Oogsten en strippen

Maandag begint de herfst, de zomer is weer voorbij gevlogen. Sterker nog, het voelt nog steeds als zomer, het lekkere weer helpt daar natuurlijk wel bij. En de tuin staat ook nog vol.

Echt heel vol:

 

Dat betekent dat we ook nog volop oogsten. Sommige soorten oogsten we voor het eerst (palmkool en winterrammenas) en sommige soorten voor het laatst (sperziebonen en krulandijvie).

Voor de herfst- en winterkas hebben we flink wat tomatenplanten, paprika’s, pepers, etc. weg moeten halen. Er is nog één klein groepje planten dat aan één kant van één kas staat:

 

Ik behandel ze hetzelfde als de paprika’s en pepers; ik verwijder vrijwel alle bladeren en ik geef nauwelijks water. Zo zouden de tomaten nog wel enkele weken aan de planten kunnen blijven hangen.

Je ziet achterin al een flink aantal stokken staan, het opslaan van alle spullen zal nog wel een probleem worden. Dat komt omdat ruim 2 kassen in beslag zijn genomen voor de herfst- en winterkas. En die zijn klaar!! Tjonge, wat hebben we een boel gezaaid en uitgeplant!

In kas 3 zijn de enige planten die er nog staan de paprika´s Morgenrot en Midnight Dreams. En 2 komkommerplanten. Die komkommers geven ondertussen wel aan dat ze aan het einde van hun latijn zijn. We hebben er enorm veel komkommers van geoogst, bij elkaar zeker meer 100. En nu worden ze oud en moe en krijgen ze meeldauw. Ik heb overwogen om ze eruit te halen.

 

Maar terwijl ik de laatste vruchten plukte bedacht ik dat ik, net als een paar jaar geleden, wel weer eens wilde kijken hoe lang ik de planten nog kan houden en ze nog vruchten kunnen geven. En dus heb ik ook deze planten ‘gestript’. Niet zo hevig als de paprika- en tomatenplanten hoor, het komt erop neer dat ik vanaf nu consequent eens per week alle bladeren weg ga knippen die lelijk, dood en/of aangetast door meeldauw zijn.

 

Het ziet er een beetje rommelig uit, maar mooi doet er nu niet meer toe.

Als je dichterbij kijkt……

 

…….zie je niet alleen nog wat groeiende komkommers, maar ook zo links en rechts bloempjes met vruchtbeginsels. Alles bij elkaar bloeien er in deze 2 planten nog wel een stuk of 25 bloempjes, dat zijn 25 potentiële komkommers, daar moet ik mijn best toch nog even voor doen.

In mijn vorige blog heb ik al opgenoemd welke soorten er in deze kas in rijtjes zijn gezaaid. En ik liet daar ook een foto zien. Ondertussen is er al heel veel gekiemd, met dank aan de warmte van de grond.

Vorige week:

 

Nu:

 

In één week zijn de bieten- en rucolazaailingen gegroeid, en zijn pluksla, spinazie, radijs en veldsla gekiemd. Tegelijkertijd zijn we ons eerste tegenstander tegengekomen: door het losmaken van de grond en het regelmatig water geven heeft een mol het idee opgevat om van de kas een groeve te maken. Daardoor lijkt het rommelig, kiemen de zaden onregelmatig en moeten we de grond regelmatig aantrappen. We hopen maar dat de mol zo vaak zijn hoofd stoot tegen middenpad of kasfundering dat hij zijn graafproject ergens anders voortzet.

In kas 2 zijn geen rijtjes, daar hebben we allerlei voorgezaaide soorten door elkaar geplant, van bietjes en allerlei soorten kool tot snijbiet, wintersla en andijvie. Ik heb nog wat plantjes peterselie en selderij gekocht (want de zaden die ik vorige maand zaaide wilden niet kiemen), en een tray viooltjes. En hier staan ook voorgezaaide Oost-Indische kersplanten, mooi en eetbaar, ik hoop dat ze nog willen gaan bloeien en ze mogen ook nog ranken maken en ´bevallig´ tussen de groenten door slingeren.

 

Ruud vindt het niks. De rijtjes in kas 3 vindt hij prima maar deze kakofonie van planten is hem te rommelig, hij noemt het ‘een onhandig en ongeorganiseerd zooitje’. Ik zeg: “Ik ga hier ook niet oogsten, ik ga foerageren”. Ruud schiet in de lach en laat mij m’n gang maar gaan.

 

In ruil voor mijn wirwar-winterkas heb ik Ruud officieel toestemming gegeven om buiten op te gaan ruimen. En dat betekent dat hij heerlijk, vak voor vak, kan gaan opruimen, terug knippen, wieden, planten eruit kan halen, etc.. Uiteraard loop ik eerst even met hem mee en wijs in elk vak op de planten die nog moeten blijven staan. Want als Ruud eenmaal last van opruimwoede krijgt kan hij, als ik er geen toezicht op houd, een compleet lege tuin achterlaten.

Het betekent, hoe dan ook, dat het eind van het tuinseizoen heel voorzichtig in beeld komt. De compostbak wordt langzaam gevuld met bonenloof, doorgeschoten slaplanten, uitgebloeide Dahliabloemen, uit de kluiten gewassen courgettes van 3 kilo, afgesneden andijviestronken, bietenblad, etc.. De tuin gaat er ook naar geuren; zo’n vaag muffig, composterend en soms zelfs bijna gistend geurtje. Niet vies, wel herfstig.

Ik heb ook op de website van Pokon weer een blog geschreven, over de betekenis van weeuwenteelt en welke soorten er geschikt voor zijn: weeuwenteelt / overwinteringsteelt

Tot slot nog een foto. eentje die ik zelf erg mooi vind, maar ik hou dan ook van de kleurencombinatie van roze met oranje 🙂 . Het zijn de oranje bloemen van Tithonia rotundifolia en de roze bloemen van Polygonum oriëntale (Kiss-me-over-the-garden-gate).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin

Wat mooi, de polygonum oriëntale. Ook ik geniet heel erg van deze bijzondere bloeier. Begin dit jaar heb ik er 30 gezaaid, ongeveer net zo veel als dat jaar daarvoor. Toen kwam er ondanks alle goede zorgen niets op, en ja ik heb alle informatie ‘hier’ goed gelezen en ook dat je nogmaals ging zaaien om te laten weten en zelf te ervaren dat het echt wel kan lukken heb ik met grote belangstelling gevolgd. (hoe gaat het trouwens met de gember en het citroengras?)
Gewoon nog een keer proberen dan maar, royaal gezaaid om zoveel mogelijk kans te hebben op polygonumzaailingen. Maanden later niks te zien .. en net dat ik overwoog om de boel dan maar leeg te kieperen (eigenlijk had ik dat al gedaan met een paar verpieterde potjes met die verguisde polygonumzaadjes in een hoek van de kas) zag ik in het late voorjaar een minisprietje! Een rood spruitje! Het sprietje werd vertroeteld (niet te veel maar kreeg wel een ereplaats natuurlijk) en o wonder ik heb zowaar een 1! kiss-me-over-the-garden-gate die een weliswaar beetje ondermaats is gebleven maar heel stoer en standvastig in de tuin is komen staan om prachtig te gaan bloeien. Ik hoop dat er volgend jaar veel en veel meer vanzelf zal opkomen uit zaad wat straks op de grond valt want uit zaad opkweken is best lastig. Blijkt. Of het ligt aan mij natuurlijk. Ik ben heel blij dat ik niet heb opgegeven want deze mooie bloeier is de moeite om op te kweken zeker waard. Dat wou ik even laten weten 🙂

Stella

Hallo Diana
Ik wil dat ook eens proberen volgend jaar in de serre, heb jij deze gezaaid zelf ? Er staat stek ,hoe geraak je aan een stek ?
Grts Stella

Ria

Stella, je kunt alles hierover vinden op deze website bovenaan (kruiden).

Ria

Stella

Dank je voor de goede en duidelijke uitleg had ze vroeger wel eens gezaaid maar ze bleven wat ondermaats ,wist niet dat het zo ook kon.

Piet Bevers

Goede middag Diana,
Ik zag het voorzagen van winterwortelen,Kan dat ook in potten van 9x9cm?
Ik zaai dan in iedere pot bv 6 wortelzaden die ik in het voorjaar mei uitplant in de vollen
grond.

Ria

Hallo Piet,

Wortels worden ter plaatse gezaaid omdat ze niet te verplanten zijn vanwege de penwortel. Maar het is natuurlijk altijd te proberen, maar dan zou ik er zeker geen 6 bij elkaar zaaien. Een exemplaar per P9 potje en dan de hele kluit in de volle grond planten.

Ria

katrien

In de Action verkopen ze in het voorjaar van die zaaisetjes met oa Parijse wortels en die gaan supergoed om uit te planten, dus heb het ook eens geprobeerd met “gewone” wortelen om die uit te planten en bij mij lukt dat prima.

Ria

Katrien, dat klopt, Parijse wortels zijn ronde worteltjes. Dat het je gelukt is om ook de gewone lange wortels te verplanten ligt misschien ook aan de grondsoort. Op zandgrond zal dat beter gaan dan op kleigrond.

Ria

Carine p

Dag Diana,
Hier is vandaag ineens herfst in trede, eindelijk wat regen, het eerste sinds ongeveer 3 maanden. Blij dat de zon even wat minder schijnt. Goed wat regen nu, betekent binnenkort lekkere champignons. Echt herfst…
Alle geluk alle rijpe tomaten gisteren geplukt en netjes in tomatensaus versie2 verwerkt. Dit is echt een superlekkere saus van jou, ook de chilisaus is een succes.
De polygonum oriental had ik hier uitgeplant, maar door de droogte en hitte amper 30 cm hoog. Eéntje had zich ergens vanzelf uitgezaaid en is toch wel een meter gegroeid. Hopelijk volgend jaar wat minder warm en droog, zodat ze beter groeien.
De diepvriezers….. ajajaj waarom zitten die ook altijd zo vol. Ik heb er eentje weggedaan (te oud, verbruikt teveel en een mens moet minderen), maar nu krijg ik mijn ratatouille niet meer weg. Ik vind het een moeilijke opdracht, en wetende dat ik heel de winter tot april wintergroenten kan oogsten. Alle geluk dat de 2 honden dagelijjs hun portie groenten eten:-) . Vele groetjes en tuinplezier, carine

Pieter Boer

goedenmiddag: vraag
kun je ook stoofperen in de ontsapper ontsappen.
of moet dat toch gekookt worden?
bedankt alvast

met vriendelijke groet

Rob Benning

Goedemiddag Diana,

Ik begrijp uit jou blog dat je meer dan 100 komkommers heb geoogst van 2 planten.
Nu heb/had ik ook 2 planten staan in de kas, (1 gekocht , geënt en 1 zelf opgekweekt, de euphoria f1). Mijn oogst ongeveer 10 komkommers. Wat doe ik fout….>

Rob Benning

Dag Diana,

De Euphoria heb ik op 7 apr gezaaid, standplaats binnen voor het raam op het zuiden.
Op 22 apr verspeend in een grotere pot en op 17 mei in de kas gepland in de volle grond . Naast de plant een bloempot ingegraven voor water geven. De plant groeide gestaag en op 12 juli de 1e komkommer geoogst. Als bemesting gebruikte ik “DCM organische meststof voor Serre en kas”. ( gestrooid voor het planten), daarnaast in het seizoen regelmatige vloeibare mest voor tomaten. Water geef ik om de 2 á 3 dgn en bij erge hitte elke dag. Kas is afgeschermd met doek tegen vel zonlicht. De planten krijgen wel bloemen met vruchtbeginsels, maar er vallen wel veel af. Aan het van het seizoen wel veel meeldauw. Ik hoop dat je met deze informatie iets kunt. Kan het misschien ook liggen aan de vochtigheid in de kas? Naast de komkommer staat in de kas Aubergine en tomaat en paprika. De tomaten doen het prima, maar net als de komkommer valt de paprika ook tegen.met vriendelijke groet, Rob

Rob Benning

Diana,

Dank voor je uitgebreide reactie. Ik zal een aantal tips volgend jaar gaan toepassen en dan laat ik het weten

Groet,
Rob

Wijnie

Hoi Rob en Diana,

Als ik de foto’s van jou bekijk Diana, lijkt het alsof jij snackkomkommers hebt ipv ‘gewone ‘ komkommers. Nu heb ik het idee dat snackkomkommers meer en kleinere vruchten geven dan de gewone. Misschien dat de komkommers van Rob dus sowieso geen 50 vruchten per plant gaan geven?
Groet Wijnie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties