Vak voor vak

Nu de lente echt is begonnen hebben we soms geen flauw idee wat we op een dag in de tuin willen doen. We gaan met een plan naar de tuin maar komen daar vaak helemaal niet aan toe. Er moet zo veel gebeuren dat we maar ergens in de tuin gaan staan, bukken, en beginnen.

Maar één ding is zeker, voor het aankomende weekend moeten de kas opgeruimd zijn. Want we kunnen letterlijk niet eens meer bij de zaailingen die overal in bakjes en tray´s in de kassen staan. Ik beloof er voor aankomend weekend een foto van te maken voor we gaan opruimen (en vooral ook een foto van erna). Dat is gelijk voor ons een goede stok achter de deur 🙂 .

De tomatenzaailingen zijn naar de kas verhuisd, ze zijn nog klein maar dapper, gezond en groeien langzaam maar gestaag:

 

Vak voor vak ruimen we op en vullen we; de uien zijn geplant, de sjalotten ook, raapjes zijn gezaaid, wortels en winterpeen, pastinaken, en schorseneren. De aardappelen zijn gepoot, sla en mosterdblad uitgeplant, rucola gezaaid, de laatste doperwten en kapucijners uitgeplant. En het terras is klaar voor het nieuwe tuinjaar. Dit was een week geleden:

 

Overal staan nog lege potten, emmers en speciekuipen. En nu ziet het er zo uit:

 

Op de foto lijkt er eigenlijk niet eens zo veel verschil, maar ik weet wel beter. Want alle potten zijn gevuld; met een witte en een gele Brugmansia, met roze en oranje bloeiende Canna’s, een zachtroze Salvia microphylla, Ipomoea Mont Fuji, Agastache Fuchsia en citroenverbena. Hoewel het er nu nog kaal uitziet is het in mijn hoofd al een explosie van kleur en geur – ik hoop dat het ook echt zo gaat worden als dat het er in mijn hoofd al uitziet.

Nog een verandering. Een hoekje ellende in het najaar, direct na het verhuizen van een deel van de tuin:

 

En nu ziet het er zo uit:

 

Hier is het verschil wel duidelijk te zien 🙂 . Voor alle duidelijkheid, achter het blauwe hek begint de tuin van de buurman. Maar Ruud heeft er vorige maand dus nog een verhoogde bak gemaakt, en er nog een stukje tweede verdieping op gemaakt. En dat is dan de kruidenbak uit de achtertuin, die hebben we naar de volkstuin verhuisd. Vonden we toch handiger. En ook omdat de achtertuin is opgeëist door 2 nieuwe liefdes (naast de palmen, bamboe’s, en Fatsia’s); ze heten Canna en Dahlia, en we hebben er een achtertuin vol van geplant.

In de verhoogde bak met verdieping komen leuke en lekkere kruiden als lavendel, salie, bieslook, tijm (die verhuizen gewoon met de bak mee van huis naar de volkstuin). En naast het paadje (dat op 2 laatste tegels na af is) komen dan nog wat eenjarigen en bollen. En dat is dan ons uitzicht vanaf het terras.

Maar nu zijn dus eerst de kassen aan de beurt. Want de pepers zijn thuis ‘niet meer te houden’, worden al heel hoog en een deel gaat al bloeien. 10 april, 1 maand voor ijsheiligen en ze moeten gewoon de grond in. Dat wordt nog een maand lang 4 keer per dag de weerapp openen…….. ik leer het ook nooit.

Ik hoop komend weekend dus te laten zien hoe de kassen zijn opgeruimd, de grond is omgewoeld, en hoe de paprika’s, pepers en aubergines zijn verhuisd.

Dan nog even de mededeling dat ik van 3 bestaande pagina’s de tekst heb aangepast, aangevuld en nieuwe foto’s heb geplaatst:

En voor alle duidelijkheid: de mails met de melding van een blogbericht wordt van zaterdagnacht op zondagnacht automatisch verstuurd; dat betekent dat er nu dus geen mail is/wordt verstuurd (en als ik vrijdag of zaterdag nog een blog schrijf over het opruimen en vullen van de kassen staan er in de mail die mensen zondagnacht ontvangen dus 2 blogberichten met 2 links).

Oh ja, nog even over die nieuwe liefdes, ik liet vorig jaar al iets van onze Canna’s zien, maar ik heb denk ik nog niets laten zien van de Dahlia’s. Ik zaai ze graag zelf (heb ik ook dit jaar weer gedaan), maar we hebben ook al een paar jaar wat knollen die we op zolder overwinteren. Een foto’s van vorig jaar is van deze Dahlia die ik eens  zonder naam op de kop tikte voor 1 euro:

 

Ze noemen het een “Dinnerplate-Dahlia”; zachtgele bloemen zo groot als kinderhoofdjes 🙂 . En ik zie ervoor nog een bloem van de Cosmos Cupcakes White. En achterin de hoge planten van de Polygonum oriëntale. Ik kan me nu al weer verheugen op de zomer!

Als laatste foto dan een foto van eergisteren:

De eerste bloem in de volkstuin is die van de pruimenboom. En over een paar dagen gaat de perenboom bloeien. We gaan er tussen alle karweitjes door van genieten!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanneke

Wat knapt het toch op als je effe je schouders eronder zet he? Ziet er goed uit!

Je tomaten en pepers al naar de kas. . . Ik durf het niet hoor. Vorig was het rond 20 april meen ik dat we opeens nog nachtvorst kregen. Ik hou de tomaten en paprika’s nog even thuis dus, en de grootste mogen overdag (met een laagje vliesdoek tegen verbranden) naar buiten, en ‘s nachts weer veilig binnen.

Cindy

Bij mij staat ook de pruim in bloei en ook de peer. Heerlijk, dat geeft eindelijke het gevoel dat het gaat beginnen! Het lijkt dit jaar allemaal zo laat te gebeuren buiten. Ik heb al 1 gekochte peper en 1 gekochte aubergine in de kas staan, ben heel benieuwd! De rest laat ik nog even in de kraamkamer waar ze het ook heel goed doen.

Op naar een mooi tuinjaar!

Willem

Bij mij staan kapucijners,erwten, tuinbonen en ander spul lekker te groeien om straks tegen de rekken van gaas geplaatst te worden …
Het wordt al lekker druk in ons kleine kasje …
Bloementuin van het weekend lekker opgeschoond , bijna alles weer klaar voor de strijd … kom maar op zonnetje !!!

Iedereen veel tuinplezier toegewenst !!

Willem

Erg lekker allemaal zie ik hahaha , lekker hoor !!

Sietske

Ik heb een deel van de tomaten nu ook in de kas sinds afgelopen weekend. Die staat er goed bij en groeien een stuk harder dan binnen. Mijn paprika’s en ook aubergines blijven veel kleiner dan die van jou. Misschien zet ik een deel wel in de kas. Het is voor mij het eerste jaar met een kas. Veel uitproberen.

Laura

Hoi diana, ziet er allemaal super uit.
Ik had eigenlijk nog een vraag die niks met dit artikel te maken had. Wij willen heel graag proberen om zoete aardappelen te laten groeien. Helaas zijn we een beetje laat maar we hebben dan wel alle tijd om ons voor te bereiden op volgend jaar. Ik zag dat het artikel dat je schreef niet verder ge-update was en ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jou ervaring is geweest met die andere manier van aardappels poten. Zou je hier nog wat over kunnen vertellen?

Carine

Inderdaad, je zou nu 10 handen kunnen gebruiken. Elk jaar zeg ik alles tijdig proper te maken, en elk jaar ben ik weeral te laat… vandaag volop frambozen gesnoeid en de nieuwe takken vastgebonden. Zalig na al die regen om terug buiten te genieten terwijl hier de pruimen, kersen, appel en perenbloesem heerlijk ruikt. Ik zag vandaag de eerste artichok klaarzitten, zooo vroeg. Ik ben 3 weken geleden begonnen met het afharden van aubergine, paprika en pepers in kleine plastieken ‘serres’ en gisteren ook de tomaten naar buiten. In de kast planten is nog wat vroeg want alles is verschrikkelijk nat.
Vele tuingroeten, carine

Carine

Dag Diana,
Wel voor een keer ben ik jaloers op Nl of Be, het weer is er beter dan hier. Wij hebben veel regen gehad wat het zaaien onmogelijk maakt. Vanaf volgende week zou het ook beter worden. Inderdaad, ik geniet ook meer van het zaaien, planten dan het oogsten. Zo tof als je de dingen ziet opkomen. Alhoewel ik de hele dag buiten zit en genietend werk, mis ik nog erg mijn trouwe viervoeter.
De scheuten van de jostabes groeien volop. Ook is de ananassalie goed gelukt door te stekken. Dit jaar opnieuw 15 lavandine gestekt en wonder bij wonder groeien ze allemaal. Veel teveel, want ik heb er eigenlijk geen nodig . Misschien wat in de groententuinen plaatsen om de bijen aan te trekken.
Ik ga snel jouw pagina eens lezen over zoete aardappel, heb dit nog nooit gedaan en dit zat in mijn hoofd. Ook wilde ik een rek schilderen zoals jij gedaan hebt, maar tijd…. ik heb geen tijd tekort, maar een leven om nog alles wat ik wil doen klaar te krijgen.
Geniet van het goede tuinweer.
Groetjes carine

Carine

Ondertussen heb ik jouw pagina over de zoete aardappel gelezen en vergeleken met mijn boekje; compleet anders . Hierin spreken ze dat je een warm klimaat moet hebben, in maart/april een volledige zoete aardappel in een pot met grond laat voorschieten en vanaf midden mei de volledige pot buiten in de grond steekt. Lijkt me wel heel eenvoudig maar ik zal het toch eens proberen. Oogsten beweren ze oktober/november. Let’s try
Groetjes carine

Cilia

Ik vind het opkweken ook een van de leukste onderdelen. Maar het verdere tuinieren, oogsten, inmaken, eten en eigen zaden oogsten maakt de cirkel compleet. Een geweldige hobbie 🙂

Niels en Laura

Hoi Diana en Ruud,

Het is hier op de tuin ook een drukke bedoening. onkruid komt in rap tempo op en slakken vreten zich ook al een weg tussen de sla en andijvie plantjes en de kunststof/aluminium die kapot gewaaid was door de storm hebben we vervangen door een grote platte bak. is erg mooi geworden. Daar gaan we vanaf half mei de watermeloenen in zetten. die bak is best groot geworden (2,50m bij 1,85 en 1m hoog) dat we eigenlijk niet weten wat we er nog meer in zouden kunnen zetten, Hebben jullie nog een idee of andere lezer uiteraard?
Hier hebben we ook al een aantal paprika’s, pepers en aubergines naar de kas verhuisd en denk dat we komend weekend nog meer gaan doen.
het weerbericht ziet er ook nogal positief uit: https://www.alpenweerman.nl/lage-landen-gaat-april-volgende-week-zomeren/

Niels en Laura

Dankjewel Diana hier kunnen we nog wel wat mee! Ik heb toevallig deze ochtend wat boterbonen erin gezaaid. Die vonden we vorig jaar zo erg lekker. Ik denk dat ik dan ook nog wel een gewone meloen ga doen of nog een paar pepers. aardappeltjes is misschien leuk voor volgend seizoen. zat ook aan winteruien te denken om die daarin te zetten zodat ik volgend jaar april/mei al stevige uien heb.
In ieder geval nog genoeg om mee te stoeien!
Bedankt voor de tips ook voor diegenen die nog gaan komen.

Groetjes,
Niels en Laura

Agnita

Hallo Niels en Laura,
omdat de bak 1 meter hoog is, kun je er ook aan denken planten te laten hangen, komkommers, meloenen, hangaardbeien aan de rand planten en laten hangen (droge vruchten), daarnaast lage planten en zo’n beetje middenin wat Diana voorstelde: wat lage struikjes. Succes, Agnita

Joris Sterckx

Wel nog kleine tomaatplantjes, die van mij zijn al zo’n 20cm groot :p ik ga ze infeite niet lang meer binnen kunnen houden vrees ik, ik hoop ze pas eind deze maand te moeten verhuizen naar de serre en meteen uitplanten.
Of kan ik ze beter nog 14 dagen in de P9 potjes in de kas plaatsen en dan binnen 14 dagen ineens uitplanten denk je?

Bij mij in de kas ook de eerste bloempjes op de aardbeiplantjes, die zijn nu op 1 week tijd gigantisch gegroeid echt niet normaal eigenlijk.

Voor derest zoals altijd weer leuke informatie

Niels

Beste Joris

Ik had mijn tomaten vorig jaar ook te vroeg gezaaid, waardoor ik ook veel te grote planten had. Ik heb ze vloeibare meststof voor tomaten gegeven en ze hielden het net uit tot begin mei. Toen was het echt wel tijd om ze in de kas te planten. Ik zou zeggen: probeer het met vloeibare meststof op te lossen en het komt wek goed.

Groetjes Niels

Annette

Hoi Diana, of misschien weet iemand anders ook een antwoord…
Ik heb ik mijn kas een flinke kruiwagen champignonmest verspreid in het voorjaar. En nu groeien er dus overal flinke champignons, ook tussen de spinazie, ziet er erg leuk uit wel!
Maar nu is de vraag, kunnen we deze champignons wel veilig eten? het blijven toch paddestoelen he?

Groetjes, Annette Wieringa

Annette

Hoi Diana, nee hoor, we hadden nooit eerder paddenstoelen van wel soort dan ook in de kas. ja nu dus met die champost. En het zijn toch wel echt champignons hoor, onmiskenbaar. Ik heb er een flinke schaal van geplukt ( gedraaid) en ze smaakten heeerlijk.

Ries

Hallo Diana en Ruud,

Wat een genot om je blogs te lezen. Het enthousiasme spat eraf. Dit jaar niets besteld, zit nog na te genieten van vorig jaar

Veel tuinfun en tot laters

Ries

Niels

Hoi Diana

Ik zie dat je altijd een laagje hydrokorrels op je potten doet. Waarvoor is dat? Eigenlijk dacht ik altijd dat hydrokorrels onderaan de pot aangebracht moesten worden, maar het zal wel een Functie hebben?

Alvast bedankt! Morgen courgettes, pompoenen, basilicum, radijzen, winterpeen, struikboontjes en komkommers zaaien, erwten planten in vollegrond en peterselie verspenen! Heb er al zin in 🙂

Alvast bedankt voor uw antwoord!
Groetjes Niels

Niels

Beste Diana

Nog een vraagje 🙂
Ik heb twee weekjes geleden preiplantjes, die ik gekocht heb op de markt, geplant in de vollegrond. Ze hangen nu wat slap, en sommigen zien er wat gelig uit. Ze zijn normaal bemest, en ik heb ze geplant zoals prei geplant moet worden. Is dit normaal en bekomen ze nog vanzelf?

Groetjes Niels

Ingrid

Hoi Diana!

Ik heb inmiddels ook allerlei plantjes op. En we genieten van onze nieuwe hobbie! Er is alleen een vuiltje aan de lucht.. of beter gezegt een vlieg.. ik denk een rouwvliegje als ik zoek op internet. Hebben jullie hier wel eens mee te maken gehad? En heb je een advies voor mij? Ik heb gelijk een angst dat we nu vieze beestje eten als we oogsten.. :s Het zijn er heel erg veel en alleen op mijn balkon bakken.. Of heeft iemand anders een tip?
Ik kan alle leer goed gebruiken. Bedankt alvast! Er zit overigens net een nieuwe moestuin mix in en alles is schoon.

Leuk altijd om te lezen over iedereens ervaringen. Heerlijk he, zelf oogsten en genieten!
Als het slaagt ..

Bedankt alvast!!! Succes allemaal. Groetjes Ingrid

Anoniem

Dankjewel in ieder geval! Ja, hopelijk is het op te lossen.
Ik zal ernaar kijken, lief dat je even mee keek!
Groetjes Ingrid

Carine

Dag tuinliefhebber en Diana en Ruud,
Even terugkomen op de rouwvliegjes. Ik lees over een aftreksel van look, maar naar mijn bescheiden mening is dit eerder ter bestrijding van ziekten (maladie cryptogamique). Voor de bestrijding van deze rotvliegjes, ga ik als volgt te werk: neem de stofzuiger en zuig een paar keer per dag alles weg, tits even aan de voorwerpen en ze vliegen in t’rond. Als het buiten is, maak ik een aftreksel van nicotine. Dit is nog efficienter als je het aftreksel mengt met groene(?) zeep (savon noire of savon de Marseille). Kijk even op internet of ik bezorg je het recept.
Succes carine

Ingrid

Hoi Carine.
Bedankt voor je tip.
Ik ben toevallig vandaag met de stofzuiger bezig geweest zodat de vliegende beesten in elk geval niets meer konden leggen aan eitjes.. Het is zo verdrietig, ik had dit jaar juist moestuin mix aangeschaft en 2 nieuwe houten bakken. En nu loopt het in de soep door vliegjes die de wortels van mijn prachtige zaailingen en planten kunnen aantasten. This is personal!
Maar nicotine heb ik niet in huis. Ik ga er wel even naar kijken online. Die zeep zag ik eerder ergens langs komen…
Ik hoop dat ze weg gaan! Want ik wil graag verder genieten zoals de meesten hier mooi doen! Hopelijk snel!

Dank jullie wel. Ik wens iedereen een fijne warme moes tijd toe ; )

Groetjes Ingrid

Ingrid

Oh ja… had je succes ermee? Blijven ze weg? Vergeten te vragen.. groetjes Ingrid

Marit

Ha Ingrid,

Wat een nare beestjes zijn dat! Mijn kamerplanten zaten er vol mee, waarschijnlijk mede doordat ik m’n planten vaak wat teveel water geef. Op een gegeven moment zag ik zelfs de doorschijnende larven over de potgrond bewegen en ik werd gek van de slome vliegjes.

Stofzuigen lukte niet goed, aangezien de vrouwtjes op de potgrond blijven of maar amper opvliegen. Ik was al bang dat ik al m’n planten zou moeten weggooien.

Uiteindelijk heb ik via internet aaltjes besteld die de larven aanvreten. Dit heeft gewerkt! Het is niet goedkoop, maar na een week of twee was er geen vlieg meer te zien. Wat een opluchting!

Nu alleen nog een laagje zand op de grond, zodat ze er ook geen eitjes meer kunnen leggen.

Ingrid

Hey Marit,
Ik lees nu net jou reactie ^^
En ook dat de aaltjes bij jou gewerkt hebben. Dat vind ik erg bemoedigend!
Dankjewel dus!! Nu de komende twee weken afwachten.
Dat laagje zand is trouwens een goeie.. Ik had het ergens gelezen en weer vergeten. Dankje!
Groetjes Ingrid

Marit

Graag gedaan! Ben benieuwd of het werkt 🙂

Carine

Tja, ik krijg het hiermee weg. Ik heb zelf ook geen nicotine, maar ik vraag mijn buurvrouw die stinkende filters in een doos je bij te houden. Let op als je nicotine aftreksels op groenten gebruikt, een paar dagen niet van eten! Zelf doe ik dit nooit op groenten. Wat de zeep betreft, kan je dit gerust proberen, maar alleen de zeep zal niet voldoende zijn. Groene zeep gebruik ik tegen de luizen, maar ik vind andere planten efficienter.
Succes met de aaltjes, goed om weten! Was voor mij niet gekend. Enne, niet opgeven he! Veel tuinplezier, Groetjes carine

Ingrid

Haha dankjewel ^^
Heel erg leerzaam.
En vooral een bemoedigend woord is altijd van hoge waarde.
Ik ga mijn best doen!

Niels en Laura

Hoi Ingrid
Wat je zou kunnen proberen is een knoflook extract te maken het werkt tegen witte vlieg luizen en nog veel meer. Onze oom en tante hebben een giga moestuin en die hebben bijna geen last van enig schadelijk insect. Enige nadeel na een fikse bui sta je weer opnieuw te spuiten. Ohja en natuurlijk de geur stinkt enorm haha. Het is ook totaal niet slecht voor het milieu want het is water waarin je knoflook een paar maanden laat fermenteren. Schijnt dat er ook een zwavel verbinding inzit die goed is voor het blad en steel. Wij hebben ook een vaatje staan. Misschien werkt dit voor jou of uiteraard voor anderen die het eens willen proberen.
Recept is jerrycan water. Gooi daar de geplette tenen van 8 bollen in. Goed afsluiten en als het zo hard stinkt dat de kleur uit je gezicht trekt kun je het gebruiken. 50ml op 1 liter water zou voldoende moeten zijn.
Groetjes
Niels en Laura

Anoniem

Hoi Niels en Laura,

Super fijn dat jullie een tip hebben!
Dankjewel, ik denk dat ik dat ga proberen. Dat lijkt me een natuurlijke manier idd,
alleen gezien de vermenigvuldiging moet ik vandaag ingrijpen. Ik heb ook gelezen over kaneel.. Maar ik heb ook aaltjes besteld, ik ben bang dat ik een heuse plaag op de hals heb.
Hopelijk kan ik het daarmee aan. Dat knoflook extract lijkt me ook effectief als je veel slakken hebt. Ik moest wel lachen wanneer je merkt dat het klaar is, haha..
Dank jullie wel!

Groetjes van Ingrid

Marit

Ah, dat lees ik nu pas.
Hopelijk werkt het even goed als het bij mij heeft gedaan! Succes!

Cilia

Ik heb de email voor de nieuwsbrief ontvangen. Ziet er goed uit!

Anneke

Hallo Diana,
Heb weer met plezier alles even doorgelezen op je blogs. En dat we weer alles kunnen doen wat er te planten en te zaaien valt. Ik heb vandaag sla , andijvie, veldsla, rode kool, plant-uien en zilveruitjes geplant/gepoot. Volgende week de tomatenplantjes.
Alleen we hebben last van mollen. Vanmiddag liep ik nog even naar de tuin en zag tot mijn schrik dat vriend de mol onder de plantuitjes door was gekropen, en dat vind je dan uiteraard niet leuk. Hebben jullie ook last van deze beestjes en heb je een tip wat voor middel je er tegen kan gebruiken. Heb zelf ook wel wat geprobeerd maar ze schrikken er niet van.
Groetjes,
Anneke

Ingrid

Dag Diana en Ruud,

Mag ik een simpele vraag stellen?
Ik ben maar een simpele tuinier .
In mijn rijtjeshuis achtertuin zet ik bouwemmers om tomaten en bijv spercibonen in te planten. De rest van de tuin bestaat uit gras en sierplanten en stenen.
Wat voor grond kan ik het beste gebruiken in de emmers/bakken. Alles wat ik er in stop klinkt altijd zo in. Vraag twee hoe vaak moet ik voeding geven in een bak. En kun je mij aangeven wat jij gebruikt?
Enig dat jullie dit met z’n tweeën doen. Zoals je het beschrijft lijkt het op bepaalde momenten een hele dagtaak.
Of hebben jullie ook hulp van je omgeving?

Esther

Ha Diana,
Ik snap iets niet en het gaat alweer over pepers/paprika’s versus tomaten (die je dus niet met elkaar moet vergelijken. 🙂
Maar ik vergelijk wel ze met de jouwe. Volgens mij heb ik hetzelfde gedaan als jij, maar ik zal toch wel ergens een feitje gemist hebben.
Mijn pepers/paprika’s heb ik na het verspenen vanuit de propagator op een onverwarmd kamertje op het zuidwesten voor het raam gezet (ik heb ze een week later dan de jouwe gezaaid). Dat zijn nu kleine gezonde stevige plantjes (terwijl die van jou zowat in bloei staan).
De tomaatjes heb ik begin maart gezaaid en beneden (kamertemperatuur) laten kiemen ook voor een raam op het zuid westen. En daarna in potjes gezet en op de kamer bij de pepers. Ze staan achter de pepers, maar wel op raamhoogte, en mijn tomatenplantjes zien er ook wel goed uit, maar zijn veel groter dan de jouwe.
Heb jij een idee wat de oorzaak is?

Hartelijke groet,
Esther

Cheryl

Hoi Diana,

Met super veel belangstelling heb ik al meerdere artikels van je gelezen! Wat schrijf je ontzettend leuk en wat is het fijn om zo te kunnen leren en inspiratie op te doen. Ik heb besloten om de moestuin achter ons huis te gaan onderhouden want eerst deed een oud mannetje hier uit de buurt het. Ik heb helemaal de smaak te pakken! Wat is het leuk om je eigen bloemen, groente en fruit te telen.
Nou heb ik natuurlijk ook een aantal vragen. Kan je bijvoorbeeld de zaadjes opkweken in de kas? Is dat warm genoeg of zijn de temperatuurschommelingen te groot? Of moet ik echt al de bakjes in de vensterbank zetten? Jaa ik ben echt nog wen groentje

Groetjes Cheryl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties