Verval en nieuwe plannen

Ineens zijn ze weg. Vorige week was ik nog op de volkstuin, op een zonnige dag vlogen nog overal bijen en hommels. Vanmorgen heb ik niets anders gezien dan 1 vlieg en een verdwaalde wesp. Jammer, ik kan altijd erg genieten van alles wat zoemt.

En wat is het koud zeg, na een nacht met wat vorst aan de grond is het water in de regenton zo koud dat ik bedacht dat ik beter thuis mijn handen kon wassen.

En er storten planten in. Op de foto zie je de basilicum die de laatste koude dagen en nachten niet heeft overleefd.

 

Vroeger vond ik dat heel lelijk en zou ik er ook nooit een foto van maken. Maar tegenwoordig (het zal de leeftijd zijn) kan ik er de schoonheid wel van inzien. En ik zie ook de logica en het contrast, achter de dode basilicum staan nog snijbietplanten. En die kunnen meer kou verdragen en staan er nog fris en heldergroen bij.

Eigenlijk ziet de hele bak waar deze planten in staan er nog best leuk uit. Voor november dan. Ik heb afgelopen voorjaar een aantal hoofdstukken over de mooie moestuin geschreven en dit was dit jaar mijn mooie moestuinbak. En we hebben er van genoten (er vaak naar gekeken en er genoeg uit gegeten). Wellicht ter inspiratie voor het volgende tuinjaar leuk om te lezen: Een mooie moestuin beginnen

 

In de bak staan nog afrikaantjes, snijbiet, goudbloemen, doorgeschoten rucola, en dus de ingestorte basilicum, maar ook nog wat bleekselderij, en palmkool waar we gisteren nog van hebben geoogst. Alles wat nog wat kleur in de tuin brengt mag blijven staan. Maar verder is in de tuin het opruimen begonnen. Er zijn al wat bakken en vakken leeg, en de eerste dahlia’s zijn gerooid en liggen in de kas te drogen voor ze naar zolder mogen.

Ik ben zelf niet vaak naar de tuin geweest, te druk met de zaden en de zadenlijst. Maar Ruud  gaat best snel, de restanten van pompoenen en courgettes zijn weg, 2 verhoogde bakken zijn al schoon en leeg en vervolgens gevuld met compost. De 3 kassen zijn leeg en opgeruimd. We gaan richting ‘winterklaar’, wat het dan ook moge betekenen. Want niet alleen de mooie moestuinbak blijft zo lang mogelijk staan, hetzelfde geldt voor de bak met winterkolen. En er staan ook nog rijen met lenteui, bietjes, winterpenen en 3 grote rijen pastinaken. Die kunnen we allemaal nog oogsten in de komende weken/maanden.

Het koolvak heb ik dit jaar, geheel tegen Ruud’s voorliefde voor nette rijtjes van dezelfde planten in, in willekeurige (en willekleurige) volgorde vol gezet met koolsoorten; van groene en paarsrode Chinese kool tot paarse boerenkool, geelgroene spitskool en paarse spitskool tot blauwgroene savooikool en witte koolrabi. We oogsten er volop van. En er is weinig tot geen witte vlieg. Door de droogte in de afgelopen weken/maanden? Of toch omdat alle soorten en kleuren zo door elkaar staan dat de witte vliegjes in de war raken en naar de tuin van de buurman vliegen? Ik durf het niet te zeggen, maar we zijn er wel blij mee.

Tot slot nog even de mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven over ons leukste en lekkerste najaarssucces van 2018: de herfst- en wintersaladebak:

 

Het is een bak vol met saladeblaadjes waar we al een paar weken uit oogsten. Deze foto maakte ik vandaag; ondanks de koude nachten staan de plantjes er nog fris en vrolijk bij. En we kunnen er hopelijk nog lang uit oogsten. Ik laat hier zien hoe de bak er sinds begin september uitziet en welke soorten erin staan: De herfst- en winter saladebak

En dan voor de laatste keer nog even iets over de zadenlijst. Ik heb nog een drukke anderhalve dag voor de boeg maar dan hoop ik zondag (4 november) aan het einde van de middag de zadenlijst op de website te zetten. En voor het eerst via een winkeltje, ik hoop en denk dat het heel veel tijd en werk scheelt. Maar heb een beetje geduld met me als ik het niet gelijk helemaal goed doe, ik moet het ook nog een beetje leren.

Edit zondagmiddag 16.30 uur; zojuist de webwinkel geopend: Winkel(en je kunt die ook vooraan in de menubalk vinden). Als ik iets daarover te melden heb (en dat heb ik uiteraard) kun je dat op deze pagina vinden: Zadenlijst – nieuws

En daarna? Na de komende 2 drukke weken (gok ik) ga ik tijd krijgen. Om zelf op zoek te gaan naar zaden. Ik heb al een wensenlijstje gemaakt, met soorten die ik ergens in het afgelopen jaar voorbij zag komen (op websites, in tijdschriften, op tv, etc.) en die ik héél graag wil hebben (zoals een roze met groene Zinnia, en een wit met roze snijbiet, en zo nog wat groenten, bloemen en kruiden in bijzondere kleuren en/of vormen).

En er komt dan tijd voor de website. Want het wordt tijd voor vernieuwingen. En dus ben ik van plan om een lijst te maken van alle pagina’s die schreef (en dat zijn er een paar honderd) en die stuk voor stuk na te kijken, teksten aan te passen waar nodig, nieuwe en grotere foto’s te plaatsen, etc., etc.. En dat wordt dus een hels karwei. Dat geeft niet, ik heb daar veel zin want het wordt veel beter en mooier, maar het kost ook heel veel tijd. En dat betekent dat ik minder tijd heb voor blogs maar hier hopelijk elke week kan melden welke pagina of pagina’s er zijn aangepast.

Oh ja, en ik moet ergens tussendoor ook aan een planning voor 2019 beginnen 🙂 .

Tot slot nog 1 foto. Want ik ben niet zo’n goede fotograaf maar als je maar genoeg foto’s maakt zit er uiteindelijk altijd wel iets tussen wat dan toch best mooi is. Lang leve de digitale camera 🙂 . Op de foto zie je paarse boerenkool achter bietjes in verschillende kleuren, en op de achtergrond een stukje van de kas.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Onze boerenkool heeft ook bijna geen witte vlieg, ongekend! En mijn boerenkolen staan gewoon bij elkaar, dus zal het wel de droogte zijn geweest….
Oogst jij nog bieten en peen van het land? Ik sta altijd in dubio of en wanneer ik ze in de kelder in het zand moet doen. Het staat er nu nog aardig bij, maar een keer word het toch minder…..

Dirkje

Ik doe mijn wortel al een aantal jaren opkuilen.
Dat gaat zo goed

Edda

Op ons moestuin complex I. Zeist hebben we allemaal nog nooit zo veel witte vlieg gehad. Zelfs op de spuiten. Ook zitten de spruiten vol met luis.
We dachten dat dat ook kwam door het warme weer.

Esther

Hallo Diana,

Leuk . Ik ben zó benieuwd naar de zadenlijst. Oh, misschien morgen (= vanmiddag) al.
En bij mezelf had ik al zo bedacht dat het webwinkeltje je wellicht zo veel verlichting brengt, dat je misschien nog lang niet aan je laatste zadenlijst toe bent. 🙂 Zou toch zonde zijn, als je net een winkeltje hebt.
Ik heb vandaag besloten een aantal paprika’s en pepers proberen te overwinteren. Ze hebben nog vruchten en maken zelfs nog bloemetjes. En dat allemaal buiten. Maar dat komt natuurlijk door ons super jaar (voor tuiniers zonder kas).
Ik heb natuurlijk ook gelezen over je idee om een boek te schrijven, maar ook niet. Inmiddels ook begrepen dat het geen app wordt, maar toch heb ik het idee dat het te maken heeft met je nieuwe website beheerder. Ik denk dat het iets met zoeken en vinden te maken heeft. Dat je alle informatie bij elkaar vindt. Ja, alles staat op je website, maar soms is het best lastig om iets terug te vinden terwijl je weet dat je het gelezen hebt. Vandaar mijn idee. Maar ik laat me verrassen :-).
Hartelijke groet, Esther

Maartje

Hoi,

Ik ga dit jaar ook weer overwinteren.
Bij mij staan de pepers in een lichte slaapkamer zonder verwarming.
Nadeel is wel dat je snel luizen in de planten hebt, dus wel 1x/week nakijken en behandelen indien nodig.
Ze laten op een gegeven moment al hun blaadjes vallen, maar ze lopen in het voorjaar gewoon weer uit!! (Maar dan ben je wel van die luizenplagen af).
Nu nog kiezen welke soorten ik laat overwinteren, das misschien nog het moeilijkste…

Mayra

Wat een goed idee van die saladebak!

Adrie Nieuwenhuijsen

Hi. Misschien een rare vraag hoe maak je een dubbel verhoogde bak? Staat de bak op bv tegels? En welk hout kun je het best gebruiken?

patrick

Bij ons, in West Vlaanderen (België) wemelt het van de witte vliegen. Onze kolen staan nochtans ook door elkaar op 1 bed : spruitkool, krulkool, koolrabi. Na de nachtvorst van enkele dagen terug is de ‘plaag’ voorbij. Zo zie je maar …. de natuur ….

Celine

Woow geen witte vlieg!
Dat is bijzonder zeg..

Ik heb ze nog nooit gehad maar dit jaar kom ik er maar niet vanaf en ik heb niet eens kolen staan! Wel grappig ik gaf de hitte hier maar de schuld van.

Cederique

Blij dat ik een comment kan achterlaten. Ik wil je bedanken voor al het werk dat je steekt in je blog posts. Hoedje af!

Janneke

Mooi winkeltje!

Janneke.

Ria

Diana, geweldig wat een mooie webwinkel. Ik denk dat je er zelf ook heel blij mee bent, want dit scheelt je natuurlijk heel wat werk. Ik kan je vertellen dat het bestellen erg makkelijk ging, het verliep allemaal vlekkeloos.

Groetjes,
Ria

Anoniem

Ik heb net een bestelling gedaan…Heel leuk!

Atie

Zojuist heerlijk gewinkeld en langs de kassa geweest.
Heel prettig en overzichtelijk, erg gebruiksvriendelijk. Ik kan me voorstellen dat het voor jou ook heel fijn is zo. Een stuk minder hektiek.
Dankje wel voor de lijst, ik heb grote hoop dat dit nu zo soepel zal verlopen dat je door blijft gaan

Ineke

Oh wat was dat weer leuk shoppen! Leuke zaden en heel makkelijk te bestellen. Wel weer de neiging om veel te veel te willen haha. Ik denk wel dat het een kwartiertje geleden topdrukte was want toen kreeg ik af en toe een error. Gelukkig had ik toen al bijna mijn bestelling rond en was ik alleen nog even aan het checken of ik echt alles had.
Dank je wel alvast en nog een fijne avond!

Anoniem

Oh wat was dat weer leuk shoppen! Leuke zaden en heel makkelijk te bestellen. Wel weer de neiging om veel te veel te willen haha. Ik denk wel dat het een kwartiertje geleden topdrukte was want toen kreeg ik af en toe een error. Gelukkig had ik toen al bijna mijn bestelling rond en was ik alleen nog even aan het checken of ik echt alles had.
Dank je wel alvast en nog een fijne avond!

Anoniem

Sorry, er ging blijkbaar iets verkeerd, nu staat ie er dubbel…

Carola

Hallo Diana,
Gefeliciteerd met je winkel! Ik heb meteen bloemetjes besteld en ik zag dat ik op deze openingsdag al bestelnummer 143 heb. Poe hee! Ik hoop dat de winkel je de rust geeft die je nodig hebt. In ieder geval heel erg bedankt voor alles wat je ons al gaf op deze site. En daar komt dit sympathieke winkeltje met schandalig lage prijzen nog bij. Dank dank dank,
Carola

Annelies

Wat een overzichtelijke webwinkel Diana, leuk! Het liep meteen storm want ik kreeg een paar keer een errormelding en de boel zat helemaal vast. We zijn natuurlijk allemaal massaal bij je aan het winkelen 🙂
Hopelijk wordt het voor jou wat rustiger nu. Alvast bedankt en veel succes met je winkeltje.
Groetjes, Annelies

Inge

Dank Diana en Ruud,
Leuk en fijn en overzichtelijk dit winkeltje. Ik ga blij zijn met mijn aankopen!
Dit jaar had ik een heuse moestuin gehuurd en heb er zoveel plezier aan beleefd. Niet alles lukte…toch eet ik al maanden uit de tuin en nog steeds. Er is het één en ander naar de voedselbank gegaan…er staan steeds bloemen in huis…weinig ziektes en plagen. Beginnersgeluk misschien…ik heb de smaak te pakken, dat wel.
Met dank aan je enthousiasme en je leuke blog en voor de zaden die ik eerder bij je bestelde.
Vriendelijke groet,
Inge

Anoniem

Hallo Diana,

Ik heb net een bestelling gedaan en deze verliep vlekkeloos.
Alles ziet er overzichtelijk uit. Heel mooi zo.

Groetjes,
Anneke

Bianca

Hallo Diana,

Wat een fijn winkeltje heb je. Heerlijk om doorheen te klikken, lastig om niet meer te bestellen dan dat ik kwijt kan in mijn tuin. Dankjewel voor alle tijd en energie die je er in steekt!

Groetjes,
Bianca

Martine

Leuk gedaan het winkeltje en super eenvoudig om te bestellen Diana ! Bedankt voor al je moeite !!! PS: met verbazing zag ik dat de Rebel Yell nog voorradig was… 🙂

Groetjes
Martine

Wijnie

Hoi Diana en medemoestuinders,

allereerst een heel groot compliment Diana, wat heb jij een mooie website met enorm veel bruikbare informatie! Ik heb jou website (helaas!!) pas dit voorjaar ontdekt, met al een paar tuinjaren achter de rug, waarbij van alles mis ging, en ik niet snapte waarom. Met de tips van jouw website gaat het al veel beter! Dankjewel voor alle tijd die je er in steekt.
Ik ben er ook blij mee dat je dit jaar toch een zadenlijst hebt, hoewel je begin dit jaar zei er mee te willen stoppen. Ik heb net een bestelling gedaan.
Diana, zou je mij een persoonlijk berichtje kunnen sturen, zodat ik je mailadres krijg? Ik heb nog een paar recepten, die je van mij gerust op je website mag plaatsen.
Heeft er verder iemand wat bolletjes oerprei over, die ik over mag kopen?

Groetjes Wijnie

Esther

Ha Diana,
Toch ook hier nog even mijn complimenten. Voor jou, maar ook voor August. Het is werkelijk geweldig om zo te bestellen, en ik denk dat het je wel heel wat werk bespaart. Voor ons is het ook heel makkelijk.
Hartelijke groet, Esther
PS. Ik heb net geteld, en bijna 1/3 van je producten is al uitverkocht. 🙂

Gerrie

Hoi Diana,
Even een vraagje over knoflook zetten, ik wil dit morgen gaan doen en heb een paar gedroogde bollen maar ook een paar verse kan ik die laatste ook zetten?
Trouwens winkel ziet er heel leuk uit alleen sommige bloemen te snel uitverkocht.
Groetjes Gerrie

Milly

Hey Diana, ook ik vind je winkeltje geweldig! Wat mooi opgezet, makkelijk in gebruik en duidelijk met voorraden.. Begrijp dat je t druk hebt, mijn bestelling was in de 400!! Veel succes met alles verzenden, wat n werk verzet je voor je ons! Eerst de zaden oogsten, schoonmaken en verpakken, dan nu alles weer op de post! Heel erg bedankt daarvoor! Ben helemaal blij met mn bestelling en verkneuter me nu alweer op t nieuwe seizoen, echt zijn in en nieuwe zaden proberen..
He, ben jij trouwens weer helemaal opgeknapt na alle pijn? Ik hoop t van harte hoor!
Lieve groet Milly

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties