Dooie tomaten en een bloempje

Zoals gezegd in de laatste reactie op het vorige blog: punt. Vandaag een nieuwe dag, en een nieuw blog.

Twee hebben we er; dooie tomaten. En voor alle duidelijkheid; we hebben meer dan 100 tomatenplanten staan, dus dan is een tomaat die het niet redt altijd mogelijk. Het is een Bychok in kas 3 en een Sophie’s Choice in kas 1.

En omdat het slechts 2 tomaten zijn, in ook nog 2 verschillende kassen, en de rest er prima en gezond uitziet en groeit (als kool), maak ik me er vooralsnog verder ook niet zo druk om. Maar het lijkt op Sclerotinia. Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, moet zelf ook gaan zoeken als er hier iets mis is met een plant. Maar ik kan in ieder geval altijd iedereen aanraden om te googelen in het Engels. Begin met de naam van je groente of kruid of bloem plus erachter wat je ziet. Dus ik googelde op ‘tomato stem disease’. En dan is het een kwestie van afbeeldingen bekijken. Tot ik de foto dacht te zien die wel heel erg lijkt op mijn tomatenzaailing die het niet gaat halen. En op zo’n pagina vind ik dan een Latijnse naam. En Latijnse namen zijn het allerbelangrijkst, want dan kan ik weer verder zoeken op oorzaak en gevolg in het Nederlands. Lang leve internet!

En dus dacht ik aan Slerotinia sclerotiorum voor deze tomatenzaailing in de volle grond. Maar ik weet het dus niet zeker. En zoals al gezegd, zolang de andere planten gezond zijn doet het er ook niet toe.

 

Niet goed te zien op de foto maar het onderste stukje steel is bruin, verdord, bijna elastisch. En de zaailing is dus ziek en zwak, het blad wordt geel (en ligt daar maar op de grond te liggen, daar hou ik ook al niet van). En zo zijn de wetten; als je ziek bent moet je hier uit de grond en uit de kas, want ik weet niet precies wat het is, en wil ook geen enkel risico nemen voor de andere planten in de kas.

Haar gezonde zusje:

 

Je ziet het zieke zusje er nog vaag achter staan, maar deze is kerngezond, groen blad, gezonde steel. En…….. 2 diefjes (je ziet er één rechts, boven het onderste blaadje, en aan de andere kant, maar die kun je niet zien, zit er nog één). En diefjes… diefjes… dit is de Sophie’s Choice, een lage struiktomaat die dus niet gediefd hoeft te worden en niet hoger wordt dan zo’n 40-45 centimeter. Dus ik was niet van plan om die diefjes weg te halen, want het zijn dragende stengels, maar nu gaan ze nieuwe planten te worden.

En dus zet ik alles klaar om deze diefjes te stekken, want tomaten stekken is niet moeilijk (misschien is makkelijk zelfs een beter woord).

 

Water, de 2 diefjes in een bakje water (direct na het plukken van de diefjes in het water gezet, belangrijk!), 2 potjes gevuld met potgrond gemengd met wat brekerzand en goed nat gemaakt met water, een scherp mesje, en op het theelepeltje ligt wat stekpoeder.

 

Ik prik met mijn wijsvinger bij beide potjes een gaatje van een centimeter of 4 tot 5 diep in de potgrond. Ik haal de stekjes uit het water en snijd een blaadje weg dat erg laag zit. En ik snijd de steel schuin af (want dan is er een groter oppervlak om worteltjes vanuit te maken). Rechts heb ik al gedoopt in stekpoeder (en stekpoeder is optioneel, het bevat planthormonen en helpt bij het maken van wortels en het werkt schimmels tegen (staat er op de verpakking). Na de foto heb ik ook het linker diefje in het stekpoeder gedoopt.

 

En vervolgens beide stekjes voorzichtig in de gaatjes gestoken (want anders veeg ik het stekpoeder eraf) en de grond aangeduwd. Direct nogmaals water gegeven, en vervolgens de potjes in de schaduw gezet.

Eigenlijk moet je er een week niet naar kijken (wel tussendoor 2 of 3 keer voelen of er nog water moet worden gegeven). Want de komende dagen zullen de diefjes, die zijn gepromoveerd tot stekjes, slap hangen. Maar volgend weekend zouden ze mogelijk al iets overeind kunnen komen, en dat zou dan ook een teken zijn dat het eerste worteltje is gemaakt.

Ik heb wel eens eerder iets over het stekken van tomaten geschreven, iets uitgebreider, misschien ook handig om nog even te lezen: Tomaten stekken. Maar dat stukje is al weer van 2014, en dus is een herinnering, met verse foto’s, wellicht handig voor mensen die nog nooit tomaten hebben gestekt. Tomaten stek je dus heel makkelijk en snel, van een dief, en dat kan zeker nog de hele maand mei en ook begin juni nog wel. Handig als je nog een plekje over hebt, of iemand een stekje cadeau wilt geven. Of als er net als hier een plant dood gaat.

Tot slot nog één foto, van de eerste tomatenbloem. Nou ja, bloempje, want ze is maar klein hoor:

 

En de winnaar is…….. de Solanum spontaneum, een wild bestomaatje. En het leukste is: niet eens in de kas, het eerste bloeiende tomatenbloempje is een buitentomaat!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Leuk hè, dat je zo blij kunt zijn met een bloem. Ben ik ook!

Inge de Munck

Geweldig, ik ben niet de enige !!!

Inge de Munck

Ik geniet zo van de website en de blogs, zo fantastisch geschreven en de foto’s zijn super handig !!! Werkelijk waar, wat een talent om zo te schrijven ! Prachtig en voor een beginnende Moestuin-vrouw (of hoe noem ik mijzelf nou) zeer waardevol !!!
Inge

Henriette

Hier in Roemenie waar wij wonen zie je al tomatenplanten bij de mensen in de moestuinen staan ondanks dat ze hier ook de zgn ijsheiligen kennen . Vroeger in nederland zetten we ze altijd in de kas want anders werden ze niet rood , hier zorgt de zon daar wel voor .We hebben een landklimaat dus zo wie zo andere zomers en winters. Leuk stukje over de dievenplantjes die je weer poot en zo weer opkweekt tot planten. Hier stoppen ze ze soms gewoon in de grond erbij zo van we zien wel wat het wordt. Een buurman snijdt een aantal tomaten in plakken en laat deze drogen en kweekt daar jaarlijks nieuwe tomaten planten uit . Niet de zaadjes in potjes nee gewoon de tomatenplakken in een bak met aarde en dan een aantal van de planten bij elkaar zetten . Wist niet wat ik zag toen hij het vertelde. Je blog is trouwens heel leuk om te lezen een een bron van informatie.

Gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Simone Brus

Hallo Henriette,
Ik zaai ook met verse zaden alleen op een iets andere manier,
Ik koop de duurste en lekkerste biologische tomaten die er zijn. Leg een plakje of haal het zaad eruit en dan zo boven op een potje met potgrond. Eerst komt er een laagje schimmen en dat moet ook. De schimmel zorgt ervoor dat het vliesje om het zaadje opgegeten wordt het zaadje word niet aangetast. Andere schimmels krijgen geen kans en de schimmel verdwijnt zodra het vliesje op is. Hierdoor krijgt het kiemplantje meteen een soort antibiotica en zal niet snel ziek worden. Dus hele sterke planten. Ik zaai in februari binnen en zet ze nu buiten of in de kas. Natuurlijk kan je op deze manier niet beginnen met speciale rassen. dan moet je even wachten tot je daar zelf tomaten van hebt. En dat kan te laat in het jaar zijn.

Renée

Met angst en beven zie ik de komende 2 nachten tegemoet…..NACHTVORST in Noord (oost) Brabant en heb mijn tomaten al in de kas staan…..vanavond snel afdekken en vooral duimen dan maar

Saskia Hoedjes

Bedankt voor je heerlijke tomatenstukje!
En wat is het grappig dat de Roemeen zich niet zo druk maakt en gewoon wat plakjes tomaat “zaait”!
Vriendelijke groet,
Saskia

Henriette

Ook hier wordt even goed gewoon tomaten gezaaid hoor door mensen op de markt zie je nu volop tomaten -, paprika en andere groenten planten aangeboden worden .Maar iedereen doet het op zijn /haar eigen manier . Het leuke is bij de tomatenplanten die aangeboden wordt staat een naam maar geen plaatje van het soort tomaten wat je kan kopen.Maar over het algemeen zijn het grote beetje vleestomaat achtige waar ze sap en saus mee maken voor de weck.

Esmée

Echt al mijn tomatenzaailingen staan al zeker een maand stil in de groei. Ik snap er niets van. in februari gezaaid. Staan op het zuiden in de zon, voldoende water en sinds ze echte bladeren hebben een beetje mest gegeven. Moet ik ze opgeven?

Nadi

Hoi Esmee,

Zou het kunnen dat je tomaten (en dan vooral de worteltjes) te groot zijn geworden voor hun potjes? misschien willen ze gewoon heel graag uit geplant worden zodat ze hun wortels kunnen spreiden. Ik zou ze niet zo snel opgeven.. hoe zien ze eruit? Nog wel gezond?
Vorige jaren was ik ook vroeg met zaaien, rond februari en dan op een gegeven moment merk je dat de groei wat minder wordt doordat ze te groot zijn geworden voor hun p9 potjes.

Gonnie Splinter

Iedere keer als ik je stukjes lees vraag ik me maar een ding af. Wat doe je er allemaal Mee?
100 tomaten planten maal zoveel kilo tomaten, dat moet een gigantische berg tomaten opleveren, ook als je een heel groot gezin hebt of een hele grote vriezer.
Zelf heb ik 10 planten en kom ik toch een heel eind.

lianne Maas

Wat een ontzettend goede tip van dat google wat je hebt opgeschreven, zo is het idd wat gemakkelijker zoeken op bepaalde dingen, en ik geniet nog echt iedere dag van jullie site (raak niet uitgelezen) Heerlijk

Paul Solleveld

Hoi Diana,
Fantastisch om elke keer weer je bloggen te lezen. Vooral over de tomaten, zelf kweek ik ook veel tomaten, ik heb er zo’n 50 stuks staan en dan 10 rassen. Elk jaar probeer ik andere heirloomrassen op de kop te tikken. Een aanrader is in het voorjaar bij Reclaim the Seeds te gaan kijken bij het standje van Velt. Ook leuk om mee te doen met hun tomatentest.
Zelf blog ik ook op http://www.warentuin.nl en mijn eigen blog op http://www.heirloomzaden.nl

groet Paul

Yvonne

Even iets anders, bodembedekker. Al twee jaar stro met als gevolg geen onkruid maar wel heel veel slakken. Dat ga ik anders doen. Het volgende experiment is cocochips van Action, 500 gr voor €0,69. Aanlengen met 1.5 liter water en dan heb je ongeveer zes liter cocochips. Op de verpakking staat 100% eco friendly en organic. Het is grof materiaal dus ik ben benieuwd. Ik weet niet of dit duurder is dan de zakken die kant en klaar zijn. Het is in ieder geval makkelijk mee te nemen. En nu maar hopen dat slakken dit heel vervelend vinden.
Groet, Yvonne

Marlies

Hoi Diana, bedankt weer voor de nuttige tip. Mijn kas staat vol met tomaten afkomstig van jou. Het eerste bloemetje hier zat aan de Tomatito, ook een struik die buiten staat.

Adrie

Nele

Hei Diana,
Mijn reactie staat hier verkeerd maar ik vond niet dadelijk een andere manier om je te contacteren.
Ik vroeg mij af wat je in 2016 en dit jaar gedaan hebt met je zoete aardappel 🙂 Ik ben ik nu ook mee aan het experimenteren, dus tips zijn altijd welkom.
Je mag mij ook mailen op [email protected]

Groetjes,
Nele

Anneke

Hallo Nele,
Vorig jaar een zoete aardappelplant gekocht, geplant en later zoete aardappels geoogst. Ik heb er drie bewaard en die in de winter in een hyacintenglas gezet, de helft onder en de helft boven water, onder water komen de wortels en boven water de uitlopers.
Later in potten overgezet en ik heb nu drie zoete aardappelplanten, waarvan ik er een binnen ga zetten in de kas en de andere twee buiten ga proberen.
Groetjes
Anneke

Ilva

Hoi Diana,

Ik heb volgens mij precies hetzelfde met een German Orange Strawberry tomaat die ik echt net verpot heb. Hij ging al een tijdje niet zo goed, maar ik dacht dat het kwam omdat de pot te klein is en ze met zn drietjes staan (beginnersfoutje bij het verspenen, wist niet dat je dat met tomaten juist niet moest doen), maar sinds gisteren zijn die steeltjes ook zo slap en bruinig (de geel geworden onderste bladeren had ik er al steeds afgehaald). Nou is mijn vraag eigenlijk of ik de moestuingrond waar ik hem net in heb gezet nog kan gebruiken voor een andere tomaat? Had net een megapot gevuld met meer dan een halve zak 🙁

Henriette

Hallo Diana, ik genet steeds weer van je schat aan informatie op deze mooie site.
Ik eb net je artikel gelezen over verschillende soorten tomaten. Ik zie dat jij ze allemaal bij elkaar in de kas zet.
Ik heb vorige week zes verschillende tomatenrassen gescoord in Duitsland.
Er staan alleen maar Duitse namen op, namelijk: Schwarze Ananas, Andenhorn, Grünes Zebra, Schwarze Krim, Berner Rose, en Roter Russe.
Zou ik deze tomatenplantjes nu allemaal bij elkaar in de kas kunnen zetten denk je? Of zouden ze elkaar kunnen afzwakken?

Job

Hallo Diana,

Heb een aantal jaren geleden zaden gekocht bij jou. Leuk te lezen over het stekken van tomaten, ga ik zeker proberen. Toen ik in jou database de tomaten doornam zag ik een tomaat die ik misschien wel tien jaar geleden had. Wist de naam niet meer dus kwijt voor altijd vermoede ik. Maar nu herken ik haar/hem Reinhardt Goldkirsche. Bedankt. Volgend jaar bestel ik zaden bij jou.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties