Eindelijk

We hebben er lang op moeten wachten, heel lang, en vannacht was het nog flink koud. Maar nu lijkt dat allemaal voorbij; het wordt warmer, overdag en ’s nachts. En dat betekent dat we, na alsmaar bij de kachel zitten en wachten tot we in de tuin konden beginnen, we nu ineens heel veel te doen hebben.

Eindelijk kan alles naar buiten (of bijna alles), ga ik dus snel nog een aantal soorten zaaien, kan er verspeend worden, en uitgeplant, en ook al weer gewied. Jeetje, het zal toch niet zo zijn dat we ook zelfs al water moeten gaan geven? Na al die maanden van regen en kou verheug ik me blijkbaar zelfs op het sjouwen met gieters.

Ik ga dan ook niks meer in huis houden (nou ja, de pepers, paprika’s en aubergines nog even, maar zelfs die niet heel lang meer). De kassen moeten opgeruimd worden, leeg, want daar moeten alle verspeende zaailingen in worden gezet. En de zaailingen van de tomaten gaan we daar zetten tot ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. Dat duurt trouwens nog wel even want ze hebben pas 4 blaadjes, hebben hier na de kieming op een te koude kamer gestaan – en dat is dan weer de schuld van de paprika’s en pepers die hier altijd worden voorgetrokken en de beste plek in huis krijgen.

Wet eten al rucola uit de kas, en spinazie:

 

Het wordt lente!!! Er zijn jaren dat we de lente in sluipen, maar nu springen we erin. Ik verwacht dat volgende week de eerste fruitbomen gaan bloeien, het onkruid de grond uit schiet, de sla in de saladebak kiemt, de grond na een lange natte en koude winter opwarmt en opdroogt, en dat we zelf eindelijk eens zonder winterlaarzen aan naar de tuin kunnen.

Ik ga volgende week bonen zaaien, en komkommers, courgettes, etc.. Ik heb daarover trouwens een blog geschreven op de website van Pokon: Vorstgevoelige groenten voorzaaien in april.

En de potten gaan naar buiten. En dat is ook heel veel werk. Ruud herinnerde me afgelopen week nog aan een blog dat ik vorige zomer schreef, over het minderen van het aantal potten. Omdat ik in de zomer altijd bedenk dat het heel veel werk is; voeden, water geven, terwijl er dan altijd al zoveel te doen is. Dit is het blog waarin ik de potten van dat jaar liet zien: Tel even mee. En ik zal, vol zelfreflectie, hieronder even de zinnen kopiëren die van belang zijn:

“Ruud zegt, terwijl hij weer een gieter vult en zucht: “Dit is toch geen minderen?”. Dat is zo. Ruud weet ook na al die jaren wel dat ik elk jaar zeg te minderen, maar dat het uiteindelijk altijd anders loopt. Ik heb geen idee waarom. Elk jaar neem ik me in de zomermaanden voor om het jaar erop minder potten te gaan zetten, vaak tijdens het sjouwen van gieters water op iets te warme dagen. Dat duurt tot ergens rond april/mei van het volgende jaar. Dan verander ik langzaam, pot voor pot, van gedachten. Ik kom blijkbaar plaats tekort, of ik zie de grote stapel met lege potten staan, of ik wil iets bewaren, of overwinteren, of ik vind gewoon iets heel leuk voor in een pot. Maar ik vergeet mijn voornemen in een tijd dat er nog niet zo veel potten staan. En dat het nog niet zo warm is. En dat ik niet daarna nog 2 emmers krootjes moet koken. Ik kan er dus ook niet zo veel aan doen dat er in het tuinseizoen steeds meer potten verschijnen. Het ‘slibt aan”.

Einde quote. En Ruud zucht, alweer. Want hij voelt de bui al hangen. Ik ook trouwens.

Agastache Fleur heeft de winter overleefd, kan ik ook niks aan doen:

 

Een nieuwe heel bijzondere Canna, en nog zo klein, die kan ik echt dit jaar nog niet zomaar in de volle grond planten. En die andere pot is gevuld met een Fuchsiastekje dat ik afgelopen winter in huis heb overwinterd, en dat heb ik toch niet voor niks gedaan…….

 

Oh ja, voor aan het blauwe hek in de volkstuin; 2 soorten tijm (een compacte ‘gewone’ tijm en een paars bloeiende kruiptijm):

 

En dan gaan we komend weekend pas echt de potten buiten zetten; 5 Brugmansia’s. Ik heb Ruud moeten beloven om daar de 3 mooiste uit te kiezen en de andere 2 weg te doen aan het einde van dit tuinjaar. Bruut!!

En natuurlijk de Cassia corymbosa, nog wat Canna’s, een Colocasia, een vijg in een speciekuip, een Asarina, nog een Salvia microphylla, en nog een Fuchsia. En ik durf het niet te zeggen, maar dan tel ik er al weer iets meer dan 30. Tot nu dan.

Oh ja, over die laatste Fuchsia, die is echt heel mooi, even een foto van vorig jaar:

 

Ze heeft de winter buiten doorgebracht, heeft alleen bij vorst telkens kortdurend binnen om de hoek op de deurmat gestaan, en bij temperaturen boven nul direct weer naar buiten. Ondertussen heb ik de bovenlaag van de bedekking en grond verwijderd, voeding gegeven (ik gebruik graag van die langwerkende voedingskorrels), laagje potgrond er bovenop en tot slot een laag hydrokorrels erop. En zo is de Fuchsia ook weer klaar voor een nieuw tuinjaar:

 

En als je heel goed kijkt gaat ze binnenkort al weer bloeien:

 

En zo rennen we nu dus de lente in, zo veel te doen, maar in dit geval is dat een heerlijk gevoel; lekker de hele dag in de tuin, hard werken, van zaaien en poten en verspenen en planten; het zijn allemaal beloftes voor dit tuinjaar. Eindelijk.

Tot slot nog even wat meldingen:

 • Ik heb 2 pagina’s bijgewerkt; tekst aangepast en waar nodig aangevuld, nieuwe foto’s geplaatst, etc: Knoflook en Pompoen.
 • Daarnaast zijn ook één van laatste pagina’s in de serie over de Mooie Moestuin klaar: Kruiden en Fruit (maar nu gaat Ruud ze nog een keer lezen, typfouten eruit halen, en zinnen die hij niet duidelijk vindt markeren).
 • Over de ‘nieuwsbrief’ (de mail met een melding dat ik een blog heb geschreven): voortaan wordt er één keer per week een mail verstuurd met de link naar de blog(s) die ik die week heb geschreven. Dat zou dan in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst moeten gaan gebeuren….. ik ben alvast aan het duimen.

Iedereen een zonnig tuinweekend gewenst!!

En we eten de eerste radijsjes uit de kas (het waren er nog maar 4 maar ze waren wel heerlijk, en met dit weer volgt de rest ongetwijfeld snel.

 

43 gedachten over “Eindelijk”

 1. Diana,

  Wanneer zet jij dan je paprika planten al in de kas? Wat doe je dan als ze toch nog vorst voorspellen?

  Mvg,

  Michiel

  1. Hallo Michiel,
   We gaan misschien eind volgende week de zaailingen wel naar de tuin brengen. Maar dat ligt dan vooral aan de lange termijn-weerverwachting. En ik schrijf dat meestal niet op de website omdat ik ook een beetje bang ben dat meer mensen dan hun planten naar de kas brengen. En uiteindelijk kan dat toch gevaarlijk zijn. Hier is de kans op nachtvorst altijd net iets kleiner (ter illustratie; vannacht was het hier +2,8 graden, in ‘Hupsel’: -2,1 graden). En in de kas begint het nu wel flink op te warmen, deuren ducht houden, grond op laten warmen, gieters met water in de kas zetten, en dat scheelt in een koude nacht ook wel een paar graden. En desnoods bouwen we een tentje van vliesdoek om de peperzaailingen heen. En tot slot, als het meer dan 2 of 3 graden gaat vriezen; dan zullen we dus alle zaailingen weer naar huis moeten gaan verhuizen.
   groetjes,
   Diana

 2. Joepie! Alles gaat groeien!
  Ik ben zelf altijd al in de war als het erom gaat wanneer ik boontjes zal voorzaaien, maar nu ben ik ook een beetje aan het twijfelen door jouw blog . Je schrijft dat je nu boontjes gaat voorzaaien, maar in de pokon-link over vorstgevoelige planten staat, dat je echt moet wachten tot half april of nog iets later.
  Ben je nu misschien toch een beetje ongeduldig (net als ik…) of kan het nu toch ook al best?
  Vorig jaar had ik trouwens 1 april ofzo binnen boontjes voorgezaaid, die later in de kas werden uitgeplant, maar uiteindelijk hadden we maar 1of 2 weken eerder boontjes dan die van buiten.

  1. Hallo Saskia,
   Ik wil graag wachten tot half april. Het is vandaag nog 6 april, morgen gaan we verspenen en schorseneren zaaien en de kassen opruimen en leeg maken, zondag de tuin thuis opruimen en inruimen, maandag en dinsdag zijn er verplichtingen. Nou, en dan is het toch al weer 11 april 🙂 . De stokbonenzaden liggen nog netjes boven, maar het zakje stamboontjes heb ik alvast in de huismaker gelegd. En dat zou kunnen betekenen dat ik eind volgende week alvast wat vroege stamboontjes ga zaaien, en dat ik met de stokbonen ga wachten tot de derde week van april.
   groetjes,
   Diana

 3. Hallo Diana,
  Waarom dek je potten af met een laagje hydrokorrels?
  Ik heb ook weer helemaal zin in het voorjaar.
  Groet,
  Janneke

  1. Hallo Janneke,
   Ik heb vorig jaar de grond in de potten bedekt met boomschors, dat vonden we erg mooi (plus de grond en voedingskorrels kunnen met water geven niet zo makkelijk over de rand stromen, het houdt het vocht vast onder de schorsstukjes, en het houdt onkruid tegen). Het werkte heel goed bij bijvoorbeeld de Fuchsia’s en Salvia’s, maar de Brugmansia’s en Cassia bloeiden wat minder goed (als ik er logisch over nadenk komt dat omdat een deel van het boomschors ging composteren, en voor het composteringsproces is voeding nodig. En dus hadden we bedacht om het dit jaar met kleikorrels te proberen; houdt onkruid tegen, gaat verdamping van de grond tegen dus de grond blijft langer vochtig, en het houdt het wegstromen van grond en voedingskorrels tegen. Of het wat wordt weet ik niet, dit is pas de eerste keer dat we het zo proberen. Maar vooralsnog zijn we er wel enthousiast over. En dit is duurzamer in gebruik, want uiteindelijk is het gros van de boomschorsstukjes gecomposteerd maar de kleikorrels kunnen we aan het einde van het jaar in een zeef uitspoelen en volgend jaar opnieuw gebruiken (hoop en denk ik).
   groetjes,
   Diana

 4. Hoi Diana & Ruud,

  Weet je of er vroege snijbonen bestaan? degene die wij gebruiken kunnen pas in juli gezaaid worden. Onze tuinbonen hebben wel een beetje vorstschade, zwarte plekjes hier en daar. De lente is wel begonnen, de zwaluwen zijn terug(4 of 5) en bouwen hard aan nieuwe nesten. Maar ze bouwen ze zo goed dat er nog een 8-tal nesten van vorige jaren zijn.
  Wij gebruiken kleikorrels ook onderin potten. Uiteraard ook bovenop, jaren achter elkaar. Uitspoelen is een goed idee van je Diana.

  1. Hallo Liz & Co,
   Juli is wel laat voor snijbonen, waarom eigenlijk (want bonen en dus snijbonen kunnen toch gezaaid worden wanneer er geen nachtvorst meer komt)?
   Wij zaaien alle snijbonen, zowel stok- als stamsnijbonen rond begin mei voor. Onze favoriete rassen zijn Helda, Supermarconi en Mantra. Maar als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat we de laatste 3 of 4 jaar nog maar een paar stokken met snijbonen telen. En dat is simpelweg omdat we vooral sperziebonen telen voor verse consumptie), en voor vers en invriezen ook spekbonen en pronkbonen erg lekker vinden. Ruimtegebrek 🙂
   Nog 2 tot 3 weken en komen hier de eerste gierzwaluwen (meestal in de laatste week van april), ik verheug me er nu al op!!
   Ik heb bij nieuwe potten inderdaad ook onderin een laag van zo’n 5 centimeter kleikorrels gedaan. Maar ik heb ook wat zware overwinteraars die ik gewoon in hun oud pote/grond heb laten staan.
   Als ik je zo begrijp zijn jullie er ook tevreden over, ik ben benieuwd hoe het hier gaat bevallen.
   groetjes en veel plezier in de tuin!!
   Diana

    1. Ja, goed hè (van Augus, niet van mij hoor)!
     En ook mooier dan de oude mails, vind ik zelf.
     Ik zal deze week 2 keer een blog schrijven, om te testen of volgende week van zaterdag op zondag er dan ook 2 links naar 2 blogs in staan 🙂
     groetjes,
     Diana

     1. Veel mooier, professioneel, het lijkt Pokon wel. Er is nog steeds een vertraging, maar een kniesoor die daar………..

      1. Hallo Liz & Co,
       Ja, mooi hè! Ik durf niet te zeggen hoe lang dit programma over het versturen van de mails doet, maar in ieder geval heel veel sneller dan het programma ‘post notif’ dat er eerst voor werd gebruikt (dat deed er ruim 2,5 dag over, en nu gok ik op de nacht en een deel van een dag). En dat is dan de beste optie die ook nog gratis is, want zoiets als mailchimp (dan zouden alle mensen de mail binnen 10 minuten ontvangen) zou 50 euro per maand kosten. Ik ben hier in ieder geval erg blij mee!
       Diana

   1. Over de snijbonen, het is vrij moeilijk bij ons in France doosjes snijbonen te vinden, weinig vraag horen we vaak. We hebben nu 2 doosjes waarvan één “Brederode” (Groen) en een doosje gele. Op beide doosjes staat zaaien vanaf juli. We gaan jouw tips opzoeken en proberen via internet vroege (nederlandse) snijbonen te kopen. Wat een weelde aan foto’s en onderhoudend schrijfsel, merci.

    1. Hallo Liz &Co,
     Ik durf het niet te beloven want ik ken deze 2 rassen niet, maar ik ken geen enkel snijbonenras dat niet gewoon in mei gezaaid zou kunnen worden. Eigenlijk is het zaaien van stokbonen in juli zelfs aan de late kant (niet voor stambonen). Misschien zou je van beide rassen 5 zaden op willen offeren om gewoon rond begin tot half mei te zaaien, en dan te vergelijken met de rest van de zaden die je dan in juli zaait? Ik ben benieuwd hoe je dat zou ervaren.
     groetjes,
     Diana

     1. Hoi Diana,

      Merci beaucoup voor je slimme ‘opoffertip’ dat gaan we doen. We hebben ook spaanse “bonen” en artemis snijbonen gevonden. Ook nog Merveille de Venice gele Botersnijbonen. Zaaien v.a. April, grondtemp boven 10-12C.

 5. Hallo Diana & Ruud,
  Ik heb zoëven jullie stukje over pepertjes gelezen, maar waar ik naar op zoek was kon ik niet echt vinden.
  Een vriend van mij is naar Thailand geweest, en had voor mij een zakje pepertjes meegenomen (vers).
  Nu heb ik de zaadjes te drogen gelegd op wat keukenrol maar begon me af te vragen of ik ze eigenlijk wel moet drogen als ik van plan ben ze gelijk te gaan zaaien?
  Bedankt voor jullie informatieve website.
  Succes dit jaar met de plantjes!

  Groetjes, Jurgen

  1. Ik zou het gewoon proberen. Niet direct met alle zaadjes; enkele als reserve achterhouden. Maar grote kans dat het werkt.
   Verse tomatenzaden kiemen gewoon zo. En rijpe sugar snap zaden heb ik (zonder ze te laten drogen) gezaaid naast gedroogde. Kiemden even goed.
   Drogen is belangrijk wanneer je ze bewaart. Maar ik denk dat veen zaden ook kiemen zonder eerst gedroogd te zijn.

   1. Hallo Ann en Jurgen,
    Inderdaad kun je bijna alle zaden ook vers zaaien. Omdat dat zelden voorkomt vermeld ik het nergens (en het komt zelden voor omdat zaden normaal gesproken in de nazomer of herfst worden geoogst en dan worden gedroogd en bewaard tot het zaaien in het voorjaar). Ik zal even in het hoofdstuk erbij zetten dat verse zaden in principe prima kunnen worden gezaaid. Ik zit te bedenken welke zaden daarop een uitzondering vormen maar ik kan vooralsnog niks bedenken.
    groetjes,
    Diana

 6. Dag Diana,
  Blijkbaar ben ik uit jullie mailadressen lijst gevallen. Sinds 4 maart niets meer ontvangen.
  Gisteren heb ik geprobeerd me opnieuw te abonneren, krijg dan bericht dat ik een berichtje terug zal krijgen in mijn mailbox, maar dat gebeurt niet. Twee geprobeerd met hetzelfde resultaat. Misschien is het op te lossen?
  Ondanks dat, wel je mails en alle vragen en antwoorden, steeds met veel plezier gelezen.
  Dankjewel. Vandaag de eerste Kiss-me… in de tuin gezien. Was al bang dat dat niks meer zou worden. Eindelijk lente!
  .

  1. Hoi Anny,

   Nee hoor, maar de mail deed het tijdelijk niet.
   Er wordt aan gewerkt, en hierboven staat, dat het nu de bedoeling is dat we in de nacht van zaterdag op zondag mail krijgen, met een linkje naar de blog van die week.
   Dus als het goed is, zit er morgen wat in je mailbox. (maar dat is dan vast de link naar deze blog :-).
   Groetjes, Esther

   1. Hallo Anny en Esther,
    Ik sta zelf natuurlijk ingeschreven voor mijn eigen blog (niet uit een akelig soort zelfverheerlijking hoor, gewoon om te testen of de mail het doet, of ze dan ook goed wordt weergegeven en of de link werkt 🙂 ). En ik kreeg rond 01.15 uur de mail, dus hij doet het!! En daar ben ik erg blij mee!
    Anny, gefeliciteerd met je Polygonum-zaailingen!! Na het ontkiemen van de speciaal voor deze gelegenheid gezaaide Polygonum-zaden zie ik nu op een paar plekjes in de tuin ook zaailingen opkomen. Ze zijn heel makkelijk herkenbaar door de rood met olijfgroene kleur en smalle kiemblaadjes. Als de zaailingen goed groeien en bloeien zul je voortaan nooit meer hoeven te zaaien en vind je elk jaar ruim voldoende zaailingen rond de plaats waar ze heeft gebloeid.
    groetjes,
    Diana

 7. Hallo Diana,

  Ja, ik herinner me die blog vorig jaar met al die potten nog heel goed. Ik zat vanmorgen relaxed te lezen, toen de foto van je eerste pot verscheen, en toen de volgende foto met potten en toen schoot ik in de lach, want ik snapte waar je naartoe ging. 🙂
  Ik zie trouwens dat jouw rozemarijn het wel overleefd heeft. Ik had een struik van ruim anderhalve meter, en die is bijna helemaal bruin. De ‘heggetjes’ die ik van rozemarijn en tijm had gemaakt, zijn ook helemaal bruin. Denk jij dat het nog kan uitlopen?
  Mijn pepers en paprika’s en tomaten zullen het buiten moeten doen. Zo beschut mogelijk en met een afdakje. Zal ik vanaf half mei beginnen met afharden?
  En zaai jij komkommers en courgettes (grote zaden) in vermiculiet, of jouw mengsel.
  En dat het nog maar een tijdje mooi weer mag blijven.
  Groetjes, Esther

  1. Hallo Esther,
   Jammer dat je rozemarijn dood lijkt te gaan! Ik vrees dat hier de kruiprozemarijn (Rosmarinus prostratus) het niet heeft overleefd, begint ook al haar naaldjes te verliezen. Ik heb haar afgelopen nazomer moeten verplanten en dat is dan natuurlijk al een slechte start om de winter in te gaan. Tijm kan soms nog wel weer uit gaan lopen. Mijn ervaring is dat als rozemarijn echt helemaal bruin wordt en al haar naalden laat vallen, ze meestal niet meer te redden is.
   Je zou je paprika’s en pepers vanaf begin mei af kunnen gaan harden, mits de weersverwachting goed is. Overdag lekker naar buiten, in de avond weer naar binnen. Dan zou je ze dus half mei uit kunnen gaan planten, wanneer ijsheiligen voorbij is (maar altijd met argusogen naar het weerbericht blijven kijken).
   Ik heb vorig jaar komkommers en courgettes in vermiculiet gezaaid, dat ging over het algemeen goed maar niet alles kwam op (ik vind het nog heel lastig om de vochtigheid van vermiculiet in te schatten en courgettes, etc. houden zeker niet van teveel vocht). Dus dit jaar ga ik weer kiezen voor een luchtig grondmengsel van 5 delen potgrond en 1 deel grof brekerzand met wat vermiculiet erdoor.
   groetjes en veel plezier en succes met zaaien, verspenen, afharden en planten!!
   Diana

 8. Ik word elke keer weer vrolijk als ik je mailtje binnen krijg.
  Even een vraagje wanneer zet je de voorgetrokken boontjes in de tuin buiten.
  Een grijze spreuk zegt toch een boon mag de maand MEI niet zien!
  MARIAN.

  1. Hallo Marian,

   Ja, dat klopt. Mijn vader zei vroeger ook altijd ‘een boon mag de meimaand niet zien’ 🙂 . En voor wie het gezegde niet kent; dat betekent dat ze wel in mei mag worden gezaaid maar dat ze eigenlijk pas in juni mag kiemen, wanneer de grond warm genoeg is.

   Maar dat is wel een gezegde van vroeger. En soms geldt het nog steeds. Maar er zijn toch ook steeds vaker jaren dat het in de maand april niet of nauwelijks meer vriest. Het blijft een gok. Vandaar dat ik ook nog geen stokbonen ga zaaien, daar wacht ik nog een week of 2 tot 3 mee (en dan nog staan ze wel voor eind mei in de grond). Maar ik ga eind volgende week wat stamboontjes zaaien, en die gaan we uitplanten in een verhoogde bak die voor de kas staat. De grond in een verhoogde bak warmt wat sneller op, en voor de kas (met de warmte van de kas en de reflecterende zon in de rug) warmt de bak wellicht nog wat meer op. En zo hopen we op een vroege oogst van lekkere boontjes van eigen tuin. Maar als het toch ineens nog koud wordt eind april of zelfs in mei; dan kan het ook fout gaan. Dus ik gebruik er alleen wat oudere zaden voor, met nieuwe, dure, bijzondere rassen neem ik geen risico.
   groetjes,
   Diana

 9. Hallo Diana en Ruud,

  En daar is het “tegenweer”! Genieten maar!

  Groetjes,
  Ria

 10. Gewoon even dank je welk zeggen voor het enthousiasme waarmee je tijd en energie steekt in de website en de blog. Dank je wel, Diana!!!

 11. Hallo Diana.
  He,gelukkig je bent er weer.
  Weer genoten van je verhalen en ook wij zijn druk bezig met zaadjes enz.enz.

  groet, greet.

 12. Wat leuk Diana, met de uitgevoerde werken lukt het me de nieuwsbrief te ontvangen, wat ben ik blij !!
  Zo ben ik altijd mee, want ik ben een trouwe en enthousiaste volger van je planning.

 13. Ik heb hier veel bijgeleerd als beginner door te lezen hoe jij het doet. Dank u wel. Ik ben momenteel wat aan het experimenteren met vroeger uitplanten en buiten zaaien. Zo heb ik boontjes gezaaid en paprikas geplant. Ik had mijn paprikas begin dit jaar al gezaaid en er staan al bloemen op en zelfs vruchtjes.
  Ik kon gewoon niet wachten (hou ook niet zo van altijd regeltjes te volgen 🙂 ) maar heel nieuwsgierig hoe het gaat aflopen… Toch… voor alle zekerheid heb ik nog een deel plantjes binnen staan. Leuk van de email !
  Groetjes

   1. Oei dat is minder de fotos van vorig jaar… laten we hopen op goed geluk en dat er fantastisch weer op komst is.
    Groetjes

 14. Hoi Diana
  Ben net als jij zo’n ongeduldige tuinder. Ik heb de tomaten paprika’s en pepers al naar de kas gebracht. Ook de komkommers en meloenen staan al in hun containers. Na twee mislukte jaren dit jaar weer een poging gedaan om zelf komkommers te enten. Hoewel de onderstammen twee weken laten waren gezaaid dan de komkommers, ook nu weer te dikke onderstammen. Als er verschil in dikte is hoef je er eigenlijk niet aan te beginnen. Bij een paar planten kwam het redelijk overeen en daar is het enten ook goed gegaan. Ze staan er goed bij. Als onderstam gebruikte ik cucurbita ficifolia (pompoen). Het komkommerras is “Chinese slangen’ . De niet voor de ent geschikte planten kan je als een gewone pompoen laten uitgroeien en consumeren. Ook bij de tomaten heb ik een aantal planten op spirit F1 geënt . Het enten bij tomaten is veel makkelijker. Ga dit jaar goed bij houden of er bij de geënte exemplaren een grotere opbrengst is en heb van drie tomatenrassen zowel geënte als niet geënte exemplaren, die onder precies dezelfde condities worden gekweekt. Ik hou je op de hoogte. Nu maar hopen dat er inderdaad geen nachtvorst meer komt…….

  1. Hallo John,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring!
   Ik hoop dat het goed komt met mijn eerste entpoging 🙂 . ik ga het proberen met een Dia en een Bella F1. De zaden zijn gezaaid en ik was inderdaad ook van plan om een ficifolia in de tuin te planten want ik begreep dat ze niet kan kruisen met pompoenen en courgettes.
   Ik hoor graag later nog eens of het bij jou is gelukt en wat je ervaringen daarna met gezondheid en opbrengst, etc. zijn!
   groetjes,
   Diana

 15. Hoi Diana
  Gisteren kreeg ik van iemand zelfgeoogste tuinboonzaden gekregen. Mijn vraag is of ik deze nu nog kan zaaien, want de schenkef van de zaden zou graag wat foto’s van zijn geschonken tuinbonen zien. Misschien niet onbelangrijk om te vermelden dat ik de tuinbonen in Tenerife (canarische eilanden) gekregen heb. Groeit dit ras dan bij ons ook goed?
  Groetjes Niels

  1. Hallo Niels,
   Ik ga straks zelf nog wat tuinbonen zaaien (want ik had nog mooie rood bloeiende tuinbonen gekocht en gezaaid maar kwam er gisteren achter dat de muizen toch nog een piepklein gaatje in de bescherming boven de potjes hadden gevonden – alle 15 tuinbonen vakkundig uitgegraven, ze hadden als dank nog een paar schilletjes laten liggen 🙂 ).
   Tuinbonen kunnen goed tegen kou dus kan ik me niet voorstellen dat de tuinbonen uit Tenerife hier niet zouden groeien, misschien moet je bedenken of je de grond nog wat moet bewerken (ik heb geen idee wat voor grondsoort er op Tenerife is maar ik gok op zandgrond 🙂 ).
   En je kunt ze nu zaaien, maar doe het wel deze week nog, en ik ga zelf van de zaden die ga zaaien voor alle zekerheid wel ook nog wat zaden achterhouden, voor het geval het toch te laat blijkt te zijn (en/of de bonenluis te vroeg).
   groetjes,
   Diana

 16. Hallo Diana,

  Waarom worden de meeste groenten (zoals hierboven de boontjes) eigenlijk voorgezaaid? Kunnen ze, indien er geen vorst meer komt, niet gewoon zo de volle grond in?

  Groetjes, Kim.

  1. Hallo Kim,
   Je kunt zeker ook veel groenten direct ter plaatse zaaien. Op elke teeltpagina geef ik aan of wij ze voorzaaien of ter plaatse zaaien, en waarom.
   Bonen zaaien wij voor omdat we op vette klei tuinieren, onze tuinbuurman zaait ze ter plaatse maar als hij een regenachtige week treft rotten de zaden in de natte grond. Doperwten zaaien we voor omdat anders de muizen ze opvreten. Sla zaaien we voor omdat anders de slakken of eenden ze opvreten. Krootjes zaaien we graag voor om ze in het voorjaar net een wat betere start te geven, en we houden niet van uitdunnen. Etc. Maar iedereen mag vooral zelf per groenten bepalen of het in zijn of haar tuin handiger om ter plaatse of voor te zaaien hoor, ik probeer op elke teeltpagina aan te geven waarom wij ter plaatse – of voorzaaien.
   groetjes,
   Diana

 17. hallo,

  ik ben Karine. Ik geef les en op school hebben we een redelijk grote moestuin van ongeveer 160 vierkante meter. Verleden jaar hebben we hierin aardappeltjes geplant en we hadden een mooie oogst.
  Dit jaar hebben we de moestuin verdeeld onder een 10-tal leerkrachten, maar het grote probleem is dat het rond de moestuin vol zit met wilde konijntjes.
  Er komt wel een draad rond, maar niet direct.
  Ikzelf heb eind maar een 26-tal aardperen geplant met de kindjes. Hopelijk blijven de konijntjes hier af!
  Kunnnen we eventueel wat korrels strooien om de konijntjes weg te houden?
  Een sensortje plaatsen mag niet van de gemeente.
  Ik weet ook niet als er eventueel planten of kruiden zijn die de konijntjes weghouden?

  groetjes,
  Karine

  1. Hallo Karine,
   Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want wij hebben hier geen last van konijnen (ij hebben hier muizen, mollen, duiven, ratten en slakken maar gelukkig niet ook nog konijnen 🙂 ). Voor zover ik weet is de allerbeste manier om een gaasrek om de tuin heen te zetten (en in de grond in te graven). Maar als je googelt (en dan vooral ook in het Engels, dan vind je nog heel veel tips, kijk bijvoorbeeld even hier: http://pestkill.org/other/rabbits/how-to-keep-out-of-garden/
   Er zijn wel planten die konijnen niet lekker vinden, maar voor zover ik weet geen planten die konijnen verjagen.
   Sorry dat ik je niet kan helpen, maar als je googelt op ´hoe weer ik konijnen uit de tuin´ en how to keep rabbits out of the garden´ kom je op veel websites waar je wel tips kunt vinden.
   groetjes,
   Diana

 18. Hallo Diane,

  Is er een overzicht van moestuingewassen die je het best in een kas kunt telen? We overwegen de aanschaf van een kas van 3×7 meter maar willen naast kweektafels voor het opkweken ook gewassen als paprika, tomaten, enz in de kas gaan telen. Maar er is vast meer dat de moeite waard is.

  1. Hallo Joop,
   Dankjewel voor de tip, ik heb even opgeschreven dat ik misschien eens een wat uitgebreider stukje daarover zou kunnen schrijven. Lees vooral wel al dit hoofdstuk even (al moet ik dat nodig eens nakijken en teksten waar nodig aanpassen): https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-gebruik/.De soorten die je het best vanaf eind deze maand in een kas kunt telen zijn de soorten die warmte nodig hebben, dus planten zoals tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, komkommers, meloenen, basilicum. Maar daarnaast kun je een kas natuurlijk ook gebruiken om zaailingen in op te kweken, in de winter matig winterharde planten te overwinteren, vroege voorjaarsteelt van rucola, radijs, etc., late najaarsteelt van bijvoorbeeld peterselie, veldsla, rucola, mosterdblad, late zomerteelt van bonen, kolen, etc..
   groetjes en veel plezier met de start, aanschaf en planning van een kas!
   Diana

Reacties zijn gesloten.