Warm

Zeven dagen geleden schreef ik mijn vorige blog, met de titel ‘Kou’. Die kou is één week later volledig uit de lucht. Mijn vader noemde het vroeger ‘Gek of erg’, vorige week nog 7 graden en nachtvorst, en nu 22 graden.

Ik moet nog wel even aan wennen aan die warmere temperaturen, en dan moeten planten dat natuurlijk ook. Alles begint te groeien maar nog niet heel snel. Dat komt omdat de grond nog wel koud is (al zal die binnenkort wel steeds meer opwarmen als dit weer lang aanhoudt). Het komt ook door de droogte. Elke 2 of 3 dagen moeten we een rondje in de tuin maken om alle zaaisels, zaailingen en zelfs planten water te geven. Alleen de struiken en bomen redden zich nog prima. De pruimen zijn uitgebloeid, de appel zit in knop. En de peer bloeit nu:

 

Het is nu enorm druk in de tuin, alles lijkt tegelijk te komen: zaaien, verspenen, planten, water geven, beschermen, opbinden en natuurlijk ook wieden. Door de droogte valt het nu nog mee, maar er liggen nog een miljoen zaden in de grond te wachten op één enkele regenbui; en als die gaat vallen volgt er een ware groei-explosie 🙂 .

Aangezien we weten dat die regenbui vroeg of laat gaat vallen  willen we nu alvast zoveel mogelijk in orde hebben in de tuin. We hebben alle bescherming verwijderd rond de erwten, tuinbonen, kapucijners, sugar snaps en lathyrus. Dat is altijd spannend want duiven zijn nogal onvoorspelbaar als het gaat om de tijd dat ze trek hebben in deze jonge planten. Maar ze zijn eraf gebleven, blijkbaar zijn er ergens anders lekkerdere hapjes.

En ondertussen bloeien de eerste tuinbonen:

 

Op de achtergrond zie je nog het blauwe net dat erover gedrapeerd is, na de foto hebben we het weggehaald. En je ziet rechts dat de bladrandkever de tuinbonen hebben gevonden. Gelukkig valt de aantasting mee en groeien de planten er wel doorheen. Nog niet alle tuinbonen bloeien trouwens, deze ‘De Monica’ bloeit nu, maar Stereo en Crimson Flowered zeker nog niet (zelfs nog geen knopje te zien).

In de kas schieten de planten door, we hebben de laatste spinazie geoogst en gegeten, en we eten nog volop sla. Maar ook de rucola schiet door:

 

En dat geldt ook voor de winterpostelein en het mosterdblad in de kas. De planten worden volgende week gerooid want ze moeten ook plaats gaan maken voor de tomaten. Eén kas is al klaar:

In de andere kas is het een ravage, niet alleen met doorgeschoten planten maar ook heel veel zaaisels en zaailingen die tussen zakken potgrond, potjes, gieters, stokken, emmers, etc. staan. Nu de kou voorbij is gaan we dus eerst uitplanten; zoveel mogelijk zaailingen een plekje in de tuin geven.

Ik vrees dat ik nogal doorsla in mijn nieuwe manier van tuinieren waarbij ik nog maar weinig in rijen zaai en vooral zoveel mogelijk groenten, kruiden en bloemen door elkaar plant. Ik vroeg Ruud vanmiddag of hij het wel mooi vindt worden. Ruud haalde zijn schouders op en antwoordde: “Sinds jij hier de scepter zwaait is er al zoveel veranderd dat dit er ook nog wel bij kan”. Nou ja, alsof ik de baas ben in de tuin, voorlopig staan er al 2 dubbele rijen voor de stokbonen en kan ik daardoor minder uien zetten. Gelukkig krijg ik verder niet heel veel tegenstand. En dus staan er koolplanten tussen papavers, peterselie naast Amaranthus, en snijbiet naast Phlox. Ik hoop dat het niet alleen mooi en lekker wordt, maar dat de verscheidenheid en afwisseling zorgen voor minder ziekten en plagen en meer bestuivers.

Voor dit weekend staat het zaaien van alle warmteminnende soorten op het programma; bonen, maïs, courgettes, pompoenen, komkommers, meloenen. En als de temperatuur niet te hoog oploopt willen we nog een kas leeg maken en tomaten, pepers en paprika’s uitplanten.

En we gaan nog meer zaailingen uitplanten

Ik zet altijd eerst alle potjes neer voor ik ga uitplanten. Soms verander ik van gedachten en wissel wat zaailingen om. Of ik schuif een plantje toch nog wat op voor wat meer ruimte. Pas als alles naar mijn zin staat haal ik een pootschepje en gieter ga de zaailingen uitplanten (en geef die uiteraard direct daarna water).

Tot slot wil ik nog even melden dat ik ook op de website van Pokon een blog heb geschreven. Naar aanleiding van wat ik eerder vertelde en liet zien van een nieuwe poging met zoete aardappelen (en het stekken op verschillende manieren) kreeg ik veel reacties, maar ook tips (waarvoor mijn hartelijke dank!), vragen, etc.. En daarover heb ik een blog geschreven: Zoete aardappelen deel 1: Stekken.

Nog even en dan kunnen de stekken worden uitgeplant. Ik houd me weer aanbevolen voor ervaringen, tips, etc., en dan ga ik bedenken hoe en waar ik de zoete aardappelen ga zetten. Het plan voor nu is om in ieder geval één speciekuip te vullen met stekken en één speciekuip met een zoete aardappel met stekken eraan. En ik ga ook een paar stekken in een verhoogde bak planten. En dan dit jaar ervaren wat het beste groeit en wat de beste opbrengst geeft. Ik ben zelf ook erg benieuwd!

En welke foto wil ik dan als laatste plaatsen in dit blog? Nou vooruit dan, niet schrikken, dit is één kant in één kas:

 

Zaaisels en zaailingen, in allerlei soorten en formaten. Als een groot deel hiervan is uitgeplant komt er wellicht wat orde in de kas en tuin (en ook in mijn hoofd).

 

63 reacties op Warm

Petra 20 april 2019 om 10:15

Hallo Diana, ik volg al 2 jaar je geweldige website. Hier haal ik zoveel tips en trucs vanaf. Van onschatbare waarde voor mij als beginnende moestuinierster! Nu ik ook de zaaikalender in bezit heb ga ik ‘los. Bij mij staat de zoete aardappel nog in de vensterbank en volg ik je stappen. Nu al spijt dat ik er maar 1 op water heb gezet. Warme tuingroet van Petra

Ruud & Diana 20 april 2019 om 10:53

Hallo Petra,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Met 1 zoete aardappel kun je heel veel stekken nemen hoor. De moederaardappel loopt heel langzaam en lastig uit maar de stekken wortelen zo makkelijk dat je zelfs stekken van stekken kunt nemen. Als je een stek ruim 10 centimeter lang laat worden kun je van die lange stek 2 stekken maken door die te halveren (uiteraard onder een knopje doorsnijden). Ik weet niet of het hier gaat lukken maar ik wil het in ieder geval proberen, en dan maak ik er uiteraard ook foto’s van en meld ik het op de pagina van de zoete aardappelen.
groetjes,
Diana

José 22 april 2019 om 12:45

ik wil graag een reactie geven op jullie mooie blog en nieuwsbrief ondanks jarenlang zelf tuinieren en een moestuin leer ik ook hier weer van. Duidelijk geschreven lees het met plezier.

Ruud & Diana 23 april 2019 om 20:10

Hallo José,
Dankjewel!
Leuk om te horen dat je met plezier mijn website bezoekt!
groetjes,
Diana

Manon van Wijk 20 april 2019 om 11:46

Ha vlijtige tuinders,

Hier ook volop actie. En ook ik verander mijn plan van tuinieren nu ik een meer eetbare siertuin wil combineren met voedselbosje en beter werkbare groentetuin. Alles is veranderlijk en voortdurend in beweging. Niks is bestendig en waarom zou dit ook moeten zijn. Mee bewegen met de ongerroepelijke gevolgen ook in de tuin van klimaatverandering.
Het ritme van de zaaikalender helpt enorm het hoofd ook koel te houden.
Want oververhitting ligt hier op de loer…zandgrond kurkdroog.
De peulen gaan hier heel lastig…begrijp er niet veel van…al twee keer gezaaid…weinig komt er op. Is het al te warm?

Groetjes, Manon

Mieke Smets 20 april 2019 om 23:35

Ik heb hetzelfde probleem. Had al diverse theezakjes in mijn moestuin gelegd en dasrom denk ik aan vogels. Kauwen en of merels want de erwt is weg maar de scheut ligt er nog wel. Wat denk jij Diana?

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:44

Hallo Mieke,
Muizen eten vaak de net wel of net niet gekiemde zaden, duiven eten vooral de scheuten.
Ik weet het natuurlijk niet zeker maar het klinkt inderdaad als vogels zoals kauw, ekster of kraai. Voor zover ik weet eten merels geen erwten (die eten liever aardbeien en bessen 🙂 ).
Het zou eventueel ook nog een rat kunnen zijn, die kunnen heel slordig eten en resten laten liggen (heb ik ervaren bij bijvoorbeeld aardbeien en pompoenen).
In mijn antwoord op Manon gaf ik al aan dat ook mijn ter plaatse gezaaide doperwten voor meer dan driekwart waren opgevreten en dat ik ze dus maar weer heb voorgezaaid, dat gaat hier echt een stuk beter, iets meer werk omdat je ze na het kiemen alsnog uit moet planten maar we hebben nu 3 mooie rijen doperwten staan die zelfs niet eens meer hoeven te worden afgedekt.
groetjes,
Diana

Anoniem 21 april 2019 om 15:19

Hoi allemaal,
Laatst hoorde ik van iemand dat als je bonen eerst in de olie legt, deze niet meer aantrekkelijk zijn voor de muizen
Groetjes Lidwien

Ruud & Diana 22 april 2019 om 09:52

Hallo Lidwien,
Dankjewel voor de tip!
Ik begreep altijd dat het 24 uur in olie leggen van zaden zou helpen tegen rotten door te natte grond bij veel regen.
Maar als het ook helpt tegen muizen zou dat wellicht een handige manier zijn om muizenvraat tegen te gaan.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:14

Hallo Manon,
Ja, op kleigrond mogen we, denk ik, nog niet mopperen, maar ook hier begint het ondertussen behoorlijk droog te worden.
Voor komende week wordt er wat regen voorspeld, de natuur zou er blij mee zijn!
Ik had hier de 2e zaai van doperwten ook maar eens ter plaatse gezaaid, maar hier werd ruim 85% opgevreten door muizen. Ik heb ze dus vervolgens maar weer ouderwets voorgezaaid in een tray, afgesloten onder een glasplaatje, en nu konden we afgelopen week ruim 100 zaailingen uitplanten. Ik zaai ze vanaf nu dus echt niet meer ter plaatse, het werkt in onze tuin simpelweg niet. Of jouw zaden ook zijn opgevreten door muizen durf ik niet te zeggen, maar zoete, zetmeelhoudende zaden zijn wel erg geliefd door muizen, ratten, duiven, etc.. Het kom in ieder geval zeker niet door de warmte (het was hier in de kas ruim 35 graden en daar kiemden de doperwten dus prima). Het kan eventueel door droogte komen maar dan zou je de erwtjes nog onder de grond moeten vinden.
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan mijn antwoord hebt!
Diana

Carine p 20 april 2019 om 14:30

Dag Diana,
Leuk om te lezen hoe je een samenvatting hebt gemaakt van de zoete aardappelen. Even hierbij ook mijn ervaring meedelen van de verschillende methoden. De volledige zoete aardappelen in een pot met potgrond schieten, maar bij mij met de minste scheuten. De zoete aardappelen gehalveerd in een glas met tandenstokers geven bij mij het meeste aantal scheuten in vergelijking met hele aardapppelen. Per halve zoete aardappel haal ik ongeveer 4 à 5 scheuten af die ik in water zet om te laten wortelen. Ik zal op het einde van het seizoen zeker de tip gebruiken om scheuten te nemen rechtstreeks van de plant.
Veel tuinplezier in deze drukke periode
Carine

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:24

Hallo Carine,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Hier was mijn ervaring met de doorgesneden zoete aardappel dat die ging rotten maar tegelijkertijd wel sneller stekken maakte (die in het vermiculiet ook al wortelden). Daar heb ik op mijn eigen website ondertussen wat over geschreven, helemaal onderaan ben ik met een stukje over de teelt in 2019 begonnen): https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/
Ik kreeg de tip dat je zelfs van 1 wat langere stek 2 stekken kunt maken, en dat zou betekenen dat we met wat minder zoete aardappelen toch voldoende stekken kunnen maken.
Veel succes met de teelt van zoete aardappelen, ik zou het leuk vinden om te horen hoe het met de stekken/planten de rest van dit jaar vergaat!
Diana

Desiree 20 april 2019 om 16:27

Hoi moestuinders,

Met veel plezier haal ik tips van je site! Kan er zoveel op vinden.

Helaas zal ik de komende maanden niets kunnen doen; woensdag een nieuwe knie! Dus voorlopig uit de running. Maar mijn tante, die naast mij een tuin heeft, zal t bijhouden. Super aardig! Hoop dat de peulen dan vrucht hebben als ik weer eens kan komen.

Groetjes,
Desiree

Mieke Smets 20 april 2019 om 23:38

Desiree een snel herstel toegewenst!!

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:30

Hallo Desiree,
Oei, wat een lastige tijd voor een nieuwe knie, terwijl het tuinseizoen al zo goed op gang is. Maar je gezondheid gaat voor, en gelukkig krijg je hulp.
Heel veel sterkte voor aanstaande woensdag gewenst!
En ik hoop dat je daarna spoedig herstelt, succes met de revalidatie!
Diana

Belia 20 april 2019 om 19:55

Vandaag het laatste onkruid gewied. Deze week had ik 9 groentekratten vol met onkruid.
Mijn dijspieren laten me weten dat het meer dan genoeg is geweest.
Volgend jaar ga ik mijn benen trainen. In het eerste jaar moestuinieren in het groot ging ik naar de sportschool en het roeien was goed. In dat jaar geen spierproblemen.
Er staan al diverse dingen in de tuin, teveel om op te noemen. Het is gewoon veel die 200m2 plus kas.

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:35

Hallo Belia,
Ik herken het, elk jaar krijg ik in deze tijd spierpijn, vooral in de bovenbenen. Maar nu heb ik vooral spierpijn in mijn buik doordat we de afgelopen dagen de tomatenstokken met kracht en moeite in de grond hebben gezet.
Volgende week een hele week planten en wieden, ik voel het nu al in mijn benen – wie heeft er een sportschool nodig wanneer er ook een moestuin is 🙂
groetjes, Diana

Tineke 20 april 2019 om 22:12

Hallo Diana, ik geniet elke keer weer van wat je schrijft, leer er meteen ook van, ik heb een moestuinbak waar ik dus niet zoveel als jullie in kan zaaien maar geniet er wel van, er staat pluksla, spinazie, kropsla, worteltjes, radijs, bosuitjes en net gezaaide andijvie in dus toch wel genoeg. Kruiden en rabarber heb ik in potten staan.Fijne paasdagen en groetjes

Ruud & Diana 21 april 2019 om 08:38

Hallo Tineke,
Dankjewel voor je reactie en je aardige woorden!
Zo te horen heb je een heerlijke bak vol met verschillende soorten groenten!
Mijn ervaring is dat je met een goede planning bijna 12 maanden lang uit een verhoogde bak kunt oogsten, mits je op tijd en net voor de oogst al weer nieuwe soorten zaait.
Heel veel plezier met zaaien, planten en oogsten!
Diana

Carola 21 april 2019 om 20:48

Hallo Diana, afgelopen najaar heb ik voor het eerst bloemenzaden bij je besteld; twee soorten omdat ze de perfecte kleuren hebben die passen in de mooie moestuin hier. De Zinnia elegans senora komt na het zaaien massaal op. Dat komt wel goed. Maar de Tagetes patula Strawberry Blonde produceert nauwelijks plantjes. In het verleden heb ik al heel wat afrikaantjes van eigen zaad tot plantjes opgekweekt, gewoon in potgrond en afgedekt met een dun laagje van dezelfde potgrond. Huiskamer en als het buiten 18+ graden werd naar buiten. Dat heb ik nu ook gedaan met de Strawberry Blonde. Op 22 maart heb ik de eerste 30 gezaaid en daarvan kwamen er slechts drie op, na 6 dagen (Die groeien nu goed). Daarna heb ik op 13 april opnieuw gezaaid en de grond verschraald met wit zand, en de zaadjes afgedekt met wit zand. Twintig stuks. En er komt 1 plantje op na 5 dagen.
Ik heb nog zaadjes over voor een volgende zaaironde. Zoals gezegd lukte het opkweken van afrikaantjes hier eerder altijd goed. Waarom mislukt het nu? Is deze soort Strawberry Blonde erg kwetsbaar voor kiemsituatie? Of had ik de zaadjes niet moeten bewaren in de plastic gripzakjes waarin je ze opstuurde?
Ik ben al blij met de vier plantjes die het wel doen, maar als je kunt vertellen hoe ik er meer kan krijgen, dan ben ik je erg dankbaar. Als je het niet weet: ook goed. Ik ben al enorm blij met het vooruitzicht op bijzondere zinnia’s.

Groetjes, Carola

Ellen 21 april 2019 om 21:34

Hoi Carola,
Ook hier kiemde strawberry blonde moeizaam. Ik heb in 2 rondes uiteindelijk 15 plantjes op kunnen kweken. Geen idee hoe het komt.
Groetjes, Ellen

Carola 21 april 2019 om 21:56

Hoi Ellen, goed om te horen dat ik niet de enige ben om ze goed aan de praat te krijgen.

Doei, Carola

Ruud & Diana 22 april 2019 om 09:50

Hallo Ellen en Carola,

Dank voor jullie feedback!! Wat vervelend dat de Strawberry Blonde niet goed kiemt! Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen waarom. De zaden zijn in de nazomer van 2018 geoogst (dus het zijn ‘verse’ zaden). De planten bloeiden hier rijk, en ik heb goed rijpe zaden kunnen oogsten. Soms is het heel lastig om te bedenken waarom zaden niet goed kiemen. Ik oogst al jaren zaden en ik krijg bijna altijd goede berichten over de kiemkracht. Waarom zaden dan nu ineens niet willen kiemen is mij ook een raadsel. Ik dacht eerst dat het dan misschien de droogte is geweest, dat de zaden zich daardoor niet goed hebben kunnen ontwikkelen, de planten stonden hier ook nog eens in een verhoogde bak dus dubbel zo droog. Maar ik lees dat de Zinnia Senora prima kiemt en die stond in dezelfde bak maar dan wat verder naar achteren in de halfschaduw. Dan kan het toch bijna niet de droogte zijn. Misschien is het dan door de soort? Maar dat lijkt me ook niet het geval, want de zaden kiemden hier prima (de zaden van de moederplanten bedoel ik uiteraard). Het komt in ieder geval zeker niet door het zakje hoor, ik laat zaden altijd heel goed drogen voor ik ze verpak.
Ik kan helaas voor nu niet bedenken wat er mis is gegaan bij het oogsten, ik kan zelf niets bedenken. Ik ben blij dat een deel van de zaden in ieder geval wel is gekiemd!

Ik hoop dat andere mensen die de Tagetes Strawberry Blonde en/of de Fireball bij mij hebben gekocht hier ook willen reageren en vertellen hoe de kiemkracht bij hen was!
Ik heb deze beide rassen in 2018 geteeld, en de zaden op dezelfde manier geoogst en gedroogd. Ik ben benieuwd of de Strawberry bij iedereen slecht kiemt, en of de Fireball wel goed kiemt of ook slecht kiemt!

groetjes,
Diana

Ria 23 april 2019 om 14:25

Hallo Diana, Carola, Ellen,

Hier nog een teleurstellende ervaring:
Ik heb eind maart zaden van Tagetes lucida gezaaid, niet afkomstig van Diana maar zelf geoogst. Het is nooit een probleem geweest. Dit jaar zit ik nog steeds te wachten of er iets opkomt, tot nu toe helemaal NIETS. Ik snap er niets van. Het zou best kunnen dat door de droge zomer van vorig jaar de zaden niet kiemkrachtig zijn.

Carola 23 april 2019 om 19:33

Nou, als verschillende soorten afrikaantjes op verschillende plaatsen in Nederland onder vermoedelijk verschillende omstandigheden niet goed opkomen, dan heeft Ria vast gelijk en ligt het aan die buitensporige zomer van vorig jaar. Jammer, maar geen ramp want er blijft nog genoeg moois over. Ellen, Diana en Ria: bedankt voor jullie reacties: het scheelt een hoop twijfel aan m’n tuinvaardigheden.
Groetjes, Carola

Ruud & Diana 23 april 2019 om 20:16

Hallo Ria,
Wat bijzonder! Ook een Tagetes. Ik heb de Tagetes lucida hier niet gezaaid dus ik kan niet zeggen of er iets met de kiemkracht van Tagetes in het algemeen mis is.
Ik hoop dat ik nog van meer mensen hoor of en welke Tagetes (waarvan de zaden vorig jaar zijn geoogst) goed of juist slecht kiemen. Het is wel interessant om over het waarom na te denken.
Ik hoop dat je lucida alsnog kiemt!!
Diana

Ineke 23 april 2019 om 23:46

Hoi Diana (en Carola en Ellen),
Ik herken het moeizame kiemen van de Strawberry Blonde ook. Net als ik vorig jaar, en dit jaar opnieuw, moeite had met het opkweken van de Tagetes Vanilla Cream. Ik heb je daar vorig jaar zelfs nog over gemaild Diana. Het gekke is dat ik ook nog een zakje ‘gewone’ afrikaantjes had, zelfs wat ouder zaad, die hier zowel vorig jaar als dit jaar wél prima kiemde. Maar vrijwel alle zaden die ik van Diana heb (en dat zijn er vele, zowel groenten als bloemen) kiemen verder echt geweldig. Overigens heb ik dit jaar zowel de Vanilla Cream zaden die ik vorig jaar van jou gekocht heb als mijn zelf geoogste zaden daarvan gezaaid en die kiemden beiden even moeizaam. Ik heb nu wel wat plantjes van zowel de Strawberry Blonde als de Vanilla Cream waar ik heel zuinig op ben, ze zijn erg exclusief haha.
Misschien wil je nog een keer uitleggen hoe jij ze zaait Diana? Leg je ze plat neer of steek je ze met het puntje als parapluutjes in de grond (wat ik ergens op t internet tegenkwam) en hoe diep? En zijn het lichtkiemers of niet en hebben ze veel warmte nodig? Omdat de ‘gewone’ afrikaantjes dus wel allemaal gekiemd zijn denk ik toch dat het iets moeilijkere soorten zijn om te zaaien, iets anders kan ik niet bedenken.
In ieder geval ben ik nog steeds super blij met de prachtige zaden van Diana! Dat tezamen met alle informatie op deze geweldige site én niet te vergeten de zaaiagenda maken het (moes)tuinieren veel leuker en makkelijker.

Yvonne la Lau 24 april 2019 om 07:44

Bij mij geen probleem met het opkomen van het dragon afrikaantje. Binnen gezaaid, kiemde binnen een week! Echter De POLYGONUM ORIENTALE, met hoofdletters, doet het niet. Gezaaid in het najaar, voorjaar, kou en warmte het doet het gewoon niet! Jammer maar je kunt niet alles hebben zeg ik dan maar.

Groet, Yvonne

Ruud & Diana 24 april 2019 om 08:16

Hallo Yvonne,
Ja, de Polygonum blijft lastig om te zaaien, wat jammer dat ze niet wil kiemen!
Terwijl ze het zo goed doet als je er je best niet voor doet. Ruud schold gisteren al want op de plaats waar de planten hier vorig jaar stonden zijn hier geen honderden maar wel duizenden zaailingen van de Polygonum gekiemd.
Mocht je in de buurt van Spijkenisse wonen ben je van harte welkom om zaailingen uit te graven en mee te nemen (ik moet het dan alleen wel voor het weekend weten want Ruud staat al klaar om ze allemaal onder te schoffelen 🙂 ).
groetjes,
Diana

Yvonne 24 april 2019 om 09:04

Ik heb in de buurt gewoond, nu in zuid Limburg. Ik blijf het gewoon proberen. Lief dat je het aanbied.
Groet,
Yvonne

Carine p 24 april 2019 om 13:59

Dag, toch bizar he, de polygonum oriental heeft hier gekiemd. Waar ik vorig jaar polygonum had staan, zie ik helaas niks. Maar er zijn ook verschrikkelijk veel slakken.
Groetjes carine

Ruud & Diana 25 april 2019 om 09:02

Hallo Carine,
Goed om te horen dat de gezaaide Polygonum in ieder geval is gekiemd! Misschien wordt het in jouw regio in Frankrijk niet koud genoeg voor de gevallen zaden van vorig jaar om te kunnen kiemen?
Mijn ervaring hier is dat als ik haar voorzaai en uitplant, de zaailingen allemaal worden opgevreten door slakken, maar de spontaan gekiemde zaailingen niet worden aangeraakt. We hebben er gisteren enkele duizenden omver geschoffeld, en er natuurlijk ook weer wat links en rechts uitgeplant. Ik had het idee om er dit jaar maar eens heel veel zaden van te oogsten en die aan de overkant van de sloot (een wat saaie strook gras) uit te strooien. Wie weet kiemen er daar volgend jaar ook wat zaden, het zou een mooi uitzicht zijn. Ik vrees alleen dat daar wel ook enorm veel meer hongerige slakken wonen 🙂
groetjes,
Diana

Carine p 25 april 2019 om 14:13

Oh, die slakken he! Op 1 nacht hadden ze 5 paprika plantjes in de koude verlaagde bak helemaal kaal gevreten. Ik haat die kleine beestjes. In de kas heb ik biervallen gezet tussen de aubergines en paprika. Dit werkt wel goed, maar ik vind het zo zonde van het lekkere bier.
Binnenkort ga ik opnieuw s’avonds op slakkenjacht; dit werkt bij mij nog het beste.
Naast de slakken, houden de muizen hier feest. Alle potten met een 5tal varieteiten van courgetten, mijn meloenen en al de watermeloenen hebben de muizen op 1 nacht leeggemaakt en opgegeten. Ik begin deze beestjes ook te …… Ik heb nogmaals gezaaid, maar rechtstreeks in de grond. Ben benieuwd of dit zal lukken.
Groetjes carine

Cor gravestein 25 april 2019 om 15:50

Hoi carine, leuk dat ik vanje hoor dat je ook wel eens op slakkenjacht gaat s, avonds. Ik heb het vorig jaar heel regelmatig gedaan ( in donker , zaklamp er bij , en wegwerken, zal niet vertellen hoe.) Ik heb dit jaar beslist minder en ga er mee door.soms , s nachts even wakker, de tuin in, die prachtige en rustig is in een door de maan verlichte nacht , heel apart!

Carine 26 april 2019 om 07:53

Dag Cor,
‘S nachts heb ik het nog niet gedaan, misschien ook eens doen. Lijkt me leuk bij volle maan, bij nieuwe maan vind ik het toch wat akelig donker. Ik wil gerust wel zeggen wat ik met de slakken doe… bij ons zijn het vooral ‘escargots grises’. Dus ik vang ze en een weekje later maak ik deze klaar. Het is veel werk maar lekker.
Elk jaar denk ik dat er minder slakken zullen zijn, maar die beestjes kweken enorm. Ik leg soms speciaal dakpannen en daar onder een bakje eten voor het aantrekken van lieve heersbeestjes. Dit lusten ze graag en blijven dan nadien beschut onder de dakpannen liggen.
Veel succes met het verzamelen. Groetjes
Carine p

Ruud & Diana 26 april 2019 om 09:12

Hallo Carine (en Cor),
Slakken zijn gek op droog kattenvoer (brokjes dus).
Als er een echte slakkenplaag is gooi ik in de vroege avond goedkope kattenbrokjes op een bord en binnen een uur zit het bord en de omgeving eromheen vol met slakken die ik dan makkelijk en snel bij elkaar raap.
groetjes,
Diana

Carine p 26 april 2019 om 10:11

Dag Diana,
Ik heb jouw raad van de kattenbrokken vorig jaar ook geprobeerd, maar daar kwamen enkel naaktslakken op af. Die escargots zijn blijkbaar kieskeurige eters .
Groetjes Carine

Ruud & Diana 27 april 2019 om 08:46

Hallo Carine,
Ik vrees dat ik dat hier niet heb kunnen vergelijken, in onze achtertuin hebben we alleen naaktslakken (en dan vooral tijgerslakken, die heel grote gevlekte, en die oranjebruine waar ik de naam niet van ken).
Op de volkstuin hebben we allerlei soorten slakken, naakt en mes huis, maar daar is het in de avond zoeken naar slakken geen optie (omdat het niet bij huis is maar langs een nogal verlaten en zeer donker parkje).
Ik hoop dat je een manier kunt vinden om je huisjesslakken te vangen!
Diana

Wijnie 26 april 2019 om 18:44

Hoi Carine,

Het schijnt dat paneermeel ook veel slakken aantrekt, maar natuurlijk geen idee of jouw slakken dat ook lusten. En bier kun je vervangen door suikerwater met eventueel iets gist. Zelf nooit geprobeerd, maar het schijnt hetzelfde effect te hebben als bier. Succes met al je slakken! Ik zal helaas ook iets aan die beesten moeten gaan doen…
Groetjes Wijnie

Ellen 24 april 2019 om 07:46

Hoi Ineke en Diana,
Ik sluit me hier helemaal bij aan. Ben echt superblij met alle bijzondere zaden die het prima doen! Ik geb gelukkig ook een aantal mooie strawberry blondes weten groot te brengen en voor de zekerheid nog maar een ronde gezaaid voor als de slakken ze straks ineens ontdekken ;). Gelukkig zaten er veel zaden in het zakje. Ik ga er dit jaar zelf ook maar heel veel oogsten voor de zekerheid.
Groetjes Ellen

Ruud & Diana 24 april 2019 om 08:18

Hallo Ellen,
Ik ga de Strawberry Blonde morgen zelf zaaien, in de hoop te kunnen bedenken wat er is gaat.
Goed om te horen dat de andere zaden die je bij mij kocht het wel goed doen!
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 24 april 2019 om 08:11

Hallo Ineke,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Met het minder goed kiemen van de Vanilla Cream zou ik eventueel nog oorzaken kunnen bedenken (ze stond toen in de volle grond voor de kas, extra warm maar ook behoorlijk vochtig, bij Cosmosplanten die er wat overeen vielen). De Vanilla Cream deed het goed en bloeide rijk maar het staat niet in verhouding tot de Strawberry Blonde vorig jaar: die bloeide nog veel rijker en vooral veel langer. Ik was er vorig jaar zo tevreden over dat ik nooit zou kunnen denken dat de zaden niet helemaal goed kiemkrachtig zouden zijn. Ik ga de zaden donderdag zelf nog zaaien om te kijken of ik kan ontdekken waarom ze niet/slecht kiemt. Ik zaai de zaden altijd plat, meestal in bosjes van zo’n 5 zaden per vakje in een tray. Ik gebruik er potgrond voor waar ik ongeveer 1/5 tot 1/6e deel brekerzand en soms nog wat vermiculiet doorheen meng.
Fijn om te horen dat de andere zaden die je van mij hebt over het algemeen goed kiemen! Ik hoop uit te vinden/te bedenken wat er mis is gegaan met de Strawberry Blonde.
groetjes,
Diana

Ineke 24 april 2019 om 22:13

Ik ben erg benieuwd of het jou wel lukt om de Strawberry blonde makkelijk te laten ontkiemen. En ik ben ook heel benieuwd hoe mooi ze uiteindelijk gaan bloeien zeker nu je schrijft dat de Strawberry Blonde nog zoveel rijker bloeit dan de Vanilla Cream die ik ook al geweldig vond (ook al had ik er maar eentje )

Wijnie 25 april 2019 om 12:55

Hoi Diana en medemoestuinders,
Vorig jaar ook dragonafrikaantjes bij Diana gekocht, maar ik dacht dat er weinig kiemde omdat ik dit jaar voor het eerst zaai en nog niet zo veel ervaring heb. Gelukkig heb ik ondertussen 8 gezonde plantjes, nog even afwachten of er iets op gaat komen van de 3e zaai. Diana, bedek jij de zaden nog nadat jij ze plat hebt neergelegd? Ik heb de indruk dat Tagetes een lichtkiemer is, maar mijn ervaring is ook dat de zaden steeds droog liggen als je ze helemaal bedekt. Hoe doe jij dat met lichtkiemer?
Groeten Wijnie

Wijnie 25 april 2019 om 12:57

Oeps, bedoelde dat de zaden steeds droog liggen als je ze helemaal niet bedekt..

Ruud & Diana 26 april 2019 om 08:37

Hallo Wijnie,
Ik ben blij dat je in ieder geval 8 zaailingen van de Tagetes lucida hebt! Ook die zaden heb ik in 2018 geoogst, goed rijp, na een bloeirijk jaar. Ik heb haar samen met de Tagetes Strawberry Blonde gisteren gezaaid, ik ben benieuwd of, hoe en wanneer de zaden hier kiemen en zal het zeker later laten weten.
Ik dek zaden altijd af, ook lichtkiemers. Omdat ik bang ben dat de kiemende zaden anders uitdrogen en doodgaan. Ik dek dat soort zaaisels af met een dun laagje vermiculiet, dat laat licht door en houdt vocht vast.
Als ik twijfel kijk ik altijd op de website van Tom Clothier, dus dat deed ik vanmorgen even, naar aanleiding van je opmerking over het verticaal zaaien van Tagetes, en daar vond ik deze informatie±

Tagetes erecta, African marigold, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes filifolia, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes minuta, muster John Henry, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes patula, French marigold, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes pusilla, marigold, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes tenuifolia, signata marigold, T. signata, Type = an, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media
Tagetes tubiflora, Type = a/p, surface sow @ 74ºF in light, 7-14d, stick seed vertically into the media

Dat heb ik dus nog nooit gedaan (ook nu niet want ik heb gisteren gezaaid, en ik kan alleen maar zeggen dat ik normaal gesproken prima resultaat heb met ‘horizontaal zaaien’). Maar ik ga het zeker eens proberen en vergelijken wat de resultaten zijn bij horizontaal en verticaal zaaien, of zaden beter kiemen, sneller kiemen, etc..

groetjes,
Diana

Marjan 22 april 2019 om 09:18

Ha Diana,
Waar kunnen we die mooie kweekbakken voor de P 9 potjes kopen die op jouw foto staan???
Gr.,
Marjan

Ruud & Diana 22 april 2019 om 09:32

Hallo Marjan,
Ik vrees dat die onderbakken niet meer te koop zijn: ik heb ze jaren geleden bij Ikea gekocht, ze hadden de naam Slugis en er waren hoge en lage bakken (dit zijn de lage bakken). Ze gaan al zeker 10 jaar mee, zo heel af en toe worden ze nog wel op marktplaats.nl aangeboden. Ik kreeg de tip van iemand die bij de bouwmarkt een lekbak voor de wasmachine kocht en die als onderbak voor zaailingen gebruikt. En iemand anders heeft me eens getipt dat bij de Action kleine kattenbakken (alleen het onderste gedeelte dus) te koop zijn die prima als onderbak dienen. Ik hoop dat je daar iets aan hebt!
groetjes,
Diana

Cor gravestein 22 april 2019 om 14:30

Ha Diana, Ruud en alle liefhebbers,
Ik mail direkt omdat ik ZO blij ben met het “nieuwe tuinieren ” van Diana.Het is al jaren mijn wens en gewoonte niet meer in rijtjes en/ of in groepen/ bedden te zaaien (ik zaai trouwens tegenwoordig altijd “voor” ) Mijn ideaal: een tuin met overal van alles :kopje sla hier, bosje wortelen daar, een palmkool tussen de radijs,kropje ijsbergsla naast groepje tulpen.veel weerstand geoogst bij mijn vrouw, maar ze draait helemaal bij.Dit noem ik creatief tuinieren Natuurlijk niet altijd.Tuinbonen, aardappelen, aardbeien staan keurig nog bijelkaar.
Kweekbakjes
Weet je wat ik doe? Ik ga naar de jumbo ofwie dan ook.Neem lege kartonnen bv aardbeienbakjes mee. Ik drapeer er een
Vuilniszak in, of het bakje past zelfs in de afvalzak zodat het vochtbeschermd is, dan gooi ik het vol aarde én klaar is mijn Kweekbakje vuilniszak blijft goed en zaaien maar.!!En altijd water kunnen geven zonder dat het karton slap wordt.
Verder staat mijn tuin vol genummerde labeltjes zodat ik overal weet waar niet te schoffelen.
Rug en knieën
Weet je wat schoffelen heel prettig Maakt?
Neem een heel kleinmodel schoffeltje en maak er een korte steel op (lange kan ook hoor) hurk op één knie (of beide) met event een kniekussentje. Steek het schoffeltje beetje schuin in de grond , zoek je eigen houding en schoffelen maar.Je zit ditrekt ook laag genoeg om Het geschoffelde onkruid met gehandschoend handje weg te werken.

Ruud & Diana 23 april 2019 om 20:13

Hallo Cor,
Dankjewel voor je verhaal en de tips!
Ik herken je ´korte en schuine schoffeltje´, wij noemen dat een schrepel, als je googelt op dat woord vind je veel foto´s en verkopers van schrepels± het is ook mijn favoriete tuingereedschap!
groetjes, en heel veel plezier en succes met het lekker door elkaar planten van groenten, kruiden en bloemen!
Diana

Cor gravestein 25 april 2019 om 17:28

Hoi Diana, ik ken de schrepel maar niet de naam.Tochbedoel ik iets anders.
Ik zit op mijn linker knie of beide knieën en buig eventueel door tot op mijn hielen.Schoffelsteel omhoog met , Li hand onder, re hand boven. Steek hem iets schuin in de grond en schoffel naar me toe .Maar ja, mogelijk is deze houding heel persoonlijk. Vooral in een border tussen andere planten werkt het voor mij heel goed qua nauwkeurige.

Ruud & Diana 26 april 2019 om 08:45

Hallo Cor,
Mijn vader kende vroeger een gepensioneerd smid met een volkstuin, en die maakte als hobby voor een leuke prijs tuingereedschap op maat, ik heb nog een graafspade (met een lang en smal blad om geultjes te graven), en een schrepel. En mijn vader had van hem een ‘dubbele’ schrepel die dus niet naar 1 kant schoffelde maar er bijna uitzag als een schoffel met een heel kort handvat en 2 heel scherpe kanten.
Helaas is de smid al jaren geleden overleden maar zijn gereedschap wordt hier nog steeds met veel plezier gebruikt.
groetjes,
Diana

Margriet 24 april 2019 om 14:07

Hoi Diana

Wat schiet het al op zo! Kan ook bijna niet wachten tot we de eerste tomaten etc kunnen oogsten. Onze muurkas is niet zo groot dus elk jaar puzzelen. De eerste tomaten wil ik uitplanten maar sommige zijn nog wat klein. En… er zitten padjes in de kas. Prima voor opruimen van slakken etc maar ik griezel toch bij het idee dat ik per ongeluk met hark of schep zo’n beestje raak. Er zitten in elk geval 4….. en zo donker van kleur dat ze bijna niet opvallen tot ze ineens wegschieten. Ik twijfel om ze toch uit te zetten bij een vijver hier vlakbij. …

Nou nog even aan de slag buiten.
Groetjes Margriet

Ruud & Diana 25 april 2019 om 09:07

Hallo Margriet,

Ja, we zijn hier ook altijd wel voorzichtig met de padden die hier in de kassen wonen. Het is altijd even oppassen als we iets planten of harken, etc..
Wij hebben hier in elk kas een plekje goed vochtig gemaakt en daar een ondiep bakje ondersteboven op gezet; donker en vochtig is het vaak de plaats waaronder ze zich schuil houden.
En we inspecteren de grond even voor we daar iets mee doen. Wij hebben in ieder geval in al die 29 jaar tuinieren gelukkig nog nooit een padje geraakt.
groetjes,
Diana

katrien 25 april 2019 om 18:27

Ook ik heb kiemproblemen met de eigengeoogste zaden van de Tagetes en Afrikaantjes, denk dat de kiemkracht idd verstoord is door de hitte van vorig jaar. Ik had ook zaadjes van dragonafrikaantjes bij je gekocht en vorig jaar kiemden die allemaal perfect. Nu m’n eigengeoogste zaadjes gezaaid en ook hetzelfde probleem, bijna niets kiemt er.

Ruud & Diana 26 april 2019 om 08:52

Hallo Katrien,
Ik vrees dat ik dit jaar sowieso niet zo’n goed zaaijaar heb. Heel veel soorten lukken prima, maar ik heb gisteren voor de derde keer stengelsla gezaaid omdat die al 2 keer niet opkwam (nieuw gekochte zaden met een houdbaarheidsdatum van 01/21). Een Lupinus die niet wil kiemen, en een Asarina die pas na 2 keer zaaien 2 enkele zaailingen geeft (ook verse zaden). Soms is het toch zo lastig om te bedenken waarom zaden niet kiemen. Ik zaaide hier Tagetes patula Burning Embers (nieuw gekochte zaden) en die kiemden hier trouwens prima (maar ik weet niet wat de herkomst is en in welk jaar ze zijn geoogst).
Ik hoop dat je alsnog voldoende zaailingen overhoudt!
Diana

katrien 27 april 2019 om 11:21

Ik geef niet op en blijf opnieuw zaaien, zo lang ik zaden heb !!
Nu je van lupines spreekt, ik heb maar liefst 2 maand moeten wachten vooraleer ze gekiemd zijn (en alle zaadjes dan nog wel !), dus nog niet opgeven.

Wia Bonte 25 april 2019 om 20:16

Hallo Diana,

Liggen de kiemproblemen misschien aan de potgrond die gebruikt is?
Bij veel leden van onze tuinvereniging die de potgrond van Lidl hebben gebruikt om in te zaaien kwam er niets of bijna niets op. Het ging, zo vroeg in het jaar, vooral om kapucijners, erwten en peulen.
In deze potgrond zijn veel herkenbare stukjes hout te zien. Misschien is deze potgrond nog niet goed uitgerijpt?
Groet.
Wia Bonte

Ria 26 april 2019 om 07:42

Wia, het zou inderdaad aan de potgrond kunnen liggen, maar ik heb heel veel andere bloemen en groentesoorten gezaaid en die deden het allemaal prima, ook de voorgezaaide kapucijners, erwten en peulen.

Groeten,
Ria

Ruud & Diana 26 april 2019 om 09:01

Hallo Wia,
Ja, soms is het zoeken en bedenken waarom zaden niet willen kiemen. Ik heb in het verleden wel potgrond van Lidl gebruikt en was daar altijd wel tevreden over. Ik gebruik nu potgrond van Pokon (het voordeel als je een blog op de website schrijft 🙂 ) en daar ben ik ook altijd erg tevreden over, al zitten ook daar wel takjes en brokjes turf, etc. in. Wat dat betreft is cocopeat wel echt heel fijn en prettig om in te zaaien (en je houdt schone handen) maar dat is natuurlijk wel prijzig.
Welke potgrond ik ook gebruikte en nog gebruik, ik verwijder altijd zoveel mogelijk van die grovere stukjes en ik meng er altijd een deel brekerzand en een restje vermiculiet wat ik over heb van het zaaien door.
Tegenwoordig zit er ook vaak houtvezel in potgrond, dat is goed voor het milieu, maar ik heb wel ook het idee dat het ervoor zorgt dat zaailingen wat minder lang goed groeien en eerder voeding nodig hebben.
groetjes,
Diana

Saskia B 27 april 2019 om 11:04

Hoi Diana, even ieuts heel anders : in de zaai kalender sttat voor mais een plantafstand van 60×30, op je site staat 70×20.beetje verwarrend. Maar misschien kan het allebei?

Ruud & Diana 27 april 2019 om 15:18

Hallo Saskia,

Ik heb de groentezaaikalender en alle tabllen op de verschillende pagina´s gemaakt aan de hand van de reguliere zaaitabellen zoals je die in heel veel boeken en op internet kunt vinden. In mijn zaaiagenda heb ik alle zaaitabellen gemaakt zoals ik zelf zaai. Er zijn dus best veel zaaitabellen die afwijken van de agenda. Een ander voorbeeld is de tomaat die volgens alle algemene tabellen (ook die op mijn website) op 60 x 80 centimeter wordt uitgeplant maar die ik toch al jaren met succes op 60 x 40 centimeter uitplant.
Ik zou heel graag alle zaaitabellen op de website eens aan willen passen naar de manier zoals ik zelf zaai (de agenda dus), maar dat zou enorm veel tijd kosten en dat moet ik helaas uitstellen omdat ik eerst nog heel veel andere dingen op de website aan het doen ben (en het ook al druk is in de tuin). Maar ik ga er zeker eens aan beginnen, en dan hopelijk ook gelijk eens een wat modernere layout ervan maken.

groetjes,
Diana

Saskia B 28 april 2019 om 14:23

Hoi Diana,
Ah nu snap ik het! Goed om te weten, dan kan ik dus nu ook kiezen of ik de algemene richtlijn volg of jou…. . Ik heb de maïs al uitgeplant, ik heb het maar op 25 cm gedaan, ach ja, Hi Hi


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!