De appeloogst van 2022

Vorige week schreef ik een heel uitgebreid blog, over de teelt en oogst van gember: gember in 2022. Deze week wordt het kort blog. Want ik heb het erg druk. Met die appels ja: onze Ecolette-boom is nu 3 jaar oud, vorig jaar konden we er al een stuk of tien appels van oogsten, nu is dat 3 emmers. En ik kon al eerder flink wat appels van het ras Rosette oogsten.

Daarnaast heb ik het druk met een ieniemienie-zadenlijstje. Het zijn maar een paar soorten maar ik moet de zaden toch schonen, verpakken, labelen, beschrijven, envelopjes maken, etc.. Ik schiet er gelukkig wel al zo goed mee op dat ik hoop dat ik het zadenlijstje binnen wellicht al twee weken op de website kan zetten.

Terug naar de appels. Ik maakte deze zomer al tomaten-appeljam (nog geen tijd gehad om het recept op de website te zetten).

En rechts zie je nog net wat potjes citroen-appelgelei. Een lekkere zoetzure gelei die ik graag op een croissantje of cracker eet maar die ik heel geschikt vind als geleilaagje op bijvoorbeeld een appeltaart.

En ik maakte deze appeljam met gedroogde abrikozen, vanille en amandelspijs (die Ruud wat te stevig vindt, door de gedroogde abrikoosstukjes, maar ik juist heel lekker vind – zo hebben we gelukkig allebei zo onze eigen favorieten):

En ik maakte van de schillen appelazijn:

En nee, nog steeds waren de appels niet op :-). Natuurlijk aten we ze ook gewoon. En ik heb plakjes in de voedseldroger gedroogd. En ze gingen in een salade. Maar dan nog hield ik er over….

Ik maakte de Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp weer eens (met een geleilaagje op de appels van de appelcitroengelei). Wij houden van vrijwel alle appeltaarten en appelcakes maar deze heeft wel een speciaal plekje in ons hart: omdat we die zelf heel erg lekker vinden. En omdat er wel een kilo appels in gaat, voor zowel de smaak als het verwerken van de oogst is dat beter dan een appeltaartrecept met maar 2 appels erin :-)).

En nog hield ik appels over. Ik vond dit heel bijzondere recept op deze website: Taste of Artisan – Fermented Apples.

Hele appels worden hier gefermenteerd in een zachte pekel van water, suiker en zout. Ik ben er 2 dagen geleden mee gestart en het fermentatieproces is duidelijk gestart (elke dag maak ik de pot even open en ‘zucht’ ze overduidelijk en vormen zich ook kleine belletjes aan het oppervlak van het vocht).

Na 10 dagen fermenteren moet de pot met appels nog 30 dagen koud worden gezet. En hoop ik dat de appels niet zijn gaan rotten of schimmelen en kan ik eens proeven. Kijk vooral even op de pagina met het recept, mocht je het zelf willen maken, daar kun je de juiste verhoudingen vinden, de reden waarom er wat blaadjes van de zwarte bessenstruik bij zitten (de tannines daarin zouden er voor zorgen dat de appels stevig blijven/niet zacht worden).

Ik hoop hier later eens te melden hoe het met dit recept is afgelopen. Ik kreeg trouwens via instagram en facebook de vraag waar ik die grote 5-literpot vond: die kocht ik deze week voor € 5,99 bij de Action (geen aandelen). Ik kocht er gelijk 2: in de andere staat zuurkool al enkele weken te fermenteren. Die is over enkele dagen klaar en dan wil ik er nog smeerwortel-plantenvoeding in gaan maken, als voorraad voor 2023.

We hebben ook nog wat appels naast elkaar op zolder gelegd (om zo lang mogelijk te bewaren, om ze bijvoorbeeld in een witlofsalade te gebruiken). En zelfs toen hield ik nog ruim een halve emmer appels over. “Wat nu?”, vroeg Ruud. Ik zocht nog even in de inmaakboeken voor inspiratie en uiteindelijk maakten we vanmiddag dit:

Vers van de pers, nog zonder label, net in de pot ingemaakt en bloedheet (en dus alleen nog maar warm uit de pan vandaan geproefd : Karamelappel met rumrozijnen. Ruud is gelijk fan. En ik geef toe, ik ook wel :-). Ik ben benieuwd hoe het smaakt als het is afgekoeld. Ik hoop tijd te vinden om het recept dit weekend nog even op de website te zetten. Maar nu eerst nog even wat zaden verpakken en labelen….. ik heb het er maar druk mee :-). Morgen een dagje naar de tuin; de kassen water geven, nog wat stekken oppotten, niet-winterharde planten mee naar huis nemen, opruimen, kijken of de knoflook al voorzichtig uit wil lopen, de eerste gevallen herfstbladeren bij elkaar rapen en in zakken doen voor bladaarde, savooiekool oogsten, de laatste tomatenplanten uit de grond van de kas halen, wieden, nog wat pepertjes oogsten….. en zo nog 1000 dingen!

p.s.: zaterdagochtend: op verzoek het recept gelijk geplaatst: Karamel-appelcompote met rumrozijnen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
martien

Mid Finland)
net een appel persgekocht, in de wijede omtrek , dit jaar, geen enkele boom met een apple, nooit eerder gezien.

Con

Hallo Martien, wat triest een appelboom zonder appels. We hebben een paar jaar geleden ook een appelloos jaar gehad. We hebben nagevraagd bij de appelboeren om ons heen en het schijnt normaal te zijn dat eens in de zoveel jaar een boom geen appels geeft, net zoals er een jaar is met extreem veel appels, “een mast jaar” noemen ze dat hier (grens Oostenrijk/Italië). Het jaar erop hadden we een hele grote oogst. Wanhoop niet het komt goed. Er staat hier ook een oude eikenboom (geschat op minstens 200 jaar) en die heeft ook een jaar geen eikeltjes gehad, tot onze niet zo grote vreugde dit jaar weer heel veel, alles ligt vol, en een eikeltje kiemt zeer goed.

Angela

Wat ontzettend leuk weer om te lezen. Ik wacht met spanning af volgend jaar: onze jonagold appelboom is dan 3 jaar oud en ik hoop dan net zo’n fantase oogst te hebben als jij nu. Wat een mooie recepten heb je ermee kunnen maken. Ik kom dan zeker weten terug op deze pagina voor inspiratie. Die jam met amandelspijs lijkt me hemels!

Karin

Beste Diana, de deksels van tegenwoordig raken sneller aangetast door voedingszuren en er word dus aangeraden de potten niet meer op de kop te laten afkoelen.

Esther Hanko

Wow, 3 emmers! Heerlijk. Wij zijn al bijna door de appeloogst heen, maar we eten er dan ook genoeg zo uit het vuistje. Gefermenteerde appels klinkt heel avontuurlijk. Waar eet je dat bij? Ben heel benieuwd naar dat laatste recept!

Gon

Ik heb pas ook toevallig ergens iets gelezen over gefermenteerde appels, maar dan met kaneel, steranijs etc. Dan aten ze het in stukjes op een wafel of pannenkoek of bij ijs. Heb het zelf nog niet geprobeerd (het maken of het eten).
Op Pinterest staan heel veel methodes voor het fermenteren en daarbij serveer tips. Het schijnt met name via de oost-Europese keuken in de Amerikaanse keuken terecht te zijn gekomen.

Estella

Hoe is je ervaring Diana? Ik ben bijna ook zover dat ze “klaar” zijn. Maar heb inderdaad nog geen idee waar ik het bij moet eten? Moet je de appels in een andere pot doen en het sap weggooien of kun je nog wat met het “sap” ? Kun je de gefermenteerde appels ook in stukjes snijden en invriezen ofzo? Ik durf ze eigenlijk niet langer in de pot te laten zitten omdat ik bang bent dat ze dan echt gaan rotten en pap worden… Heb je ondertussen zelf al iets ondervonden of geproefd? Groetjes

Gon

Wat een luxe probleem, heerlijk!
Ik heb dit jaar enorm veel kweeperen, weet van gekkigheid niet wat ik er mee moet.
Net als vorig jaar maak ik weer heel veel jam volgens jou recept met sinaasappel en appel. De halve straat krijgt een paar potjes, maar dan hou ik alsnog heel veel over.
Waarschijnlijk nog een paar potten met halve kweeperen op siroop, die kan ik dan later dit jaar nog in een taart of tajine verwerken.
En met wat ik dan over heb , moet ik nog even gaan nadenken…

Gon

Ik ga gelijk even kijken of dat iets voor me is.
Bedankt!

Groetjes,
Gon

Gon

Ik heb vandaag een franse frangipane taart gebakken met de kweeperen-sinaasappeljam. Hij is echt heerlijk geworden!
Je proeft ineens het frisse, licht zurige en fruitige van de jam heel erg goed.
Dit is een blijvertje… ik zit nu al te bedenken wanneer ik em weer kan maken haha.
(Ik hoop dat de foto goed bij het bericht komt 😀 )

kweeperentaart2.jpg
Gon

Ik denk dat ik in het weekend wel even tijd heb om het recept goed op te schrijven. Ik laat het je weten.
Groetjes, Gon

Tessa

Hebben jullie al eens (Portugese) Carne de Membrillo gemaakt of gegeten? Lijkt een beetje op turks fruit. Maar dan lekkerder. Wij vinden het superlekker op een kaasplankje met de Kerst. Of in een taart of als onderdeel van vulling voor Britse mini mince pies (zie Nigella’s ‘how to be a domestic goddess’) Alhoewel ik soms zoveel maak dat mn man t maanden door zn yoghurt kan doen 🙂 Ik heb nog nachtmerries van die 2 bouw(!)zakken kweeperen die een vriendelijke kennis ooit langsbracht.
Ik gebruik het recept van kweepeer.nl Mijn kleine aanpassing is de helft van de suiker gebruiken, langer inkoken en als t eng wordt smeer ik de pasta plat uit op een bakplaat en laat de boel verder drogen in de oven op lage temperatuur (hoe laag hangt af van mn geduld). Als de boel klaar is snij ik blokjes die ik in glazen potten bewaar. Een blaadje (verse) laurier in de pot is een goed idee want het aroma is heel lekker. Een puntje piment in de membrillobrij overigens ook 😉 Ovenwanten en een veiligheidsbril tijdens het roeren zijn geen overbodige luxe. Maar het is het waard.

Tessa

De gelei van het kookvocht is overigens ook erg lekker op een croissantje of als spiegeltje op een taart.

Gon

Hoi Tessa,
Ik heb het wel eens geprobeerd, naar spaans recept. Maar de textuur vond ik niet zo. Beetje rubberig.
Maar misschien dat ik het de komende jaren nog een keer een kans geef, het kan zijn dat ik het gewoon niet helemaal goed heb gemaakt 🤓 
Groetjes, Gon

Tessa

Wat te ver ingekookt denk ik. In het midden moet ie nog een beetje ‘lopen’.

Gon

Goeiemiddag,
Hierbij het recept voor de taart. Het is een zelf aangepast recept van een franse appeltaart met snelle frangipane. Ik heb in plaats van frangipane, jam op de bodem en de frangipane eroverheen en zonder de appels en met aangepaste specerijen in de bodem. 😅 

Ingrediënten
Deeg:
200 gr. bloem
75 gr. suiker
100 gr. boter (kamertemperatuur)
1 ei
snuf zout
1 tl kaneel
3 stuks kardemom (zaden, in de vijzel)
Schil van 1 sinaasappel

200 gr. kweeperenjam

Frangipane:
200 gr. amandelspijs (kant en klaar, dr. oetker)
80 gr. boter (kamertemperatuur)
30 gr. bloem
2 eieren
snuf zout
evt. extra citroenrasp

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed kort door tot zich een bal vormt. Verpak in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
Voor de frangipane: doe alle ingrediënten in een kom en mix tot het een egale, gladde massa wordt, zonder klontjes.
Verwarm de oven voor op 180C.
Vet een quiche-vorm in met boter en strooi er een beetje bloem overheen om plakken te voorkomen.
Rol het deeg uit en verdeel over de vorm. Snij de randjes netjes af.
Verdeel de kweeperenjam over de deegbodem.
Vul de vorm verder op met het frangipane-mengsel.
Bak in de oven voor 40-50 minuten tot het goudbruin is.

Ik heb ook nog een recept voor kweeperen met gember en thee op siroop, die heb ik ook van de week gemaakt en heb er uit de pan al even van gesnoept en was erg lekker, die zal ik zo ook even uittypen.

Groetjes, Gon

Gon

En het recept voor kweeperen op siroop met thee en gember.
Deze is erg zoet, maar heerlijk in yoghurt. Lekker herfstig en verwarmend.

Voor 1L weckpot

600 ml vocht (sap 1 sinaasappel + aanvullen met water)
250 gr. suiker
4 el agave siroop (of honing)
1 citroen (sap)
2-4 cm verse gember (in plakjes)
1 vanillestokje (of vanille pasta)
1 kaneelstokje
1 zakje thee (zwarte)
3-4 grote kweeperen (geschild, in kwarten)

Doe alle ingrediënten, behalve de thee en kweeperen in een grote pan en breng aan de kook.
Hang het theezakje in de pan voor een paar minuten, afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben. verwijder het theezakje.
Voeg de kweeperen toe en breng weer aan de kook. Laat 20-40 minuten zachtjes koken tot de kweeperen gaar zijn maar niet uiteenvallen. De tijd hangt erg af van hoe groot de kweeperen zijn, dus prik af en toe even in de peren. Als je er zo doorheen prikt zijn ze gaar.
Doe ze in gesteriliseerde potten.

Zo… nu ben ik klaar met kweeperen voor dit jaar. Nog even de afwas doen en de hele keuken ont-kweeperen en dan met de voetjes omhoog genieten van een stukje taart 😉 
Groetjes, Gon 

wil

jammer dat ik waarschijnlijk ver bij je vandaan woon.

Pien W

Hoi Gon! Kweeperenchutney is mijn favoriet, uien smoren, gember(!! Heb je nog verse?)) kerrie, pepertjes, al dat soort kruiden, vergeet geen zout, dan flink kweeperen in stukjes (pitjes bewaren) erbij. Half uurtje, zacht vuurtje, voorzichtig roeren, het is fijn als de kweepeerstukjes een beetje herkenbaar blijven. Ik gebruik zelf voor dit soort inmaak het liefste bruine basterdsuiker en doe die er op het laatst door met losse pectine (van Gilse, in supermarkten te koop). En dan zoals elke inmaak, kokend heet in brandschone potten etc. Deze chutney is onze favoriet op stokbroodjes met kaas/vleeswaren/gekookt eitje oid maar ook heerlijk bij macaroni en zelfs bij rodekoolstamppot. Je merkt dat ik wat minder perfect recepten kan schrijven dan Diana maar het wijst zich vast wel.

Over die bewaarde pitjes, in potje met wat brandewijn/jenever of zo, al na een dagje de perfecte handcreme! Als de creme/gelei op is wat nieuwe drank er op en je kunt weer verder. Zelfs voor mensen met allergieën perfect!!

Kweepeer, zo’n rijkdom!! Prachtige bloesem, vaak geweldige oogsten, nooit wespen of vogelvraat, heerlijke geur en zo’n veelzijdige vrucht!! Gr. Pien

Gon

Hallo Pien,

Dank je wel voor het idee! Ik ben zelf allergisch voor pepers, maar ik kan die wellicht er gewoon uitlaten. Ik ga zeker even rondsnuffelen in chutney recepten.

Het is inderdaad een geweldige boom, misschien wel mijn favoriet. Het hele jar door is ‘ ie mooi. Voordat ik de kweeperen had geoogst, als ik smorgens de deur opendeed kwam er zo’n heerlijk zoete, rozige, kruidige geur me tegemoet.
Het enige probleem dat ik met de boom heb is dat de takken zo ontzettend gaan doorgangen door het gewicht van het fruit. Maar ik ga deze winter maar eens een plan bedenken om goed te gaan stutten.

Groetjes, Gon

Carine p

Dag Gon,
Nog een paar bijkomende ideetjes om kweeperen te verwerken :

 • het recept van Diana kweepeer likeur, ik maak dit met de kweeperen ipv de schillen en wel met minder suiker.
 • kweeperen gelei maar voeg er geraspte gember in
 • kweeperen volledig in de oven steken, nadien pellen en ik steek dat zo in de vriezer. Lekker bij vleesgerechten
 • kweeperen schillen en in stukjes snijden, in potten doen,een lepel suiker en 30 minuten steriliseren
 • een pâte maken van kweeperen, kan je minstens een jaar bewaren en is lekker bij brood met kaas.

als je dan nog kweeperen over hebt, stuur je deze maar op 🙂 Wij hebben er dit jaar helaas geen.
succes met de inmaak

Patrice

Carine,wat betreft de kweepeerlikeur met peren ipv de schillen, kook je de peren dan eerst? En ik zou ook zo graag minder suiker willen gebruiken ( niet alleen in de likeur overigens)maar ben bang dat het dan niet zolang houdbaar is

Carine p

Dag Patrice,
het is een recept van Diana, moet dus makkelijk terug te vinden zijn. Ik schil de kweeperen en gebruik stukjes (rauw,niet gekookt). Qua bewaren is dit geen probleem, omdat je oplegjenever gebruikt. Zo kan je makkelijk het suiker gehalte verminderen. Ikzelf heb poire William gebruikt, deze laten wij hier stoken en de onderstammen van poire William zijn kweeperen. Dit gaat dus erg goed samen.
Qua kruiden heb ik ook al gevarieerd, kwestie van uitproberen, maar het is een overheerlijk drankje!!
succes en groetjes (sorry voor het late antwoord)
carine

Gon

Goeiemorgen Carine,
Dank je voor de ideeën!
In de vriezer gooien is ook zeker handig om te weten.
Ik heb het hele weekend recepten gezocht, vandaag boodschappen doen en dan ben ik de hele week in de keuken te vinden. 🙂
Groetjes, Gon

Con

Hallo Diana, fijn dat jullie zo mooie appel oogst hebben, zeker na deze zomer met zo wisselende temperaturen. We hebben de soort Kronprinz Rudolf een zogenaamde winterappel. https://de.wikipedia.org/wiki/Apfelreifeklasse#Winter%C3%A4pfel
Het voordeel van deze appelsoort is dat hij lang aan de boom blijft en zeer goed te bewaren is zeker tot maart. Door verschillende soorten appelbomen vroege en late oogst kunnen we de oogst spreiden. Van de winterappel laten we altijd een deel hangen voor de vogels in de winter. Een ander deel laten we persen, elke appel boer heeft wel een pers staan waar je met je appels heen kan. Heb je al een keer geprobeerd “most” (appelwijn) te maken, ons lievelingsdrankje in de zomer. Zelf maken doen we het niet omdat we het hier kopen voor 2 euro de liter, en ook onze kronprinz Rudolf is daarbij, maar onze lievelingssmaak is die goudrenet, maar het is niet moeilijk te maken. Verder maak ik appel compote, niet te vergelijken met de supermarkt, en vries deze ook in, dat zal jij zeker ook doen.

We hebben hier eindelijk de lange verwachte regen, als de boeren druk worden dan komt er regen, en ja vandaag met bakken. De regen is fijn maar met de tuin zijn we nog niet winterklaar.
Een goed moment om het zaad te sorteren en te labellen. Ik gebruik daarvoor oogschaduw kwastjes, nu is er het sponsjes van afgevallen en daaronder zit een klein plasticdeeltje zie foto dat is echt handig bij klein zaad. Geen kritiek maar ik vond de zakjes van vorig jaar bij heel klein zaad een beetje onhandig door de gaatjes, het zaad viel soms al door de gaatjes.
Vorig jaar heb ik zaad van Cerinthe bij jou mogen kopen. Eerst was ik niet enthousiast omdat de bloemen nogal klein zijn en niet echt opvallen in de border, maar ondertussen ben ik wel erg blij omdat ze ondanks bijna november en na een lichte bodemvorst nog steeds bloeien en er ook mooi uitzien. De cosmea die erg laat gingen bloeien, doen het ook nog goed en rest van de 1-jarige hebben het opgegeven. Hoop dat je op je kleine zaad lijstje ook weer een paar bijzondere bloemen hebt.

Nog een klein vraagje over de luffa, is die eetbaar of alleen maar te gebruiken als spons?

Veel succes met je appels.

20221022_151226 (002).jpg
Con

Hallo Diana, veel dank voor je antwoord. Ik begrijp je keuze voor deze zakjes, het is ook geen kritiek. Zelf doe ik heel klein zaad extra in een stukje vloeipapier, zodat het niet statisch aan het zakje blijft plakken. Maar ik ben ook een beetje makkelijker geworden dat hele kleine prutzaad laat ik voor wat het is, of ik bewaar het in het vruchtdoosje en open die pas bij het zaaien. Ik heb ook een heel assortiment van hulpjes, zeefjes, trechtertjes, sambalepeltjes om het zaad te sorteren. Een paar jaar geleden heb ik een handige ronde houtenschaal met een klein randje gekocht en die is heel fijn, langzaam draaien en gedoseerd blazen (buiten), maar het blijft veel werk. Grappig dat je schrijft dat je dat ontspannend dat vindt ik namelijk ook.

https://www.ardmediathek.de/video/querbeet/luffa-gurke-ernten/br-fernsehen/Y3JpZDovL2JyLmRlL3ZpZGVvL2U2Nzg3MDhlLWUyYmUtNDAyNC1hYTUzLTEyNDkwMGQzYTc1YQ

In dit filmpje de bijdrage over de luffa, waar ze ook een exemplaar gedroogd hebben. Het zijn een soort pompoen, die net als de kalebassen te drogen zijn. Mijn ervaring met kalebassen is dat ze het beste drogen op een luchtige warm plek (ik zet deze op een schuimring of ophangen) en tijdens het droogproces niet meer aangeraakt wordt, elke druk plek kan een schimmel plek worden, het drogen kan wel 10 maanden duren, na het drogen de lelijke plekken wegscheuren en je krijgt een prachtige kalebas. De zaadshop Deaflora kan ik niet aanbevelen, zelf heb ik er niet gekocht maar ik ken anderen die slechte ervaringen hebben, zie ook https://at.trustpilot.com/review/deaflora.de

Gelukkig heb jij wel je bestelling gekregen.
Laat svp weten of het gelukt is, want ik ben heel benieuwd.

Een alternatief is, https://shop.arche-noah.at/produkt/Schwammk%C3%BCrbis_Luffa_CV40

Deze heb je ook op je website staan en kan ik van harte aanbevelen.
Beste groetjes.

Tessa

De luffa is alleen eetbaar als de vruchten nog jong zijn. Maar erg lekker schijnt het niet te zijn 😉

Pien W

Hallo Diana, je schrijft hier dat je druk bent met al die zaden. Ik heb vanochtend aan je gedacht. Vorig jaar kocht ik bij jou (o.a.) zaden van Dolichos lablab. Keurig verpakt voor een werkelijk piepklein prijsje. Alles gekiemd, de Dolichos 2,5 meter hoog en maar bloeien en maar bloeien. Absolute blikvanger!! Zo onwerkelijk mooi! En al die zaden heb ik afgelopen week verzameld en vanochtend voelde ik mij even zelf Diana….wat een héérlijk werkje maar toch ook wàt een werk!! Ik heb een flinke pot kunnen vullen en was er echt wel even mee bezig. En ik hoef niet eens te verpakken en te labelen. Maar ik wil je graag èn laten weten dat het deze mij onbekende plant echt de ontdekking van 2022 is geworden maar tegelijkertijd, respect voor je zaden en al dat werk! Dan maar een klein lijstje dit jaar maar ik verheug mij er nu al op! Gr. Pien

margriet

Wij hebben 4 appelbomen op onze volkstuin. Drie hadden vorig jaar een hele goede oogst maar dit jaar bijna geen appels. De vierde een Jonagold daarentegen , dit jaar super. Ik heb al menig appeltaart gebakken, voor de kleinkinderen al heel wat appelmoes gemaakt omdat ze daar allemaal gek op zijn.Dagelijks eten we er wel 4 op en onze oudste kleinzoon is ook gek op appels dus daar gaat iedere week ook naar toe. De koelkast ligt nog vol en in de kelder staat ook nog een kilo of 6. Maar alle recepten die jij maakt, daar heb ik helemaal geen tijd voor[ en geen puf ☺] Ik heb wel eens gelezen over je appels laten persen tot sap….

Willem

Hallo Diana en Ruud natuurlijk.
Jullie moeten wel een enorme garage of zoiets hebben om al die potjes en bakkies op te slaan. Ik had zoveel appels en ook kweeperen. Het was voor mij in de flevopolder een topseizoen. Ik zaaide in januari de tomaten al voor en hier geen vorst gehad dus uitgeplant in februari en het werd een oerwoud. Ooit op internet gezien dat ze de tomaten op gaas leggen, Bij 1 plant dit jaar geprobeerd in de kas zie foto. Maar ik ga het in de volle grond volgend jaar proberen
Tegenwoordig bereken ik wat ik voor een winterseizoen nodig heb en een paar potten meer en de rest gaat naar onze voedselbank. Wat ik iedereen kan aanraden is een amandelboom Robijn. In februari prachtige bloesem en dit jaar 20 liter aan amandelen.

Knipselhh.JPG
Ria

Dag Diana,

Ik heb een heeeeeleboel appels uit de tuin van mijn dochter gekregen. Behalve appelmoes en de mij bekende en geliefde heerlijke appeltaartjam heb ik om te proberen ook een paar potjes van die nieuwe jam gemaakt met gedroogde abrikoos, vanille, citroen en amandelspijs. Toevallig had ik alle ingrediënten in huis behalve de amandelspijs, die ik snel even in de supermarkt heb gehaald. Wat een superjam!!! Soms kan ik me niet bedwingen en neem ik met een lepeltje zomaar een paar hapjes uit het potje. Dank voor dit recept, zeker een nieuwe favoriet voor komende jaren.

Hartelijke groet,
Ria

Con

https://y-yukiko.jp/archives/2194
grappig dat het er bij jou precies zo uit ziet als op deze japanse website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties