Bijna IJsheiligen

Heb je de weerberichten gezien? Tot 12 mei (zo ongeveer de belangrijkste datum van het jaar, voor elke tuinliefhebber 🙂 ), worden temperaturen van zo’n 16 graden overdag gegeven. En veel belangrijker nog; 6 graden in de nacht. En dus mogen we eindelijk ‘los’. Kijk zelf eerst ook nog even goed naar de weerberichten als je in een ander deel van Nederland of België woont, want er kunnen nog flinke verschillen zijn. En bedenk dat de grond nog echt heel koud is. Maar het is hier nogal vol en druk:

 

Alle tomaten, paprika’s, pepers en aubergines zijn uitgeplant. Maar daar tussenin staan allerlei bakken met potjes met zaailingen, klaar om uitgeplant te worden…… Mits …… er geen nachtvorst meer komt.

En dus hebben we deze week niet alleen alles in de kas uitgeplant, maar ook buiten zijn er tientallen zaailingen uitgeplant. En goed in de gaten houden daarna; slakken, muizen, vogels, kou, wind, droogte of juist teveel regen, onkruid: er is nog zoveel dat ervoor kan zorgen dat de met zorg opgekweekte zaailingen alsnog bezwijken.

Maar het geeft wel wat rust in de kas, ik hoef niet meer zo voorzichtig te zijn met lopen en bang te zijn dat ik letterlijk en figuurlijk struikel over alle zaailingen:

 

Ook in kas 3 is alles uitgeplant, en hier staan nog maar een paar bakken met zaaisels en zaailingen: in de afgesloten bakken zijn de bonen gezaaid, en in de andere bakken staan potjes met zaailingen van meloen en komkommer, pompoen en courgette, maïs, etc.. En ook die mogen uitgeplant worden, maar daar wacht ik nog 1 of 2 weken mee (tot ze wat groter zijn en dan is de grond ook gelijk weer een graadje warmer).

Zo zagen de potten op ons terrasje er vorige week nog uit:

 

Ik had de potten waar nodig geheel of gedeeltelijk al gemengd/opgevuld met verse potgrond.

Een week later ziet het er zo uit:

 

Zoek de 7 verschillen 🙂 . En heel veel lijkt er niet veranderd. Kleine veranderingen in de opstelling. Maar vooral; zaailingen uitgeplant. Waaronder 3 x de tomaat Cherry Cascade in de grote pot rechts, en verder o.a. de Rudbeckia Cherry Brandy, een donkerroze bloeiende Gypsophila Kermesina waar ik erg benieuwd naar ben, een Brachyscome, Salvia Pink Frills, en nog heel veel meer waar ik me nu al op verheug. In de hoop dat het er komende zomer ongeveer zo uitziet:

 

Maar dat is voor later, eerst maar groeien. Vanaf nu 3 keer per week controleren of er nog water moet worden gegeven, onkruid weghalen, eventuele slakken, etc..

Op de website van Pokon heb ik ook weer een stukje geschreven, en dat gaat over de kuipplanten die we deze week buiten hebben gezet: Kuipplanten naar buiten.

En dan nog even een leuk recept:

 

Dit was de rabarber die achterin de tuin staat: met een zwarte speciekuip over de net uitlopende plant hebben we geprobeerd de rabarber wat sneller uit te laten lopen (forceren). Maar we wilden vooral ook malsere en sappigere stelen oogsten. En dat is dus gelukt. de stengels zijn bijna lichtroze van kleur en extra sappig. En direct geoogst. En de plant mag nu weer verder als normaal groeien. En dit is wat ik er van heb gemaakt:

Voor het bakken:

 

En na het bakken:

 

Euh, ja, we hadden per ongeluk al voorgeproefd, en de taart ziet er zo wat minder mooi uit maar dat komt door het blauwige vroege ochtendlicht (ja, ‘s avonds laat gebakken, ‘s nachts afgekoeld en dan in de ochtend op de nuchtere maag aan rabarbertaart). Het is een lekkere taart! Rabarbertaart met pistachenoten, een recept van Rutger bakt. Ik heb het recept gelijk zelf ook opgeschreven: rabarbertaart met pistache

En tot slot dan nog even: mag en kan ik hier even roddelen?

Dit is de tuin van onze nieuwe buurman.

 

We vermoeden trouwens dat onze nieuwe buurman binnen afzienbare tijd ook weer onze vroegere buurman wordt.

We hebben hem één keer gezien: hij kwam binnen in de gemeenschappelijke kas waar we na gedane arbeid wat zaten te drinken, met de opmerking dat hij 2 boodschappentassen vol met zaden had gekocht. Vervolgens liep ik even met hem mee naar zijn tuin, daar zei hij 2 keer dat het wel een flinke lap grond was, zei gedag en daarna hebben we hem nooit meer gezien 🙂 .

Oohh, dat is echt niet aardig van me (maar ik ben ook niet altijd aardig). Maar ik denk echt dat hij niet heel veel interesse heeft in tuinieren, of geen tijd heeft, of denkt dat tuinieren een leuke hobby is voor ‘erbij’. Maar dat is helaas niet zo, tuinieren heeft wel tijd en aandacht  nodig om succesvol te zijn.

De moraal van dit verhaal: huur een volkstuin alleen als je ook echt min of meer wilt tuinieren 🙂 . En dat bedoel ik zeker niet onaardig: iedereen mag tuinieren zoals hij of zij dat wil en kan. Ik kan in de zomermaanden heermoes en straatgras in onze tuin ook niet meer tellen. Maar tussen alle onkruid en rommel door groeit er bij ons wel ook nog een slaplantje.

Tuinieren volgens Wikipedia: “Het op kleine schaal kweken en telen van planten voor voedsel of pracht”. Aha, het is dus een werkwoord 🙂 .

Zo, nu naar de tuin, want ik maak me verder niet druk om onze buurman maar van de distels en paardebloemen die in zijn tuin al in pluis staan pluk ik elke dag even de zaadbollen voor ze in onze tuin waaien. Ik heb er zelf echt al genoeg 🙂 .

p.s.: oh ja, ik heb het hoofdstuk over de teelt van pepers nagekeken, aangevuld en sommige stukken herschreven, het is nu (denk ik) veel duidelijker en completer, over het zaaien, overwinteren, 3 bij elkaar planten, snoeien, strippen, etc.: Peper

p.p.s.: En, geloof het of niet, ik heb een facebookpagina. Ja, ja, het heeft wat langer geduurd dan bij de meeste mensen 🙂 . Op mijn facebookpagina (maar ik moet het allemaal nog leren hoor, weet nog niet hoe het werkt) ga ik in ieder geval ook melden wanneer ik een stukje heb geschreven. Het adres: https://www.facebook.com/mooiemoestuinblog/

 

 

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thony

Prachtig stukje over je buurman, ik rolde bijna van mijn stoel van het lachen.
Het zou op het inschrijfformulier van de tuindersvereniging moeten worden afgedrukt met een vinkje dat het gelezen en begrepen is 🙂

Mark

Haha ik zie nog een paar bessen en een aardbei voor de vogeltjes staan en flink wat windverspreiders die de buren handenvol werk gaan geven; verder is het vast een slakkenparadijs. Misschien moeten jullie er zelf maar even de frees doorheen halen! Hier is geen sprake van pracht, hier wordt een dozijn tuindersregels overtreden en geeft men aanleiding tot onmiddellijk royement over te gaan… Ik hou ook van een pilsje in de tuin, maar dan wel ná gedane arbeid! Heb je ook ontzettend veel plezier van, ik vertrouw inmiddels ook op de lente en verheug mij net zo op het aankomende seizoen als jij, Diana. Geniet ze!

Simone

Onze tuin heeft aan beide kanten zulke buren . Alles wat daar heeft gestaan vinden wij terug in onze tuin.

Karin

Doordat wij ook nog werken ziet onze tuin er niet zo uit als die van jou. En verliezen wij in de loop van de zomer altijd van de akkerpaardestaart. Maar gelukkig ziet het er toch ook weer niet zo uit als de tuin van jou buurman.

Wat een heerlijke stukjes schrijf je toch altijd.

lina bakker

Wij hebben ook jaren “last”gehad van onze tuinburen, die ieder voorjaar één dag als een stelletje dollen tekeer gingen om de tuin op te ruimen en te wieden en die je vervolgens het hele seizoen niet meer terugzag! Wij hebben stiekem nog wel eens appels geraapt die daar maar lagen te liggen. Gelukkig hebben we sinds vorig jaar een nieuwe buurman die heek wat fanatieker is (zelfs dan wij soms, nu is hij degene die misschien knarsentandend naar onze tuin kijkt 🙂 ). Prachtige rabarbertraart!!!!

Jahllo

Tja. Helaas dus overal buurmannen zoals beschreven. ik heb er ook 1 naast me. Een paar keer per maand ga ik snoeien in de grond van de buurman. Alles tot 1 meter grenzend aan mijn tuin haal ik weg.
Mocht hij er ooit wat van zeggen dan zal ik hem wijzen op zijn onkruid verspreidende tuin. Grrrr.

Margriet M

Ja wat die buren betreft daar zijn er helaas meer van, vorig jaar een nieuwe tuinbuur gekregen , ze heeft zich dit jaar 1x laten zien op een klein stukje iets gespit gezaaid en vervolgens nooit weer gezien.
Om wanhopig van te worden

Margriet M

Trouwens Ik heb een vraag ,is het al te laat om de tomatillo purple (net in Canada gekocht) nog te zaaien?

Anoniem

Ja

Anoniem

tot nu toe lees ik met plezier je verhalen over groenten. Maar wat ontzettend flauw en oninteressant om over je buurman te schrijven.
gr marion

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Als ik dit dagboek lees komen de herinneringen bij mij naar boven uit de tijd dat wij grond huurden bij verenigingen. De toon werd vaak gezet door een groepje mannen met dikke rode neuzen die vanaf ‘s ochtends vroeg in het ‘club’huis zaten. Zij wisten alles van tuinieren en iedereen die anders deed werd het tuinieren flink zuur gemaakt door ze. Zo werd je ook bespied als je je tuin bewaterde dat je geen kraanwater gebruiktte maar slootwater. Terwijl de concentratie DDT ontoelaatbaar hoog gemeten was in het slootwater. Bij een andere vereniging moest een medetuinierster persé over ons stuk grond en die van een andere buur omdat ze weigerde haar eigen ingang te gebruiken. Omdat ze de bescherming van het bestuur genoot moest ik elke dag met lede ogen toezien dat ze steeds weer mijn bloeiende planten met handen en voeten kapot maakte. Ik kreeg de opdracht mijn tuinhekje te verwijderen om deze medetuinierster haar entree via mijn tuin niet te hinderen. Wat een gekken, denk ik, als ik terugkijk. Ik ben zo blij dat wij nu ons eigen land hebben en ook dieren erop. Want dat mocht niet bij verenigingen. Wel bij particulieren. De dieren helpen ons het land op natuurlijke wijze te onderhouden en leveren (bio)mest. Ik gun iedereen van harte een eigen stuk(je) land.

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Ohja, onze 3 herdershonden bijten iedereen kapot die zich nu via onze grond toegang wil verschaffen tot zijn/haar terrein. Dus mijn planten, struiken en bomen bloeien dat het een lieve lust is.

Saskia Boidin

Bij ons op het complex krijgen nieuwe tuinders eerst een niet zo’n grote tuin, 50-100 meter maximaal. Dat is omdat het inderdaad vaak gebeurd dat mensen het werk wat het kost onderschatten en dan soms helemaal de moed verliezen en niets doen, ik ken ook zulke buren.
Als ze dat stuk dan redelijk kunnen bijhouden en met redelijk bedoelen wij dat je meer groente of bloemen ziet dan onkruid, dan mogen ze na 1 of 2 jaar naar een groter stuk. Vind ik wel een goede regeling.
En ik vond je stukje leuk hoor!

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Tuinders krijgen een berg voorwaarden op papier en betalen daar huur voor. Dit doen ze omdat ze zich willen wijden aan een stuk grond. Zij weten niet van te voren dat hun buren van ze verwachten dat ze de grond helemaal zwart moeten gaan houden, helaas, anders begonnen ze er niet aan. Maar misschien is dat ook gelukkig want dan kunnen mensen nu anders tuinieren. De grond zwart laten is alleen goed voor erosie. De vruchtbare laag is maar pakweg, 10 cm als je mazzel hebt, diep.
Een stuk gazon is ook tuin en wie bepaalt wat onkruid is? De beste manier om een stuk land onbenut te laten is de brandnetel daarop te laten staan. Zodra je wilt gaan planten op die plek trek je met je handschoenen aan de brandnetel eruit en je kunt direct planten.
Konijnen zijn dol op paardebloemenblad en weet je hoe duur die bladeren zijn als ze gebleekt bij de groenteboer liggen voor in de salade? Wijn van paardebloemen is verukkuluk.
Ik vindt het geen regeling wat jouw vereniging doet, Saskia, maar een enorme bekoeionering en betutteling waar klaarblijkelijk voordelen voor jou aan zitten anders zou je er niet zo lovend over zijn. Jij tuiniert voor jezelf, toch?, en niet voor je buren. Beperk je tot het contract dat je tekent voor je eigen heermoestapijt. Zaden van verder dan meer dan één kilometer kiemen en groeien op op mijn oprijlaan en terrein. Het komt niet in mijn hoofd op om op het terrein van de boer te treden omdat zijn zaden bij ons neerstrijken. Laat staan aan zijn planten te zitten met mijn handen.
Misschien zou 50 tot 100 meter hersenkennis van de natuur bij bepaalde mensen meer helpen om tot gezond en goed tuinieren te komen.
Sorry Diana, kom niet op andermans terrein anders mogen ze ook op jouw terrein komen.
Zaden komen van veel verder aangevlogen dan van de tuin van de buurman.
Heermoes is de schuld van een achterlijk bestuur; heermoes probeert wanhopig lucht te brengen in de grond omdat het grondwater te hoog staat. Zodra de grond hoger ligt of het water lager en men meer verteerde planteresten in de bodem mengt voor de luchtigheid vertrekt de heermoes naar elders. Ik heb het zelf meegemaakt. Binnen 5 jaar op mijn e-i-g-e-n grond anders was het nooit gelukt. Ik gebruikte de mest van mijn eenden met het stro waarop ze sliepen om te bemesten en dat geeft structuur. Kunstmest geeft geen structuur dus denkt de heermoes dat die nog steeds nodig is om luchtigheid te brengen in de grond. De heermoes was trouwens, zo lang het duurde, ideaal voer voor de eenden en de kippen. Maar ja, een achterlijk bestuur weet daar niets van of doet alsof ze het niet snappen. Tuinierders hoeven niet met heermoes te dealen. Spreek je bestuur aan in plaats van je buren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties