Oogsten en eten

Ruud zegt: “De vriezer zit nog stampvol, er gaat helemaal niks uit”. Het is duidelijk dat Ruud niet kookt. Want het klopt wat hij zegt. Maar dat heeft een goede reden. We eten nog bijna elke dag uit eigen tuin.

Dus dat vertel ik hem ook: “Ruud, we hebben deze week nog sla uit eigen tuin gegeten, en een keer venkel, woensdag nasi met spitskool, paprika en worteltjes, ook een keer spaghetti van pastinaken, en een maaltijdsalade met boerenkoolchips uit de oven”.

“Oh ja”, zegt Ruud. “Dan heb ik niks gezegd”.

De vriezer zit inderdaad nog tot de nok vol, met paprikastukjes, bietjes, tuinboontjes, kapucijners, snijbonen, courgetteblokjes en noem maar op. Maar ja, vers of diepvries; dan is de keuze snel gemaakt.

Ik liet op instagram / facebook al een foto zien van de oogst van de laatste paprika’s, rijp en onrijp, bij deze ook hier nog even:

 

We gaan de planten er de komende week uit halen. Niet omdat er helemaal geen paprika’s (en trouwens ook pepers) meer in hangen, er hangen nog kleine onrijpe paprika’s in. Maar we willen de kassen leeg maken, opruimen, compost en oude stalmest erin. En de minder winterharde planten en kruiden in potten kunnen er dan in voor de overwintering. En Ruud bouwt elk jaar een stellage om alle tonkinstokken in de kas zodanig op te slaan dat ze plat maar ook droog liggen.

Elk jaar neem ik me voor om van alles voor de winter in de kas te zaaien maar dat is er ook dit jaar niet van gekomen; een combinatie van tijdgebrek, herfstzaai-moeheid, een overvolle vriezer en nog ruim voldoende buitenoogst. Bovendien vinden we het ook heel fijn om de grond in de kas even tot rust te laten komen en aan te vullen. Even genieten van kale zwarte grond. En dan begint begin januari het traditionele nieuwjaarszaaien weer 🙂 .

Voor nu oogsten we uit de tuin nog steeds venkel:

 

En nog heel veel meer: er staan nog 3 volle rijen pastinaken (vinden we ook erg lekker en wordt alleen maar lekkerdere wanneer het kouder wordt). En dit jaar voor het eerst schorseneren in een dubbele verhoogde bak, we zijn benieuwd en gaan binnenkort eens wat planten uit de grond halen om te kijken hoe de oogst is. Daarnaast staat er nog een volle rij winterpenen. En er staan nog bietjes, stengelui en sla. En vooral heel veel kool; van spitskool, boerenkool, rode kool, savooikool tot Chinese kool en palmkool.

Op deze foto zie je 2 soorten Chinese kool die we dit jaar hebben staan; de ‘gewone groene’ en de prachtige roodpaarse Scarlette F1. Die laatste is de mooiste maar de eerste (de groene) doet het wel wat beter (wat groter en dikker):

 

Toch ben ik erg tevreden, over allebei, Chinese kool doet het hier zeker niet elk jaar even goed, er zijn jaren dat ze geen ‘krop’ willen maken, of volledig opgevreten worden.

De rode Chinese kool ga ik trouwens zeker in een maaltijdsalade verwerken, alleen al voor de kleur. Als het lukt en lekker wordt laat ik het volgende week zien.

Ik heb sowieso nog heel veel recepten die ik nodig op de website moet zetten. Helaas geen tijd voor. Maar alle papiertjes met recepten-krabbels zitten in een mapje en komen ergens in de komende maanden op de website te staan. Onder andere het recept van deze heerlijke maaltijdsalade:

 

Ruud en ik zijn allebei de laatste maanden nogal ‘into’ de maaltijdsalades. Omdat er zoveel lekkers van de tuin in past, het gezond is, niet veel tijd kost om te maken, en ook nog eens caloriearm is (al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de ingrediënten, dressing, etc.). Deze salade maakte ik met allerlei soorten sla van eigen tuin, plus mosterdblad, rucola, tuinkers en andere lekkere blaadjes. Met gorgonzola, druiven (maar die moest ik kopen 🙂 ), peer (die dan weer wel uit eigen tuin), en kerriecashews.

Of deze, met ook allemaal weer saladeblaadjes uit eigen tuin, met gegrilde venkel (ja, ook uit eigen tuin), walnoten en granaatappel:

 

Nu het echt kouder (en natter) wordt en we niet meer elke dag naar de tuin kunnen krijg ik altijd weer zin en tijd om te koken. Zoals deze kweeperen, de één in siroop en de ander in zoetzuur.

 

Die recepten (beide naar recepten van Yvette van Boven) staan wel al op de website:

Dan tot slot nog wat mededelingen:

Ik ben nog erg druk met de zadenlijst bezig, ik hoop die nog steeds op 5 november te openen maar dan moet ik wel nog enorm veel doen. Ik doe mijn best maar het zou kunnen dat het 2 of 3 dagen later wordt. In ieder geval heb ik al wel de inleiding voor de zadenlijst geschreven (met uitleg over prijs, verzenden, etc.) en die kun je hier vinden: Zadenlijst

En tot slot: vergeet niet om knoflook te poten. Wij hebben dat vorige week gedaan, dit is een mooie tijd. Maar ergens in de komende 3 weken kan het ook nog hoor.

Wij kiezen uit de mooiste en gezondste bollen de grootste tenen:

 

Want grote tenen bevatten veel voedingsstoffen. Het klinkt heel logisch dat grote tenen met veel voedingsstoffen waarschijnlijk dus ook extra groeikrachtig, vorstbestendig en gezond zijn en vaak ook wat groter kunnen worden dan kleine teentjes. Wij hopen altijd op ongeveer 10 centimeter loof als de winter begint. Dan zijn de plantjes al uitgelopen en minder vatbaar voor vorst en overtollig water. Onze ervaring is dat als ze te vroeg zijn gepoot (of het nog lang warm blijft) er teveel loof is en dat loof is dan juist gevoeliger wordt voor vorst, koude oostenwind, etc..

Wij zijn blij dat ze zijn gepoot. En daarmee is er alvast een minuscuul beginnetje van het tuinjaar 2019 gemaakt 🙂

 

27 reacties op Oogsten en eten

Milly 26 oktober 2018 om 18:52

Hoi Diana,
Heel veel succes met de zadenlijst, ga binnenkort een kijkje nemen. Geniet altijd erg van je blogs en kijk regelmatig of er al n nieuwe is. Fijn ook al tips terloops, nu over de knoflook. Zou t vergeten en wordt er dus even aan herinnerd!
Groetjes!

Alex 26 oktober 2018 om 21:08

Hoi Diana,
Ik heb sinds januari een volkstuin en heb al veel van je geleerd. nu weer de knoflook die gepoot moet worden, alleen, misschien een beetje eigenwijs, heb ik de tomaten wel gediefd, maar wel door laten groeien en weing blad er af gehaald in mijn tuinkasje en nu 26 oktober haal ik nog steeds handenvol cherry tomaatjes van de planten. bijna iedereen die ik hoor halen ze het blad eraf en hebben ze in september de planten opgeruimd.

Ruud & Diana 27 oktober 2018 om 10:15

Hallo Alex,
Gefeliciteerd met je lang aanhoudende oogst van tomaatjes!!
Iedereen mag vooral tuinieren hoe hij of zij dat zelf wil, blijf dus vooral eigenwijs. Waarom jij nu nog tomaten kunt oogsten en de mensen om je heen niet kan aan verschillende factoren liggen, zoals het ras, de tijd van zaaien en ook de tijd van de eerste oogst, de gezondheid van de grond, de voeding in de grond, etc., etc.. Ik zou zeggen; vooral noteren of onthouden wat je dit jaar hebt gedaan met welk ras en aan de hand daarvan ontwikkel je dan vanzelf je eigen favoriete manier van het telen van tomaten. Zelf hebben we de planten een week of 2 tot 3 geleden al opgeruimd. Dat komt onder andere doordat ik altijd al vroeg begin, vroeg kan oogsten en de planten hier in oktober ‘op’ zijn. Zelf vinden we dat prettig, ik wil graag zoveel mogelijk tomaten zo vroeg mogelijk in het seizoen, als ik nog tijd en zin heb om heel veel soep in te vriezen en pastasaus te maken (en natuurlijk vooral ook voor de oogst van zaden 🙂 ). Ruud wil in oktober vooral graag opruimen, voor alles hier altijd de hele winter kletsnat is door onze vette klei.
Ik hoop dat je volgend jaar net zo’n mooi tuinjaar krijgt als dit jaar,
Diana

Kristina Van Damme 27 oktober 2018 om 03:01

Hallo Diana hoe bewaar jij je zaden . Ik leg ze onderaan in de koelkast . Denk je dat het een goed idee is . Ik lees met veel plezier je blogs

Ruud & Diana 27 oktober 2018 om 10:22

Hallo Kristina,
De koelkast is een prima plek (wat extra zorg voor vochtpercentage/manier van verpakken is aan te raden, bijvoorbeeld beter in papier verpakken dan in plastic). En mits de koelkast niet uitvalt want dan worden de zaden plotseling een stuk warmer en dat schijnt wel flink nadelig te zijn voor het kiemvermogen. Ik bewaar sommige peper-, paprika-, aubergine- en tomatenzaden die al wat ouder zijn ook in de koelkast. Ik verpak zo’n pakketje zaden dan voor alle zekerheid nog in een dubbele laag aluminiumfolie, om te zorgen dat de temperatuur van de zaden niet kan stijgen als er iets mis gaat met de koelkast. Maar het gros van de zaden bewaar ik op een onverwarmde slaapkamer op het noorden. Er komt geen zon, in de winter is het er slechts een graad of 12 tot 15, in de zomer hangt het natuurlijk af van het weer maar is het altijd de koelste kamer in huis. Alles in de koelkast bewaren is hier niet mogelijk (met ruim 50 tomatenrassen, 200 paprika- en peperrassen en meer dan 500 soorten eenjarigen, ik zou ruzie met Ruud krijgen want er zou geen plaats meer zijn voor zijn pilsje 🙂 .
groetjes,
Diana

Carola 28 oktober 2018 om 16:30

Hallo Kristina en Stekken,

Over het bewaren van zaden in de koelkast: in de uitzending van Gardeners World van 13 april dit jaar adviseerde Monty Don de zaden zoveel mogelijk af te sluiten van vocht en om daar silicagel bij te gebruiken. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar het valt te proberen.

Groetjes, Carola

A.m. Turpijn 27 oktober 2018 om 10:35

Courgette invriezen, lekker vind ik dat niet, wat is je geheim Diana? Lees met interesse alles wat je schrijft
Heb ook nog een lekker recept van snijbiet en tomaten: acelgas heet het
Dank voor je mooie foto’s
Anne Marie

Ruud & Diana 27 oktober 2018 om 10:42

Hallo Anne Marie,
Er is eigenlijk geen geheim, ik snijd de courgettes in blokjes en een deel rasp ik grof. Ik vries het in een flinke hand per zakje in, en dan gebruik ik het voor de courgettesoep met brie, of de courgettesoep met citroen en gerookte zalm. Maar het gaat ook door een pastasaus of door andere soepen. Ik ken geen manier om courgettes in te vriezen waarbij ze stevig blijven en je ze nog voor andere gerechten kunt gebruiken, maar ik ben er blij mee in de soepen en sauzen (omdat het bij lang genoeg stoven volledig verdwijnt en als een natuurlijk en gezond bindmiddel werkt).
Mocht je het recept van snijbiet met tomaten hier willen delen, dan heel graag!
groetjes,
Diana

Anne marie 28 oktober 2018 om 00:13

Hallo Diana
Dank voor je antwoord. Ik vroor ook altijd blokjes courgette in, maar na ontdooien vind ik de geur niet lekker. Voors soep is het nog te gebruiken, maar echt lekker? Nee.
Hier het recept van internet gehaald:
1 kg snijbiet, verschillend gekleurd blad
1 kg rijpe tomaten
1 ui
2 knoflook
olie, theelepel suiker, oregano, peper en zout
Snijd de snijbiet fijn en kook 20 minuten in wat water met zout, laat uitlekken
Snijd de tomaten in kleine stukken en bak eerst de gesneden ui en knoflook en doe daarna de tomaten erbij, laat 20 minuten sudderen
Dan suiker en oregano toevoegen, peper en zout en tenslotte de snijbiet
Goed mengen

Met rijst/pasta, vlees of vis
Groetjes
Anne Marie

Ruud & Diana 28 oktober 2018 om 08:18

Hallo Anne Marie,

Dankjewel voor het recept!!
Nog even over de courgetteblokjes: ik ontdooi ze nooit voor ik ze gebruik; ik gooi ze altijd bevroren in de kokende soep of saus. Dat doe ik trouwens ook met paprikastukjes, preireepjes, etc.
groetjes,
Diana

wil fransen 27 oktober 2018 om 13:17

Dag Diana, heb je de knoflookjes wel eens tot bloei laten komen? Je weet niet wat je ziet ,zo leuk: een grote krul in de stengel vlak onder de bloem. Er hebben zich allemaal okselknolletjes gevormd: kun je die poten en komen daar dan ook knoflookjes uit? Groet en eet vooral lekker en kleurig. Groet Wil.

Thérèse Zwaard 27 oktober 2018 om 13:53

Broedbolletjes
In de bloeiwijze van de ophioscorodon (de zgn. “krul”-hardneck-knoflook) komen wel bloemen voor maar deze vormen geen zaad. In plaats van zaad vormen ze in de bloemtop naast bloemetjes broedbolletjes. Dit zijn op zaad lijkende bolletjes, echter genetisch geheel identiek aan de moederplant. Er zijn door wetenschappers knoflooksoorten gevonden welke nog wel zaad kunnen vormen. Dit is in het Nederlandse klimaat echter moeilijk tot onmogelijk. Het duurt wel lang voor er uit een broedbolletje weer een knoflookbol gegroeid is, maar ik vind ze prachtig om te zien en ook heerlijk om te eten. Groet, Thérèse Zwaard
Mijn knoflook en info komt van http://www.eemlook.nl/knoflook-soorten

wil.fransen 27 oktober 2018 om 19:37

Leuk om te horen Therese, kan je informatie gebruiken als ik de broedbolletjes weggeef. Groet, Wil.

Ruud & Diana 28 oktober 2018 om 08:31

Hallo Thérèse,
Dank voor je antwoord!
Ik heb het zelf eens geprobeerd; de broedbolletjes in de nazomer/herfst (na de oogst) geplant (voor alle zekerheid onder glas) en er kwamen kleine knoflookplantjes uit. In de volgende zomer konden we ze oogsten maar het waren heel kleine bolletjes. Logisch want zo’n broedbolletje is maar heel klein. Maar het was leuk om eens te proberen. En nu, jaren later, zou ik kunnen bedenken dat het heel leuk zou zijn om ze dichter op elkaar in een rijtje te zaaien/planten en dan in de winter/lente het loof te knippen voor de knoflookblaadjes.
groetjes,
Diana

Carine 28 oktober 2018 om 20:42

Dag lookliefhebbers,
Ik plant de broedbolletjes elk jaar rond fruitbomen die gevoelig zijn voor ziekten waaronder bv perzik. Het eerste jaar vormt dit echter een ééntenige lookbol. Als ik me kan inhouden en ze niet als groen loof in de keuken gebruik, laat ik dit gewoon staan, het jaar nadien heb ik dan een kleine lookbol.
Ps Diana, ik kijk met spanning naar jouw zadenlijst maar neem rustig de tijd. We moeten toch wachten tot januari alvorens we beginnen te zaaien.
Groetjes
Carine p

jannie 27 oktober 2018 om 14:14

Wat een prachtige venkels!!! Ik ben jaloers

Ruud & Diana 28 oktober 2018 om 08:27

Hallo Jannie,
Ja, ze zijn dit jaar inderdaad prachtig mooi en flink van formaat.
Morgen maak ik lasagne van prei en venkel, ik ben benieuwd want voor mij ook een nieuw recept.
groetjes,
Diana

Marc 27 oktober 2018 om 16:29

Poot je je knoflook nu pas? Ik heb ze ruim een maand in de grond. Ik poot knoflook altijd eind september, soms paas begin oktober maar niet later.
Groet Marc

Ruud & Diana 28 oktober 2018 om 08:25

Hallo Marc,
Ja, en ik leg daarbij ook uit waarom. Ik heb nog even in de boeken van Velt en de Groenten- en Fruitencyclopedie gekeken en ook daarin zie ik het advies om knoflook te poten tussen begin oktober en half november. En bij voorkeur kies ik de laatste week van oktober, dat staat na zoveel jaren in mijn geheugen gebeiteld 🙂 . Maar poot ze vooral wanneer je zelf wilt, als dat voor jou en jouw tuin het beste werkt, voor onze grond en tuin en tijd en plaats is dat eind oktober.
groetjes,
Diana

Anja van Driel 28 oktober 2018 om 10:11

Hallo Diana,

Even een vraag over deknoflook. plant je die in de volle grond buiten of in de onverwarmde kas, in een pot? en welke knoflook moet je hiervoor gebruiken? En als laatste wanneer zijn de bollen dan ongeveer goed? Dan wil ik ook graag volgend jaar een tomaat neerzetten waar gegarandeerd veel smaakvolle tomaten aanzitten, die redelijk vroeg oogst geeft. En dan denk ik aan een roma tomaat. welk soort beveel jij aan? ik heb nu al een paar jaar cour de bouff staan, een mooi tomaat, maar opbrengst verschilt heel erg en het duurt heel lang. Ik wil ze aankomend jaar gebruiken voor weckcursussen, dus heb er wel wat nodig 🙂 . Ook wil ik verse kruiden neerzetten, maar kan ik die beter als plant kopen of zelf zaaien? Bedankt weer voor je mooie verhaal.
Gr Anja

Ruud & Diana 28 oktober 2018 om 11:53

Hallo Anja,

Dat zijn best veel vragen 🙂

Over je vragen m.b.t. de knoflook: we planten knoflook buiten in de volle grond, in pot kan ook. We oogsten de bollen rond juli volgend jaar. Maar dat staat allemaal uitgelegd op deze pagina, met nog veel meer tips m.b.t. soorten en rassen, voeding, etc.: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/knoflook/

Over je vraag m.b.t. kruiden: er zijn kruiden die je heel goed als plant kunt kopen (denk aan rozemarijn, tijm, oregano) omdat je er sneller van kunt oogsten dan wanneer je ze zelf zaait. Maar er zijn ook kruiden die je net zo goed, makkelijk en snel kunt zaaien (denk aan peterselie, basilicum, komkommerkruid, dragonafrikaantje, selderij, etc.).

Over je vragen m.b.t. tomaten: Coeur de Boeuf is een erg lekkere tomaat, wel meer geschikt voor onder glas dan in de volle grond. Er bestaan letterlijk duizenden rassen, welke het best geschikt is voor jou is daarom lastig te zeggen (want teel je ze buiten of onder glas, wil je een stamtomaat of een struiktomaat, in de grond of in pot, etc.). Ook nu kan ik je van harte mijn pagina over tomaten aanraden, daar vind je veel tips m.b.t. de teelt van tomaten, ook een lijstje van mijn favoriete rassen, en de link naar mijn database waar je van een paar honderd tomatenrassen in ieder geval mijn persoonlijke mening kunt vinden: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/

groetjes en veel succes met je zoektocht naar een geschikte tomaat voor jouw tuin, wensen en omstandigheden!
Diana

Gerard Deijkers 29 oktober 2018 om 13:56

Diana een korte vraag welke tomaten kan je het beste gebruiken voor tomaten soep

Ruud & Diana 30 oktober 2018 om 07:58

Hallo Gerard,
In principe kun je elke tomaat gebruiken voor tomatensoep, hier gaan ze in de zomer vaak gemengd de soep in; rond, vlees, roma, cocktail, etc..
Maar ronde tomaten en vleestomaten zijn over het algemeen de meest gebruikte tomaten voor de soep (vlezig en toch sappig en als je een goed ras hebt met een extra zoetje). Roma’s zijn minder sappig en romiger en daardoor meer geschikt voor saus.
Maar ik maak hier bij genoeg oogst soms ook wel eens soep van alleen cherrytomaten, heerlijk en bijna decadent zoet 🙂 .
groetjes,
Diana

Carine 30 oktober 2018 om 12:06

Oh, maar dit is een goed idee om kweeperen te verwerken, het recept van kweeperen zoet/zuur ga ik proberen. Ik heb persoonlijk een hekel aan het versnijden van kweeperen. Na het maken van gewone kweeperen gelei en gelei met gember ben ik het altijd beu. Maar dit recept ziet er zo goed uit.
Heb je al eens de pitten in een potje gedaan en aangevuld met eau de vie? Je zet de pitten gewoon onder het vocht en na een tijdje vormt dit een natuurlijke creme om je handen mee in te wrijven. Zalig zachte handen op een natuurlijke manier.
Groetjes carine p

Ruud & Diana 1 november 2018 om 08:56

Hallo Carine,
De kweeperen in siroop heb ik nog niet geproefd maar de kweeperen in zoetzuur zijn hier ieder geval een succes. Lekker zacht en toch nog stukjes, een mooie donker-watermeloenroze kleur, een goede zoet/zuurbalans, lekker kruidig. Wij hebben het hier gegeten bij een plankje met paté/rillette/droge worst en dat was erg lekker.
Het recept van de kweeperenpitten in eau de vie ken ik niet maar ga ik zeker onthouden, klinkt erg leuk!
groetjes,
Diana

Joren Vellekoop 31 oktober 2018 om 08:49

Hoi Ruud en Diana,

Met veel plezier volg ik deze website nu al een jaar. De informatie bij groente en fruit geeft me, samen met de groente en fruit encyclopedie, veel hulp bij het tuinieren.

Ik zou echter graag ook meer lezen over het kweken van peren. ( die zie ik nu niet in het fruitlijstje staan. – of is daar een speciale reden voor?) komt zo’n artikel misschien nog in de toekomst? Of heb je tips waar ik nog meer informatie kan vinden?

Alvast bedankt en ga vooral zo door!
(Ik kijk altijd uit naar het volgende stukje)

Groet,
Joren

Ruud & Diana 1 november 2018 om 09:03

Hallo Joren,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Nee, een pagina over peren is er (nog) niet. Uiteraard wil ik die zeker nog maken maar ik kan helaas de tijd gewoon niet vinden. Hetzelfde geldt voor een pagina over kersen, druiven en ik moet nog heel veel pagina’s over verschillende soorten kruiden schrijven. Ik hoop er komende winter tijd voor te hebben maar tegelijkertijd weet ik al dat het lastig wordt (omdat ik me heb voorgenomen om komende winter eens alle oude pagina’s (en dat zijn er een paar honderd) na te kijken, nieuwe foto’s te plaatsen en teksten te vervangen. Maar in ieder geval dank voor de tip; ik heb een lijst van alle nieuwe pagina’s die ik nog wil schrijven en daar staat de teelt van peren zeker tussen.
Ik vind de groente- en fruitencyclopedie in ieder geval wel een heel goed boek met veel informatie over de teelt van peren, ik gebruik het boek zelf ook vaak. Een ander boek of internetpagina kan ik zo snel niet noemen, maar misschien heeft iemand die dit leest nog een tip voor je.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties