Groeien

Tjonge, wat een warme week en vervolgens een bui regen niet kan betekenen voor een tuin.

Ruud waarschuwde afgelopen week al. “Als het na deze warme week gaat regenen vliegt het onkruid de grond uit en kunnen we “met de kont omhoog”. Zo noemt Ruud het gehurkt, gebukt of op de knieën te lijf gaan van het onkruid met schrepel, mes en steker.

Hè, gelukkig, ik werd al bang dat de heermoes dit jaar niet meer terug zou komen.

 

Ik weet natuurlijk wel beter; heermoes overleeft niet alleen de droogte van vorig jaar maar overleeft ons, de tuin en waarschijnlijk de hele mensheid wel 🙂

Gelukkig groeit niet alleen het onkruid heel hard, heel veel soorten die we uit vrije wil zaaiden doen dat ook. We hebben afgelopen week dan ook veel soorten uitgeplant, zowel voorgezaaide groenten als bloemen en kruiden.

Door de warmte schoten de winter- en vroege voorjaarsplanten door (zoals rucola, winterpostelein, veldsla, mosterdblad en spinazie). In mijn vorige blog liet ik de doorgeschoten rucola al zien. En van deze spinazie hebben we snel nog een keer geoogst en de planten daarna verwijderd.

 

Ondertussen hebben we de planten uit de kas gehaald, opgeruimd, gewied, nieuwe voeding gestrooid, aangeharkt, stokken gezet en nu staan alle tomaten, pepers en paprika’s voor dit jaar in de kassen in de volle grond. Sterker nog…… nog heel mini maar ik zie al wat diefjes:

 

Volgende week ga ik op een bewolkte dag de kas eens in om de tomaten voor het eerst aan hun stok te binden en gelijk die eerste diefjes te verwijderen.

In de tuin bloeien de eerste aardbeien, en tuinbonen. En de palmkool bloeit volop!

 

Het is een prachtig gezicht, een grote gele wolk midden in de tuin, en er komen ondertussen ook veel hommels en bijen op af.

Word ik oud, lijkt het maar zo, of gaat het echt allemaal zo snel? De pruimen zijn gezet, de appels bloeien nu, de peren zijn ondertussen uitgebloeid. Alles volgt elkaar in sneltreinvaart op, elke dag verandert er wel iets in de tuin, ik kan het bijna niet bijhouden (en het onkruid wieden al helemaal niet). De blauwe bessen bloeien nu ook volop:

 

De aalbessen en kruisbessen zijn ondertussen uitgebloeid en worden al piepkleine besjes. Nu alle winter- en vroege lentegroenten uit de kas zijn gehaald eten we weer even uit de diepvries, er is buiten nog niets te oogsten. En dat is ook goed, want zo kunnen we laatste wintervoorraad bietjes, doperwten, tuinbonen, etc. opmaken.

Ik heb tot slot nog wat over de website te melden. Ik ben al sinds het vroege voorjaar druk bezig met het nakijken van pagina’s, nieuwere en grotere foto’s aan het plaatsen. Een oude pagina is bijvoorbeeld deze pagina over de teelt van Rammenas. Een nieuwe pagina is bijvoorbeeld de pagina over de teelt van Bloedzuring. Als je de 2 pagina´s vergelijkt zie je wat een verschil er is tussen oude en nieuwe pagina´s!

En misschien is het ook opgevallen dat ik bij elke veranderde pagina bovenaan eerst de namen in Latijn, Engels, Duits en Frans geef. Dat komt omdat ik zelf nog wel eens een bijzonder ras zoek. En als het niet in Nederland te koop is zoek ik het in een webwinkel buiten Nederland. Maar hoe zoek je zo’n soort dan? Hoe heet snijbiet in het Frans, hoe heten pronkbonen in het Duits?

Er zijn zoveel namen. En dat geldt niet alleen voor groenten, ook bloemen hebben in verschillende talen verschillende namen. Ik ben bijvoorbeeld nu de pagina’s over afrikaantjes in de database van eenjarige bloemen aan het aanpassen, en dan blijkt Calendula (goudsbloem) in het Engels Pot Marigold te heten.

Maar afrikaantjes heten ook Marigold, maar dan allemaal weer anders:

  • Tagetes erecta (groot Afrikaantje) heet African Marigold
  • Tagetes patula (klein Afrikaantje) heet French Marigold
  • Tagetes tenuifolia (Sterafrikaantje/Citrusafrikaantje) heet Signet Marigold
  • Tagetes lucida heet Mexican Tarragon

Ik vind het zelf heel handig om te weten, ik moet nu soms flink zoeken voor ik de plant heb gevonden die ik wil (of waar ik meer over wil weten).

Tropaeolum heet in het Nederlands Oost-Indische Kers, in het Engels Nasturtium en in het Frans Capucine. Dat is niet altijd even makkelijk te onthouden, ik ben ook geen twintig meer. “En geen dertig” vult Ruud aan, “En geen veer…..”. “Jaja, nu weet ik het wel, onderbreek ik hem.

Een flink aantal websites/webwinkels hanteert toch de plaatselijke naam en niet perse de Latijnse naam (want dat zou alles veel eenvoudiger maken).

Maar zo goed ben ik nu ook weer niet in taal, het zou zomaar kunnen dat ik het eens verkeerd schrijf, of een naam in een andere taal niet goed heb begrepen, En dus heb ik bedacht dat het misschien toch handig is als er voortaan  reacties kunnen worden gegeven onderaan de teeltpagina’s. Zo kunnen mensen eventueel aanvullingen geven op wat ik heb geschreven. Zelf kijk ik op websites met informatie (of bijvoorbeeld recepten) toch ook heel vaak nog even naar de reacties, of daar nog een handige tip tussen staat, of iets wat bij andere mensen op die manier mislukt, etc.. Andere meningen, aanvullingen, vragen, antwoorden maken een website wat interactiever en vooral completer, denk ik. Poehee, ik word nog heel modern, ook al ben ik geen twintig of dertig of veertig meer 🙂 .

Ik heb de bijgewerkte pagina’s van Tagetes in de database van eenjarigen alvast open gezet voor reacties, en ben van plan om dat wat vaker te doen (als het me handig lijkt). Vragen kunnen dan wellicht ook iets gerichter worden gesteld op de juiste pagina in plaats van dat ze nu vaak niet meer terug te vinden zijn en daardoor ‘verloren gaan’ tussen de opmerkingen op blogs. Als de vraag over zomerworteltjes wordt gesteld onderaan de pagina van de worteltjes blijft het antwoord (van wie dan ook) altijd vindbaar. Dat betekent ook dat ik er wel wat streng op ben, zo af en toe ga ik de reacties nakijken en verwijderen wat naar mijn mening geen nut heeft voor die pagina of eigenlijk op een andere pagina zou horen..

Afijn, ik heb het nog best druk met de website dus 🙂

Tot slot nog een melding, dat is niet zo mijn ding maar het hoort erbij: ik ben door iemand van het NRC geïnterviewd voor een stukje in de bijlage van (hoogstwaarschijnlijk) volgende week zaterdag (4 mei). Ik begreep dat er nog een aantal bloggers zijn geïnterviewd, dus ik ben zelf erg benieuwd!

En dan nog 1 laatste foto, van het enige wat we nu even uit de volle grond in de tuin kunnen oogsten: radijsjes. Van het ras Diana (en die koos ik niet voor de naam maar voor de prachtige paars-met-witte kleur 🙂 ).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel

Hallo Diana.
Allereerst wat kun je alles toch mooi verwoorden en wat een plezier heb ik van je website.
Je hebt het vaak over het bestellen van zaden op buitenlandse websites kan ik daar ergens een lijstje van vinden en wat hun specialiteiten zijn?
Tuingroet Michel.

Anoniem

Oh super en bedankt

Carola

Hallo Michel en anderen,
Op moestuinforum.nl bestaat een onderwerp over het bestellen van zaden in binnen- en vooral ook buitenland. Met veel ervaringen van gebruikers over de kwaliteit van de leveringen. Op moestuinforum ga je naar Huiskamer en dan moet je meestal een eind naar beneden scrollen of naar de volgende bladzijde(n) gaan om dit onderwerp te vinden: “Zaden/planten webshops binnen/buitenland”. Er staan 290 berichten en ervaringen verdeeld over 29 pagina’s. Niet erg overzichtelijk, en veel van de eerste berichten zijn niet meer actueel, maar het geheel is zeker de moeite waard. Ik heb er voor mezelf een lijst uit opgesteld van webshops (die ik dus ook allemaal bezocht heb) en die lijst is erg afhankelijk van persoonlijke wensen en mogelijkheden. Maar het is sowieso leuk en leerzaam om in dit onderwerp van moestuinforum te gaan grasduinen. Verwacht echter niet te schrijverskwaliteit die je van Diana kent.

Groetjes, Carola

Wim Slabbekoorn

Heermoes of katte(n)staarten bestrijd ik door dierlijke mest en lavameel door de grond te bewerken, het lukt goed er komen er dit jaar nog maar enkele op. Deze worden met riek eruit gestoken.

Bianca

Ik weet niet wat ik dit jaar beter doe dan andere jaren, maar alles groeit als kool. De tomaten (ook die ik bij de zaaiagenda kreeg) zijn al 40 cm hoog en ik ben al 2 weken aan het dieven
Ze hebben ook al allemaal bloempjes,
7 weken na zaaien. De paprika’s en aubergines groeien langzamer, maar zijn ook al flinke planten. En dat geldt eigenlijk voor alles wat ik heb gezaaid. Eenmaal gekiemd groeit het als kool, veel sneller dan andere jaren voor mijn gevoel. Ik snap alleen nog niet waarom, dat is dan wel weer irritant.

Anoniem

Hoi,
Ik woon in midden Zweden en het is hier al een paar weken rond de 20 graden, toch nog niet veel uitgeplant want deze week zou het licht gaan vriezen en evt een sneeuwbui. Dus nog maar even wachten hoe moeilijk dat ook is. Leuke en informatieve site heb je.
Groeten uit Zweden

Desiree

Dat heb ik nou ook! De pepers en tomaten zijn zo (te) hard gegaan dat ik de tomaten bijna gedwongen al in de warme week heb uitgeplant. Buiten wel te verstaan. Is gokje maar hier in Zeeland is het best mild en tot nu toe gaat het goed.
Geweldig Diana, die ‘drive’ van jou om steeds de website nog verder aan te passen! Hij is super informatief. Ik probeerde net nog de franse link onder ‘peper Espelette’ maar die doet het helaas niet meer. En gek genoeg krijg ik ook het blog wederom niet meer automatisch. Maar je hebt het al zo druk, dus dit is niet zo belangrijk hoor!

ellen

piment d’ Espelette bestaat, Wikipedia geeft uitleg

Anoniem

Hoi Diana,
Complimenten weer voor je website. Ik las er een keer, dat je bij Thompson & Morgan in Engeland zaden had besteld. Ik heb dat ook gedaan in januari, maar de zaden kwamen nooit aan en ook een nieuwe zending raakte zoek. Vreemd hé? Met als gevolg dat ik alles in april maar in Nederland heb gekocht. Heb jij wel eens zo iets gehad en weet je toevallig waar het aan kan liggen?
Groetjes,
Marjolijn

Ria

Marjolijn, ik heb ook wel eens zaden besteld bij Thompson & Morgan. Ik heb nooit problemen gehad, alles werd altijd keurig geleverd. Ik heb geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Heb je contact met ze gehad over de problemen en zo ja, wat was het antwoord?

Groeten,
Ria

Anoniem

Hoi Ria, dankjewel voor je antwoord. Ze geven aan het niet te weten, vermoedelijk iets met de douane.
Marjolijn

Anoniem

Hoi Diana,

Ik denk dat je gelijk hebt met de douane, dan had het alsnog aan moeten komen (er zaten geen hennepzaadjes bij ofzo ;)). Ik vond het raar, dat er geen track and trace (3S)-code bij zat of iets anders, waardoor je de zending zelf kan volgen. Dat maakt het wel heel moeilijk om te achterhalen waar het probleem zit. De post zou kunnen inderdaad. Ik ken toevallig iemand die daar werkt (ahum) maar die kan dus weer niks zonder 3S-code. Even ervan uitgaand dat het als pakje verstuurd is. Het kon natuurlijk ook een andere partij zijn, zoals DHL. Dat weet ik ook niet. En T&M ging er wel wat makkelijk mee om, dat er zomaar dingen twee keer kwijtraken lijkt me ook niet fijn voor hun zaken.
Bedankt voor jullie ervaringen.
Marjolijn

Carine

Dag Diana,
Wat een leuke blog weeral om te lezen. Het is een dagelijkse gewoonte geworden om tussen het tuinwerk even 5 minuten te pauzeren, een tasje koffie , de ipad erbij en de website van jou bekijken.
Een heel goed idee om de verschillende vertalingen erbij te schrijven. Ik zit ook constant via de latijnse naam in het nl en frans te vertalen. Zo was ik gisteren nog bezig met de vertalingen van okra.
En nee hoor, je wordt niet oud. Het gaat hier dit jaar ook zo snel. Gisteren reeds 10 artichokken klaargemaakt en dit einde april! De rucola staat hier reeds in zaad en bij mij ook de tomatenplanten, pepers, paprika met bloemen. En, bizar heel deze week was het in NL en BE warmer als bij ons.
Nog veel tuinplezier, veel moed bij de heermoes en denk eraan elke plant heeft zijn nut.
Groetjes
Carine p

Paula

Hoi Diana,
Ja, ik ben ook vaak aan het puzzelen met Latijnse, Engelse, Duits namen. Toch weet je via de Latijnse beter welk soort je koopt. Zelf koop ik vaak zaden via E-bay.nl waar een enorm groot aanbod is. Van over de hele wereld worden daar artikelen aangeboden. Voor zaden kom ik meestal terecht dan via E-bay en dan de verkoper Seekay horticultural supplies. Meestal is het een behoorlijke hoeveelheid zaad en ook altijd de Latijnse naam vermeld.
Gemiddeld duurt het een week voordat je het in huis hebt. Belangrijk is om er op te letten wat de porto kosten zijn. Bij Seekay vind ik het acceptabel. Als ik daar naar zaad zoek word ik meestal een beetje ‘hebberig’. Misschien heb je hier wat aan en succes met je blogs. Ik lees ze altijd met veel plezier en steek er veel van op.
Groetjes, Paula

D's

Hallo allemaal,
Alles groeit weer, deze week de tomaten,aubergine en paprika’s in de kas gezet.
Nog in de potten want de sla staat er nog in.
De muizen hebben ook een feestmaal gehad.
In de kas wilt de spinazie bij mij nooit groeien wel in de plattebak.
De muizen zijn me altijd voor.
Zo bleek deze week waarom ik geen spinazie in de kas had.
De spinaziezaden die ik bewaar in het schuurtje op de tuin waren uitgehold en het restant lag in de bak naast het opengebeten zakje.
Dit was hun 2e maal.
Voortaan het zaad maar bewaren in een gesloten bak.
Groet D’s

D's

Hallo allemaal,
Alles groeit weer, deze week de tomaten,aubergine en paprika’s in de kas gezet.
Nog in de potten want de sla staat er nog in.
De muizen hebben ook een feestmaal gehad.
In de kas wilt de spinazie bij mij nooit groeien wel in de plattebak.
De muizen zijn me altijd voor.
Zo bleek deze week waarom ik geen spinazie in de kas had.
De spinaziezaden die ik bewaar in het schuurtje op de tuin waren uitgehold en het restant lag in de bak naast het opengebeten zakje.
Dit was hun 2e maal.
Voortaan het zaad maar bewaren in een gesloten bak.
Groet D’s

Hanneke van Bijsterveldt

Hoi Diana

Dank voor je verhalen! Daar leer ik wat van!
Bij mij zijn er ook groene bolletjes van rode bessen!

Mijn vraag is of je ook last hebt van wilde bramen?
Bij mij komt het tussen de frambozen en rode bessen.
Het is echt verschrikkelijk!
Tip?

Groetjes Hanneke

Maartje

Ik heb dat ook, via de tuin van de buurman.
Het enige wat hier helpt is zo ver en vroeg mogelijk uitgraven..

Carola

Hallo Diana,
Wat een goed plan om de mogelijkheid te geven reacties te plaatsen bij specifieke gewassen. Er worden hier zoveel nuttige tips gegeven – die ik meteen opschrijf omdat ze later moeilijk terug te vinden zijn. Deze nieuwe interactiviteit maakt het vast een stuk makkelijker.
Verder een heugelijk feit: ondertussen heb ik al zeven strawberry blonde tagetes en de eerste drie hebben inmiddels bloemknoppen die op barsten staan. Ze wachten duidelijk op een zonnige dag. Omdat ze zo moeizaam kiemden ben ik extra blij met de plantjes die er wel zijn. Ik ben zeer benieuwd hoe die van jou het gaan doen.
Groetjes, Carola

stephanie

hi Diana kun je aub bij datebase ook weer de database van de eenjarige planten zetten, daar maakte ik veel gebruik van.

Ria

Stephanie, als je de database opent moet je op het scherm dat dan verschijnt even naar beneden scrollen en dan zie je de eenjarige planten gewoon staan.

Succes ermee,
Ria

Gijs

Hallo Diana (en mede tuinders),

Je hebt het waarschijnlijk razend druk met tuinzaken, maar hopelijk heb je tijd om te vertellen (misschien ook laten zien) hoe jouw warmte minnende planten het met dit kwakkel weer doen? Mijn paprika’s, pepers, aubergine en meloenen staan al een tijdje stil. Na de hele warmen dagen zijn ze niet meer gegroeid en erg klein gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. De verwachting voor de komende 2 weken stelt me niet echt gerust. Veel bewolking en temperaturen rond de 15 graden. (voeding en water is allemaal oké) Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen (ook naar die van mede tuinders) . Alvast hartelijk bedankt.

Ik maak gelijk gebruik van de gelegenheid om je te bedanken voor het vele leesplezier. Al geruime tijd een stille genieter van jouw website.

Hartelijke groeten,
Gijs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties