Tevreden

Ik ben voorzichtig optimistisch. Ik schreef al eerder over de preimineervlieg, vorig jaar hebben ze onze volledige oogst van uien, sjalotten en prei verwoest. En dus hebben we afgelopen winter gezocht naar een oplossing.

Het leuke van tuinieren op een volkstuinencomplex is dat ik kan vergelijken. Sommige mensen doen niets en wachten af (of weten het niet of hebben er vorig jaar geen last van gehad en hopen dit jaar op hetzelfde), sommige mensen dekken af met vliesdoek, sommige mensen hebben een (biologisch) spuitmiddel gekocht. Wijzelf kochten een net dat zo fijnmazig is dat de preimineervliegen (nog geen millimeter groot) er niet doorheen kan.

Het is nog vroeg, we kunnen er natuurlijk nog niet veel over zeggen, maar het lijkt goed te gaan. Mooi is anders maar we wennen eraan. En ik heb wel rode, roze en paarse eenjarige bloemen ernaast uitgeplant, voor een beetje vrolijkheid naast het grote witte vlak.

Op de bovenste foto kun je al een beetje zien hoe fijnmazig het is (het is heel dik en glanzend, en zo fijnmazig dat als we water geven het water nog even op het net blijft hangen voor het er doorheen sijpelt). Zo ziet het vak er aan de andere kant uit:

Deze uien zijn al dikker, omdat dit de winteruien zijn. Erachter staan sjalotten, rode uien, reuzeuien en gewone gele bewaaruien. Helaas is er geen mogelijkheid tot combinatieteelt, de ruimte onder dit net is te kostbaar om er bijvoorbeeld ook worteltjes te zaaien. Dat is niet erg voor de uien want die staan toch beschermd, maar wel jammer voor de worteltjes. Om die reden hebben we die in een vak met veel verschillende andere soorten gezaaid, zoals afrikaantjes, bleekselderij, basilicum, salie, etc. (zodat ze voor de wortelvlieg hopelijk wat minder opvalt).

Zoals je kunt zien groeien de uien en sjalotten al tegen het net aan, omdat het zo fijnmazig is denk ik dat het eronder extra warm en tegelijkertijd iets minder licht is. En dus hebben we het geraamte waar het net overheen ligt wat hoger gezet. Een mooie gelegenheid om de planten eens goed te bekijken, gelijk het onkruid weg te halen, wat kali te geven en tot slot water geven en de tent dan weer te sluiten.

Ik tik het even af maar vooralsnog is er geen krulletje te zien (krullerig blad duidt op aantasting door de preimineervlieg). Na de verzorging hebben we het net er weer hermetisch over afgesloten. We hebben goede hoop dat het dit jaar goed gaat!

Tot slot nog even: door het coronavirus heb ik de afgelopen maanden weinig gebakken. Bakken is leuk maar ik vind het onder deze omstandigheden niet fijn/veilig om uit te delen, en zelf opeten is een heel erg slechte optie (invriezen is een optie maar dan moeten we het ook zelf opeten). En dus bedacht ik wat ik eens met rabarber kon doen (naast cordial, rabarbermoes inmaken, rabarberjam, rabarberlikeur, etc.).

En zo vond ik het recept voor rabarbersoep. Ik melde het Ruud die direct een vies gezicht trok. “Dat kun je de mensen op je website niet aandoen, dat soort rare recepten” was zijn eerste reactie, er vanuit gaand dat het niet lekker zou zijn. Maar het viel Ruud erg mee, hij nam zelfs nog een extra schepje en dat zegt genoeg. Een beetje vreemd maar wel lekker, beetje zuur, beetje zoet, pittig, hartig, het heeft bijna iets Oosters. Het is goedgekeurd door Ruud en dus heb ik het recept gelijk even op de website gezet.

Rabarbersoep

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Altink

Hallo Diana,

Wat betreft de combinatieteelt van uien met wortels en de preimineervlieg: wanneer je je ‘echte’ uienoogst elders hebt staan, veilig onder bescherming, kan je toch evengoed de wortels met uien combineren? Op die manier hou je dan de wortelvlieg (beter) weg bij de wortels en wanneer die ‘afleidingsuien’ de aandacht van de preimineervlieg hebben getrokken, nou ja, dan hebben ze toch hun afwerende werking tegen de wortelvlieg gedaan. En zo niet, dan heb je extra uien. ☺

Over rabarber; wij vriezen die meestal rauw in (gewassen en in stukjes gesneden) zodat we het in het najaar samen met de valappels tot rabarber-appelmoes kunnen koken, wat hier in huis zeer populair is. Van een collega-tuinder kregen we de tip om rabarbermoes met rode kool te combineren, i.p.v. appeltjes of samen met. Lijkt me ook niet verkeerd.

Wanneer we rabarber koken gaat er altijd een beetje krijt bij (calciumcarbonaat; CaCo3), ongeveer een theelepel per kilo schoongemaakte rabarber, om het oxaalzuur (deels) te neutraliseren. Geeft een mooie reactie want het gaat schuimen in de pan en afhankelijk van het ras rabarber kan de kleur van het schuim flink variëren. Gewoon rustig doorroeren tot het schuimen over is.
Vroeger, toen rabarber veel meer en veel vaker werd gegeten -je at wat in het seizoen was- was die krijttoevoeging nodig omdat oxaalzuur de opname van calcium belemmert (vanwege die zuur – base reactie) maar dat speelt in de huidige tijd -nu we het veel minder vaak eten- nog amper een rol. Wij gebruiken het evengoed omdat, wanneer het oxaalzuurgehalte flink omlaag gaat, je veel minder suiker nodig hebt om de rabarbermoes op smaak te brengen.

Vriendelijke groeten, Jan.

jessie

goed idee, ik vries het meteen in!

Cottyn Gérard

Ik doe al meer dan 20 jaar aan combinatieteelt, twee rijen wortels twee rijen ui (of prei). Nooit geen probleem. De uien houden de wortelvlieg weg, en de wortelen de preivlieg. En een tip voor mensen die last hebben van wortelrot bij kolen (welk soort ook,) leg onderaan in je plantgat een 2/2 cm stukje rabarber en daarop je koolplantje.
Succes verzekerd

Adriaan Cornelissens

Gebruik gaas al ca. 25 jaar vooral voor prei. Sinds een 4 tal jaar ook nodig voor de ajuin en alle soorten kolen. Die fijnmazige gaas verslijt niet en is een nuttige investering. Heb in den beginne alleen last gehad van ekster die er gaten in pikken…nu zijn ze het verleerd hihi.

Robbe

Ik hoorde laatst dat mulchen met boerenwormkruid ook goed zou werken. Boerenwormkruid staat momenteel nog niet zo groot dus voor winteruien niet zo handig, maar vanaf de zomer kan dat ook een goede oplossing zijn. Ik ga het alvast proberen omdat ik zo’n net toch niet zo handig vind.

Pien W

Dag Robbe, juni 2023 lees ik jouw tip over het mulchen met boerenwormkruid. Ik hoop dat je dit leest omdat ik heel benieuwd ben naar jouw ervaringen. Ik heb de afgelopen dagen veel gelezen over de voordelen van het mulchen daarmee. Wellicht zijn er meer lezers die dit hebben uitgeprobeerd? Ben benieuwd!! Gr.Pien

Joost

Ik heb hetzelfde doek en heb de wortelen tussen de ui gezaaid.
Rij Uien, 20cm verder rij wortel enz enz

Joost

Btw. Het groeit heel goed en ook gelukkig nog geen last van vliegen en beestjes

Gemmie

Graag wil ik weten welk soort doek en hoe het heet want je hebt zoveel soorten en het okt wel fijn genoeg zijn.
Gemmie

Niels en Laura

Hoi Diana en Ruud,

Wij hebben die mineervlieg een paar jaar geleden ook gehad in de uien. Op aanraden van mijn oom knoflookgier gemaakt en dat (enigzins verdunt) over de uien gespoten. werkte super goed geen ongein meer tussen de uien. hij heeft nooit last van mineervliegen of rupsen hij spuit het letterlijk over alle groenten. ook de kolen e.d. enige nadeel je moet het na een regenbui herhalen en het stinkt een beetje.

hebben jullie nu al veel oogst? Wij hebben ontzettend veel radijsjes, lente ui en rucola we kunnen er niet tegen aan eten en de sla begint nu ook goed door te komen.

veel plezier allemaal.

groetjes,
Niels en Laura

Jan Dijkstra

Hi Diana, Laura en Niels,
Ik heb voor het eerst heel veel, hele kleine zwarte beestje, op de sjalotten.
Is dat de miniervlieg? hoe herken ik dat. Zit er smerig uit.
Aantal sjalotten waren niet gegroeid van de rest heb ik alle loof er af geknipt…
Heeft dat zin, groeit het dan nog. Of alles er uit halen.
Vraag hoe maak je die knofloofgier als dat helpt, gaarne het recept.
Al vast bedankt
groetje Jan

Komt het antwoord via Diana’s blog of direct weet nog niet hoe alles werkt

Jan Dijkstra

Hi Diana,
Sorry, mea culpa mea culpa.
Ik was de weg kwijt tussen alle blogs, wist totaal niet meer waar ik was geweest, haha.
Vandaar dat ik niet wist waar ik het antwoord moest zoeken. Heb er nu 1-2 uurtjes in de site gestoken. Weet nu in grote lijnen hoe het werkt, goed onthouden waar je een vraag heb achter gelaten.
Blijkt dat Ik dus last van luizen heb.

Toch nog een vraagje?
Heb ik nu voor niks de meeste sjalot eruit getrokken?
Van de rest heb ik het loof afgeknipt, grrr, heeft dit gevolgen voor de groei?

Nogmaals bedankt. (zal voortaan beter zoeken)
groetjes

Lou Tops

Allereerst: Prachtige nieuwe site!!!
Vraag: Hoe gaan jullie om mer heermoes? Ik zie het op een van de foto’s. Ik woon hier sinds 1996. Stond hier veel. Is al minder. Kan ik die oorlog winnen?
Groetjes, Lou

Petra

Hoi Lou,
Heermoes bestrijden is heel moeilijk, want ze wortelt heel diep en wanneer je ze uittrekt, trek je vaak enkel een gedeelte af en blijft de wortel zitten.
Maar je kunt er gier van maken en hiermee de (moes) tuin bemesten !
Volgens mij heeft Diana hier al eens in een blog over geschreven, maar ik weet niet meer precies in welk jaar.
Groeten,
Petra

Petra

Lou,
Info over heermoes lees je in het Blog van 27 april 2018,
Huisdieren en onkruid.
Succes,
Petra

Lou Tops

Petra,
ik heb dat Blog gevonden en gelezen. Zeer goede info.
Hartelijk dank hiervoor.
Hoe heb jij dat zo snel kunnen vinden? Ik ben hier nog nieuw.
Groetjes,
Lou

Petra

Hoi Lou,
Ik heb idd de zoekbalk gebruikt om de juiste pagina terug te vinden.
Groeten,
Petra

Lou Tops

Dames,
Beiden hartelijk dank voor jullie hulp.
Groetjes,
Lou

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties