Tikken

Onze tuinbuurman Peter vraagt “wat ben jij nou aan het doen?”, terwijl ik met een korte stok in mijn hand uit de kas stap. “Ik heb net getikt”, zeg ik. Peter, die nog niet zo heel lang op ons tuincomplex een tuin huurt en sinds een aantal weken zelf trotse bezitter van een kas is, vraagt: “Waarom doe je dat?”. “Om te zorgen dat het stuifmeel op de stamper kan vallen, want elke tomatenbloem heeft beiden in zijn/haar bloem, en in de kas komen weinig insecten en waait het niet. En daarom tikken we elke dag dat we op de tuin zijn even kort tegen de stok waaraan de plant is vastgebonden, zodat de bloem is bevrucht”.

 

En dat ‘tikken’ is nu dus nodig (in een kas of onder ander glas, buiten doen wind en insecten het voor je), want de tomaten groeien, en een klein deel gaat ook al bloeien. Niet schrikken als je eigen tomaten nog niet bloeien hoor, want er is nog meer dan tijd genoeg. Ik ben gewoon vroeg, ik zaai vrij vroeg (maar niet meer zo extreem vroeg als vroeger, ik wacht nu echt tot het maart is). En ik teel vooral vroege rassen. En dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Pineapple Fog, Kondine Red, Besser, Jaune Flammée en zo nog wat rassen. Zo’n 1/6e deel van de rassen bloeit hier nu (met een eerste bloempje), de rest dus nog niet.

Deze kleine struiktomaat Garden Pearl heeft zelfs al een heel trosje met bloempjes:

 

En er bloeit zelfs al een vleestomaat met een gedrochtenbloempje:

 

En dat wordt dan zo’n heel grote ‘kluwen’ van een tomaat die soms bijna uit allerlei kleinere tomaten lijkt te bestaan. Zoals deze tomaten van 2 jaar geleden:

 

Op de pagina over de teelt van tomaten heb ik er meer over uitgelegd: Tomaten. Sommige mensen verwijderen deze bloempjes, omdat de tomaten echt heel groot worden (meer dan 500 gram is geen uitzondering) maar dus ook voeding/energie wegnemen. Maar ik vind ze te mooi, en ze smaken ook nog eens gewoon prima, ze zijn alleen wat lastiger om te snijden.

De tomaten hadden hier gisteren hun tweede ronde verzorging nodig. Want als er getikt moet worden, moet er ook gediefd worden, dat gaat zo ongeveer gelijk op. En daarvan liet ik in een eerder tuindagboek al iets zien. Voor sommige lezers van dit blog is het misschien minder interessant, als je eenmaal weet hoe je moet dieven is het zo gewoon en makkelijk. Maar voor alle mensen die nog niet zo vaak tomaten hebben gediefd nog even 2 voorbeelden, want dieven is niet moeilijk, maar voorbeelden zijn altijd handig als je nog niet heel ervaren bent. Op de pagina met verzorgingstips bij tomaten geef ik trouwens ook nog een aantal voorbeelden: Teeltzorgen tomaat.

Ik heb gisteren tijdens mijn rondje in de kas ook nog van 2 planten foto’s gemaakt. Voor wie geen genoeg kan krijgen van voorbeelden van tomaten dieven 🙂

 

Een redelijk nette, rechte plant zonder problemen. Beetje slungelachtig maar dit is de tomaat Eros, een romatomaat, die kunnen soms wel vaker wat langere en slankere bladeren maken.

De rode blokjes markeren de dieven. En die zitten dus altijd in een ‘oksel’ boven een blad. Zo ziet de plant er 5 minuten later uit:

 

Ik heb de onderste 2 bladeren weggeknipt, want die hingen op de grond, en ik ga er altijd vanuit dat blad dat op de (vochtige) grond hangt wat gevoeliger is voor schimmels. Dus ik knip die bladeren weg zodra er genoeg ander blad is om te groeien. En ik heb de diefjes verwijderd. En ik heb de hoofdstam aangebonden langs en aan de stok.

Nog een voorbeeld, iets meer bijzonder. Welke van deze 2 stelen is hier de dief en welke is de hoofdstam?

 

Je zou kunnen denken dat de linker steel de hoofdstam is want die groeit rechtop. Maar dat is de dief. Je ziet dat het bloemtrosje bij het linkse gele blokje vast zit aan de rechter steel. Sterker nog, bij het rechter gele blokje zie je al een nieuwe = 2e bloemtrosje verschijnen. En je wilt altijd de bloemtrosjes, de rechter steel is de hoofdstam. Het diefje links heeft nog geen enkel bloemtrosje. Na het dieven ziet het er dan zo uit:

 

Het is een beetje lastig te zien omdat er een blad voor de ‘wond’ hangt (half ondersteboven foto’s maken in een kas waarin het al zo’n 30 graden is, is niet heel bevorderlijk voor de kwaliteit van de foto, ik ben al blij dat de foto scherp is 🙂 ). De rechter steel is dus de hoofdstam en die heb ik aangebonden aan de stok, de linker steel was de dief en heb ik (verscholen onder het blad) weggeknipt.

Als je eens een tomatenplant tegenkomt waarbij je twijfelt kan ik van harte aanraden om eerst op te binden en dan pas te dieven. Als je eerst opbindt volg je de hoofdstam en de bloemtrosjes. En als je die eenmaal aan de stok hebt aangebonden, dan kun je dieven makkelijker herkennen want die zitten dan weer in de oksels boven een blad en zijn niet aangebonden.

Makkie!!

p.s.: ik heb nog 2 oudere teeltpagina’s gelezen en flink wat tekst aangepast en toegevoegd, en ook foto’s geplaatst, het gaat om de pagina van de Tuinboon en de pagina van de Boon.

En dan nog iets; ik stuur natuurlijk de melding van mijn laatste blog via de mail/nieuwsbrief, maar ik plaats de link nu ook op mijn hypermoderne facebookpagina 🙂 ). Ik begrijp er nog niet veel van, en als ik nu moet kiezen tussen tuinieren en schrijven op deze website of leren omgaan met de facebookpagina, dan kies ik voor de eerste 2. Maar ik denk dat als ik de link daar plaats naar mijn laatste blog dat mensen dat eerder ontvangen dan de mail met de link. Denk ik. Gok ik. Hoop ik. En verder wil ik bij deze  iedereen die daar reageert, heeft geliked, of volgt of deelt of wat er dan verder ook allemaal mee kan, heel hartelijk danken (en dat doe ik dan maar lekker ouderwets hier 🙂 )!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuhal

Hi Diana,

Doordat ik als 1 van de laatste een berichtje krijg dat er een nieuw dagboek is geplaatst ben ik erg blij dat je nu toch ook maar aan FB bent gegaan! Instellen op elke post ontvangen en tadaaaa.. zodra je iets hebt gepost en ik FB open zie ik meteen een berichtje;)
En je gedrocht vleestomaat, dat is hopelijk niet al de Bread&Salt

Naomi

Hoi !!! Ik wilde even zeggen dat ik zo ontzettend veel leer van jouw website en vind dat je echt enorm leuk schrijft! ik ben voor het eerst wat serieuzer bezig met een moestuin en elke keer als ik me afvraag, “hoe moet dit” dan kom ik even bij je lezen! Echt fijn hoe je je enthousiasme voor de moestuin en je kennis met ons deelt! Dankjewel 😀 ! Lieve groet, Naomi

Ana Mariano

Ivm de tuinbonen. Zoals je op die pg schreef, zaaien in oktober is een goeie tip. Ik oogst nu tuinbonen. Ze hebben 11 bloemtrossen gemaakt maar nu groeien ze zonder verdere trosjes. Al 30 cm leeg. Ik denk dat ik ze zal toppen.

Ann

Oei, ik ben niet Ana. Haar naam en email stond in het vak ingevuld en heb te snel op verzenden gedrukt.
Ann

Henriette

Wat een mooie foto’s en wat staan je kas tomaten eral mooi bij . Hier( roemenie) staan ze inmiddels in de tuin maar dat kan ook met 22 / 23 graden buiten .

Gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.bogspot.ro

Mayra

Wat leuk die fb pagina!
Meteen geliked en gevolgd!
Ik schaam me om het te zeggen maar ik heb geen een tomatenplantje op kunnen kweken, wel snackpaprika’s.

Anoniem

Kan je kopen bij een tuincentrum hoor!

Simone

Beste Diana, Door het op de voet volgen van jou blog heb ik ook al flink wat bloemen in mijn vroege tomaten. Bedankt voor alles wat je doet.

Fa

Ik moet wat bekennen. Ik heb dus vorig jaar verkeerd gediefd! 🙁 Ik zag overal foto’s staan met rondjes over de oksels. Dus ik dacht dat ik de hele tak moest weghalen. Haha. Ik had er wel een paar laten zitten maar ze waren best kaal. En veel tomaten heb ik niet gehad ondanks bloemen. Ik twijfelde dit jaar en ben maar filmpjes gaan kijken. Jaaa toen zag ik wat er bedoeld wordt met een dief! Op de foto’s zijn ze vaak al zo groot.

Ik beter mijn leven en haal nu de diefjes op tijd weg ! 🙂

Paul Solleveld

Hoi Diana,
Weer een mooie blog over tomaten, ik kan er niet genoeg van krijgen. Zelf kweek ik ook veel tomatenrassen, ik huur een tuin bij Onze en dat is in een grote, voormalige rozenkwekerij, daar zetten ze hommels uit en hoef ik dus niet te tikken.
Kijk maar eens op mijn blog http://www.heirloomzaden.nl
Groeten Paul

Maria

ik vind het eigenlijk best goed op de mail een dag eerder of later maakt mij niet uit
En eigenlijk,ik doe niets op faceboek! Ik schrijf het zelfs verkeerd zie ik ha ha
maar waarom heeft iedereen zo´n haast!?
Laten we lekker op ons gemak lezen(als het regent) en dan weer lekker aan het werk gaan

Tanja

Ik hoop dat je nog lang de nieuwsbrieven blijft verzenden. Ik ben vast niet de enige die niet op Facebook zit en ook geen plannen heeft!

m maas

Hopelijk Diana blijft je website de voorkeur houden boven facebook, want die heb ik niet en wil ik ook niet …
Verder weer goede info dank daarvoor

Beline

Hallo Diana,

Ik wilde je even bedanken voor je schitterende blog.
Hoewel ik geen tuin, laat staan een moestuin heb, heb il wel een balkon van 12 meter lang.
Vorig jaar ben ik (ja,ja, dank zij de AH moestuintjes) een beetje begonnen met eetbaar spul te verbouwen.
Tot mijn grote verbazing deed alles het nog ook!
En met name van de tomaten heb ik dus echt kilo’s kunnen plukken.
Met name door jouw duidelijke tips (dieven, tikken en toppen).
Dus dit jaar pak ik het serieuzer aan.
Een propagator gekocht, een kasje ter breedte van mijn balkon en zaden van de planten die ik het liefste wil.
Tomaten (4 rassen), pepers (2 soorten), courgettes, palmkool en bloemen speciaal voor de bijen.
Nogmaals mijn dank!

MoestuinMomenten

Bedankt voor de tips. Ik heb voor het eerst tomatenplantjes gezaaid (zijn ondertussen al heuse planten geworden), dus deze info is erg handig.

Monica Danielse

Hoi Diana,

Na het lezen van je tips over de tomaten bleef ik zitten met een vraag. Teeltrotatie is belangrijk in de moestuin, ik vroeg mijzelf alleen af hoe het zit in de kas? Ik heb nu mijn tomaten in de kas in grote potten staan, maar zie ze bij u allen in de grond staan. Hoe zorg ik ervoor dat de grond goed blijft, en er een zo kleine mogelijke kans is op ziektes als ik mijn tomaten altijd in de kas zet ?

Hopelijk kunt u me hierin van advies zijn.

Groeten Monica

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties