De winterkas in 2022

De soorten die ik eind augustus/begin september voor de ‘winterkas’ zaaide doen het over het algemeen prima. Natuurlijk helpt het de jonge planten dat het nu zo belachelijk warm is. Dat klinkt alsof de winterkas een groot succes wordt maar het zegt nog niets over de komende maanden. Ik heb wel eerder gezien dat planten die kerngezond en groeikrachtig de winter ingingen een flinke terugslag kregen bij koud en klam weer.

Weeuwenteelt bloemkoolplanten heb ik bijvoorbeeld in de kas wel eens eerder in de herfst heel groot zien worden maar uiteindelijk konden we in het voorjaar maar kleine kooltjes oogsten. Waarschijnlijk kwam dat doordat de planten vóór de winter hard groeiden en dat veel energie kostte. Vervolgens moesten de grote planten de winter overleven en al dat blad in stand houden. Door kou en minder licht konden de planten minder voedingsstoffen opnemen, concentreerden ze zich vooral op het redden van de plant en niet op de vorming van de kool. Dat denk ik dan hè, ik weet ook niet zeker of het de juiste beredenering is maar ik weet wel dat er nog van alles mis kan gaan voor we iets kunnen oogsten. Hoewel er ook planten zijn die er geen problemen mee hebben hoor. Het is jammer van de waterkers want die is eigenlijk nog te klein maar gaat al bloeien. Maar de rucola is heel blij en groeit volop. Snijbiet en koolrabi lijken er vooralsnog ook blij mee te zijn maar de knolvenkel wordt al wat lang en hoog (te snelle groei bij te weinig licht, gok ik).

Over een paar weken kan de koolrabi alweer geoogst worden

De temperatuur gaat volgende week langzaam maar gestaag dalen en dat is een goed vooruitzicht, ook al genieten we nu even van het mooie weer. We kunnen voorzichtig al uit de kas gaan oogsten. terwijl de tuin buiten trouwens ook nog vol staat hoor; met groenbemesters, de net boven de grond piepende knoflook, stengelui, winterandijvie, pluksla, diverse koolsoorten, snijbiet, winterandijvie, groenlof, winterrammenas, etc. We kunnen nog elke dag uit de tuin eten en dat is fijn, de vriezer zit nog net zo vol als vorige maand.

Terug naar de winterkas. Ik geef 1 kas rust en in de andere kas teel ik groenten. Dat is wel een luxe, weet ik (als ik 1 kas had zou ik de linkerkant laten rusten en aan de rechterkant telen en dat elk jaar wisselen). In de ene kas heb ik ruim 6 weken geleden Japanse Haver als groenbemester gezaaid. Dat ziet er ondertussen zo uit:

Het is nogal explosief gegroeid :-). Dat betekent dat het goed geworteld zal zijn en mineralen, voedingsstoffen, etc. uit diepere lagen van de grond op kan halen/nemen. Ik hoop over ongeveer een maand het blad terug te kunnen knippen en dat gewoon op de planten te leggen. Als de paardenmest dan komt gaat daar nog een dikke laag van over de planten. Vorige winter zorgde dat ervoor dat de planten afstierven/composteerden en alle goede stoffen ten goede kwamen aan de tomatenplanten, komkommers, etc. Ik schreef er hier al eerder iets over, o.a. dat je moet oppassen met uien en aanverwante soorten omdat het bijvoorbeeld koprot kan veroorzaken, maar ook dat het kan helpen bij de bestrijding van wortellesieaaltjes (de beruchte aaltjes die voor bodemmoeheid zorgen bij een slechte vruchtwisseling – iets wat altijd lastig is in de beperkte ruimte van een kas).

Dan de andere kas, daar waar we een winterkas van maken. Ik plaatste in september deze foto al eens:

De linkerkant van de winterkas op 23 september

En nu, bijna 5 weken later:

Dezelfde linkerkant in dezelfde kas op 26 oktober

Dit jaar heb ik voor het eerst ook radicchio in de kas geplant. Bij één ras zie ik de eerste tekenen van ‘rand’ (grijsbruine randjes langs het blad), 2 andere rassen doen het vooralsnog prima. En de Puntarelle doet het misschien wel het best:

Ik heb het nog nooit eerder geteeld en gegeten, het blad lijkt wel wat op dat van paardenbloemen 🙂 (ook eetbaar trouwens) maar ze is dus familie van witlof en roodlof. Ik kan er binnenkort wel wat van oogsten, ik ga het maar in salades gebruiken, maar specifieke recepten zijn altijd van harte welkom!

De Chinese kool heb ik dit jaar ook voor het eerst begin september gezaaid voor de winterkas. Dat lijkt vooralsnog ook goed te gaan, na het grote blad beginnen de bladeren in het hart zelfs al wat te draaien:

Een soort die het hier altijd goed doet in de winterkas is snijbiet (foto bovenaan dit blog). Maar ook pluksla doet het prima, en de weeuwenteelt kolen groeien dus bijna te snel. Mosterdblad groeit voorspoedig, de winterplantuien lopen uit, rucola is altijd heel makkelijk en zo kan ik nog wat soorten opnoemen.

Maar er zijn, zoals altijd, ook wat tegenvallers. Zoals deze paksoi:

Ze had het vanaf het begin al slecht, werd eerst aangevallen door slakken. En dit is rode paksoi (ik heb al wel vaker paksoi als winterteelt in de kas gezaaid en meestal gaat dat prima, maar dat was wel groene paksoi en die misschien net iets sterker dan deze rode).

Zoals gezegd schiet de waterkers al door en voor de derde keer vertikt de rode pluksla het om te kiemen (gelukkig heb ik meer dan genoeg groene pluksla gezaaid en die kiemt (met dezelfde datum op het pakje) wel goed. Komend weekend wordt het tijd om er wat onkruid tussenuit te halen en de dode zaailingen te verwijderen.

Er zullen door de tegenvallende planten/soorten geen gaten gaan vallen hoor:

Er staat buiten nog een tafel vol met gekregen, gekochte, gezaaide en gestekte plantjes…….. ik kan nog volop kiezen wat ik voor de niet gekiemde sla en dode paksoiplantjes in de plaats wil zetten 🙂

Tot slot van dit blog nog even de korte melding voor wie er interesse in heeft: ik heb vandaag het minizadenlijstje op de website gezet: Zadenlijst

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther Hanko

Wat een weelde, al die gezonde mooie kleurige bladgroenten in de kas! Ik had een beetje een tuindip maar na het zien van een aantal van deze foto’s vanmorgen of gisteren, had ik er opeens weer zin in! Bedankt 🙂

Elisabeth

Esther, je neemt me de woorden uit de mond !
Diana, je bent toch echt onvermoeibaar !!
Ik heb mijn serre winterklaar gemaakt . Alle tomatenplanten eruit. Nog wat schraal wordende basilicum plantjes en vijf slaplantjes van het tuincentrum .
Ik dacht de grond te laten ´rusten’ . Wel mulchen met een dikke laag gemaaid gras en bladeren . Dacht ook aan paardenmest. Maar toen ik las ik dat paarden ook allerlei antibiotica, anti schimmel / worm middelen toegediend krijgen, ben ik daar van afgestapt .
Denk je dat dit terecht is ??

Berdy

Heerlijk weer een zadenlijst! Hartelijke dank voor je genomen moeite om dit te organiseren en ik heb al besteld!
Nu een brutale vraag; ooit heb ik tomatenzaden van de multiflora tomaat Idli bij je gekocht. Een succesnummer bij ons; maar na een aantal kweekseizoenen vergeten zaden te winnen en ik ben hopeloos op zoek naar deze tomatenzaden maar die zijn niet of moeilijk te koop. Zou je wellicht enkele zaden van de Idli kunnen missen… 🙃 Ik weet dat dit je extra werk bezorgd en dat je het al druk genoeg hebt dus ik begrijp als jet aan dit verzoek niet tegemoet kan komen. Mocht je het wel willen doen dan kan het bij mijn bestelling verwerkt worden.

Carla

Hallo Berdy,
Ter info: als je Google op ‘tomaat Ildi’ (i.p.v. Idli) is deze soort bij verschillende webwinkels te bestellen.

Berdy

Beste Carla,
Bedankt voor je tip en uiteraard bedoelde ik de ildi. Vreeken verkoopt deze maar ze zijn constant uitverkocht of niet leverbaar. Voor de rest nog weinig succes in het verwerven van zaden van deze millefleur tomaat. Ik zou het ook niet zomaar hier gaan vragen want geloof me, ik struin heel wat zadensites af. 😊

Mariel

Ik heb de Ildi nog in de kas staan, geven nog tomaatjes dus kan je anders wel aan zaden helpen.

Berdy

Beste Mariel,
Hartelijke dank voor je aanbod! Wat een fantastisch tomaatje, hè?!? Heerlijk om al snoepend langs te lopen. Ik ben inmiddels voorzien van Ildi zaden, maar hartelijke dank voor je aanbod.

Gwen

Dank je wel voor je minizadenlijstje, Diana. ❤️🙏

Maaike

Goedemorgen Diana,
Ik heb gelijk besteld vanmorgen!
Dank je wel, zo leuk om een beetje van jou in mijn tuin te zetten. Wat een energie steek jij in de tuin zeg, dat lukt mij niet hoor maar ik wordt altijd wel enthousiast van jouw prachtige verhalen, fijne tips en leuke recepten. Staan bij jou de potten met ingemaakte groenten gewoon zo in de kast? Ik heb wel eens begrepen dat ze in het donker moeten. Dus mijn potten met druivenjam en appelcompote staan keurig onder een doek in de garage.

Riet Schouten

Diana waar kan ik je zadenlijst van 2022 vinden, groetjes Riet

Pien W

Dag Diana! Jij hebt mij toch weer zo blij gemaakt! Jouw minizadenlijstje bleek helemaal niet zo mini, het was gewoon een snoepwinkeltje! Ik heb gisteren helemaal verlekkerd van alles in mijn winkelmandje gestopt en….vandaag zat het al bij de post!!! Dank je wel voor al je werk!!! Gr. Pien

Kevin Broekhuizen

Dankjewel Diana voor het toch aanbieden van de zadenlijst 🙂 Zojuist mijn bestelling gedaan en daar heel erg blij mee vooral die Datterino wou ik heel graag kweken maar onmogelijk aan die zaden te komen, heb iets meer besteld vooral uit dank omdat ik uw hulp erg waardeer en site fantastische vindt. Wel een vraagje zou het met de tijd mogelijk zijn de tomaten rassen in de database op alfabet te ordenen zelf vondt ik dat ook wel erg makkelijk 😉

Ellen

Hoi Diana,

Wat een verrassing dat de vrijdag bestelde zaden zaterdag al op de mat lagen. Geweldig!

Voor wie nog op zoek is naar zaden van leuke tomatenrassen, kijk dan ook eens hier: https://moestuinhippie.com/winkel/

Groetjes, Ellen

Margriet.M

Hallo Diana,
Dank je wel voor de mooie zadenlijst,
Ik ben er erg blij me en heb net ook even bestelling geplaatst. Ik ben nu al weer benieuwd hoe het volgend jaar zal gaan. Vorig jaar heb ik ook zo genoten van de zaden gekocht bij jouw. Ik vind het grandioos dat je dit doet en ons de mogelijkheid geeft ook te genieten van deze tomaten.
Groetjes Margriet .M

Marijke Bartels

Puntarelle alla romana (salade). Alleen de kleinere, binnenste stelen worden gebruikt. Elke steel wordt in de lengte fijngesneden. Daarna minimaal een uur laten liggen in ijswater, om het al te bittere te laten verdwijnen. Voor de vinaigrette: een paar fijngesneden ansjovisfilets, gemengd met een knoflookteen, peper, olijfolie en wittewijnazijn. Buon appetito!

Evelien

Hi Diana, ook ik ben langzaamaan weer bezig met zaaien en voorbereiden. Nu heb ik in oktober gelukkig nog wat tomatenzaden van jouw winkeltje kunnen bemachtigen, waaronder de tomatenmixen (buidels&peren, multiflora, blauwe invloeden). Deze ga ik natuurlijk ook zaaien dit jaar! Ik kan me herinneren dat destijds in de beschrijving van deze tomatenmixen ook nog stond welke tomaten er allemaal in deze mix zaten, maar de pagina van het winkeltje is (begrijpelijk) niet meer online.

Heb jij deze informatie toevallig nog? Begrijpelijk als dat te veel (naslag)werk is natuurlijk! Maar misschien dat ik dan komend tuinseizoen (op het oog) kan identificeren welke soorten uit jouw mix ik gezaaid heb.

Dank!

Evelien

Evelien

Hoi Diana,

Bedankt voor je snelle reactie, ik ga de informatie opslaan & opzoeken in de database. Het begint al te kriebelen om tomaten te zaaien maar ik blijf nog even op mijn handen zitten! Wat een super fijne blog heb je toch.

Nogmaals bedankt!

Evelien

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Evelien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties