Noodrijp

Leuk woord voor de Dikke van Dalen. Noodslacht kende ik wel, maar ‘noodrijp’ is voor mij een nieuw woord. Dit jaar hebben we er kennis mee leren maken, van de extra vroege oogst van maïs (die trouwens wel gewoon erg lekker is) tot de pompoenen die we in kleinere hoeveelheden maar wel eerder dan normaal konden oogsten.

Eerst even een raadplaatje. Vind ik zelf erg leuk:

 

Dit is mijn ontbijt. Zeker niet van Ruud, die houdt van volkorencrackers met overjarige brokkelkaas. Maar ik hou van kwark, met wat ontbijtgranen en vers fruit (in de winter wordt dat  diepvriesfruit uit eigen tuin en daar is voor door de kwark ook helemaal niks mis mee).

Maar wat zijn die rode blokjes naast de laatste verse blauwe bessen? Lijkt wel een beetje op watermeloen. Maar is het niet. Het is een appel van onze nieuwe aanwinst:

 

Appel Rosette, zowel van buiten als van binnen rood. We hebben 12 appeltjes kunnen oogsten. Met de nadruk op ‘tjes’ want ze zijn maar klein. Maar dat komt mede omdat de boom pas afgelopen februari is geplant. En de droogte heeft ook niet meegeholpen. Maar wel leuk!!

En dan de hamvraag: Is ze ook lekker? Nou, ze is zeker niet vies. Lekker knapperig en een friszure smaak met genoeg zoet. Eerlijk is eerlijk; ze mist iets appelaroma. Maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de bijzondere kleur.

Als mensen me zouden vragen wat mijn meest favoriete appelras is, zou ik er geen antwoord op kunnen geven. Maar als ik maar 1 boom zou kunnen zetten koos ik voor een erg lekkere friszure appel als Gloster of Ecolette of Summer Red (maar er bestaan heel veel lekkere handappelrassen).  Als ik 2 bomen zou mogen zetten, dan hoort er voor mij persoonlijk een moesappel bij. Zoals deze:

 

Grote ronde appels die dit jaar ook iets vroeger rijpen dan normaal. Met 3 bomen zou ik zeker de Rosette erbij nemen. De oogst was nu nog te klein voor een appeltaart maar volgend jaar…….. En nu eet ik al een paar ochtenden een bijna feestelijk ontbijt-kwark. Als ik dan nog een boom zou mogen kiezen, dan zou ik zeker voor een stoofappeltje gaan (ook om te drogen). Of die er nog gaat komen hangt af van de beslissing of we de bramenstruik weg doen. We lusten wel bramen, maar eigenlijk vooral als jam, en dat eten we niet zo vaak. En in de kwark vind ik bramen te overheersend, ik proef geen aardbei of aalbes meer als er ook een paar bramen in zitten.

Keuzestress dus. Braam weg = plaats vrij. En de braam wordt natuurlijk niet weggegooid, onze tuinbuurman heeft al aangegeven haar te willen adopteren. Dat maakt de keuze wel makkelijker. Mochten we nog eens enorm veel trek in een paar bramen hebben, dan mogen we bij hem ongetwijfeld een bakje bramen plukken. Dat maakt de keuze dan wel wat makkelijker.

Sterker nog, terwijl ik dit schrijf voorzie ik voorzichtig al de komst van een stoofappeltje. En dan blijft er nog wel een stukje over. Misschien nog een pruim erbij? Of nog wat frambozen:

 

Dit is de herfstframboos Himbo Top. Lekkere frambozen!! Nooit voor in de kwark, Ruud en ik vechten er ter plekke bijna om, zo lekker vinden we ze. Dus misschien gaan we zelf wat frambozen stekken want ze heeft in haar eerste jaar al flink wat uitlopers gemaakt. Of we zoeken er nog een zomerframbozenras bij. We gaan er over verzinnen. Er zijn in ieder geval dus al weer plannen voor deze winter en volgend jaar.

We zijn blij met onze pruim (Reine) Victoria. Altijd erg lekker. Maar dit jaar niet geweldig, veel last van pruimenmot. Waarbij de larven in de pruim kruipen en eten. En dat is nog niet zo erg, maar ze poepen er ook gelijk. En dan lusten wij ze niet meer 🙂 . Er zijn dieren die daar minder last van hebben, we zagen deze week eenden de gevallen pruimen eten alsof het een feestmaal was. En wespen natuurlijk. En zelfs een lieveheersbeestje:

 

En tot slot worden ook de peren van het ras Gieser Wildeman nu ook wat eerder rijp dan normaal. En met dank aan de droogte ook iets kleiner dan in andere jaren, net als het meeste fruit dat we konden en kunnen oogsten.

 

Ze maakt veel goed door een paar emmers opbrengst te geven. We zien alleen een beetje op tegen het schillen 🙂 .

Ik wil nog even melden dat ik op de website van Pokon ook nog een stukje heb geschreven, dit keer met wat uitleg over welke planten in de moestuin welke voeding nodig hebben, met een duidelijke foto die ik eergisteren kon maken van een blad met magnesiumgebrek: Voeding in de moestuin

En tot slot dan nog 1 foto die ik maakte van een gevallen handpeer bij onze tuinbuurvrouw:

Hoeveel wespen passen er in één zo’n kleine peer? Ik heb geen idee; er lagen een stuk of 10 gevallen peren, allemaal even overwoekerd door wespen. Ik ben na het maken van de foto voor alle zekerheid maar vrij vlot een andere kant op gelopen.

 

16 reacties op Noodrijp

Fenneke 25 augustus 2018 om 00:24

wat is een handige methode om een framboos te stekken/vermeerderen? ik heb er nu eentje die veel meer vruchten geeft en veel minder last heeft van rupsjes en rot dan de andere frambozen in m’n tuin, dus wil m graag op meer plekken zetten. gewoon de nieuwe scheuten (die wat verder van de stam opkomen) uitgraven, of kan je ook takjes stekken? maar hoe dan?

Ruud & Diana 25 augustus 2018 om 08:15

Hallo Fenneke,
Wellicht kun je frambozen ook echt stekken, bijvoorbeeld op water, het zijn tenslotte heel makkelijk uitlopende planten. Maar wij graven gewoon voorzichtig de nieuwe grondscheuten uit en snijden die af wanneer er genoeg wortels aanzitten.
groetjes,
Diana

Fenneke 25 augustus 2018 om 13:38

ah ok 🙂 omdat je het over stekken had dacht ik misschien echt met stukjes tak. maar de mijne heeft genoeg grondscheuten. ga ik dat doen, dank je!

Carine 25 augustus 2018 om 12:18

Of misschien een golden Everest framboosop de vrije plaats:-) zo’n superzoete framboos.
Groetjes
Carine

Henk 25 augustus 2018 om 16:14

Ja die rode appeltjes ? Zijn dat de zogenaamde sterappeltjes die ik heel vroeger (jaren 50) at.
Nooit meer gezien, klein maar erg lekker vond ik toen.

Robert 25 augustus 2018 om 17:47

Dit soort rode appeltjes heb ik jaren geleden in Frankrijk gekregen en gegeten. De kweker (een Nederlander) gaf ons er een paar mee met de mededeling ” probeer maar achter de naam te komen”. Dat is mij toen niet gelukt, ik weet ook niet of dit dezelfde appels zijn, maar verrassend op het moment dat je de appel in tweeën snijdt.
Een leuke verrassing voor als je iemand te eten hebt.

Ruud & Diana 27 augustus 2018 om 08:22

Hallo Robert,
Leuk! Ik begreep dat deze Rosette één van de betere en nieuwere roodvlezige appelrassen is.
Wat oudere rassen zijn o.a. Red Lane, Red Devil, Niedwetskyana en Christmas Pink.
Men is blijkbaar al wat langer bezig om een goede smakende rode appel te ontwikkelen/kweken.
groetjes,
Diana

Ria 25 augustus 2018 om 19:25

De appel Rosette is te koop bij Frank Houweling (www.fruitbomen.net).
Hij heeft een enorm assortiment fruitbomen en -struiken. Ik heb er al heel wat soorten gekocht.
Van harte aanbevolen.

Ria

Ruud & Diana 27 augustus 2018 om 08:16

Hoi Ria,
Dankjewel voor het antwoorden, ik ben het helemaal met je eens! Wij zijn erg tevreden over de 2 appelbomen en 3 frambozen die we er kochten.
groetjes,
Diana

Dirkjan 25 augustus 2018 om 20:42

Geweldig, graag wil ik ff weten wanneer ik mijn Zoete Ermgard kan/mag oogsten, het is het 1e jaar n.l.

Ruud & Diana 27 augustus 2018 om 08:14

Hallo Dirkjan,
Ik zou het echt niet weten, ik ben maar een hobbytuinder en weet niet van elk appelras wanneer ze geoogst kan worden 🙂 .
En zeker niet in dit jaar waarin veel appels door de droogte eerder rijpen dan normaal.
Maar het antwoord is makkelijk; als je denkt dat ze rijp is pluk je een appel. Bij het doorsnijden kun je proeven. En natuurlijk kijken; als de zaden in het klokhuis zwart zijn is de appel rijp. Als de zaden in het klokhuis nog wit of lichtbruin zijn kun je inschatten hoe lang je moet wachten voor je de appels kunt oogsten.
groetjes,
Diana

C. (Kees) de Pater 25 augustus 2018 om 20:53

Het woord “noodrijp” is voor u nieuw. Ik ken het woord al 50 of 60 jaar. Het circuleert al vele jaren in agronomische literatuur. Op de website https://www.dbnl.org/tekst/_taa008195001_01/_taa008195001_01_0013.php staat het volgende:
“Om bij -rijp te blijven: ik ben ook enige malen een germanisme noodrijp tegengekomen (notreif ‘verschrompeld en halfrijp’, zegt v. Gelderen-v. Beckum), b.v.
“Ir. D. Pattje, Vijanden van Landbouwgewassen, 8: Gebrek aan water maakt de aardappels noodrijp.” Vijanden van landbouwgewassen is een boek uit 1946. Het woord noodrijp is dus (als germanisme, notreif) in elk geval minimaal 74 jaar (mijn leeftijd) oud.

Karin Meis 26 augustus 2018 om 10:28

Wat een mooie moesappels! Welke soort is dit? En welke zou je nog meer aanraden? Ik ben op zoek naar een moesappel, maar tuinier (helaas) wel op zandgrond……

Ruud & Diana 27 augustus 2018 om 08:11

Hallo Karin,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Ik heb deze appel als de zoete stoofappel Dijkmans Zoet gekocht en dat is ze dus blijkbaar niet 🙂 of eigenlijk 🙁 . Maar daar kwam ik pas na 2 jaar achter, toen de eerste appels aan de boom hingen.
Vervelend, maar ze blijkt wel een goede moesappel te zijn (zo ‘moezig’ dat ze niet lekker is om zo te eten, veel te melig), binnen enkele minuten na het koken is het al moes. Ze is groot, rijpt van gelig met eerst oranje blos die later meer rood wordt. Het ras weet ik dus niet zeker maar als je een goed appelras zoekt (en je ook zeker wilt weten dat je krijgt wat je bestelt) kan ik je van harte http://www.fruitbomen.net aanraden. Er worden goede beschrijvingen gegeven bij de rassen. Ik heb er zelf afgelopen februari de appels Ecolette en Rosette gekocht en beide droegen dit jaar al een paar appeltjes. Ook http://www.batterijen.nl/ is trouwens een goede fruitbomenkweker, en wellicht kunnen andere mensen die dit lezen ook nog een tip geven.
Ik hoop dat je met goede beschrijvingen in webwinkels, en wellicht overleg met de kweker, een goede moesappel kunt vinden!
Diana

Anoniem 30 augustus 2018 om 16:12

Even iets anders: ik heb in de supermarkt een mandje knoflook gekocht om te gaan planten. Eén heb ik ervan gepakt om gebruiken bij het koken, toen bleek dat er geen teentjes aan zaten; het was één rond knoflookje. Handig eigenlijk wel, hoef je niet tenen te pellen. Maar ik dacht dus dat ik er wel teentjes uit kon halen voor het planten. Kun je dit soort knoflook wel in de moestuin zetten? En worden het dan weer bollen met tenen ofzo? Inmiddels er achter gekomen dat het ook wel solo-knoflook wordt genoemd. Heeft het zin om ze te planten of maar gewoon opeten?

Ruud & Diana 31 augustus 2018 om 09:58

Hallo,
Ik heb het zelf ooit geprobeerd met een stuk of 3 van die solo/knoflookbollen; uiteindelijk rotten de bollen weg, het werd hier dus niks. Maar ik had ze in het voorjaar gepoot, misschien is het anders als je ze in het najaar plant.
Je kunt hier meer informatie vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Solo_garlic
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!