Uitplanten
Nou ja, uitplanten….. eerst opruimen.
En bedenk dat het 14 april is, en geen 12 mei. We zijn dus een maand te vroeg. Nu kunnen we in de kas wel wat eerder beginnen, want die warmt al flink op, de grond is er warmer dan buiten en dat betekent dat ze in een koude nacht wat van haar warmte afstraalt waardoor het al niet meer zo koud wordt als buiten. Dat neemt niet weg dat wij zelf eigenlijk nooit voor de derde week van april de tomaten, paprika’s, en pepers uitplanten in de kas.
Maar ook wij kunnen niet om de weerberichten heen. Het gaat dinsdag meer zomer dan lente worden. En de pepers, paprika’s en aubergines zijn al zo groot dat sommige zonder steun omvallen, en gaan bloeien. We gaan uitplanten, dat is echt beter dan ze in kleine potjes houden omdat het misschien nog koud gaat worden. Wie dan leeft….
Om even duidelijk te maken waarom we niet willen wachten met uitplanten. Zo stonden de planten er gisteren nog bij:
Ze houden elkaar overeind en hebben om de dag dag al een gietertje water nodig. Als je goed kijkt zie je al vertakkingen en bloemknopjes.
Voor wie die vertakking niet kent, hier kun je die goed zien:
Elke peper en paprika begint met één ‘stam’ en maakt op een hoogte van zo’n 25 tot 35 centimeter de eerste vertakking, soms in twee takjes, meestal in drie takjes, af en toe in vier. In die eerste vertakking hangt altijd een bloempje. En vanaf die vertakking zie je meer vertakkingen en meer bloempjes. Hier begint de opbouw van de ‘kroon’ van de plant. En om die reden halen we alle blaadjes en ‘diefjes’ onder die eerste vertakking met het eerste bloempje weg. Maar nu nog niet, dat doen we pas als de jonge planten zijn aangeslagen en groeien. Nu eerst maar uitplanten. Maar de kas zag er gisteren nog zo uit:
Links allerlei zaailingen, rechts een grote berg stokken in allerlei formaten en achterin gewoon een los gestorte puinhoop 🙂 .
Eerst hebben we alles buiten gezet. En daarna mijn planning erop nagekeken. Want zonder planning ben ik nergens. Dit moet passen in deze kas:
En dus kunnen we nu de stokken uitzetten en uitrekenen wat de plantafstand is. Uiteindelijk staan de planten op een rijafstand van 55 centimeter, dat is bijna 10 centimeter ruimer dan vorig jaar. En dat is fijn (voor de planten en vooral de wortels van die planten maar ook voor diegene die over een paar weken daartussen moet opbinden, blad verwijderen, dieven, tikken, etc. (en dat ben ik, Ruud doet alleen de komkommer – omdat ik daar jeuk van krijg – de rest is mijn taak 🙂 ).
Kijk, het begint er al een beetje op te lijken. Een beetje…..
En aan het einde van de middag zag de kas er zo uit:
Uitgemeten en rechts al uitgeplant, links is morgen aan de beurt. De afstand tussen de bruine tomatenstokken en de groene paprika-/auberginestokken is dus 55 centimeter. De afstand tussen de stokken in de rij is 40 tot 45 centimeter. En 45 x 55 centimeter is voldoende voor 1 tomatenplant of 1 setje van 3 pepers, paprika’s of aubergines.
Als je goed kijkt zie je dat de jonge planten al met touwtjes losjes aan de stokken zijn vastgebonden. Dat komt vooral doordat de planten al wat te hoog waren (en om die reden hebben we ze ook iets dieper geplant dan dat ze in het potje stonden).
We hebben de uitgeplante zaailingen uiteraard gelijk water gegeven, en de labels aan de stokken gebonden.
Klaar is Kees, morgen de andere kas, nu is het er nog prettig vertoeven, vanaf dinsdag wordt het overdag buiten 22 graden, en in de kas dus misschien wel rond de 40 graden. Lijkt mij duidelijk waarom we voor dinsdag klaar willen zijn met het uitplanten van alle zaailingen in alle drie de kassen.
En dan hebben we ook altijd nog wel wat planten voor buiten, een struiktomaatje voor in pot, een vroege aubergine, en een pepertje. In de volle grond zou ik nu zeker nog geen zaailingen uitplanten (anderhalve week geleden vroor het nog, de grond is nog ijskoud). Maar de planten die we in potten gaan telen gaan we wel al uitplanten. Want de potgrond is al lekker op temperatuur, een pot warmt sneller op dan de volle grond, en mocht het nog koud worden, dan kunnen we de potten tijdelijk even in de kas of zelfs in huis zetten.
Tot slot nog 1 foto, omdat ik het altijd zo bijzonder vind; de rabarber loopt uit, bijna prehistorisch en met zo veel kracht. Over 2 weken eten we rabarbertaart!
Mooi zo’n kas! Ik heb een klein plastic kastje om op te kweken maar zodra het 7 cm of hoger wordt moet het echt de volle grond in.
Je zegt dat je over twee weken rabarbertaart zult eten. Is dat dan vers van deze plant op de foto? Ik heb een maand geleden mijn rabarberknol gehalveerd en terug gezet. Deze zijn nu ook al een stuk boven de grond maar zelfs vorig jaar kon ik niet al zo snel oogsten hoor. Doe ik het dan wel goed vraag ik me af?
Hallo Marieke,
Onze plant is al behoorlijk oud en groot.
We geven haar altijd een kruiwagen compost en vervolgens 2 of 3 handje voeding (omdat ze zo groot is, ruim een kubieke meter).
En ik baseer mijn berekening vooral op de weersvoorspelling waarbij het een week lang ruim 20 graden en zonnig wordt.
Als de weersvoorspelling wordt bijgesteld, dan vrees ik dat ik ook de planning voor de rabarbertaart wat bij moet gaan stellen 🙂 .
Ik weet niet hoe jij jouw rabarberplant verzorgt, in welke grond ze staat, welke voeding je geeft, etc. maar het is zeker goed om zo heel af en toe de plant te delen. Wij hebben dat een jaar of 7 geleden gedaan en gaan dat wellicht komende winter weer eens doen want ze begint nu wel heel groot te worden.
groetjes,
Diana
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Drie jaar geleden heb ik deze moestuin aangelegd en zo lang zit er dus nieuwe goede grond in. De rabarber moet ook nog drie jaar worden deze lente dus wellicht ook al wel erg vroeg gehalveerd moet ik toegeven. Ze hebben drie weken geleden een emmer konijnenmestcompost gekregen en nog een flinke hand koemestkorrels. De stelen beginnen al aardig te groeien maar ik zal haar nog een goede tijd gunnen om aan te sterken! Voorlopig nog geen rabarbertaart 😉
O bij jullie wordt het mooi weer,hier in Frankrijk ook,het gaat naar de 26 graden.
En dan denk ik ook,misschien kan dit of dat, maar vorig jaar net voor ijsheiligen kwam er vorst, en 3 aardappel planten verloren, dus(zucht) ik hou me toch maar in.
Hallo Jeanne,
Ja, vorig jaar vroor het hier ook nog op 20 april. Ik ga dan ook zeker buiten nog geen bonen of courgettes, etc. planten hoor. Maar in de kas is het toch een ander verhaal, met de zonnige en warme week die eraan komt durven wij het wel aan. Want de kas kan al zo flink opwarmen dat het er ook in de nacht warmer blijft dan buiten. En daarnaast zijn er bij nood (meer nachtvorst dan -2 buiten) altijd nog de maatregelen zoals gieters en emmers water tussen de planten in zetten (overdag warmte het water op en ‘s nachts staat het dat weer af), en vliesdoek (waar het overdag onder opwarmt en de warmte in de avond en nacht nog lang blijft hangen), etc..
groetjes en sterkte met de zelfbeheersing! (voor alles wat er buiten komt, van maïs en pompoenen, etc. ga ik me dus ook inhouden hoor 🙂 )
Diana
Ik heb de pompoen en courget al wel buiten geplant en doet het geweldig onder een plastic hoedje en stolp.
Leuk nog een andere tekst te lezen vanuit Frankrijk, hier ook volgende week 25 graden na weken van koude,wind en nog eens wind. Ik heb het gisteren erop gewaagd en mijn bonen zijn gezaaid. Laat de ijsheiligen nu maar komen, ik daag ze uit. Mijn tomaten, aub, pepers en paprikas ga ik toch nog even wachten. Het risico om alles te verliezen zou ik niet aankunnen . Deze week voor de eerste keer een paar planten in een plastieken kast zetten om het verschil uit te proberen met de volle grond.
En Diana, ik heb de zoete aardappel geplant en ga alles uitproberen : een volledige in een pot geplant, een stuk geplant en eentje gekocht. Ik hoop in het najaar meer over te kunnen vertellen. Nu snel naar buiten om verder te doen.
Groetjes carine
Hoi Carine,
Leuk!! Ik ben erg benieuwd hoe de teelt van zoete aardappelen bij jou verloopt, en ik hoor het komend najaar heel graag van je!
Veel succes!!
Diana
Wouw, wat zijn alle zaailingen hard gegeroeid bij jou! Hier pas net de eerste echte blaadjes. Maar de rabarber is verder en kunnen we dit weekend al eten.
Ik zag jou stokken, en weet niet hoe hoog ze zijn, maar op de lage stokken, die je zou kunnen raken met bukken (ogen!) zet ik een uitgeboorde kurk ( hebben we genoeg van hier) of een leeg groot slakkenhuis ( hebben we nog meer van :-)). En op de hoge trouwens ook, gewoon omdat het er leuk uitziet.
Hallo Sigrid,
De tomaten zijn nog klein hoor, maar de pepers, paprika’en aubergines moeten echt de grond in.
Dankjewel voor de tip m.b.t. de beschermen van de puntige stokken!! Ik zet er nu vaak de broes van de gieter op, en daar hebben we er wel een stuk of zes van maar dus niet genoeg voor alle stokken. Wel ook handig want het beschermt niet alleen tegen oogletsel bij het bukken maar zo raken we ook de broezen niet kwijt (broezen schijnt echt de juiste meervoudsvorm van broes te zijn heb ik zojuist geleerd). Maar op de rest van de korte stokken ga ik zeker overwegen om kurken of slakkenhuisjes te plaatsen!! Ik ga ze sparen 🙂 .
groetjes,
Diana
Wat een heerlijke blog!!
Dan begint het echt!
Ik durf nog niet.. plus de paprika’s en tomaten hebben het nog prima binnen. Ik heb begin feb paprika’s gezaaid.
Een kennis van me zaaide paprika’s deze week en verzekerde mij dat hij dat elk jaar doet en dat hij altijd een grote oogst heeft.
Ik ga zo een paar paprika’s bijzaaien en ben vreselijk benieuwd wat die gaan doen!
Ik heb nog een vraag, wellicht dat iemand mee kan denken.
Ik heb sinds dit jaar een andere tuin en kas. De vorige had veel schaduw. Maar deze staat van het vroeg tot laat in de zon. Het afgelopen warme weekend was het 45 graden in de kas..
Wat zal ik nou doen. Een rij frambozen oid er voor planten.. of al kalken met temperzon. Of nog even wachten?
Hallo Agnès,
Ik ben benieuwd wat je als verschillen gaat ervaren tussen de vroeg en laat gezaaide paprika’s!! Laat je dat hier nog eens weten? Ik heb het zelf ook een paar keer geprobeerd, mijn ervaring was dat de in april gezaaide paprika’s de vroeg gezaaide paprika’s in groei nog redelijk goed inhaalden maar de oogst wel duidelijk later viel (maar de onrijpe paprika’s van de aprilzaailingen waren ook welkom).
Onze 3 kassen staan ook de hele dag in de volle zon. Bedenk dat uiteindelijk in de zomermaanden (wanneer de zon hoog staat) de meeste zon van boven schijnt. Door de hoogte van de kas is het hier geen optie om het dak wit te kalken. Wij houden gewoon de weerberichten in de gaten en gaan pas kalken als het buiten boven de 28 tot 30 graden wordt. Maar verder zijn voldoende water geven, goed luchten, etc. ook heel belangrijk. En ook het soort planten; pepers kunnen heel goed tegen zoveel zon en warmte, komkommers kunnen er slecht tegen. Dus het is ook nog een optie om slechts een deel van de kas te beschermen tegen al te veel zon. En je kunt dan ook denken aan bijvoorbeeld een vliesdoek of oud gordijn dat je in de kas voor de komkommerplanten hangt.
groetjes en veel plezier met je kas en alles wat er in groeit!!
Diana
Ik zal in het najaar mijn ondervindingen met je (jullie) delen.
En dank voor het antwoord over de kas. Luchten en watergeven is het toverwoord. Er komen alleen tomaten en paprika’s in de kas. Die houden wel van wat warmte.
We zullen zien wat het tuinjaar gaat brengen!
Hallo Diana, ik ben Sjef de Rooij en sinds een paar maanden verfend lezer van jou site. Ik heb meer dan 25 jaar een tuin gehad in Zeewolde. Het was een tuin met hele zware klei. inmiddels heb ik een tuin in Petten (NH) met boterzachte zand grond veel makkelijker om te bewerken. De kleigrond moest ik in de late herft goed omspitten om in de winter de grote klonten klei kapot te laten vriezen zodat ik er in het voorjaar wat mee kon doen. Nu hier in Petten heb ik grond die ik alleen wat open hoef te trekken met een drie tands hark, lekker makkelijk.
Ik heb ook een kasje van 5 m2 gebouwd om de groente voor te kunnen trekken. Ik lees dat Agnés een probleem had met de hitte in de kas ze wil al wit kalken o.i.d. Ik heb het volgende gedaan ik heb de bovenliggende ramen beplakt met een plasticfolie, dit heeft als voordeel dat de zon niet echt fel in de kas schijnt en de temperatuur niet zo vreselijk hoog oploopt bijkomend voordeel is nog dat als er een raam kapot gaat niet de hele kas vol met glas ligt. Misschien is dit een tip voor Agnés.
groetjes, Sjef.
Hallo Sjef,
Ik herken het, ook hier was het (en is het nog steeds) altijd zwaar werk om te zorgen dat de grond niet keihard is in het voorjaar. Menden die laat spitten of te laat harkten hadden bijna een hamertje nodig om de kluiten een beetje fijn te krijgen 🙂 .
En dankjewel voor de tip!!
groetjes,
Diana
Hallo
Ik heb ook aubergines, voor de eerste keer. Die mogen nu dus in de serre met drie plantjes naast elkaar tegen een stok gepland worden?
Hallo Yves,
Wij planten de aubergines nu inderdaad per 3 zaailingen per stok uit. Maar wij wonen 18 kilometer van de zee in Zuid-Holland. Kijk vooral nog even naar het lange termijns-weerbericht want uiteindelijk kan er tot 12 mei in principe nog nachtvorst komen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana!
Wat leer ik toch veel van je, zelf ben ik een beginnende stadsmoestuinierder met een externe moestuin van 25 vierkante meter. Ben optimistisch begonnen met de sla en brocolliplantjes buiten te planten en alles gaat als een tierelier. Mijn paprika en peper staat al de hele week buiten onder de pergola, die gaan ook wel heel goed. Ik denk altijd maar; als het niet gaat vriezen dan is de stad warm genoeg … niet?
De muismeloen en komkommer houdt ik nog wel binnen, maar ik geniet gewoon enorm van de tuin met ondersteuning van jouw site … ga zo door!
Groet
Hallo Jannita,
In principe kan een muismeloen wel wat meer kou verdragen dan een paprika/peper, maar in ieder geval allebei geen vorst.
Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je gewoon de weerberichten in de gaten houdt, het weer kan wispelturig zijn.
Hier staan komkommerzaaisels (nog niet gekiemd) en muismeloen in de kas, en als de grond de komende week goed opwarmt gaan we de muismeloenen volgend weekend uitplanten.
groetjes en heel veel plezier en succes in je stadsmoestuin!!
Diana
Leuke blog weer!
Ik durf het nog niet aan hoor, de tomaten en paprika’s blijven dus nog even thuis. 🙂
Ik denk ook wel dat het van kas tot kas verschilt, in die van mij wordt het nooit 40 graden, door een schuur aan de zuidkant waarschijnlijk. En als het koud is, wordt die schaduwkant ook echt ijzig koud. Voordeel is dat kalken met temperzon ofzo nooit nodig is, nadeel is dus dat ik die gok van ruim voor ijsheiligen uitplanten in de kas echt niet durf te wagen.
En ja, de rabarber gaat opeens hard!
Hallo Hanneke,
Ja, dat zijn grote verschillen per kas want in de zomer kan het hier in de kas nog veel warmer worden, op echt warme dagen wordt hier ruim 50 graden gehaald.
Ik ben al aan het zoeken naar een lekker recept voor rabarber, het gaat hier nog wel 2 weekjes duren. Een erg leuke, lekkere maar ook erg mooie taart die ik vorig jaar bakte met rabarber is deze: https://www.mooiemoestuin.nl/recept/rabarbertaart-met-pistache-bakken/
groetjes,
Diana
Beste Diana
Wat gaan de pepers en paprika’s hard bij jullie…
Hier doen ze het ook prima en was ook al aan het overwegen om ze naar de kas te brengen.
Nu heb ik laatst ergens gelezen dat er mensen zijn die de pepers en paprika’s “toppen” maar zoals je zelf al aangeeft, vertakt de plant toch zichzelf?
Eerlijk gezegd begrijp ik dit niet zo goed, heb jij enig idee….?
Met warme groet,
Hallo Edith,
Ja, dat is de omgekeerde verse van wat ik doe 🙂 .
Ik verwijder de diefjes die onder de eerste vertakking komen. Mensen die toppen halen die top eruit om juist die diefjes te laten groeien. Ik kreeg een poosjes geleden deze link: https://www.youtube.com/watch?v=syhPPONJDKY voor een filmpje waar je ziet hoe dit werkt.
Ik wil dit zelf ook wel eens proberen, maar dan passen er waarschijnlijk geen 3 planten meer dicht bij elkaar, en nu hebben we alles al uitgeplant en en verzorgd zoals ik gewend ben. Maar mocht je die manier (zoals je op het filmpje kunt zien) eens proberen….. dan hoor ik heel graag je ervaring!!
groetjes,
Diana
Dank je wel voor je antwoord, Diana
En ik ga dit zeker uitproberen bij zaailingen waar ik er 3 of 4 van heb zodat er ook meteen vergelijkingsmateriaal is.
Ik houd je op de hoogte
Mvg
Edith
Ik heb het dit jaar geprobeerd. Ze vertakken inderdaad mooi.
Hallo Ann,
Leuk om te horen! Ga je wel 3 planten bij elkaar zetten, of deed je dat toch al niet?
Ik ben van plan om het volgend jaar eens te proberen, en dan met 2 potjes met zaailingen van hetzelfde ras, op dezelfde dag gezaaid, in dezelfde omstandigheden, etc..
En dan ervaren wat het verschil is, in groei, opbrengst, misschien de vroegheid, etc.. Ik hoop dat je hier in de nazomer nog eens wilt laten weten hoe jouw verdere ervaringen met deze manier op opkweken is!
groetjes,
Diana
Ik had de traag groeiende pepers al per drie gezet. En hoorde toen pas van het inkoppen. De annuums heb ik wel elk apart in een potje gezet.
Per drie is niet ideaal. Ze zitten zo echt te dicht op elkaar. Ik denk dat ik ze ofwel uit elkaar haal, ofwel (slik) er twee boven de grond afknip.
Ik las onlangs dat iemand een test had gedaan. Het totale aantal paprika’s van een gekopte en een gewone plant was hetzelfde. Enkel tijdens het tweede jaar (binnen overwinterd) had de gesnoeide plant een betere productie.
Hallo Ann,
Dankjewel voor je uitleg!
Ja, ik bedacht al wel dat als je de zaailingen topt, deze al zo laag bij de grond zijtakken maken dat het lastig wordt om ze per 3 te planten. En dan zou ik op voorhand kunnen denken dat de manier van het dieven en 3 planten bij elkaar zetten uiteindelijk meer opbrengst oplevert. Aan de andere kant maakt de manier met het toppen en juist zijscheuten opkweken wel een mooiere plant, denk ik. Ik ben benieuwd hoe je de rest van dit jaar ervaart!!
Misschien kun je de wortelkluit kletsnat maken en dan voorzichtig de 3 jonge planten van elkaar scheiden en elk nog een poosje een eigen potje geven om te herstellen. Ik vergeet heel af en toe wel eens een vierde zaailing in jong stadium weg te halen. En zo heb ik vorige week van de 4 zaailingen 1 zaailing met een deel van de wortels van de 3 andere gescheiden en opgepot; de enkele zaailing staat er vooralsnog prima bij.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Ik was daarnet heel enthousiast naar de kas gelopen om wat verse blaadjes munt te oogsten voor de muntthee. Toen ik kokend water over de blaadjes heen goot, zag ik kleine beestjes van ongeveer een millimeter groot uit de muntblaadjes vallen, naar de bodem van de kop.
Ik heb de thee onmiddellijk weggegoten. Het waren toch een aardig aantal beestjes, zeker een stuk of twintig.
Weet jij, Diana, of iemand anders hier raad mee? Zou ik de beestjes op een biologische manieren kunnen bestrijden?
Groetjes Niels
Ik sla de takjes altijd even op de hand af en ja dan nog liggen er in mijn thee op de bodem ook nog wel eens dode beestjes, geeft niets hoor, dat kokende water maakt de thee steriel genoeg en ik drink het zo al jaren. Puur natuur moet je maar denken, gewoon het laatste bodempje weggooien.
Hoi Niels,
We hebben in het vorige blog iets geschreven over knoflookextract. probeer dat eens uit op de munt allicht werkt dat. Heb je de beestjes goed bekeken? Kleur, waren het meer vliegjes of leken ze op spinnetjes of luizen? Als wij de munt oogsten komt er ook wel eens iets uit vallen hoor heb alleen nog nooit zoveel beestjes gehad. We spoelen het eerst op de tuin al uit en dan nog een keer thuis dus misschien verklaard dat waarom wij nooit zoveel tegenkomen.
groetjes,
Niels en Laura
Hallo Niels,
Ruud zegt; gratis wat eiwitten. Maar Ruud eet dan ook zonder er verder naar te kijken frambozen (terwijl ik ze even laat liggen zodat eventuele wurmpjes uit komen kruipen 🙂 ).
Ik heb niet genoeg verstand van ziekten en plagen om je te helpen bedenken om welk beestje het gaat.
Ik kan alleen bedenken dat je na de oogst de blaadjes wellicht even op de terrastafel kunt laten liggen (dan kunnen eventuele beestjes weg lopen). En anders kun je overwegen om de takjes kort af te spoelen met koud water.
Wij hebben zelf nog nooit last gehad van heel kleine beestje in het voorjaar, wel van de metaalblauwe muntkever in de zomer, en die is lastig te bestrijden.
groetjes,
Diana
Hoi Niels,
Als je van te voren al ziet dat er beestjes op je blaadjes zitten, kan het helpen om flink te blazen, of om er een flinke puf op te geven met een waterspuit – bijvoorbeeld met een goed schoongemaakte spuitfles waar vroeger reinigingsmiddel in zat.
Maar wees er vooral niet bang voor. Ongemerkt eten we, zoals je zag, toch al veel meer diertjes op zonder dat het ons deert.
Succes
Hoi Diana. Ik heb een vraag over mijn gezaaide amarant. 3 soorten.
Ze blijven maar iel. Hebben 2 kiemblaadjes. Gezaaid in zaaigrond in klein turfpotje.
Maar hoe nu verder? Ik wil zo graag dat het lukt deze keer!
Verpotten in hogere pot? Andere aarde?
Dank alvast voor je reactie!!
Fijne dag!!
Halo Barbara,
Ik ben zelf geen fan van zaai- en stekgrond, heb de ervaring dat zaailingen er na de kieming minder goed in groeien (maar dat is mijn mening en dat is zeker niet iedereen met me eens hoor). Ik weet niet of je de potjes tot de rand hebt gevuld? Anders zou je kunnen overwegen om met wat goede potgrond (geen zaai- en stekgrond) de grond in de potjes tot aan de rand aan te vullen. Met de potgrond geef je gelijk wat voeding. Een andere optie is om zelf voeding te gaan geven. En de derde optie is om de zaailingen uit te planten in de volle grond (die je al hebt gevoed zoals je dat gewend bent).
Verpotten lijkt me nu in ieder geval geen optie (omdat de zaailingen nog zo klein zijn, je wilt geen jonge worteltjes beschadigen bij het verplanten). Het hele turfpotje overpotten in een groter potje (met een mengsel van 5 delen potgrond met 1 deel brekerzand) is natuurlijk ook een optie.
Ik hoop dat het zo alsnog goed komt met je Amaranthus-zaailingen!!
Diana
hallo Diana.leuk dat er weer mailtjes komen over je onderwerpen.
de rabarber staat hier al hoog,en er zitten al bloemknoppen in.(hongarije)
de vijg uit kroatie heeft zich deze winter staande gehouden,hoewel de eerste
knoppen bevroren waren door een laatste tik van koning winter.
ook gingko houd zich goed.dit voorjaar wijnranken en passiebloem om de tuin
wat op te vrolijken,niets zo leuk als bloemen tussen de groentjes.
je rabarbertaart ga ik zeker uit proberen,tot nu toe zijn al je recepten in
“goede aarde” gevallen(haha).
groetjes uit hongarije
Hallo Diana,
Enthousiast geworden door jouw blogs (en door mijn nieuwe kas:) heb ik dit jaar voor het eerst paprika’s, pepers, aubergines en verschillende soorten tomaten gezaaid in de vensterbank.
Ze staan inmiddels in potjes uitgepoot op een tafel in de kas en groeien goed. Alleen de aubergine plantjes worden stuk voor stuk aangevreten door iets?? Al de andere plantjes, waaronder ook de slaplantjes en de eenjarigen, worden met rust gelaten. Ik zie geen slakkenspoor, wel spinnetjes lopen, maar volgens mij eten die geen blaadjes….? Heb jij hier ervaring mee?
Hallo Wilma,
Wat vreemd! Ik herken dat niet echt. Ik zou zelf denken aan slakjes maar die zouden eigenlijk toch eerder kiezen voor malse sla dan voor de ietwat stekelige en behaarde auberginezaailingen. Misschien pissebedden?
Houd in ieder geval de zaailingen goed in de gaten, als er nog meer aan de zaailingen wordt gevreten kun je overwegen om de zaailingen over te potten, wellicht kom je iets onderin de potjes tegen waarvan je kunt bedenken dat ze aan je zaailingen eten. En als je naar de lange termijn weerberichten kijkt kun je ook gaan overwegen om de zaailingen in de kas uit te gaan planten (maar ik ken je omstandigheden verder natuurlijk niet). Probeer anders eens wat droge kattenbrokjes neer te leggen en ga in der avond met zaklamp even kijken of het toch niet toevallig slakken zijn (die vinden droge kattenbrokjes heel veel lekkerder dan welk plantje dan ook, je kunt ze dan gelijk vangen).
Ik hoop dat je de boosdoeners vindt!
Diana
Hallo Diana,
zet je bewust de tomaten, aubergines en paprika’s om en om in de kas?
Hallo Lammy,
Dat doe ik om voldoende afstand en barrière te houden/maken om kruisbestuiving te voorkomen, in het kader van het oogsten van zaden voor mijn zadenlijst :-).
Als je zelf geen zaden wilt oogsten van de planten/soorten die je zet maakt de volgorde dus niet uit hoor.
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Weer inspirerend! Weer veel opgestoken.
Dank daarvoor.
Een poosje terug had ik een vraag over tomaten enten. Ik wil dit jaar op mijn terug watstruiktomaten neerzetten. De kas zit prop vol.niet andersdan bij jou. Heb jij wel een tomaten geent?
volgens Vreekens is de opbrengst beduidend beter. Heb jij daar ervaring mee?
Groetjes, Manon
Hallo Manon,
Ik heb nog nooit tomaten geënt, ik heb wel (lang geleden) geënte tomatenplanten gekocht.
Ik ga dit jaar zelf proberen komkommers te enten en ben benieuwd hoe dat gaat verlopen.
Ik heb nog nooit tomaten geënt omdat ik daar nooit eerder het nut van inzag (Wij hebben zelf (in de kas) altijd heel veel tomaten kunnen oogsten van zaadvaste niet geënte planten – en bovendien is enten zeer prijzig want zaden voor onderstammen zijn speciale F1-hybriden die rond de 4 euro per 10 zaden kosten en we hebben ruim 100 planten staan 🙂 ). Maar als de test met de komkommers me verrast (en daar hoop ik op), dan wil ik zeker volgend jaar als test ook eens wat tomaten gaan enten. Het lijkt me niet dat de algemene opbrengst beter is bij een geënte tomaat. Als je bijvoorbeeld een tomaat Liguria teelt die als raseigenschap heeft dat ze 15 tot 20 tomaten per tros maakt, dan zal het enten er niet ineens voor zorgen dat de opbrengst 25 tomaten per tros wordt want de raseigenschappen veranderen niet bij het enten. Maar er zal worden bedoeld dat de plant beter bestand is tegen ziekten en om die reden langer kan blijven staan en dus misschien 1 of 2 trossen extra kan maken.
Ik ben benieuwd of je zelf gaat enten, en wat je dan van de resultaten vindt!
Diana
Ha Diana, de kas ziet er weer netjes uit! Ook ik ben bezig met de voorbereidingen voor de indeling. Nu zit ik te twijfelen wat ik dit jaar met de watermeloen ga doen. Vorig jaar liet ik hem kruipen in de kas, maar dat is niet goed gegaan: telkens als ik dacht “yes, daar komt een minimeloentje”, dan was die er na 2 dagen alweer af (gesnoept?). Bovendien lag de (vrij iele) meloenrank tussen de komkommers door geslingerd, ook niet handig met water geven. Nu zat ik eerst te denken aan een rek, alleen is voorin de kas dan niet zo handig ivm het schuinlopende dak. Hoe hoog zou het rek voor een watermeloen eigenlijk moeten zijn?
Een alternatief zou kunnen zijn om de meloen in de verhoogde bak achterin de kas te zetten. Deze loopt over de breedte van de kas, op heuphoogte (daarin zaai ik nu van alles voor dat daarna naar buiten gaat). Dan is er zeker minder vraat. Enige twijfel is of de bak wel diep genoeg is, hij is zo’n 15 cm hoog en de bodem is eerst nog bedekt met hydrokorrels . Wat denk jij?
Ik zie dat jij de watermeloen links voorin hebt gepland (ik denk ook ivm de bestuiving, achterin zal ik zelf aan de slag moeten met een wattenstaafje). Ga je ze tegen een rek laten groeien, of gewoon over de grond?
Hallo Marjan,
Ik houd zelf niet van kruipende meloenplanten in de kas (ik vind het lastig wieden, ik moet oppassen anders trap ik erop, er kunnen slakken en pissebedden onder schuilen, en omdat de planten gevoelig zijn voor meeldauw is de kans wat groter dat de bladeren op de vochtige grond sneller meeldauw krijgen dan wanneer ze klimmend op kunnen drogen). Maar dat is mijn ervaring hoor, er zijn vast mensen die juist graag watermeloenen laten kruipen.
In een platte bak wordt het een ander verhaal, die hebben wij al jaren niet meer (omdat we 3 kassen hebben), maar toen we die nog wel hadden teelden wij er met plezier en succes komkommers of meloenen in. Maar 15 centimeter is wel erg laag voor een platte bak, de gemiddelde watermeloen heeft al een doorsnede van zo’n 20 centimeter.
Wij gaan onze watermeloen in ieder geval in de kas aan een smal rek omhoog laten klimmen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt en er verder mee kunt….
Diana
Wat een leuke blog! Deze zijn toch altijd het leukst om lezen, wanneer alles weer helemaal in gang schiet en het weer meezit.
Succes!
Hallo Diana,
jouw tips zijn altijd enorm welkom. We tuinieren als het ware niet alleen. En jij schrijft er ook altijd bij dat het bij jullie zo dicht bij de kust andere omstandigheden kunnen zijn dan elders in het land. Dat vind ik wel belangrijk. Elke tuinier moet de plaatselijke omstandigheden inschatten. Daarnaast zijn er natuurlijk wel algemene vuistregels waar iedereen iets mee kan. Ik heb zo een minder bekende volkswijsheid tegengekomen waar tuinliefhebbers misschien wel wat mee zijn:
Oppassen voor ‘De rosse maan’!
De ‘rosse maan’ is de eerste volle maan na Pasen, en dan is de kans op nachtvorst bij open weer enorm groot. Dit jaar valt die volle maan op 30 april, dus dan ga ik alleszins extra oplettend de weersvoorspellingen in de gaten houden.
Ik heb dit gelezen op een blog van de ‘natuurlijke moestuin’, wel een paar jaar eerder geschreven. Interessant is dat er zelfs een aantal weerspreuken uit zijn voortgekomen: ‘De rosse maan, die laat het geld gaan’…
Voor mij is het net als de data van de ijsheiligen een aandachtspunt bij het tuinieren.
Alvast veel tuinplezier gewenst voor iedereen!
Hallo Vicky,
Ik heb zelf nog nooit van rosse maan gehoord. Heeft het christelijke paasfeest daar ook een daadwerkelijke betekenis in of het gaat het meer om de periode? Want ik kan me er zeker iets bij voorstellen dat er bij helder weer (met een oostelijke stroming) nog kans op nachtvorst is in april. Net zoals dezelfde oostelijke stroming in de zomer voor temperaturen van 30 graden of meer kan zorgen.
In ieder geval hartelijk dank voor de tip!! Ik ben heel benieuwd en heb de datum even in mijn agenda gezet.
groetjes,
Diana
Diana, Hoe kunnen jou paprika’s al zo groot zijn?
waneer heb je ze gezaaid en in welke grond?
Ik heb mijn paprika’s half april thuis voor het raam gezaaid en gisteren pas verpot.
groeten,Piet Bevers
Hallo Piet,
Ik was dit jaar eigenlijk te vroeg met het zaaien van de paprika’s (eind januari), maar ik zaai ze eigenlijk nooit veel later dan half februari.
Je kunt ze ook in maart nog zaaien maar april is echt heel laat om nog paprika’s te zaaien hoor (en dat geldt trouwens ook voor pepers en aubergines).
Ik zaai graag vroeg, zo heb ik in april dus al forse zaailingen die stek en met een krachtig wortelgestel uitgeplant kunnen worden.
Misschien kun je even op de pagina met teelttips van paprika’s kijken (in het menu onder Groenten / Vruchtgewassen), daar vind je niet alleen de zaaitabel maar ook tips m.b.t. standplaats, voeding, snoeien, etc.). Ik heb de zaden dit jaar laten kiemen in vermiculiet en de zaailingen daarna verder opgekweekt in een mengsel van 5 delen potgrond, gemengd met 1 deel brekerzand en een handje van het vermiculiet waar de zaden in waren gekiemd.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Links onder aan de foto van de kas zie ik hele mooie dahliabollen liggen! Klopt dat?
Zo liggen die van mij er ook bij. Nu is mijn vraag: Kunnen ze de grond in deze week? Of trek je ze voor in potten in potgrond?
Hoi Lotte,
Ruud heeft ze toevallig gisteren (zondag) geplant. Als het kleine knollen zijn pot ik ze meestal eerst op en laat ze in de kas eerst goed uitlopen, maar dit zijn grote knollen van vorig jaar en die hebben we gewoon gelijk ter plaatse geplant.
Canna’s en vooral Dahlia’s zullen dit jaar wel flink aanwezig zijn in de tuin, ik heb ze gekocht, geruild, gekregen, gezaaid en gestekt 🙂
groetjes en veel plezier met het planten van je Dahlia’s!
Diana
Ha Diana, toch nog een kleine vraag tav de watermeloen: hoe hoog is jullie smalle rek? En laat je de meloenranken bovenaan gewoon weer naar beneden zaken (en dan weer omhoog) of knip je ze ergens af?
Hallo Marjan,
Ons rek voor de watermeloenen moeten we nog plaatsen maar wordt ongeveer 1.20 meter breed en zo’n 180 centimeter hoog.
Ik weet niet hoe het gaat lopen, ik ga ze gewoon laten groeien en klimmen en weer laten tuimelen tot ze wellicht door andere planten willen gaan groeien en dan knip ik in de weg groeiende stengels weg.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik ben niet echt een bloemenzaaier , maar dus dit jaar voor het eerst wat uitgeprobeerd met jouw zaden. Even een vraagje over de persicaria oriental. Er zijn hier 6 zaadjes gekiemd van de helft van jouw zakje , maar ik dacht om dit deze week uit te planten. Er is nog wel geen bladje aan gekomen en eigenlijk blijven ze zowat hetzelfde staan, vandaar dacht ik om dit in de volle grond te steken. Maar verdraagt dit de zon, want deze kan hier serieus schijnen in de zomer (gemiddeld 30graden in de schaduw), of best een schaduwplekje zoeken? Wat is jouw ervaring?
Vele andere bloemenzaden kiemen, maar ik heb niet voldoende potjes en bakjes meer. Het staat hier vol. Mijn echtgenoot zegt me soms “hey Ik ben er ook nog hé”. Groetjes, carine
Hallo Carine,
De Polygonum staat hier in Nederland heel graag in de volle zon, ik kan me niet voorstellen dat ze in wat warmer klimaat liever in de halfschaduw zou staan maar ik heb daar zelf natuurlijk geen ervaring mee. Misschien een optie om een paar zaailingen in de zon te planten, en een paar zaailingen in de halfschaduw? Je kunt nooit genoeg van deze planten in de tuin hebben 🙂 .
Pas wel op voor slakken als ze de zaailingen nog zo heel klein zijn. Ik heb zelf wat te kleine zaailingen met alleen nog maar 2 kiemblaadjes in een hoekje uitgeplant en die zijn er niet meer (ja, er staan nog afgevreten kleine rode stokjes). De zaailingen waarvan ik de foto 2 of 3 blogs geleden liet zien hebben ondertussen hun eerste echte blaadje en zien er zo uit: https://www.mooiemoestuin.nl/zaailing-polygonum/. Ik zag afgelopen weekend trouwens dat ondertussen tientallen zaailingen in de volle grond in de tuin zijn opgekomen.
Ruud zegt wel eens hetzelfde als jouw man 🙂
groetjes en veel plezier met alle zaaisels en zaailingen!
Diana
Hoi Diana,
Hier ook voor het eerst de polygonum gezaaid, maar plant je deze per stuk uit of stop je dat hele kluitje (zoals op die foto een stuk of 6 ) bij elkaar in de grond?
Ik ben benieuwd naar je dahlia’s ik ben er ook fan van!
groetjes Marie
Hallo Marie,
Ik hoop dat de Polygonum bij jou ook goed gekiemd is!!
Ik plant het hele kluitje meestal in één keer/kluit uit (soms probeer ik het nog voorzichtig in bijvoorbeeld 2 kluitjes te breken).
En dan moeten ze zelf maar uitvechten wie de sterkste is 🙂 .
groetjes,
Diana
Bij mij geen enkele Polygonum. In november buiten gezaaid maar er is niets opgekomen. Ik heb de helft van de zaadjes over, kan ik ze nu nog zaaien?
Groet van Yvonne
Hallo Yvonne,
Wat vervelend dat de zaden bij jou niet willen kiemen!!
Ik durf niet te zeggen hoe het komt, zou het eventueel kunnen dat je de zaailingen niet herkent, of dat je de grond nog hebt bewerkt zodat de zaden te diep onder de grond liggen of een stukje verderop liggen en daar kiemen? Ik heb even een foto gemaakt van de zaailingen die hier nu massaal in de tuin kiemen: https://www.mooiemoestuin.nl/polygonum-zaailingen-tuin/. Ik hoop dat je de zaailingen naar aanleiding van de foto alsnog ergens vindt! Je kunt ze nu wel zaaien maar ze zullen niet meer kiemen, ze kiemen dan pas volgend voorjaar. Ik vind ook nog wel eens zaailingen op plaatsen waar de laatste 2 jaar geen Polygonum heeft gestaan, dat moet betekenen dat de zaden ook nog wel een paar jaar (minimaal twee, maximaal 3 of 4 jaar, gok ik) kiemkrachtig blijven. Ik zou ze nu zelf koel en donker bewaren en dan gewoon weer in december zaaien. En anders heb ik komend najaar ongetwijfeld weer verse zaden voor, als je dat wilt, mail me dan ergens in september even.
Ik hoop dat je alsnog zaailingen vindt!! En als dat zo is hoef je ze dus nooit meer te zaaien want ze zaait zich behoorlijk ruim uit.
groetjes,
Diana
Dank je wel voor je antwoord en je aanbod Diana. Er groeide wel iets maar dat was een getand blaadje. De andere helft van het zaaisel zal ik in december zaaien en vertrouw erop dat het goed komt. Misschien komt er wel een moment dat ik ze overal in de tuin tegenkom.
Groet,
Yvonne
Hallo Diana,
Heerlijk om te lezen die blogs van jou.
Mag ik vragen of er een reden is om telkens afwisselend een rij tomaten en dan een rij iets anders te poten?
Groetjes kim
Hallo Kim,
Ik plant om en om een rij tomaten en dan weer een rij paprika’s of aubergines om de kans op kruisbestuiving zo klein mogelijk te maken (omdat ik dit jaar nog ga proberen om een kleine zadenlijst te maken met zaden van de soorten en rassen die ik zelf teel). Als ik dat niet zou doen zou ik waarschijnlijk eerder kiezen voor een deel van de kas met tomaten en een deel van de kas met pepers, etc. zodat ik een kleine beetje een soort van vruchtwisseling toe zou kunnen passen. Aan de andere kant; ik doe het zoals dit jaar al ruim 10 jaar en dat gaat nog steeds prima, dus zonder vruchtwisseling.
groetjes,
Diana
Hoi Diana. Ik heb een leuke tip voor zoete aardappel. Die staan bij mij als sinds januari in potje water om wortel te schieten zodat ik ze straks kan poten… Maar een maandje geleden heb ik nog een overgebleven zoete aardappel in vermuciliet gezet en m toen vergeten… Dus vermuciliet niet eens nat gehouden… nu trek ik m uit vermuciliet om te kijken en deze zoete aardappel heeft de meeste wortels van allemaal! Geen werk en het beste resultaat! Wat de oogst ga worden als ik m gepoot heb weet ik nog niet, dat kan ik later nog laten weten maar de start is veelbelovend….
Hallo Yvonne,
Leuk om te horen!!
Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen, en ik hoor het graag ergens in de loop van de zomer/nazomer van je!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Mijn radijsjes staan er goed bij in de kas. De knolletjes zijn nu ongeveer 5 cm in doorsnede. Moet ik nog wachten met oogsten zodat ze groter worden of kan ik al oogsten?
Groetjes
Niels
5 cm? Ik laat ze nooit zo groot worden, de kans is groot dat ze dan niet meer lekker knapperig zijn. Ik oogst ze meestal als ze ongeveer 2 cm doorsnede zijn. Maar misschien heb jij een heel bijzonder ras. Als ik jou was zou ik gewoon een radijs gaan proeven.
Groeten,
Ria
Hallo Ria,
Dankjewel voor je antwoord aan Niels!
5 centimeter lijkt mij ook al een flinke wen niet lekkere radijs meer (tenzij het een reuzenradijzenras is).
groetjes,
Diana
Vorige antwoord was niet anoniem hoor, excuus.
Hoi Diana,
Dank voor je vorige antwoord. Ik heb nog een andere vraag mbt de kas. Is het nodig om deze te krijten wanneer er paprika, peper, aubergine en tomaat in staat? Mijn thermometer kan tot max 50 graden en dat wordt deze dagen elke dag gehaald. Ben bang dat d plantjes dat niet leuk vinden, maar de zon weghalen vinden ze denk ik ook niet leuk. Wat is wijsheid?
Groetjes kim.
Hallo Kim,
Dat is een lastige vraag. Wij kalken nu nog niet maar het heeft ook alles te maken met de planten die je in de kas hebt staan; hoe groot zijn ze al, komen ze vanuit huis en hebben ze daar ook al in de volle zon gestaan, hoe hoog is je kas, etc.. Hier komt de temperatuur al ruim boven de 50 graden maar de planten zagen er gisteren nog goed uit (opgekweekt in het zonnigste raamkozijn in huis en al enige tijd in de kas). Paprika’s en pepers kunnen in principe heel goed tegen felle zon, tomaten en vooral komkommers en meloenen zijn er veel minder blij mee. Goed luchten, ook de deur open laten staan, en vooral elke dag goed kijken, per dag inschatten of het nog goed gaat. Hier gaat het nog goed en vanaf morgen wordt het al minder warm (en maandag wordt het koel en zijn we juist blij met elke streep zon). Je kunt bijvoorbeeld ook overwegen om tijdelijk wat vliesdoek of vitrage op te hangen, dat kun je dan maandag gewoon weer weg halen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Heb met interesses je blogs gelezen, heerlijk dat we de tuin weer in kunnen! Echt genieten!!
Ik wil dit jaar beginnen met alles zelf te zaaien en opkweken, proberen… Wel loop ik soms tegen dingen aan hoor! Het is even leren hoe t moet.. Nu zit ik met spitskooltjes die geel worden, ze staan ruim een maand in t potje. Hebben ze mest nodig of wat zou t zijn? De grond is goed nat, heb ze ruim n maand geleden verspeend. Achteraf te vroeg las ik, ze hadden nog maar vier blaadjes.
Met de paprikaatjes is t trouwens helemaal goed gekomen, had t niet meer verwacht, zo zie je maar!
Hartelijke tuingroet uit Zeeland!
Hallo Milly,
Ik denk dat de spitskooltjes (die houden van voldoende voeding) nu voeding tekort krijgen. Na 6 weken is de voeding in potgrond op en zul je bij moeten gaan voeden (of uit moeten gaan planten – mits de zaailingen groot genoeg zijn, of moeten verpotten). Geel blad wijst vaak op een gebrek aan voeding, of aan problemen met vocht.
groetjes,
Diana