat verder afmaken , ik ga ondertussen de kassen schoonmaken want daar staat nog veel onkruid in, en gelijk planten die ‘op’ zijn eruit halen (zoals aubergineplanten en wat peperplanten en de laatste tomatenplant). Dan kan ik daar wat planten gaan overwinteren. En dat staat voor zaterdag op het programma; stekken van de aardbeien, de witte ananasaardbei, Frau Mieze Schindler, Ostara en Lambada nemen en in de kas overwinteren.

Dat is natuurlijk ons eigen schuld; eigenlijk had ik dat veel eerder moeten doen (in augustus), maar geen tijd gehad. En de stekken hebben zich al vast gezet in de grond en zijn ondertussen al geen stekken meer maar jonge planten, met zeker 6 tot 9 stengels/bladeren. Dus steek ik ze uit en overwinter ik ze in de kas, even kijken of ik dat ik potten of in de volle grond in de kas doe, eerst maar eens zien hoe het wortelgestel eruit ziet.

Knoflook gekiemdOndertussen beginnen de knofloken die ik 3 weken geleden plantte uit te lopen. Je kunt zien dat er ook in een verhoogde bak onkruid groeit :-).

Ik heb dat nog niet willen wieden, met kans op het onthoofden van de uitlopende knofloken. Maar nu ze eenmaal boven de grond staan kan ik de bak schoonmaken en de grond wat omwoelen om luchtiger te maken (want die is na de 89 millimeter van anderhalve week geleden zowat plat geslagen).

Een foto van de rest van de tuin durf ik niet te laten zien, enorme hoeveelheden onkruid, omgevallen groenten, tegels die er ten behoeve van de nieuwe tuin links en rechts zijn uitgehaald, gelukkig maak ik zelf de foto’s en kan ik dat allemaal even overslaan. Maar Ruud wordt alweer wat gelukkiger (want hij kan veel slechter tegen een rommeltje in de tuin dan ik). Nu de eerste 2 vakken zijn gespit, en de bijna zwarte grond in plakken boven ligt knapt de tuin al weer wat op.

Peper Korean Maraca plantIn het voorjaar zijn we blij met wat we kunnen oogsten en eten, in de zomer oogsten en eten we wat er echt geoogst moet worden voor het doorschiet of overrijp wordt. En in deze tijd oogsten en eten we uit de vakken die dan leeg kunnen komen zodat ze gespit kunnen worden. Dus deze week al Chinese kool, koolrabi en spitskool geoogst. Volgende week maar eens zomerprei eten en prei mee naar huis nemen om in te vriezen. Dan kan de winterprei blijven staan maar ook dat vak worden gespit. Gisteren ook nog een flinke emmer pepers kunnen oogsten (op de foto Korean Maraca, die een zeer goede opbrengst geeft van in trosjes groeiende rechtopstaande pepertjes), dan kunnen er in de kas ook al wat planten uit (spitten en dan de aardbeienstekken er weer in). Zo gaan we stapje voor stapje de winter in. Ik hoop dat alles wat we willen doen op tijd af is voor het voorjaar :-).

Oh ja, tot slot nog even; we hebben 10 strobalen gekocht, en daar gaan we ook groenten in telen. Naast het tuinieren in verhoogde bakken nog een leuk projectje voor volgend jaar. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat worden, las er voor het eerst over in de Groei & Bloei (het nummer juli 2013). In het volgende tuindagboek daar wellicht wat meer over, en de eerste foto’s van de strobalen (nog leeg natuurlijk). Als je geen flauw idee hebt wat het is (had ik ook niet tot afgelopen zomer), google dan even op ‘Straw bale gardening’.

 

21 reacties op Vorderingen in de nieuwe tuin

Elisa 25 oktober 2013 om 10:02

Wat een mooie vorderingen en wat een mooie tuin.

De Zandeik 25 oktober 2013 om 17:58

Dat komt helemaal goed zo te zien. Dat artikel over die strobalen had ik ook gelezen, lijkt me best interessant.

Diana 26 oktober 2013 om 09:09

Hoi Kristien,

Ik heb er vanaf juli al mijn best voor moeten doen om Ruud te overtuigen (en hij is zeker niet overtuigd, maar het wordt ‘gedoogd’ :-)).
Ik wil het in ieder geval gewoon eens 1 jaar proberen, ben gewoon benieuwd.

Misschien kunnen we binnenkort weer eens contact met elkaar opnemen voor zaden?

groetjes,
Diana

De Zandeik 26 oktober 2013 om 19:07

Ja, da’s prima. De volgende dagen beloven ze heel slecht weer, dan zal ik eens kijken wat ik allemaal heb.
Groetjes,
Kristien

Lies 25 oktober 2013 om 20:36

Dat lijkt me wel interessant een tuin in een strobaal. Welke planten ga je erin zetten? En moet je die nu al in je tuin zetten en pas in het voorjaar beplanten. Dat wil ik ook is mn eerste reactie hihihhi snel nog iets er over op zoeken en wachten op je volgende blog.

Diana 26 oktober 2013 om 09:04

Hallo Lies,

Ik weet nog niet welke planten er in ga zetten, maar wel zeker is dat ik 1 strobaal ga proberen met (3) aardappelen, en in 2 of 3 strobalen (opgestapeld) ga ik aardbeien zetten.
De strobalen zetten we nu in de kas zodat ze niet al gaan composteren in de regen komende winter. Rond maart gaan we ze prepareren (en dat is dan voeding toedienen en water geven zodat het composteringsproces op gang komt en de planten erin kunnen).

Ik dacht precies hetzelfde als jij toen ik het artikel in de Groei & Bloei las 🙂

groetjes,
Diana

Monique Groenewegen 7 november 2013 om 08:54

Hallo Diana,
Als nog niet zo lang moestuinierster volg ik nu 2 jaar je logboek…en het helpt mij enorm. Wat betreft de strobalen op youtube staan enkele filmpjes en daar begrijp ik dat de strobalen juist wel voor de winter al klaar gemaakt moeten worden omdat dat composteren de voorbereiding is. Ik wil ze voor de aardbeien gebruiken. Heb je nog een tip hoe ik aan strobalen kan komen, ik woon in Leidschendam

groet Monique

Diana 9 november 2013 om 09:44

Hallo Monique,

Zelf ga ik de strobalen pas in februari voorbereiden. Volgens de beschrijvingen in de G&B moet je 10-15 dagen voor je gaat telen beginnen met de voorbereiding (en dat is dan water geven, stikstof toedienen zodat het composteringsproces op gang wordt gebracht en de baal dus ook warm wordt). Ik heb het artikel voor mensen op de tuin gescand. Ik wil het je gerust mailen, als je wilt.

En er zijn ongetwijfeld meer wegen die naar Rome leiden, maar ik ga me voor dit eerste jaar maar aan die beschrijvingen houden. Ik heb nu aardbeienstekken in de kas uitgeplant, zodat ze daar nog wat kunnen groeien tot ze in februari/maart de strobalen ingaan.

Wij wonen op Voorne-Putten en hebben via marktplaats een boer gevonden, hier 15 kilometer vandaan, die strobalen verkocht, we hebben ze gehaald met een aanhanger. Maar als je op marktplaats zoekt vind je er vast een boer die ze te koop aanbiedt en bij je in de buurt woont. En anders zou je ook eens kunnen informeren bij de plaatselijke manege, daar mag je er misschien ook een paar van overnemen. Als je geen vervoer hebt kun je strobalen ook laten bezorgen (zag ik ook staan bij sommige advertenties op marktplaats), maar wat daar de kosten van zijn weet ik niet.

groetjes,
Diana

Simone de jonge-hermanni 26 oktober 2013 om 16:09

Hallo Diana en Ruud,

ik wil je even mijn ervaring laten horen over het telen van aardappelen op /in stro ik werd helemaal enthousiast van onderstaand filmpje op you tube :
no dig potatoes mp4 door Stephen Harlow om die man moest ik lachen maar zijn resultaten waren dusdanig dat ik het ook heb geprobeerd dit voorjaar met het volgende resultaat ; minder /geen onkruid op het aardappelveldje, de oogst was: schone aardappelen, aan elke plant een stuk of 7 -8 en aan de aardappelen die er naast in de gewone grond zaten zo’n 10 stuks . Dus omdat ik op los zand tuinier heeft het voor mij geen voordeel gebracht wel ga ik volgend jaar het veld weer bedekken met kranten en daarop stro.! Dit had ik ook bij de aardbeien gedaan en dat scheelde ook enorm met het onkruid. Bovendien was voor mij het voordeel dat de grond ( bij ons losse “Sahara”zand blijf je gieten) onder de kranten vochtiger bleef (wel weer meer slakken). Voor Ruud is het volgende you tube filmpje leuk : potato box harvest door lenty 2000 ! Heb ik ook erg om gelachen.
Succes Simone

Diana 28 oktober 2013 om 08:48

Hallo Simone,

Hartelijk dank voor het vertellen van je ervaring!
Voor ons (op vette klei) zou in een heel nat voorjaar het in ieder geval kunnen betekenen dat de aardappelen niet kunnen rotten door te natte grond.
We gaan het gewoon proberen, leuk, en wellicht blijft het dan voor een aantal gewassen. Ik denk dat jij niet in strobalen hebt geteeld maar de strobalen heb losgetrokken? Zo doet een tuinbuurman het hier ook. Het leukste van in strobalen telen (in plaats van in losgetrokken stro) lijkt me het feit dat ik de strobalen op kan stapelen (niet te hoog natuurlijk, maar wellicht 2 hoog voor een klein ‘wandje’ van aardbeien. Maar of dat lukt moeten we maar afwachten. Dankjewel voor de tip van de filmpjes! Ik heb zelf ook gelijk even gezocht en een filmpje van Joel Karsten gevonden met wat informatie over het telen in strobalen: http://www.youtube.com/watch?v=U3BDyz758o8

groetjes,
Diana

Simone 28 oktober 2013 om 11:27

Nog even een reactie , bij de aardappelen heb ik gewoon op de grond kranten gelegd daarop de pootaardappelen gelegd en toen compost en mest er bovenop en inderdaad daarna een los gemaakte strobaal die heb ik met wat takken een beetje eroverheen gebogen vast gezet. Omdat ik het niet helemaal vertrouwde heb ik dus op het veldje ernaast de aardappelen normaal gepoot.

Groetjes Simone

Anja 1 november 2013 om 11:01

Hallo Diane,

Mag ik via deze weg een vraag stellen? Bij ons worden de uien zacht, en daarna vies bruin. Nu hoor ik op onze moestuin dat dit kan komen omdat we plantuitjes gebruikt hebben en geen zaai-uitjes? Heb jij hier ervaring mee?

Groetjes,
Anja

Diana 2 november 2013 om 08:47

Hallo Anja,

Zou het kunnen zijn dat je uien koprot hebben?
Ik weet niet veel van ziekten en plagen maar als het koprot is, is dat wel een vervelend probleem. Ik mee dat het veroorzaakt wordt door een schimmel, die ook enige jaren in de tuin kan overleven. Vruchtwisseling is dus heel belangrijk. We hebben wel een jaar gehad dat we alles weg konden gooien; zaaiuien, plantuien, gele uien, rode uien. Ook dit jaar hebben we er weer wat last van maar niet zo erg als 4 jaar geleden. Volgend jaar ga ik de uien in de nieuwe tuin zaaien, daar hebben de afgelopen 15 jaar geen uien gestaan, ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Misschien kun je even googelen op ‘koprot in uien’, dan vind je veel afbeeldingen.

groetjes,
Diana

Janneke 4 november 2013 om 12:15

Hé Diana,
Mijn oog viel ineens op de zadenlijst, heerlijk, daar ga ik de komende middag eens lekker voor zitten!! Wikken, wegen, noteren, plekjes zoeken in een overvolle tuin, dus ongetwijfeld weer schrappen en opnieuw kijken! Fijn hoor, zo ga je denk ik weer veel mensen bezig houden en een plezier doen.
Groet, JannekeP

Rika 4 november 2013 om 16:50

Hallo Diana ik wil graag zaden bestellen, graag je email adres.
Het hele jaar weer ontzettend genoten van je site ,ook weer veel geleerd.
Vriendelijke tuingroet. Rika

Rika 4 november 2013 om 21:31

Hallo Diana,

Inmiddels je email adres gevonden en de zaden besteld.

Groet Rika

Yvonne van der Male 6 november 2013 om 00:34

Hoi Diana,
Hoe is het? Heb je nog tijd om te eten, drinken, slapen , nu de zaadlijst op je site staat?
Groet Yvonne

Diana 6 november 2013 om 08:36

Hoi Yvonne,

Nauwelijks, maar je hoort mij niet klagen :-).
Gefeliciteerd met de verjaardag van Ary, en een fijne dag gewenst!!
Diana

Vego Tuinmaterialen 30 december 2013 om 14:43

Gelukkig is het voorjaar al wat meer in zicht! Hou ons op de hoogte met nieuwe foto’s de komende maanden, altijd leuk om te zien.

beatrix 26 januari 2014 om 22:38

beste Diana,ik volg je website ziens mijn vriendin en ik 2,5 jaar geleden begonnen zijn met onze moestuin.wij hebben er veel plezier aan ,maar ook veel werk.ik lees ineens over het tuinieren met strobalen en ben er zo benieuwd,wij hebben zware kleigrond dit zou een nieuwe optie voor ons kunnen zijn omdat wij beide last van de rug hebben maar ik vind er bijna geen informatie over.,aan strobalen kunnen wij komen ,maar hoe is de voorbereiding van de strobalen ?

Diana 26 januari 2014 om 22:49

Hallo Beatrix,

Ik ben er over gaan verzinnen via een artikel in de Groei & Bloei afgelopen zomer.
Op deze website vind je de informatie zoals ik die in het artikel vond: http://strawbalegardens.com/
Ongetwijfeld zijn er meer manieren en/of mogelijkheden, als je googled op ‘strawbale gardening’ vind je heel veel meer websites van andere mensen met andere meningen/manieren/tips, etc..

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties