Tomaten verspenen

Ik had beloofd om wat te laten zien van de reparatie van de kas. Maar dat is een weekje uitgesteld; het leek de mannen niet verstandig om met -2 graden en windkracht 8 in modderige grond iets groots met glas erin te gaan bewerken. En dat vond ik dan weer heel verstandig.

We zijn wel even naar de tuin geweest, om te kijken wat we konden doen tegen de vrieskou waar we nu middenin zitten.

Op de foto de kapucijner- en doperwtenzaailingen. Ze kunnen best goed tegen kou hoor, maar we hebben ze toch maar even afgedekt met een glasplaatje. Ik hoop dat de kou niet te lang duurt want je kunt zien dat de blaadjes al tegen het glas aan groeien. Ze zullen nu even niet groeien want het is niet alleen koud, er schijnt ook geen zon en dus blijft het in de kas overdag ook koud.

Als je goed kijkt zie je linksonder een stukje van de bak met tuinbonen. Die bak is niet afgedekt, omdat ik geen glasplaat meer heb en omdat die ook niet op de bak zou passen (omdat de zaailingen al te hoog zijn).

 

Het zijn keuzes om te maken en ik heb het volste vertrouwen in de tuinbonen. En ik heb weinig vertrouwen in deze zaaisels:

 

In de trays die onder het plastic/glas staan is van alles gezaaid. Sommige soorten daarvan kunnen best wat vorst verdragen, zoals de snijbiet, bietjes en spitskool. Maar zitten ook zaaisels en zaailingen tussen van Antirrhinum (leeuwebekjes), Tagetes (afrikaantjes), en Tropaeolum (Oost-Indische kers), en die kunnen veel minder goed tegen kou. We hebben alle gieters opgezocht die we hebben, en die gevuld met water tussen de zaaisels gezet (in de hoop op opwarming van het water door de zon, en langzame afkoelen in de avond waardoor de temperatuur misschien net een graad hoger blijft). Jammer dat de zon maar weinig schijnt…….

Meer dan dit kunnen we nu niet doen, woensdag of donderdag (dan schijnt de ergste koud voorbij te zijn) gaan we kijken hoe het met de zaaisels en zaailingen is.

Gelukkig kunnen we thuis wel tuinieren, want ik liet vorige keer al zien dat de tomaten waren gekiemd. We hebben eigenlijk geen plaats in huis voor zoveel zaailingen, maar we moeten gaan verspenen. En de tomaten gaan veel plaats in huis innemen. Maar als we nog langer wachten met verspenen worden de worteltjes te groot en kunnen we ze niet meer uit het vermiculiet ‘trekken’. En er zit ook geen voeding in vermiculiet.

Dus zetten we 2 zakken potgrond  in huis (zodat ze niet te koud zijn), en mengt Ruud middenin de woonkamer op een stukje zeil de potgrond met wat brekerzand en een restje vermiculiet dat we nog ergens hadden liggen. Zo verdelen we de taken; Ruud zorgt voor het mengen en vult de potjes, ik ben van het verspenen zelf, en van het labelen.

 

Van een oude afgebroken bezemsteel heeft Ruud jaren geleden het bovenste gedeelte afgezaagd en dat gebruiken we om gaten mee in de potgrond te maken. Handig ook voor plugplantjes, die kan ik ook makkelijk in zo’n gaatje verplanten.

En terwijl Ruud op gaat ruimen begint mijn werk. Eerst even goed water geven, dan laten de zaailingen wat makkelijker los. En daar gaan ze, elke zaailing trek ik aan de 2 kiemblaadjes langzaam en voorzichtig uit het vermiculiet:

 

Ze hebben 1 heel lang worteltje, maar je kunt op deze foto’s zien dat er ook al echte, brede worteltjes worden gemaakt:

 

En zo laat ik de zaailing dan langzaam in het gaatje in de grond zakken. En daar ligt ze dan, flink wat dieper dan ze in het vermiculiet stond.

 

Ik ‘veeg’ nu wat van de grond rond de worteltjes, vooral niet aanduwen of druk zetten, daarmee beschadig je heel gemakkelijk het tere worteltje.

In plaats daarvan geven we ruim voldoende water; niet te dicht bij de zaailing want een straal water is ook hard en kan dus ook iets beschadigen, maar in een hoekje van de pot, en dan zoveel dat ik zeker weet dat het water ervoor heeft gezorgd dat het worteltje ‘omspoeld’ is met grond. Even uit laten lekken……

 

Klaar! En dat dan 70 keer 🙂 .

Bedenk dat elke zaailing direct na het uit het vermiculiet halen ‘naar ademt snakt’, zo noem ik het altijd maar. De worteltjes zijn dan bloot, met gevaar voor uitdrogen, en dus een begin van afsterven. Ik verspeen zaailing voor zaailing en verzorg die direct. Ik haal dus nooit 10 zaailingen uit het vermiculiet en ga die dan alle 10 daarna oppotten. Dat heb ik jaren geleden wel eens gedaan en toen hingen na een uur alle zaailingen alsnog slap (ze kwamen later weer gewoon overeind hoor, maar het is toch geen ideale start). Sindsdien bedenk ik bij alles wat ik uit vermiculiet haal, afsnij, stek, of wat dan ook, dat de ‘ademnood’ is begonnen en dat het secuur maar vlot moeten worden ‘afgerond’.

Misschien is het een beetje raar, maar zeker bij plukbloemen en stekken hou ik vaak (al dan niet onwillekeurig) mijn adem in tussen het snijden en het stekken of in water zetten. Het is voor mij blijkbaar goed voor het inlevingsvermogen 🙂 .

En dus lijkt dit een lang verhaal maar doe ik over het verspenen van 1 zaailing ongeveer 30 seconden. Potjes met grond klaar, gaatje erin, dan pas zaailing uit het vermiculiet, direct in het gaatje, grond erlangs, water geven, klaar. En dan ga ik op mijn gemak het labeltje erbij zetten, het potje in de onderbak zetten, afkruisen wat ik heb verspeend, kijken wat de volgende zaailing wordt, etc..

En nu wordt het dus vol in huis, elk raamkozijn in elke kamer is bezet door zaailingen. Het wordt tijd dat het buiten warmer wordt.

Tot slot nog de mededelingen:

Ik meld nog maar een keer dat het verzenden van de mails met de melding dat ik een blog heb geschreven niet meer werkt. Er komt een oplossing, maar dat kan even duren. Tot die tijd meld ik aan het einde van een blog wanneer ik denk weer te gaan schrijven (en ik meld het uiteraard op mijn facebookpagina). Het volgende blog schrijf ik aanstaande vrijdag of zaterdag (dan meld ik ook gelijk de link naar het stukje dat ik voor Pokon heb geschreven, dat wordt daar elke 2 weken op vrijdag geplaatst).

Nog even reclame voor mijn eigen schrijfsels, want ik ben nog steeds (en dat gaat ook nog wel een paar weken duren) aan het schrijven in hoofdstukken over een mooie moestuin. Er staan misschien nog wat typfouten in, en ik ga vast ook nog wel wat bijschaven, informatie toevoegen, zinnen veranderen, etc. (dat is Ruud ‘s taak, controleren, verbeter en aangeven als hij iets mist of er iets niet duidelijk is). Maar ik ben er nu eigenlijk al wel een heel klein beetje trots op. Mocht je willen kijken hoe het gaat  worden:

  • Inleiding
  • De (mooie) moestuin
  • Groenten in de mooie moestuin – overige gewassen
    • Bladgewassen
    • Koolgewassen
    • Peulgewassen 
  • Bloemen in de mooie moestuin

Ter illustratie nog even een foto zoals je die op één van die pagina’s tegen komt, altijd leuk om een blog met een foto te eindigen, en ik word hier zelf zo vrolijk van. En ik bedenk dat het hoe dan ook toch echt een keer lente wordt 🙂 ).

Kapucijnerbloemen

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Hoi Diana. Bedankt voor jouw blog en alle informatie op jouw website. Ik heb net ook tomaten verspeend ( jouw zaden) ik was alleen wat minder voorzichtig hopelijk heb ik de wortels niet te erg beschadigd…. dat ze al van water geven beschadigd kunnen raken… oeps. Ik heb een gekke vraag: wat doe je met de vermuciliet nu de zaailingen eruit zijn? Dat kan je toch blijven gebruiken of is dat niet hygiënisch?

Irene

Hoi Yvonne,

ter aanvulling; vermiculiet kan zeer goed tegen hoge temperaturen. Als ik het wil hergebruiken doe ik het vermiculiet in een zeef en giet er kokend water overheen. Zo gaan -hoop ik dan maar- de meeste schimmelsporen en andere ongewenste gasten dood. Daarna droog ik het zoals Diana.

groet,

Irene

Wout

Hallo Diana,
Even een vraagje tussendoor. Jij als kassenexpert heeft daar vast wel een mening over.
Ik ga een kas aanschaffen ter vervanging van een bestaande.
Afmetingen worden 3,85 X 7,44 meter. Lekker ruime kas dus, maar mijn vraag is hoeveel beluchtingsramen zou jij hier in het dak plaatsen. twee of vier/vijf? Ik ga geen automatische halve raam uitzetters kopen maar de luchtramen die je in zijn geheel handmatig naar boven kan openduwen.

Heeft niet direct iets met je blogonderwerp te maken maar ik ben wel benieuwd naar je antwoord.
Overigens een puike website.

Nancy

Dag Diana,

Hier gewacht met het zaaien van tomaten en nog andere soorten ,omdat we nog een weekje op vakantie gingen. Dat komt nu goed uit met die kou.
Na de vakantie alle gewone tuin planten weer uit hun winterbescherming gehaald. En vervolgens weer ingepakt ;( omdat het opnieuw begon te vriezen. En nu sta ik in dubio de temperatuur wordt beter, maar de gevoels temperatuur blijft nog wel even zo koud. Heeft dat nog effect op de planten? Beter voorlopig nog ingepakt houden.?
Of werk dat niet zo bij planten? Die wind kan natuurlijk weer voor uitdroging zorgen . Lastig allemaal wat is handig.
Ben ook wel klaar met al die doeken en beschermingshoezen overal.

Henk

Ik heb keurig al je aanwijzingen opgevolgd met betrekking tot het verspenen van tomatenplantjes.
Mijn favoriet is de Liguria.
Nu zitten ze per stuk in zo n mooi plastic kweekpotje van Action.
Ik heb ze in een bak gezet voor een raam. Maar moet ik ze ook nog water geven in de bak zodat het water opgezogen kan worden.
En mogen ze in de volle zon achter t raam staan of moet ik ze daavoor toch beschermen.

Ann

Dag Diana,
Je kent wellicht Craig Lehoullier. Kijk eens hoe hij tomaten verspeent :
https://youtu.be/nLbeZEcz3sw
Ik zou het niet durven. Ik ben ook altijd erg voorzichtig. Maar de man verspeent honderden tomatenplanten. Hij zal dus wel weten wat hij doet.

Ann

Ik ook niet. Ik vind het ook eng. Maar het toont wel dat die angst misschien niet erg rationeel en nodig is. Maar ik voel me beter bij de idee dat die worteltjes snel weer bij vocht en uit het licht kunnen.
Het is de man die het dwergtomatenprogramma op poten heeft gezet. Allerlei nieuwe kruisingen om indeterminate planten te kweken die niet groter dan een meter worden. Wegens het gemak van het kweken: niet meer dieven en niet meer opbinden, enkel steunen. De Tasmanian chocolate die je vorig seizoen had komt uit dat kruisingsproject.
Hij zaait elk jaar tientallen soorten en verkoopt honderden planten. Als hij zegt dat het zo kan, dan ‘kan’ het wel. Maar mij zou het stress geven. Bovendien vind ik zaailingen uit vermiculiet halen en heel geconcentreerd oppotten in het juiste vakje van mijn tray met het juiste naamkaartje met stip het allerleukste deel van binnen opkweken.

Ria

Het gaat wel vlot op zijn manier, maar ik zou het toch niet durven. Ik doe het wel zoals ik het al jaren doe en zoals Diana en vele anderen het doen.

Ria

Esther

Hoi Ann, Ruud, Diana en Ria,
Ik heb het filmpje ook bekeken. Wat een bruut. Maar ja, mensen gaan ook heel verschillend met huisdieren om. Ik was vroeger ook wel een bruut, wat planten betreft. Zakje korenbloemen zaaien in een pot en dan verbaasd zijn dat er op zijn best eentje gaat bloeien.
Ik heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd. Durf het haast niet te zeggen, maar mijn paprika en peperplantjes staan er goed bij (helemaal volgens de Diana manier) en vandaag heb ik in alle rust en concentratie (en de liefde die erbij komt kijken) mijn tomaatjes verspeend. Daar had ik me een beetje op verkeken. Diana doet 3 zaadjes in een vermiculiet bakje, en paprika’s en pepers worden dan per 3 in een P9 potje uitgeplant. Maar de tomaatjes gaan per stuk naar een P9 potje. Dat heb ik dan maar van het ‘foute’ filmpje overgenomen. De kleinste tomaatjes met zijn drieën in een P9 potje gezet.
En inderdaad ik verspeen waarschijnlijk erg langzaam tegenover deze meneer, maar ik heb dan wel een topmiddag gehad en voel me blij en relaxt.
Groetjes, Esther
PS. Diana, wat betreft je website: ik ben er vrijwel dagelijks te vinden, dus je nieuwe stukjes kom ik vanzelf wel tegen. 🙂 Dank, dank, dank voor alle informatie die je deelt, maar vooral ook voor je zienswijze. Het proces van zaaien en verspenen is zoveel mooier geworden.

Milly

Hoi Diana en Ruud,
Ik heb n vraag over de paprika. Heb gezaait en ze komen op. Eentje is nu helemaal boven de grond met twee blaadjes. Een andere is ook boven maar heeft t zaadje strak om de blaadjes. Zag dat er ook zijn waar t zaadje met blaadjes en al afgebroken/afgerot is, alleen n zielig staakje rest daar..
De meeste zijn en blijven n groen boogje, ruim n week. Ze lijken niet te groeien. Ben ik te ongeduldig of doe ik wat verkeerd? Heb je ms tips voor mij? Alvast bedankt hoor!!

Milly

Diana, dank voor je antwoord! Heb t linkje doorgelezen.. Veel info zeg! Bij ons zijn de paprika gezaaid in potgrond. Staan in de woonkamer ong 19-21C geregeld in t zonnetje in de vensterbank. Geen slakje kunnen vinden, ms is de grond te vochtig? Heb nu heel voorzichtig de ‘kopjes met helmpje’ boven de grond gehaald. Als ze indrogen komt t ms goed, wat bij eentje gister opeens gebeurde.. Zo waar..!!
Wil dit jaar wat nieuwe groenten proberen in de moestuin en gebruik jou site als naslagwerk. Echt fijn zeg al die informatie!! Dank je wel voor al t werk en de tijd die je hieraan besteed!!

Joris Sterckx

Weer een geweldig artikel waaruit ik iets bijleer 🙂 Ik drukte altijd de grond aan en had geen idee dat de worteltjes dan kunnen beschadigd raken… volgende serie ga ik eens anders proberen 🙂 Ik moet wel zeggen dat ik nog geen dode plantjes heb gehad na het verspenen op mijn eigen manier, maar misschien is dit NOG beter en veiliger.

Mijn erwten die ik buiten had uitgeplant (voorzaaisels) zijn de winterdagen niet doorgekomen, geen eentje heeft het overleefd en dus ga ik vanavond maar nieuwe voorzaaien… wel spijtig ze stonden zo mooi binnen. (zelfs de vliesdoek erover had geen effect)

Dit weekend ga ik eindelijk de uien en aardappels poten. Tenzij de grond nog echt TE nat is.

Ingrid

Hoi Diana. Ik blijf je voorlopig volgen, en van vele groenten heb ik me al ingelezen bij jou. Hoe fijn!! Ik probeer dit jaar werkelijk te oogsten voor ons gezin van 5. Ok, er eten er maar 3 goed ^^ maar meer dan alleen tomaten saus zoals afgelopen w jaar haha.. Ik heb nu 5 zaailingen staan van zelf geoogste paprika zaadjes. Ze zijn onwijs mooi en staan prachtig. Nu met de wat fellere zon zie ik steeds dat de blaadjes vreemd krullen.. en als ik ze dan in de schaduw zet trekken ze weer mooi open en recht. Denk je dat de zon te fel is? Of is dit een onschuldige reactie? Ik heb er ineens tig kids bij merk ik….
Maar hopelijk eind zomer ook een bord en een vriezer vol! Bedankt alvast… groetjes van Ingrid

Ingrid

Hallo Diana, dankjewel voor je reactie! Zo lief. En zo welkom. Ik heb 5 zaadjes gepland zonder al te veel hoop op opkomst. Maar ze kwamen. 2-3 gepland en ik zie nu de 1e echte blaadjes verschijnen. Potgrond en een deel brekerzand overigens. Ze staan vandaag weer gezellig dezelfde kant op te kijken richting het raam. Ik kan zien dat ze zich goed herstellen! Maar ik geloof dat ik ze wellicht snel water geef, want ik houd de aarde goed vochtig. Misschien iets te… Ook staan ze boven een verwarming die aan staat. De zon staat de hele dag erop. Ik besluit ze naar zolder te brengen. Daar heb ik ook geel ramen, maar minder frontale zon en geen verwarming aan.

Het is flink bijschaven vind ik. Maar onwijs leuk, en lekker! Dankjewel voor je antwoord. Groetjes Ingrid

Sjoerd

Beste Diana,

Wat een geweldige website! Ik heb een heel ander vraagje; wij willen hier dit jaar voor de eerste keer aardappels kweken in de tuin. De bedjes zijn ondertussen al klaargemaakt. Wij hebben de (agria) pootaardappelen gekocht in belgië waar de verkoper zei dat hij rond half maart moest worden gepoot. Wij hebben de pootaardappeltjes nu al ruim 1,5 maand laten voorkiemen en durfden ze niet te poten vanwege de vorst, er zitten al kleine oogjes op maar de aardappeltjes beginnen toch wel erg uit te drogen en zacht te worden. Is het al tijd om ze te poten nu?

Groetjes Sjoerd

Marion

Hoi Diana!
Ik lees met veel plezier je artikelen en steek er veel van op. Je gaat zo liefdevol met je zaaisels en planten om, dat is zo mooi. Over de tomaten die verspeend worden: ik was in de veronderstelling dat ik moest wachten tot er, naast de kiemblaadjes, ook twee echte blaadjes zaten. Maar bij jouw zaailingen zie ik die nog niet. Is dat bewust? Of maakt het niet veel uit?
Groetjes, Marion

diniedam

hoi Diana,
wat zien je planten er weer geweldig uit;-)
Ik heb een vraagje aan je… niet over tomaten. sorry. Als ik me niet vergis heb jij toch ook een grelinette. Weet jij zo wat het verschil is tussen de grelinette van bv de wiltfang, en de woelvork van bv vanderwal? Ik wil er een aanschaffen, maar ze zien er beiden kompleet anders uit.
Alvast bedankt voor enig reactie je me kunt geven.
Groetjes
Danielle

diniedam

Hoi Diana,

Wouwiee… duidelijke uitleg;-). Ik zal er eens heeeeeeel goed over nadenken.. Ik zal eerlijk toegeven dat mijn eerste keuze de Wiltfang was. Toevallig kwam ik de woelvork bij vdwal tegen. Vandaar mijn twijfels. Ik ga de voors en tegens even goed tegen elkaar afwegen. Qua prijs maakt het niet uit. Als ik er nu zo over nadenk, zal sterk en robuust mss wel de overhand gaan krijgen. Ik moet alleen even goed bedenken wat voor mijn rug het beste is.;-)
Dank je wel in ieder geval voor je antwoord. Dit weekend ga ik mijn keuze maken… ik laat je weten. (ben zowiezo heel benieuwd, want ook ik ga niet meer spitten vanaf dit jaar..spannende tijden)
Hahaha… Dank je!
Groetjes
Danielle

Jenneke

Misschien kan dit ook nuttig zijn voor je keuze-moment. Ik heb al enkele jaren ervaring met een woelvork type Wiltfang. Het is een zwaar ding om naar de tuin te dragen maar het werken ermee is wel prettig en het gaat erg snel. Het is hier zware grond. Als ik vandaag opnieuw de keuze had, zou ik voor een woelvork met vier tanden kiezen en houten stelen. Die is lichter, meer geschikt voor zware grond en ik vind zelf hout fijner in gebruik. Als je “woelvork vier tanden” intypt, krijg je vanzelf de sites die deze vorken aanbieden.

diniedam

Dankjwel voor je reactie Jenneke;-)
Ik zal het meenemen in mijn beslissing. Ik weet dat wij hier zandgrond hebben. De Grelinette mag op de tuin blijven, dus geen gesleep van hier naar daar.
😉

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties