Werkbriefje

Nog een paar laatste koude dagen en nachten en dan lijkt het echt lenteachtig warm te worden zijn (dat hopen we in ieder geval). En dat betekent dat we het erg druk hebben; alles wat de afgelopen weken moest wachten omdat het te koud was komt nu in sneltreinvaart aan de beurt; zaaien, verspenen, uitplanten, beschermen, afdekken, rekken en hekken plaatsen, oppotten, voeden, noem maar op.

We gaan naar de tuin met een werkbriefje van twee kantjes. En dat is fijn, want we weten wat er allemaal nog moet gebeuren, en we zijn blij als er iets af is, zodat we dat gelijk op het lijstje door kunnen strepen.

Twee blogs geleden schreef ik iets over de reparatie van de kas. Ondertussen….:

 

De mannen hebben de rubberen strippen weggehaald, de schroeven los gedraaid zodat de ruiten losjes in het aluminium hangen. Vervolgens hebben ze de grond onder de stoepranden (waar de kas deels op rust) weggegraven, de stoepranden wat opgekrikt, en daarna dikke bakstenen er als extra steun onder geplaatst. Vervolgens de grond weer terug geschept, de schroeven weer aangedraaid, en de rubberen strippen er weer op getikt. En zo kunnen we dat van ons lijstje afvinken. Sterker nog, het volgende is ook al gedaan:

 

Let vooral niet op de rotzooi in de kas, dat blijft duidelijk nog even op het werkbriefje staan. Maar Ruud heeft palen geslagen en 4 frambozen geplant. En draden gespannen waar we de takken aan vast kunnen binden.

Ik bedacht bij het maken van de foto’s dat het wellicht handig is om ook eens een pagina te schrijven over het planten van fruitstruiken. Maar dat is voor weer een ander werkbriefje.

Ook bedacht ik dat het misschien handig is om op de al bestaande pagina’s met informatie over eenjarigen, groenten, etc. foto’s te gaan plaatsen van de zaailingen (waardoor ze herkenbaar zijn). Ik kwam op dat idee nadat iemand me een foto mailde van een peperzaailing, met de trotse opmerking dat zijn peperzaailing al ging bloeien (en de vraag of dat goed was of niet, en of die bloempjes verwijderd moesten worden of niet). Helaas bleek het een duizendknoopachtig onkruid te zijn. Het was sneu om te moeten melden dat hij wekenlang een onkruidje had vertroeteld, en het echte peperzaadje mede daardoor waarschijnlijk kansloos was.

En zelf heb ik ook nog wel eens bij het kiemen van een wat minder bekende soort de twijfel of de zaailing wel is wat ze zou moeten zijn 🙂 .

En dus fotografeer ik nu zaailingen, van veldsla (ja, erg laat, ik weet het, maar ik denk dat we toch echt over een week of twee veldsla oogsten en eten):

 

En paars mosterdblad:

 

Maar ook Eschscholzia (slaapmutsje):

 

En Tagetes (afrikaantje):

 

Ik ben dus van plan om zo van elke plant die ik zaai een foto te maken. En er kiemt nu heel veel (en tegelijkertijd moet ik ook nog heel veel zaaien hoor).

Op ons werkbriefje voor vrijdag en zaterdag staat het poten van de plantuitjes. En we gaan dan eindelijk ook aardappelen poten. En we kunnen dan nog een aantal kapucijners en Lathyrussen uitplanten. En de eerste potten gaan dan naar buiten. En dus komt er dan eindelijk wat ruimte in de kas en kunnen we daar op gaan ruimen. En ik ga worteltjes zaaien, en schorseneren. En Ruud maakt de compostbak leeg, de laatste compost mag de kas in die we nog op moeten ruimen. En zo kan ik nog wel 25 dingen van ons werkbriefje opnoemen.

Nog even wat mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, over de ‘blauwe’ tomaat en wat die heeft voortgebracht: Een nieuwe generatie tomatenrassen. Zelf ga ik een aantal van die nieuwe rassen telen zoals de Afternoon Delight en de Chestnut Chocolate, en daar ben ik erg benieuwd naar.

Ik heb het al een paar keer eerder verteld (maar niet iedereen leest elk blog dat ik schrijf, vandaar nogmaals): het versturen van de mails met de melding van een nieuw blog is ter ziele, maar Augus heeft ‘de rotzooi opgeruimd’ en een ander programma geïnstalleerd, als het goed is gaat het vanaf volgende week weer werken, en ook op ongeveer dezelfde manier (maar dan beter en sneller).

Het hoofdstuk over ‘De Mooie Moestuin’ is nog niet klaar maar ik heb afgelopen week wel flink wat geschreven (o.a. het hoofdstuk over vruchtgewassen en over kruiden). Kijk vooral even via deze pagina welke pagina’s al klaar zijn en welke nog niet: De Mooie Moestuin

En dan wil ik nog even terugkomen op het verhaal over de diagonale hekken in mijn vorige blog, en Ruud’s verwarring daarover. Ik wil melden dat Ruud het vak alvast heeft voorbereid waar we vrijdag of zaterdag aardappelen in gaan poten. Ruud had het zichtbaar naar zijn zin, zo in de weer met meetlint en stokjes. De vrede en harmonie is hersteld 🙂

 

En dan wens ik tot slot iedereen een mooi en lenteachtig paasweekend!! Ik weet al wat wij eten: een salade van rucola met gorgonzola, sinaasappel en walnoten. En ja, met rucola van eigen tuin (foto afgelopen weekend gemaakt dus ze is komend weekend  groot genoeg). En dat is dan de eerste verse oogst van 2018, heerlijk!

 

23 reacties op Werkbriefje

Rein Schrijver 28 maart 2018 om 11:16

Hallo Diane.

Lijken zaailingen van rode biet zo op afrikaantjes? (Of afrikaantjes op kroten)

Groeten
Rein.

Ann 28 maart 2018 om 11:23

Aan het zaadje dat er nog aankleeft kan je duidelijk zien dat het geen biet is maar een afrikaantje.

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 12:51

Hallo Rein,
Ann heeft gelijk, als je goed kijkt zie je het stokje nog aan een blaadje hangen.
En hier kun je een foto van krootjeszaailingen vinden: https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Kroot-rode-biet-zaailingen.jpg
In het allereerste stadium lijken ze inderdaad een heel klein beetje op elkaar in kleur en kiembladvorm (is trouwens ook rasafhankelijk). Maar als het goed gaat maakt een bietjeszaailing direct na het kiemen (dus dicht bij de grond) blaadjes terwijl de afrikaantjeszaailing duidelijk op een steeltje staat. Bij het eerste echt blaadje is het verschil overduidelijk want die echte blaadjes zijn zeer verschillend van elkaar.
groetjes,
Diana

Ann 28 maart 2018 om 11:22

Leuk artikel over blauwe tomaten. Ik had vorig jaar Dancing with smurfs. En ja, inderdaad, zoals je al schrijft, vrij smaakloos. Glossy rose blue Vind ik mooier en lekkerder, maar toch geen terugkomer.
Dit jaar heb ik amethyst cream gezaaid. Naar het schijnt is deze wel lekker. Is een Wild Boar Ras, geloof ik.
Leuk om in dit tomatentijdperk te tuinieren. Zo veel leuks om uit te proberen.
Veel plezier en moed in de tuin!

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 12:44

Hallo Ann,

Dankjewel. Ik vind het ook echt heel leuk om te zien dat de moderne tomatenrassen regelmatig zijn gebaseerd op meer dan 2 kleuren. Psychedelisch noemde iemand het eens, en dat vind ik een mooie omschrijving. Ik vind de Glossy Rose Blue lekker genoeg om voorlopig nog even bij me te houden (omdat ik de smaak goed genoeg vind en de kleur van violet met roze echt prachtig vind). Maar ik heb de zaden van de Bosque Blue, Blueberry, OSU Blue en Fahreneit Blues toch maar eens weggegooid (met een beetje pijn in het hart, maar ik weet dat ik ze nooit meer ga zaaien).
Ik ben benieuwd wat je van de Amethyst Cream gaat vinden!

groetjes en ook jij veel plezier en succes met alle zaaisels!
Diana

Carine 28 maart 2018 om 12:42

Dag Diana en Ruud,
Leuk om jouw tekst en de vorige met het diagonaal hekwerk te lezen. Ook leuk te zien hoe iedereen daarop reageert. Het geeft me terug zin om verder te zaaien. Alles is hier hopeloos blijven liggen, alleen heb ik de plantjes water gegeven. Ik ben zelf een beetje de moed verloren omdat mijn trouw maatje (mijn hond) heel plots aan een hartfalen heengegaan is. Hij volgde alles wat ik in de groententuin deed, lag steeds naast mij en ik babbelde constant met hem. Nu vind ik het wat leeg in de groententuin.
Hopelijk komt de zon erdoor, dit doet wat met een mens.
Groetjes carine

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 12:58

Hallo Carine,
Gecondoleerd met het verlies van je hond. Je zult hem erg missen als hij altijd bij je was en het tuinseizoen nu ook is begonnen.
Ik hoop van harte dat er een tijd komt dat je met liefde en plezier aan hem terug kunt denken in plaats van met verdriet. Uit ervaring weet ik echter dat dat veel tijd nodig heeft.
Heel veel sterkte gewenst!!
Diana

Gina 28 maart 2018 om 13:03

Hoi Diana, zet je de frambozen met een reden langs de kas (warmer, schaduw voor in de kas) of is dat toeval?
Groetjes

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 14:39

Hallo Gina,
Omdat we een stukje tuin hebben weggedaan was de keuze niet heel groot voor de standplaats van de frambozen. Een andere mogelijke plaats lag in de halfschaduw in het verlengde van de braam, en er was nog de mogelijkheid van een rand in de halfschaduw aan de achterkant van de kas. En dan vond ik dit uit die 3 keuzes de beste standplaats: frambozen houden van zon, de strook grond is breed genoeg, ze kan zo ook niet als te ver weg stekken maken. En ik hoop dat we inderdaad de kas niet meer hoeven te kalken. Links van de frambozen staat nog een kleine verhoogde bak waar nu de knofloken in staan en waar ik komende zomer bijvoorbeeld nog wat sojabonen in kan telen. En rechts van de frambozen staan nog 2 kiwibessen (die nog veel blijer zijn met de zon en de warmte van de kas in de rug dan de frambozen). En zo bedacht ik dat als de kiwibessen daar al gingen komen, dat de frambozen er dan mooi naast konden. Een optelsom dus 🙂 .
groetjes,
Diana

Dineke-Scholte 28 maart 2018 om 16:48

Dag Diana, welke plantafstand houden jullie bij de aardappelen? Bij mij gaan ze nu ook voor de eerste keer in de verhoogde bak. Vr groet Dineke

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 23:53

Hallo Dineke (en Saskia; bedankt voor je antwoord!!),
Je kunt wel een beetje spelen met de plantafstand, je kunt de ‘officiële plantafstand’ voor vroege, middelvroege en late rassen, zoals Saskia schrijft, op de pagina over de teelt van aardappelen vinden. Maar omdat het beter past in de verhoogde bak die we er voor gebruiken hebben we nu gekozen voor een plantafstand van 45 x 45 centimeter (en dat is dus best krap 🙂 ).
groetjes en veel succes met je eerste aardappelteelt in een verhoogde bak!
Diana

Marjan 28 maart 2018 om 19:15

Ha Diana, wat een prachtige anekdote van de onkruid-zaailing! Ook ik heb wel eens getwijfeld en een onkruidje met zorg behandeld. Een rare gewaarwording als het dan toch iets anders blijkt te zijn! Nu raakte ik ook wel in vertwijfeling door je rucola foto: de blaadjes zijn zo glad (niet dat kenmerkende korrelige randje) dat ik zou denken dat het spinazie of veldsla was! Of is dit een speciale gladde soort?

Ruud & Diana 28 maart 2018 om 23:57

Hallo Marjan,
Ja vreemd hè, zo’n bijna rond blaadje. Dat is me ook wel eerder opgevallen, de eerste keren dat ik dat het aan het ras lag maar dit is gewoon haar normale groeiwijze in de kas. Het is echt rucola, zelf al geproefd. Kijk even op de pagina over de teelt van rucola ) en dan bij Teeltwijzen; daar laat ik ook een foto zien van al grotere rucolaplanten in het vroege voorjaar onder glas; ook zo zacht en rond. Net zoals spinazie ook wat ronder en groter en zachter is in het vroege voorjaar onder glas.
groetjes,
Diana

Marjan 28 maart 2018 om 19:17

Ik bedoelde kartelige randje (autocorrectie veranderde dit in korrelig) 😉

Ingrid 28 maart 2018 om 20:52

Hallo Diana en iedereen..
Liefde voor moestuinieren kun je hier zien. Daarom lees ik ze graag. En de verschillende ervaringen.. Het zal wel even slikken zijn als je prachtige zaailing ineens een onkruidje blijkt te zijn! Daarom zaai ik vaak al wat meer zaadjes zodat ik ze kan matchen aan elkaar ^^ maar ook vaak enkel… als ik zeker weet hoe het eruit moet zien..
Laatst heb ik een heel zakje lavendel zaad erdoorheen gewerkt en welgeteld kwam daar….. 1 sprietje van op! Maar het groeide maar niet….. en groeide maar niet…… Dus na flink inlezen heb ik dat sprietje uit de mee geleverde zaaigrond gehaald. En in potgrond met brekerzand gezet… en kalk toegevoegd. Ik had alleen kalk van ons gazon voor handen en dat heb ik maar verleng met warm water en zodoende mijn sprietje in gebaad. Je bent er maar druk mee he…. en mijn kids maar toekijken. Maar ik verloor op een bepaald moment de moed en wilde het ding eruit trekken.. Maar eerst rook ik aan mijn vingertop na hem even vast gehad te hebben. Ruik ik toch lavendel…..
Bijzonder dat de plantjes zichzelf zo verklappen.
Inmiddels… 8 blaadjes!
En misschien wordt het geen winnaar. Maar het zou toch geweldig zijn als het echt zal gaan bloeien! We zullen zien… succes met al het werk!
Wij gaan hier ook verder ‘prutsen’ ; )

Ruud & Diana 29 maart 2018 om 00:03

Hallo Ingrid,
Ja, grappig hè, dat je bij twijfel niet alleen hoeft te kijken maar ook kunt ruiken of voelen of proeven. Ik heb zelf wel eens getwijfeld bij al wat grotere zaailingen waarvan de tuinbuurman niet meer wist wat het was. Proeven wees uit dat wat het ook was, het in ieder geval familie van kool was, en toen wist de buurman weer dat het dan spitskool moest zijn.
Gefeliciteerd met je lavendelzaailing!! Ik heb zelf wel eens lavendel gezaaid maar dat is wel heel lang geleden (op de Lavandula multifida na). Niet te nat en een luchtig potgrondmengsel gaat vast helpen om een mooie volwassen plant op te kweken.
groetjes en heel veel plezier en succes met alle zaaisels en zaailingen!
Diana

Ingrid 29 maart 2018 om 10:54

Haha dat is grappig ja..
Heerlijk! Bedankt voor je tips, ik ga dat toepassen.
Groetjes!

Saskia 28 maart 2018 om 22:22

Ah! Augus heeft de….. Augias stal opgeruimd, mooi!
En over plant afstand: die is in een verhoogde bak hetzelfde als gewoon in de volle grond, dus kun je zelf opzoeken in het hoofdstuk van Diana over aardappels, in het schemaatje met zaai-en oogsttijden.

Veronne 29 maart 2018 om 07:06

Hoi Diana,

Zo te zien verwachten jullie forse frambozenplanten. Mijn eerste zijn nog maar 10 cm hoog, dus ik had daar nog niet echt een beeld van.
Wat voor touw heb je/ heeft Ruud gebruikt voor die stellage?
Bedankt!

Ruud & Diana 29 maart 2018 om 10:15

Hallo Veronne,
Misschien vertekent de foto wat. In boeken en op mijn website staat dat je draad spant op 40 tot 50 centimeter hoog, daarna op 90 centimeter en de laatste draad op 120 centimeter. Maar Ruud houdt van stevigheid en hier kan de wind altijd nog flink waaien en hebben wij gekozen voor een draad op 35 centimeter, een draad op 70 centimeter, een draad op 105 centimeter en een draad op 140 centimeter. En op onze voedzame klei en in de volle zon gaan we er zeker wel vanuit dat de frambozen 140 centimeter hoog worden (3 zomerrassen en 1 herfstras), en wellicht ook nog wel iets hoger.
Wij hadden dit touw nog over, hebben het lang geleden eens gekocht bij de Action of de Lidl. Het is niet helemaal ideaal, wel lekker dik maar rond de nylon kern heen bleek het katoen te zijn. Maar het gaat vast wel een paar jaar mee. De Action heeft wel meer handige soorten touw en draad voor een klein bedrag. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor staaldraad of waslijn of iets dergelijks hoor.
groetjes,
Diana

Veronne 31 maart 2018 om 13:41

Ah, bedankt.
Ik dacht obv de foto inderdaad dat het richting de 2 meter ging, maar dat dan valt gelukkig mee 🙂

Ria 29 maart 2018 om 13:41

Ik maak ook vaak werklijstjes. Het is zo’n heerlijk gevoel als je iets kunt doorstrepen.
Het is zelfs zo erg met mij dat ik ook wel eens een klusje er tussendoor doe wat niet op de lijst staat en dan schrijf ik het alsnog er bij, om het dan meteen door te kunnen strepen.
Op het ogenblik loop ik wat achter met zaaien en planten, druk met van alles, maar vooral: WANNEER KOMT DIE LENTE NOU EENS !!!

Groetjes,
Ria

PS. Ik vind de diagonale rekken geweldig!

Ruud & Diana 29 maart 2018 om 21:19

Hallo Ria,
Wat grappig dat je op je lijstje alsnog wel eens iets zet wat er nog niet op stond, dat doe ik heel af en toe ook wel eens, geeft zo’n goed gevoel, een heleboel streepjes op het werkbriefje 🙂 . En het helpt ook altijd bij het maken van weer een nieuw werkbriefje want vaak heeft zoiets ook weer gevolgen (na het plaatsen van een hek kunnen de kapucijners worden uitgeplant, etc.).
Vanmiddag was het hier windstil en heerlijk zonnig, na gedane arbeid hebben we nog een half uurtje samen met een tuinbuurman op het terras gezeten, en dat was heerlijk, eindelijk echt lente!! Helaas is het nu weer voorbij, het regent nu weer en voor de nacht van zondag op maandag wordt er weer vorst voorspeld.
Ons geduld wordt dit jaar wel extra op de proef gesteld, succes daarmee!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!