Oogst!

Druk, met klussen in andermans huis, dus helaas al dagen niet op de tuin geweest. En dat is jammer want er moet eigenlijk enorm veel gebeuren, en er kan zoveel geoogst worden. Nog heel even volhouden, nog 1 of 2 dagen stevig klussen en dan wordt het rustiger en kunnen we hopelijk vanaf woensdag weer gewoon regelmatig naar de tuin.

En zoals gezegd is dat hard nodig. Zaterdag tussen het verven van de muur en het lakken van een deur even naar de tuin geweest. Met als resultaat; enorme hoeveelheden water gegeven, in potten en kassen. En ruim 15 kilo tomaten geoogst.

Tomaten voor sap

En zo gingen ze de pan in (voor alle duidelijkheid, dit is zo’n soort gaarkeukenpan met een inhoud van 15 liter, erg handig om in huis te hebben als je een moestuin hebt :-)). We koken de tomaten zonder water een half uurtje, tot ze zacht zijn en het vrijgekomen sap is losgelaten en ook nog wat is ingedampt. En dan gaan ze door de passe-vite (draaizeef), en vriezen we het dikke sap in. Lekker voor tomatensoep in de winter!

Wat we konden oogsten, zijn natuurlijk vooral tomaten en tomaatjes van de onderste trossen. En in onderste trossen komen bij vleestomaten regelmatig ‘gedrochten’ voor; en gedrochten noem ik tomaten die zijn ontstaan uit bloempjes die heel groot, onregelmatig gevormd en driedubbel zijn, vaak met blaadjes uit de bloempjes komend.

Tomaat Copia bloemgedrocht

Zoiets als dit dus (even een oude foto uit het archief opgezocht).

Sommige mensen halen die bloempjes weg, want de vruchten vragen best veel voeding van de planten (als je het bloempje weg knipt zullen in plaats daarvan 2 of 3 bloempjes in dezelfde tros wat beter en dus groter kunnen groeien). Maar is vind ze altijd zo vrolijk en apart, en wat mij betreft heb ik het er graag voor over om 2 of 3 tomaten per plant minder te kunnen oogsten om deze bijzondere exemplaren te kunnen zien.

En eten, want ze zijn gewoon eetbaar natuurlijk. Ze zijn door hun vorm alleen altijd wat lastig te snijden, maken geen mooie plekje. Maar ik snijd gewoon het vruchtvlees tussen de droge stukken uit. En die mogen dus vervolgens ook de soep in. Zoals gezegd, ze komen alleen in de onderste tros voor, en alleen bij de wat grotere vleestomaten, je kunt er dus maar even van genieten. Maar dan heb je ook wat, vind ik dan hè, vindt zeker niet iedereen:

Gedrochten bij elkaar

Van links naar rechts en van boven naar beneden de ‘gedrochten’ van Couilles de Taureau, Zigan Noir, Canestrino di Lucca, Gary Ibsen’s Gold, Grandpa Cock’s Plume en Malakhitovaya Shkatulka.

En de soep was lekker 🙂 Dinsdag krijgen we vrienden op visite, en maak ik van tomaten die ik morgen kan oogsten een gazpacho van (hopelijk) nieuw te oogsten verse tomaten met watermeloen, recept van Ottolenghi, klinkt erg bijzonder. Als het lekker is zal ik dat hier melden, inclusief recept natuurlijk.

Verder nog iets gezien of geoogst afgelopen zaterdag? Oh ja, courgettes:

Courgette Lebanese White

In totaal 14 stuks (van verschillende planten natuurlijk). Maar geen tijd om er iets mee te doen. En dus vrienden en familie blij gemaakt. Op de foto zie je de Lebanese White, wat mij betreft een topper (zowel in kleur, vorm, opbrengst, maar ook smaak, een soort van extra romig).

En dan tot slot van dit korte tuindagboek nog 1 kleine tip. Vroeger kookte ik de bietjes altijd. En we zaaien er altijd veel, en kunnen er altijd veel oogsten, en vinden ze lekker, dus vriezen we ze in, want ook uit de vriezer zijn ze heerlijk. Maar het nadeel van bietjes is dat je ze ook moet koken; een uur lang in meerdere grote pannen. En dat  terwijl het al zo warm in huis kan zijn in de zomer, en dan zijn 4 pannen met 10 kilo dampende bietjes wel eens net teveel van het goede. En daarna dan ook nog het afgieten, afkoelen, pellen en raspen met een heel paarsrode keuken tot gevolg. En een flinke afwas.

Maar hier niet meer, ik kook geen bietjes meer.

Bietje in alufolie in oven

Ik was de bieten, verpak ze daarna per stuk in een eigen stukje aluminiumfolie, er gaat per bietje een half theelepeltje olijfolie over het krootje. En al die kleine ronde pakketjes aluminium folie gaan vervolgens op 1 of 2 bakplaten, eventueel opgestapeld, maakt allemaal niets uit. En dan 1 uur in een op 200 graden voorverwarmde oven. Af laten koelen in de pakketjes, desnoods een hele nacht. Pakketjes open maken, bieten pellen, raspen en verpakken voor de vriezer.

Omdat er geen vocht wordt gebruikt werkt het allemaal veel schoner (en dus minder paars). En veel belangrijker nog; omdat er geen vocht wordt gebruikt blijven alle smaken (en ik neem aan ook voedingsstoffen) in de bietjes; heel geconcentreerd en zoet van smaak, donker van kleur, veel lekkerder dan bietjes die zijn gekookt in een plons water (hoewel ik die tot nu toe ook altijd heerlijk vond hoor).

Op het programma voor deze week; aardappelen van het ras Tiamo oogsten. Tomaten oogsten en de planten tikken, toppen, dieven. Bonen plukken. De uien beginnen om te vallen en kunnen binnenkort worden geoogst. Nieuw gezaaide sla, andijvie, kool, krootjes, etc. uitplanten. Natuurlijk wieden en water geven. En hopelijk na de afgelopen drukke week af en toe eens met een goed glas wijn in de tuin zitten en genieten van alles wat groeit en bloeit en oogstklaar is, en alles wat vliegt en zoemt en ook blij is met alle bloemen en planten.

 

15 reacties op Oogst!

Agnita 20 juli 2015 om 08:59

hoi Diana,
je bent net op tijd met je bietentip, had net een emmertje geoogst en ga ze vanavond in de oven doen!
groetjes
Agnita

Diana 21 juli 2015 om 07:53

Hallo Agnita,

Ik hoop dat je het ook handig en lekker vindt om ze op deze manier te garen!
Diana

Elisa van Propvol 20 juli 2015 om 10:41

Mooie bietentip en oogst!

Janneke 20 juli 2015 om 09:43

……lekker hè, die bietjes. Ik doe het ook al een jaartje op die manier! Ik heb geen moestuin, maar met de biologische bietjes van de groenteman is het natuurlijk ook veel lekkerder dan koken. Ik heb trouwens vanmorgen per ongeluk mijn derde(!) tomaatje geoogst, ze viel van de struik toen ik haar aanraakte. Drie tomaten, dat schiet al lekker op niet? Maar wel heerlijk, die andere twee dan!
groet,
Janneke.

Diana 21 juli 2015 om 08:00

Hallo Janneke,

Eigenlijk vallen tomaatjes maar zelden bijna spontaan van de plant, sterker nog, eigenlijk zitten ze best behoorlijk vast en moet je wel de tomaat plukken op de ‘knik’ om ze toch makkelijk van de plant te kunnen halen. Er zijn een paar uitzonderingen, ik ken een paar rassen (allemaal roma’s zoals Howard German en Jersey Devil) die ook wel eens zo makkelijk spontaan van de plant vallen dat je niet of slechts heel licht aan kan raken en ze al vallen. Maar dat zijn dan wel grote, zware tomaten die heel goed rijp zijn. Waarom ze bij jou al loslaten als je ze maar net aanraakt durf ik niet te zeggen, maar eigenlijk hoort dat dus niet.
Maar het is wel goed om te horen dat ze lekker zijn!

groetjes,
Diana

Mark 20 juli 2015 om 10:52

Hoi Diana,

Ik heb een vraag ten aanzien van bloggen, moestuineren, die ik niet hier kan plaatsen. Is het mogelijk dat ik jou per e-mail kan contacten?

Alvast bedankt voor je reactie

Vriendelijke groet,

Mark van der Geijs

Diana 21 juli 2015 om 08:01

Ik mail je even……
Diana

Maartje 20 juli 2015 om 21:49

Hi diana,
Leuk om je site te lezen.
Ik vroeg me af of je het recept wilde delen van de krootjes in zoetzuur (zoals je beschrijft op de pagina over krootjes)?
Alvast dank, maartje

Dees 21 juli 2015 om 08:48

Hallo Diana,

Ik kook de bieten soms nog maar als we een bbq hebben leg ik de in alliminiumfolie ingepakte bieten na afloop erop.
De bbq is dan nog heet en ik hoef de oven dan niet te gebruiken.
Wel fijn als het heet weer is.
Nu begint het wat drukker te worden met het oogsten en ben volop bezig om zoveel mogelijk te bewaren in de vriezer of in potten.
Ik overweeg om een weckketel te kopen heb jij daar ervaring mee?
Nu gebruik ik er geen.
Ik kook de producten en stop ze in glazen potten (jampotten of andere grote potten)
Vorig jaar veel in zoetzuur gemaakt en ook jam, rabarbermoes en tomaten in potten gedaan.
De tomaten in parkten snijden in de pot daarop zout strooien en in de snelkookpan geweckt.
Dit waren maar 3 potten want de pan is niet zo groot.
Het was wel handig (vind ik zelf) je hoeft niets te koken voordat je het in de potten brengt en de tomaten blijven goed.
Misschien zijn er nog andere lezers die ervaring hebben met een elektrische weckketel.

Een hartelijke moestuingroet
D’s

Inge Wendrich 21 juli 2015 om 19:26

Hallo Diane,
Ik oogst op dit moment erg veel, (vooral slakken) niet normaal.
Gisteravond een half emmertje!
Ze eten al de bonenplantjes op! Maar ja….

In de kas gaat het goed, veel soorten tomaatjes, doen het goed.
Wat een leuke tip voor de krootjes, ik ga het ook proberen hoor.
Groetjes, Inge

Diana 22 juli 2015 om 07:15

Hallo Inge,

Ja, ook hier kruipen er nog zat slakken rond, stro of geen stro. Een week geleden vonden we 4 naaktslakken op één grote Tagetes-bloem. Ik wilde er eerst nog een foto van maken voor in mijn tuindagboek maar het zag er zo onsmakelijk uit dat ik daar maar vanaf heb gezien. Bovendien had ik er dan gelijk bij moeten zeggen dat na de foto de beestjes zijn geëlimineerd en dat maakt zo’n foto dan toch ook weer minder leuk.

Veel sterkte in je strijd tegen de slakken!
En ik hoop dat je de bereiding van de bietjes in de oven handig en lekker vindt!
Diana

Diana 22 juli 2015 om 07:09

Hallo D’s,

Wij leggen wel eens in alufolie verpakte courgettes in de barbecue, na ruim een half uur is het vruchtvlees helemaal zacht, als je het vel er dan afhaalt en je druppelt er goede olijfolie over en bestrooit het met zout en vers gemalen peper heb je een heerlijk smeersel voor op een stokbroodje. Ik ga het zeker ook eens meet bietjes proberen!

Helaas kan ik je niet helpen aan een mening of advies over een weckketel, ik heb er nog nooit één gehad en dus ook niet gebruikt. Maar ik hoop dat er mensen zijn die je meer kunnen vertellen over voordelen en nadelen van een elektrische weckketel!

groetjes,
Diana

Dees 22 juli 2015 om 11:31

Hallo Diana

Bij de volgende bbq ga ik het proberen met courgette.
Bedankt voor de tip
Groet D’s

petro 26 juli 2015 om 19:54

hoy Diana bedankt voor de tip gaan we zeker proberen want ik heb ook altijd veel bieten

gr petro


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!