In de war

Ruud had het slecht vandaag. Eerst was er vanmorgen het  voorstel om nog een vak/bak beschikbaar te stellen voor mijn mooie-moestuin-project. “Heb ik hier nou nog wat te zeggen in deze tuin?”, vraagt hij. “Maar Ruud, in mijn 2 vakken ga ik ook gewoon bonen zetten hoor”. En met die opmerking haal ik Ruud over.

Ik had eerst bedacht om één mooi moestuinvak te maken, met een kakofonie van planten die niet alleen lekker maar ook mooi en bijzonder zijn. En dat zou dit vak worden:

 

En daar was/ben ik echt heel blij mee. Maar tegelijkertijd kiemen er zaden, en koop ik nog zaden van een prachtige witbonte kool en van een hoge blauwe Ageratum, en borrelen er meer ideeën op. En ik bedenk; wat als ik 2 vakken zou hebben? Één vak in de zon, met planten in mijn meest favoriete kleurencombinatie: geel, oranje, rood, en met fel groen en donker blad. Maar daarnaast ook nog een vak in de halfschaduw, met planten in de koele kleuren wit, roze, lila en paars, met ook donker blad, maar daarbij ook wat grijsachtig blad.

Ruud vindt het prima, mits alle aardappelen maar gepoot kunnen worden, en er genoeg plaats is voor veel bonen. Yes!! 2 vakken voor Diana.

Tot zover ging het vanmorgen nog goed, we tuinieren in stille harmonie. Ik zaai, Ruud rijdt nog een paar kruiwagens mest naar de composthoop, ik verspeen peterselie en spitskool, Ruud verwijdert het onkruid uit de bak waar we volgende week aardappelen willen gaan poten.

Het gaat dus best goed. Tot we de doperwten uit willen gaan planten, want die zijn groot genoeg:

 

Je kunt zien dat de zaailingen al een centimeter of 8 hoog zijn, en dat er zelfs al ruim voldoende worteltjes onderuit de tray hangen. Met de steel van een oude houten keukenlepel duw ik van onderuit de zaailingen met plugje/worteltjes uit de tray:

 

Maar dan beginnen de ‘problemen’. De gehalveerde hekwerken die we daar voor willen gebruiken passen niet in de verhoogde bak die daarvoor bestemd was. “Dan maar een ander vak”, oppert Ruud. Maar nee, dat kan niet, want het ene vak is al bestemd voor de aardappelen, in een ander nog beschikbaar vak stonden vorig jaar al peulgewassen, en nog een ander vak is al vergeven aan mijn projectje.

Ik opper: “Waarom zetten we de 2 hekwerken niet diagonaal in plaats van recht?”. Ruud verschiet van kleur, want dat kan echt niet.

Ik probeer hem voorzichtig over te halen, de tuinbonen kunnen ervoor en erachter, en dan is er nog genoeg plaats voor een rij stokbonen achterin. En ik beloof ook in mijn eigen 2 vakken (eens gegeven blijft gegeven) wat stokken te zetten. Ruud is er niet blij mee maar vooruit dan. En daar staan ze dan:

 

Ruud zegt: “Ze staan scheef”. Ik zeg: “Nee Ruud, ze staan niet scheef, ze staan schuin. En dat past echt heel leuk in onze nieuwe mooie moestuin”. Ruud hoort me al niet echt meer en probeert met een meetlat uit te meten hoe hij in vredesnaam nog tuinbonen recht kan uitplanten bij ‘scheve hekken’.

“En hoe moeten we dit nou afdekken”, vraagt hij. Daar heeft Ruud een punt, want zo vroeg in het seizoen is het helaas nog geen optie om de doperwten en tuinbonen niet te beschermen tegen vogels. Dan maar een grote blauwe tent, voor zo lang het nodig is;

 

En als je goed kijkt zie je bij het achterste hek een dubbele rij doperwten, en bij het voorste hekwerk een enkele rij. Morgen nog even 50 nieuwe doperwten zaaien.

Nee, Ruud vindt het niet mooi, niet handig ook. Ook niet als ik zeg dat het goed is om in de tuin niet alleen maar rechte lijnen te hebben maar ook afwijkende vormen. Belagers raken in de war als niet alles in rechte hapklare lijnen staat. Helaas Ruud ook een beetje.

Mijn vers opgeëiste mooie moestuinvak 2:

 

Beetje rommelig nog. Maar rechts, voor de lelijke 1000-litervaten heb ik een gaasrek gezet, en daar gelijk een mengsel van kapucijners en paars bloeiende Lathyrussen uitgeplant. Ruud zucht, “Wat heb je nou aan zo’n klein stukje kapucijners?”. Ik antwoord; “Nou, dat zijn 2 maaltjes, en de rest van de kapucijners mogen bij een ander hekwerk”.

Ruud geeft het op voor nu, en meet met zijn altijd trouwe meetlat nauwkeurig de afstand tussen de nieuw aan te planten frambozen en de palen die de grond in moeten worden geslagen.

Ik ga ondertussen zaaien; afwisselend rijtjes heel lange Hinona Kabu-raapjes en Deep Purple worteltjes, in de dubbel verhoogde bak. En als Ruud klaar is met het uitmeten van de palen voor de frambozen komt hij even kijken. “Leg alsjeblieft die stenen een klein beetje netjes neer”.

 

“Natuurlijk, Ruud”. Ik ga niet (meer) in discussie, Ruud had het vandaag al zwaar genoeg, ik snap dat er letterlijk en figuurlijk wat dingen moeten worden rechtgezet. Zonder discussie loop ik naar de bak en leg de stenen goed:

 

Ruud knikt goedkeurend. Misschien moet ik nog even wachten met vertellen dat ik aan het lange hekwerk ook kapucijners met Lathyrussen wil mengen…..

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann

Maar Ruud toch. Dit is een rechte lijn. Van de ene hoek naar de andere hoek. Een diagonaal is ook een rechte.
Misschien kan je ook twee vakken voor Ruud reserveren, waar alles op rijtjes staat? Misschien, hopelijk, draait hij in de zomer bij als hij jouw kunstige bakken ziet? Of is dat wishful thinking?
Komt er opnieuw een slabak? Die vond ik vorig jaar zo mooi.

Ann

Ben benieuwd naar de saladebak (de spellingscorrector maakt er ‘saladebar’ van, en dat is het ook).

Karin

Arme Ruud. Ik heb wel een beetje te doen met hem.
Maar aan de andere kant kan ik niet wachten om te zien wat jij met je TWEE mooie moestuin vakken gaat doen.

Mayra

Arme Ruud, ik begrijp hem helemaal.

Anja

Het ziet er nu al geweldig uit. Ben een beetje jaloers op je mooie bakken en al het zaaiwerk wat je al gedaan hebt. Mijn man wil niet zo aan de bakken en Ik kom er niet zo toe om te zaaien. Zucht…

Klara

Het is mooi en je kunt er zo ook goed bij. Groenten vind ik van zichzelf ook al mooi, Ik begrijp daarom Ruud ook wel.

Dewi

Aaahhh diagonaal is een heel leuk idee…. staan enig… de mening verschil heb ik ook vaak met mijn linker en rechter hersenen…. hahaha….
Altijd weer een leuk en nuttig verhaal om te lezen…
Bedankt Diana en Ruud…

Dewi
.

Zuhal

Hahaha arme Ruud! Van die ‘afwijking’ komt hij niet zo snel af, maar ik weet zeker als hij straks het resultaat ziet wat en mooi en lekker is, hij je gelijk gaat geven. Bij mij loopt alles zoals gewoonlijk achter op mijn schema, druk druk druk. Gisterenavond wel eindelijk begonnen om je nieuwe pagina’s te lezen, heerlijk en zo veel goede ideetjes, dankjewel! Veel tuin plezier vandaag en groetjes aan Ruud!

Ramona

Leuk !! Misschien brengt het diagonaal zaaien en planten nog wel veel betere ideeen!
Ik ben benieuwd.

kees

beste Ruud,

ik voel me in dit geval wederom genoodzaakt om te reageren….
je hebt ook absoluut gelijk!!! die rekken staan zo scheef als wat…en ik wil de boel niet opstoken maar ik had ze er zo met plantjes en al uitgetrokken….de hekken op maat gemaakt en ze dan netjes recht terug geplaatst!
ik vond dat je al tolerant genoeg was geweest met die afzichtelijke blauwe hekken maar dit zou ook mij echt te ver gaan.
goed dat je kapucijners met lathyrus mengt ach….zou ik mee kunnen leven.

groetjes en vooral sterkte ruud

Ab

Beste Diana en Ruud,
Als voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging voor Stok- en Stamboonen i.o. – waarvan ik Ruud graag een erelidmaatschap zou willen aanbieden – baren de beschreven ontwikkelingen mij in toenemende mate zorgen. Mij is opgevallen dat al geruime tijd het areaal voor de bonenteelt onder druk staat. En dan nu weer die scheve hekken! Veel gekker moet het niet worden!
Ik zal de zaak nauwlettend blijven volgen en bied Ruud hierbij passende mentale ondersteuning aan. 😉
Sterkte Ruud!

Ab

Beste Diana,
De Vereeniging is inderdaad al geruime tijd in oprichting, maar stok- en stambonen zijn nu eenmaal geen eenvoudige materie! De door jou voorgestelde nieuwe, zeer nuttige functie zou ik zelf ook zeker ambiëren, maar is helaas niet te combineren met het voorzitterschap. Die reserveer ik dus voor Ruud!! 🙂
Groeten,
Ab

Gerry en Martin

Die Ruud is een goeie man, zegt mijn man. Ik liet hem de discussie over de ‘scheve’ hekken zien, en we keken voor de gein ook even terug naar de prachtig neergezette tonkinstokken van Ruud. Jaloersmakend!
Wij tuinieren in het zuidwesten van Ierland, pal aan de Atlantische oceaan. Dat valt niet mee. Sperziebonenen buiten laten groeien lukt echt niet, aardappelen wel (tja, Ierland….). Gelukkig hebben we ook een grote polytunnel waar we tomaten, sla, sugar snaps en dergelijke telen. Er staat een abrikoos in en ook twee druiven. Het merendeel van de tomaten verkopen we aan de kruidenier in ons dorpje en daar zijn we apetrots op.
We gaan nu onze vierde zomer in hier, we zijn begonnen zonder enige kennis van zaken en hebben al zoveel geleerd, niet in de laatste plaats dank zij jullie geweldige website!

Lotte

Lees net je blogje. Beetje laat was ik deze keer, want: was mijn capucijners aan het planten, met Lathyrussen ertussen (die mooie van jou: prince of Orange). Leuk dat jij hetzelfde gaat doen! Idee: ik heb tussen de capucijners ook boterpeultjes gezet.
https://denieuwetuin.be/home/391-boterpeultjes-.html
Die bloeien ook paars, maar geven felgele peultjes. En worden ook 2 meter hoog om en nabij. Leek me een mooie combi!

Nadi

Hey Lotte. Mooie peultjes en goede tip! Als ik hier een keer mijn peultjes voorraad een beetje weggewerkt heb ga ik die bestellen!

Groetjes

Lotte

Dank voor je leuke reactie Nadi! 🙂

Lotte

Oh ja en aan mijn lage hekken voor de doperwten en gewone peulen heb ik Grijze roodbloeiers staan, rozijnen erwten en een ‘gewone’ (Senator). Moet ook een mooi plaatje worden. Allemaal door jouw inspiratie hoor! Tnx tnx!!!

Carola

Ja Hoe!
Diana, met je diagonale lijnen heb je me enorm geïnspireerd. Ik hannes al jaren met vaste hekken en vaste wisselvakken voor groenten, en hoe daar ludiek bloemetjes tussen te zetten. Ondertussen ga ik een stapje verder, want diagonaal is ook een vorm van strak doen. Nu heb ik plattegrondsgewijs een halve cirkel gezet van bonenstaken met gaas er langs, pootjes wijzen naar het noorden, top van de halve cirkel naar het zuiden. En in de schaduwrijke ruimte tussen de pootjes ga ik de peterselie zetten, en slasoorten die van de schaduw willen genieten.
En Ruud heeft ook gelijk: om een goede opbrengst te krijgen van boon en aardappel, dan moet je woekeren en meten met de ruimte.
Ik geniet van de manier waarop jullie altijd weer de balans vinden.

Liefs, Carola

Anoniem

Deze blog zojuist aan mijn vrouw voorgelezen en samen heerlijk om gelachen, zo herkenbaar. Sterkte Ruud, ik deel je lot en heet toevallig ook Ruud

bo jansen

hallo diana
ik heb dus een paar paprikaplantjes staan,groeien goed,maar een plantje groeit al een week helemaal niet. ik was nieuwsgierig en hen dus voorzichtig het plantje uit het bakje gehaald en naar de wortels gekeken. ik zag dat de wortels helemaal slap en dun waren, zag er niet best uit. zou dit plantje nog te redden zijn of gewoon weggooien?

groetjes bo

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties