Uitplanten

Nou ja, uitplanten….. eerst opruimen.

En bedenk dat het 14 april is, en geen 12 mei. We zijn dus een maand te vroeg. Nu kunnen we in de kas wel wat eerder beginnen, want die warmt al flink op, de grond is er warmer dan buiten en dat betekent dat ze in een koude nacht wat van haar warmte afstraalt waardoor het al niet meer zo koud wordt als buiten. Dat neemt niet weg dat wij zelf eigenlijk nooit voor de derde week van april de tomaten, paprika’s, en pepers uitplanten in de kas.

Maar ook wij kunnen niet om de weerberichten heen. Het gaat dinsdag meer zomer dan lente worden. En de pepers, paprika’s en aubergines zijn al zo groot dat sommige zonder steun omvallen, en gaan bloeien. We gaan uitplanten, dat is echt beter dan ze in kleine potjes houden omdat het misschien nog koud gaat worden. Wie dan leeft….

Om even duidelijk te maken waarom we niet willen wachten met uitplanten. Zo stonden de planten er gisteren nog bij:

 

Ze houden elkaar overeind en hebben om de dag dag al een gietertje water nodig. Als je goed kijkt zie je al vertakkingen en bloemknopjes.

Voor wie die vertakking niet kent, hier kun je die goed zien:

 

Elke peper en paprika begint met één ‘stam’ en maakt op een hoogte van zo’n 25 tot 35 centimeter de eerste vertakking, soms in twee takjes, meestal in drie takjes, af en toe in vier. In die eerste vertakking hangt altijd een bloempje. En vanaf die vertakking zie je meer vertakkingen en meer bloempjes. Hier begint de opbouw van de ‘kroon’ van de plant. En om die reden halen we alle blaadjes en ‘diefjes’ onder die eerste vertakking met het eerste bloempje weg. Maar nu nog niet, dat doen we pas als de jonge planten zijn aangeslagen en groeien. Nu eerst maar uitplanten. Maar de kas zag er gisteren nog zo uit:

 

Links allerlei zaailingen, rechts een grote berg stokken in allerlei formaten en achterin gewoon een los gestorte puinhoop 🙂 .

Eerst hebben we alles buiten gezet. En daarna mijn planning erop nagekeken. Want zonder planning ben ik nergens. Dit moet passen in deze kas:

 

En dus kunnen we nu de stokken uitzetten en uitrekenen wat de plantafstand is. Uiteindelijk staan de planten op een rijafstand van 55 centimeter, dat is bijna 10 centimeter ruimer dan vorig jaar. En dat is fijn (voor de planten en vooral de wortels van die planten maar ook voor diegene die over een paar weken daartussen moet opbinden, blad verwijderen, dieven, tikken, etc. (en dat ben ik, Ruud doet alleen de komkommer – omdat ik daar jeuk van krijg – de rest is mijn taak 🙂 ).

Kijk, het begint er al een beetje op te lijken. Een beetje…..

 

En aan het einde van de middag zag de kas er zo uit:

 

Uitgemeten en rechts al uitgeplant, links is morgen aan de beurt. De afstand tussen de bruine tomatenstokken en de groene paprika-/auberginestokken is dus 55 centimeter. De afstand tussen de stokken in de rij is 40 tot 45 centimeter. En 45 x 55 centimeter is voldoende voor 1 tomatenplant of 1 setje van 3 pepers, paprika’s of aubergines.

Als je goed kijkt zie je dat de jonge planten al met touwtjes losjes aan de stokken zijn vastgebonden. Dat komt vooral doordat de planten al wat te hoog waren (en om die reden hebben we ze ook iets dieper geplant dan dat ze in het potje stonden).

We hebben de uitgeplante zaailingen uiteraard gelijk water gegeven, en de labels aan de stokken gebonden.

Klaar is Kees, morgen de andere kas, nu is het er nog prettig vertoeven, vanaf dinsdag wordt het overdag buiten 22 graden, en in de kas dus misschien wel rond de 40 graden. Lijkt mij duidelijk waarom we voor dinsdag klaar willen zijn met het uitplanten van alle zaailingen in alle drie de kassen.

En dan hebben we ook altijd nog wel wat planten voor buiten, een struiktomaatje voor in pot, een vroege aubergine, en een pepertje. In de volle grond zou ik nu zeker nog geen zaailingen uitplanten (anderhalve week geleden vroor het nog, de grond is nog ijskoud). Maar de planten die we in potten gaan telen gaan we wel al uitplanten. Want de potgrond is al lekker op temperatuur, een pot warmt sneller op dan de volle grond, en mocht het nog koud worden, dan kunnen we de potten tijdelijk even in de kas of zelfs in huis zetten.

Tot slot nog 1 foto, omdat ik het altijd zo bijzonder vind; de rabarber loopt uit, bijna prehistorisch en met zo veel kracht. Over 2 weken eten we rabarbertaart!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

72 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marieke

Mooi zo’n kas! Ik heb een klein plastic kastje om op te kweken maar zodra het 7 cm of hoger wordt moet het echt de volle grond in.

Je zegt dat je over twee weken rabarbertaart zult eten. Is dat dan vers van deze plant op de foto? Ik heb een maand geleden mijn rabarberknol gehalveerd en terug gezet. Deze zijn nu ook al een stuk boven de grond maar zelfs vorig jaar kon ik niet al zo snel oogsten hoor. Doe ik het dan wel goed vraag ik me af?

Marieke

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Drie jaar geleden heb ik deze moestuin aangelegd en zo lang zit er dus nieuwe goede grond in. De rabarber moet ook nog drie jaar worden deze lente dus wellicht ook al wel erg vroeg gehalveerd moet ik toegeven. Ze hebben drie weken geleden een emmer konijnenmestcompost gekregen en nog een flinke hand koemestkorrels. De stelen beginnen al aardig te groeien maar ik zal haar nog een goede tijd gunnen om aan te sterken! Voorlopig nog geen rabarbertaart 😉

Jeanne heijmans

O bij jullie wordt het mooi weer,hier in Frankrijk ook,het gaat naar de 26 graden.
En dan denk ik ook,misschien kan dit of dat, maar vorig jaar net voor ijsheiligen kwam er vorst, en 3 aardappel planten verloren, dus(zucht) ik hou me toch maar in.

ciel

Ik heb de pompoen en courget al wel buiten geplant en doet het geweldig onder een plastic hoedje en stolp.

Carine

Leuk nog een andere tekst te lezen vanuit Frankrijk, hier ook volgende week 25 graden na weken van koude,wind en nog eens wind. Ik heb het gisteren erop gewaagd en mijn bonen zijn gezaaid. Laat de ijsheiligen nu maar komen, ik daag ze uit. Mijn tomaten, aub, pepers en paprikas ga ik toch nog even wachten. Het risico om alles te verliezen zou ik niet aankunnen . Deze week voor de eerste keer een paar planten in een plastieken kast zetten om het verschil uit te proberen met de volle grond.
En Diana, ik heb de zoete aardappel geplant en ga alles uitproberen : een volledige in een pot geplant, een stuk geplant en eentje gekocht. Ik hoop in het najaar meer over te kunnen vertellen. Nu snel naar buiten om verder te doen.
Groetjes carine

Sigrid

Wouw, wat zijn alle zaailingen hard gegeroeid bij jou! Hier pas net de eerste echte blaadjes. Maar de rabarber is verder en kunnen we dit weekend al eten.
Ik zag jou stokken, en weet niet hoe hoog ze zijn, maar op de lage stokken, die je zou kunnen raken met bukken (ogen!) zet ik een uitgeboorde kurk ( hebben we genoeg van hier) of een leeg groot slakkenhuis ( hebben we nog meer van :-)). En op de hoge trouwens ook, gewoon omdat het er leuk uitziet.

Agnès

Wat een heerlijke blog!!
Dan begint het echt!
Ik durf nog niet.. plus de paprika’s en tomaten hebben het nog prima binnen. Ik heb begin feb paprika’s gezaaid.
Een kennis van me zaaide paprika’s deze week en verzekerde mij dat hij dat elk jaar doet en dat hij altijd een grote oogst heeft.
Ik ga zo een paar paprika’s bijzaaien en ben vreselijk benieuwd wat die gaan doen!

Ik heb nog een vraag, wellicht dat iemand mee kan denken.
Ik heb sinds dit jaar een andere tuin en kas. De vorige had veel schaduw. Maar deze staat van het vroeg tot laat in de zon. Het afgelopen warme weekend was het 45 graden in de kas..
Wat zal ik nou doen. Een rij frambozen oid er voor planten.. of al kalken met temperzon. Of nog even wachten?

Agnès

Ik zal in het najaar mijn ondervindingen met je (jullie) delen.
En dank voor het antwoord over de kas. Luchten en watergeven is het toverwoord. Er komen alleen tomaten en paprika’s in de kas. Die houden wel van wat warmte.
We zullen zien wat het tuinjaar gaat brengen!

Sjef de Rooij

Hallo Diana, ik ben Sjef de Rooij en sinds een paar maanden verfend lezer van jou site. Ik heb meer dan 25 jaar een tuin gehad in Zeewolde. Het was een tuin met hele zware klei. inmiddels heb ik een tuin in Petten (NH) met boterzachte zand grond veel makkelijker om te bewerken. De kleigrond moest ik in de late herft goed omspitten om in de winter de grote klonten klei kapot te laten vriezen zodat ik er in het voorjaar wat mee kon doen. Nu hier in Petten heb ik grond die ik alleen wat open hoef te trekken met een drie tands hark, lekker makkelijk.
Ik heb ook een kasje van 5 m2 gebouwd om de groente voor te kunnen trekken. Ik lees dat Agnés een probleem had met de hitte in de kas ze wil al wit kalken o.i.d. Ik heb het volgende gedaan ik heb de bovenliggende ramen beplakt met een plasticfolie, dit heeft als voordeel dat de zon niet echt fel in de kas schijnt en de temperatuur niet zo vreselijk hoog oploopt bijkomend voordeel is nog dat als er een raam kapot gaat niet de hele kas vol met glas ligt. Misschien is dit een tip voor Agnés.
groetjes, Sjef.

Yves

Hallo

Ik heb ook aubergines, voor de eerste keer. Die mogen nu dus in de serre met drie plantjes naast elkaar tegen een stok gepland worden?

Jannita

Hallo Diana!
Wat leer ik toch veel van je, zelf ben ik een beginnende stadsmoestuinierder met een externe moestuin van 25 vierkante meter. Ben optimistisch begonnen met de sla en brocolliplantjes buiten te planten en alles gaat als een tierelier. Mijn paprika en peper staat al de hele week buiten onder de pergola, die gaan ook wel heel goed. Ik denk altijd maar; als het niet gaat vriezen dan is de stad warm genoeg … niet?
De muismeloen en komkommer houdt ik nog wel binnen, maar ik geniet gewoon enorm van de tuin met ondersteuning van jouw site … ga zo door!
Groet

Hanneke

Leuke blog weer!

Ik durf het nog niet aan hoor, de tomaten en paprika’s blijven dus nog even thuis. 🙂

Ik denk ook wel dat het van kas tot kas verschilt, in die van mij wordt het nooit 40 graden, door een schuur aan de zuidkant waarschijnlijk. En als het koud is, wordt die schaduwkant ook echt ijzig koud. Voordeel is dat kalken met temperzon ofzo nooit nodig is, nadeel is dus dat ik die gok van ruim voor ijsheiligen uitplanten in de kas echt niet durf te wagen.

En ja, de rabarber gaat opeens hard!

Edith

Beste Diana

Wat gaan de pepers en paprika’s hard bij jullie…
Hier doen ze het ook prima en was ook al aan het overwegen om ze naar de kas te brengen.
Nu heb ik laatst ergens gelezen dat er mensen zijn die de pepers en paprika’s “toppen” maar zoals je zelf al aangeeft, vertakt de plant toch zichzelf?
Eerlijk gezegd begrijp ik dit niet zo goed, heb jij enig idee….?

Met warme groet,

Edith

Dank je wel voor je antwoord, Diana
En ik ga dit zeker uitproberen bij zaailingen waar ik er 3 of 4 van heb zodat er ook meteen vergelijkingsmateriaal is.
Ik houd je op de hoogte

Mvg
Edith

Ann

Ik heb het dit jaar geprobeerd. Ze vertakken inderdaad mooi.

Ann

Ik had de traag groeiende pepers al per drie gezet. En hoorde toen pas van het inkoppen. De annuums heb ik wel elk apart in een potje gezet.
Per drie is niet ideaal. Ze zitten zo echt te dicht op elkaar. Ik denk dat ik ze ofwel uit elkaar haal, ofwel (slik) er twee boven de grond afknip.
Ik las onlangs dat iemand een test had gedaan. Het totale aantal paprika’s van een gekopte en een gewone plant was hetzelfde. Enkel tijdens het tweede jaar (binnen overwinterd) had de gesnoeide plant een betere productie.

Niels

Hallo Diana

Ik was daarnet heel enthousiast naar de kas gelopen om wat verse blaadjes munt te oogsten voor de muntthee. Toen ik kokend water over de blaadjes heen goot, zag ik kleine beestjes van ongeveer een millimeter groot uit de muntblaadjes vallen, naar de bodem van de kop.
Ik heb de thee onmiddellijk weggegoten. Het waren toch een aardig aantal beestjes, zeker een stuk of twintig.
Weet jij, Diana, of iemand anders hier raad mee? Zou ik de beestjes op een biologische manieren kunnen bestrijden?
Groetjes Niels

Agnita

Ik sla de takjes altijd even op de hand af en ja dan nog liggen er in mijn thee op de bodem ook nog wel eens dode beestjes, geeft niets hoor, dat kokende water maakt de thee steriel genoeg en ik drink het zo al jaren. Puur natuur moet je maar denken, gewoon het laatste bodempje weggooien.

Niels en Laura

Hoi Niels,
We hebben in het vorige blog iets geschreven over knoflookextract. probeer dat eens uit op de munt allicht werkt dat. Heb je de beestjes goed bekeken? Kleur, waren het meer vliegjes of leken ze op spinnetjes of luizen? Als wij de munt oogsten komt er ook wel eens iets uit vallen hoor heb alleen nog nooit zoveel beestjes gehad. We spoelen het eerst op de tuin al uit en dan nog een keer thuis dus misschien verklaard dat waarom wij nooit zoveel tegenkomen.

groetjes,
Niels en Laura

Carola

Hoi Niels,
Als je van te voren al ziet dat er beestjes op je blaadjes zitten, kan het helpen om flink te blazen, of om er een flinke puf op te geven met een waterspuit – bijvoorbeeld met een goed schoongemaakte spuitfles waar vroeger reinigingsmiddel in zat.
Maar wees er vooral niet bang voor. Ongemerkt eten we, zoals je zag, toch al veel meer diertjes op zonder dat het ons deert.
Succes

Barbara

Hoi Diana. Ik heb een vraag over mijn gezaaide amarant. 3 soorten.
Ze blijven maar iel. Hebben 2 kiemblaadjes. Gezaaid in zaaigrond in klein turfpotje.
Maar hoe nu verder? Ik wil zo graag dat het lukt deze keer!
Verpotten in hogere pot? Andere aarde?
Dank alvast voor je reactie!!
Fijne dag!!

anita

hallo Diana.leuk dat er weer mailtjes komen over je onderwerpen.
de rabarber staat hier al hoog,en er zitten al bloemknoppen in.(hongarije)
de vijg uit kroatie heeft zich deze winter staande gehouden,hoewel de eerste
knoppen bevroren waren door een laatste tik van koning winter.
ook gingko houd zich goed.dit voorjaar wijnranken en passiebloem om de tuin
wat op te vrolijken,niets zo leuk als bloemen tussen de groentjes.
je rabarbertaart ga ik zeker uit proberen,tot nu toe zijn al je recepten in
“goede aarde” gevallen(haha).

groetjes uit hongarije

Wilma

Hallo Diana,

Enthousiast geworden door jouw blogs (en door mijn nieuwe kas:) heb ik dit jaar voor het eerst paprika’s, pepers, aubergines en verschillende soorten tomaten gezaaid in de vensterbank.
Ze staan inmiddels in potjes uitgepoot op een tafel in de kas en groeien goed. Alleen de aubergine plantjes worden stuk voor stuk aangevreten door iets?? Al de andere plantjes, waaronder ook de slaplantjes en de eenjarigen, worden met rust gelaten. Ik zie geen slakkenspoor, wel spinnetjes lopen, maar volgens mij eten die geen blaadjes….? Heb jij hier ervaring mee?

Lammy

Hallo Diana,
zet je bewust de tomaten, aubergines en paprika’s om en om in de kas?

manon van wijk

Ha Diana,

Weer inspirerend! Weer veel opgestoken.
Dank daarvoor.
Een poosje terug had ik een vraag over tomaten enten. Ik wil dit jaar op mijn terug watstruiktomaten neerzetten. De kas zit prop vol.niet andersdan bij jou. Heb jij wel een tomaten geent?
volgens Vreekens is de opbrengst beduidend beter. Heb jij daar ervaring mee?

Groetjes, Manon

Marjan

Ha Diana, de kas ziet er weer netjes uit! Ook ik ben bezig met de voorbereidingen voor de indeling. Nu zit ik te twijfelen wat ik dit jaar met de watermeloen ga doen. Vorig jaar liet ik hem kruipen in de kas, maar dat is niet goed gegaan: telkens als ik dacht “yes, daar komt een minimeloentje”, dan was die er na 2 dagen alweer af (gesnoept?). Bovendien lag de (vrij iele) meloenrank tussen de komkommers door geslingerd, ook niet handig met water geven. Nu zat ik eerst te denken aan een rek, alleen is voorin de kas dan niet zo handig ivm het schuinlopende dak. Hoe hoog zou het rek voor een watermeloen eigenlijk moeten zijn?
Een alternatief zou kunnen zijn om de meloen in de verhoogde bak achterin de kas te zetten. Deze loopt over de breedte van de kas, op heuphoogte (daarin zaai ik nu van alles voor dat daarna naar buiten gaat). Dan is er zeker minder vraat. Enige twijfel is of de bak wel diep genoeg is, hij is zo’n 15 cm hoog en de bodem is eerst nog bedekt met hydrokorrels . Wat denk jij?
Ik zie dat jij de watermeloen links voorin hebt gepland (ik denk ook ivm de bestuiving, achterin zal ik zelf aan de slag moeten met een wattenstaafje). Ga je ze tegen een rek laten groeien, of gewoon over de grond?

Ann

Wat een leuke blog! Deze zijn toch altijd het leukst om lezen, wanneer alles weer helemaal in gang schiet en het weer meezit.
Succes!

Vicky

Hallo Diana,

jouw tips zijn altijd enorm welkom. We tuinieren als het ware niet alleen. En jij schrijft er ook altijd bij dat het bij jullie zo dicht bij de kust andere omstandigheden kunnen zijn dan elders in het land. Dat vind ik wel belangrijk. Elke tuinier moet de plaatselijke omstandigheden inschatten. Daarnaast zijn er natuurlijk wel algemene vuistregels waar iedereen iets mee kan. Ik heb zo een minder bekende volkswijsheid tegengekomen waar tuinliefhebbers misschien wel wat mee zijn:

Oppassen voor ‘De rosse maan’!
De ‘rosse maan’ is de eerste volle maan na Pasen, en dan is de kans op nachtvorst bij open weer enorm groot. Dit jaar valt die volle maan op 30 april, dus dan ga ik alleszins extra oplettend de weersvoorspellingen in de gaten houden.
Ik heb dit gelezen op een blog van de ‘natuurlijke moestuin’, wel een paar jaar eerder geschreven. Interessant is dat er zelfs een aantal weerspreuken uit zijn voortgekomen: ‘De rosse maan, die laat het geld gaan’…
Voor mij is het net als de data van de ijsheiligen een aandachtspunt bij het tuinieren.

Alvast veel tuinplezier gewenst voor iedereen!

Piet Bevers

Diana, Hoe kunnen jou paprika’s al zo groot zijn?
waneer heb je ze gezaaid en in welke grond?
Ik heb mijn paprika’s half april thuis voor het raam gezaaid en gisteren pas verpot.
groeten,Piet Bevers

Lotte

Hoi Diana,
Links onder aan de foto van de kas zie ik hele mooie dahliabollen liggen! Klopt dat?
Zo liggen die van mij er ook bij. Nu is mijn vraag: Kunnen ze de grond in deze week? Of trek je ze voor in potten in potgrond?

Marjan

Ha Diana, toch nog een kleine vraag tav de watermeloen: hoe hoog is jullie smalle rek? En laat je de meloenranken bovenaan gewoon weer naar beneden zaken (en dan weer omhoog) of knip je ze ergens af?

Carine

Dag Diana,
Ik ben niet echt een bloemenzaaier , maar dus dit jaar voor het eerst wat uitgeprobeerd met jouw zaden. Even een vraagje over de persicaria oriental. Er zijn hier 6 zaadjes gekiemd van de helft van jouw zakje , maar ik dacht om dit deze week uit te planten. Er is nog wel geen bladje aan gekomen en eigenlijk blijven ze zowat hetzelfde staan, vandaar dacht ik om dit in de volle grond te steken. Maar verdraagt dit de zon, want deze kan hier serieus schijnen in de zomer (gemiddeld 30graden in de schaduw), of best een schaduwplekje zoeken? Wat is jouw ervaring?
Vele andere bloemenzaden kiemen, maar ik heb niet voldoende potjes en bakjes meer. Het staat hier vol. Mijn echtgenoot zegt me soms “hey Ik ben er ook nog hé”. Groetjes, carine

Marie

Hoi Diana,

Hier ook voor het eerst de polygonum gezaaid, maar plant je deze per stuk uit of stop je dat hele kluitje (zoals op die foto een stuk of 6 ) bij elkaar in de grond?

Ik ben benieuwd naar je dahlia’s ik ben er ook fan van!

groetjes Marie

Yvonne la Lau

Bij mij geen enkele Polygonum. In november buiten gezaaid maar er is niets opgekomen. Ik heb de helft van de zaadjes over, kan ik ze nu nog zaaien?
Groet van Yvonne

Yvonne

Dank je wel voor je antwoord en je aanbod Diana. Er groeide wel iets maar dat was een getand blaadje. De andere helft van het zaaisel zal ik in december zaaien en vertrouw erop dat het goed komt. Misschien komt er wel een moment dat ik ze overal in de tuin tegenkom.
Groet,
Yvonne

Kim

Hallo Diana,

Heerlijk om te lezen die blogs van jou.

Mag ik vragen of er een reden is om telkens afwisselend een rij tomaten en dan een rij iets anders te poten?

Groetjes kim

Yvonne

Hoi Diana. Ik heb een leuke tip voor zoete aardappel. Die staan bij mij als sinds januari in potje water om wortel te schieten zodat ik ze straks kan poten… Maar een maandje geleden heb ik nog een overgebleven zoete aardappel in vermuciliet gezet en m toen vergeten… Dus vermuciliet niet eens nat gehouden… nu trek ik m uit vermuciliet om te kijken en deze zoete aardappel heeft de meeste wortels van allemaal! Geen werk en het beste resultaat! Wat de oogst ga worden als ik m gepoot heb weet ik nog niet, dat kan ik later nog laten weten maar de start is veelbelovend….

Niels

Hallo Diana

Mijn radijsjes staan er goed bij in de kas. De knolletjes zijn nu ongeveer 5 cm in doorsnede. Moet ik nog wachten met oogsten zodat ze groter worden of kan ik al oogsten?

Groetjes
Niels

Anoniem

5 cm? Ik laat ze nooit zo groot worden, de kans is groot dat ze dan niet meer lekker knapperig zijn. Ik oogst ze meestal als ze ongeveer 2 cm doorsnede zijn. Maar misschien heb jij een heel bijzonder ras. Als ik jou was zou ik gewoon een radijs gaan proeven.

Groeten,
Ria

Ria

Vorige antwoord was niet anoniem hoor, excuus.

Kim

Hoi Diana,

Dank voor je vorige antwoord. Ik heb nog een andere vraag mbt de kas. Is het nodig om deze te krijten wanneer er paprika, peper, aubergine en tomaat in staat? Mijn thermometer kan tot max 50 graden en dat wordt deze dagen elke dag gehaald. Ben bang dat d plantjes dat niet leuk vinden, maar de zon weghalen vinden ze denk ik ook niet leuk. Wat is wijsheid?

Groetjes kim.

Milly

Hoi Diana!
Heb met interesses je blogs gelezen, heerlijk dat we de tuin weer in kunnen! Echt genieten!!
Ik wil dit jaar beginnen met alles zelf te zaaien en opkweken, proberen… Wel loop ik soms tegen dingen aan hoor! Het is even leren hoe t moet.. Nu zit ik met spitskooltjes die geel worden, ze staan ruim een maand in t potje. Hebben ze mest nodig of wat zou t zijn? De grond is goed nat, heb ze ruim n maand geleden verspeend. Achteraf te vroeg las ik, ze hadden nog maar vier blaadjes.
Met de paprikaatjes is t trouwens helemaal goed gekomen, had t niet meer verwacht, zo zie je maar!
Hartelijke tuingroet uit Zeeland!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties