Herfst

Peper True Jamaican Scotch Bonnet plant 14En dan is nu de zomer wel echt voorbij, ondanks mooi weer en lekker buiten zitten. Van sommige bomen is al behoorlijk veel blad gevallen, de laatste groenten worden geoogst (al staat er nog behoorlijk veel hoor), de eerste vakken komen leeg, en ook de kassen beginnen steeds leger te raken.

Op de foto zie je de peper True Jamaican Scotch Bonnet, één van mijn favorieten allertijden; zeer heet maar niet oneetbaar heet, heel kruidig en fruitig van geur, mooie kleur en vorm, gezonde planten en een meer dan prima opbrengst. Elke week rijpen er wel weer een aantal pepers, volgende week kan ik er eens sambal van maken. Er staat nog 1 tomatenplant in de kas, de rest is allemaal weg, komende week gaan de komkommerplanten eruit, de aubergineplanten zakken nu langzaam in elkaar, maar de paprika- en peperplanten blijven nog doorrijpen. En we eten nog steeds boontjes uit de kas, heerlijk!

Na zo’n mooie zomer, en eigenlijk ook wel een heel goed tuinjaar, is het helemaal niet zo erg dat het nu langzaam voorbij gaat (anders dan het vorige jaar, waarin we van winter in een koude lente kwamen en daarna zo ongeveer gelijk alweer herfst kregen, in mijn herinnering dan :-)).

Overzicht volkstuin 4-10-14We hebben nog heel veel te doen. En voor we het weten is het alweer voorjaar. Dat klinkt best optimistisch, maar het is hier ook echt zo. We zijn zeker nog 4 weken druk met het opruimen van de tuin en dan is het al november. Dan kunnen we gaan spitten. Maar er zijn dit jaar (elk jaar trouwens) ook extra klusjes; er moet een pad in de bloementuin worden gelegd, er is een ruit kapot in kas 2 die gerepareerd moet worden, we moeten nog een nieuwe afscheiding maken aan de achterkant van de tuin, etc..

Op de foto zie je de tuin zoals die nu is. Nog steeds een zootje, zoals ik vorige week al schreef. Maar de boompjes achterin de tuin zijn gesnoeid en aangebonden aan horizontale bamboestokken, eronder gewied en stro gelegd (houdt onkruid tegen, houdt vocht vast in de bodem, en zorgt er ook nog voor dat er allerlei beestjes onder kunnen leven, maar vogels kunnen met wat inspanning toch nog voedsel onder en tussen het stro vinden. Win-win-situatie :-).

Knofloken plantenHet vak in het midden (waar, als je goed kijkt, nog 1 zielige rodekool staat) is ook opgeruimd en bedekt met stro. En rechts zie je baboestokken staan die we weg hebben gehaald aan de linkerkant. En dat wordt het nieuwe wortelgewassenvak volgend jaar. Ruud heeft het al schoongemaakt en de grond los gemaakt met een spitvork. En dan mogen de knofloken erin.

Want ja, knofloken poot je bij voorkeur voor de winter. Ik heb bij Leven van het Land weer eens nieuwe knofloken gekocht, rassen als Korean Red, German extra Hardy, Siberian, Oosterdel. Maar je kunt ook knofloken uit de supermarkt gebruiken hoor. Pas dan wel een beetje op, soms worden knofloken gegast voor ze naar Nederland komen, en lopen ze niet meer uit. Mijn ervaring is dat de bollen van de Aldi nog prima uitlopen. Kijk vooral of je knofloken kunt vinden die misschien al een groen puntje boven de tenen laten zien, want die willen al uit gaan lopen.

Maar ik ben heel blij met mijn bijzondere rassen, ik ben benieuwd welke het best groeien, de mooiste bollen geven, de lekkerste zijn. Duurt nog tot juli volgend jaar voor ik daar antwoord op heb……

In ieder geval staat bij elk ras een eigen labeltje, zodat ik volgend jaar nog kan zien wat wat is, wanneer ik zelf een paar rassen vegetatief wil vermeerderen (dus weer tenen van de bollen poten in oktober 2015).

En vroeger pootten we de knoflooktenen vrij ondiep, met het puntje net onder de grond. Maar in de loop van de jaren hebben we geleerd dat het beter is om de tenen iets dieper te poten, tot het puntje een centimeter of 3 onder de grond zit. Het duurt wat langer voor de knofloken boven komen, maar doordat ze iets dieper zitten lijken de tenen iets beter beschermd tegen kou en andere weersinvloeden en kunnen ze gemakkelijker noodzakelijke stoffen uit wat diepere lagen van de grond halen. Voeding krijgen de tenen nu nog niet, ze hebben nu eigenlijk nog maar heel weinig nodig, en dat wat ze nodig hebben kunnen ze nu nog gewoon uit de grond halen. In februari krijgen we wat algemene voeding (Culterra) en daarna wat extra kali voor een goede bolontwikkeling.

En zo is er nog elke dag wat te doen in de tuin. Vandaag een dag thuis, want ik moet nog heel veel zaden schonen, drogen, labelen, beschrijvingen maken, etc.. Voor wie er interesse in heeft, ik heb zeker nog wel een maand nodig om de zadenlijst af te krijgen, ik verwacht dat ik zo rond de 2e week van november klaar ben en de zadenlijst op de website zou kunnen zijn. Uiteindelijke datum zal ik melden zodra ik dat ook echt zeker weet.

Tagetes Jolly JesterTot slot nog een foto van de Tagetes Jolly Jester, een erg vrolijk ‘Afrikaantje’ in een hogere vorm (zo’n 60 centimeter), bloeit al sinds eind juni en nu nog steeds volop. Voor komende week staat het weer opruimen van een aantal vakken op het programma. Maar ook het maken van bouillonpasta en sambal. En het plukken van de laatste boontjes in de kas, het ruimen van planten, zowel in de kas als buiten, het legen en schoonmaken van gebruikte potten. etc. Misschien komt de eerste mest wel, want nu het weer toch echt kouder en wisselvalliger wordt zullen ook de eerste paardenstallen worden schoongemaakt, wij staan vooraan voor de mest :-).

 

12 reacties op Herfst

fons 5 oktober 2014 om 15:36

heel leuk weer om dit te horen ben dit jaar gestart met een eigen moestuin en heb alle informatie van deze site gehaald en ik zit ook weer altijd verlangend te wachten naar de nieuwe tuindagboekverhalen alleen ik had nog wel een vraagje ik heb nu de laatste courgette gebruikt voor zaden maar ik ben bang dat ik de courgette te vroeg oogst en dat ik dan geen zaden heb dus heb jij misschien een foto om te laten zien hoe verkleurd bijv. de courgette moet zijn

Diana 6 oktober 2014 om 08:18

Hallo Fons,

Zo lang het nog zo warm is als nu kun je courgettes gewoon laten liggen tot ze zo rijp mogelijk zijn. Mocht de nachttemperatuur onder de 5 graden komen moet je ze wel oogsten, want als het te koud wordt rijpen de courgettes niet meer maar rotten ze heel makkelijk in een paar dagen weg. Bedenk dat courgettes heel makkelijk kruisen, met andere courgettes en met pompoenen, zo makkelijk en over zulke grote afstanden (van wel meer dan 100 meter) dat ik me er niet meer aan waag er zelf zaden van te oogsten (tenzij je natuurlijk de courgettes in eigen achtertuin hebt gehouden, of ze met bijvoorbeeld vitrage beschermd hebt tegen insecten en met de hand hebt bestoven). Maar het is wel leuk om zelf eens te kijken wat het volgend jaar oplevert (daar kunnen dan zomaar ronde, ovale, anderskleurige vruchten tussen zitten, allemaal eetbaar trouwens, hetzij in vroeg stadium, hetzij in rijp stadium, afhankelijk van de soorten waarmee ze is gekruist).

Op deze pagina zie je een foto van rijpe courgette: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/pompoen/ (op de vierde foto, de foto met grote ronde pompoen, daar ligt in het midden vooraan een gestreepte courgette die rijp genoeg zou zijn om zaden van te oogsten). Het hangt een beetje af van de courgette die je hebt, maar ze verkleuren in ieder geval altijd naar geel of geeloranje, al dan niet met streepjes.

Ik hoop dat je nog op tijd zaden kunt oogsten!
Diana

Elise 6 oktober 2014 om 06:18

Ik heb een vraagje over de paprika’s en pepers. Ik heb er nog heel wat hangen aan de plant, maar die zijn nog groen. Kan ik die het beste nu oogsten of nog even laten hangen? Moeten de wortels nu uit de grond of kan ik ze laten zitten tot net voor de vrieskou?

Groetjes Elise

Diana 6 oktober 2014 om 08:25

Hallo Elise,

Wat je zelf wilt. In principe kunnen de paprika’s nog wel rijpen, er komt deze week nog genoeg zon, en de temperatuur is ook nog niet echt laag. Pas richting de 5 graden of daaronder krijgen pepers en paprika’s het slecht. Zelfs dan rijpen ze nog, maar dan worden ze wel vaak al zacht voor ze rijpen. Dus als je groene paprika’s lekker vindt kun je ze nu prima oogsten (en bijvoorbeeld in stukjes invriezen voor sauzen en stoofschotels, of op zoetzuur zetten). Maar als je ze lekkerder vindt wanneer ze rijp zijn kun je ze ook nog laten staan om wellicht nog te rijpen, en dan gewoon goed naar het weerbericht kijken. Wij willen de kassen ook wat gaan opruimen en dus halen we de planten er binnenkort uit, ik heb de laatste paprika’s uit een aantal planten geoogst en die gemengd ingevroren (rijp en onrijp, groen, geel, rood, paars, oranje gemengd). Maar er staan hier ook nog wat planten die ik zo lang mogelijk wil laten staan voor verse oogst (voor in roerbak of salade).

Ik hoop dat dit antwoord is op je vraag,
Diana

Elise 6 oktober 2014 om 09:55

Bedankt voor je reactie! Dan laat ik ze nog even staan en anders kunnen ze alsnog de vriezer in. En de wortels?

Groetjes Elise

Diana 7 oktober 2014 om 09:28

Hallo Elise,

Wat bedoel je met de wortels, wil je de planten gaan overhouden? Je kunt niet zomaar de wortels afknippen en dan de planten rooien hoor, peperplanten zijn erg gevoelig voor snoei buiten het groeiseizoen om.

En dan zou ik ze nu voorzichtig uit gaan steken en ze oppotten (tenzij je ze al in pot hebt staan). Want dan hebben ze nog tijd om te herstellen voor de winter begint. Ik ga dit jaar 2 planten overwinteren, die planten heb ik 2 weken geleden ui de grond gehaald en opgepot, ze stonden nog in de kas, maar de planten gaan morgen mee naar huis (want als ze te lang in een koele, vochtige omgeving staan worden ze vatbaarder voor luis, botrytis, etc.. is mijn ervaring. Thuis mogen de 2 planten naar een slaapkamer op het Zuidwesten (in de zon) die in de winter licht wordt verwarmd. Ik ga ze niet snoeien, alleen wat takken weghalen die erg in de weg zitten. In maart krijgen ze dan weer voeding en meer vocht en door de langere dagen en meer warmte hoop ik dat ze dan weer goed gaan groeien, dan snoei ik ze pas wat terug, als ik zeker weet dat de sapstroom weer goed op gang is.

groetjes,
Diana

Elise 8 oktober 2014 om 12:09

Hoi,

Nee ik bedoel de winterwortels die in de tuin staan, zie mijn eerste vraag 🙂
Ik weet niet of die nu niet gaan rotten onder de grond door al de regen die gaat vallen?

Groetjes Elise

Diana 9 oktober 2014 om 11:26

Hallo Elise,

Oh, je bedoelt wortelen (wortels zijn ondergrondse delen van een plant, wortelen zijn groenten :-)).
Wortelen, zomerwortelen of winterwortelen kunnen in principe nog tot november blijven staan, maar mijn ervaring is dat ze, als de herfst eenmaal begint, ze vatbaarder zijn voor wortelvlieg. Ik haal er altijd gewoon 1 uit de grond, is die wortel groot genoeg, dan rooi ik ze allemaal.

groetjes,
Diana

Elise 11 oktober 2014 om 11:02

Okee, weer wat geleerd 🙂 Dankje voor je reactie!

Christa 8 oktober 2014 om 20:44

hoi Diana,
Mijn hoofd barst alweer helemaal uit elkaar van de planningen voor volgend jaar 🙂
En nu de mest al op het land ligt, netjes op een hoop onder plastic, krijg ik echt de najaarskriebels… Eén van de dingen die we gaan veranderen is het spitten. We hebben gemerkt dat het niet nuttig is (en wel zwaar werk) om de paardenmest een spade diep in te spitten. De klei erboven koekt gewoon gedurende de winter weer in en je kunt weer opnieuw beginnen… Wat wel blijkt te werken is inzaaien met groenbemesters, zoals Phaecelia en mosterdzaad en daarna in de grond werken samen met de mest. Stukken die we vorig jaar zo ‘behandeld’ hadden waren veel beter van structuur. Dus zo experimenteren we weer verder!
groeten van Christa

Diana 9 oktober 2014 om 11:28

Hallo Christa,

Wij hebben hetzelfde wel ervaren met Westerwold’s Raaigras, veel grasachtig blad, goede groeier, niet winterhard, dus het leverde na het onderspitten veel humus op.
Ook wij zijn aan het experimenteren met wat we wel of niet willen spitten en wat de mogelijkheden zijn. Echt najaarswerk :-).

groetjes, Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties