Bonen – vervolg

Tomaat bloempje 09-05-13Vandaag een mooie dag (beetje bewolkt, beetje fris) om eens de kas in te gaan. En dus het onkruid verwijderd, opgeruimd, bakken zo gunstig mogelijk neerzetten, en vooral de tomaten voor het eerst dieven en opbinden (nou ja, opbinden…., voor de eerste keer vast maken aan de stok zodat ze mooi recht omhoog groeit en bij de stok blijft). Op de foto de eerste bloempjes van het tomatenras Belarus Orange

En daar dan wel een paar uur zoet mee geweest. Gelijk van 2 soorten van de dieven nog stekken gemaakt (want tomaten stekken heel gemakkelijk – als een dief zo’n 5 centimeter groot is kun je haar uit de oksel halen, even vochtig maken en in wat stekpoeder dopen helpt ook nog wel, en dan een centimeter of 3 diep in zanderige potgrond steken, water geven en in de schaduw zetten. Morgen hangen de stekken slap, na het weekend zullen ze al overeind komen en heel voorzichtig worteltjes gaan maken. Over een week of 3 tot 4 zullen ze groot en sterk genoeg zijn om uitgeplant te worden.Pronkboon Sun Bright zaailingen

En dan de bonen, een week of 2 eerder schreef ik dat ik gezaaid had. En met het mooie weer van de afgelopen 2 weken zijn de zaden (in de kas) snel gekiemd. En ook snel gegroeid. Al zo ver dat ze uitgeplant konden worden.

Op de foto zie je een ander bakje met zaailingen (want dit bakje is kleiner, dat kon ik makkelijk op de zijkant zetten zodat ik een foto kon maken :-)). Op deze foto zie je de zaailingen van pronkboon Sun Bright, vandaar ook het gele blad (want Sun Bright heeft geelgroen blad). De zaailingen zijn hier zo’n 10 centimeter hoog.

Ik geef voor het uitplanten van de bonen heel veel water (tot ze echt kletsnat zijn). Want dan kun je wat makkelijker pollen met zaailingen van elkaar scheiden zonder al te veel wortels te beschadigen).

Bonen zaailingen om uit te plantenOp de foto kun je zien hoe groot de pollen met zaailingen zijn. In dit geval de stamsperzieboon Amethyst (die dus in een grotere bak stond omdat ik er meer van heb gezaaid, en vandaar het meer groene in plaats van gele blad :-)).

Je kunt zien dat ze goed beworteld zijn, en het zijn pollen die ongeveer 8 centimeter hoog en breed zijn, de pollen gaan hier zo in hun geheel in de grond.

Zo zaai ik bonen, al aardig wat jaren. En zo hoeft het zeker niet, ik ken mensen die graag bonen voorzaaien in een tray, 1 boon per vakje. Er zijn mensen die liever bonen ter plaatse zaaien, etc. Maar ik zaai stambonen (lage bonen dus) altijd per 5 bonen bij elkaar, sojabonen 3 bij elkaar, stokbonen 7 bonen bij elkaar, dat is zo door de jaren heen voor ons prettig gebleken.

Bonen zaailingen uitgeplantEn dan komen die ‘dotjes’ met bonenzaailingen op een afstand van zo ongeveer 16 tot 18 centimeter van elkaar, de rijen 35 centimeter uit elkaar. Mocht je nog nooit bonen hebben gezaaid, experimenteer dan vooral eens met verschillende methodes, afstanden, etc. Ik vind dit in ieder geval zelf een prettige manier.

Tot slot nog een foto van de stokken naast de lage bonen, daar zijn de pronkbonen bij geplant (want pronkbonen kruisen niet met sperziebonen). Normaal gesproken zetten we stokken in een dubbele rij, maar in dit geval vond ik een soort van wigwam-achtig bouwsel wel leuk.

Omdat de pronkboon Sun Bright er dus bij komt, een pronkboon met fel geelgroen blad (duidelijk te zien op de foto), en nog fellere rode bloemen. Lekker maar dus ook decoratief, en dan mag ze mooi in een wigwamvorm groeien. Maar ik heb Ruud moeten beloven dat de stoksperziebonen en stoksnijbonen gewoon in dubbele rijen stokken worden gezet :-).

Pronkboon Sun Bright uitgeplant

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik

Dag Diana,
Doordat ik op dit moment zonder werk zit kan ik heel veel aandacht besteden aan het nieuwe moestuin seizoen. Ik heb al knolselderie, koolrabi, andijvie, sla, kroten, wortelen, uiensoorten, knoflook, paksoi, rode en witte kool, aardappelen en peulen staan. De spinazie, prei, rabarber en sla hebben we zelfs al gegeten, Mijn tuin in Nieuw-Vennep bestaat ook uit vette kleigrond. Ik heb thuis dan ook heel veel opgepot staan. Mijn stambonen staan per 3 op pot en de stokbonen per 5 stuks. Ik denk dat ze binnen 1 week de grond in gaan. De gepotte tomatenplantjes en wat ander zaaisel groeien niet zo hard. Zou dit komen door de temperatuurverschillen. s´Nacht zet ik ze in een onverwarmde schuur en overdag in het zonnetje.
Groetjes, Erik

Erik

Diana, dank je voor je reactie.
Met de weer dalende temperaturen deze week zullen de opgepotte groenten niet echt hard groeien.
Ik blijf het maar uitstellen om de jonge plantjes van tomaten, bonen, mais, selderie e.d in de koude kleigrond te zetten. Ik denk tegelijkertijd ook dat de fut uit de potgrond begint te raken. Ik wil het zaaigoed ook niet nogmaals overpotten naar een groter potje. Heb ik trouwens ook niet meer. Mijn vraag is: kun je je opgepotte groenten bijmesten met kleine mestkorrels of vloeibare meststof?
Groet, Erik

Lea

Hoi, Diana.

Ik ben beginnend moestuinster en steek veel van jou site op. Nu wil graag van jou weten hoeveel aardbeienplanten je voor een leuke opbrengst moet zetten. Wil een aantal soorten zetten.

Groetjes Lea

Lea

Bedankt Diana voor de info.
Groetjes Lea

Mario

De tomatenplanten staan sedert maandag onbeschermd buiten en zien enorm af van het wisselvallig fris en winderig weer. Groei volledig gestopt en de planten kleuren heel donker met zelfs enkel brandvlekken op de bladeren.Hopelijk komt dit nog goed.
De andere groenten doen het goed enkel mijn uien neigen naar bleek worden.

Stephanie

Hallo Diana,

Mijn grote complimenten voor je mooie leerzame site!!! Elke dag kijk ik hier even om te zien of er al weer wat nieuws op staat. Er duidelijk omschreven allemaal en dat maakt het zo leuk en leerzaam. En die mooie foto’s, helemaal geweldig. Helaas heb ik niet zo’n hele grote moestuin. Maar in de vensterbank en met grote bakken kom je een heel eind.
Blijf vooral doorgaan met wat je doet! Ik mag het graag allemaal lezen en volgen!

Groet, Stephanie

Bozo

Vorig jaar had ik ook de tomaten op de koude grond staan, op het moment dat ze rijp werden kwam de aardappelziekte er in…….kon meteen alles ruimen!
Dat doe ik dit jaar anders, ze staan nu in de kas en dat gaat een heel stuk beter.
Ze zijn nu 60 cm hoog en ze staan ook in bloei, waarschijnlijk zal het dit jaar beter gaan. 😉
De komkommers in de koude bak hebben ook al bloemen, gaat ook goed! 🙂
Ik heb eigenlijk geen klagen, stambonen zijn ongeveer 12 cm hoog, gaan dit weekend de koude grond op, stokbonen zijn gezaaid en die kiemen ook.
Heb alleen last van veenmollen maar ik weiger om daar wat aan te doen.
We hebben ook gewone mollen en die eten de veenmollen weer, veenmollen eten weer larven en soms ook wat planten helaas…….
Maar ik zaai dan gewoon wat meer, plant ik meteen weer nieuw aan, dat ging vorig jaar ook prima.
Aardbeien staan in volle bloei, uien, sjalotten en knoflook gaan als een speer evenals het onkruid……pfffff…..erg druk om dat bij te houden!
Moet nog veel uitplanten deze week, bietjes, kolen, andijvie, snij, bleek en knolselderij en nog veel kruiden.
Deze week de mais en de komkommers op de koude grond gezet en komende week de paprika’s naar buiten……druk, druk, druk! 🙂
Fijn weekend!!

Nick Ringelberg

ik heb voor de mollen zo’n mollen verjager gekocht die zorgt dat ze een stuk verder op gaan zitten. Via bol.com gekocht en werkt prima. ik zie ze een heel stuk verderop op het weiland zitten ipv in me moestuin. is erg diervriendelijk 🙂

Nick Ringelberg

hoi hoi,

ik zal je vnvd wel even per mail een link sturen welke ik heb.

En ben er blij mee

Carine

Net de eerste ‘verse’ thee uit eigen tuin gedronken.
Verveine (citroenverbena) met mandarijnmunt. Een absolute aanrader!

Carine

Hoi Diana,

Dat assortiment aan muntsoorten heb ik ook. Daarbij ook nog citroenmunt, aardbeienmunt en marokaanse munt. Deze laatste is ook erg lekker om “puur” te drinken.
Maar je kan inderdaad van héél veel dingen thee maken. Vaak wandel ik door de tuin en pluk her en der wat bij elkaar om er vervolgens een pot thee van te maken. En dan is het steeds weer een verrassing hoe het zal smaken.
Bij warm weer zet ik thee in een glazen karaf, een paar klontjes suiker erbij en als ie afgekoeld is lekker verder laten trekken in de koelkast. Na een paar uurtjes heb je dan een heerlijke icetea!

Yvonne

hoi Diana,
Vanmiddag kruidenthee uit de achtertuin op: citroenmunt, citroenverbena en stevia. We hebben de stevia in een molentje fijn gemalen en Ja hoor, nu proef je wel wat zoets. Nu nog een klein molentje voor op de tuin zien te kopen.
Tot morgen, Yvonne

vanmeer

Beste Diana
Kijk heel veel op jou site heb er al heel wat van op gestoken ben een fanatieke siertuin liefhebber nu voor het eertst een volkstuin 150m3 op kleigrond het is wel zwaar maar een genot om het te zien groeien de bonen ook voorgezaaid in 9cm potjes ze staan er al 15 bovenop ik mag bij de overbuurman de kas gebruiken hij is al 90 jaar oud maar vindt het mooi om te zien en ik was een weekje weg hij geeft altijd water dat is wel makkelijk heb er van alles instaan groeit als kool zeggen ze altijd en het klopt ook nog van de week alles naar buiten en nog af harden en dan de grond in ben benieuwd wat het zal worden het eerste jaar?
GRT Nico

Marco

ik trek meestal alleen de eerste lichting bonen voor in huis en na een week in de broeibak gaan ze de koude grond in, dit jaar met een tunnel er over heen, gaat later weg. Ik heb altijd wel moeite om de bonen na verplanten in de koude grond weer aan gang te krijgen, vorige jaar heb ik er bijna niks van geoogst. heb jij nog tips?

Angelika

Hallo Diana,

Mijn kleine kasje (3m x 3m) is inmiddels ook helemaal vol en ik heb net als jij de plantafstanden niet helemaal volgens het boekje aangehouden maar zo krap mogelijk :-). Nu heb ik toch nog een paar tomatenplanten over en ik overweeg die buiten in de volle grond te zetten. De rassen zijn er geschikt voor. Echter ik ben als de dood voor Phytophtora. Ik heb namelijk ook nogal flink wat aardappels op de tuin staan. Kan ik de tomaten misschien beter in grote potten buiten zetten ipv in de volle grond? Wat vind jij?

Oja, een tijdje terug had ik flink wat problemen met de koolzaailingen (broccoli en spruitkool). Kiemblaadjes helemaal verpieterd en daarna ook de eerste echte blaadjes. En weg plantjes. Ik had jou daar nog over bericht. Ben er eindelijk achter wat de oorzaak was. Te veel zon en te warm. Gewoon verbrand dus. Heb de nieuwe zaailingen nu zo veel mogelijk buiten en uit de felle zon gehouden en nu gaan ze wel goed. Aldoende leert men dus weer.

Groetjes,
Angelika

petro verschuren

hoy diana
ik hoop dat dit jaar beter zal gaan voor je ivm oogsten van zaden dat was vorig jaar niet echt goed gegaan met al die regen en wateroverlast
ik hoop dat ik het volgende tuinseizoen meer soorten paprika,s zaden bij je kan bestellen want je peper zaden doen het wederom weer goed staan nu wel even stil met het koude weer koude nachten de tomaten plantjes gaan als een speer
ik heb dit jaar 2 komkommers planten gekocht ge ente planten echt een aanrader
nu maar afwachten op het warmere weer gr petro

petro

Hoy Diana goed om te horen. Ik ben nu al benieuwd als het goed is heb ik volgend jaar een grotere kas dan kan ik volgend jaar meer zaaien het probleem is ook dat ik thuis weinig plaats heb om de zaaiingen uit te planten heb jij een iidee hoe ik dit kan op lossen. Ik heb wel een zolder maardat is een dichte dus ggen raam voor het bbuitenlucht gr petr

Gerard

Hoi diana,
Vanmiddag weer veel opgestoken na ons praatje. Nu ben ik echter een ding vergeten te vragen.
Door dit koude weer duurt alles wat langer eer het gegeten kan worden. De spruiten zijn op, prei haast. Heb je nog wat tips zodat ik volgend jaar in deze tijd nog genoeg dingen kan oogsten? Ben alleen niet zo fan van sla.
Groeten gerard.

Aukje Visser

Hoi Diana,
Allereerst mijn petje af voor wat je doet.Zoveel toewijding voor je moestuin en ook nog wat van je siertuin weten te maken.En dan al je informatie op je site,en ook nog tijd voor een dagboek. Voor mij ben je een bijzonder mens, zonder dat ik je ken.
Even over mijzelf,Ik heet Aukje en woon in Middenbeemster, ben 59 jaar,en ben dit jaar 24 april voor het eerst een moestuintje begonnen.
De makkelijke moestuin van Jelle Miedema,( zie internet). Mijn man heeft bakken voor me gemaakt en daar staan nu zo’n 35 verschillende gewassen in en heb een aparte kruidentuin.Natuurlijk veel te veel, maar je kent het verschijnsel waarschijnlijk wel van te enthousiast beginnen.Ik wil zoveel mogelijk uitproberen, om te zien wat er lukt, wat ik lekker vind enz. Ik heb wat plantjes gekocht om een beginnetje te hebben en de rest gezaaid.ondanks het slechte weer heb ik vanmiddag een grote bak salade gegeten (mijn eerste oogst) van pluksla, bietenblad, jonge stengels van de uien, blad van de knolvenkel en wat verse kruiden. Heerlijk. Omdat ik veel wil weten over moestuinen kwam ik op je site en ben daar wel happy mee. zoveel info.Ik hoop er net zoveel plezier te krijgen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties