Ze zijn er weer

Vorige week zag ik er één, een allereerste vlierbloesem. Een kleintje, maar toch, het begin was er. En met nog wat mooie/warme/zonnige dagen was het afgelopen donderdag zover; ik kon plukken. Nog niet heel veel maar dat komt nog wel. En de eerste zijn altijd het lekkers, nog niet verwaaid, verregend, aangetast door vliegjes, nog fris en vol met stuifmeel.

En dus liep ik met knipschaartje en kom naar mijn favoriete oogstplekje in het park. Dat ligt een beetje in de halfschaduw en daardoor moest ik tussen alle dichte knoppen nog wel even zoeken, naar de beste bloemschermen.

Zoals altijd ben ik dan een bezienswaardigheid. Sommige mensen kijken alleen wat vreemd. Eén vrouw kwam zelfs naar me toe lopen. “Wat ben jij nou aan het doen?”, vroeg ze. Ik antwoordde dat ik vlierbloesems aan het plukken was, omdat je daar zulke lekkere dingen van kon maken. Ze keek me aan met een blik alsof ze twijfelde; maakte ik een grapje of was ik een beetje gek? Ze deed een stap terug, zei alleen nog “Oh” en liep door. Het was geen ziel die ik heb gewonnen voor de vlierbloesemoogst.

Gelukkig liep er even later nog een mevrouw langs die haar hond uitliet (de reden waarom ik nooit vlierbloesems onder de 100 cm hoogte oogst). Ze glimlachte en zei alleen maar: “Oh ja, daar is het weer tijd voor hè”. Gelukkig, niet iedereen verslijt me voor gek als ik langs de struiken speur naar mooie volle verse bloesems.

Met een kom vol liep ik terug naar huis. Zoals altijd is stap 1: het voorzichtig uitspreiden van de bloesems op een schone theedoek, zodat eventuele levende have ervandoor kan.

Waarom ik nu al gelijk vlierbloesems wilde plukken? Ik maakte enkele weken geleden een ‘cordial’ van rabarber. En toen bedacht ik al dat het met vlierbloesem ook heel lekker moest zijn. En dat is ook zo. Als je googelt op ‘Elderflower Cordial’ vind je flink wat recepten, met kleine nuances. Uiteindelijk heb ik het gemaakt zoals ik dat lekker vind (en met wat ik in huis had) maar je kunt er zeker ook mee variëren.

Het is een siroop, maar ook nu nu is het weer niet alleen maar zoet, maar ook zuur, bloemig, bitter, fris en gewoon erg lekker. Ik zal het recept uiteraard ook even op de inmaakreceptenpagina zetten maar het is zo simpel dat ik het hieronder ook even vermeld:

Pluk ongeveer 15 vlierbloesemschermen. Je mag ze vooral niet wassen, kijk ze na op beestjes en knip de takjes wat weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt. Doe de bloemschermen in een schone pot. Rasp met een fijne rasp de schil van 1 gewassen bio-citroen en 3 bio-limoenen en doe dat samen met 750 cc water en 500 gram suiker in een pan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en giet de hete siroop met citrusrasp over de vlierbloesems, duw eventueel wat aan, de bloesems moeten goed onder het vocht staan.

Laat afkoelen. Pers de citroen en 3 limoenen uit en voeg het sap toe aan het afgekoelde vlierbloesemmengsel. Sluit de pot en laat 24 uur staan zodat de smaken in kunnen trekken. De dag erop zeef je de siroop eerst door een zeef en vervolgens door een kaasdoek of schone theedoek, zodat je een heldere siroop overhoudt. Je kunt deze siroop wel 2 weken in de koelkast bewaren. Maar als je haar langer wilt bewaren kook je de siroop nog even op en giet die in met kokend water gesteriliseerde potjes, sluit direct en laat ondersteboven afkoelen. Als de potjes vacuüm zijn kunnen ze ongeveer een jaar worden bewaard. Potjes die open zijn moeten weer in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt.

Je kunt dit ook maken met 1 citroen en 2 sinaasappels, of juist alleen maar citroenen, of met grapefruit, maak zelfs vooral een lekkere mix van maximaal 3 citrusvruchten (mag 1 meer zijn als je kleine limoentjes gebruikt).

En wat kun je dan met deze siroop doen? Ik las tips als: een scheutje in ijskoud water of spa rood, in ijsthee of in een glas prosecco. Maar ook: een kleine scheutje over een fruitsalade, of giet later deze lente wat in de pan bij de inmaak van aardbeienjam, en het is lekker met alles waar kruisbessen in zitten. En tot slot kun je 1 deel van deze siroop mengen met 2 delen water en er dan ijslollies van maken.

Maar misschien is de beste reden om dit te maken nog wel omdat het zo leuk is en het zo lekker ruikt!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Diana, dit lijkt me een heerlijk recept. Zelf maak ik al jarenlang ieder jaar vlierbloesemsiroop. Kinderen en kleinkinderen vinden het ook heerlijk en het is echt heel wat anders dan de kant en klare vlierbloesemsiropen die je tegenwoordig in de supermarkt tegenkomt.
Jouw recept ga ik dit jaar zeker proberen. In mijn vorige tuin had ik het makkelijk, daar had ik een paar grote vlierstruiken staan, tegenwoordig ga ik in het openbaar groen op strooptocht.
In mijn nieuwe tuin heb ik een prachtige donkere vlier met roze bloemschermen. Als hij wat groter is ga ik roze siroop maken.

Groetjes,
Ria

Klaske

Hier in het noorden bloeit de vlier nog niet. Wij moeten nog even geduld hebben

Koen

Hallo Diana

Wij maken hier thuis ook ieder jaar vlier. We hebben een aantal grote vlierstruiken in de tuin staan. We plukken niet alles, want de vlierbessen vinden we ook heerlijk.
Zomer’s vind ik de vlier heerlijk in een grote beker met half kraanwater en half spa-rood. We maken dan zoveel, dat in het voorjaar, als de vlier nog niet bloeit maar het wel al lekker warm is, we nog van de vlierbloesensap kunnen genieten.

Groetjes,
Koen

Carine p

Dag Koen,
Bij mij idem verhaal. Ik ervaar ook dat hoe ouder de vlierbloesem is, hoe lekkerder en intenser de smaak. Hoe bewaar jij deze ? Ik doe dit in champagneflessen met kurk en ijzertje.
Groetjes Carine
Ps. Scheutje vlierbloesem in witte wijn is ook lekker.

Nina

Ik maak wel eens vlierbloesembeignets. De vlierbloesem zonder te wassen ontdoen van stof en beestjes. Wel met een steel van ongeveer 5 cm eraan. Maak dan een dun beignetbeslag van spa rood, een ei en wat bloem. Haal daar de bloesemdoor en bak die meteen in hete zonnebloemolie. Het beslag maakt de bloesem wat zwaar en kleverig, maar eenmaal in de olie lijkt hij weer helemaal open te ‘bloeien’. Wat poedersuiker erover en en de bloemetjes meteen van het steeltje opeten.

Gerrie

Heerlijk Diana. Sinds mijn zusje in Denemarken woont (2005) ken ik het recept om dit zelf maken ook. Daar is het een normale siroop die je overal in de supermarkten tegenkomt. Echt lekker. En heel leuk om samen met jonge kinderen te doen. Ook lekker om vlierbloesem te gebruiken in pannenkoekenbeslag. Inderdaad wel eerst de beestjes de kans geven om weg te komen.

Linda

Ook heel lekker: vlierbloesemchampagne! Doe 30 bloemtrossen in een emmer met het sap van 3 citroenen, 30 g citroenzuur, 1 kg suiker en 7 liter water. Drie dagen laten staan. Dan het sap zeven en in plastic limonadeflessen doen. Laat de flessen enkele dagen tot weken in de zon staan. Er vormt zich koolzuur, dat je het beste af en toe even kunt laten ontsnappen, anders komen de flessen helemaal bol te staan. Het resultaat is een heerlijke priklimonade met een vleugje alcohol.
Geen glazen flessen gebruiken (of alleen met kurk)! Explosiegevaar!

Carine p

Dag linda,
Idd explosie gevaar…. vandaar dat ik champagneflessen gebruik en ook nog eens de ijzertjes rond de flessen. Zo kunnen de kurken niet ontsnappen. Mijn recept (destijds van mijn grootmoeder – een kleine variante) maak ik al 30 jaar met succes. En hoe ouder, hoe lekkerder. Ik laat mijn flessen minstens een jaar staan alvorens gebruik. Grt Carine

Leon van de Kerkhof

Een speciale drank, Linda, ik spreek uit ervaring. Toen ik nog bij mijn ouders woonde een paar maal gemaakt. Ruikt lekker, maar smaakt nog lekkerder.
Na de explosie heb ik het echter nooit meer gemaakt. Ik had geen kurk maar schroefdoppen gebruikt. Na weken van (na)gisten is een van de glazen flessen bezweken. Gevolg een natte kelder. Omdat de waterleiding ook in die ruimte zit, was ons eerste vermoeden een gesprongen leiding. De overvolle kelder met voorraad en weckpotten moest ontruimd worden om het ‘lek’ te vinden. Na een halve ontruiming troffen we de kapotte fles aan 😉
Tegenwoordig hou ik me bij vlierbloesem siroop en vlierbessensiroop.
Veel tuinplezier, Linda.
Groetjes Leon.

Carine p

Dag Leon,
Omwille van deze reden gebruik ik champagneflessen, sluit af met kurken stop en ook het ijzertje zoals op een champagnefles. Op die manier heb je echt geen probleem. Ik doe dit al 30 jaar zonder flessen die kapot springen. Maar…. gebruik geen wijnfles of andere fles. Deze zijn niet sterk genoeg. Groetjes
Carine

Ria

Hierbij nog een recept van vlierbloesemgelei dat ik gisteren heb gemaakt, met dank aan: http://madamconfituur.com

Vlierbloesemschermen 24 uur koel wegzetten in troebel appelsap (vers geperst !!!) samen met het sap van een citroen. De schermen moeten onder het sap staan.
Daarna het geheel zeven, afmeten en mengen met geleisuiker speciaal 2:1. Ik had na het zeven een halve liter sap dus ik heb 250 gram geleisuiker gebruikt. Even 1 minuut samen laten koken en op de gebruikelijke manier in de klaargezette schoongemaakte potjes doen. Omkeren en laten afkoelen.

En oh, wat is dat lekker! Echt een aanrader.

Ria

Carine p

Dag Ria,
Leuk idee, vlierbloesem gelei. T’zal hier voor volgend jaar zijn, want vlierbloesem is volledig uitgebloeid. Nog een 2tal weekjes en ik denk de bessen te kunnen oogsten, weeral veel te vroeg.
Ik had nog zo graag de vlierbloesenpannenkoeken geprobeerd, ook te laat. Ga ook eens proberen te maken met mijn ‘champagne van vlierbloesem, moet ook wel lekker zijn.
Mijn moeder zei regelmatig ‘ ik heb geen tijd tekort, maar een leven tekort’. Ik begin ook in dien aard te denken 🙂
Groetjes Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties