Koud

Boerenkool Redbor wordt donker in herfstDaar ben ik weer. Afgelopen anderhalve week leek het hier wel de drie dwaze dagen van de Bijenkorf 🙂

Vandaag voor het eerst weer een dagje naar de tuin geweest. Het was er vooral nat, en waterkoud, handen wassen in de ton begint al een beetje pijnlijk te worden.

Op de foto zie je de boerenkool Redbor, ze verkleurt mee met de seizoenen; in de vroege zomer is ze lilapaars met wat groen, in de nazomer wordt ze paars, en nu is ze donkerpaars.

Vandaag de kassen helemaal leeggehaald; laatste tomatenplanten eruit, de peperplanten eruit. Zelfs in de kas is het kletsnat. Komende week gaan we de grond in de kas spitten, en er de oude mest van vorig jaar (uit de compostbak) onder gooien. Als dat klaar is kunnen we wat balken in de kas leggen waar de tonkinstokken op kunnen leggen (van de natte grond af). Binnenkort mogen de matig winterharde potplanten weer de kas in, met wat stro en jute om te beschermen tegen de vorst.

Citroengras geoogst 2013In de kas stond ook citroengras. Afgelopen voorjaar (maart) 5 stengels (gewoon bij de supermarkt/toko vandaan) in een glas water gezet, tot ze goede worteltjes hadden. In april in potjes opgepot, en in mei in de kas uitgeplant. En nu dus geoogst; van die 5 stengeltjes uit de winkel nu een kleine 20 grote stengels geoogst (niet goed op de foto te zien maar de grotere stengels hebben een doorsnede van zeker 2 tot 2,5 centimeter en zijn zo’n 40 centimeter lang.

Ik heb de grootste stengels in stukken gesneden en ingevroren, de 5 kleinste stengels heb ik weer in een glas water gezet, die mogen dus weer wortels gaan maken voor volgend jaar.

En verder moet er nog heel veel worden opgeruimd op de tuin (en daarna spitten). Maar dat is lastig, want er staat nog boerenkool, winterandijvie, prei, snijbiet, zuring, knolselderij, venkel, spitskool, Chinese kool, paksoi. We kunnen elke dag nog van de tuin eten (al eten we nu ook al wel uit de vriezer; bietjes, snijbonen, etc..

Afgelopen 2 weken erg druk gehad met mijn eigen zadenlijst, en nu gaat het mijn tijd worden. Hoe meer berichten ik kreeg van mensen die al druk waren met de planning voor 2014, des te meer kreeg ik zin om ook te gaan snuffelen.

Zaadgidsen voor 2014En dus de zaadgidsen uit de kast gehaald. Computer/tablet erbij om informatie op te zoeken en te speuren naar zaadhandels die ik nog niet ken (en die leveren aan adressen in Nederland). Ik heb al wat wensen opgeschreven en ga straks kijken waar ik dan het beste kan gaan bestellen (waar ze de meeste soorten hebben die ik graag zou willen). Ik weet het nog niet zeker maar ik denk dat het dit jaar weer eens Baumaux (Frankrijk) en Plants of Distinction (Engeland) wordt. Zaden van de Nieuwe Tuin heb ik nog, bij zaadhandel van der Wal bestellen we elk jaar, dus ook dit jaar weer.

Zo eerst de kachel aan maken, dan een pot lekkere thee zetten, schoenen uit, warme pantoffels aan, katten naast me op de bank, je hoeft niet te vragen of ik me vermaak……. :-).

Voor dit weekend dan, want ik wil deze winter wel heel veel op de website schrijven, ik heb heel veel in te halen, wil wat zaken veranderen (de Database van eenjarigen bijvoorbeeld aanvullen maar dan ook in hetzelfde systeem zetten als waar nu de tomaten instaan (en de zadenlijst). Ik kan de tomatendatabase weer aan gaan vullen, met de peperdatabase ben ik nog niet eens begonnen. Ik wil nog wat gaan schrijven over wat groenten en kruiden, ik heb heel veel inmaakrecepten (en ook die wil ik in zo’n systeem als de database gaan zetten), maar ook groenterecepten. Heel veel foto’s gemaakt. Plannen genoeg (tijd tekort :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Oei oei de planning van volgend jaar al, ik ben nie goed bezeig 😉

natuurlijk-rijk

bezig uiteraard

Laura

Hoi Diana!
ik ben op zoek naar een moestuin in Rotterdam. Op zoek hiernaar ben ik op jouw website terecht gekomen! Wat een leuke site!

Heb jij misschien een tip voor mij waar ik in Rotterdam iets kan vinden (of iemand anders die dit leest). Ik heb alleen hele grote tuinen (rond 250m2) gevonden met huisjes. Dit is een beetje te duur voor mij. 50m2 met hut of schuurtje vind ik al helemaal goed. Ik ben nog beginner en mijn balkon wordt te klein 😉

Groetjes!

Leo Liekens

Hoi Laura,

Misschien kun je op Stadstuinen Rotterdam terecht, het tel. nr. is 010-4376716 vragen naar Jeroen en die is er op maandag,dinsdag en donderdag.
De tuintjes zijn 35 m2 en zonder opbouw maar gereedschap is aanwezig.

Groetjes Leo

Marieke

Hoi Laura,

Ik zit zelf bij volkstuincomplex dier en tuin vlak bij metrostation schenkel. Ik heb 50m2 zonder opstal maar je mag een klein schuurtje of kleine kas neerzetten. Ik weet niet of er tuinen vrij zijn maar je kunt het even proberen. Site is: http://www.dier-en-tuin.nl

Groeten Marieke

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Allereerst bedankt voor je snelle levering van de zaadjes, allemaal goed aangekomen, en nog met een attentie ook, leuk!! We gaan het uitproberen, maar eerst nog even de winter door.

Diana, ik heb nog een vraagje, hoe doe jij dit? Ik wil graag aardig wat tomaten planten in de kas, maar zit natuurlijk met de vruchtwisseling . Nu kan ik wel wat verschuiven met pepers e.d., maar kan ik ook wat aarde verversen, door wat uit te spitten en dan wat nieuwe aarde de kas in, of is dit geen optie?
Ik ga nu het derde seizoen in, dus vandaar.
Misschien weet jij wel weer raad, en anders zien we wel.
Groetjes, en een fijne winter!!
Inge

Simone

Hallo Diana bedankt voor het vlotte zenden van de zaden als alles in het voorjaar ook zo goed gaat zijn we dik tevreden 🙂
Vanuit Groningen wil ik even reageren naar Laura : ik kreeg van mn schoonzoon de volgende vtv ‘s door de tochten, de boerderij en vtv ommoord misschien heb je er wat aan .

Groetjes Simone

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties