Paars

Nog steeds heel druk in de tuin. Want alles komt nu tegelijkertijd; ik ben nog druk aan het zaaien (weer nieuwe sla en krulandijvie, maar ook nog wat stambonen en sojabonen, wat Tropaeolum, nog wat gele bietjes, Melothria, Nieuw-Zeelandse spinazie, etc.). Maar tegelijkertijd groeit het onkruid als een gek en moeten we wieden. En we kunnen al zo links en rechts oogsten (sla, andijvie, rabarber, rucola, mosterdblad, etc.). En we moeten verzorgen (aalbessenstruiken snoeien, het aardbeienveldje afdekken met netten tegen vogelvraat, stokken voor de bonen zetten, tomaten dieven, preizaailingen uitplanten).

Sla Red TriangleToen ik gisteren foto’s maakte viel het me op dat daar veel paars tussen zat. Ik hou denk ik erg van paars, zowel in de tuin als op mijn bord. In de tuin vind ik paars mooi met contrasterende kleuren (bijvoorbeeld felrood, of warm geel). En er bestaan natuurlijk best veel soorten paars (van violetpaars, lilapaars, paarsroze, donker auberginepaars, etc., etc.). En dus op deze pagina wat foto’s van paars in onze tuin….

Op de eerste foto zie je de sla Red Triangle. Voor zover ik weet één van de allerdonkerste slarassen. De sla maakt geen krop, het blad is tongvormig. En dus heel donker roodpaars. Jammer dat ik nog geen gele tomaatjes uit de kas kan oogsten, want dat zou wel een mooie salade maken.

Op de volgende foto zie je zaailingen van een basilicum met lange naam; Basilicum a Foglie di Lattuga Voioletta (wat volgens mij gewoon betekent dat ze paars slabladig blad heeft :-)). Maar erg mooi, als de planten groeien wordt het blad zeer groot en een paar met groen gevlekt blad

Basilicum zaailingen aFdLV

Hier kun je trouwens nog een foto zien van volwassen planten, want ik had deze Basilicum vorig jaar ook (en nu dus weer; voor de mooie kleuren, de flinke groeikracht en dus meer dan prima opbrengst van grote bladeren met een prima basilicumsmaak).

Grappig dat de kiemblaadjes nog groen zijn en de eerste 2 echte blaadjes nog helemaal paars. Alleen de bij linkse zaailing zie je al wat van het gevlekte paars-groen op het blad.

Op de volgende foto paarse tuinmelde:

Paarse melde

Paarse melde is zowel rauw als gestoofd te eten (de jonge blaadjes rauw en de wat grotere blaadjes gestoofd/gekookt), het heeft een bijna boterzachte smaak en structuur. En het groeit zo gemakkelijk. Ik heb deze planten niet eens gezaaid, elk jaar verschijnen er wel weer een aantal zaailingen in de tuin, zo makkelijk te herkennen, makkelijk te verplanten (de jonge zaailingen dan, natuurlijk geen grote planten). Groeien makkelijk, geven een goede opbrengst, ze zijn lekker, ze zijn mooi….wat wil een mens nog meer.

Op de volgende foto een bloempje van de aardappel Bleue d’Artois. Niet alle aardappelen bloeien hoor. Maar meer dan de helft van de rassen bloeit in ieder geval wel. Sommige rassen met witte bloempjes, sommige rassen met lilapaarse bloempjes. En de Bleue d’Artois is een paarse aardappel, middelvroeg, beetje kruimig, wat ons betreft zowel in gezondheid en opbrengst en smaak beter dan de bekende Vitelotte Noir (die hier altijd heel laat is, gevoelig voor Phytophthora en een matige opbrengst geeft).

Aardappel Bleue dArtois bloemHet bloeien zegt trouwens verder niets (behalve dan dat de planten zich goed voelen), maar het geeft niet aan wanneer de aardappelen geoogst kunnen worden. Mooi is het wel, een veld vol bloeiende aardappelen.

Nog meer paars, in dit geval ook weer van blad. Dit is het zeer donkerpaarse blad van de peper Pimienta da Neyde.

Peper Pimienta da Neyde blad

Ze is nog maar klein, als chinense-peper heeft ze hier meer warmte en meer tijd nodig. Maar een erg mooie peper, dit is de 3e keer dat ik haar teel. In de vorige 2 jaren werden de planten uiteindelijk zo’n 80 centimeter groot, met zeer donkerpaars blad (bijna auberginepaars). De bloempjes zijn klein en wit met een lilapaars sterretje erin. En de pepers zijn bijna zwart en verkleuren bij het rijpen naar auberginepaars. En zeer heet, en een kruidige smaak. Dus ook weer mooi en lekker :-).

Op de laatste foto nog een bloem, ook paars, alleen dan meer roodpaars. Het is de bloem van de peul Riesen Zuckererbse.

Peul Riesen Zuckererbse

Bijna alle peultjes hebben witte bloempjes (ook mooi, zeker in combinatie met het zacht grijsgroene blad). Maar er zijn wat rassen die dit soort violetpaars met roodpaarse bloempjes hebben (zoals de peul Golden Sweet, de Carouby de Maussane, en dus ook deze Riesen Zuckererbse).

Dit is de eerste keer dat ik dit ras teel, de planten zijn groeikrachtig en al zo’n 140 centimeter hoog. Als het goed is geven de bloempjes reuzenpeultjes (dus wat dat betreft lijkt ze wel op de Carouby de Maussane). Ik ben benieuwd!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cecile

Hallo Diana,

Aalbessen snoeien? Mag ik vragen hoe dat zit? Moet je niet wachten tot na de oogst? Is dat misschien de reden dat ik zo weinig bessen heb?

Corrie

Hallo Diana, ik heb een vraag over mieren (veel mieren)die zitten bij het hart van de artisjok en van de aardbeien. Ze werken de grond helemaal omhoog rond het hart van de planten. Kan dit kwaad ?! Groetjes Corrie Nieuwenhuizen

Mark en Marion

Hey Diana, heb jij toevallig ervaring met het mozaikvirus in je framboosstruik? Wij vermoeden dat dat ook het geval kan zijn bij onze frambozen omdat er gelige vlekken op de bladeren verschijnen.

Mark en Marion

Hey Diana,

We zijn er al achter. Niet echt iets om zorgen over te maken. Bijna alle volkstuinders hebben het virus in hun struik zitten en het geeft niet echt grote problemen. Pas als de vruchtzetting en de groei stagneert moeten de struiken vernietigd worden lazen we. En dat kan jaren duren.

robert

Wat een prachtige tuin heb je! Ik woon sinds kort op mijn eigen heb beschikking tot een grote tuin met moestuin gedeelte! Ik heb nu tepelfruit geplant(sier niet om te eten is giftig) als je ooit zaden wilt wil ik best wel ruilen! Gr robert

Jerry

Wat een mooi blad heeft Pimienta da Neyde. Je blog is echt heel duidelijk, goede beschrijving en mooi lettertype. Veel succes te komende drukke tijd ook!

sini dietvorst

hallo Diana
zie voor het eerst deze site.
ik heb ook een vraag, en misschien dat j het antwoord weet, of iemand anders.
ik heb altijd heel goed andijvie kunnen verbouwen, maar dit jaar zitten de wortels rondom vol met mieren en de planten gaan dood.
is daarvoor een bestrijding??
groet
sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties