Veel

Alles komt tegelijk. Ik heb gezaaid, ik kan nog wat uitplanten, ik moet nodig wat opbinden, en wieden natuurlijk, water geven, tikken, opruimen, en we kunnen ook al oogsten. En zoals ik wel vaker zeg: oogsten heeft ook consequenties voor de rest van de dag (want het verdwijnt niet vanzelf in vriezer of pot).

Ik ging donderdag even naar de tuin om peultjes te oogsten, ik kwam pas 2 uur later weer thuis, met een tas vol doperwten, een bosje rode stengeluitjes, 4 bakjes aardbeien, 1 bakje frambozen, 1 bakje aalbessen en 1 bakje kruisbessen. De peultjes was ik nota bene vergeten.

 

In het voorjaar lopen we graag aan het begin en aan het einde van een tuindag even een rondje door de tuin. Om te kijken of er al iets kiemt, of groeit, of bloeit, of we iets kunnen doen, bedenken wat we de volgende tuindag willen doen, etc.. Maar vandaag (21 juni) is de zomer begonnen. Een rondje tuin in het voorjaar duurt een kwartiertje, een rondje tuin op een dag als deze duurt meer dan een uur.

Want alles komt tegelijk: de stambonen krijgen heel voorzichtig boontjes, de stokbonen moeten opgebonden worden, de maïs heeft water nodig, de snijbiet schiet door, een zonnebloem valt om, de dahlia’s gaan bloeien, de tomaten moet nodig gediefd en opgebonden worden, de koolzaailingen kunnen uitgeplant worden, de komkommer moet worden opgebonden, we kunnen sugar snaps oogsten, de aardappelplanten worden geel, de knofloken vallen om, de pruimen moeten worden uitgedund, en zo kan ik nog wel 100 dingen opnoemen. Er is niet alleen heel veel te doen maar ook heel veel te zien en te genieten. Dus we beginnen gewoon ergens en zien wel waar het schip strandt.

We hebben de eerste knofloken geoogst, ze zien er goed uit, zijn mooi groot en stevig, en er is geen teken van de preimineervlieg.

 

We hebben nog niet alle knofloken geoogst, de planten die nog groen zijn en rechtop staan laten we groeien tot ook die geel worden en omvallen.

We hebben ook een rijtje aardappelen geoogst, mooie grote rode Tiamo’s. We gaan deze lekker in de komende weken eten, hoeven geen aardappelen meer te kopen. Maar 90% van de planten laten we nog in de grond, ze zijn nog grotendeels groen en mogen blijven groeien tot de aardappelen van het eerste rijtje op zijn en de planten afsterven (tenzij er natuurlijk iets met de planten gebeurt of we vrezen voor aardappelziekte).

We hebben de laatste aalbessen geoogst, we oogsten volop aardbeien, en nu beginnen de eerste blauwe bessen te rijpen:

 

En dus verwijdert Ruud vandaag het onkruid en zet alvast stokken, dan kunnen we morgen het net over de planten hangen en stevig rondom bevestigen (het is altijd handiger om dat samen te doen). Hier zijn vooral merels verzot op blauwe bessen, dus we gebruiken een blauw net en zorgen dat het zo goed vast zit dat de vogels er niet in verstrikt kunnen raken.

Van sommige tuinbonenplanten zijn de laatste peulen geoogst en de planten gerooid, de dag erop is de plek in de grond alweer ingenomen door wat koolzaailingen (boerenkoolspruitjes/Flowersprouts) die ik had gezaaid en die nodig uitgeplant moesten worden. En ik had ook nog wat laatste afrikaantjes gezaaid, die kunnen daar mooi voor en tussen staan.

We oogsten al zomerworteltjes:

 

Ik trek voorzichtig de dikste worteltjes uit de rij (gelukkig staan de worteltjes in een verhoogde bak in luchtige en losse grond), de achtergebleven dunnere worteltjes hebben zo gelijk wat meer ruimte en kunnen verder groeien.

We doen zoveel mogelijk, nu het nog 20 graden is. Want vanaf zondag schijnt het heel warm te worden, boven de 30 graden. We kunnen dan niet heel veel meer doen dan ‘s avonds naar de tuin gaan om die te verzorgen, overdag is het er veel te warm (tussen de kassen in en daardoor ook windstil is het er nog een paar graden warmer dan buiten de volkstuin). We zijn blij dat het de afgelopen week nog flink heeft geregend, de grond is nu nog nat en de watertonnen zijn gevuld.

Maar als het zo warm wordt is het wel altijd extra spannend voor de kas, want daar wordt het bij die zomerse temperaturen wel zo’n 50 tot 55 graden. De ramen zijn wat verder opengezet en de deuren blijven vanaf zondag open. En ik heb heel ruim blad weggehaald, meer dan wat ik normaal zou doen, om de simpele reden dat de kas hier bij zulke warme temperaturen zo vochtig kan worden dat het vocht langs de ruiten loopt. In dat geval is de kans op het klonteren van stuifmeel groot, en dat zorgt dan vervolgens weer voor een slechte vruchtzetting en dus een kleinere opbrengst. Het nadeel is dat bij het verwijderen van veel blad de kans groter wordt dat vruchten verbranden (letterlijk zonnebrand). We houden het dus goed in de gaten, geven ruim water, luchten goed, hopen op zo af en toe wat stapelwolken of sluierbewolking en een frisse zeewind en anders gaan we overwegen om de kassen ook nog te kalken.

Ik word trouwens nog modern: ik heb een Youtube-kanaal en heb daar 2 korte filmpjes op geplaatst, de eerste van kas 2 voor het dieven, opbinden en verwijderen van blad bij de tomaten, en het tweede filmpje is van daarna. Voor wie het eens wil zien:

Het zijn maar 2 korte wiebelige filmpjes hoor, en zonder commentaar. Want ik ben heel slecht in commentaar, het beeld moet maar voor zich spreken. Misschien kan ik er in de toekomst eens vaker een filmpje posten, van bijvoorbeeld een stukje van de tuin, of van een plant van een bepaald tomatenras of zo.

Dan ook nog even de link naar een erg leuk en lekker inmaakrecept, afgelopen week maakt ik deze Marmelade van rabarber met sinaasappel en vanille. Dit was de eerste keer dat ik marmelade maakte, maar zeker niet voor het laatst. Ze is minder bitter dan echte marmelade en heeft een lekker fris zuurtje door de rabarber.

Ik vond nog meer marmelade-recepten, bijvoorbeeld een recept van marmelade van pompoen en sinaasappel, die ga ik onthouden voor komende herfst.

En tot slot dan nog 1 foto. Soms heb ik zelf een goed idee, maar veel vaker zie ik iets leuks bij iemand anders. En nu zag ik dit in de kas van  onze tuinbuurman. Hij is op vakantie en vroeg ons of wij zijn 2 kassen bij willen houden (dieven, tikken, water geven, opbinden, etc.). Natuurlijk! Het is heel fijn dat hij heeft gezorgd dat de watertonnen vol zitten, en dat ik direct aan de slag kan wanneer dat nodig is, Want in de kas hangt aan een vrolijk blauw touw een paar klompen met daarin wat ik nodig heb als ik wil dieven en opbinden, snoeischaar en op maat geknipte binddraadjes:

 

Handig en ook nog eens heel leuk!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Snijders

Hallo Diana,

Leuk, de filmpjes van de tomatenplanten in je kas! Je hebt inderdaad veel blad weggehaald. Ik zal morgen ook nog eens goed kijken bij mijn tomaten. In de kas wordt het hier gelukkig nooit warmer dan zo’n 48 graden, maar dat is alsnog heel warm…
Onze oogst laat nog even op zich wachten, hier duurt dat toch wel een week of twee langer dan bij jullie. Maar van de aardbeien hebben we al flink geoogst, enorme vruchten dit jaar!
Succes met de hitte van de komende dagen!

Hartelijke groet,
Ria

Anoniem

Hallo Diana, wij hebben de serres gewit ,dat doet wel veel aan de temperatuur .want die staan vol op het zuiden. De aardappelen hebben we gedeeltelijk al moeten rooien want de aardappelziekte heeft toegeslagen ☹ .van een aantal rijen het loof afgesneden ,maar de aardappelen zitten nog in de grond .Ik weet niet goed of het het beste is van te rooien of ze te laten zitten ?

Anoniem

Ben niet anoniem ,maar heet Stella

Gerhardus

Dag Diana,

Wat ziet de oogst er goed uit! Vooral het fruit is zo lekker, hè. Ik wou dat ik zoveel aardbeien had. Geniet er maar van! Maar alles wat groeit en bloeit is lekker/mooi!

Ik wou even melden dat je dit blog hebt vermeld onder “Tuindagboek 2013”. Dat is een foutje zeker?

Michel

Leuk hoor die filmpjes En ben abonnee van je kanaal en hier ook volop oogst en nog een vraagje heeft bieslook in combinatie met wortels ook het effect dat het de wortelvlieg verjaagd ?

Danielle Dammer

Hoi Diana,
Wat heerlijk toch al die oogst:-). Bij ons gaat het nog niet zo hard qua oogst, maar ik zie alles een enorme groeispurt maken, dus komt goed:-)
Jij zegt in je verhaal dat je de pruimen moet uitdunnen… mijn bomen zitten ook zo enorm vol…hoe dun jij ze uit?
Dankjewelalvastvoorjeantwoord:-))
Groetjes,
Danielle

danielle dammer

Hoi Diana,
Dankjewel voor je duidelijke uitleg en de link voor meer informatie. De tuin die ik nu heb, heb ik sinds eind 2016 en dit jaar zit 1 pruimenboom dus extreem vol. In de andere jaren heel weinig van gehad. Ze waren wel super super lekker. Heb best veel fruitbomen op mijn perceel staan, waarvan ik van alles wat er al stond niet weet welk ras het is:-(
(Peren, pruimen, appels, kersen)
Maar ik ga uitdunnen, want anders breken de takken. Dus heel erg bedankt voor je antwoord!
Groetjes en ook sterkte voor aankomende week. We gaan druk worden met zn allen.
Groetjes,
Danielle

Erna drenth

Hoi diana ..wat bedoel je met tikken?

Saskia

Dag Erna, in het blog van 12 mei 2017 staat het tikken beschreven. En vast op meer plekken op site van Diana. Succes! Groetjes Saskia

Marion

Hoi Diana, mijn man vroeg zich af, hij heeft vroeger een loonbedrijf in de tomatenkassen met gewasverzorging gehad, waarom je de tomaten in de kas niet opbindt aan draden, scheelt een hoop stokken en ruimte het wiebelt dan een beetje en je kan er makkelijker bij….. wij hebben geen kas en onze moestuin aan huis. De tomaten en ook de komkommertjes binden we buiten aan een paar stevige palen met dwarsligger aan draden… gaat erg goed

Margriet

Hallo Diana ik ben ook een fanatieke lezer van jouw blog, heb ook veel tips van je uitgeprobeerd . Zoals 6 tomatenplanten in een klein muurkasje aan een draad ipv stok. ( bevalt erg gied),ik zag gisteren mijn eerste rijpe, gele mini tomaat.
Ik geniet met volle teugen van mijn tuin en jouw blogs, ga zo door

Therese Zwaard

Het klinkt me allemaal ontzettend bekend in de oren. Ook dit alles jaren gedaan, maar ik beperk me nu tot hele kleine stukjes moes in bakken. Ik heb ook de aardbeienpot weer beplant en dat ziet er ook wel weer lekker ouderwets uit. Ik heb van alles iets, voor 2 personen, zonder inmaak. Alleen de druiven, bessen, bramen worden gezamenlijk met kruiden verwerkt tot jam, gelei en siroop omdat de kleinkinderen die zo lekker vinden. En ‘s winters van de gekochte biologische bittere sinaasappelen heerlijk bittere marmelade. Misschien is jouw recept voor rabarber marmelade ook wel iets voor ons. Ik heb me gestort op ons Groei&Bloei goede doel (hulphond) met verkoop van zelfgekweekte planten.
Succes met alles en hartelijke groet, Thérèse Zwaard, Maasland

Els

Hallo Diana,
Mijn rabarber begint nu pas goed te groeien.
Hoe denk jij over het oogsten van rabarber na 21 juni?

Martin van Raamsdonk

Hallo Ruud en Diana,
Ik heb een aantal weken geleden van die hele grote witte zeilen aangeschaft, die hangen op de zonkant over de kas, het werkt goed. je houdt de temp op max 38 graden.
Automatische raamopener en de deur op een brede kier, met Hordeur.
Tuinbonen mega opbrengst gehad, nu uit de grond. Rabarber heeft een dreun gehad met het vele water wat uit de lucht viel en de tuin deels overstroomde. Helaas voor de rabarder, dit jaar niet verder meer eetbaar, bladeren gaten en bruin
De verhoogde bakken waren mijn redding, stoksnijbonen staan in bloei, alle dahlia staan nu in bloei, en de zonnebloemen gaan snel groeien. Komende dagen morgens vroeg veel water geven. Maar dat zal bij jullie ook wel zo gaan.

Martin van Raamsdonk

Hallo allemaal,

Ik lees elk verhaal of vermelding.
Het is heel leerzaam, dus ik heb ook een vraag, ik heb een hele bak met krootjes, deels met tussenpozen gepoot. Maar nu schieten sommigen qua groei door, ik top ze wel maar is dit goed? Ik geef de schuld aan het vele water wat ze gehad hebben, met die hoosbuien!

Renilde

Heb voor de eerste keer aardappelen in zak gepland. Nu hebben ze niet gebloeid. Vrees dat het niks gaat worden. Spijtig. Want de bladeren beginnen stilaan geel te worden. Moet wel toegeven dat ik aardappelen heb gepakt die doorgeschoten waren. Dus dit is niet voor herhaling vatbaar. Voor de rest veel sla, kruiden. Tomaten, boontjes en komkommers beginnen goed te groeien

Renilde

Ik had het gewoon in potgrond gepland. Watertekort zal het hoogstwaarschijnlijk wel niet geweest zijn. We zullen wel zien. Het is geen ramp als er geen aankomen

MiekeR

Heb nog nooit bloeiende aardappelplanten in een zak gehad. Gebruik gewoon kleine aardappeltjes van de super. Altijd opbrengst tegen de tijd dat blad geel wordt. Soorten aardappels vaak door elkaar. Klein moestuintje, dus geen ruimte voor piepers. Opbrengst wordt meestal gebakken. Altijd een lekkere verrassing. Dit jaar enorme planten. Al afgebroken bij storm. Komt gewoon nieuw blad aan. Heb geduld tot blad geel wordt en dan maar eens kijken wat de opbrengst is.

Annie Makkes

Wij hebben in de zwarte bessenstruiken gigantisch veel zwarte luizen.
In mindere mate in de aalbessenstruiken .
Heeft iemand een idee of suggestie wat ik daar mogelijk aan zou kunnen doen en nog beter zou kunnen voorkomen????

Wia Bonte

Dag Diana,
Grappig, jouw antwoord aan Michel over de wortel- en uienvlieg. Ik kreeg er meteen beelden van waarin de wortelvlieg en de uienvlieg elkaar te lijf wilden gaan.
Maar volgens mij wordt de uienvlieg geweerd door de geur van de wortelen en de wortelvlieg door de geur van de uien, die werken negatief op hun eetlust.
Ik heb een lijstje van kruiden en groenten die goede buren zouden zijn. Daarin wordt de bieslook beschreven als een nog betere afweerplant bij de wortelen dan de uien.
Niet van alle combinaties op dit lijstje heb ik kunnen merken dat ze helpen, maar deze werkt echt. De bieslook geeft vaker en meer geur af doordat er regelmatig van wordt geoogst en doordat de stelen in beweging zijn als het waait.
Bedankt voor de mooie en duidelijke foto’s van het dunnen van de pruimen. Ik zal nog iets royaler moeten dunnen. Mijn boom is pas geplant in 2017 en dan ben je blij met al die pruimpjes die er nu al aanhangen. Maar je hebt gelijk, het gaat om de kwaliteit.
Groetjes,
Wia Bonte

Niels en Laura

Hoi Diana en Ruud,

Jullie hebben het er maar druk mee die eerste maand is altijd het drukst maar wel het leukst vind ik persoonlijk. Bij ons hebben we overal in de tuin luizen gehad van de tuinbonen tot aan de courgettes en komkommers. Maar sinds die zware regenbuien van aantal dagen geleden zijn de luizen als sneeuw voor de zon verdwenen. we hebben onze eerste tuinbonen al kunnen oogsten en de erwten en kapucijners zijn al klaar zelfs de eerste aubergines, paprikas, courgettes en hungarian wax peppers komen er al aan.
hebben jullie trouwens ervaring met soedangras als groenbemester? bij ons in de regio wordt het vaak gebruikt door bomentelers maar weet niet of het ook goed is om als groenbemester op de moestuin te gebruiken.
wij hebben wel een groot probleem met muizen dit jaar…. ze vreten het loof en de wortels van de wortelen kapot. hierbij zijn er ook veel uien gesneuveld of hebben een groeiachterstand door al dat woelen zelfs eem aantal van onze mooie bietjes moesten het ontgelden. maar ach het is de natuur he….

Veel succes en plezier met jullie oogst komende perioden

Saskia

Hoi Diana,
Vorige week lag mijn al best wel grote pompoenplant er opeens slapjes bij, wat bleek stengel half doorgeknaagd. Zo’n twee cm vd wortels vandaan. Dat was m’n tweede pompoenplant die zo het loodje legde. Twee weken geleden ook al 1. Nu zag ik gisteren ook al een stambonenplantje, buitenste bast afgeschilderd onderaan en doorgeknaagd? Wie doet dit? Muizen heb ik nog nooit gezien bij mij. Wel zaten er bij het bonen plantje heel veel pissebedden. Bij de doorgevreten pompoenen niet. Ik hoop dat het hierbij blijft, het is zonde van die al vergegroeide planten. (het bonen plantje zat al vol bloesem) Iemand tips, ideeën?

Carine p

Veenmol/aardkrekel???
Groetjes Carine

Manon van Wijk

Ha Diana,

Vanmorgen in de kas met tomaten besloten je dit toch te vragen….ik haal bij de tomaten het onderste blad eraf en laat het blad gewoon liggen.
Bij het water geven wordt het toch wel wat nat. Is het nou gevaarlijk of een mogelijke bedreiging voor het ontwikkelen van die beruchte schimmel? Of is afgesneden blad te snel aan het verdrogen en gaat dit niet meer gebeuren?
Ik heb in de kas de afgelopen jaren er geen schimmel door gekregen maar toch houdt mij dit wel bezig.
Weet jij een antwoord ?

Carine p

Dag Manon en Diana,
De tomatenbladeren……
Je kan de tomatenbladeren onder de tomaten laten liggen (geen zieke planten natuurlijk!), maar veel nut zal het niet hebben. Het zal opdrogen en composteren. Het zal niet voor schimmels zorgen.
Als ik dief, gooi ik alle tomatenbladeren en scheuten in een emmer en gooi dit rond planten die gevoelig zijn aan de aardvlo (dat vervelend zwart springertje dat de blaadjes doorboort) zoals koolsoorten, radijs, rucola, rapen, amarantus, warmoes, snijbiet,…. de aardvlo houdt niet van de geur van tomaten. Dit werkt maar zolang de bladeren geur afgeven. Anders kan je een gier maken van tomatenbladeren en dit onverdund op de plant spuiten (geen zon op laten komen, dus liefst s’avonds of op een grijze dag). Ik doe dit ook, maar gebruik hier gebruikte spuitbusjes van onderhoudsproducten voor;, tomatenbladeren verstoppen mijn goede spuitbussen. Hoop je hiermee te helpen. Groetjes Carine

Carine p

Dag Diana,
Het is een dagelijkse gewoonte geworden om de teksten/ blog te lezen van jouw website. Alhoewel ik al jaaaaaren tuinier, vind ik toch nog wel leuke teksten en tips, vooral ook de nieuwere groentensoorten en varieteiten. Dus maw ik hou erg van jouw site. Er komen meer en meer reactie’s, gezien dit ook op de soorten en groenten kunnen. Het lijstje van de recente reactie’s )(ik denk de laatste 5) wordt wat klein. Zou het misschien een idee zijn om onder het lijstje van recente reactie’s, een verwijzing te plaatsen bv ‘meer’ en daarin bv. de reactie’s van de volledige dag te tonen ? Het is maar een hint hoor om over na te denken.
Groetjes Carine

Manon van Wijk

Ha Diana en Carine,

Het is mij nu duidelijk.
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
Ga daarmee aan de slag.

Groetjes, Manon.

Mayra

Oeh ik ga meteen lid worden van je youtubekanaal! Superleuk!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties