Het einde in zicht

Het jaar is bijna afgelopen. En ik ben al ruim 2 weken niet naar de volkstuin geweest. Ik begin haar te missen.

Maar ik heb er simpelweg geen tijd voor. De zaaiagenda moet af. En daar hebben Laura en ik nog 5 dagen de tijd voor. Ik hoop van harte dat we het halen, dat willen we heel graag. Maar dan worden het nog 5 heel drukke dagen. Ik word wakker met de agenda en ik ga er mee naar bed. Ik droom er ook van, van plantafstanden, kroppen sla en van te vroeg gezaaide prei. Het wordt tijd dat het einde in zicht komt. Zodat we er niet meer lange dagen aan hoeven te werken maar de agenda volgende maand zelf heerlijk in gebruik kunnen nemen. Ook hier willen we iedereen die de agenda al heeft besteld hartelijk danken voor de bestelling en het vertrouwen!!

De laatste schema’s en iconen worden gemaakt en daarna gaan we nog zorgen voor een legenda, register, voorwoord en nawoord. Ik heb deze week op de betreffende pagina nog een stukje over de voortgang geschreven en wat foto’s geplaatst:  Zaaiagenda voor de Moestuin

En tot slot nog even voor alle duidelijkheid: de agenda kan vanaf nu via de website van Laura worden besteld voor levering vanaf 24 januari (met wellicht een heel korte uitloop want we zijn ook afhankelijk van de drukker). Tot slot nog even een foto van de voortgang:

 

Afijn, ik kan dus bitter weinig over de moestuin vertellen. Behalve dan dat ik blij ben als dat ik volgend weekend naar de tuin kan gaan. Zou ze mij ook hebben gemist? Ruud zegt dat het er kletsnat is. Hij gaat ook niet zo vaak naar de tuin want hij helpt mij (of zorgt voor de randzaken in deze weken zoals de boodschappen en de was). Maar hij gaat soms wel even naar de tuin om wat te eten te halen: wat pastinaken, een prei voor door de nasi, de laatste bietjes. Of een savooikool: 

Zelf heb ik zowaar wel nog even tijd gehad voor de Brugmansia waar ik voor alle zekerheid een stek van heb genomen:

 

Een Brugmansia is net onkruid; als je een takje afknipt, de grotere blaadjes wegknipt, het takje schuin onder een knop afsnijdt en haar haar bij kamertemperatuur in een glas water zet, krijgt ze binnen enkele weken al worteltjes. En dus werd het tijd om haar in een pot met potgrond te planten. Ruud heeft de pot (die je erachter ziet) met potgrond gevuld en die uiteraard eerst een paar dagen op kamertemperatuur laten komen (anders zou de stek wel erg schrikken, in ijskoude potgrond). Ondertussen staat de stek al weer een paar dagen in de grond, en direct begint ze al een nieuw blaadjes maken (want nu krijgt ze weer voeding).

Het is bijna niet voor te stellen dat zo’n stekje komende zomer voor zoiets als dit kan zorgen:

 

Tot slot van dit korte blog (want ik moet verder hé, ben ondertussen in de laatste controle bij de R van Raapstelen) wil ik nog even de link geven naar het blog dat ik op de website van Pokon heb geschreven over de (soms lastige) keuze tussen rassen met enkelbloemige bloemen en rassen met dubbelbloemige bloemen: Enkelbloemige bloemen . Met lekker vrolijke zomerse foto’s, daar heb ik in deze donkere dagen altijd wat meer behoefte aan. Ik ben ook zo blij dat ik deze week op de late avond nog even een aflevering van Gardener’s World uit augustus terug kon kijken 🙂 . Als opwarmertje. Want ik ga wellicht volgend weekend al tuinbonen zaaien in de kas. Ik zou het in ieder geval graag willen. Sommige mensen steken vuurwerk af met nieuwjaar. Sommige mensen duiken in de zee. Ik krijg een onbedaarlijke zin in het zaaien van tuinbonen. Ieder z’n ding.

Tot slot nog een foto van het dessert van tweede kerstdag. Eerste kerstdag heb ik gewoon aan de agenda gewerkt en aten we een gebakken aardappeltje met gebakken eitje (ook lekker trouwens). Maar tweede kerstdag hebben we uitgebreid met familie gevierd. Met als slotstuk dit dessert. De kleinkinderen hebben het versierd:

 

Een meringuetaart met hazelnoten en chocolade met verse bramen, frambozen en blauwe bessen (ja, helaas dus in de winkel moeten kopen). Het was makkelijk te maken, leuk om te versieren en ook nog eens heel lekker. Zodra de agenda af is beloof ik het recept op de website te zetten.

Iedereen een fijne jaarwisseling gewenst!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan schutte

Hoi Diana,
Natuurlijk missen we je op de tuin.
Vandaag en gister was het er zo stil niet effe kunnen kletsen met je maar dat komt snel goed geloof ik!
Succes nog even met de laatste loodjes

Liefs steef

Geodesic dome

Hallo,

Ik heb een grote dome kas, deze wil ik dit jaar helemaal vol hebben met paprika soorten?
Welke zijn grote hoge soorten?

Sarah

Besteld, Diana!!

Joyce van Breda

Ik ben heel benieuwd naar de agenda en heb hem uiteraard besteld! Op naar het nieuwe jaar.

Ria

Diana, niet overwerkt raken hoor. Het blijft een hobby en het moet wel leuk blijven.
Het is echt geen ramp als de streefdatum niet wordt gehaald, we weten allemaal dat jullie je uiterste best doen.

Groetjes,
Ria

Ria

Volgend jaar een 2e druk ??? (grapje hoor)

Leon van de Kerkhof

Waar haal je de energie toch steeds vandaan, Diana. Altijd maar bezig. Hoewel tijd geen factor van betekenis is wanneer je iets heel graag doet, toch moet je het maar op kunnen brengen. Het is wel heel inspirerend, want als ik jouw berichten lees, ja dan jeuken mijn handen en lopen mijn gedachten vol met nieuwe ideetjes. Zoals laatst winterstek van tomaat en paprika. Net voor de vorst uitgevoerd, nog mooi in blad en tomaat met prille bloemetjes, maar nog niet beworteld. Geduld is een mooie zaak.
Graag wens ik jullie allemaal nog hele fijne dagen en voor straks een voortreffelijk Nieuwjaar.

Mayra

Diana, waar en hoe kijk jij gardeners world? Via YouTube? Of staan deze parels inmiddels ook op Netflix?
Supertof trouwens van die zaaiplanner.

Mayra

Ha wat slim!!
Monty staat trouwens ook op netflix met Italiaanse en Franse tuinen.
Leuk trouwens hoe je blog gegroeid is, het is nog steeds een van mijn meest favo blogjes

Tineke

De R van raapstelen
en ook van Rust.

De koolmezen hebben hier al de lente in de bol en regelmatig horen we hun ‘fietspompjes’ geluid. En zojuist hoor ik de eerste metel kwebbelzingen in de hulst in de voortuin, met trillers en al.

ellen

mmmmmmmmmmmmm die taart. ik hoef hem niet eens te maken, zo lekker ziet hij eruit. ellen

Yvon van de Hoef

Wat jammer dat vrijwel alle zaden uitverkocht zijn. Wanneer kan ik nieuwe bestellen en een nieuw account aanmaken?

Ria

Yvon, Diana is een hobbykweker die uit haar eigen tuin zaden verkoopt. Als het uitverkocht is is het ook echt op. Je zult moeten wachten tot november 2019, misschien dat ze dan weer zaden te koop aan gaat bieden. Haar website goed in de gaten houden dus.

Anoniem

Hallo Diana,
Wat ziet de taart er heerlijk uit. Zou er zo een hap uit nemen.
Ben ook benieuwd hoe de kalender er uit gaat zien, maar doe het rustig aan. We hebben maar één paar handen, ook al zouden we er wel een paar bij willen.
Wens jullie ook nog een fijne jaarwisseling toe, en een goed tuinjaar 2019.

Groetjes,
Anneke

Esther

Hallo Diana,
Omdat je zó hard aan het werk bent, en eigenlijk niet eens de tijd voor kerst neemt (dagen waarop ik van mezelf niets moet), wens ik jou vast iets toe voor volgend jaar. Dat je met regelmaat een week vrij neemt en NIETS hoeft. En alleen maar doet waar je zin in hebt.

Ik heb mezelf verwend met een prachtig boek over geneeskrachtige kruiden. Heb er in gelezen, zoek er wat over op. En alles op zijn gemak. Zonder deadlines of schema’s die ik mezelf heb opgelegd. Dat komt in januari wel weer.

IK ben NIET teleurgesteld als het wat later wordt. Maak er in ieder geval een gezellige oud-en-nieuw van en een lekkere luie nieuwjaarsdag.
Een heel goed 2019 toegewenst.
Groetjes, Esther

Margriet

Hallo Diana, ook bij mij komen de tuinkriebels elk jaar net voor januari weer. Eerste volle week van januari ga ik ook tuinbonen voorzaien, ik heb alleen heel veel last van artose aan mijn handen dus het gaat heel langzaam en gelukkig heb ik goede hulp van mijn man.
Wat een prachtige taart had je gemaakt, goed idee voor volgend jaar om samen met kleinzoon te maken. Een heel gelukkig 2019 toegewenst dat het maar weer een goed tuinjaar mag worden.
Groetjes Margriet

Lieneke Janssen

De agenda besteld. Ik vind het altijd heel leuk om je stukjes telezen . Het maakt me iedere keer weer enthousiast. De moestuin is een heerlijke plek om er mee bezig te zijn . Dank je voor alles wat je schrijft, kijk enorm uit naar de moestuinagenda. Groetjes Lieneke

Anne-Marijke

Hallo Diana en Ruud,
Allereerst de beste wensen voor 2019

Al een tijdje krijg ik de nieuwsbrief niet meer via de mail.
Heb ik iets gemist, komt hij niet meer via de mail?
Ik ben een poosje niet zo actief geweest op het digitale vlak.

Ik mis hem want aan de hand van jouw verhalen ging het goed met mijn tuin.
Hopelijk krijg ik hem weer.

Lieve tuingroet,
Anne- Marijke

stefanie schipper

ik ben ook erg benieuwd naar jullie zaai agenda, heb hem ook meteen besteld..

Kim

Hoi Diana en medelezers,

Ik heb de agenda ook maar meteen besteld, lijkt me super handig! Maar maak je niet te druk bij het maken ervan, als hij wat later komt is er echt geen man overboord.

Iets heel anders: het is (helaas?) weer tijd om de kerstspullen op te bergen, ook de boom gaat de deur uit. Nu hebben wij sinds afgelopen zomer een compostton en ik vroeg mij af: kan de boom (onbespoten) hier, klein gemaakt, ook op? Of wordt het dan te zuur? Kan de hele boom erop of alleen de takken of juist alleen de stam? Als het niet kan, hebben jullie nog andere ideeen anders dan naar de gemeente of in de openhaard?

Groetjes, Kim.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties