De zomer voorbij

Wijn druiventrosNog steeds mooi weer, het kan bijna niet op dit jaar. Maar het is wel duidelijk dat de zomer voorbij is. Hier beginnen de eerste bladeren al te vallen, courgettes en pompoenen zitten stijf onder de meeldauw, er groeit vooral nog onkruid, en dan gras, heel veel gras (en vogelmuur, dat kan er ook wat van).

Het is nogal ‘een zootje’ op de tuin. Om geen andere reden dan dat we onszelf nu eenmaal niet kunnen delen en heel veel te doen hebben. Ik durf met goed fatsoen geen foto van de tuin te laten zien :-).

Maar wel een foto van een tros druiven zoals we die deze week hebben geoogst in de kas van Yvonne.

Zelf hebben we de kasdruif een jaar of 6 geleden al weggehaald, omdat het voor eetkwaliteit altijd kleine druifjes waren met veel pit en vel, welk ras ik dan ook koos  (plus ze nam veel plek in, plus ze kreeg elk jaar meeldauw). Maar met deze druiven gaan we wijn maken.

Tenminste…..dat gaan we proberen, voor het eerst. En dat is nog best ingewikkeld allemaal (van Ph en soortelijk gewicht meten tot overhevelen, waterslot, etc.), maar wel heel leuk te doen. Dus al een hele dag bezig geweest met het oogsten van druiven, het schonen en de druifjes van de stelen halen.

Wijn maken rode druiven gistenEn nu staan de druiven, met aardappelpureestamper kapot gestampt, te gisten. Ik vond het nog wel een artistieke foto, maar bedenk dat er al wat alcohol omhoog lijkt te stijgen wanneer ik de foto zo dichtbij maak :-). En heel fris ziet het er niet uit, toch schijnt dit de goede kant op te gaan.

Deze week eindelijk wel regen gehad en daar was de tuin blij mee, want het was ondertussen zo droog dat het moeilijk werd om wortelgewassen uit de grond te halen. En daar hebben we er nog best aardig wat van staan, tussen het onkruid in (zomerwortelen, bietjes, knolselderij, schorseneren, pastinaken).

En dus gaan we vanaf morgen oogsten wat er nog te oogsten valt, vak voor vak, en het dan ook gelijk helemaal schoon maken, en daarna gebruikt stro erop (als bedekking, zodat het onkruid niet zo hard groeit tot het spitten in november en december/januari). Nu zijn we nog vaak links en rechts wat aan het doen maar schiet er niets echt veel op. Pastinaken laten we trouwens staan, want die eet je het best vers van het land (anders worden ze stug en stokkig). Afgelopen week de eerste 3 pastinaken geoogst en een erg lekker soepje van gemaakt (ik zal het recept direct hierna even plaatsen op de pagina van de Pastinaak).

Zaadgids vd Wal 2015De braam is klaar (de gedragen takken tot op de grond weggesnoeid en de nieuwe takken die volgend jaar gaan dragen langs het hekwerk opgebonden). De jonge fruitboompjes zijn gesnoeid en opgebonden, stro eronder. Maar zo is er nog 400 vierkante meter werk over :-).

Nog een teken dat de zomer voorbij is, de eerste zaadgids kwam gisteren met de post binnen :-).

En dus, tussen al bedrijven door, al voorzichtig bedenken wat ik volgend jaar waar zou willen en kunnen zetten. Ons eerste jaar in de verhoogde bakken zit erop, en er zijn soorten die ik er zeker weer wil gaan zetten, maar ook soorten groenten die ik er niet meer zal zetten (de Mediterrane kruiden doen het er geweldig, maar bijvoorbeeld aardbeien hebben er gewoon niet genoeg water gekregen en daardoor geen geweldige oogst). Worteltjes en boontjes en bietjes hebben het ook geweldig gedaan in de bakken, maar kool wordt er hoog en slank maar geeft maar kleine kooltjes – hadden ook meer vocht gewild. De Acmella doet het er geweldig (die deed het altijd slecht in de gewone tuin), maar de peterselie veel minder (en doet het altijd zo goed in de gewone tuin). Leuk om die verschillen zo te hebben gezien en daar volgend jaar de vruchtwisseling op aan te passen.

Zojuist kreeg ik het bericht dat de knofloken die ik bij Leven van het Land bestelde op de post zijn gegaan. En dus verwacht ik die morgen en gaan we vandaag het vak waar ze mogen komen schoon maken, zodat ze morgen gelijk geplant kunnen worden.

Want het is een mooie tijd om knoflook te planten, de grond nog warm genoeg om de tenen snel uit te laten lopen, maar het is toch ook gewoon bijna oktober. Mijn ervaring is dat het het mooist is wanneer er zo’n 10 tot 15 centimeter lof op de tenen staat wanneer de winter toeslaat (minder lof zorgt ervoor dat de knoflookjes wellicht nog niet allemaal sterk genoeg zijn om de winter in te gaan, teveel lof geeft vaak zwakke planten met vorstschade na de winter). Maar goed, niet alleen de planttijd maar ook het weer/temperatuur in de komende maanden zorgt voor te weinig, precies genoeg of teveel lof.

Gaillardia pulchella Scarlet PlumeOp de laatste foto zie je de Gaillardia pulchella Scarlet Plume die in de verhoogde bak nog steeds volop staat te bloeien, nu al maanden.

En zo hebben we het nog steeds druk, als het blad van de bessen is afgevallen wordt het tijd om die eens goed te snoeien, we willen de bloementuin iets gaan veranderen (2 paden leggen) en er een groentetuin van maken, alles moet opgeruimd worden, en dan volgt zoals elk jaar het spitten weer. Maar voorlopig eten we vandaag nog bietjes van eigen tuin. En komend weekend wellicht maar eens iets met pompoen maken want ook die zijn nu wel rijp om te oogsten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Steven

Altijd leuk om je dagboek te lezen, en je website heeft me al goed geholpen bij m’n eerste jaar moestuinieren 😉 Veel plezier nog! Grtn

Gerrie van Engelen

Hoi Diana,

Complimenten voor je prachtige tuin en de manier waarop je alles verwerkt wat eruit komt.
Ik heb zelf ook een bescheiden moestuin en nu wil ik komende week knoflook gaan zetten mijn vraag is moet je het vliesje wat om een teentje zit er ook afhalen?
Alvast bedankt.

Groetjes Gerrie.

Martine

Dag Diana,
Om in het achterhoofd te houden: van blauwe druiven kun je heerlijke jam maken, als je de moes (na opkoken door de passevite met kleinste zeefblad) wat meer pit geeft met citroen, zowel het sap als vooral ook de schil. Anders gezegd: voordat de (vanzelfsprekend biologische) citroen wordt uitgeperst wordt eerst de schil met een fijne rasp geraspt en die zest gaat bij de moes, samen met het sap (en wat tawny port, kaneel- en gemberpoeder). Erg lekker!
Vraagje: kan naar jij weet knoflook in een pot worden gekweekt (komt die in een pot de winter door) en kan ook een bol knoflook uit de supermarkt worden gebruikt?
Martine

Martine

Dag Diana,
Bedankt voor je reactie.
Wat de druivenjam betreft: het gaat vooral om de citroenzest, die voor een soort van marmelade-smaak zorgt.
Ik ga maar eens knoflookjes planten. Dit jaar probeer ik voor het eerst in potten te moestuinieren (op het balkon) en het resultaat is….mwah. Veel rupsen en jouw middeltje daartegen van water, olie en zuivere zeep heeft misschien de rupsen gedood, maar de boerenkool heb ik moeten weggooien, want ondanks dat ik de bladen een paar keer heb gespoeld, bleef de kool naar groene zeep ruiken en smaken. Volgend jaar vrolijk verder. Maar de andijvie en de sla en de bietjes en de boontjes zijn best goed gegaan (hoewel in de bootjes zwarte luis kwam, waartegen ik ook met dat zeepwater heb gespoten en dus zullen die ook naar zeep smaken, misschien).

Martine

Dag Diana,
Gelukkig smaken de sperziebonen gewoon naar sperziebonen (voor de zekerheid wel goed afgespoeld). Kennelijk is het zeepmiddeltje minder handig voor bladgewassen. Overigens vond ik op mijn zoektocht op internet naar andere mogelijkheden tegen rups op boerenkool dit verhaal op de site van Groenteninfo over witte vlieg op boerenkool:

Betreft : witte vlieg op boerenkool en andere.
Wij ( Compostmeesters Laakdal) hebben bijzonder goede ervaringen in de strijd met de witte vlieg door de planten te besproeien met goedkope COLA van de Aldi. De vliegjes verdwijnen massaal en na een fikse regenbui
zijn de resjes Cola verdwenen. Komen ze terug, dan opnieuw spuiten. Goedkoop en ongevaarlijk.
Moeten jullie ook eens proberen.
Fonz Hendrickx Laakdal

Ach, niet geschoten is altijd mis….

Groet,
Martine

Martine

Oeps, misschien dat daarom de witte vlieg ‘kassiewijle’ is….
Martine

Bert

Niet te bang zijn voor Cola. Er zijn heel wat fabeltjes over. Het reinigen van roestige schroeven e.d. zal met veel meer (fris)dranken kunnen omdat dit zeer waarschijnlijk door het (fruit)zuur komt wat in Cola zit. Zuur zit ook in vrijwel alle fruit, en dus ook de dranken die ervan gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld ook wijn. Ik weet dit niet zeker, maar ik vermoed dat in Cola vrij veel citroenzuur zit. Dat zit in een citroen dus ook. Is die dan ongezond? Hooguit slecht voor je tandglazuur als je er teveel van eet.

Bert

Ik lees net dat je bezig bent met wijn maken. Leuke hobby, waar ik ook een jaar of twee geleden mee begonnen ben. Als je er voor zorgt secuur (afmeten ingrediënten) en schoon te werken (flessen en gereedschappen voor gebruik goed reinigen/ontsmetten met sulfietwater), dan zul je van de druiven zoals je die beschrijft best een goede wijn kunnen maken. Als we het dan over ingrediënten voor wijnmaken hebben, heb ik misschien nog een tip voor je. Je hebt bij je wijnmakers-benodigdheden ongetwijfeld een enzym (b.v. “Multizym”), om smaak en sap uit de geprakte druiven te halen. Ik heb pas geleden ontdekt dat dit spulletje ook heel handig is om tomatenzaadjes heel snel mooi “slijmvrij” schoon te maken. Je haalt gewoon de zaadjes met de slijmerige substantie uit de tomaat, doet ze in een bakje, een paar druppels multizym erbij en na een paar uurtjes “weken” kun je ze in een huishoudzeef gewoon met kraanwater afspoelen. Dan drogen en klaar is kees, het lijken wel zaadjes uit een gekocht zakje zo schoon. Ik heb een kleine week geleden een kiemtestje opgestart met zaadjes van “normale” TOMaten en “Party-” (een soort langwerpige cherry-TOMaatjes) die je normaal alleen in de winkel kunt krijgen (AH bijvoorbeeld) en ze zijn allemaal gekiemd (DENO methode) en al klaar om te verspenen. Nu eens kijken of we die met de weeuwenteelt methode in de kas kunnen laten overwinteren… Over de oorsprong van het woord weeuwenteelt kun je ook wel een ideetje opdoen als je googlelt naar het woord “weeuw”. Dat betekent bijvoorbeeld “weduwe” of “plantje”. Weeuwenteelt zou misschien dan de betekenis “weduwenteelt” als oorsprong kunnen hebben.

Bert

Hallo Diana,
Dat met die enzymen voor de tomatenzaadjes zou ik dan zeker proberen. Wij (mijn vrouw Anita doet eigenlijk de moestuin, ik de wijngaard) hebben de tomatenzaadjes de eerste keer met heel veel werk zonder rotten enz. proberen uit hun slijm te halen door ze op keukenpapier te laten drogen en daar zaten ze later dan weer onlosmakelijk aan vastgeplakt. Ook niet handig dus. Anita zag toen op je site dat jij ze los “weekte” door ze eigenlijk te laten rotten. Dat leek mij dus al een smerig en langdurig proces wat uiteindelijk misschien hetzelfde doet als een enzym. Zo kwam ik dus op het idee van dat enzym, wat ik voor het wijn maken toch in huis had. Het was echt in een middagje gepiept en stinkt dus helemaal niet. Het slijm wordt gewoon heel dun, bijna water en kun je dan zo met kraanwater wegspoelen. Daarna kun je de zaadjes dan heel gemakkelijk drogen. Ik gebruik daar dan een soort “spatdeksel” (lijkt een plat keukenzeef) voor, maar een theedoek of iets dergelijks zal ook wel werken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties