Met frisse moed……

….wakker geworden vanmorgen, met een bui regen natuurlijk, doe er nog even 2,4 millimeter erbij. Ik zou bijna een hekel krijgen aan de regenmeter, zou er gewoon niet meer op moeten kijken.

Iedereen wederom bedankt voor de aardige woorden en steun!

We zijn weer een beetje bijgekomen, eergisteren heeft Ruud nog een paar keer gezegd dat hij een stuk tuin weg gaat doen (dat wat het meest onder water stond), gisteren hoorde ik hem er niet meer over. Gisteren hebben we juist geïnventariseerd wat te doen, straks vroeg naar de tuin en beginnen aan herstel, er is een hoop te doen. Ik begrijp dat er 5 of 6 mooie en zelfs warme dagen aan komen, daarna gaat het weer regenen. En dus gebruik maken van de 6 warme dagen die we krijgen.

Het water is voor een groot deel weg, de grond is alleen modder, maar er staat op nog maar een paar plaatsen echt water op de grond.

De kassen zijn kletsnat, niet in de grond staan want dan zakje je tot zo rond je enkels in de modderklei, vandaag gaan we een beetje proberen met een schrepel de grond open te trekken, zodat er lucht in kan en het beter op kan drogen.

Tomaat 506 Bush gaat eruit

De struiktomaat 506 Bush gaat het begeven, voor ze andere planten aansteekt gaan de 5 planten die er staan uit. Er hangt van ellende ook nog maar 1 tomaat in het struikje :-).

Tomaat Barbaniaka trosje ellende

De Barbaniaka is mogelijk nog erger, de Phytophtora straalt er letterlijk vanaf (kijk maar naar de wat grauwige kleur van de tomaatjes, en vooral de restanten blad die je nog ziet). Vandaag eruit. Ik ben er niet eens zo rouwig om, de 6 planten die er staan zijn allemaal ziek, maar ook allemaal hebben ze slechts 3 trosje met hooguit 8 tot 12 tomaatjes die niet groter zijn dan een flinke aalbes. Ze werd al geen favoriet, dat is duidelijk 🙂

Tomaat Besser buiten plant

De Tomaat Besser die buiten staat (op slecht 6 of 7 meter van de Barbaniaka) ziet er dan nog stukken beter uit. Terwijl overal op het complex Phytophtora te zien is, en zij ook nog tot 2 keer toe meer dan 12 uur volledig in het water heeft gestaan, doet ze het geweldig. Ik durf nog niet te hopen want de tomaatjes zijn nog knalgroen, maar vandaag ga ik haar strippen (opbinden, toppen en veel blad weghalen zodat de zon er deze week goed op kan schijnen, de grond eronder op kan drogen en ze hopelijk nog kan rijpen.

Bonenveld 21 juli 2012

De bonen waren echt verloren. We hebben de helft van de stokken al weggehaald, je kunt zien dat het er echt helemaal onder water stond, je ziet zelfs een beetje hoe de stroom water is geweest (naar mij met het fototoestel toe, in die richting is de nieuwe/tijdelijke afwatering gemaakt). De stokken die we hebben laten staan is om hopelijk nog wat zaden te kunnen oogsten voor een nieuwe poging volgend jaar (want het is de Pastoral, nog steeds 1 van de beste bonen die ik ken).

Tomaat Pokusa tros

In kas 3 (de slechtste) staat alles nog in modderwater. Boven de tweede tros groeit er niks meer (geen blad, geen tomaat, bloemen vallen af), maar bij de Pokusa kan ik van die onderste 2 trossen toch nog tomaatjes plukken, zou in een goede zomer zonder tegenslagen een geweldige opbrengst aan lekkere zoete cherrytomaatjes geven.

Tomaat Orange Banana tros 2

En we hebben kas 2 nog, die staat alleen bij de ingang iets onder water, de rest is nat maar zeker niet kletsnat. En daar doen alle tomaten en pepers het nog prima. Zoals de Orange Banana op de foto. Geweldige opbrengst (want er zijn al een stuk of 6 tomaten uit die tros geplukt), mooie tomaten, lekkere, volle tomatensmaak met extra zoetje.

Komkommer Miniature White opbrengst

En waar de 2 komkommerplanten in kas 1 het begeven (ze hangen al slap, geel blad, de komkommers erin rotten van onderaf weg, vandaag gaan we kijken of we met wegknippen nog iets van leven over kunnen houden), zo staan er in het gezonde minikasje (hoe toepasselijk) een paar planten van de minikomkommer (Miniature White). De komkommertjes zijn slechts zo groot als een flinke augurk maar heerlijk zacht van smaak, en ze geeft een prima opbrengst.

Watermeloen White Meated kleintje

En dan tot slot nog een minivruchtje dat ik gisteren bij de inspectie zag van de watermeloen White Meated. Ik heb er 3 gezien, en gelijk nog 4 vrouwelijke bloempjes met de hand bestoven. Ook deze plant staat in het kasje dat wat minder nat staat. De planten zijn gezond en hopelijk geeft ze ergens in september dus mooie watermeloentjes die zo’n 15 tot 20 centimeter groot zijn en crèmekleurig, zoet vruchtvlees hebben.

We gaan gebruik maken van het weer en snel naar de tuin (en morgen ook, en overmorgen ook….. redden wat er te redden valt :-)).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elly Opdam

Hoi Diana
Ik hoop dat jullie alsnog wat kunnen oogsten.
Wat een trieste boel !
Hoop dat de tomaatjes lekker smaken .
Ik begrijp dat het bij je tuinburen ook zo slecht is !misschien gezamelijk de drainage aanpakken? bij mij op de tuin hebben ze dat in januari gedaan en gelukkig is dat nu goed te merken ,vorig jaar al mijn oogst naar de knoppen .
We duimen voor wat zomerse dagen .
Groetjes Elly

Roel van Antwerpen

Hee Diana,
Erg mooi je nieuwe site de complimenten. Nu probeerde ik je net te mailen, op je oude adres, maar ik kreeg een foutmelding. Ik had een vraagje over een peper en of je deze nog verkoopt de zaden ervan natuurlijk en als het seizoen is.
Kan je me misschien vertellen of je dat nog doet?

groeten

Roel van Antwerpen

ella

Hoi Diana,

Ik lees al zo’n anderhalf jaar met je mee. Ik tuinier op hele kleine schaal in mijn eigen postzegeltuintje. Ik heb ontzettend veel geleerd van jouw blog. Hopelijk helpen de komende periode met goed weer nog om je oogst redelijk te houden. Ik duim voor je…….

Saskia

Ik las eens.. wil je een uur gelukkig zijn, koop een nieuwe jurk.
Wil je een dag gelukkig zijn, koop een leuke auto maar wil je je leven lang gelukkig zijn, zorg dat je een tuin krijgt!

Em das nog waar ook, ondanks alles de hommels die genieten van jouw mooie ui en die ene 6 tomaten zijn nog zoveel lekkerder dat je de laatste gelukzalig in je mond stopt. Crisis maakt droevig maar ook vindingrijk en vooral heel dankbaar voor wat je nog hebt. Sterkte! En stiekum is iedereen die je verhalen leest heel erg blij / zelfs extra extra blij, dat het bij ons nog niet zo nat is..desondanks alle goeds en het tuin jaar is nog niet voorbij, nog volop mogelijkheden voor boerenkool en spruitjes en knoflook!!

Dag hoor!

Hennie de groot

Hoi Diane, ik heb veel geleerd van je site, Ik vind het super mooi en erg duidelijk!!
Nu heb ik een vraagje aan jou. Ik heb dit jaar ook een moestuintje en ik heb al heel veel geoogst. maar nu heb ik heel veel rode bieten die ik in grote potten wil inmaken! Mijn vraag ik is hoe doe ik dat?? ik heb natuurlijk je zoet zure bieten gezien. maar ik wil gewone bieten inmaken. Het invriezen dat weet ik. Maar mijn vriezer begint zo langzamerhand uit te puilen. Kun je me helpen? Ik heb wel 80 verschillende potjes zoetzure courgette en atjar gemaakt. zooooo lekkkkker 🙂 bedankt voor de recepten.

Nou ik hoor het wel van je. Ga zo door met je website. Hij is superleuk!
Bedankt alvast.

Groeten Hennie

Cecile

Hoi Diana,

Wat triest toch allemaal.
Dit voorjaar had ik geschreven dat het hier in het oosten zo koud was, met nog steeds nachtvorst na 15 mei.Toen had ik al geen goed gevoel voor het komende “tuin-seizoen”.
Ook hier in het oosten hebben we al behoorlijk wat water naar beneden zien komen, op onze klei. Maar niet zoveel als bij jullie, zo te zien aan jouw foto’s.
En met dat vocht komen natuurlijk ook: de slakken! Niet te geloven hoeveel er hier lopen!
Maar het ergste hier nog steeds die koude…..
Gister(21 juli!) was het hier ‘s nachts aan de grond 2,9 graden en nu 22 juli 00.00 uur weer maar net 3,0 graden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in juli.
En dan kan ik je vertellen dat de groei er dan behoorlijk uit is.
We weten het hier af en toe ook niet goed meer.
Maar ook goed nieuws: de aardappelen net gerooid en toch nog redelijk goede opbrengst en hier gelukkig geen ziektes ook de uien (wel wat vroeg) maar ook redelijk.
De bonen-zooi (erwten, sperzie- en snijbonen) triest en nog eens triest…..
Een elstar met wel geteld 0 appels: dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Dan het allerbeste nieuws: Volgend jaar kan het alleen maar beter gaan!

Er zullen nog wel een aantal nachtjes slapen overheen gaan, voordat ik die energie weer op kan brengen om er weer met frisse moed tegen aan te gaan.

Groetjes en hou je taai (dit geldt natuurlijk voor alle tuinders)
Cecile

Charlotte

Goed dat je de moed erin houdt! Er is ook gelukkig nog genoeg te doen en te oogsten!
Succes!
Groetjes,
Charlotte

Simone

Al eerder schreef ik het lijkt of we in een ander land wonen en ik denk dat je je zult verbazen maar vandaag heb ik al weer met veel gieters heen en weer gelopen omdat ik alle nieuwe aanplant en zaaisels al weer moest begieten zo droog is het op ons zand groentetuintje !! Daarom heb ik een hele goede oogst met al die regen !

Groeten vanuit het noorden

walthera van der wagt roetgen duitsland

Diana,

Eindelijk mooi weer en voor jou weer de gelegenheid weer te herstellen van de periode van regen.Het is hier tegen de hoge venen aan prachtig weer wel koele nachten(het is hier altijd wat graden lager)Mijn aardappelen zijn geslaagd. Ik heb 200 kg gerooid. Zwarte bessen en kruisbessen heb ik ingemaakt.
Inmiddels heb 400 eigen kweek spruiten, boerenkool en prei gepoot.
Nog elke dag heerlijke salade.Ik heb echt te doen met je wat betreft de regen en de afvoer van water. Ik heb natuurlijk het voordeel van de heuvels hier.
Ik blijf je volgen.
WALTHERA

WALTHERA

DIANA

IS HET LEED AL GELEDEN MET HET VELE WATER. HIER VEEL ZON

WALTHERA

WALTHERA

DIANA

IK HEB GELUK GEHAD MET DE AARDAPPELS TOTAAL 200 KG GEROOID.INMIDDELS DE KRUISBESSEN EN RODE BESSEN INGEMAAKT.HET WAS WAT MET DIE PROBLEMEN REGEN IN JE REGIO.HIER IN ROETGEN DUITSLAND TEGEN DE HOGE VENEN IS HET PRACHTIG WEER., WEL KOEL IN DE NACHT MAAR HET IS HIER ALTIJD WAT FRISSER..RUUD MOET ZICH NIET LATEN ONTMOEDIGEN WANT ALLES KOMT WEL WEER GOED.EIGEN KWEEK SPRUITEN,BOERENKOOL EN PREI GEPOOT EN MAAR WEER AFWACHTEN.
SUCCES
WALTHERA

Chris

Soms lijkt het wel een compleet ander werelddeel wat je opschrijft….
In het oosten heeft het veel geregend…..maar niets is zo nat als bij jou.

Ik ben niet eens zo negatief over mij oogst…..net dit weekeinde 45 kilo aardappels gerooid….op feitelijk het slechtste stuk dat ik heb……veel onkruid, schaduw en bomen in de buurt. De stam sperziebonen heb ik nog nooit zo vol zien hangen met bonen, de peulen gaan maar door….geel als ze worden blijven er bloemen in komen. De pompoenen groeien tegen de klippen op etc.
Alleen de tomaten en courgettes blijven echt achter. Vorig jaar had ik minimaal al 10 courgettes per plant….ik hoop nu de eerst over 1-2 weken te hebben.

Kortom het lijkt soms wel een andere wereld…….en toch is het niet zo veel verder weg.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties