Met frisse moed……
….wakker geworden vanmorgen, met een bui regen natuurlijk, doe er nog even 2,4 millimeter erbij. Ik zou bijna een hekel krijgen aan de regenmeter, zou er gewoon niet meer op moeten kijken.
Iedereen wederom bedankt voor de aardige woorden en steun!
We zijn weer een beetje bijgekomen, eergisteren heeft Ruud nog een paar keer gezegd dat hij een stuk tuin weg gaat doen (dat wat het meest onder water stond), gisteren hoorde ik hem er niet meer over. Gisteren hebben we juist geïnventariseerd wat te doen, straks vroeg naar de tuin en beginnen aan herstel, er is een hoop te doen. Ik begrijp dat er 5 of 6 mooie en zelfs warme dagen aan komen, daarna gaat het weer regenen. En dus gebruik maken van de 6 warme dagen die we krijgen.
Het water is voor een groot deel weg, de grond is alleen modder, maar er staat op nog maar een paar plaatsen echt water op de grond.
De kassen zijn kletsnat, niet in de grond staan want dan zakje je tot zo rond je enkels in de modderklei, vandaag gaan we een beetje proberen met een schrepel de grond open te trekken, zodat er lucht in kan en het beter op kan drogen.
De struiktomaat 506 Bush gaat het begeven, voor ze andere planten aansteekt gaan de 5 planten die er staan uit. Er hangt van ellende ook nog maar 1 tomaat in het struikje :-).
De Barbaniaka is mogelijk nog erger, de Phytophtora straalt er letterlijk vanaf (kijk maar naar de wat grauwige kleur van de tomaatjes, en vooral de restanten blad die je nog ziet). Vandaag eruit. Ik ben er niet eens zo rouwig om, de 6 planten die er staan zijn allemaal ziek, maar ook allemaal hebben ze slechts 3 trosje met hooguit 8 tot 12 tomaatjes die niet groter zijn dan een flinke aalbes. Ze werd al geen favoriet, dat is duidelijk 🙂
De Tomaat Besser die buiten staat (op slecht 6 of 7 meter van de Barbaniaka) ziet er dan nog stukken beter uit. Terwijl overal op het complex Phytophtora te zien is, en zij ook nog tot 2 keer toe meer dan 12 uur volledig in het water heeft gestaan, doet ze het geweldig. Ik durf nog niet te hopen want de tomaatjes zijn nog knalgroen, maar vandaag ga ik haar strippen (opbinden, toppen en veel blad weghalen zodat de zon er deze week goed op kan schijnen, de grond eronder op kan drogen en ze hopelijk nog kan rijpen.
De bonen waren echt verloren. We hebben de helft van de stokken al weggehaald, je kunt zien dat het er echt helemaal onder water stond, je ziet zelfs een beetje hoe de stroom water is geweest (naar mij met het fototoestel toe, in die richting is de nieuwe/tijdelijke afwatering gemaakt). De stokken die we hebben laten staan is om hopelijk nog wat zaden te kunnen oogsten voor een nieuwe poging volgend jaar (want het is de Pastoral, nog steeds 1 van de beste bonen die ik ken).
In kas 3 (de slechtste) staat alles nog in modderwater. Boven de tweede tros groeit er niks meer (geen blad, geen tomaat, bloemen vallen af), maar bij de Pokusa kan ik van die onderste 2 trossen toch nog tomaatjes plukken, zou in een goede zomer zonder tegenslagen een geweldige opbrengst aan lekkere zoete cherrytomaatjes geven.
En we hebben kas 2 nog, die staat alleen bij de ingang iets onder water, de rest is nat maar zeker niet kletsnat. En daar doen alle tomaten en pepers het nog prima. Zoals de Orange Banana op de foto. Geweldige opbrengst (want er zijn al een stuk of 6 tomaten uit die tros geplukt), mooie tomaten, lekkere, volle tomatensmaak met extra zoetje.
En waar de 2 komkommerplanten in kas 1 het begeven (ze hangen al slap, geel blad, de komkommers erin rotten van onderaf weg, vandaag gaan we kijken of we met wegknippen nog iets van leven over kunnen houden), zo staan er in het gezonde minikasje (hoe toepasselijk) een paar planten van de minikomkommer (Miniature White). De komkommertjes zijn slechts zo groot als een flinke augurk maar heerlijk zacht van smaak, en ze geeft een prima opbrengst.
En dan tot slot nog een minivruchtje dat ik gisteren bij de inspectie zag van de watermeloen White Meated. Ik heb er 3 gezien, en gelijk nog 4 vrouwelijke bloempjes met de hand bestoven. Ook deze plant staat in het kasje dat wat minder nat staat. De planten zijn gezond en hopelijk geeft ze ergens in september dus mooie watermeloentjes die zo’n 15 tot 20 centimeter groot zijn en crèmekleurig, zoet vruchtvlees hebben.
We gaan gebruik maken van het weer en snel naar de tuin (en morgen ook, en overmorgen ook….. redden wat er te redden valt :-)).
Hoi Diana
Ik hoop dat jullie alsnog wat kunnen oogsten.
Wat een trieste boel !
Hoop dat de tomaatjes lekker smaken .
Ik begrijp dat het bij je tuinburen ook zo slecht is !misschien gezamelijk de drainage aanpakken? bij mij op de tuin hebben ze dat in januari gedaan en gelukkig is dat nu goed te merken ,vorig jaar al mijn oogst naar de knoppen .
We duimen voor wat zomerse dagen .
Groetjes Elly
Hallo Elly,
Er ligt hier een drainage van de Gemeente. Om het jaar spuiten ze die door, maar dit jaar overgeslagen (bezuinigingen, komend najaar zijn we weer aan de beurt), en blijkbaar is de drainage die over onze tuin loopt kapot. We hebben zelf daarnaast jaren geleden ook nog 2 drainages aangelegd, maar daarvan is er nu dus 1 verstopt. Afgelopen week 1 nooddrainage boven de grond aangelegd, die werkt geweldig goed maar het grondwater staat hier zo hoog dat het gewoon blijft hangen in de klei (gisteren stond ik bij de tuinbuurman te praten die zijn winterprei pootte, bij elk gat dat hij maakt met de pootstok stond dat gat binnen 10 seconden vol met water, gelukkig kan pei wel wat hebben:-)). Zon willen we, en een beetje wind, en vandaag en de komende dagen krijgen we dat en daar maken we snel gebruik van. En komend najaar de drainages van de gemeente door laten spuiten en zelf nog 1 extra drainage naast de 2 kassen aanleggen.
groetjes,
Diana
Hee Diana,
Erg mooi je nieuwe site de complimenten. Nu probeerde ik je net te mailen, op je oude adres, maar ik kreeg een foutmelding. Ik had een vraagje over een peper en of je deze nog verkoopt de zaden ervan natuurlijk en als het seizoen is.
Kan je me misschien vertellen of je dat nog doet?
groeten
Roel van Antwerpen
Hallo Roel,
Dankjewel!
En ik heb sinds september inderdaad een nieuwe provider en dus nieuw mailadres.
Ik mail je zo even……
Diana
Hoi Diana,
Ik lees al zo’n anderhalf jaar met je mee. Ik tuinier op hele kleine schaal in mijn eigen postzegeltuintje. Ik heb ontzettend veel geleerd van jouw blog. Hopelijk helpen de komende periode met goed weer nog om je oogst redelijk te houden. Ik duim voor je…….
Ik las eens.. wil je een uur gelukkig zijn, koop een nieuwe jurk.
Wil je een dag gelukkig zijn, koop een leuke auto maar wil je je leven lang gelukkig zijn, zorg dat je een tuin krijgt!
Em das nog waar ook, ondanks alles de hommels die genieten van jouw mooie ui en die ene 6 tomaten zijn nog zoveel lekkerder dat je de laatste gelukzalig in je mond stopt. Crisis maakt droevig maar ook vindingrijk en vooral heel dankbaar voor wat je nog hebt. Sterkte! En stiekum is iedereen die je verhalen leest heel erg blij / zelfs extra extra blij, dat het bij ons nog niet zo nat is..desondanks alle goeds en het tuin jaar is nog niet voorbij, nog volop mogelijkheden voor boerenkool en spruitjes en knoflook!!
Dag hoor!
Hoi Diane, ik heb veel geleerd van je site, Ik vind het super mooi en erg duidelijk!!
Nu heb ik een vraagje aan jou. Ik heb dit jaar ook een moestuintje en ik heb al heel veel geoogst. maar nu heb ik heel veel rode bieten die ik in grote potten wil inmaken! Mijn vraag ik is hoe doe ik dat?? ik heb natuurlijk je zoet zure bieten gezien. maar ik wil gewone bieten inmaken. Het invriezen dat weet ik. Maar mijn vriezer begint zo langzamerhand uit te puilen. Kun je me helpen? Ik heb wel 80 verschillende potjes zoetzure courgette en atjar gemaakt. zooooo lekkkkker 🙂 bedankt voor de recepten.
Nou ik hoor het wel van je. Ga zo door met je website. Hij is superleuk!
Bedankt alvast.
Groeten Hennie
Hallo Hennie,
Als je bietjes zou willen inmaken zonder toevoegingen moet je die gaan wecken, of heel goed letten op hygiene en hitte. Kijk even op deze pagina bij de appelmoes: https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/conserveren/inmaak-overig-zoet/ Zo kun je ook bietjes inmaken (gaar koken, raspen of plakjes, opnieuw aan de kook brengen en dan met wat kookvocht kokendheet in de hete, gesteriliseerde potten doen en ondersteboven vacuüm laten trekken). Kijk even bij de tips die staan bij het recept van appelmoes.
Je zou bietjes ook kunnen wecken, dat is het veiligst. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, vond wel dit op internet: http://volkstuin.startpagina.nl/prikbord/8628802/8628811/re-inmakenwecken
En misschien dat iemand je berichtje leest en ook ervaring heeft met het wecken van bietjes en kan vertellen hoe lang en op hoeveel graden je ze dan moet wecken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat triest toch allemaal.
Dit voorjaar had ik geschreven dat het hier in het oosten zo koud was, met nog steeds nachtvorst na 15 mei.Toen had ik al geen goed gevoel voor het komende “tuin-seizoen”.
Ook hier in het oosten hebben we al behoorlijk wat water naar beneden zien komen, op onze klei. Maar niet zoveel als bij jullie, zo te zien aan jouw foto’s.
En met dat vocht komen natuurlijk ook: de slakken! Niet te geloven hoeveel er hier lopen!
Maar het ergste hier nog steeds die koude…..
Gister(21 juli!) was het hier ‘s nachts aan de grond 2,9 graden en nu 22 juli 00.00 uur weer maar net 3,0 graden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in juli.
En dan kan ik je vertellen dat de groei er dan behoorlijk uit is.
We weten het hier af en toe ook niet goed meer.
Maar ook goed nieuws: de aardappelen net gerooid en toch nog redelijk goede opbrengst en hier gelukkig geen ziektes ook de uien (wel wat vroeg) maar ook redelijk.
De bonen-zooi (erwten, sperzie- en snijbonen) triest en nog eens triest…..
Een elstar met wel geteld 0 appels: dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Dan het allerbeste nieuws: Volgend jaar kan het alleen maar beter gaan!
Er zullen nog wel een aantal nachtjes slapen overheen gaan, voordat ik die energie weer op kan brengen om er weer met frisse moed tegen aan te gaan.
Groetjes en hou je taai (dit geldt natuurlijk voor alle tuinders)
Cecile
Goed dat je de moed erin houdt! Er is ook gelukkig nog genoeg te doen en te oogsten!
Succes!
Groetjes,
Charlotte
Al eerder schreef ik het lijkt of we in een ander land wonen en ik denk dat je je zult verbazen maar vandaag heb ik al weer met veel gieters heen en weer gelopen omdat ik alle nieuwe aanplant en zaaisels al weer moest begieten zo droog is het op ons zand groentetuintje !! Daarom heb ik een hele goede oogst met al die regen !
Groeten vanuit het noorden
Diana,
Eindelijk mooi weer en voor jou weer de gelegenheid weer te herstellen van de periode van regen.Het is hier tegen de hoge venen aan prachtig weer wel koele nachten(het is hier altijd wat graden lager)Mijn aardappelen zijn geslaagd. Ik heb 200 kg gerooid. Zwarte bessen en kruisbessen heb ik ingemaakt.
Inmiddels heb 400 eigen kweek spruiten, boerenkool en prei gepoot.
Nog elke dag heerlijke salade.Ik heb echt te doen met je wat betreft de regen en de afvoer van water. Ik heb natuurlijk het voordeel van de heuvels hier.
Ik blijf je volgen.
WALTHERA
DIANA
IS HET LEED AL GELEDEN MET HET VELE WATER. HIER VEEL ZON
WALTHERA
DIANA
IK HEB GELUK GEHAD MET DE AARDAPPELS TOTAAL 200 KG GEROOID.INMIDDELS DE KRUISBESSEN EN RODE BESSEN INGEMAAKT.HET WAS WAT MET DIE PROBLEMEN REGEN IN JE REGIO.HIER IN ROETGEN DUITSLAND TEGEN DE HOGE VENEN IS HET PRACHTIG WEER., WEL KOEL IN DE NACHT MAAR HET IS HIER ALTIJD WAT FRISSER..RUUD MOET ZICH NIET LATEN ONTMOEDIGEN WANT ALLES KOMT WEL WEER GOED.EIGEN KWEEK SPRUITEN,BOERENKOOL EN PREI GEPOOT EN MAAR WEER AFWACHTEN.
SUCCES
WALTHERA
Soms lijkt het wel een compleet ander werelddeel wat je opschrijft….
In het oosten heeft het veel geregend…..maar niets is zo nat als bij jou.
Ik ben niet eens zo negatief over mij oogst…..net dit weekeinde 45 kilo aardappels gerooid….op feitelijk het slechtste stuk dat ik heb……veel onkruid, schaduw en bomen in de buurt. De stam sperziebonen heb ik nog nooit zo vol zien hangen met bonen, de peulen gaan maar door….geel als ze worden blijven er bloemen in komen. De pompoenen groeien tegen de klippen op etc.
Alleen de tomaten en courgettes blijven echt achter. Vorig jaar had ik minimaal al 10 courgettes per plant….ik hoop nu de eerst over 1-2 weken te hebben.
Kortom het lijkt soms wel een andere wereld…….en toch is het niet zo veel verder weg.