Bloeien

Dit keer een kort blogje. En dat komt omdat ik met een virusinfectie op bed lig c.q. op de bank hang, en Ruud het dus even helemaal alleen moet doen en het erg druk heeft in de tuin. Ik weet het wel, dit soort dingen komen nooit gelegen, maar dit is wel heel slecht getimed. Afijn, niks aan te doen, schijnt nog een week te duren, de week kan me dit keer niet kort genoeg duren 🙂 .

Gelukkig waren we dinsdag nog samen een hele dag in de tuin, we hebben toen veel gedaan, van wieden en water geven, tot zaaien en uitplanten. Alle tomaten, paprika’s en pepers zijn in de kassen uitgeplant, en daar ben ik nu dan wel extra blij mee. Volgende week volgen de foto’s.

Het beruchte vak met de schuine hekken hebben we even schoongemaakt, en de laatste doperwten zijn uitgeplant. We hebben de planten niet meer afgedekt, de jonge planten van de eerste zaai begonnen al door het blauwe net te groeien. We zijn na deze foto niet meer op de volkstuin geweest, Ruud en ik duimen elke avond nog even een half uurtje dat de duiven de planten met rust hebben gelaten.

 

Dat geldt trouwens ook voor de kapucijners:

 

Als we het gaas nog langer zouden laten zitten zouden de jonge planten er al in verstrikt raken, dus bij een hoogte van zo’n 35 centimeter hebben we ook dat dinsdag verwijderd.

En verder wil ik dit keer vooral wat foto’s laten zien van bloeiend fruit. Want daar genieten we altijd erg van. De perenboom staat in bloei. En niet zo’n klein beetje ook. Het is een Gieser Wildeman, en vorig jaar had ze een beurtjaar. Dit jaar zullen we de vruchten na de bloei wat moeten gaan uitdunnen.

 

De appelbomen staan in knop, die gaan na het weekend bloeien:

 

En de aalbessen bloeien ook:

 

De jonge kruisbes bloeit dit jaar (vorig voorjaar gekocht) al prima. En de 2 pruimenbomen zijn zelfs al bijna uitgebloeid.

 

Elk jaar is het weer spannend welke bomen en struiken wel of niet gaan bloeien en hoe rijk – zo kunnen we een beetje inschatten wat we over een paar maanden aan oogst kunnen verwachten. Maar zonder de belofte van een goede oogst zouden we er ook van genieten; omdat het prachtig is (zeker als de zon ook nog schijnt), omdat het zo lekker ruikt, en omdat er zo veel hommels op af komen.

Dit weekend wil ik gaan proberen om courgettes en pompoenen voor te zaaien, boontjes en maïs, komkommers en meloenen. Dan kunnen die planten ergens rond de 2e week van mei worden uitgeplant.

Tot slot dan nog een foto van de kleine knopjes van de blauwe bes:

 

Ik hoop dat de planten volgende week gaan bloeien, maar als de temperatuur terug loopt kan het ook nog een weekje langer duren. We hebben nog wat laatste zakjes blauwe bessen van vorig jaar in de vriezer, en daarmee heb ik deze heerlijke cake nog gebakken:

 

Een ondersteboven gebakken cake met sinaasappel en blauwe bessen. Ik beloof dit weekend het (erg makkelijke en erg lekkere recept op mijn website te plaatsen en de link hier nog even te vermelden.

Edit zaterdag; het recept: Omgekeerde cake met sinaasappel en blauwe bessen

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke Pietersma

…ach, wat vervelend is dit nou! Ik wens je beterschap en een heel goed weekend,
Janneke.

Anoniem

Beterschap uit wilhelminaoord

Maartje

Beterschap Diana!

Carine

Oh, hoe vervelend! Alvast veel beterschap zodat je snel terug verder kunt.
Hier is het niet te doen, het is net alsof de lente overgeslagen werd en het is zomer. Vandaag in de schaduw 29 graden met harde warme wind. Olalallaa, niet goed voor de tuin.
Een Klein vraagje, het is de eerste keer dat ik physalis gezaaid heb, voorgezaaid binnenshuis. De plantjes krijgen hun eerste blaadjes, maar owe zo fragiel. Is dit normaal of heb ik van die iele plantjes?
Vele groetjes en laat je maar verwennen door Ruud

Maartje

Hoi,

Ik heb ze een aantal jaar geleden ook gezaaid (lampionplant, niet eetbare). Begon ook erg klein maar na afharden en nu enkele jaren verder nu 2 inmiddels enorme planten! Ik heb ze in pot staan want ze kunnen woekeren.

Maartje

Ria

Ojee, gordelroos, daar weet ik alles van, ik heb het een paar jaar geleden gehad. Heel vervelend en vooral heel heel pijnlijk. Ik leefde in die tijd op paracetamol, dat hielp enigszins om het dragelijk te houden en om een beetje te kunnen slapen. Mij is verteld dat de kans klein was dat je het een tweede keer zou krijgen. Dat hoop ik dan maar.
Ik leef dus heel erg met je mee, ik weet hoe het is.
Heel veel sterkte!
Groetjes, Ria

Liz & Co

Bedankt voor de korte blog en de mooie (close-up) foto’s.
Ziek maar goed uit en daarna met frisse moed verder.

Aad van Huizen

Bedankt Diana voor alle tijd en werk die jullie aan ons besteed , om ons te laten meegenieten met jullie mooie en minder mooie dingen in jullie tuin. Klasse hoor!!!!!.
Het komt zeker ongelegen als je op dit moment even niet in orde bent.
Beterschap en dan gauw weer genieten van alles in de tuin wat groeit in jullie tuin.
Aad.

Carla

Hoi Diana. Ziek zijn komt nooit gelegen.

Als ik jouw foto’s inzoom dan zie ik dat jij geen last hebt van bladrandkever in doperwten en tuinbonen. Bij ons zijn bijna alle planten zo aangevreten dat we denken dat het niks meer gaat worden dit jaar. We zijn er zo verdrietig van. We hebben ons suf gegoogeled maar kunnen geen tips of adviezen vinden. Ik weet dat je geen mails meer beantwoord… niet geschoten altijd mis…
groetjes Carla

Maartje

Hoi Carla,

Ik heb er ieder jaar veel last van, en ze komen er toch telkens weer bovenop!
Dus de hoop nog niet opgeven!

Maartje.

Carine

Dag tuinliefhebbers,
Graag wil ik mijn ervaring delen I.v.m. de aardluis (les altises). Bladrandkever zegt me niets, dit moet ik even opzoeken. In elk geval heb ik elk jaar verschrikkelijk veel last van de aardluis. Makkelijk te herkennen, want je beweegt je hand tussen de bladeren en de kleine zwarte springertjes spring in het rond. Zodra de warmte hier uitkomt, boren ze gaatjes in de bladeren van radijs, rapen, koolrabi etc. Vreselijk ambetant beestje, maar heel gemakkelijk te bestrijden. Ik maak een aftreksel van tomatenbladeren en spuit hiermee om de 4 à 5 dagen mee. Je ziet het verminderen. Helaas is het dit jaar te vroeg warm en heb ik nog geen dieven van de tomaten om een aftreksel te maken.
Wat ook zou helpen is een aftreksel van vlierbloesem, vlierbladeren en alles van de vlierstruik. Misschien dat eens proberen.
Groetjes carine

Carine

Ben snel even gaan kijken naar bladrandkever, je kan blijkbaar ook aftreksels maken op basis van artemisia absinthium. Mijn’heilig boek’ zegt 2 à 2,5kg gedurende 10tal dagen laten trekken in 10 liter water (geen kraantjeswater). Gedroogd volstaat 250 à 300g op 10 l water. Filteren en onverdund gebruiken.
Nu snel verderwerken
Groetjes
Carine

Anoniem

Spuiten met Spruzit van Eco Style zou mogelijk helpen

Annigje

Beterschap, Diana, en dank je voor de mooie foto’s. Ik ga meteen kijken of mijn aalbes ook bloeit, ik weet nu waar ik naar moet zoeken!

Anoniem

Beter schap

wil fransen

Hallo Diana,
Ook bij ons bloeien de vruchtbomen en struiken, maar wat me zorgen baart is dat ik dit jaar zo weinig (wilde) bijen zie voor de bestuiving. Is dat bij anderen ook zo? Normaal zoemt het overal, maar nu hoor ik hoofdzakelijk vogeltjes. Klimaatverandering dat in hoog tempo doorzet ?
Ik wens je beterschap en veel genietmomenten. Groet, Wil.

Bert Westland

Hallo Diana, Ook bij ons in de tuin zijn er nauwelijks bijen/hommels te zien; wel vogeltjes. Is een bijenkorf een oplossing? Gebruik amper bestrijdingsmiddelen, alleen schoonmaakazijn op de paadjes, geen andere giften/vergiften. Groet, Bert W.

Gerda

Bij de Action kun je voor een paar cent een grote plastic kraai kopen.
Vorig jaar heb ik er twee gekocht en in de buurt van de lekkere hapjes van de duiven gezet. Heb geen enkele duif gezien. Inmiddels staan de kraaien weer op wacht, ben benieuwd.
Groetjes en beterschap

Rein Schrijver

Nog voordeliger is Eem paar CD’s boven de peulen hangen. Zag ‘s morgens de mussen in het peuleblad pikken. 4 CD’ s er boven gehangen aan een touwtje. Geen. Vogel meer boven de peulen gezien door al dat geschitter en geklepper in de wind.

Leon van de Kerkhof

Hoi Diana en Ruud,
ik gebruik al jaren CD’s in de moestuin maar ook in of rond de druivenstruiken.
Ze werken het beste als ze bungelend aan een touwtje kunnen bewegen in de wind. het zonlicht erop zorgt dat veel vraat achterwege blijft al hebben onze merels ondertussen in de gaten dat het toch niet zo heel spannend is.
CD vervagen wel door de tijd heen, dus vervangen zo nu en dan is nodig.
Beterschap Diana en probeer toch een beetje te genieten van al dat moois om jullie heen.

Anoniem

Bedankt is te proberen

Anita

Beterschap Diana,ziek zijn is altijd vervelend,maar vooral wanneer je een hoop te doen hebt,
en zin hebt om in de tuin bezig te gaan.
Ook hier volop bloei en groei,de fruitbomen,en zelfs de aardbeien bloeien al.
Ik schoffel me momenteel een breuk,zoveel onkruid,om hopeloos van te worden.
En de grond lijkt wel een betonnen vloer.En het moet gedaan,in mei 6 weken kroatie,
dus dan heb ik iets om naar uit te kijken als we terug komen,WEER SCHOFFELEN!!
De vlier zit vol bladluis,maar die spuit ik elke avond af met de tuinslang.
Verder nog geen gekke beestjes gezien,wel mega veel wespen bijen en hommels.
De rabarber staat ook al in volle bloei,dus die bloemen moeten er ook nog uit.
En misschien voor de vakantie nog snel een rabarbertaart van jouw recept hmmmmmm lekker.
Nou mensjes ik ben weer schoffelen:P

groetjes vanuit zonnig Hongarije

Annigje

Hallo Anita, Wat leuk, nog iemand die in Hongarije woont. Waar zit je ergens? Ik woon in de provincie Bacs-Kiskun. Beste groeten van de puszta, Annigje

Jochen

En hier nog een trouwe blog lezer met moestuintje in Hongarije. Ik zit in Dunakiliti, 25 km van Bratislava, en pendel tussen België en Hongarije. Dit weekend heb ik ook al de tomaten, paprika’s en zelfs wat pompoenen buiten geplant. Vorig jaar was dat te vroeg. Veel beterschap Diana en bedankt voor alle tips.

Loes Mouwens

Hallo Diana,
Heel veel beterschap, hopelijk kun je weer gauw alles doen. Het is hier, midden-Limburg , twee dagen ruim 28 graden geweest en heb de bakken met sla, tomaten, aubergines, pompoenen en pepers telkens naar de schaduw verplaatst. Het is in 1 keer zomer. Bedankt voor je geweldige foto’s en informatie.
Groetjes van Loes.

manon van wijk

Beterschap……gelukkig wordt het minder warm met hopelijk regen….scheelt weer werk!

Nel

Beterschap Diana.

wil van der reijden

sterkte Diana, zal hopelijk goed komen
gr

Anoniem

Van harte beterschap. Ik hoop dat je snel weer kunt genieten van je tuin.

Annelies

Ow, gordelroos, dat is balen met die brandende pijn en ellendige jeukende blaasjes. Heel veel beterschap Diana, hopelijk ben je weer snel de oude.

Anoniem

Hallo Diana,
Sterkte met je virus.
Hoop dat je snel weer beter voelt.

Ik wilde je complimenteren voor je mooie foto’s en vragen welke camera je hebt.
[Zelf kiek ik er ook op los inde tuin. Dus wie weet…]

Succes en beterschap, Hanneke

Esther

Hè bah Diana, ik hoop dat je niet al te veel pijn hebt. En ook dat het maar een weekje duurt. Het klinkt wel goed dat je alweer in de tuin bent geweest. Dat is grappig dat hierboven ook een vraag over fotograferen wordt gesteld.
Ik wilde vragen wanneer en hoe jij fotografeert. Ik krijg bij heel veel foto’s niet de intense kleur van de bloemen op de foto. Al is de foto mooi, ik vind het een zwak aftreksel van de echte bloem. Heb jij daar geen last van? Ik vind jouw foto’s prachtig (en ga nu de link naar het fototoestel bekijken).
Heel veel beterschap en groetjes,
Esther

Esther

Ha, ha. Ik zie dat jouw fototoestel juist erg geschikt is voor het maken van selfies. 🙂

Ester ter Heijden

Beste Diana, ik wil je allereerst bedanken voor je prachtige website en je informatieve en leuke blogs. Heel fijn om te lezen en ik heb al heel veel adviezen opgevolgd.
Ik heb één vraag: ik heb een aantal zaailingen van tomaat (groot en kerstomaat), paprika, peper en komkommer in de vensterbank staan. Hoewel er de laatste dagen wat meer groei in lijkt te zitten (vermoedelijk omdat ik ze meer licht heb gegund), vind ik ze wel aan de kleine kant. Nu las ik dat jij je tomatenzaailingen rond 10 april in de koude kas heb gezet. Is dat niet veel te warm overdag (in mijn kas is het nu 30 graden, terwijl de buitenthermometer 16 graden aangeeft) en te koud ‘s-nachts? Ik dacht dat zaailingen het best tussen de 15 en 20 graden konden groeien?
Groeten van Ester.

Ria

Esther, ik weet natuurlijk niet hoe groot jouw zaailingen zijn, maar ik heb ze ook al een tijdje in de kas staan. En bij mij is het daar ook overdag meer dan 30 graden geweest, maar alles gaat nu geweldig hard aan de groei. Het zijn allemaal al flinke planten geworden, ik heb zelfs al bij een aantal soorten tomatenplanten de dieven moeten verwijderen. Komkommers heb ik veel later gezaaid, die staan nu nog binnen, maar die gaan binnenkort ook naar de kas.
Succes met de opkweek,
Ria

Ester ter Heijden

bedankt voor je antwoord, Ria. Dan verplaats ik ze morgen naar de kas!
Ester.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties