Voorrang

Ik schrijf mijn blog bijna altijd op vrijdag en dat was eergisteren ook weer het plan. Maar in de middag kregen we een appje van tuinbuurman Rens dat er een kar paardenmest bij het toegangshek naar de tuin was neergezet.

Mest!! Altijd een reden om alles te laten vallen, te schrappen, gedag te zeggen en op een holletje naar de tuin te rennen 🙂

Nu kwam dat slecht uit en heb ik vrijdag nog allerlei verplichtingen afgewerkt zodat ik geen tijd voor mijn blog had. En ‘s avonds vroeg naar bed en zaterdagochtend vroeg op. En vroeg naar de tuin; in een oude spijkerbroek, dikke trui en met werkhandschoenen aan, en in de hoop dat niet een aantal mensen ons voor was en de mest al op zou zijn.

Maar nee, bij aankomst was de kar nog bijna vol:

Over paardenmest: we krijgen die als tuinbouwvereniging al ruim 30 jaar lang elke winter van een nabijgelegen manege. Ik krijg wel eens vragen van mensen die zich afvragen of paardenmest wel goed is – omdat er waarschijnlijk resten van medicijnen en ontwormpasta in de ontlasting en urine zitten. Ik heb geen idee of en hoeveel van dat soort stoffen in de ontlasting van het paard achterblijven. En of dat wel of niet vervliegt of uitspoelt na een bui regen. Geen idee of het dan in die hoeveelheid nog schadelijk is, en geen idee of de groenteplanten in de tuin die stoffen vervolgens weer op kunnen nemen. En ook geen idee of die stoffen in de plant blijven en vervolgens na het eten in ons terecht komen. Ook geen idee welk percentage dat dan nog zou zijn en of dat dan slecht voor ons zou kunnen zijn. Ik kan alleen maar bedenken dat de kans dat we hoe dan ook allerlei stoffen binnen krijgen heel groot is (lees bijvoorbeeld even hier een interessant artikel over medicijnresidu’s in drinkwater en in oppervlaktewater: Krnwtr). En dan heb ik het nog niet over de drukke weg langs ons tuinbouwcomplex, en het Botlekgebied met bedrijven als Shell, Kemira, Odfjell, etc. in de buurt. We gebruiken al meer dan 30 jaar paardenmest en zijn er vooralsnog van overtuigd dat er heel veel meer voordelen dan nadelen aan zitten. Maar daar kan en mag iedereen natuurlijk een andere mening over hebben en een eigen afweging in maken. Ik heb ook wel eens een mailtje van iemand gehad die vegan wilde moestuinieren; die heb ik geadviseerd om na te denken over bijvoorbeeld plantenaftreksels, plantengier, bladcompost, gefermenteerde plantenvoeding, etc..

Hoe dan ook: eigenlijk hebben we helemaal nog geen plaats voor verse mest: de tuin staat nog vol met planten, en ook de compostbak zit nog vol. Eerst zullen we dus verder moeten opruimen en schoonmaken en compost kruien voor we plek voor verse paardenmest hebben. Maar we hebben het wel heel hard nodig in kas 2. Daar zaaide ik begin september de groenbemester Japanse haver. Ik schreef er al eens eerder iets over in een blog: Oogsten en De winterkas in 2022 (inclusief eigenschappen, de voor- en nadelen).

Japanse haver in de kas op 23 september, pas gekiemd (8 september gezaaid):

Japanse haver op 1 oktober:

Japanse haver op 12 oktober:

En zo ziet de Japanse haver er nu uit:

Groot genoeg om al om te vallen, groot genoeg om diep te hebben kunnen wortelen en voedingsstoffen op te hebben kunnen nemen. En dus groot genoeg om af te gaan snijden (dat hoeft niet perse maar ik vind het zelf prettig omdat de mest het dan goed bedekt en ik zeker weet de de planten met al hun nuttige stoffen afsterven).

Ik snijd het blad grofweg met een mes af en laat dat op dezelfde plaats op de planten vallen:

Ondertussen was Ruud al begonnen met het kruien van wat kruiwagens verse mest, die dus als een dikke laag bovenop de groenbemester komt te liggen. De kar stond buiten en de mest was al aan het composteren.

We hadden de taken goed verdeeld: Ruud bleef heen en weer mest kruien en ik verdeelde die mest met een riek gelijkmatig over de afgesneden Japanse haver.

En zo zag het er aan het einde van de ochtend uit:

Het composteren stopt vrij vlot na het uitspreiden van de mest (uiteindelijk gaat dat natuurlijk op een klein pitje verder maar doordat het nu een relatief dunne laag is gaat het zeker driekwart jaar duren voor de mest is gecomposteerd.

In principe is de verzorging in de kas nu klaar. De mest mag de hele winter blijven liggen; het zorgt ervoor dat de Japanse haver afsterft en composteert, het levert mineralen en sporenelementen, stikstof en koolstof, het houdt de grond nog een poosje warm, het activeert het bodemleven, het houdt onkruid tegen, het zorgt ervoor dat de kleigrond vochtig blijft maar niet zompig en kletsnat wordt. En dan heb ik het nog niet over de voordelen komende lente en zomer: de mest mag zo blijven liggen, rond april/mei schuif ik het zodanig opzij dat het stroken mest/stro zijn met daartussen op een afstaand van 55 tot 60 centimeter geulen waar dus geen mest ligt. Die geulen vul ik op met een mengsel van bijvoorbeeld compost, wormencompost, potgrond, bladaarde, etc., en daarin plant ik dan vervolgens de tomaten, paprika’s, pepers, etc.

En zo ziet dat er dan in juni uit:

Maar dat duurt dus nog even (het is belachelijk, ik weet het, maar ik begin me er heel in de verte al weer een klein beetje op te verheugen 🙂 ). In de loop van het voorjaar en zomer composteert de mest tot kleine brokjes met stro, en dat mengsel doet ongeveer hetzelfde als wat het in de winter doet: het houdt de grond wat langer vochtig, houdt warmte vast, activeert bodemleven, levert nuttige stoffen en houdt onkruid tegen.

En uiteindelijk zorgt het er nu voor dat ik geen omkijken meer naar de kas heb, die is klaar, ik hoef in de komende maanden zelfs niet te wieden. Misschien is er ook een nadeel? Er kunnen geen wintergroenten in de kas worden geteeld. Maar dat is niet helemaal waar. Want na het verdelen van de mest over de Japanse haver hebben we wat speciekuipen met planten de kas in gesjouwd. Zoals 2 speciekuipen met sla, 1 kuip met peterselie en selderij (die eigenlijk ‘slechte buren’ zouden zijn maar het hier samen in dezelfde omstandigheden toch vrijwel altijd prima doen), een kuip met winterpostelein, een kuip met knolvenkel en een kuip met stengelui, en een laatste kuip met restjes (2 koolplantjes, wat mosterdblad en landkers). Deze kuipen ga ik 1 keer per maand een klein stukje verschuiven zodat de mest eronder weer wat lucht krijgt. En we gaan er vooral lekker uit oogsten natuurlijk!

Dit is onze manier van het verzorgen van de kas, het is zeker niet ‘de’ manier hoor. In plaats van paardenmest kun je ook denken aan bijvoorbeeld andere soorten mest of half rijpe compost. Bedenk dat de beste optie een mengsel van groen stikstofrijk en bruin koolstofrijk materiaal is. In het geval van paardenmest is de mest stikstofrijk en het stro koolstofrijk. Halfrijpe compost bevat ook een mengsel van die 2 soorten. Ik heb de grond vroeger wel eens bedekt met alleen een dikke laag stro en dat was hier geen succes: het stro composteerde te langzaam en gebruikte daarvoor stikstof uit de grond waardoor de planten die ik in de lente uitplantte niet goed groeiden. En de grond bleef heel lang heel koud. Alleen afdekken met groen stikstofrijk materiaal (zoals vers blad, grasmaaisels, etc.) is vaak ook geen succes omdat het niet goed composteert maar juist gaat rotten en schimmelen. Het best is een mengsel, en alles wat de bodem verrijkt, beschermt en voedt is goed.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Julia

Hallo Diana, ik vraag me af, is er voor het composteren van de paardenmest (met stro) geen water nodig? Giet je af en toe water over de mest in de kas?
Groet, Julia

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Je blog komt als geroepen, want ook ik kreeg bericht dat een aantal kruiwagens paardenmest beschikbaar waren. Deze mest is gelukkig al ouder en kan zo worden gebruikt. Nu vraag ik me af wat ik nu al kan doen met deze paardenmest, aangezien het al verteerd is. Kan het zo onder fruitbomen of kan ik er planten in doen (zoja, welke planten).

Verder lees ik dat jullie de kuipen met sla en winterpostelein in de kas hebben geplaatst. Ik dacht dat juist sla, winterpostelein en peterselie van kou houden en goed buiten kunnen blijven. Hoelang kan ik deze planten nog buiten laten staan?

Nog een vraagje: doordat de maand november warmer is dan voorgaande jaren, vraag ik me af in welke periode van jouw zaaikalender we nu zitten. Moet ik kijken naar eind oktober of begin november bijvoorbeeld? Met andere woorden: schuiven jouw periodes van de zaaikalender ook op?

Groeten,

Elisabeth

Dank je wel Diana voor je mooie blog . Ik ben ook wel wat gereserveerd wat die paardenmest betreft .
Wat daar allemaal niet in zit ? Vraag ik me af.
Maar je hebt volkomen gelijk dat we ook via zoveel andere kanalen bloot gesteld worden aan van alles..

Wat ik nog wou vragen : die Japanse haver , die laat je met de wortels zitten in de grond . Maar is die intussen ook niet gaan lopen met de voedingstoffen in de serregrond?
En nog dit : je hebt zoveel om handen en je bezorgt ons dan nog elke week een blog ! Waarom niet elke 14 dagen ? Daar ben ik ook al heel blij mee hoor !
Hartelijke groeten en verder nog een rustige winter 👍

Joanna

Ik was je blog aan het lezen .jee wat een werk,ook al doen jullie het samen.Dan nog de tijd nemen voor al de vragen te beantwoorden, enorm.
Weer heerlijk om alles te lezen .
Dat wilde ik je even melde.🤔

Joanna

Hier ging even iets fout. Ik wilde het berichtje aan Diana sturen,lette even niet op.
En het ging dus naar Elisabeth .
Je dacht vast wat moet ik daar nu mee.🤔
Sorry het was dus voor Diana.

Carine p

Dag Elisabeth en Diana,
volledig akkoord met jullie nadenken over paardenmest. Indien jullie in de buurt iemand kent die op een biodynamische manier werkt met de paarden, is er echt geen aarzeling over het wel of niet gebruiken van paardenmest. Gewoon doen !
groetjes
carine

Pearlsofpassion

Hey Diana,

Ik mulch altijd tussen m’n planten he..
En ik gebruik zoveel mogelijk een mengsel van bruin en groen materiaal. Maar toch niet helemaal zoals jij het doet.. Ik doe het meestal nl niet allemaal in 1 keer of meteen een dikke laag. Bij zo’n groenbemester die je wil bedekken wel natuurlijk, dat kan niet anders. Maar niet in de lente en voorjaar. Dan doe ik het anders.
Iedereen doet wat hij/zij het gemakkelijkst vind en ik weet dat jij geen grasmaaisel hebt op de tuin en er dus zelf wellicht weinig mee kan.
Maar de truc om enkel groen materiaal zoals grasmaaisel te kunnen gebruiken zonder het steeds ook met stro oid te moeten gaan mengen (wat praktisch wel een uitdaging vormt als je om de 2 weken je gras maait en dat wil gebruiken) is om het heel dun te leggen. Zeker in het begin. Zo dun dat het maar heel net bedekt. Dan gaat het niet gisten of rotten.. Op 2 a 3 dagen kleurt het dan van groen naar bruin en na een weekje kan er een volgend laagje bij..
Als ik wat bruin materiaal heb, doe ik daar ook eens een laagje tussen maar dat is wel minder vaak.. Onkruid dat nog niet in het zaad staat kan je zo ook tussen de planten laten en vb erwtenplanten die verwijder na de oogst leg ik vaak tussen de kolen. Zo bouw je de mulch laag op tijdens het seizoen, of onderhoudt je ze.
Je kan ook geurende kruiden tussen de insectgevoelige planten leggen, zo breng je die insecten in de war. Dat is als aanvulling op het bij elkaar planten van die soorten zoals de wortelen en uien. Tussen worteltjes kan je uiteraard pas mulchen nadat ze duidelijk uitgekomen zijn en het onkruid verwijderd maar daarna is het wel erg nuttig want de wortelvlieg zou naar het schijnt haar eitjes op kale grond leggen… En uiteraard houdt het de grond eronder losser wat voor wortels natuurlijk erg nuttig is.

Je denkt ook een beetje na wat je waar legt. Zo leg ik in het voorjaar zeker meteen gras bij de aardbeien zodat die minstens 2a3 laagjes grasmaaisel hebben voordat de vruchten komen want op dat moment gaat er een dikke laag stro aan hun voeten zodat de vruchten droog liggen. Moest ik dennennaalden hebben zou ik die er onderaan bij leggen, want daar houden aardbeien van. Vruchtgewassen en zelfs kolen plant ik idd ook uit in mulch die de hele winter op het bed is blijven liggen.
Tussen de gezaaide wortelgewassen komen er dan weer eerder dunne laagjes mulch.. Tussen struikboontjes en sla leg ik geen grasmaaisel, want dat gaat plakken en dan heb ik meer werk met schoonmaken. Dus daar eerder onkruid en wat mest en strooisel van de kippen of konijnen. Dat laatste gaat ook bij de kolen en vruchten want die willen veel voeding en water en dan kan er wat meer gras bij voor een mooie dikke mulchlaag.
Enz…
Misschien kan iemand er wat mee…

Groetjes
Valerie

Sonja

Beste Valerie, dat is een heel interessant stukje, wat je schrijft. Ik weet niet of Diana het wil, maar misschien zouden jullie hier samen eens een wat uitgebreideren blog over willen schrijven. Leuk!!
Tuingroeten, Sonja

Helga

Een waarschuwing over het gebruik van paarden mest met daarin ontwormingsmiddel:
De paarden van mijn zus krijgen ook chemische ontwormingsmedicatie. De dosering is afgestemd op het gewicht van het paard. Op haar erf lopen ook twee honden rond, een daarvan heeft gegeten van uitwerpselen de dag nadat de paarden de ontworming hadden gekregen.
Deze hond moesten zij met grote spoed naar het dierenhospitaal brengen vanwege ernstige neurologische symptomen. Volgens de arts hadden ze niet veel later moeten zijn…

Overigens is het ook mogelijk om paarden op natuurlijke wijze te ontwormen.
Mijn instelling is: alles wat ik kan vermijden aan chemische rommel vermijd ik. En dan krijg ik nog steeds meer binnen dan me lief is.

Marleen

Dag Diana, ik zit hier met een mopperende boer tegenover mij…. “als ik zoveel mest op zo’n oppervlakte zou leggen stond ik binnen een week tegenover de economische politierechter….. te veel stikstof” Ik word echter helemaal blij als ik je foto’s zie en lees hoe je vol verwachting uitziet naar wat er onder die laag allemaal gaat gebeuren de komende tijd. Een soort fabriekje dat aan het werk is om volgend jaar de planten te voeden en je op dit moment al helpt door onkruidgroei tegen te gaan. En die mopperende boer… die komt bij mij ook een grote bak stalmest van de koeien brengen hoor om over het aardappelvak van volgende jaar te leggen  😉 

bram

beste diana,

is die verse paardenmest niet veel te zout. ik gebruik championnemest en dat is ook zout en ik laat het altijd een poosje buiten liggen dat het zout er uit kan regenen want met te veel zout krijg je schade in je gewas

Afke

Het volkstuin complex waar ik een tuin heb is vlakbij de manege van een revalidatiecentrum in ons dorp. We mogen daar onbeperkt mest vandaan halen. Ik gebruik het als mulch in de winter op de rabarber en de bedden voor pompoen en courgettes ed. voor het volgende jaar en ik leg ook meestal een laag tussen / over de composthoop. Ook ik hoor van mensen die deze mest niet willen (op loopafstand) en met de auto met aanhanger 100 kilometer rijden om koemest bij een biologische boer op te halen. Tja, dat vind ik dan weer heel erg ver gaan eerlijk gezegd… We krijgen idd zo veel binnen waar we geen weet van hebben, ik gok er maar op dat deze mest van deze paardjes goed is.

Willy

Tegenwoordig worden paarden alleen nog ontwormd als het echt nodig is.
Dit weet je eerst na een mestonderzoek door een dierenarts. Dat is meestal in december of april / mei. Dus in de mest bij Diana zal waarschijnlijk geen ontwormingsmiddel zijn.

Hilda

Oh heerlijk paarden-mest, wij moeten er wel voor betalen, komt ook van een manege, maar drie dubbel gestoomd, lijkt op koeienmest nu! Maar ik heb zelf nog mest dat moet eerst maar ‘op’

Mary

Heb je niet ontzettend veel graszaad in de paardenmest? Ik had afgelopen voorjaar mest van een buurvrouw gekregen (met bijna geen stro, overigens) en dat heb ik op een hoop laten liggen tot dit najaar. In de loop van de zomer is er een prachtige grasmat op gegroeid. Dat wil je natuurlijk niet bij je planten. Ik heb het nu wel gebruikt en afgedekt met blad. In de hoop dat het gras niet al te welig gaat groeien.

Carine p

Dag Diana,
ik weet het niet zeker hoor, maar voor mij is het overgrote gedeelte van onkruiden datgene dat oppervlakkig rondvliegt en terug gezaaid wordt. Zo ervaar ik dit zelf. Onkruiden die heel diepe wortels hebben, behoren hier natuurlijk niet bij. Ik word er zelf bijna gek van, vooral op de paden.
grt carine

Mary

Dag Diana,

misschien hebben jullie minder last van het graszaad omdat de mest (met stro) al aan het composteren is. Als het maar warm genoeg wordt dan zullen de zaden het niet overleven. Ik heb het nu voor het eerste jaar uitgeprobeerd. Ga het wel zien in het voorjaar. Wellicht volgend jaar zorgen dat het op een composthoop eerst warm gecomposteerd wordt. Frank Anrijs heeft daarover een goede online lezing gegeven. Tip: Zijn lezingen zijn allemaal zeer de moeite waard. Op internet terug te vinden.

Groet, Mary

Kevin Broekhuizen

Ik heb vandaag prachtige paardenmest met vlas gestort gekregen, paarden krijgen geen medische middelen, en als onkruid aanpakker gebruiken hun schapen i.p.v gemische bestrijden. Nu vroeg ik mij af kan ik dit ook gebruiken in hopen voor de courgette en pompoen in mest

Pien W

Ik zet al jaren pompoenplanten in de composthopen van paardenmest. De plantjes kweek ik op in zwarte plastic potten waar ik de bodem uit heb geknipt. Aarde er in en bodemloze pot zetten in een zelfde maat pot met bodem. Zo’n dubbele pot is bedoeld om de aarde er niet uit te laten spoelen. Als de planten groot genoeg zijn en de vorstkans voorbij is zet ik de planten in alleen de pot zonder bodem in de mesthoop. Het voordeel is dat je ze daardoor goed en gericht water kunt geven. De planten gaan vanzelf de diepte in, raken de mest en gaan als een wilde groeien en bloeien. Prachtig gezicht en hun bladeren beschermen de rest van de mesthoop tegen uitdrogen.

Kevin Broekhuizen

Oowh super ik ga de hopen nu al maken net als dat U gedaan heeft in uw blog, ruim 6 maanden van te voren 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties