Het wordt lente!!

Het werd zojuist echt gezegd, op het NOS-journaal nog wel: een wisselvallig en koel paasweekend…… en daarna gaat het kwik fors omhoog. En ik zag 16 graden op het scherm staan. Bijna als een Fata Morgana.

Wordt het dan eindelijk lente? We zijn er wel aan toe. Want vandaag (vrijdag) hebben we met winterjas aan en sjaal om de aardappelen gepoot, potten versjouwd, rekken geplaatst, de laatste compost uit de compostbak de kas in gereden. Alsof het februari is: hoe harder je werkt, des te minder koud krijg je het 🙂 .

Alles is toe aan de lente: pas nu gaan de aardbeien tussen alle verdorde bladeren nieuwe groene blaadjes maken:

 

We wachten tot het een flinke toef groen is, dan gaan we de verdorde blaadjes wegknippen.

We hebben de tuin ook gevoed, voor het nieuwe tuinseizoen, bijna een maand later dan normaal. Wij hebben dit jaar een basisbemesting gegeven van Culterra (de groene), afhankelijk van het soort groente gaan we volgende maand nog wat extra’s geven (bijvoorbeeld nog wat kali bij de aardappelen als die eenmaal boven de grond staan en goed groeien).

Vandaag hebben we wat soorten verspeend (spitskool, viooltjes, platte peterselie, etc.). En ik had beloofd om te laten zien wanneer de Polygonum oriëntale kiemt. Bij deze:

 

Ze is een echte koudekiemer, ik heb de zaden eind december in de koude kas in een tray gezaaid, na alle kou en donkere dagen kiemen de zaden nu, bijna 3 maanden na het zaaien (het vermiculiet is zelfs een beetje groen uitgeslagen door de tijd en de kou). Ik vind het altijd weer een wonder! Mocht je haar buiten hebben gezaaid, dan kan het kiemen wellicht nog wel een week of 2 op zich laten wachten.

Omdat er voor maandagnacht nog lichte nachtvorst wordt voorspeld wachten we nog met het uitplanten van sommige soorten. Die paar dagen kunnen er ook nog wel bij. Maar dan gaat daarna dan ook bijna alles naar buiten (16 graden, ik moet komend weekend alvast in de kast op zoek naar een t-shirt): volgende week gaan we de Dahlia’s en Canna’s uitplanten, potten met Salvia’s terug knippen, voeden en buiten zetten, de terrastafel en stoelen schoonmaken, het groen van de tegels soppen, dorre dode bladeren wegknippen en kijken of er daaronder al groen leven tevoorschijn komt.

De soorten die goed tegen kou kunnen weten al dat de lente er nu echt aan komt. De knofloken lijken al iets groener en groter te worden:

 

Ook die hebben wat voeding gehad, want ze mogen nu weer aan de groei komen. En de vorige week uitgeplante kapucijners en Lathyrus hebben ook weinig last van de kou:

 

Achter hun bescherming (want de duiven hebben verder nog niet veel verse en jonge blaadjes te eten) staan ze er fris en groen bij.

Morgen gaan we uien poten. En nog wat zaaien. Ik heb op het nippertje nog wat zaden in Engeland besteld, van roodbloeiende tuinbonen, lilablauwe radijs en extra hoge blauwe Ageratum, tot Black Tuscany kool en Papaver rhoeas Pandora – allemaal voor de 2 mooie moestuinbakken 🙂 .

Ik ga trouwens voor de 2 mooie moestuinbakken dit jaar 2 pagina’s bij houden met ontwikkelingen in die 2 bakken: Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 1 en Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 2. En dit moet ik ook nog even melden: na dit weekend sluit ik de zadenlijst, mocht iemand er nog iets uit willen kopiëren, dan kan dat nu nog, en na dit weekend kun je altijd nog informatie over de tomaten, pepers, etc. in de databases terugvinden.

Oh ja, nog even iets over pepers en paprika’s en aubergines: die staan thuis nog in een licht verwarmde kamer. Vorige week had ik het idee dat het blad iets geel werd en heb ik de zaailingen wat voeding gegeven. Het is tenslotte ruim 6 weken geleden dat ik de zaailingen heb verspeend, en na 6 tot 8 weken is de voeding in potgrond op. En nu staan de zaailingen er zo bij:

 

Hoe lang moeten deze zaailingen (nou ja, het zijn nu bijna wel meer ‘jonge planten’) nog binnen blijven? Nog wel een paar weekjes. En dat terwijl, als je heel goed kijkt, er (in slechts een paar planten hoor, laat ik niet overdrijven) al wat kleine knopjes verschijnen:

 

Dit is de vroege kleine paprika Mini Bell Chocolate, binnen een week of 2 zal ze gaan bloeien. ik heb de deur van het licht verwarmde kamertje maar open gezet, een beetje koelte houdt de planten wellicht nog iets in toom, Voor de teelt onder glas ga ik rond half april goed naar de lange termijn weerberichten kijken en besluiten wanneer de planten naar de kas mogen verhuizen.

Tot slot nog 1 foto met bewijs dat de lente er nu toch echt aankomt, de blauwe bessen:

 

Volgende week, bij 16 graden Celsius (ik kan het nog steeds bijna niet geloven) zullen de planten in blad komen te staan. En net als de blauwe bessen zijn we zijn daar nu wel eens een keer aan toe.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin

Hoi Diana,

Wat een geluk dat je schrijft dat de Polygonum buiten nog wel 2 weken kan duren. Na de hele maand in de potjes te hebben getuurd wilde ik ze vandaag bijna weg gooien.
Maar gelukkig hebben we altijd jou blog nog.

Groetjes Karin

Esther

Hoi Karin en Diana,
Ik was dit jaar ruim op tijd met de Polygonum zaadjes van vorig jaar.
Zo in oktober geloof ik, in een plastic kasje. Er kwamen twee rode puntjes op. Geweldig. Maar toen heb ik ze buiten gezet en kwam er (strenge) vorst en van alles en waren de rode kiempjes opeens verdwenen. Maar vandaag gelukkig weer een rood kiempje gezien.
… en na het bericht van Diana hoop ik er binnenkort meer te zien.
Groetjes, Esther

Luc

Dag Diana,

Welke voeding geef jij aan uw zaailingen?

Saskia

Hee Diana,
Mijn knofloken staan er ook trots bij. Je schrijft, dat je ze iets hebt bijgemest. Maar waarmee? Op je site staat, dat je ze alleen wat kali geeft halverwege de groei. Is dat het, of geef je toch nog iets anders erbij?

Mark en Marion

Wauw! Volgend weekend ruim 20 graden volgens weeronline

Saskia

Ah bedankt Diana, dan ga ik dat ook geven aan mijn moedige knofloken!

Ingrid

Hallo Diana,
Bedankt voor je leuke blog weer! Gave foto’s.
Ik wil je graag vragen of zaailingen, met name tomaat naar grotere potjes zouden moeten als de worteltjes al door de gaatjes onder komen.. het duurt nog even voor ze naar buiten gaan. En ik denk dat het nu 9 cm potjes zijn. Maar ze groeien flink! Wat denk jij?
Hopelijk kan je mij adviseren ^^ dankjewel alvast!
Groetjes Ingrid

Ingrid

Dankjewel! Duidelijk.. In dat geval blijven ze nog even fijn staan : )

Carine

Hoy Diana en Ruud,
Goed dat je dit schreef over de polygonum oriental, ik was het ook een beetje aan het opgeven. Het staat bij mij ook buiten, dus zal geduldig afwachten. Hier is vanaf vandaag ook eindelijk verandering in het weer gekomen, zodat ik serieus uit mijn pijp mag komen. Vandaag heerlijke paardenbloemengelei gemaakt, dat geeft onmiddelijk het gevoel van lente.
Opnieuw mooie foto’s waarvoor dank.
Groetjes carine

Carine

Coucou Diane, Even laten weten dat na maandenlang geduld de polygonum oriental begint uit te komen!
Groetjes carine

marike

Hoi Diana,

Heb dit jaar voor het eerst zaden bij jou besteld, o.a tomatenzaden. Heb ze nu ruim 2 weken geleden gezaaid maar er komt nog niks boven . Is het verstandig om opnieuw te beginnen ? Ze staan afgedekt in het raamkozijn op de vensterbank .
Groetjes marike

marike

Bedankt voor de goede tips , ga een nieuwe poging wagen !

marike

Heb een poging gewaagd en de meeste zijn uitgekomen! En wat ben ik daar blij mee zeg. Bedankt voor je goede tips !

Sabine

Ik heb heel veel tips en inspiratie uit jouw website gehaald.
Sinds een jaar woon ik in een huurhuisje met een zonnige voortuin met losse, vruchtbare grond waar ik verder niets aan heb want ik zie er niet veel van vanuit het huis.
Dus begonnen met moes-tuinieren. In de voortuin moet dat wel een beetje mooi er uit zien, daarvoor heb ik veel tips van je site gehaald voor gekleurde en mooie soorten. Paarse peulen en -bonen, gele courgettes, rode sla, bontgekleurde peperplantjes e.d. Met wat bloemen en potten er tussen lijkt het dan hopelijk nog een beetje op een voortuin.
Nu ben ik aan het experimenteren met de Pokon moestuin-mix in (cement)kuipen met staken van hazelaar.
Ik ben daar erg enthousiast over. Die grond is heel handig om mee te werken.
Voordeel is dat ik de bakken tijdens de extreme vorstperiodes even binnen kon zetten.
Met die mix zijn de bakken nl. helemaal niet zo zwaar.
En met een combinatie van planten (rode tuinboon, andijvie en rucola) ziet het er heel leuk uit en de plantjes hebben een flinke voorsprong.
Straks komen er tomatenplanten in. Die kan ik dan ook in natte periodes binnen zetten of beschut plaatsen.
Bedankt voor al je inspiratie…..

Elsa de Geus

Hallo Diana,
Alle tomatenzaden die ik bij jou had besteld doen het prima..het is een lust voor het oog…een deel heb ik thuis..een ander deel al naar de kas gebracht.
Ik heb er veel zorg aan besteed..eerst in zaaitrays met cocos/vermiculiet..in de kleine Actionkasjes..daarna in de vierkante potjes op tafel voor het raam in grote kasjes met plastic hoes van de Action..toen ze wat groter werden naar de logeerkamer..om vast een beetje af te harden…ik heb er niet één gehad die slap werd of t loodje legde….kan niet wachten tot het eindelijk droog en warmer wordt..

Dominique

Ook buiten is bij mij de Polygonum oriëntale aan het kiemen.

johan vandommelen

Beste Diana
Jij raadt Lathyrus Mrs. Bernard Jones aan als beste variëteit reukerwt.
Helaas vind ik online geen enkele shop/zaadhandel waar het zaad van deze reukerwt verkrijgbaar is (behalve in Groot-Brittannië, maar dat is geen optie).
Heb je misschien een tip of heb je zelf nog enkele zaden beschikbaar?
Dan hoor ik dat graag.
Met dank
Johan

johan vandommelen

Dag Diana
Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke reactie.
Alternatieven zijn er inderdaad in overvloed heb ik gemerkt.
Mijn zoektocht zal eerst naar Kings High Scent gaan, want Diana’s adviezen sla je natuurlijk niet zo maar in de wind, hè.
Alvast een zonnige weekend gewenst!

Met vriendelijke groet
Johan

Saskia E

Hallo Johan,

ook ik ben benieuwd naar het ras Kings High Scent en ben ook even wezen googlen,
en zie tot mijn verbazing dat denieuwetuin.be ze gewoon verkoopt.
Is dit misschien een idee?
Ik ga ze in ieder geval bestellen en kijken of ze ook zo mooi zijn in het echt,

groetjes,

Saskia E.

Loes Mouwens

Hallo Diana,

Alle zaden die ik bij jou besteld heb zijn uitgekomen. Je had ze dus goed ingepakt ivm de kou. Ben benieuwd welke aubergines het worden. Bedankt voor je geweldige site en groetjes van Loes.

Sandra

Hallo Diana,

Wat een leuke en informatieve site heb je! Wij hebben sinds dit jaar een huis gekocht met een kas erbij. Nu hebben we de bovenste laag eruit geschept en flink water gegeven, daarna koemest gegeven en erdoor geharkt.
Nu hebben we wat tomatenplanten geplant maar de aarde wordt groen en als we water geven blijft het water op de aarde staan.

Wat doen we fout ik kan niet zo goed vinden wat we moeten doen? Ik hoop dat je me advies kan geven.

Groetjes Sandra

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties