Oeps…

Nou ja, ‘oeps’,  dat nu ook weer niet. Eigenlijk vond ik het wel gewoon mooi tijd om te gaan zaaien. Ik had mezelf voorgenomen om niet voor de laatste week van januari de pepers, paprika’s en aubergines te zaaien, en op dat voornemen heb ik slechts 2 dagen gesmokkeld. Peanuts :-).

Het kwam ook een beetje door het weer, met wat zonnige dagen werd het pas na half zes in de avond echt donker. De dagen gaan dus weer langer licht worden. En dat werkt hier als een soort startschot.

Ook dit jaar weer via de denomethode gezaaid, het kan zeker niet iedereen bekoren maar ik kan er prima mee overweg. Voor wie het niet kent; je zaait niet in grond maar in papier. De voordelen daarvan zijn dat je heel veel soorten/zaden kunt zaaien op een klein plekje, je daar dus ook het warmte plekje in huis voor op kunt zoeken, en je heel gecontroleerd kunt zaaien (want je kunt de zaden altijd zien en dus ook zien wanneer ze kiemen of juist schimmelen of rotten, of gewoon niet kiemen). Nadelen: je moet er wat gevoel voor hebben want het is wel een gepriegel, en je moet de zaailingen verspenen (hetgeen niet hoeft als je direct in potjes met grond zaait).

Maar dus woensdag de propagator van zolder gehaald. Ideaal apparaat want je kunt er zo warm in zaaien als je wilt. Maar als ik eerlijk ben moet ik wel toegeven dat ik het eigenlijk alleen gebruik voor het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines, voor andere soorten gebruik ik eigenlijk nooit een propagator, niet verwarmd en niet onverwarmd (omdat het ook wel licht tegenhoudt en dus relatief donker is, met mogelijk iele, dunne, lange zaailingen als gevolg). Als je via de denomethode wilt zaaien maar geen elektrische propagator hebt, is het ook heel handig, want het bakje met zaaisels kun je dan gewoon op een modem te zetten, of een ander apparaat dat 24 uur per dag warmte afgeeft (koelkast, aquarium, digitale tv-box, etc.).

Propagator voorbereid jan 2015

En dus zo de propagator voorbereid. Het verwarmingselement zit in de zwarte piepschuimbak. De groene binnenbak gevuld met een centimeter of 3 zilverzand en daar zoveel water bij gedaan dat het zand helemaal verzadigd is. En een potje met wat grond gevuld zodat de temperatuurvoeler daarin de temperatuur kan meten (dat lukt heel slecht in zand, is onnauwkeurig want in zand wordt temperatuur niet goed gemeten, en de bodem is warmer dan de lucht/potgrond in het potje want daar ligt het verwarminselement).

De propagator heb ik aangezet, met dimmer ertussen, het is nog wel wat schuiven om de juiste temperatuur te vinden. En wat de juiste temperatuur is is ook geen wetmatigheid. Vroeger liet ik de zaden graag kiemen op een temperatuur van wel 28 of 29 graden. Maar tegenwoordig vind ik iets minder warm en iets meer tijd toch beter voor de zaden en staat de thermometer op zo’n 26 graden. Warm zat, de zaden kiemen wat later en langzamer maar lijken wat steviger en een dagje te lang in de propagator maakt niet zoveel uit. Maar iedereen heeft daar een eigen mening over. Feit blijft dat alles boven de 20 graden zorgt voor een betere kieming dan een temperatuur van onder de 20 graden (voor pepers, paprika’s en aubergines).

Dus propagator aan, staat al lekker te verwarmen. En dan begint het grote gepriegel.

Pepers gezaaid jan 2015

Ik gebruik koffiefilters voor koffieautomaten, die halveer ik. De halve maan maak ik nat met een plantensproeier en vouw ik 2 keer dubbel. En daarop gaan dan de zaden. Het aantal zaden op de foto is wel erg veel, maar dat komt in dit geval omdat ik wel 9 planten zou willen en de zaden van 2011 zijn, dus al behoorlijk oud (voor paprikazaden), ik verwacht niet dat alle zaden kiemen. Normaal gesproken leg ik zo’n 10 zaden op het koffiefilterpapier. En dan vouw ik het papier dus nog een keer dubbel zodat de zaden vochtig tussen 2 keer 4 lagen papier zitten. En dan gaat het zo in een plastic zakje, rechtop (want zaden die kiemen groeien naar boven en dat lukt niet als een filter plat ligt). Labeltjes erbij (die met inkt zijn beschreven die  bestand is tegen vocht, erg belangrijk :-)). En met het plastic zakje open, zodat er licht en lucht bij kan en een eventueel teveel aan vocht weg kan.

Propagator staat aanEn zo staan de zaaisels in een bakje lekker warm bij een graad of 26 in de propagator. In het volgende tuindagboek hopelijk foto’s van de eerste gekiemde zaden en het overbrengen van de zaailingen naar potten.

Ondertussen begint dan stap 2 alvast. Plaats maken op het allerlichtste plekje in huis dat ook nog licht verwarmd is. Want na het kiemen moeten de zaailingen vrij vlot over naar een potje met potgrond. En moeten ze uit de propagator, om te voorkomen dat ze lang en dun en iel en ziekelijk worden – warm en donker kiemen is prima, maar warm en donker opgroeien is echt heel slecht voor zaailingen.

En potten schoonmaken, want in de gebruikte potjes die we vorige week al van de tuin hebben opgehaald, kunnen bijvoorbeeld schimmelresten of slakkeneitjes zitten die voor veel ellende kunnen zorgen.

En hiermee is dan wat mij betreft officieel het tuinjaar 2015 begonnen. En wordt het tijd om ook eens te kijken wat we op de volkstuin al kunnen gaan zaaien, of voorzaaien in de kas.

Tot slot nog een foto van het citroengras dat ik vorige week in een pot met water heb gezet om te laten wortelen.

Citroengras worteltHet is maar een ieniemienie-begin, maar het leeft en loopt uit. Ik ververs om de 2 of 3 dagen even het water door schoon water dat niet warm is maar ook niet zo ijskoud uit de kraan komt. En zo naast de houtkachel hebben de citroengrasjes het dus prima naar hun zin want ze worden wakker. Het duurt nog wel een aantal weken voor ze zoveel wortels hebben dan ik ze kan oppotten en naar de ‘kraamkamer’ (waar ook de propagator met peper/paprika/auberginezaaisels staan) kan brengen. Maar het begin is er. Bij de zoete aardappelen is er trouwens nog niets te zien maar dat is ook heel normaal, zoete aardappelen hebben heel veel meer tijd nodig om te gaan spruiten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fons

hey Diana weer heerlijk om je dagboek te lezen. Ik had nog wel twee vraagjes, want mijn moestuin seizoen begint ook nu. ten eerste geld voor kruiden ook de vruchtenwisseling. en ten tweede waar haal je die bamboe stokken voor de peultjes

Hesther

Voor peultjes gebruiken wij altijd rijshout. Het heeft twee voordelen: allereerst dek ik er de jonge plantjes mee af ter voorkoming van vogelvraat en zodra de plantjes iets groter zijn, zet ik het rijshout rechtop en dient het als klimsteun.

Freya

Bij van Craenenbroek hele degelijke geplastificeerde stokken in veel maten voor bijna niets!

Fons

Heel erg bedankt iedereen voor hun tips

Simone

Hallo Diana, wat weer een duidelijk verslag met de foto’s erbij , alhoewel ik nog niets zaai vind ik het hoopvol te lezen dat voor anderen het zaai jaar al is begonnen . altijd vooruit kijken en dromen over de komende oogsten
Groetjes Simone

Ger van Dorst

Dag Diana,

Ik lees al twee dagen je prachtige site en ben nog lang niet klaar. Ik wil je gewoon even laten weten dat ik hier enorm van geniet. Geen poespas, geen hoogdravende teksten maar wel ZEER informatief, zeer mooi en overzichtelijk, duidelijk met liefde gemaakt. Nogmaals complimenten en bedankt voor het delen.

karin

Pff nou, dan heb ik ook geen excuus meer, ik ga dit ook uitproberen, lijkt me een goed plan. Duimen maar… Op naar de paprika pepers zaden.

Ria Brugge

Dag Diana,
wat een heerlijke website en tuinblog. Ik zal er veel van leren. Ik heb nauwelijks een moestuin. Net genoeg voor wat tuinbonen en uien en rodekool, omdat ik dat zo mooi vind. En vroege sla zou ik nog vergeten.
Ook heb ik een kas voor tomaten en komkommer. Verder zal ik eens kijken wat jij allemaal in de kas zet.
Ik geniet van je kennis. Groetjes Ria

Jan db

Ja, ik kon ook niet wachten met mijn 19soorten pepers 😀 vorige week zondag gezaaid, de eerste kwam vrijdag al piepen. Nu staan er een zestal soorten hier en daar boven

Jan DB

Als het karton nat wordt, ja dan zal het waarschijnlijk wel verteren. De beestjes zullen hun werk wel doen 🙂

Hier zijn ondertussen er al 11 van de 19 aan’t opkomen. Ik was vooral verwonderd dat er één soort al opkwam na 5 dagen. Nu is het vooral wachten op de Baccatums & Chinense’s.

En daarna binnen een week of twee jouw Blue Jay paprika en smurf tomaten zaaien 😉

Dikkie

Hoi Diana,

Klopt het dat de as over van de houtkachel branden goed is voor de moestuin? Schoon gebrand hout.
Maar we hebben het vaak gemengd met briketten , daar heb je veel rose rood gekleurde as van met stukjes kool erin.
Kan dat erop, is dat goed voor de grond of toch niet?
Misschien weet jij er wat van.
Als het erop kan vind ik het zonde om weg te gooien.

Groetjes Dikkie

Chantal

Ha! Ik heb mijn citroengras moeten weggooien. Ging rotten in het glaasje. Diana, is het goed als ik jou later deze week even bel? (Qua rubriekje)

Chantal Quak

komt goed hoor! Het is even een oriënterend gesprekje, nog niks op de radio.

Qua citroengras: ik denk dat de stengel al te oud was. Voortaan bij de toko kopen ipv AH!

elisa

Hallo Diana.
sinds vorig jaar heb ik een tuintje en sinds dien lees ik regelmatig mee op je site. Je beschrijft alles zo duidelijk en beschrijft ook alternatieven wat heel fijn is!

Nog even en kunnen we weer flink aan de slag!

Ik blijf je volgens echt Super je site!
groetjes!

barbara brinkman

hallo Diana

ik heb altijd al een tuin gehad, maar dan altijd fruitstruikjes erin gehad. nu ga ik verder uitbreiden en ga nu ook zaaien voor in de tuin. ik heb nu geen tuin meer, maar 6 grote tuinbakken gemaakt. ik heb ms en kan niet meer op knieen of hurken zitten.
Nu komt mijn vraag aan jou, “kan je ook in deze grote bakken een moestuintje maken” daar gaat mijn voorkeur nu naar uit.

Hesther

Dag Barbera,

Ook op het moestuinforum.nl staat onder het kopje ´square foot gardening´ een heleboel informatie/tips/ervaringen over het kweken van groenten e.d. in potten en bakken. Misschien kun je daar ook eens kijken?

Diana, ik geniet volop van je stukjes. Iedere keer als ik de computer aanzet, lees ik er weer een paar. Heel inspirerend! Ik heb al goede tips voor mijn eigen moestuin verzameld.

barbara brinkman

hallo hester
bedankt voor de tip. ik ga zeker ook daar eens kijken.
ik hoop echt dat het me lukt, om een moestuin te maken in die bakken. ik ben me al helemaal aan het voorbereiden op alle mogelijkheden en wil heel graag beginnen met zaaien.
maar ja met dit weer is dat geen mogelijkheid. ik moet alles binnen in huis doen of wachten op beter weer.
gr barbara

Jaap Nooy

Dag Diana,

ik geniet al jaren van je website!
In mijn moestuin gebruik ik voor erwten, peulen, buitenkomkommers en buitentomaten en andere klimmers eenvoudig betonijzer (gekregen van de buurman) met een hoogte van 1,5 m en toch wel vijf meter lang.
Je zet het in de grond, twee of drie steunstokken en klaar.
Overigens gebruik ik geen potgrond, maar mijn eigen compost en wat zand erdoor, want wij zitten hier op VEENgrond, jawel, dus veen of turf hoeft er niet door.

La Gemüse, Jaap

Hesther

Vier dagen geleden heb ik ook wat Serehstengels op water gezet. Het leek mij leuk om het ook eens te proberen. Ik zie natuurlijk nog geen wortels, maar sinds gisteren groeit er aan de bovenkant een licht groen stukje (1/2 cm) uit de droge steel. Een goed teken?

Hesther

Ja, Diana, ik heb een smal reepje van de onderkant afgesneden en vervolgens de stengels in 3 cm water op de warme vensterbank gezet.
Van de 7 stengels geven er 6 een fris groen stukje bovenaan; aan nr. 7 zie ik (nog) niets. Ik wacht met spanning. Leuk om zo iets nieuws te proberen.
Ik krijg steeds leuke ideeën bij het lezen van jouw website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties