Eindelijk

We hebben er lang op moeten wachten, heel lang, en vannacht was het nog flink koud. Maar nu lijkt dat allemaal voorbij; het wordt warmer, overdag en ‘s nachts. En dat betekent dat we, na alsmaar bij de kachel zitten en wachten tot we in de tuin konden beginnen, we nu ineens heel veel te doen hebben.

Eindelijk kan alles naar buiten (of bijna alles), ga ik dus snel nog een aantal soorten zaaien, kan er verspeend worden, en uitgeplant, en ook al weer gewied. Jeetje, het zal toch niet zo zijn dat we ook zelfs al water moeten gaan geven? Na al die maanden van regen en kou verheug ik me blijkbaar zelfs op het sjouwen met gieters.

Ik ga dan ook niks meer in huis houden (nou ja, de pepers, paprika’s en aubergines nog even, maar zelfs die niet heel lang meer). De kassen moeten opgeruimd worden, leeg, want daar moeten alle verspeende zaailingen in worden gezet. En de zaailingen van de tomaten gaan we daar zetten tot ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. Dat duurt trouwens nog wel even want ze hebben pas 4 blaadjes, hebben hier na de kieming op een te koude kamer gestaan – en dat is dan weer de schuld van de paprika’s en pepers die hier altijd worden voorgetrokken en de beste plek in huis krijgen.

Wet eten al rucola uit de kas, en spinazie:

 

Het wordt lente!!! Er zijn jaren dat we de lente in sluipen, maar nu springen we erin. Ik verwacht dat volgende week de eerste fruitbomen gaan bloeien, het onkruid de grond uit schiet, de sla in de saladebak kiemt, de grond na een lange natte en koude winter opwarmt en opdroogt, en dat we zelf eindelijk eens zonder winterlaarzen aan naar de tuin kunnen.

Ik ga volgende week bonen zaaien, en komkommers, courgettes, etc.. Ik heb daarover trouwens een blog geschreven op de website van Pokon: Vorstgevoelige groenten voorzaaien in april.

En de potten gaan naar buiten. En dat is ook heel veel werk. Ruud herinnerde me afgelopen week nog aan een blog dat ik vorige zomer schreef, over het minderen van het aantal potten. Omdat ik in de zomer altijd bedenk dat het heel veel werk is; voeden, water geven, terwijl er dan altijd al zoveel te doen is. Dit is het blog waarin ik de potten van dat jaar liet zien: Tel even mee. En ik zal, vol zelfreflectie, hieronder even de zinnen kopiëren die van belang zijn:

“Ruud zegt, terwijl hij weer een gieter vult en zucht: “Dit is toch geen minderen?”. Dat is zo. Ruud weet ook na al die jaren wel dat ik elk jaar zeg te minderen, maar dat het uiteindelijk altijd anders loopt. Ik heb geen idee waarom. Elk jaar neem ik me in de zomermaanden voor om het jaar erop minder potten te gaan zetten, vaak tijdens het sjouwen van gieters water op iets te warme dagen. Dat duurt tot ergens rond april/mei van het volgende jaar. Dan verander ik langzaam, pot voor pot, van gedachten. Ik kom blijkbaar plaats tekort, of ik zie de grote stapel met lege potten staan, of ik wil iets bewaren, of overwinteren, of ik vind gewoon iets heel leuk voor in een pot. Maar ik vergeet mijn voornemen in een tijd dat er nog niet zo veel potten staan. En dat het nog niet zo warm is. En dat ik niet daarna nog 2 emmers krootjes moet koken. Ik kan er dus ook niet zo veel aan doen dat er in het tuinseizoen steeds meer potten verschijnen. Het ‘slibt aan”.

Einde quote. En Ruud zucht, alweer. Want hij voelt de bui al hangen. Ik ook trouwens.

Agastache Fleur heeft de winter overleefd, kan ik ook niks aan doen:

 

Een nieuwe heel bijzondere Canna, en nog zo klein, die kan ik echt dit jaar nog niet zomaar in de volle grond planten. En die andere pot is gevuld met een Fuchsiastekje dat ik afgelopen winter in huis heb overwinterd, en dat heb ik toch niet voor niks gedaan…….

 

Oh ja, voor aan het blauwe hek in de volkstuin; 2 soorten tijm (een compacte ‘gewone’ tijm en een paars bloeiende kruiptijm):

 

En dan gaan we komend weekend pas echt de potten buiten zetten; 5 Brugmansia’s. Ik heb Ruud moeten beloven om daar de 3 mooiste uit te kiezen en de andere 2 weg te doen aan het einde van dit tuinjaar. Bruut!!

En natuurlijk de Cassia corymbosa, nog wat Canna’s, een Colocasia, een vijg in een speciekuip, een Asarina, nog een Salvia microphylla, en nog een Fuchsia. En ik durf het niet te zeggen, maar dan tel ik er al weer iets meer dan 30. Tot nu dan.

Oh ja, over die laatste Fuchsia, die is echt heel mooi, even een foto van vorig jaar:

 

Ze heeft de winter buiten doorgebracht, heeft alleen bij vorst telkens kortdurend binnen om de hoek op de deurmat gestaan, en bij temperaturen boven nul direct weer naar buiten. Ondertussen heb ik de bovenlaag van de bedekking en grond verwijderd, voeding gegeven (ik gebruik graag van die langwerkende voedingskorrels), laagje potgrond er bovenop en tot slot een laag hydrokorrels erop. En zo is de Fuchsia ook weer klaar voor een nieuw tuinjaar:

 

En als je heel goed kijkt gaat ze binnenkort al weer bloeien:

 

En zo rennen we nu dus de lente in, zo veel te doen, maar in dit geval is dat een heerlijk gevoel; lekker de hele dag in de tuin, hard werken, van zaaien en poten en verspenen en planten; het zijn allemaal beloftes voor dit tuinjaar. Eindelijk.

Tot slot nog even wat meldingen:

  • Ik heb 2 pagina’s bijgewerkt; tekst aangepast en waar nodig aangevuld, nieuwe foto’s geplaatst, etc: Knoflook en Pompoen.
  • Daarnaast zijn ook één van laatste pagina’s in de serie over de Mooie Moestuin klaar: Kruiden en Fruit (maar nu gaat Ruud ze nog een keer lezen, typfouten eruit halen, en zinnen die hij niet duidelijk vindt markeren).
  • Over de ‘nieuwsbrief’ (de mail met een melding dat ik een blog heb geschreven): voortaan wordt er één keer per week een mail verstuurd met de link naar de blog(s) die ik die week heb geschreven. Dat zou dan in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst moeten gaan gebeuren….. ik ben alvast aan het duimen.

Iedereen een zonnig tuinweekend gewenst!!

En we eten de eerste radijsjes uit de kas (het waren er nog maar 4 maar ze waren wel heerlijk, en met dit weer volgt de rest ongetwijfeld snel.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel

Diana,

Wanneer zet jij dan je paprika planten al in de kas? Wat doe je dan als ze toch nog vorst voorspellen?

Mvg,

Michiel

Saskia

Joepie! Alles gaat groeien!
Ik ben zelf altijd al in de war als het erom gaat wanneer ik boontjes zal voorzaaien, maar nu ben ik ook een beetje aan het twijfelen door jouw blog . Je schrijft dat je nu boontjes gaat voorzaaien, maar in de pokon-link over vorstgevoelige planten staat, dat je echt moet wachten tot half april of nog iets later.
Ben je nu misschien toch een beetje ongeduldig (net als ik…) of kan het nu toch ook al best?
Vorig jaar had ik trouwens 1 april ofzo binnen boontjes voorgezaaid, die later in de kas werden uitgeplant, maar uiteindelijk hadden we maar 1of 2 weken eerder boontjes dan die van buiten.

Janneke

Hallo Diana,
Waarom dek je potten af met een laagje hydrokorrels?
Ik heb ook weer helemaal zin in het voorjaar.
Groet,
Janneke

Liz & Co

Hoi Diana & Ruud,

Weet je of er vroege snijbonen bestaan? degene die wij gebruiken kunnen pas in juli gezaaid worden. Onze tuinbonen hebben wel een beetje vorstschade, zwarte plekjes hier en daar. De lente is wel begonnen, de zwaluwen zijn terug(4 of 5) en bouwen hard aan nieuwe nesten. Maar ze bouwen ze zo goed dat er nog een 8-tal nesten van vorige jaren zijn.
Wij gebruiken kleikorrels ook onderin potten. Uiteraard ook bovenop, jaren achter elkaar. Uitspoelen is een goed idee van je Diana.

Liz & Co

De email melding werkt weer.

Liz & Co

Veel mooier, professioneel, het lijkt Pokon wel. Er is nog steeds een vertraging, maar een kniesoor die daar………..

Liz & Co

Over de snijbonen, het is vrij moeilijk bij ons in France doosjes snijbonen te vinden, weinig vraag horen we vaak. We hebben nu 2 doosjes waarvan één “Brederode” (Groen) en een doosje gele. Op beide doosjes staat zaaien vanaf juli. We gaan jouw tips opzoeken en proberen via internet vroege (nederlandse) snijbonen te kopen. Wat een weelde aan foto’s en onderhoudend schrijfsel, merci.

Liz & Co

Hoi Diana,

Merci beaucoup voor je slimme ‘opoffertip’ dat gaan we doen. We hebben ook spaanse “bonen” en artemis snijbonen gevonden. Ook nog Merveille de Venice gele Botersnijbonen. Zaaien v.a. April, grondtemp boven 10-12C.

Jurgen Tham

Hallo Diana & Ruud,
Ik heb zoëven jullie stukje over pepertjes gelezen, maar waar ik naar op zoek was kon ik niet echt vinden.
Een vriend van mij is naar Thailand geweest, en had voor mij een zakje pepertjes meegenomen (vers).
Nu heb ik de zaadjes te drogen gelegd op wat keukenrol maar begon me af te vragen of ik ze eigenlijk wel moet drogen als ik van plan ben ze gelijk te gaan zaaien?
Bedankt voor jullie informatieve website.
Succes dit jaar met de plantjes!

Groetjes, Jurgen

Ann

Ik zou het gewoon proberen. Niet direct met alle zaadjes; enkele als reserve achterhouden. Maar grote kans dat het werkt.
Verse tomatenzaden kiemen gewoon zo. En rijpe sugar snap zaden heb ik (zonder ze te laten drogen) gezaaid naast gedroogde. Kiemden even goed.
Drogen is belangrijk wanneer je ze bewaart. Maar ik denk dat veen zaden ook kiemen zonder eerst gedroogd te zijn.

Anny

Dag Diana,
Blijkbaar ben ik uit jullie mailadressen lijst gevallen. Sinds 4 maart niets meer ontvangen.
Gisteren heb ik geprobeerd me opnieuw te abonneren, krijg dan bericht dat ik een berichtje terug zal krijgen in mijn mailbox, maar dat gebeurt niet. Twee geprobeerd met hetzelfde resultaat. Misschien is het op te lossen?
Ondanks dat, wel je mails en alle vragen en antwoorden, steeds met veel plezier gelezen.
Dankjewel. Vandaag de eerste Kiss-me… in de tuin gezien. Was al bang dat dat niks meer zou worden. Eindelijk lente!
.

Esther

Hoi Anny,

Nee hoor, maar de mail deed het tijdelijk niet.
Er wordt aan gewerkt, en hierboven staat, dat het nu de bedoeling is dat we in de nacht van zaterdag op zondag mail krijgen, met een linkje naar de blog van die week.
Dus als het goed is, zit er morgen wat in je mailbox. (maar dat is dan vast de link naar deze blog :-).
Groetjes, Esther

Esther

Hallo Diana,

Ja, ik herinner me die blog vorig jaar met al die potten nog heel goed. Ik zat vanmorgen relaxed te lezen, toen de foto van je eerste pot verscheen, en toen de volgende foto met potten en toen schoot ik in de lach, want ik snapte waar je naartoe ging. 🙂
Ik zie trouwens dat jouw rozemarijn het wel overleefd heeft. Ik had een struik van ruim anderhalve meter, en die is bijna helemaal bruin. De ‘heggetjes’ die ik van rozemarijn en tijm had gemaakt, zijn ook helemaal bruin. Denk jij dat het nog kan uitlopen?
Mijn pepers en paprika’s en tomaten zullen het buiten moeten doen. Zo beschut mogelijk en met een afdakje. Zal ik vanaf half mei beginnen met afharden?
En zaai jij komkommers en courgettes (grote zaden) in vermiculiet, of jouw mengsel.
En dat het nog maar een tijdje mooi weer mag blijven.
Groetjes, Esther

K.M.Marian Hartog

Ik word elke keer weer vrolijk als ik je mailtje binnen krijg.
Even een vraagje wanneer zet je de voorgetrokken boontjes in de tuin buiten.
Een grijze spreuk zegt toch een boon mag de maand MEI niet zien!
MARIAN.

Ria Snijders

Hallo Diana en Ruud,

En daar is het “tegenweer”! Genieten maar!

Groetjes,
Ria

johan vandommelen

Gewoon even dank je welk zeggen voor het enthousiasme waarmee je tijd en energie steekt in de website en de blog. Dank je wel, Diana!!!

greet

Hallo Diana.
He,gelukkig je bent er weer.
Weer genoten van je verhalen en ook wij zijn druk bezig met zaadjes enz.enz.

groet, greet.

katrien

Wat leuk Diana, met de uitgevoerde werken lukt het me de nieuwsbrief te ontvangen, wat ben ik blij !!
Zo ben ik altijd mee, want ik ben een trouwe en enthousiaste volger van je planning.

Nathalie M.

Ik heb hier veel bijgeleerd als beginner door te lezen hoe jij het doet. Dank u wel. Ik ben momenteel wat aan het experimenteren met vroeger uitplanten en buiten zaaien. Zo heb ik boontjes gezaaid en paprikas geplant. Ik had mijn paprikas begin dit jaar al gezaaid en er staan al bloemen op en zelfs vruchtjes.
Ik kon gewoon niet wachten (hou ook niet zo van altijd regeltjes te volgen 🙂 ) maar heel nieuwsgierig hoe het gaat aflopen… Toch… voor alle zekerheid heb ik nog een deel plantjes binnen staan. Leuk van de email !
Groetjes

Nathalie M.

Oei dat is minder de fotos van vorig jaar… laten we hopen op goed geluk en dat er fantastisch weer op komst is.
Groetjes

John

Hoi Diana
Ben net als jij zo’n ongeduldige tuinder. Ik heb de tomaten paprika’s en pepers al naar de kas gebracht. Ook de komkommers en meloenen staan al in hun containers. Na twee mislukte jaren dit jaar weer een poging gedaan om zelf komkommers te enten. Hoewel de onderstammen twee weken laten waren gezaaid dan de komkommers, ook nu weer te dikke onderstammen. Als er verschil in dikte is hoef je er eigenlijk niet aan te beginnen. Bij een paar planten kwam het redelijk overeen en daar is het enten ook goed gegaan. Ze staan er goed bij. Als onderstam gebruikte ik cucurbita ficifolia (pompoen). Het komkommerras is “Chinese slangen’ . De niet voor de ent geschikte planten kan je als een gewone pompoen laten uitgroeien en consumeren. Ook bij de tomaten heb ik een aantal planten op spirit F1 geënt . Het enten bij tomaten is veel makkelijker. Ga dit jaar goed bij houden of er bij de geënte exemplaren een grotere opbrengst is en heb van drie tomatenrassen zowel geënte als niet geënte exemplaren, die onder precies dezelfde condities worden gekweekt. Ik hou je op de hoogte. Nu maar hopen dat er inderdaad geen nachtvorst meer komt…….

Niels Janssen

Hoi Diana
Gisteren kreeg ik van iemand zelfgeoogste tuinboonzaden gekregen. Mijn vraag is of ik deze nu nog kan zaaien, want de schenkef van de zaden zou graag wat foto’s van zijn geschonken tuinbonen zien. Misschien niet onbelangrijk om te vermelden dat ik de tuinbonen in Tenerife (canarische eilanden) gekregen heb. Groeit dit ras dan bij ons ook goed?
Groetjes Niels

Kim

Hallo Diana,

Waarom worden de meeste groenten (zoals hierboven de boontjes) eigenlijk voorgezaaid? Kunnen ze, indien er geen vorst meer komt, niet gewoon zo de volle grond in?

Groetjes, Kim.

Karine Vermeersch

hallo,

ik ben Karine. Ik geef les en op school hebben we een redelijk grote moestuin van ongeveer 160 vierkante meter. Verleden jaar hebben we hierin aardappeltjes geplant en we hadden een mooie oogst.
Dit jaar hebben we de moestuin verdeeld onder een 10-tal leerkrachten, maar het grote probleem is dat het rond de moestuin vol zit met wilde konijntjes.
Er komt wel een draad rond, maar niet direct.
Ikzelf heb eind maar een 26-tal aardperen geplant met de kindjes. Hopelijk blijven de konijntjes hier af!
Kunnnen we eventueel wat korrels strooien om de konijntjes weg te houden?
Een sensortje plaatsen mag niet van de gemeente.
Ik weet ook niet als er eventueel planten of kruiden zijn die de konijntjes weghouden?

groetjes,
Karine

Joop

Hallo Diane,

Is er een overzicht van moestuingewassen die je het best in een kas kunt telen? We overwegen de aanschaf van een kas van 3×7 meter maar willen naast kweektafels voor het opkweken ook gewassen als paprika, tomaten, enz in de kas gaan telen. Maar er is vast meer dat de moeite waard is.

Anoniem

fijn dat je er weer bent.
sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties