Te laat

Ik beloofde vorige week al om een blog over neusrot te schrijven. Omdat ik daar elk jaar wel vragen over krijg, en dit jaar nog wat vaker. En ik wil dat graag goed doen, zoveel mogelijk relevante informatie verzamelen, wat dingen dubbel checken, etc. En dat kost tijd.

Ik was daarom donderdagavond al aan dat blog begonnen. Maar er zijn van die dagen…… Mijn horloge stond bijvoorbeeld om 04.05 uur vannacht stil. Toch vrijdagochtend maar even naar de juwelier. Daar bleek ik 12 mensen voor me te hebben (en dat is qua wachttijd een ander verhaal dan 12 mensen voor je bij de bakker).

En tuinvriendin Laura appte me, of ik zin had om met haar mee te gaan naar het tuincentrum. Nou vind ik een blog schrijven leuk, maar in de koopjeshoek speuren naar leuke planten wint!! En dus liepen we op het warmst van de dag met wat zakken potgrond en vooral leuke planten te sjouwen. Toen we naar binnen gingen zei ik nog tegen Laura dat ik echt geen kuipplanten meer wil, ik moet juist minderen met planten in potten die de hele zomer water nodig hebben en die ik in de herfst naar zolder moet sjouwen en in het voorjaar weer naar beneden. Dus….. wat was de eerste plant die ik zag en per direct in mijn wagentje deponeerde? Voor nog geen 5 euro een Calliandra surinamensis (en ja, surinamensis betekent inderdaad afkomstig uit Suriname, ver verwijderd van nachtvorst en natte klei). Voor in een pot dus. Die in de herfst naar binnen moet, ja. Ik heb het nog niet aan Ruud verteld, ik wacht even op een goed moment 🙂

Afijn, uiteindelijk was ik laat thuis, had nog een afspraak en ik kan niet haastig een blog over neusrot afmaken. Dus dat ga ik dit weekend doen (het is zaterdag met 31 graden toch te warm voor de tuin). Dan kunnen we zondag weer lekker naar de tuin, iets koeler en er is heel veel te doen!!

Dit ultrakorte blog beëindig daarom met wat foto’s. Want er gebeurt genoeg in de tuin!

De eerste tomaatjes rijpen (eindelijk, zeker 2 weken later dan in andere jaren). Dit is het ras Korney’s Jelly Bean
Paprika Etkezesi Pelso staat buiten in een pot. In de kas geeft ze een prima opbrengst maar ook buiten doet ze het meer dan prima!! Op de foto bovenaan dit blog zie je trouwens het ras Violgo, in de kas
De eerste inmaak van 2023, ik hoop de recepten één dezer dagen ook op de website te kunnen plaatsen
We oogsten volop frambozen en blauwe bessen. De aalbessen en bramen laten nog 1 of 2 weken op zich wachten. En de zwarte bessen op de foto kunnen we dit weekend oogsten
De aardappelen worden gerooid, rode bieten zijn geoogst, doperwtenplanten zijn uit de grond gehaald…… de eerste plekjes komen weer vrij, en dus zaaide ik in juni al palmkool, andijvie, witlof, koolrabi, sla, nog wat Zinnia’s en afrikaantjes, rucola, etc. Ze staan allemaal te wachten op verspenen of uitplanten.
Ik oogstte vorige week de kleine platte perzikjes van het ras Sugar Baby uit de perzikboom buiten (en maakte daar de jam op de foto van). Die jam vinden we zo lekker dat we een deel van de perziken die nu in de kas rijpen daar zeker ook voor gaan gebruiken. We kunnen binnen 1 tot 2 weken ongeveer 40 prachtige, grote roze perziken van het ras Priscilla oogsten en zijn heel benieuwd naar de smaak!

Tot slot dan nog 2 foto’s van een nieuwe (oude, ik heb ze vroeger ‘gespaard’) liefde: de daglelie, Hemerocallis. Ze zijn er in vroeg tot laat bloeiend, herbloeiend (die koos ik natuurlijk), bladverliezend maar ook wintergroen, wel of niet geurend, enkel- of dubbelbloemig, al dan niet geurend. En de bloemen zijn altijd eetbaar.

Hemerocallis Jane Trimmer
Hamerocallis Spinnaker (Spider)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hoi Diana,
Wat een leuk struikje/boompje, die Calliandra surinamensis. Ik heb het opgezocht en lijkt op het eerste oog erg op de Albizia. Van een vriendin kreeg ik in het voorjaar een stekje van de Albizia, en ook die moet in het najaar idd naar binnen of goed beschermd worden tegen de vorst. Groeit vrij vlot. Ben benieuwd wanneer deze voor het eerst gaat bloeien.
Hou het hoofd koel morgen. 😉
Groeten,
Petra

Elisabeth

Voor vijf euro : zo’n mooie plant ( heb ik opgezocht ) ..daar zal Ruud wel geen bezwaar tegen hebben 😉hoe ouder men wordt, hoe meer men begint na te denken hoe men het rustiger en gemakkelijker kan hebben.
Maar toch laten we ons graag weer verleiden😉en zo blijven we jong hé ?..
Succes met je nieuwe aanwinst Diana!

Anneke de Bruin

Hoi Diana,
Ik dacht altijd dat de dubbele hemerocalis niet eetbaar was. Weet jij dus zeker dat dat wel zo is?
Tot nu toe durfde ik die niet te eten, ik wil graag mijn mening herzien, maar check liever eerst. 😉

Ingrid

Ik ben ook benieuwd naar het antwoord, want ik las hetzelfde, dat de dubbele niet eetbaar is en toevallig heb ik die ook staan.

Jose Geurtse

Leuke blog weer en leerzaam dank je wel.

Jaap Vriend

Witlof zaaien in juli is wel wat laat. Witlof moet minimaal 25 weken in de volle grond staan.

Nicci

Wat een leuke blog weer, ik probeer ze toch altijd te lezen, ik vind altijd wel wat tips .
Ik heb geen moestuin , dat zou niet gaan met mijn handicap maar dit jaar toch tomaten in kuip gezet en een kleine soort in een hangmand.
Ik zie jij jou tomatenplanten geen bladeren hangen ? Mag je deze dan allemaal afknippen bij een klimtomaat?
Het zou nuttig zijn het te weten want veel bladeren zijn geel en wat verschrompeld .
Ook veel bloemen zoals rozen, Zinnia’s , fokkers hebben gele bladeren of vlekken.
Ons tuintje is super klein maar mijn handige man heeft er een open pergola gemaakt die ook vol staat en hier en daar vind ik zo’n bladeren aan bloemen en planten.
Wat zou ik kunnen doen denk je om dit te voorkomen?
Nog veel plukplezier van uit België! 🍀

Nicci

Pearlsofpassion

Diana heeft een heel mooie uitgebreide pagina over tomaten. Daarin staat haarfijn uitgelegd hoe dat zit met die bladeren snoeien.
Er was zelfs nog een blog een aantal weken terug waarin het nog eens aan bod kwam.
Als je die opzoekt en leest kom je veel meer te weten dan hier even in een berichtje kan worden beantwoord. 😉

Groeten
Valerie

Elisabeth

Diana en allen, ik heb ook nog een vraag. Maar als je geen tijd of zin hebt om te antwoorden, ook goed !
Mijn man heeft mijn tomatenserre gewit als bescherming tegen de brandende zon: wel met een dikke, bijna ondoorschijnende laag. Maar enkel aan de zuid- en westkant. Alles groeit goed maar rood zijn de tomaten nog niet..
Is de zon onmisbaar voor de tomaten of is warmte al voldoende om ze groot en rijp te krijgen ?
Warme groeten !

Elisabeth

Dag Diana, nee, ze groeien prima . Maar inderdaad, we moeten wat geduld hebben ..
Heel veel dank voor je antwoord ! Ondanks je weeral drukke dag vandaag !
Groetjes en nog het allerbeste verder 🍅🍅👍

Carine p

Dag Diana,
ook hier 2 à 3 weken later met de tomaten. Ik oogst nu pas de allereerste tomaten; andere jaren was dit half juni. Hetzelfde met de boontjes. Terwijl ik dit jaar veel langer erwten en sluimerwten heb kunnen oogsten.
Hier hebben wij een warme maand maart gehad, erg koude maand april en normaal in mei. Ik heb dus langer gewacht met het uitplanten van de tomaten. Ook’ opvallend is dat alle venkel doorgeschoten is zonder een knol te vormen.
vele werkgroeten
carine

Con

Bij kopen van planten in tuincentra en bouwmarkten oppassen voor gif.

https://www.bund.net/themen/aktuelles /detail-aktuelles /news/bienenfreundliche-pflanzen-voller-gift-achtung-bei-kauf /

De meesten planten komen uit Afrika en worden met gif bespoten die in Europa niet toegelaten zijn en giftig is voor insecten maar sommige ook voor mensen. Bij onderzoek was 73% giftig voor de mens!

Con

artikel is van 26 juni

Elisabeth

Dag Con, dank je wel voor het artikel. Voor bijen, hommels en vlinders inderdaad onrustwekkend en gevaarlijk.
Maar voor de mens : als het buitenplanten betreft, niet, zou ik denken . Voor binnenplanten zou ik mijn twijfels hebben vooral in kleine, niet geventileerde ruimten!
Ook snijbloemen worden zwaar bespoten : ik gooi verwelkte ruikers sinds lang niet meer op mijn composthoop. Evenmin bananen – en sinaasappelschillen…

Con

Dat moet je niet onderschatten Elisabeth,
voordat een plantje in de aarde zit heb je die al meerdere malen in je handen gehad.
Snijbloemen die je afknipt in een vaas op tafel of als versiering op je bord etc.

Pien W

Dank voor het artikel Con! En eens met Elisabeth, geen narigheid op de composthoop. Het blijft bijzonder dat wij boeketten met gekochte bloemen héél mooi vinden maar ze niet op de composthoop gooien omdat ze bespoten zijn. Je kijkt dus naar een ieniemienie gifbeltje maar vindt dat toch prachtig! Een mens is een apart wezen….

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties