Het einde in zicht

Het jaar is bijna afgelopen. En ik ben al ruim 2 weken niet naar de volkstuin geweest. Ik begin haar te missen.

Maar ik heb er simpelweg geen tijd voor. De zaaiagenda moet af. En daar hebben Laura en ik nog 5 dagen de tijd voor. Ik hoop van harte dat we het halen, dat willen we heel graag. Maar dan worden het nog 5 heel drukke dagen. Ik word wakker met de agenda en ik ga er mee naar bed. Ik droom er ook van, van plantafstanden, kroppen sla en van te vroeg gezaaide prei. Het wordt tijd dat het einde in zicht komt. Zodat we er niet meer lange dagen aan hoeven te werken maar de agenda volgende maand zelf heerlijk in gebruik kunnen nemen. Ook hier willen we iedereen die de agenda al heeft besteld hartelijk danken voor de bestelling en het vertrouwen!!

De laatste schema’s en iconen worden gemaakt en daarna gaan we nog zorgen voor een legenda, register, voorwoord en nawoord. Ik heb deze week op de betreffende pagina nog een stukje over de voortgang geschreven en wat foto’s geplaatst:  Zaaiagenda voor de Moestuin

En tot slot nog even voor alle duidelijkheid: de agenda kan vanaf nu via de website van Laura worden besteld voor levering vanaf 24 januari (met wellicht een heel korte uitloop want we zijn ook afhankelijk van de drukker). Tot slot nog even een foto van de voortgang:

 

Afijn, ik kan dus bitter weinig over de moestuin vertellen. Behalve dan dat ik blij ben als dat ik volgend weekend naar de tuin kan gaan. Zou ze mij ook hebben gemist? Ruud zegt dat het er kletsnat is. Hij gaat ook niet zo vaak naar de tuin want hij helpt mij (of zorgt voor de randzaken in deze weken zoals de boodschappen en de was). Maar hij gaat soms wel even naar de tuin om wat te eten te halen: wat pastinaken, een prei voor door de nasi, de laatste bietjes. Of een savooikool: 

Zelf heb ik zowaar wel nog even tijd gehad voor de Brugmansia waar ik voor alle zekerheid een stek van heb genomen:

 

Een Brugmansia is net onkruid; als je een takje afknipt, de grotere blaadjes wegknipt, het takje schuin onder een knop afsnijdt en haar haar bij kamertemperatuur in een glas water zet, krijgt ze binnen enkele weken al worteltjes. En dus werd het tijd om haar in een pot met potgrond te planten. Ruud heeft de pot (die je erachter ziet) met potgrond gevuld en die uiteraard eerst een paar dagen op kamertemperatuur laten komen (anders zou de stek wel erg schrikken, in ijskoude potgrond). Ondertussen staat de stek al weer een paar dagen in de grond, en direct begint ze al een nieuw blaadjes maken (want nu krijgt ze weer voeding).

Het is bijna niet voor te stellen dat zo’n stekje komende zomer voor zoiets als dit kan zorgen:

 

Tot slot van dit korte blog (want ik moet verder hé, ben ondertussen in de laatste controle bij de R van Raapstelen) wil ik nog even de link geven naar het blog dat ik op de website van Pokon heb geschreven over de (soms lastige) keuze tussen rassen met enkelbloemige bloemen en rassen met dubbelbloemige bloemen: Enkelbloemige bloemen . Met lekker vrolijke zomerse foto’s, daar heb ik in deze donkere dagen altijd wat meer behoefte aan. Ik ben ook zo blij dat ik deze week op de late avond nog even een aflevering van Gardener’s World uit augustus terug kon kijken 🙂 . Als opwarmertje. Want ik ga wellicht volgend weekend al tuinbonen zaaien in de kas. Ik zou het in ieder geval graag willen. Sommige mensen steken vuurwerk af met nieuwjaar. Sommige mensen duiken in de zee. Ik krijg een onbedaarlijke zin in het zaaien van tuinbonen. Ieder z’n ding.

Tot slot nog een foto van het dessert van tweede kerstdag. Eerste kerstdag heb ik gewoon aan de agenda gewerkt en aten we een gebakken aardappeltje met gebakken eitje (ook lekker trouwens). Maar tweede kerstdag hebben we uitgebreid met familie gevierd. Met als slotstuk dit dessert. De kleinkinderen hebben het versierd:

 

Een meringuetaart met hazelnoten en chocolade met verse bramen, frambozen en blauwe bessen (ja, helaas dus in de winkel moeten kopen). Het was makkelijk te maken, leuk om te versieren en ook nog eens heel lekker. Zodra de agenda af is beloof ik het recept op de website te zetten.

Iedereen een fijne jaarwisseling gewenst!

 

37 reacties op Het einde in zicht

Stefan schutte 29 december 2018 om 17:36

Hoi Diana,
Natuurlijk missen we je op de tuin.
Vandaag en gister was het er zo stil niet effe kunnen kletsen met je maar dat komt snel goed geloof ik!
Succes nog even met de laatste loodjes

Liefs steef

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:06

Hoi Stefan,
Nog een paar dagen en dan ben ik er weer )zowel op de tuin als op instagram en de website 🙂
Ik zie je zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van de tuin. Gezellig!
groetjes,
Diana (voor alle duidelijkheid, de tuinbuurvrouw van Stefan 🙂 )

Geodesic dome 4 januari 2019 om 12:28

Hallo,

Ik heb een grote dome kas, deze wil ik dit jaar helemaal vol hebben met paprika soorten?
Welke zijn grote hoge soorten?

Ruud & Diana 5 januari 2019 om 09:02

Hallo,
Ik heb ondertussen ook al een berichtje op instagram van je gehad en daar dan maar geantwoord dat de grootste paprika’s de grootste planten opleveren maar dat als je planten wilt zoals je die in professionele kassen zoekt je altijd moet bedenken dat die andere meststoffen krijgen, soms worden bij verwarmd, etc.
groetjes,
Diana

Sarah 29 december 2018 om 18:51

Besteld, Diana!!

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:07

Hallo Sarah,
Leuk, dankjewel!!
Ik hoop dat je de agenda als handig hulpmiddel in de tuin gaat ervaren!
Diana

Joyce van Breda 30 december 2018 om 09:32

Ik ben heel benieuwd naar de agenda en heb hem uiteraard besteld! Op naar het nieuwe jaar.

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:13

Hallo Joyce,
Ook jij hartelijk dank voor je vertrouwen en bestelling!
groetjes,
Diana

Ria 30 december 2018 om 11:08

Diana, niet overwerkt raken hoor. Het blijft een hobby en het moet wel leuk blijven.
Het is echt geen ramp als de streefdatum niet wordt gehaald, we weten allemaal dat jullie je uiterste best doen.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:19

Hallo Ria,

We hebben helaas de proefdruk niet gehaald, die is vanmorgen ingeleverd en is tot en met april goed en daarachter nog een rommeltje met lege vakjes en fouten in de schema’s. Maar we hebben straks in ieder geval een proefdruk in handen zodat we de dikte van de agenda kunnen zien, het papier kunnen zoelen, de kleuren, het lettertype, de grootte van de iconen, de ringband, de etc.. Spannend hoor!
En we willen echt de streefdatum halen, ook omdat de drukker dat wil, en omdat Laura het volgende week druk heeft. En we willen het gewoon af hebben. Soms gaat dat zo; wordt het tijd om het af te ronden omdat je elke icoon 3 keer hebt bekeken en het gewoon genoeg is. We zouden er nog een jaar aan kunnen puzzelen en schaven en er iets bij doen of er iets uit halen. Maar dit moet het worden 🙂 .

groetjes,
Diana

Ria 3 januari 2019 om 11:11

Volgend jaar een 2e druk ??? (grapje hoor)

Ruud & Diana 5 januari 2019 om 08:59

Hoi Ria,
🙂 We hadden al nooit verwacht dat er nu al zo veel agenda’s verkocht zouden worden.
Maar wie weet…. na zoveel belangstelling sluit ik niks uit. Uiteindelijk is het werk klaar, alles wordt bewaard, dus zelfs over 10 jaar zouden we zoiets kunnen overwegen.
groetjes,
Diana

Leon van de Kerkhof 30 december 2018 om 12:50

Waar haal je de energie toch steeds vandaan, Diana. Altijd maar bezig. Hoewel tijd geen factor van betekenis is wanneer je iets heel graag doet, toch moet je het maar op kunnen brengen. Het is wel heel inspirerend, want als ik jouw berichten lees, ja dan jeuken mijn handen en lopen mijn gedachten vol met nieuwe ideetjes. Zoals laatst winterstek van tomaat en paprika. Net voor de vorst uitgevoerd, nog mooi in blad en tomaat met prille bloemetjes, maar nog niet beworteld. Geduld is een mooie zaak.
Graag wens ik jullie allemaal nog hele fijne dagen en voor straks een voortreffelijk Nieuwjaar.

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:22

Hallo Leon,
Dit keer weet ik het ook even niet, want nu ben ik wel even aan het einde van mijn Latijn (nou ja, zo erg is het nou ook weer niet hoor, maar ik wil gewoon een keer uitslapen, en ik wil een dag naar de tuin, krijg ondertussen stoflongen van het binnen zitten 🙂 ).
Klinkt bijzonder: winterstek van tomaten en paprika’s, ben benieuwd hoe het gaat aflopen en wat de eerste oogst, de opbrengst, etc. wordt!!
groetjes,
Diana

Mayra 30 december 2018 om 13:21

Diana, waar en hoe kijk jij gardeners world? Via YouTube? Of staan deze parels inmiddels ook op Netflix?
Supertof trouwens van die zaaiplanner.

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:25

Hallo Mayra,
Ik ben heel ouderwets en neem in de lente en zomer alle afleveringen op (maar heb nooit tijd om ze te kijken, dus dat doe ik dan nu alsnog, heerlijk inspirerend in deze donkere dagen 🙂 )
groetjes,
Diana (ik weet wel dat ze op youtube ook staan, netflix heb ik zelf niet dus dat zou ik niet weten, en via de bbc-uitzending gemist kijken kan zeker niet, of in ieder geval vorig jaar nog niet want dat ik heb ik wel eens geprobeerd)

Mayra 6 januari 2019 om 19:01

Ha wat slim!!
Monty staat trouwens ook op netflix met Italiaanse en Franse tuinen.
Leuk trouwens hoe je blog gegroeid is, het is nog steeds een van mijn meest favo blogjes

Tineke 30 december 2018 om 13:37

De R van raapstelen
en ook van Rust.

De koolmezen hebben hier al de lente in de bol en regelmatig horen we hun ‘fietspompjes’ geluid. En zojuist hoor ik de eerste metel kwebbelzingen in de hulst in de voortuin, met trillers en al.

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:26

Hallo Tineke,
Het is er helaas niet van gekomen, van Rust. Maar dat is niet erg want het is voor een goed doel.
Volgende week en de week daarop is het rustig, dan neem ik vakantie 🙂
groetjes,
Diana (die hier zo de ruziënde groenlingen gaat voederen)

ellen 30 december 2018 om 14:56

mmmmmmmmmmmmm die taart. ik hoef hem niet eens te maken, zo lekker ziet hij eruit. ellen

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:27

🙂
Ik beloof na het weekend het recept op de website te zetten.
groetjes,
Diana

Yvon van de Hoef 30 december 2018 om 21:57

Wat jammer dat vrijwel alle zaden uitverkocht zijn. Wanneer kan ik nieuwe bestellen en een nieuw account aanmaken?

Ria 31 december 2018 om 08:01

Yvon, Diana is een hobbykweker die uit haar eigen tuin zaden verkoopt. Als het uitverkocht is is het ook echt op. Je zult moeten wachten tot november 2019, misschien dat ze dan weer zaden te koop aan gaat bieden. Haar website goed in de gaten houden dus.

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:35

Hallo Ria,
Dankjewel voor je antwoord in deze drukke tijd!!
Diana

Anoniem 30 december 2018 om 23:08

Hallo Diana,
Wat ziet de taart er heerlijk uit. Zou er zo een hap uit nemen.
Ben ook benieuwd hoe de kalender er uit gaat zien, maar doe het rustig aan. We hebben maar één paar handen, ook al zouden we er wel een paar bij willen.
Wens jullie ook nog een fijne jaarwisseling toe, en een goed tuinjaar 2019.

Groetjes,
Anneke

Esther 30 december 2018 om 23:32

Hallo Diana,
Omdat je zó hard aan het werk bent, en eigenlijk niet eens de tijd voor kerst neemt (dagen waarop ik van mezelf niets moet), wens ik jou vast iets toe voor volgend jaar. Dat je met regelmaat een week vrij neemt en NIETS hoeft. En alleen maar doet waar je zin in hebt.

Ik heb mezelf verwend met een prachtig boek over geneeskrachtige kruiden. Heb er in gelezen, zoek er wat over op. En alles op zijn gemak. Zonder deadlines of schema’s die ik mezelf heb opgelegd. Dat komt in januari wel weer.

IK ben NIET teleurgesteld als het wat later wordt. Maak er in ieder geval een gezellige oud-en-nieuw van en een lekkere luie nieuwjaarsdag.
Een heel goed 2019 toegewenst.
Groetjes, Esther

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:34

Hallo Esther,
Mijn rustperiode komt wel.
Nog even doorwerken en dan moeten we de hele agenda inleveren en 2 weken op de drukker wachten.
Dus dan ga ik uitslapen, naar de tuin, de sudoku-vijflingen maken die Ruud voor me heeft opgestuurd, lekker suf een filmpje kijken, etc..
Half januari vieren wij dit jaar onze kerstmaand 🙂
Veel plezier met het boek, klinkt leuk en interessant!
Diana

Margriet 31 december 2018 om 08:37

Hallo Diana, ook bij mij komen de tuinkriebels elk jaar net voor januari weer. Eerste volle week van januari ga ik ook tuinbonen voorzaien, ik heb alleen heel veel last van artose aan mijn handen dus het gaat heel langzaam en gelukkig heb ik goede hulp van mijn man.
Wat een prachtige taart had je gemaakt, goed idee voor volgend jaar om samen met kleinzoon te maken. Een heel gelukkig 2019 toegewenst dat het maar weer een goed tuinjaar mag worden.
Groetjes Margriet

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:42

Hallo Margriet,
De taart was eigenlijk heel eenvoudig te maken, en leuk om gezamenlijk te versieren.
Wij hebben gisteren een extra zak potgrond meegenomen, zaterdag tuinbonen zaaien 🙂
Sterkte met de arthrose! Ik hoop van harte dat het je niet al te veel belemmert bij het tuinieren!
groetjes, Diana

Lieneke Janssen 1 januari 2019 om 11:11

De agenda besteld. Ik vind het altijd heel leuk om je stukjes telezen . Het maakt me iedere keer weer enthousiast. De moestuin is een heerlijke plek om er mee bezig te zijn . Dank je voor alles wat je schrijft, kijk enorm uit naar de moestuinagenda. Groetjes Lieneke

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:44

Hallo Lieneke,
Dankjewel voor je bestelling!!
Ik hoop van harte dat je de agenda heel goed kunt gebruiken in de moestuin!
Ik ga die zelf in ieder geval zeker standaard in mijn tas meenemen, zoals ik dat nu altijd deed met gelamineerde velletjes van de groentezaaikalender 🙂
groetjes,
Diana

Anne-Marijke 1 januari 2019 om 12:52

Hallo Diana en Ruud,
Allereerst de beste wensen voor 2019

Al een tijdje krijg ik de nieuwsbrief niet meer via de mail.
Heb ik iets gemist, komt hij niet meer via de mail?
Ik ben een poosje niet zo actief geweest op het digitale vlak.

Ik mis hem want aan de hand van jouw verhalen ging het goed met mijn tuin.
Hopelijk krijg ik hem weer.

Lieve tuingroet,
Anne- Marijke

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:57

Hallo Anne-Marijke,
Ik heb gelijk even gekeken maar je staat met dit mailadres gewoon in de lijst hoor. Dus je zou ook de mails moeten krijgen (ik heb mezelf in het allereerste begin ook aangemeld zodat ik zelf de mail ook altijd krijg, als test en ik krijg elke week netjes de mail, meestal op zaterdag of zondag (dat stel ik zelf in). Zou het kunnen dat de mail als spam wordt gezien en in je spambox terecht komt?
Ik hoop dat daar de oplossing ligt!
groetjes, Diana

stefanie schipper 1 januari 2019 om 20:48

ik ben ook erg benieuwd naar jullie zaai agenda, heb hem ook meteen besteld..

Ruud & Diana 3 januari 2019 om 10:58

Hallo Stefanie,
Dankjewel voor je bestelling en je vertrouwen!
Ik hoop van harte dat je de agenda handig vindt en in de tuin gaat gebruiken bij het zaaien en planten!
groetjes,
Diana

Kim 4 januari 2019 om 15:45

Hoi Diana en medelezers,

Ik heb de agenda ook maar meteen besteld, lijkt me super handig! Maar maak je niet te druk bij het maken ervan, als hij wat later komt is er echt geen man overboord.

Iets heel anders: het is (helaas?) weer tijd om de kerstspullen op te bergen, ook de boom gaat de deur uit. Nu hebben wij sinds afgelopen zomer een compostton en ik vroeg mij af: kan de boom (onbespoten) hier, klein gemaakt, ook op? Of wordt het dan te zuur? Kan de hele boom erop of alleen de takken of juist alleen de stam? Als het niet kan, hebben jullie nog andere ideeen anders dan naar de gemeente of in de openhaard?

Groetjes, Kim.

Ruud & Diana 5 januari 2019 om 09:08

Hallo Kim,
Leuk, dankjewel voor je bestelling!!
Over je vraag: je kunt de wat dunnere takken van de kerstboom zeker ook composteren hoor. Mijn ervaring is wel dat het vrij lang duurt voor de naalden volledig gecomposteerd zijn maar het kan prima. De stam en de dikkere takken duren te lang om te composteren en zou ik alleen gebruiken als je ze kunt ‘hakselen’. En kerstboomtakken gaan uiteindelijk maar een heel klein deel van de composthoop worden en dus hoef je met de takken van 1 boompje niet bang te zijn voor de zuurgraad (en als je dat wel bent omdat je veel dennentakken hebt en weinig andere materiaal, kun je de rijpe compost gebruiken voor bijvoorbeeld onder blauwe bessen, zwarte bessen, frambozen, etc..
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties