Oeps…
Nou ja, ‘oeps’, dat nu ook weer niet. Eigenlijk vond ik het wel gewoon mooi tijd om te gaan zaaien. Ik had mezelf voorgenomen om niet voor de laatste week van januari de pepers, paprika’s en aubergines te zaaien, en op dat voornemen heb ik slechts 2 dagen gesmokkeld. Peanuts :-).
Het kwam ook een beetje door het weer, met wat zonnige dagen werd het pas na half zes in de avond echt donker. De dagen gaan dus weer langer licht worden. En dat werkt hier als een soort startschot.
Ook dit jaar weer via de denomethode gezaaid, het kan zeker niet iedereen bekoren maar ik kan er prima mee overweg. Voor wie het niet kent; je zaait niet in grond maar in papier. De voordelen daarvan zijn dat je heel veel soorten/zaden kunt zaaien op een klein plekje, je daar dus ook het warmte plekje in huis voor op kunt zoeken, en je heel gecontroleerd kunt zaaien (want je kunt de zaden altijd zien en dus ook zien wanneer ze kiemen of juist schimmelen of rotten, of gewoon niet kiemen). Nadelen: je moet er wat gevoel voor hebben want het is wel een gepriegel, en je moet de zaailingen verspenen (hetgeen niet hoeft als je direct in potjes met grond zaait).
Maar dus woensdag de propagator van zolder gehaald. Ideaal apparaat want je kunt er zo warm in zaaien als je wilt. Maar als ik eerlijk ben moet ik wel toegeven dat ik het eigenlijk alleen gebruik voor het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines, voor andere soorten gebruik ik eigenlijk nooit een propagator, niet verwarmd en niet onverwarmd (omdat het ook wel licht tegenhoudt en dus relatief donker is, met mogelijk iele, dunne, lange zaailingen als gevolg). Als je via de denomethode wilt zaaien maar geen elektrische propagator hebt, is het ook heel handig, want het bakje met zaaisels kun je dan gewoon op een modem te zetten, of een ander apparaat dat 24 uur per dag warmte afgeeft (koelkast, aquarium, digitale tv-box, etc.).
En dus zo de propagator voorbereid. Het verwarmingselement zit in de zwarte piepschuimbak. De groene binnenbak gevuld met een centimeter of 3 zilverzand en daar zoveel water bij gedaan dat het zand helemaal verzadigd is. En een potje met wat grond gevuld zodat de temperatuurvoeler daarin de temperatuur kan meten (dat lukt heel slecht in zand, is onnauwkeurig want in zand wordt temperatuur niet goed gemeten, en de bodem is warmer dan de lucht/potgrond in het potje want daar ligt het verwarminselement).
De propagator heb ik aangezet, met dimmer ertussen, het is nog wel wat schuiven om de juiste temperatuur te vinden. En wat de juiste temperatuur is is ook geen wetmatigheid. Vroeger liet ik de zaden graag kiemen op een temperatuur van wel 28 of 29 graden. Maar tegenwoordig vind ik iets minder warm en iets meer tijd toch beter voor de zaden en staat de thermometer op zo’n 26 graden. Warm zat, de zaden kiemen wat later en langzamer maar lijken wat steviger en een dagje te lang in de propagator maakt niet zoveel uit. Maar iedereen heeft daar een eigen mening over. Feit blijft dat alles boven de 20 graden zorgt voor een betere kieming dan een temperatuur van onder de 20 graden (voor pepers, paprika’s en aubergines).
Dus propagator aan, staat al lekker te verwarmen. En dan begint het grote gepriegel.
Ik gebruik koffiefilters voor koffieautomaten, die halveer ik. De halve maan maak ik nat met een plantensproeier en vouw ik 2 keer dubbel. En daarop gaan dan de zaden. Het aantal zaden op de foto is wel erg veel, maar dat komt in dit geval omdat ik wel 9 planten zou willen en de zaden van 2011 zijn, dus al behoorlijk oud (voor paprikazaden), ik verwacht niet dat alle zaden kiemen. Normaal gesproken leg ik zo’n 10 zaden op het koffiefilterpapier. En dan vouw ik het papier dus nog een keer dubbel zodat de zaden vochtig tussen 2 keer 4 lagen papier zitten. En dan gaat het zo in een plastic zakje, rechtop (want zaden die kiemen groeien naar boven en dat lukt niet als een filter plat ligt). Labeltjes erbij (die met inkt zijn beschreven die bestand is tegen vocht, erg belangrijk :-)). En met het plastic zakje open, zodat er licht en lucht bij kan en een eventueel teveel aan vocht weg kan.
En zo staan de zaaisels in een bakje lekker warm bij een graad of 26 in de propagator. In het volgende tuindagboek hopelijk foto’s van de eerste gekiemde zaden en het overbrengen van de zaailingen naar potten.
Ondertussen begint dan stap 2 alvast. Plaats maken op het allerlichtste plekje in huis dat ook nog licht verwarmd is. Want na het kiemen moeten de zaailingen vrij vlot over naar een potje met potgrond. En moeten ze uit de propagator, om te voorkomen dat ze lang en dun en iel en ziekelijk worden – warm en donker kiemen is prima, maar warm en donker opgroeien is echt heel slecht voor zaailingen.
En potten schoonmaken, want in de gebruikte potjes die we vorige week al van de tuin hebben opgehaald, kunnen bijvoorbeeld schimmelresten of slakkeneitjes zitten die voor veel ellende kunnen zorgen.
En hiermee is dan wat mij betreft officieel het tuinjaar 2015 begonnen. En wordt het tijd om ook eens te kijken wat we op de volkstuin al kunnen gaan zaaien, of voorzaaien in de kas.
Tot slot nog een foto van het citroengras dat ik vorige week in een pot met water heb gezet om te laten wortelen.
Het is maar een ieniemienie-begin, maar het leeft en loopt uit. Ik ververs om de 2 of 3 dagen even het water door schoon water dat niet warm is maar ook niet zo ijskoud uit de kraan komt. En zo naast de houtkachel hebben de citroengrasjes het dus prima naar hun zin want ze worden wakker. Het duurt nog wel een aantal weken voor ze zoveel wortels hebben dan ik ze kan oppotten en naar de ‘kraamkamer’ (waar ook de propagator met peper/paprika/auberginezaaisels staan) kan brengen. Maar het begin is er. Bij de zoete aardappelen is er trouwens nog niets te zien maar dat is ook heel normaal, zoete aardappelen hebben heel veel meer tijd nodig om te gaan spruiten.
hey Diana weer heerlijk om je dagboek te lezen. Ik had nog wel twee vraagjes, want mijn moestuin seizoen begint ook nu. ten eerste geld voor kruiden ook de vruchtenwisseling. en ten tweede waar haal je die bamboe stokken voor de peultjes
Hallo Fons,
Vruchtwisseling geldt inderdaad ook voor kruiden. Maar er zijn veel kruiden die geen familie in de groentesoorten hebben, en er zijn ook veel vaste kruiden. Maar het is in ieder geval niet heel verstandig om snijselderij na knolselderij of bleekselderij te telen. Of om jarenlang elk jaar op hetzelfde plekje peterselie te zetten. Zelf houden we rekening met dat soort kruiden, maar bieslook en knoflookbieslook zijn vast en staan hier al jaren op dezelfde plaats. Dat geldt ook voor tijm, rozemarijn en salie. En met andere kruiden als eenjarig bonenkruid, anijs, dille, etc. houd ik niet echt rekening omdat ze geen familie zijn van andere planten in de groentetuin, zo lang ze dus maar niet elk jaar op dezelfde plaats worden gezaaid.
Wij zetten voor peultjes geen bamboestokken maar een hekwerk. Wij gebruiken bamboestokken vooral voor tomaten en voor bonen. Ze worden ook wel tonkinstokken genoemd, de meeste tuincentra verkopen ze, maar wij kopen ze altijd bij http://www.zaadhandelvanderwal.nl. Voor kastomaten en bonen kopen we altijd de tonkinstokken van 270 centimeter. Er bestaan trouwens ook metalen stokken die geplastificeerd zijn; veel duurder maar gaan dus ook veel langer mee. Tonkinstokken gaan een jaar of 4 mee voor ze slecht worden, splijten of breken.
groetjes,
Diana
Voor peultjes gebruiken wij altijd rijshout. Het heeft twee voordelen: allereerst dek ik er de jonge plantjes mee af ter voorkoming van vogelvraat en zodra de plantjes iets groter zijn, zet ik het rijshout rechtop en dient het als klimsteun.
Bij van Craenenbroek hele degelijke geplastificeerde stokken in veel maten voor bijna niets!
Heel erg bedankt iedereen voor hun tips
Hallo Diana, wat weer een duidelijk verslag met de foto’s erbij , alhoewel ik nog niets zaai vind ik het hoopvol te lezen dat voor anderen het zaai jaar al is begonnen . altijd vooruit kijken en dromen over de komende oogsten
Groetjes Simone
Dag Diana,
Ik lees al twee dagen je prachtige site en ben nog lang niet klaar. Ik wil je gewoon even laten weten dat ik hier enorm van geniet. Geen poespas, geen hoogdravende teksten maar wel ZEER informatief, zeer mooi en overzichtelijk, duidelijk met liefde gemaakt. Nogmaals complimenten en bedankt voor het delen.
Hallo Gert,
Dankjewel voor je compliment, leuk om te horen dat je met plezier de stukjes op mijn website leest!!
groetjes,
Diana
Pff nou, dan heb ik ook geen excuus meer, ik ga dit ook uitproberen, lijkt me een goed plan. Duimen maar… Op naar de paprika pepers zaden.
Hallo Karin,
Nou ja, zoals ik al schreef, niet iedereen is tevreden over de denomethode, maar veel mensen ook wel.
Misschien is het wel leuk om een deel denomethode te doen, en een deel gewoon zaaien zoals je gewend was, en dan volgende maand concluderen wat je het handigst vond.
Veel plezier en succes ermee!
Diana
Dag Diana,
wat een heerlijke website en tuinblog. Ik zal er veel van leren. Ik heb nauwelijks een moestuin. Net genoeg voor wat tuinbonen en uien en rodekool, omdat ik dat zo mooi vind. En vroege sla zou ik nog vergeten.
Ook heb ik een kas voor tomaten en komkommer. Verder zal ik eens kijken wat jij allemaal in de kas zet.
Ik geniet van je kennis. Groetjes Ria
Hallo Ria,
Hartelijk dank voor je aardige woorden!
En met een kasje kun je in ieder geval een leuke opbrengst tomaten en komkommers oogsten.
groetjes en veel plezier met het plannen en zaaien van leuke soorten!
Diana
Ja, ik kon ook niet wachten met mijn 19soorten pepers 😀 vorige week zondag gezaaid, de eerste kwam vrijdag al piepen. Nu staan er een zestal soorten hier en daar boven
Hallo Jan,
Ik ga morgen eens heel voorzichtig wat peperzaden bekijken, of er wellicht al een paar wakker willen worden.
Ik vergat nog te antwoorden op je vorige reactie (over karton in de kas). Ik ben heel benieuwd, 1 kas kale grond, 1 kas stro, 1 kas karton. Ik heb misschien ook wel het minst vertrouwen in het karton maar zag deze week al wel dat een deel van het karton al helemaal doordrenkt is van vocht, en zacht wordt. Met dan aan de vochtvasthoudende vette klei en de hoge grondwaterstand. Het maken van gaten voor het planten en het voeden en water geven zal nog wel een ‘dingetje’ worden, we zullen het zien en ervaren :-).
groetjes en succes en plezier met verspenen en koesteren 🙂
Diana
Als het karton nat wordt, ja dan zal het waarschijnlijk wel verteren. De beestjes zullen hun werk wel doen 🙂
Hier zijn ondertussen er al 11 van de 19 aan’t opkomen. Ik was vooral verwonderd dat er één soort al opkwam na 5 dagen. Nu is het vooral wachten op de Baccatums & Chinense’s.
En daarna binnen een week of twee jouw Blue Jay paprika en smurf tomaten zaaien 😉
Hoi Diana,
Klopt het dat de as over van de houtkachel branden goed is voor de moestuin? Schoon gebrand hout.
Maar we hebben het vaak gemengd met briketten , daar heb je veel rose rood gekleurde as van met stukjes kool erin.
Kan dat erop, is dat goed voor de grond of toch niet?
Misschien weet jij er wat van.
Als het erop kan vind ik het zonde om weg te gooien.
Groetjes Dikkie
Hallo Dikkie,
Ik durf niet te zeggen of verbrande briketten en stukjes kool goed zijn voor de tuin, houtas (van onbewerkt hout) is in ieder geval zeker goed voor de tuin (zit kali in). Wij gebruiken geen grotere stukjes maar hebben ook een kachel waarbij echte alleen grijs as wordt gevormd zonder stukjes. En dat gaat hier over de tuin, of op de composthoop.
Misschien kun je de as zeven zodat je het grove er een beetje uit vist. Misschien heeft iemand anders nog een antwoord op je vraag, wij hebben zelf nog nooit rozerood gekleurd as gehad.
groetjes,
Diana
Ha! Ik heb mijn citroengras moeten weggooien. Ging rotten in het glaasje. Diana, is het goed als ik jou later deze week even bel? (Qua rubriekje)
Hallo Chantal,
Dat is heel jammer. Kan verschillende oorzaken hebben, slecht citroengras (zo oud dat het dood is en niet meer uit wil gaan lopen), of te koud gezet, dan is de kans op schimmel groter dan op een warm plekje. Of misschien teveel van het onderste wortelschijfje afgesneden (ik snijd er echt maar 1 millimeter vanaf, het is de bedoeling dat vanuit het vers gesneden laagje de worteltjes makkelijker kunnen groeien dan vanuit het verdroogde laagje. Maar teveel van het laagje eraf zorgt ervoor dat de bodem voor nieuwe wortels is verdwenen. Gelukkig, er is nog tijd genoeg voor nieuwe citroengrassen :-). En als je ze koopt, kijk dan vooral naar stengels die nog zo groen mogelijk zijn, zo vers mogelijk, met een onderkant waar je een heel dun plakje vanaf zou kunnen snijden. Vers is het belangrijkst. En dan een warm plekje in water dat je 2 of 3 keer per week ververst. En niet teveel water want dan gaat het rotten, eigenlijk hooft alleen ongeveer de onderste 3 centimeter onder water te staan.
Uiteraard mag je me bellen.
Mocht je iets willen vragen waar ik over na moet denken (en ik vrees dat ik over veel zaken eerst even moet nadenken voor ik er antwoord op weet :-)), zou je het me eerst dan even willen mailen? Wellicht gaat het over iets waar ik bijvoorbeeld even in boeken wil kijken of zo.
groetjes,
Diana
komt goed hoor! Het is even een oriënterend gesprekje, nog niks op de radio.
Qua citroengras: ik denk dat de stengel al te oud was. Voortaan bij de toko kopen ipv AH!
Hallo Chantal,
Is prima!
Herkomst maakt niet zoveel uit, mijn citroengrassen komen van Bas v.d. Heijden, van de 7 stengels zijn er al 4 wakker :-).
Het is echt het allerbelangrijkst dat je ziet dat de stengels nog zo vers mogelijk zijn, zo veel mogelijk groen, stevig, niet uitgedroogd.
groetjes,
Diana
Hallo Diana.
sinds vorig jaar heb ik een tuintje en sinds dien lees ik regelmatig mee op je site. Je beschrijft alles zo duidelijk en beschrijft ook alternatieven wat heel fijn is!
Nog even en kunnen we weer flink aan de slag!
Ik blijf je volgens echt Super je site!
groetjes!
Hallo Elisa,
Dankjewel voor je compliment!
Nog even wat kou en sneeuw en vorst de komende dagen en daarna hopen we op een beetje voorzichtige lente :-).
Diana
hallo Diana
ik heb altijd al een tuin gehad, maar dan altijd fruitstruikjes erin gehad. nu ga ik verder uitbreiden en ga nu ook zaaien voor in de tuin. ik heb nu geen tuin meer, maar 6 grote tuinbakken gemaakt. ik heb ms en kan niet meer op knieen of hurken zitten.
Nu komt mijn vraag aan jou, “kan je ook in deze grote bakken een moestuintje maken” daar gaat mijn voorkeur nu naar uit.
Hallo Barbara,
Ja hoor, juist voor mensen die op welke manier dan ook een beperking bij het bewegen hebben zijn verhoogde bakken ideaal.
Voordelen; je hoeft minder diep te bukken, je kunt de bakken vullen met een grondmengsel naar keuze (zoals zanderige arme grond, mest, compost, etc., etc.), het is makkelijker wieden. Er is 1 nadeel en dat is dat de bakken wat sneller droog staan dan lager gelegen vollegrond en dat betekent dat je misschien in een droge zomer wel extra water zou moeten geven.
Lees vooral de tuindagboeken die in de categorie “Een Nieuwe Tuin” staan, zeker in de tuindagboeken van vorig jaar heb ik best veel geschreven over mijn ervaringen met de verhoogde bakken, wat er goed en minder goed in groeit, etc.: https://www.mooiemoestuin.nl/category/een_nieuwe_tuin/
Heel veel plezier en succes met de verhoogde bakken, het gaat zeker lukken!!
Diana
Dag Barbera,
Ook op het moestuinforum.nl staat onder het kopje ´square foot gardening´ een heleboel informatie/tips/ervaringen over het kweken van groenten e.d. in potten en bakken. Misschien kun je daar ook eens kijken?
Diana, ik geniet volop van je stukjes. Iedere keer als ik de computer aanzet, lees ik er weer een paar. Heel inspirerend! Ik heb al goede tips voor mijn eigen moestuin verzameld.
hallo hester
bedankt voor de tip. ik ga zeker ook daar eens kijken.
ik hoop echt dat het me lukt, om een moestuin te maken in die bakken. ik ben me al helemaal aan het voorbereiden op alle mogelijkheden en wil heel graag beginnen met zaaien.
maar ja met dit weer is dat geen mogelijkheid. ik moet alles binnen in huis doen of wachten op beter weer.
gr barbara
Hallo Hester,
Dankjewel voor het meedenken!
groetjes,
Dian
Dag Diana,
ik geniet al jaren van je website!
In mijn moestuin gebruik ik voor erwten, peulen, buitenkomkommers en buitentomaten en andere klimmers eenvoudig betonijzer (gekregen van de buurman) met een hoogte van 1,5 m en toch wel vijf meter lang.
Je zet het in de grond, twee of drie steunstokken en klaar.
Overigens gebruik ik geen potgrond, maar mijn eigen compost en wat zand erdoor, want wij zitten hier op VEENgrond, jawel, dus veen of turf hoeft er niet door.
La Gemüse, Jaap
Hallo Jaap,
Handig (zowel het hekwerk als de veengrond/potgrond :-))!
Helaas kan ik dat met onze vette klei niet doen, het houdt wel vocht vast maar tere worteltjes zouden erin verstikken (door de vastheid). Maar met compost en zand erdoor zou het nog wel gaan. Alleen kan ik de hoeveelheid voeding die dan wel of niet in het mengsel zit niet voldoende inschatten om er mee te gokken. Het zou zo maar mis kunnen gaan en dan kan ik voor meer dan 200 euro aan zaden weg gooien. Dus prima voor kool en sla en prei en bietjes, maar ik ga er echt niet de Agastache After Eight, Impatiens tinctoria, Ipomoea Mont Fuji, Rhodochiton, Trinidad Perfume, etc. in zaaien :-).
groetjes en veel plezier met alle plannen en de start van het nieuwe seizoen!
Diana
Vier dagen geleden heb ik ook wat Serehstengels op water gezet. Het leek mij leuk om het ook eens te proberen. Ik zie natuurlijk nog geen wortels, maar sinds gisteren groeit er aan de bovenkant een licht groen stukje (1/2 cm) uit de droge steel. Een goed teken?
Hallo Hesther,
Nou, het is in ieder geval wel bijzonder :-).
Normaal gesproken zie je eerst worteltjes verschijnen, en na verloop van tijd zie je dat er nieuwe sprieten uit de bovenkant groeien. Maar die groeien van onderuit, dus eigenlijk komt dat altijd pas later (en vaak ook echt weken later). Maar goed, het is in ieder geval een teken dat het leeft. Heb je wel een heel dun plakje van de onderkant gesneden zodat dat vers in het water staan en niet de gedroogde onderkant? Ik zou het in ieder geval lekker laten staan, zoals gezegd, het is bijzonder maar hoe dan ook toch een teken dat de stengel leeft en iets wil gaan laten groeien.
groetjes,
Diana
Ja, Diana, ik heb een smal reepje van de onderkant afgesneden en vervolgens de stengels in 3 cm water op de warme vensterbank gezet.
Van de 7 stengels geven er 6 een fris groen stukje bovenaan; aan nr. 7 zie ik (nog) niets. Ik wacht met spanning. Leuk om zo iets nieuws te proberen.
Ik krijg steeds leuke ideeën bij het lezen van jouw website.
Hallo Hesther,
Nou, dat klinkt toch in ieder geval als de juiste manier. Ik denk zomaar dat het goed gaat komen.
Hier al worteltjes van zo’n 1,5 centimeter maar de toppen zijn hier nog echt beigebruin, oud en dor en nog niets nieuws/groen/fris te zien. Maar zoals gezegd, ik ben er wel aan gewend dat dat zomaar een paar weken kan duren. Ik ben benieuwd wanneer jij je eerste worteltjes gaat zien!
groetjes,
Diana