Werkbriefje

Nog een paar laatste koude dagen en nachten en dan lijkt het echt lenteachtig warm te worden zijn (dat hopen we in ieder geval). En dat betekent dat we het erg druk hebben; alles wat de afgelopen weken moest wachten omdat het te koud was komt nu in sneltreinvaart aan de beurt; zaaien, verspenen, uitplanten, beschermen, afdekken, rekken en hekken plaatsen, oppotten, voeden, noem maar op.

We gaan naar de tuin met een werkbriefje van twee kantjes. En dat is fijn, want we weten wat er allemaal nog moet gebeuren, en we zijn blij als er iets af is, zodat we dat gelijk op het lijstje door kunnen strepen.

Twee blogs geleden schreef ik iets over de reparatie van de kas. Ondertussen….:

 

De mannen hebben de rubberen strippen weggehaald, de schroeven los gedraaid zodat de ruiten losjes in het aluminium hangen. Vervolgens hebben ze de grond onder de stoepranden (waar de kas deels op rust) weggegraven, de stoepranden wat opgekrikt, en daarna dikke bakstenen er als extra steun onder geplaatst. Vervolgens de grond weer terug geschept, de schroeven weer aangedraaid, en de rubberen strippen er weer op getikt. En zo kunnen we dat van ons lijstje afvinken. Sterker nog, het volgende is ook al gedaan:

 

Let vooral niet op de rotzooi in de kas, dat blijft duidelijk nog even op het werkbriefje staan. Maar Ruud heeft palen geslagen en 4 frambozen geplant. En draden gespannen waar we de takken aan vast kunnen binden.

Ik bedacht bij het maken van de foto’s dat het wellicht handig is om ook eens een pagina te schrijven over het planten van fruitstruiken. Maar dat is voor weer een ander werkbriefje.

Ook bedacht ik dat het misschien handig is om op de al bestaande pagina’s met informatie over eenjarigen, groenten, etc. foto’s te gaan plaatsen van de zaailingen (waardoor ze herkenbaar zijn). Ik kwam op dat idee nadat iemand me een foto mailde van een peperzaailing, met de trotse opmerking dat zijn peperzaailing al ging bloeien (en de vraag of dat goed was of niet, en of die bloempjes verwijderd moesten worden of niet). Helaas bleek het een duizendknoopachtig onkruid te zijn. Het was sneu om te moeten melden dat hij wekenlang een onkruidje had vertroeteld, en het echte peperzaadje mede daardoor waarschijnlijk kansloos was.

En zelf heb ik ook nog wel eens bij het kiemen van een wat minder bekende soort de twijfel of de zaailing wel is wat ze zou moeten zijn 🙂 .

En dus fotografeer ik nu zaailingen, van veldsla (ja, erg laat, ik weet het, maar ik denk dat we toch echt over een week of twee veldsla oogsten en eten):

 

En paars mosterdblad:

 

Maar ook Eschscholzia (slaapmutsje):

 

En Tagetes (afrikaantje):

 

Ik ben dus van plan om zo van elke plant die ik zaai een foto te maken. En er kiemt nu heel veel (en tegelijkertijd moet ik ook nog heel veel zaaien hoor).

Op ons werkbriefje voor vrijdag en zaterdag staat het poten van de plantuitjes. En we gaan dan eindelijk ook aardappelen poten. En we kunnen dan nog een aantal kapucijners en Lathyrussen uitplanten. En de eerste potten gaan dan naar buiten. En dus komt er dan eindelijk wat ruimte in de kas en kunnen we daar op gaan ruimen. En ik ga worteltjes zaaien, en schorseneren. En Ruud maakt de compostbak leeg, de laatste compost mag de kas in die we nog op moeten ruimen. En zo kan ik nog wel 25 dingen van ons werkbriefje opnoemen.

Nog even wat mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, over de ‘blauwe’ tomaat en wat die heeft voortgebracht: Een nieuwe generatie tomatenrassen. Zelf ga ik een aantal van die nieuwe rassen telen zoals de Afternoon Delight en de Chestnut Chocolate, en daar ben ik erg benieuwd naar.

Ik heb het al een paar keer eerder verteld (maar niet iedereen leest elk blog dat ik schrijf, vandaar nogmaals): het versturen van de mails met de melding van een nieuw blog is ter ziele, maar Augus heeft ‘de rotzooi opgeruimd’ en een ander programma geïnstalleerd, als het goed is gaat het vanaf volgende week weer werken, en ook op ongeveer dezelfde manier (maar dan beter en sneller).

Het hoofdstuk over ‘De Mooie Moestuin’ is nog niet klaar maar ik heb afgelopen week wel flink wat geschreven (o.a. het hoofdstuk over vruchtgewassen en over kruiden). Kijk vooral even via deze pagina welke pagina’s al klaar zijn en welke nog niet: De Mooie Moestuin

En dan wil ik nog even terugkomen op het verhaal over de diagonale hekken in mijn vorige blog, en Ruud’s verwarring daarover. Ik wil melden dat Ruud het vak alvast heeft voorbereid waar we vrijdag of zaterdag aardappelen in gaan poten. Ruud had het zichtbaar naar zijn zin, zo in de weer met meetlint en stokjes. De vrede en harmonie is hersteld 🙂

 

En dan wens ik tot slot iedereen een mooi en lenteachtig paasweekend!! Ik weet al wat wij eten: een salade van rucola met gorgonzola, sinaasappel en walnoten. En ja, met rucola van eigen tuin (foto afgelopen weekend gemaakt dus ze is komend weekend  groot genoeg). En dat is dan de eerste verse oogst van 2018, heerlijk!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rein Schrijver

Hallo Diane.

Lijken zaailingen van rode biet zo op afrikaantjes? (Of afrikaantjes op kroten)

Groeten
Rein.

Ann

Aan het zaadje dat er nog aankleeft kan je duidelijk zien dat het geen biet is maar een afrikaantje.

Ann

Leuk artikel over blauwe tomaten. Ik had vorig jaar Dancing with smurfs. En ja, inderdaad, zoals je al schrijft, vrij smaakloos. Glossy rose blue Vind ik mooier en lekkerder, maar toch geen terugkomer.
Dit jaar heb ik amethyst cream gezaaid. Naar het schijnt is deze wel lekker. Is een Wild Boar Ras, geloof ik.
Leuk om in dit tomatentijdperk te tuinieren. Zo veel leuks om uit te proberen.
Veel plezier en moed in de tuin!

Carine

Dag Diana en Ruud,
Leuk om jouw tekst en de vorige met het diagonaal hekwerk te lezen. Ook leuk te zien hoe iedereen daarop reageert. Het geeft me terug zin om verder te zaaien. Alles is hier hopeloos blijven liggen, alleen heb ik de plantjes water gegeven. Ik ben zelf een beetje de moed verloren omdat mijn trouw maatje (mijn hond) heel plots aan een hartfalen heengegaan is. Hij volgde alles wat ik in de groententuin deed, lag steeds naast mij en ik babbelde constant met hem. Nu vind ik het wat leeg in de groententuin.
Hopelijk komt de zon erdoor, dit doet wat met een mens.
Groetjes carine

Gina

Hoi Diana, zet je de frambozen met een reden langs de kas (warmer, schaduw voor in de kas) of is dat toeval?
Groetjes

Dineke-Scholte

Dag Diana, welke plantafstand houden jullie bij de aardappelen? Bij mij gaan ze nu ook voor de eerste keer in de verhoogde bak. Vr groet Dineke

Marjan

Ha Diana, wat een prachtige anekdote van de onkruid-zaailing! Ook ik heb wel eens getwijfeld en een onkruidje met zorg behandeld. Een rare gewaarwording als het dan toch iets anders blijkt te zijn! Nu raakte ik ook wel in vertwijfeling door je rucola foto: de blaadjes zijn zo glad (niet dat kenmerkende korrelige randje) dat ik zou denken dat het spinazie of veldsla was! Of is dit een speciale gladde soort?

Marjan

Ik bedoelde kartelige randje (autocorrectie veranderde dit in korrelig) 😉

Ingrid

Hallo Diana en iedereen..
Liefde voor moestuinieren kun je hier zien. Daarom lees ik ze graag. En de verschillende ervaringen.. Het zal wel even slikken zijn als je prachtige zaailing ineens een onkruidje blijkt te zijn! Daarom zaai ik vaak al wat meer zaadjes zodat ik ze kan matchen aan elkaar ^^ maar ook vaak enkel… als ik zeker weet hoe het eruit moet zien..
Laatst heb ik een heel zakje lavendel zaad erdoorheen gewerkt en welgeteld kwam daar….. 1 sprietje van op! Maar het groeide maar niet….. en groeide maar niet…… Dus na flink inlezen heb ik dat sprietje uit de mee geleverde zaaigrond gehaald. En in potgrond met brekerzand gezet… en kalk toegevoegd. Ik had alleen kalk van ons gazon voor handen en dat heb ik maar verleng met warm water en zodoende mijn sprietje in gebaad. Je bent er maar druk mee he…. en mijn kids maar toekijken. Maar ik verloor op een bepaald moment de moed en wilde het ding eruit trekken.. Maar eerst rook ik aan mijn vingertop na hem even vast gehad te hebben. Ruik ik toch lavendel…..
Bijzonder dat de plantjes zichzelf zo verklappen.
Inmiddels… 8 blaadjes!
En misschien wordt het geen winnaar. Maar het zou toch geweldig zijn als het echt zal gaan bloeien! We zullen zien… succes met al het werk!
Wij gaan hier ook verder ‘prutsen’ ; )

Ingrid

Haha dat is grappig ja..
Heerlijk! Bedankt voor je tips, ik ga dat toepassen.
Groetjes!

Saskia

Ah! Augus heeft de….. Augias stal opgeruimd, mooi!
En over plant afstand: die is in een verhoogde bak hetzelfde als gewoon in de volle grond, dus kun je zelf opzoeken in het hoofdstuk van Diana over aardappels, in het schemaatje met zaai-en oogsttijden.

Veronne

Hoi Diana,

Zo te zien verwachten jullie forse frambozenplanten. Mijn eerste zijn nog maar 10 cm hoog, dus ik had daar nog niet echt een beeld van.
Wat voor touw heb je/ heeft Ruud gebruikt voor die stellage?
Bedankt!

Veronne

Ah, bedankt.
Ik dacht obv de foto inderdaad dat het richting de 2 meter ging, maar dat dan valt gelukkig mee 🙂

Ria

Ik maak ook vaak werklijstjes. Het is zo’n heerlijk gevoel als je iets kunt doorstrepen.
Het is zelfs zo erg met mij dat ik ook wel eens een klusje er tussendoor doe wat niet op de lijst staat en dan schrijf ik het alsnog er bij, om het dan meteen door te kunnen strepen.
Op het ogenblik loop ik wat achter met zaaien en planten, druk met van alles, maar vooral: WANNEER KOMT DIE LENTE NOU EENS !!!

Groetjes,
Ria

PS. Ik vind de diagonale rekken geweldig!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties