Vak voor vak

Nu de lente echt is begonnen hebben we soms geen flauw idee wat we op een dag in de tuin willen doen. We gaan met een plan naar de tuin maar komen daar vaak helemaal niet aan toe. Er moet zo veel gebeuren dat we maar ergens in de tuin gaan staan, bukken, en beginnen.

Maar één ding is zeker, voor het aankomende weekend moeten de kas opgeruimd zijn. Want we kunnen letterlijk niet eens meer bij de zaailingen die overal in bakjes en tray´s in de kassen staan. Ik beloof er voor aankomend weekend een foto van te maken voor we gaan opruimen (en vooral ook een foto van erna). Dat is gelijk voor ons een goede stok achter de deur 🙂 .

De tomatenzaailingen zijn naar de kas verhuisd, ze zijn nog klein maar dapper, gezond en groeien langzaam maar gestaag:

 

Vak voor vak ruimen we op en vullen we; de uien zijn geplant, de sjalotten ook, raapjes zijn gezaaid, wortels en winterpeen, pastinaken, en schorseneren. De aardappelen zijn gepoot, sla en mosterdblad uitgeplant, rucola gezaaid, de laatste doperwten en kapucijners uitgeplant. En het terras is klaar voor het nieuwe tuinjaar. Dit was een week geleden:

 

Overal staan nog lege potten, emmers en speciekuipen. En nu ziet het er zo uit:

 

Op de foto lijkt er eigenlijk niet eens zo veel verschil, maar ik weet wel beter. Want alle potten zijn gevuld; met een witte en een gele Brugmansia, met roze en oranje bloeiende Canna’s, een zachtroze Salvia microphylla, Ipomoea Mont Fuji, Agastache Fuchsia en citroenverbena. Hoewel het er nu nog kaal uitziet is het in mijn hoofd al een explosie van kleur en geur – ik hoop dat het ook echt zo gaat worden als dat het er in mijn hoofd al uitziet.

Nog een verandering. Een hoekje ellende in het najaar, direct na het verhuizen van een deel van de tuin:

 

En nu ziet het er zo uit:

 

Hier is het verschil wel duidelijk te zien 🙂 . Voor alle duidelijkheid, achter het blauwe hek begint de tuin van de buurman. Maar Ruud heeft er vorige maand dus nog een verhoogde bak gemaakt, en er nog een stukje tweede verdieping op gemaakt. En dat is dan de kruidenbak uit de achtertuin, die hebben we naar de volkstuin verhuisd. Vonden we toch handiger. En ook omdat de achtertuin is opgeëist door 2 nieuwe liefdes (naast de palmen, bamboe’s, en Fatsia’s); ze heten Canna en Dahlia, en we hebben er een achtertuin vol van geplant.

In de verhoogde bak met verdieping komen leuke en lekkere kruiden als lavendel, salie, bieslook, tijm (die verhuizen gewoon met de bak mee van huis naar de volkstuin). En naast het paadje (dat op 2 laatste tegels na af is) komen dan nog wat eenjarigen en bollen. En dat is dan ons uitzicht vanaf het terras.

Maar nu zijn dus eerst de kassen aan de beurt. Want de pepers zijn thuis ‘niet meer te houden’, worden al heel hoog en een deel gaat al bloeien. 10 april, 1 maand voor ijsheiligen en ze moeten gewoon de grond in. Dat wordt nog een maand lang 4 keer per dag de weerapp openen…….. ik leer het ook nooit.

Ik hoop komend weekend dus te laten zien hoe de kassen zijn opgeruimd, de grond is omgewoeld, en hoe de paprika’s, pepers en aubergines zijn verhuisd.

Dan nog even de mededeling dat ik van 3 bestaande pagina’s de tekst heb aangepast, aangevuld en nieuwe foto’s heb geplaatst:

En voor alle duidelijkheid: de mails met de melding van een blogbericht wordt van zaterdagnacht op zondagnacht automatisch verstuurd; dat betekent dat er nu dus geen mail is/wordt verstuurd (en als ik vrijdag of zaterdag nog een blog schrijf over het opruimen en vullen van de kassen staan er in de mail die mensen zondagnacht ontvangen dus 2 blogberichten met 2 links).

Oh ja, nog even over die nieuwe liefdes, ik liet vorig jaar al iets van onze Canna’s zien, maar ik heb denk ik nog niets laten zien van de Dahlia’s. Ik zaai ze graag zelf (heb ik ook dit jaar weer gedaan), maar we hebben ook al een paar jaar wat knollen die we op zolder overwinteren. Een foto’s van vorig jaar is van deze Dahlia die ik eens  zonder naam op de kop tikte voor 1 euro:

 

Ze noemen het een “Dinnerplate-Dahlia”; zachtgele bloemen zo groot als kinderhoofdjes 🙂 . En ik zie ervoor nog een bloem van de Cosmos Cupcakes White. En achterin de hoge planten van de Polygonum oriëntale. Ik kan me nu al weer verheugen op de zomer!

Als laatste foto dan een foto van eergisteren:

De eerste bloem in de volkstuin is die van de pruimenboom. En over een paar dagen gaat de perenboom bloeien. We gaan er tussen alle karweitjes door van genieten!!

 

54 reacties op Vak voor vak

Hanneke 10 april 2018 om 23:48

Wat knapt het toch op als je effe je schouders eronder zet he? Ziet er goed uit!

Je tomaten en pepers al naar de kas. . . Ik durf het niet hoor. Vorig was het rond 20 april meen ik dat we opeens nog nachtvorst kregen. Ik hou de tomaten en paprika’s nog even thuis dus, en de grootste mogen overdag (met een laagje vliesdoek tegen verbranden) naar buiten, en ’s nachts weer veilig binnen.

Ruud & Diana 11 april 2018 om 09:17

Hallo Hanneke,
je hebt helemaal gelijk!! Ik blijf ook altijd benadrukken dat wij 18 kilometer van zee wonen, bij de vooralsnog laatste koude nacht vorige week was het hier 2,3 graden boven nul en in Hupsel 2,3 graden onder nul. Zoveel verschil in temperatuur kan er in Nederland zijn. Elke dag dat het zeewater opwarmt hebben wij daar profijt van. En elke dag dat de kas opwarmt wordt de grond warmer en is het in de nacht iets minder koud dan buiten de kas. Dat neemt niet weg dat we een risico nemen, maar gisteravond is er een peperzaailingen door de zwaartekracht omgevallen en geknakt en dat is het risico wanneer ik de planten nog langer in huis houd.
Eigenlijk zou ik later moeten zaaien, daar ligt het eigenlijke probleem 🙂 .
Ik vrees dat het hier niet mogelijk is om alles overdag buiten te zetten en in de avond weer naar binnen te halen (en dat komt simpelweg omdat ik hier iets meer dan 100 tomatenzaailingen en ruim 50 paprika/peper/auberginezaailingen heb. Dit is voor ons e de planten de beste manier maar ik ben er ook zeker niet helemaal blij mee hoor.
Succes met het afharden en over een paar weken de verhuizing van de planten!!
Diana

Cindy 11 april 2018 om 07:43

Bij mij staat ook de pruim in bloei en ook de peer. Heerlijk, dat geeft eindelijke het gevoel dat het gaat beginnen! Het lijkt dit jaar allemaal zo laat te gebeuren buiten. Ik heb al 1 gekochte peper en 1 gekochte aubergine in de kas staan, ben heel benieuwd! De rest laat ik nog even in de kraamkamer waar ze het ook heel goed doen.

Op naar een mooi tuinjaar!

Willem 11 april 2018 om 11:15

Bij mij staan kapucijners,erwten, tuinbonen en ander spul lekker te groeien om straks tegen de rekken van gaas geplaatst te worden …
Het wordt al lekker druk in ons kleine kasje …
Bloementuin van het weekend lekker opgeschoond , bijna alles weer klaar voor de strijd … kom maar op zonnetje !!!

Iedereen veel tuinplezier toegewenst !!

Willem 11 april 2018 om 11:17

Erg lekker allemaal zie ik hahaha , lekker hoor !!

Ruud & Diana 12 april 2018 om 11:23

Hoi Willem,
Ik heb hetzelfde maar dan met ‘leuk’ :-).
Leuk dat alles goed groeit, en leuk dat het echte tuinjaar weer is begonnen, en geweldig leuk dat er warmer en droger en zonniger weer op komst is!!
Heel veel plezier in de tuin!!
Diana

Sietske 11 april 2018 om 15:13

Ik heb een deel van de tomaten nu ook in de kas sinds afgelopen weekend. Die staat er goed bij en groeien een stuk harder dan binnen. Mijn paprika’s en ook aubergines blijven veel kleiner dan die van jou. Misschien zet ik een deel wel in de kas. Het is voor mij het eerste jaar met een kas. Veel uitproberen.

Ruud & Diana 12 april 2018 om 11:37

Hallo Sietske,
En zo werkt het ook, wat ik handig of wat de planten in mijn tuin prettig vinden, werkt bij jou wellicht niet, of anders. Ik vrees dat de enige manier om het allemaal uit te vinden dan ook het ervaren is, en dat is misschien nog wel het leukst van alles.
Van harte gefeliciteerd met je kas!! Ik hoop dat je net zo veel plezier van de kas krijgt als wij!!
groetjes,
Diana

Laura 11 april 2018 om 22:36

Hoi diana, ziet er allemaal super uit.
Ik had eigenlijk nog een vraag die niks met dit artikel te maken had. Wij willen heel graag proberen om zoete aardappelen te laten groeien. Helaas zijn we een beetje laat maar we hebben dan wel alle tijd om ons voor te bereiden op volgend jaar. Ik zag dat het artikel dat je schreef niet verder ge-update was en ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jou ervaring is geweest met die andere manier van aardappels poten. Zou je hier nog wat over kunnen vertellen?

Carine 11 april 2018 om 22:49

Inderdaad, je zou nu 10 handen kunnen gebruiken. Elk jaar zeg ik alles tijdig proper te maken, en elk jaar ben ik weeral te laat… vandaag volop frambozen gesnoeid en de nieuwe takken vastgebonden. Zalig na al die regen om terug buiten te genieten terwijl hier de pruimen, kersen, appel en perenbloesem heerlijk ruikt. Ik zag vandaag de eerste artichok klaarzitten, zooo vroeg. Ik ben 3 weken geleden begonnen met het afharden van aubergine, paprika en pepers in kleine plastieken ‘serres’ en gisteren ook de tomaten naar buiten. In de kast planten is nog wat vroeg want alles is verschrikkelijk nat.
Vele tuingroeten, carine

Ruud & Diana 12 april 2018 om 11:51

Hallo Carine,

Ja, wat is het heerlijk om nu buiten in de tuin te zijn en te werken, hè!
Ik weet niet hoe het het weerbericht in Frankrijk is maar er worden hier in Nederland voor na het weekend bijna zomerse temperaturen voorspeld, wat een groei-explosie zal dat veroorzaken 🙂 .

Ik keek vorige week weer eens op de pagina van Jelle van de makkelijke moestuin en daar wordt verteld dat als je wilt oogsten maar zo min mogelijk wilt doen in de tuin, je dan zijn manier kunt volgen; met zo min mogelijk minuten tuinieren zoveel mogelijk bereiken. En dat is helemaal prima; leuke vent, mooie bakken, goede oogst, lekkere groenten, en het ziet er vrolijk en zomers uit. Maar het is een andere insteek dan die ik heb. Voor mij is de oogst heel fijn, als een kers op de taart. Maar de taart blijft het belangrijkste. Als ik moet kiezen tussen tuinieren en oogsten kies ik voor tuinieren. De weg naar de oogst is voor mij veel waardevoller dan de oogst zelf. Het is leuk en bijzonder om te zien dat iedereen een eigen manier van tuinieren heeft, andere dingen belangrijk vindt, en er hoe en wanneer dan ook liefde en plezier in vindt.

Oei, dat klinkt bijna belerend en dat wil ik zeker niet 🙂 . Ik hoop vooral dat iedereen een mooi tuinjaar heeft, in welke vorm en op welke manier dan ook.
Maar die eerste echte lenteweken…. het is druk maar tegelijkertijd genieten!
groetjes en veel plezier en succes met alles wat er nog in je tuin moet gebeuren!
Diana

Carine 12 april 2018 om 23:26

Dag Diana,
Wel voor een keer ben ik jaloers op Nl of Be, het weer is er beter dan hier. Wij hebben veel regen gehad wat het zaaien onmogelijk maakt. Vanaf volgende week zou het ook beter worden. Inderdaad, ik geniet ook meer van het zaaien, planten dan het oogsten. Zo tof als je de dingen ziet opkomen. Alhoewel ik de hele dag buiten zit en genietend werk, mis ik nog erg mijn trouwe viervoeter.
De scheuten van de jostabes groeien volop. Ook is de ananassalie goed gelukt door te stekken. Dit jaar opnieuw 15 lavandine gestekt en wonder bij wonder groeien ze allemaal. Veel teveel, want ik heb er eigenlijk geen nodig . Misschien wat in de groententuinen plaatsen om de bijen aan te trekken.
Ik ga snel jouw pagina eens lezen over zoete aardappel, heb dit nog nooit gedaan en dit zat in mijn hoofd. Ook wilde ik een rek schilderen zoals jij gedaan hebt, maar tijd…. ik heb geen tijd tekort, maar een leven om nog alles wat ik wil doen klaar te krijgen.
Geniet van het goede tuinweer.
Groetjes carine

Carine 12 april 2018 om 23:59

Ondertussen heb ik jouw pagina over de zoete aardappel gelezen en vergeleken met mijn boekje; compleet anders . Hierin spreken ze dat je een warm klimaat moet hebben, in maart/april een volledige zoete aardappel in een pot met grond laat voorschieten en vanaf midden mei de volledige pot buiten in de grond steekt. Lijkt me wel heel eenvoudig maar ik zal het toch eens proberen. Oogsten beweren ze oktober/november. Let’s try
Groetjes carine

Cilia 13 april 2018 om 11:03

Ik vind het opkweken ook een van de leukste onderdelen. Maar het verdere tuinieren, oogsten, inmaken, eten en eigen zaden oogsten maakt de cirkel compleet. Een geweldige hobbie 🙂

Niels en Laura 12 april 2018 om 08:58

Hoi Diana en Ruud,

Het is hier op de tuin ook een drukke bedoening. onkruid komt in rap tempo op en slakken vreten zich ook al een weg tussen de sla en andijvie plantjes en de kunststof/aluminium die kapot gewaaid was door de storm hebben we vervangen door een grote platte bak. is erg mooi geworden. Daar gaan we vanaf half mei de watermeloenen in zetten. die bak is best groot geworden (2,50m bij 1,85 en 1m hoog) dat we eigenlijk niet weten wat we er nog meer in zouden kunnen zetten, Hebben jullie nog een idee of andere lezer uiteraard?
Hier hebben we ook al een aantal paprika’s, pepers en aubergines naar de kas verhuisd en denk dat we komend weekend nog meer gaan doen.
het weerbericht ziet er ook nogal positief uit: https://www.alpenweerman.nl/lage-landen-gaat-april-volgende-week-zomeren/

Ruud & Diana 12 april 2018 om 12:00

Hallo Niels en Laura,
Ik had 10 slazaailingen uitgeplant, ze (en ‘ze’ zijn ongetwijfeld slakken) hebben 1 slaplantje voor ons overgelaten. Gelukkig heb ik er nog veel meer gezaaid 🙂 .
Gefeliciteerd met platte bak! Inderdaad een flink formaat!
Naast komkommers, watermeloenen en meloenen zou je ook kunnen denken aan iets hogers ; aangezien de bak 1 meter hoog is zou je er makkelijk ook wat lagere struikjes in kunnen zetten, zoals de lage rassen van aubergines, paprika’s, pepers en lage struiktomaatjes. Onze tuinbuurman pot altijd wat aardappelen in het vroege voorjaar in zijn platte bak (voor een vroege oogst van verse aardappeltjes), en ook wat aardbeien (voor ook weer een vroege oogst van schone en droge aardbeien, vaak al begin juni). Je kunt ook nog denken aan vroege stamboontjes. Wellicht lage basilicumrassen.
Ik hoop dat iemand anders ook nog wat tips heeft!
groetjes,
Diana

Niels en Laura 12 april 2018 om 13:41

Dankjewel Diana hier kunnen we nog wel wat mee! Ik heb toevallig deze ochtend wat boterbonen erin gezaaid. Die vonden we vorig jaar zo erg lekker. Ik denk dat ik dan ook nog wel een gewone meloen ga doen of nog een paar pepers. aardappeltjes is misschien leuk voor volgend seizoen. zat ook aan winteruien te denken om die daarin te zetten zodat ik volgend jaar april/mei al stevige uien heb.
In ieder geval nog genoeg om mee te stoeien!
Bedankt voor de tips ook voor diegenen die nog gaan komen.

Groetjes,
Niels en Laura

Agnita 12 april 2018 om 14:44

Hallo Niels en Laura,
omdat de bak 1 meter hoog is, kun je er ook aan denken planten te laten hangen, komkommers, meloenen, hangaardbeien aan de rand planten en laten hangen (droge vruchten), daarnaast lage planten en zo’n beetje middenin wat Diana voorstelde: wat lage struikjes. Succes, Agnita

Ruud & Diana 13 april 2018 om 09:16

Hoi Niels,
Dat vergat ik inderdaad nog, denk ook aan winterteelt (als je begin oktober worteltjes en bietjes onder glas zaait kun je ze in april oogsten). En verder kun je denken aan weeuwenteelt bloemkool, savooikool, spitskool. En aan veldsla, rucola, mosterdblad, spinazie, wintersla, winterpostelein, etc..
groetjes, Diana

Joris Sterckx 12 april 2018 om 12:34

Wel nog kleine tomaatplantjes, die van mij zijn al zo’n 20cm groot :p ik ga ze infeite niet lang meer binnen kunnen houden vrees ik, ik hoop ze pas eind deze maand te moeten verhuizen naar de serre en meteen uitplanten.
Of kan ik ze beter nog 14 dagen in de P9 potjes in de kas plaatsen en dan binnen 14 dagen ineens uitplanten denk je?

Bij mij in de kas ook de eerste bloempjes op de aardbeiplantjes, die zijn nu op 1 week tijd gigantisch gegroeid echt niet normaal eigenlijk.

Voor derest zoals altijd weer leuke informatie

Niels 12 april 2018 om 22:24

Beste Joris

Ik had mijn tomaten vorig jaar ook te vroeg gezaaid, waardoor ik ook veel te grote planten had. Ik heb ze vloeibare meststof voor tomaten gegeven en ze hielden het net uit tot begin mei. Toen was het echt wel tijd om ze in de kas te planten. Ik zou zeggen: probeer het met vloeibare meststof op te lossen en het komt wek goed.

Groetjes Niels

Annette 12 april 2018 om 17:04

Hoi Diana, of misschien weet iemand anders ook een antwoord…
Ik heb ik mijn kas een flinke kruiwagen champignonmest verspreid in het voorjaar. En nu groeien er dus overal flinke champignons, ook tussen de spinazie, ziet er erg leuk uit wel!
Maar nu is de vraag, kunnen we deze champignons wel veilig eten? het blijven toch paddestoelen he?

Groetjes, Annette Wieringa

Ruud & Diana 13 april 2018 om 09:10

Hallo Annette,
Ik weet niet of er nog meer paddenstoelen in je kas groeiden die lijken op champignons? Onze tuinbuurman kreeg eens champignonmest en daar zaten ook nog heel veel sporen in die nog een paar kilo mooie champignons produceerden. Hij lustte ze zelf niet, wij hebben ze heerlijk opgegeten (lekkerder dan uit de winkel, veel meer champignonsmaak)!!
In de champignonmest zitten zeker geen giftige champignons, dat zou bij een professionele kweker niet toelaatbaar zijn. Maar zoals gezegd; ik weet niet of er in je kas ook paddenstoelen groeiden/groeien, want die kun je uiteraard zonder kennis van zaken beter niet eten.
groetjes,
Diana

Annette 13 april 2018 om 12:50

Hoi Diana, nee hoor, we hadden nooit eerder paddenstoelen van wel soort dan ook in de kas. ja nu dus met die champost. En het zijn toch wel echt champignons hoor, onmiskenbaar. Ik heb er een flinke schaal van geplukt ( gedraaid) en ze smaakten heeerlijk.

Ries 12 april 2018 om 22:08

Hallo Diana en Ruud,

Wat een genot om je blogs te lezen. Het enthousiasme spat eraf. Dit jaar niets besteld, zit nog na te genieten van vorig jaar

Veel tuinfun en tot laters

Ries

Niels 12 april 2018 om 22:09

Hoi Diana

Ik zie dat je altijd een laagje hydrokorrels op je potten doet. Waarvoor is dat? Eigenlijk dacht ik altijd dat hydrokorrels onderaan de pot aangebracht moesten worden, maar het zal wel een Functie hebben?

Alvast bedankt! Morgen courgettes, pompoenen, basilicum, radijzen, winterpeen, struikboontjes en komkommers zaaien, erwten planten in vollegrond en peterselie verspenen! Heb er al zin in 🙂

Alvast bedankt voor uw antwoord!
Groetjes Niels

Ruud & Diana 13 april 2018 om 09:05

Hallo Niels,
De hydrokorrels gaan inderdaad ook onderin de pot (voor de afwatering). De toplaag van kleikorrels gaat verdamping tegen; het houdt de grond dus wat langer vochtig. Daarnaast houdt het onkruid redelijk goed tegen. En het zorgt dat bij het water geven de meststoffen niet uit de pot spoelen. Daarnaast vinden we het ook gewoon mooi 🙂 .
groetjes en veel plezier met alles wat je gaat zaaien!
Diana

Niels 12 april 2018 om 22:21

Beste Diana

Nog een vraagje 🙂
Ik heb twee weekjes geleden preiplantjes, die ik gekocht heb op de markt, geplant in de vollegrond. Ze hangen nu wat slap, en sommigen zien er wat gelig uit. Ze zijn normaal bemest, en ik heb ze geplant zoals prei geplant moet worden. Is dit normaal en bekomen ze nog vanzelf?

Groetjes Niels

Ruud & Diana 13 april 2018 om 09:02

Hoi Niels,
Ik heb geen idee wat er mis is gegaan met je preiplanten, ze horen zeker niet geel te worden en slap te hangen hoor.
Heb je ze wel diep genoeg in een gat gezet, voldoende water gekregen, het kan nog aan voeding liggen, of aan beschadiging van de wortels. Heb je de teeltpagina over prei gelezen? Daar kun je met foto’s erbij zien hoe wij prei uitzetten. Ik hoop dat je aan de hand daarvan kunt bedenken wat er bij jouw preiplanten verkeerd gaat!
groetjes,
Diana

Ingrid 13 april 2018 om 10:42

Hoi Diana!

Ik heb inmiddels ook allerlei plantjes op. En we genieten van onze nieuwe hobbie! Er is alleen een vuiltje aan de lucht.. of beter gezegt een vlieg.. ik denk een rouwvliegje als ik zoek op internet. Hebben jullie hier wel eens mee te maken gehad? En heb je een advies voor mij? Ik heb gelijk een angst dat we nu vieze beestje eten als we oogsten.. :s Het zijn er heel erg veel en alleen op mijn balkon bakken.. Of heeft iemand anders een tip?
Ik kan alle leer goed gebruiken. Bedankt alvast! Er zit overigens net een nieuwe moestuin mix in en alles is schoon.

Leuk altijd om te lezen over iedereens ervaringen. Heerlijk he, zelf oogsten en genieten!
Als het slaagt ..

Bedankt alvast!!! Succes allemaal. Groetjes Ingrid

Ruud & Diana 13 april 2018 om 23:15

Hallo Ingrid,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik heb niet genoeg verstand van ziekten en plagen om antwoord te geven op je vraag. En zelf hebben we nog nooit vliegjes (van welke soort dan ook) in onze planten of grond (op de witte vlieg in de boerenkool na 🙂 ). Ik heb even gegoogeld en vind dat er meerdere soorten rouwvliegjes zijn, met de Latijnse namen Bibio leucopterus, Bibio johannis en Bibio lanigerus. Ik kan ja van harte aanraden om op de Latijnse naam verder te zoeken, want dan vind je heel veel meer pagina’s met informatie in verschillende talen (en lang leve Google Translate 🙂 ). Ik hoop dat je via die weg meer informatie kunt vinden!!
groetjes en sterkte met de vliegjes/mugjes!!
Diana

Anoniem 14 april 2018 om 08:42

Dankjewel in ieder geval! Ja, hopelijk is het op te lossen.
Ik zal ernaar kijken, lief dat je even mee keek!
Groetjes Ingrid

Carine 14 april 2018 om 15:02

Dag tuinliefhebber en Diana en Ruud,
Even terugkomen op de rouwvliegjes. Ik lees over een aftreksel van look, maar naar mijn bescheiden mening is dit eerder ter bestrijding van ziekten (maladie cryptogamique). Voor de bestrijding van deze rotvliegjes, ga ik als volgt te werk: neem de stofzuiger en zuig een paar keer per dag alles weg, tits even aan de voorwerpen en ze vliegen in t’rond. Als het buiten is, maak ik een aftreksel van nicotine. Dit is nog efficienter als je het aftreksel mengt met groene(?) zeep (savon noire of savon de Marseille). Kijk even op internet of ik bezorg je het recept.
Succes carine

Ingrid 14 april 2018 om 21:49

Hoi Carine.
Bedankt voor je tip.
Ik ben toevallig vandaag met de stofzuiger bezig geweest zodat de vliegende beesten in elk geval niets meer konden leggen aan eitjes.. Het is zo verdrietig, ik had dit jaar juist moestuin mix aangeschaft en 2 nieuwe houten bakken. En nu loopt het in de soep door vliegjes die de wortels van mijn prachtige zaailingen en planten kunnen aantasten. This is personal!
Maar nicotine heb ik niet in huis. Ik ga er wel even naar kijken online. Die zeep zag ik eerder ergens langs komen…
Ik hoop dat ze weg gaan! Want ik wil graag verder genieten zoals de meesten hier mooi doen! Hopelijk snel!

Dank jullie wel. Ik wens iedereen een fijne warme moes tijd toe ; )

Groetjes Ingrid

Ingrid 14 april 2018 om 21:49

Oh ja… had je succes ermee? Blijven ze weg? Vergeten te vragen.. groetjes Ingrid

Marit 15 april 2018 om 08:32

Ha Ingrid,

Wat een nare beestjes zijn dat! Mijn kamerplanten zaten er vol mee, waarschijnlijk mede doordat ik m’n planten vaak wat teveel water geef. Op een gegeven moment zag ik zelfs de doorschijnende larven over de potgrond bewegen en ik werd gek van de slome vliegjes.

Stofzuigen lukte niet goed, aangezien de vrouwtjes op de potgrond blijven of maar amper opvliegen. Ik was al bang dat ik al m’n planten zou moeten weggooien.

Uiteindelijk heb ik via internet aaltjes besteld die de larven aanvreten. Dit heeft gewerkt! Het is niet goedkoop, maar na een week of twee was er geen vlieg meer te zien. Wat een opluchting!

Nu alleen nog een laagje zand op de grond, zodat ze er ook geen eitjes meer kunnen leggen.

Ingrid 15 april 2018 om 21:54

Hey Marit,
Ik lees nu net jou reactie ^^
En ook dat de aaltjes bij jou gewerkt hebben. Dat vind ik erg bemoedigend!
Dankjewel dus!! Nu de komende twee weken afwachten.
Dat laagje zand is trouwens een goeie.. Ik had het ergens gelezen en weer vergeten. Dankje!
Groetjes Ingrid

Marit 28 april 2018 om 08:44

Graag gedaan! Ben benieuwd of het werkt 🙂

Carine 15 april 2018 om 09:15

Tja, ik krijg het hiermee weg. Ik heb zelf ook geen nicotine, maar ik vraag mijn buurvrouw die stinkende filters in een doos je bij te houden. Let op als je nicotine aftreksels op groenten gebruikt, een paar dagen niet van eten! Zelf doe ik dit nooit op groenten. Wat de zeep betreft, kan je dit gerust proberen, maar alleen de zeep zal niet voldoende zijn. Groene zeep gebruik ik tegen de luizen, maar ik vind andere planten efficienter.
Succes met de aaltjes, goed om weten! Was voor mij niet gekend. Enne, niet opgeven he! Veel tuinplezier, Groetjes carine

Ingrid 15 april 2018 om 21:58

Haha dankjewel ^^
Heel erg leerzaam.
En vooral een bemoedigend woord is altijd van hoge waarde.
Ik ga mijn best doen!

Niels en Laura 14 april 2018 om 06:44

Hoi Ingrid
Wat je zou kunnen proberen is een knoflook extract te maken het werkt tegen witte vlieg luizen en nog veel meer. Onze oom en tante hebben een giga moestuin en die hebben bijna geen last van enig schadelijk insect. Enige nadeel na een fikse bui sta je weer opnieuw te spuiten. Ohja en natuurlijk de geur stinkt enorm haha. Het is ook totaal niet slecht voor het milieu want het is water waarin je knoflook een paar maanden laat fermenteren. Schijnt dat er ook een zwavel verbinding inzit die goed is voor het blad en steel. Wij hebben ook een vaatje staan. Misschien werkt dit voor jou of uiteraard voor anderen die het eens willen proberen.
Recept is jerrycan water. Gooi daar de geplette tenen van 8 bollen in. Goed afsluiten en als het zo hard stinkt dat de kleur uit je gezicht trekt kun je het gebruiken. 50ml op 1 liter water zou voldoende moeten zijn.
Groetjes
Niels en Laura

Anoniem 14 april 2018 om 08:48

Hoi Niels en Laura,

Super fijn dat jullie een tip hebben!
Dankjewel, ik denk dat ik dat ga proberen. Dat lijkt me een natuurlijke manier idd,
alleen gezien de vermenigvuldiging moet ik vandaag ingrijpen. Ik heb ook gelezen over kaneel.. Maar ik heb ook aaltjes besteld, ik ben bang dat ik een heuse plaag op de hals heb.
Hopelijk kan ik het daarmee aan. Dat knoflook extract lijkt me ook effectief als je veel slakken hebt. Ik moest wel lachen wanneer je merkt dat het klaar is, haha..
Dank jullie wel!

Groetjes van Ingrid

Marit 15 april 2018 om 08:35

Ah, dat lees ik nu pas.
Hopelijk werkt het even goed als het bij mij heeft gedaan! Succes!

Ruud & Diana 14 april 2018 om 08:53

Hallo Niels en Laura,
Dankjewel voor de tip!!
Diana

Cilia 13 april 2018 om 10:59

Ik heb de email voor de nieuwsbrief ontvangen. Ziet er goed uit!

Anneke 13 april 2018 om 23:07

Hallo Diana,
Heb weer met plezier alles even doorgelezen op je blogs. En dat we weer alles kunnen doen wat er te planten en te zaaien valt. Ik heb vandaag sla , andijvie, veldsla, rode kool, plant-uien en zilveruitjes geplant/gepoot. Volgende week de tomatenplantjes.
Alleen we hebben last van mollen. Vanmiddag liep ik nog even naar de tuin en zag tot mijn schrik dat vriend de mol onder de plantuitjes door was gekropen, en dat vind je dan uiteraard niet leuk. Hebben jullie ook last van deze beestjes en heb je een tip wat voor middel je er tegen kan gebruiken. Heb zelf ook wel wat geprobeerd maar ze schrikken er niet van.
Groetjes,
Anneke

Ruud & Diana 13 april 2018 om 23:24

Hallo Anneke,
Ik vrees dat ik niet genoeg verstand van ziekten en plagen heb om echt met kennis van zaken antwoord te geven op je vraag.
Wij hebben elk jaar wel mollen. Je kunt ze vangen en elders weer uitzetten (maar dat schijnt niet diervriendelijk te zijn want een mol heeft zo’n snelle stofwisseling dat ze bij een korte tijd in een kooi al ernstig verzwakken. Je kunt allerlei middeltjes kopen en molwerende planten planten, etc. maar in hoeverre die helpen…… En uiteindelijk wordt er altijd gezegd dat wanneer een mol weg is, zijn plaats/territorium snel wordt ingenomen door een nieuwe mol. Wij gedogen ze, mollen houden van losse grond waarin ze vrij kunnen graven, en daarvan hebben wij niet veel (door de kassen, fruitbomen en fruitstruiken maar ook paden, verhoogde bakken, etc.. Alleen als er een mol in de kas zit en daar ernstige schade veroorzaakt zoekt Ruud de mollenklem op. Gelukkig is dat al weer jaren geleden want leuk is dat niet.
groetjes,
Diana

Ingrid 15 april 2018 om 11:43

Dag Diana en Ruud,

Mag ik een simpele vraag stellen?
Ik ben maar een simpele tuinier .
In mijn rijtjeshuis achtertuin zet ik bouwemmers om tomaten en bijv spercibonen in te planten. De rest van de tuin bestaat uit gras en sierplanten en stenen.
Wat voor grond kan ik het beste gebruiken in de emmers/bakken. Alles wat ik er in stop klinkt altijd zo in. Vraag twee hoe vaak moet ik voeding geven in een bak. En kun je mij aangeven wat jij gebruikt?
Enig dat jullie dit met z’n tweeën doen. Zoals je het beschrijft lijkt het op bepaalde momenten een hele dagtaak.
Of hebben jullie ook hulp van je omgeving?

Ruud & Diana 15 april 2018 om 21:10

Hallo Ingrid,
Zorg dat er afwateringsgaten onderin de bouwemmers zitten. En zelf zou ik vervolgens 5 delen potgrond mengen met 1 deel brekerzand en een schepje vermiculiet. Voor bonen zou ik nog iets meer brekerzand door de potgrond mengen. Brekerzand (en eventueel wat vermiculiet) maakt de grond luchtiger. In potgrond zit voor 6 tot 8 weken voeding, daarna voeden we zelf tomaten bij met bijvoorbeeld wat terras- en balkonvoedingskorrels (daarin zit voor 6 maanden voeding en het wordt langzaam en over een lange periode afgegeven). Maar je kunt anders ook aan een samengestelde voeding denken die je bijvoorbeeld 1 keer per week in vloeibare vorm geeft. Bonen hebben trouwens geen extra voeding nodig, maar tomaten wel.
groetjes,
Diana

Esther 15 april 2018 om 14:45

Ha Diana,
Ik snap iets niet en het gaat alweer over pepers/paprika’s versus tomaten (die je dus niet met elkaar moet vergelijken. 🙂
Maar ik vergelijk wel ze met de jouwe. Volgens mij heb ik hetzelfde gedaan als jij, maar ik zal toch wel ergens een feitje gemist hebben.
Mijn pepers/paprika’s heb ik na het verspenen vanuit de propagator op een onverwarmd kamertje op het zuidwesten voor het raam gezet (ik heb ze een week later dan de jouwe gezaaid). Dat zijn nu kleine gezonde stevige plantjes (terwijl die van jou zowat in bloei staan).
De tomaatjes heb ik begin maart gezaaid en beneden (kamertemperatuur) laten kiemen ook voor een raam op het zuid westen. En daarna in potjes gezet en op de kamer bij de pepers. Ze staan achter de pepers, maar wel op raamhoogte, en mijn tomatenplantjes zien er ook wel goed uit, maar zijn veel groter dan de jouwe.
Heb jij een idee wat de oorzaak is?

Hartelijke groet,
Esther

Ruud & Diana 15 april 2018 om 21:25

Hallo Esther,
Paprika’s, pepers en aubergines hebben meer warmte nodig dan tomaten.
En dus zijn hier de pepers relatief warm gezet na de kieming (op een slaapkamer war de kachelschoorsteen doorheen loopt), in een zonnig raamkozijn.
De tomaten zijn hier op een onverwarmde slaapkamer gezet, maar zijn bij gebrek aan voldoende licht/zon ook al vlot naar de (koude) kas verhuisd. Het is hier ook altijd maar een beetje zoeken naar de juiste omstandigheden, ons huis is eigenlijk te donker voor het opkweken van zaailingen.
Er is, denk ik, dan ook niks mis met je zaailingen, je hebt alleen de tomaten meer warmte gegeven dan de paprika’s/pepers/aubergines, en dat zou ik zelf andersom hebben gedaan.
groetjes,
Diana

Cheryl 15 april 2018 om 18:16

Hoi Diana,

Met super veel belangstelling heb ik al meerdere artikels van je gelezen! Wat schrijf je ontzettend leuk en wat is het fijn om zo te kunnen leren en inspiratie op te doen. Ik heb besloten om de moestuin achter ons huis te gaan onderhouden want eerst deed een oud mannetje hier uit de buurt het. Ik heb helemaal de smaak te pakken! Wat is het leuk om je eigen bloemen, groente en fruit te telen.
Nou heb ik natuurlijk ook een aantal vragen. Kan je bijvoorbeeld de zaadjes opkweken in de kas? Is dat warm genoeg of zijn de temperatuurschommelingen te groot? Of moet ik echt al de bakjes in de vensterbank zetten? Jaa ik ben echt nog wen groentje

Groetjes Cheryl

Ruud & Diana 15 april 2018 om 21:32

Hallo Cherl,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Over het opkweken van zaden; dat ligt aan de soort planten. Bijvoorbeeld: bonen willen warm worden gezaaid, sla wil juist koel worden gezaaid. Elke groentesoort heeft z’n eigen voorkeuren qua standplaats (pompoenen warm en slechts matig vochtig, kool juist koel en goed vochtig). Ik heb voor elke groentesoort een eigen pagina geschreven, en ik kan je niet beter adviseren dan bij elke groentesoort die je wilt gaan zaaien even de pagina te lezen met informatie over die groentesoort; daar kun je tips vinden m.b.t. zaaien maar ook over standplaats, voeding, verzorging, etc.
groetjes en veel succes met zaaien!!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!