Bloeien
Dit keer een kort blogje. En dat komt omdat ik met een virusinfectie op bed lig c.q. op de bank hang, en Ruud het dus even helemaal alleen moet doen en het erg druk heeft in de tuin. Ik weet het wel, dit soort dingen komen nooit gelegen, maar dit is wel heel slecht getimed. Afijn, niks aan te doen, schijnt nog een week te duren, de week kan me dit keer niet kort genoeg duren 🙂 .
Gelukkig waren we dinsdag nog samen een hele dag in de tuin, we hebben toen veel gedaan, van wieden en water geven, tot zaaien en uitplanten. Alle tomaten, paprika’s en pepers zijn in de kassen uitgeplant, en daar ben ik nu dan wel extra blij mee. Volgende week volgen de foto’s.
Het beruchte vak met de schuine hekken hebben we even schoongemaakt, en de laatste doperwten zijn uitgeplant. We hebben de planten niet meer afgedekt, de jonge planten van de eerste zaai begonnen al door het blauwe net te groeien. We zijn na deze foto niet meer op de volkstuin geweest, Ruud en ik duimen elke avond nog even een half uurtje dat de duiven de planten met rust hebben gelaten.
Dat geldt trouwens ook voor de kapucijners:
Als we het gaas nog langer zouden laten zitten zouden de jonge planten er al in verstrikt raken, dus bij een hoogte van zo’n 35 centimeter hebben we ook dat dinsdag verwijderd.
En verder wil ik dit keer vooral wat foto’s laten zien van bloeiend fruit. Want daar genieten we altijd erg van. De perenboom staat in bloei. En niet zo’n klein beetje ook. Het is een Gieser Wildeman, en vorig jaar had ze een beurtjaar. Dit jaar zullen we de vruchten na de bloei wat moeten gaan uitdunnen.
De appelbomen staan in knop, die gaan na het weekend bloeien:
En de aalbessen bloeien ook:
De jonge kruisbes bloeit dit jaar (vorig voorjaar gekocht) al prima. En de 2 pruimenbomen zijn zelfs al bijna uitgebloeid.
Elk jaar is het weer spannend welke bomen en struiken wel of niet gaan bloeien en hoe rijk – zo kunnen we een beetje inschatten wat we over een paar maanden aan oogst kunnen verwachten. Maar zonder de belofte van een goede oogst zouden we er ook van genieten; omdat het prachtig is (zeker als de zon ook nog schijnt), omdat het zo lekker ruikt, en omdat er zo veel hommels op af komen.
Dit weekend wil ik gaan proberen om courgettes en pompoenen voor te zaaien, boontjes en maïs, komkommers en meloenen. Dan kunnen die planten ergens rond de 2e week van mei worden uitgeplant.
Tot slot dan nog een foto van de kleine knopjes van de blauwe bes:
Ik hoop dat de planten volgende week gaan bloeien, maar als de temperatuur terug loopt kan het ook nog een weekje langer duren. We hebben nog wat laatste zakjes blauwe bessen van vorig jaar in de vriezer, en daarmee heb ik deze heerlijke cake nog gebakken:
Een ondersteboven gebakken cake met sinaasappel en blauwe bessen. Ik beloof dit weekend het (erg makkelijke en erg lekkere recept op mijn website te plaatsen en de link hier nog even te vermelden.
Edit zaterdag; het recept: Omgekeerde cake met sinaasappel en blauwe bessen
…ach, wat vervelend is dit nou! Ik wens je beterschap en een heel goed weekend,
Janneke.
Beterschap uit wilhelminaoord
Beterschap Diana!
Oh, hoe vervelend! Alvast veel beterschap zodat je snel terug verder kunt.
Hier is het niet te doen, het is net alsof de lente overgeslagen werd en het is zomer. Vandaag in de schaduw 29 graden met harde warme wind. Olalallaa, niet goed voor de tuin.
Een Klein vraagje, het is de eerste keer dat ik physalis gezaaid heb, voorgezaaid binnenshuis. De plantjes krijgen hun eerste blaadjes, maar owe zo fragiel. Is dit normaal of heb ik van die iele plantjes?
Vele groetjes en laat je maar verwennen door Ruud
Hoi,
Ik heb ze een aantal jaar geleden ook gezaaid (lampionplant, niet eetbare). Begon ook erg klein maar na afharden en nu enkele jaren verder nu 2 inmiddels enorme planten! Ik heb ze in pot staan want ze kunnen woekeren.
Maartje
Hallo Carine,
Ik vind de jonge zaailingen er altijd een beetje uitzien als de Melothria scabra, niet hetzelfde natuurlijk maar wel dezelfde structuur van fijne steeltjes en blaadjes. Ze wordt vanzelf steeds steviger.
29 graden lijkt me ook niks, zeker niet nu ik met gordelroos op de bank zit, het is al pijnlijk genoeg zonder zweten en plakken :-).
groetjes, ik hoop dat de temperatuur in Frankrijk volgende week ook weer een beetje naar normale waarden daalt!
Diana
Ojee, gordelroos, daar weet ik alles van, ik heb het een paar jaar geleden gehad. Heel vervelend en vooral heel heel pijnlijk. Ik leefde in die tijd op paracetamol, dat hielp enigszins om het dragelijk te houden en om een beetje te kunnen slapen. Mij is verteld dat de kans klein was dat je het een tweede keer zou krijgen. Dat hoop ik dan maar.
Ik leef dus heel erg met je mee, ik weet hoe het is.
Heel veel sterkte!
Groetjes, Ria
Bedankt voor de korte blog en de mooie (close-up) foto’s.
Ziek maar goed uit en daarna met frisse moed verder.
Bedankt Diana voor alle tijd en werk die jullie aan ons besteed , om ons te laten meegenieten met jullie mooie en minder mooie dingen in jullie tuin. Klasse hoor!!!!!.
Het komt zeker ongelegen als je op dit moment even niet in orde bent.
Beterschap en dan gauw weer genieten van alles in de tuin wat groeit in jullie tuin.
Aad.
Hoi Diana. Ziek zijn komt nooit gelegen.
Als ik jouw foto’s inzoom dan zie ik dat jij geen last hebt van bladrandkever in doperwten en tuinbonen. Bij ons zijn bijna alle planten zo aangevreten dat we denken dat het niks meer gaat worden dit jaar. We zijn er zo verdrietig van. We hebben ons suf gegoogeled maar kunnen geen tips of adviezen vinden. Ik weet dat je geen mails meer beantwoord… niet geschoten altijd mis…
groetjes Carla
Hoi Carla,
Ik heb er ieder jaar veel last van, en ze komen er toch telkens weer bovenop!
Dus de hoop nog niet opgeven!
Maartje.
Hallo Carla,
Nee, dit jaar zijn we redelijk bladrandkeverloos doorgekomen 🙂 . Maar er zijn ook jaren geweest dat we tuinbonen hadden van 15 centimeter hoog, met alleen nog maar stukjes blad, en van ellende gingen de jonge planten dan ook gelijk al veel te vroeg bloeien. Uiteindelijk wordt er gesteld dat de planten ‘er overheen groeien’ maar dat was 2 jaar geleden hier ook niet hoor. We hebben het maar laten gaan en hadden een heel kleine oogst. Gelukkig hebben we er in onze doperwten nog nooit last van gehad, als we ze hebben, dan is het in de tuinbonen. Op het moestuinforum is de vraag ook eens gesteld, en daar hebben een aantal mensen tips of links gegeven, misschien vind je daar nog iets waar je wat aan hebt: http://www.moestuinforum.nl/aardvlooien-of-bladrandkever-op-erwten-t1590.html
groetjes,
Diana
Dag tuinliefhebbers,
Graag wil ik mijn ervaring delen I.v.m. de aardluis (les altises). Bladrandkever zegt me niets, dit moet ik even opzoeken. In elk geval heb ik elk jaar verschrikkelijk veel last van de aardluis. Makkelijk te herkennen, want je beweegt je hand tussen de bladeren en de kleine zwarte springertjes spring in het rond. Zodra de warmte hier uitkomt, boren ze gaatjes in de bladeren van radijs, rapen, koolrabi etc. Vreselijk ambetant beestje, maar heel gemakkelijk te bestrijden. Ik maak een aftreksel van tomatenbladeren en spuit hiermee om de 4 à 5 dagen mee. Je ziet het verminderen. Helaas is het dit jaar te vroeg warm en heb ik nog geen dieven van de tomaten om een aftreksel te maken.
Wat ook zou helpen is een aftreksel van vlierbloesem, vlierbladeren en alles van de vlierstruik. Misschien dat eens proberen.
Groetjes carine
Ben snel even gaan kijken naar bladrandkever, je kan blijkbaar ook aftreksels maken op basis van artemisia absinthium. Mijn’heilig boek’ zegt 2 à 2,5kg gedurende 10tal dagen laten trekken in 10 liter water (geen kraantjeswater). Gedroogd volstaat 250 à 300g op 10 l water. Filteren en onverdund gebruiken.
Nu snel verderwerken
Groetjes
Carine
Spuiten met Spruzit van Eco Style zou mogelijk helpen
Beterschap, Diana, en dank je voor de mooie foto’s. Ik ga meteen kijken of mijn aalbes ook bloeit, ik weet nu waar ik naar moet zoeken!
Beter schap
Hallo Diana,
Ook bij ons bloeien de vruchtbomen en struiken, maar wat me zorgen baart is dat ik dit jaar zo weinig (wilde) bijen zie voor de bestuiving. Is dat bij anderen ook zo? Normaal zoemt het overal, maar nu hoor ik hoofdzakelijk vogeltjes. Klimaatverandering dat in hoog tempo doorzet ?
Ik wens je beterschap en veel genietmomenten. Groet, Wil.
Hallo Wil,
Gisteren even met Ruud mee naar de tuin geweest en ik zag dat ondertussen de blauwe bessen en appelbomen ook bloeien.
Hier zijn er meer dan voldoende hommels, ik zag ook al wat vlinders, maar nog niet heel veel van die kleine solitaire bijtjes (in het halve uurtje dat ik er was). Maar uiteindelijk is het ook pas 22 april, dat het nu zo warm is/was vertekent misschien ook wel iets.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Ook bij ons in de tuin zijn er nauwelijks bijen/hommels te zien; wel vogeltjes. Is een bijenkorf een oplossing? Gebruik amper bestrijdingsmiddelen, alleen schoonmaakazijn op de paadjes, geen andere giften/vergiften. Groet, Bert W.
Hallo Bert,
Uiteindelijk is het ook nog best vroeg in het seizoen hoor, ook hier hebben we nog niet zo veel bestuivers gezien. Ik hoop dat nu de temperatuur definitief gaat stijgen en de zon wat meer tevoorschijn komt er vanzelf meer leven in de tuin komt. Een bijenkorf is natuurlijk heel nuttig (en leuk en leerzaam), maar ik heb bij 2 imkers gezien dat het ‘houden van bijen’ niet gemakkelijk is, en persoonlijk vind ik het ook wel een verantwoordelijkheid (net als bij huisdieren; als je ze hebt moet je er goed voor zorgen). Ik heb bij de 2 imkers gezien dat er wel een aantal verzorgingstaken zijn en dat er ook van alles mis kan gaan (van een bepaalde mot die veel schade aanrichtte tot veel koninginnen waardoor die weggehaald moesten worden, etc.. Mocht je er interesse in hebben dan kan ik het je van harte aanraden maar dan wel met gedegen kennis en kunde. Kijk dan vooral eens op websites als bijvoorbeeld die van de bijenstichting: https://bijenlint.nl/
Wat veel simpeler is, is bijvoorbeeld een bijenhotel voor solitaire bijtjes want die heeft niet die verzorging nodig, en lokt heel veel bestuivers naar je tuin. Kijk even op deze pagina voor meer informatie over die solitaire bijtjes en hoe je een bijenhotel kunt maken (je kunt ze trouwens ook kopen): http://www.bijenhotels.nl/
En tot slot; zorg vooral voor een ‘bestuivervriendelijke’ tuin 🙂 . En daar heb ik dan zelf wel wat over geschreven in de serie over de mooie moestuin: . En op internet kun je wel meer lijstjes vinden van planten/bloemen die bepaalde bestuivers lokken.
groetjes en veel succes (en vooral ook plezier) met het lokken van bestuivers naar je tuin!
Diana
Bij de Action kun je voor een paar cent een grote plastic kraai kopen.
Vorig jaar heb ik er twee gekocht en in de buurt van de lekkere hapjes van de duiven gezet. Heb geen enkele duif gezien. Inmiddels staan de kraaien weer op wacht, ben benieuwd.
Groetjes en beterschap
Hoi Gerda,
Dankjewel voor de leuk tip!!
Ik heb de kraaien wel eens gezien, onze bakker heeft grote openstaande deuren en daar wilden de duiven nog wel eens brutaal de winkel binnen lopen 🙂 .
Ik ga zeker volgende week eens kijken of onze Action de kraaien ook heeft en er eens 2 kopen en op strategische plekken plaatsen!!
groetjes,
Diana
Nog voordeliger is Eem paar CD’s boven de peulen hangen. Zag ‘s morgens de mussen in het peuleblad pikken. 4 CD’ s er boven gehangen aan een touwtje. Geen. Vogel meer boven de peulen gezien door al dat geschitter en geklepper in de wind.
Hallo Rein,
Ook jij bedankt voor de tip!!
We zijn gisteren heel even naar de tuin geweest, Ruud moest water geven en ik mocht kijken 🙂 .
Gelijk even bij de doperwten en kapucijners en tuinbonen gekeken en er is niets aangevreten, ook de jonge zaailingen die we er vorige week nog tussen hebben geplant niet.
Maar ik ga het zeker allemaal onthouden, CD’tjes zijn ook veel mooier dan grote lappen blauwe netten 🙂 .
groetjes,
Diana
Hoi Diana en Ruud,
ik gebruik al jaren CD’s in de moestuin maar ook in of rond de druivenstruiken.
Ze werken het beste als ze bungelend aan een touwtje kunnen bewegen in de wind. het zonlicht erop zorgt dat veel vraat achterwege blijft al hebben onze merels ondertussen in de gaten dat het toch niet zo heel spannend is.
CD vervagen wel door de tijd heen, dus vervangen zo nu en dan is nodig.
Beterschap Diana en probeer toch een beetje te genieten van al dat moois om jullie heen.
Hoi Leon,
Ook jij bedankt voor de tip!
Ik heb nog genoeg lege CD’s (wie gebruikt ze tegenwoordig nog, sinds de intreding van de USB-stick) om het eens te proberen!
groetjes,
Diana
Bedankt is te proberen
Beterschap Diana,ziek zijn is altijd vervelend,maar vooral wanneer je een hoop te doen hebt,
en zin hebt om in de tuin bezig te gaan.
Ook hier volop bloei en groei,de fruitbomen,en zelfs de aardbeien bloeien al.
Ik schoffel me momenteel een breuk,zoveel onkruid,om hopeloos van te worden.
En de grond lijkt wel een betonnen vloer.En het moet gedaan,in mei 6 weken kroatie,
dus dan heb ik iets om naar uit te kijken als we terug komen,WEER SCHOFFELEN!!
De vlier zit vol bladluis,maar die spuit ik elke avond af met de tuinslang.
Verder nog geen gekke beestjes gezien,wel mega veel wespen bijen en hommels.
De rabarber staat ook al in volle bloei,dus die bloemen moeten er ook nog uit.
En misschien voor de vakantie nog snel een rabarbertaart van jouw recept hmmmmmm lekker.
Nou mensjes ik ben weer schoffelen:P
groetjes vanuit zonnig Hongarije
Hallo Anita, Wat leuk, nog iemand die in Hongarije woont. Waar zit je ergens? Ik woon in de provincie Bacs-Kiskun. Beste groeten van de puszta, Annigje
En hier nog een trouwe blog lezer met moestuintje in Hongarije. Ik zit in Dunakiliti, 25 km van Bratislava, en pendel tussen België en Hongarije. Dit weekend heb ik ook al de tomaten, paprika’s en zelfs wat pompoenen buiten geplant. Vorig jaar was dat te vroeg. Veel beterschap Diana en bedankt voor alle tips.
Hallo Diana,
Heel veel beterschap, hopelijk kun je weer gauw alles doen. Het is hier, midden-Limburg , twee dagen ruim 28 graden geweest en heb de bakken met sla, tomaten, aubergines, pompoenen en pepers telkens naar de schaduw verplaatst. Het is in 1 keer zomer. Bedankt voor je geweldige foto’s en informatie.
Groetjes van Loes.
Beterschap……gelukkig wordt het minder warm met hopelijk regen….scheelt weer werk!
Beterschap Diana.
sterkte Diana, zal hopelijk goed komen
gr
Van harte beterschap. Ik hoop dat je snel weer kunt genieten van je tuin.
Ow, gordelroos, dat is balen met die brandende pijn en ellendige jeukende blaasjes. Heel veel beterschap Diana, hopelijk ben je weer snel de oude.
Hallo Diana,
Sterkte met je virus.
Hoop dat je snel weer beter voelt.
Ik wilde je complimenteren voor je mooie foto’s en vragen welke camera je hebt.
[Zelf kiek ik er ook op los inde tuin. Dus wie weet…]
Succes en beterschap, Hanneke
Hallo Hanneke,
Dankjewel voor je compliment! Ik ben niet zo goed in fotograferen maar heb vorig jaar een goede camera gekocht, deze Panasonic : https://www.kamera-express.nl/product/12216842/panasonic-lumix-dmc-gx800-oranje-zilver-12-32mm , en ik heb er gelijk een Panasonic macrolens 30 mm F/2.8 bij gekocht. Over het toestel ben ik erg tevreden maar er zit zo belachelijk veel op dat ik er nog niet de helft van gebruik (en ook niet begrijp, en waarschijnlijk ook niet nodig heb 🙂 ).
Maar ik begrijp dat jij het net zo leuk vindt om in je tuin te fotograferen als ik, elke dag op de tuin pak ik aan het einde van de dag mijn camera en maak nog een rondje door de tuin om te kijken of ik nog iets zie wat ik nog wil fotograferen.
Veel plezier in de tuin, met zaaien, planten en met fotograferen!
Diana
Hè bah Diana, ik hoop dat je niet al te veel pijn hebt. En ook dat het maar een weekje duurt. Het klinkt wel goed dat je alweer in de tuin bent geweest. Dat is grappig dat hierboven ook een vraag over fotograferen wordt gesteld.
Ik wilde vragen wanneer en hoe jij fotografeert. Ik krijg bij heel veel foto’s niet de intense kleur van de bloemen op de foto. Al is de foto mooi, ik vind het een zwak aftreksel van de echte bloem. Heb jij daar geen last van? Ik vind jouw foto’s prachtig (en ga nu de link naar het fototoestel bekijken).
Heel veel beterschap en groetjes,
Esther
Hallo Esther,
Misschien ligt het aan de instellingen op jouw fotocamera?
Ik ben zelf ook niet zo’n held met fotograferen hoor, ik vertrouw vooral op de ‘auto-intelligence-knop’ 🙂 .
Ik ben er wel achtergekomen dat een goed objectief minstens zo belangrijk is als het fototoestel zelf, ben erg blij met mijn macro-lens, ook al is het best een flink bedrag, het geeft een heel mooie dieptewerking waarin een deel van de foto scherp is, en een ander deel wazig wordt.
Maar ik moet nog heel veel oefenen 🙂
Dankjewel voor je beterschapswens, en heel veel plezier en succes met fotograferen!
Diana
Ha, ha. Ik zie dat jouw fototoestel juist erg geschikt is voor het maken van selfies. 🙂
Beste Diana, ik wil je allereerst bedanken voor je prachtige website en je informatieve en leuke blogs. Heel fijn om te lezen en ik heb al heel veel adviezen opgevolgd.
Ik heb één vraag: ik heb een aantal zaailingen van tomaat (groot en kerstomaat), paprika, peper en komkommer in de vensterbank staan. Hoewel er de laatste dagen wat meer groei in lijkt te zitten (vermoedelijk omdat ik ze meer licht heb gegund), vind ik ze wel aan de kleine kant. Nu las ik dat jij je tomatenzaailingen rond 10 april in de koude kas heb gezet. Is dat niet veel te warm overdag (in mijn kas is het nu 30 graden, terwijl de buitenthermometer 16 graden aangeeft) en te koud ‘s-nachts? Ik dacht dat zaailingen het best tussen de 15 en 20 graden konden groeien?
Groeten van Ester.
Esther, ik weet natuurlijk niet hoe groot jouw zaailingen zijn, maar ik heb ze ook al een tijdje in de kas staan. En bij mij is het daar ook overdag meer dan 30 graden geweest, maar alles gaat nu geweldig hard aan de groei. Het zijn allemaal al flinke planten geworden, ik heb zelfs al bij een aantal soorten tomatenplanten de dieven moeten verwijderen. Komkommers heb ik veel later gezaaid, die staan nu nog binnen, maar die gaan binnenkort ook naar de kas.
Succes met de opkweek,
Ria
bedankt voor je antwoord, Ria. Dan verplaats ik ze morgen naar de kas!
Ester.